Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Joniškis

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Apie Joniškio senųjų pastatų "rekonstrukcijas"

    Europos pinigais naikinamas paveldas
    2014 m. kovo 28 d.
    Loreta RIPSKYTĖ

    Joniškio rajono nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos (NKPVT) pirmininkas archeologas Ernestas Vasiliauskas piktinasi, kad atsakingi valdininkai nesikonsultuodami su Kultūros paveldo departamentu išduoda leidimus, pagal kuriuos pastatai renovuojant pakeičiami, ir dažnai ne į gerąją pusę. Europos Sąjungos pinigais trinamas paveldo veidas.

    loretar@skrastas.lt

    Savininkė leidimą turi

    „Šiaulių krašto“ redakciją pasiekė signalas, kad griaunamas istorinis XVIII amžiaus pabaigoje – XIX amžiaus pradžioje statytas buvęs Skaistgirio valsčiaus pastatas.

    Iš Europos Sąjungos lėšų laidojimo įmonė „Skaisti giria“ plečia veiklą. Pasak savininkės Vilmos Eidukienės, statinys nenukentės, senosios plytos grįš kur buvusios. Namo galą reikėjo rekonstruoti, nes buvo sutrešusios medinės konstrukcijos, kurios nebeatlaikytų naujo stogo.

    Rekonstrukcijai Joniškio rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius dar 2013 metų gegužės 28 dieną išdavė statybos leidimą. Tad savininkė savo užmojus realizuoja nenusižengdama įstatymams.

    Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėja Daiva Bičkienė sako, kad išduodant leidimą vadovautasi tuo, jog pastatas nėra saugomų objektų sąraše.

    Valdininkai neįvertino pastato vertės

    Tačiau, anot Joniškio rajono NKPVT pirmininko Ernesto Vasiliausko, Savivaldybės architektūros ir teritorijų planavimo skyrius neįvertino, kad minėtas pastatas turi istorinę reikšmę Skaistgirio miesteliui ir nė nemėgino jo įtraukti bent į vietinės reikšmės saugomų objektų sąrašą.

    Skaistgiryje apsilankęs Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vedėjas Rytis Budrys „Šiaulių kraštui“ patvirtino, kad darbai vyksta legaliai, tačiau jis taip pat mato aplaidumą Joniškio rajono savivaldybės specialistų darbe.

    „Nesvarbu, kad pastatas nėra kultūros paveldo vertybių registro sąraše, bet Savivaldybei priklauso ir paveldosaugos funkcija. Ji turėtų atsižvelgti į pastato istorinę vertę ir derėtų konsultuotis su specialistais prieš išduodant leidimus, kad būtų išlaikyta autentiška dvasia. Pastato savininkė nenusistačiusi prieš paveldą. Mes kalbėjome, rekomendavome, kad stogą klotų lygia danga. Žinoma, šiuo atveju negalime nurodyti, tik rekomenduoti,“– sakė R. Budrys.

    Gali būti statytas XVIII amžiuje

    NKPVT pirmininkas Ernestas Vasiliauskas apgailestauja, kad rajono valdininkai nekreipia dėmesio į objektus, kurie dar tiesiogiai liudija istoriją, bet jų gali greitai nebelikti.

    „Minėtas pastatas – bene vienintelis po Šv. Jurgio bažnyčios išlikęs toks senas statinys Skaistgiryje,“ – „Šiaulių kraštui“ teigė E. Vasiliauskas.

    Skaistgirio šviesuolis, rengęs monografiją apie miestelį, Augustinas Drigotas atverčia visą turtingą pastato istoriją. XIX amžiuje čia veikė karčema. Tarpukario Lietuvoje buvo įkurtas valsčius ir daboklė–areštinė. Areštinėje, pagal išlikusius duomenis, buvo galima patekti ne tik už chuliganizmą, bet ir viešai nusikeikus.

    Taip pat dideliame pastate veikė kooperatyvas „Varpas“, iš kurio sandėlio 1937 metais vagys išnešė nemažai degtinės, ūkinių medžiagų.

    Čia gyvavo kultūros namai, užkandinė, pieno supirkimo punktas.

    Skaistgirio karčema pažymėta 1836 metų Žagarės gubernijos žemėlapyje. Gali būti, kad ji jau stovėjo XVIII amžiaus pabaigoje. Ant svarbaus pastato net nėra atminimo lentelės.

    Turėjo konsultuotis su specialistais

    E. Vasiliauskas išveda šio pastato analogiją su Lietuvoje žinomu Žeimelio (Pakruojo rajonas) karčemų kompleksu, kuris pripažintas valstybės saugomu kultūros paveldo objektu.

    Jis sako, kad kilus klausimui dėl statinio vertės, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus specialistams derėtų kreiptis į rajono Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą arba Kultūros paveldo departamentą, kad būtų įvertinta, ar jo nederėtų įtraukti į saugomų objektų sąrašą. Neatlikti minėto Skaistgirio miestelio pastato detalūs tyrimai, kurie galėjo atskleisti jo vertingąsias savybes.

    Savo veido neteko ir kiti pastatai

    Joniškio NKPVT pirmininkas pastebi, kad neatpažįstamas tapo ir Joniškio Švč. Mergelės Marijos parapijos senelių globos namų „Santara” pastatas. Už ES lėšas (projekto suma – daugiau kaip 1,5 milijonai litų) buvo ne tik pastatytas priestatas, bet ir modernizuotas senasis. Senelių namai nebeprimena architektūrinio paveldo.

    Minėtas pastatas – vienas iš tarpukario Lietuvos modernizmo architektūros pavyzdžių. Kaunas būtent savo modernizmo architektūra siekia patekti į UNESCO saugomų pasaulio paveldo objektų sąrašą.

    NKPVT pirmininko nuomone, renovuojant neteko vaizdo ir apie 1950 metus statytas daugiabutis namas Joniškyje Žemaičių gatvės pradžioje, kur įsikūrusi duonos parduotuvė.

    Tik spaudai pradėjus tyrimą 2004 metais Kultūros paveldo departamento nurodymu buvo pakeistas dabartinio Joniškio Turizmo ir verslo informacijos centro pastato rekonstrukcijos projektas.

    Naikinama ES pinigais

    „Kas nesugriauta per karą, ko nesugriovė ir nesugadino sovietmečio architektai, tai daroma Europos Sąjungos pinigais, – rėžia archeologas Ernestas Vasiliauskas. – Tuo tarpu, Žagarėje Kredito unijai vis neišduodamas leidimas iškabai, nes ji įsikūrusi miesto istorinėje dalyje ir yra daug reikalavimų. Vadinasi, pastebima skruzdėlė, o dramblys praslysta pro akis.“

    Neseniai „Šiaulių kraštas“ rašė apie Svirplių dvarą Joniškio rajone. Šis autentiškas pastatas išvis paliktas likimo valiai, tik būklė įvardinta – avarinis. Dvare gyvena trys šeimos, kurios yra išsipirkusios butus. Kiti penki butai „kabo ore“. Kolūkiui iširus, Savivaldybė turto neperėmė.

    Kalbintas Kultūros paveldo departamento Šiaulių skyriaus vedėjas R. Budrys aiškino, kad Savivaldybė privalo prisiimti atsakomybę už jos teritorijoje esančius bešeimininkius pastatus, nes kas atsakys, jei pastatas griūdamas sužalos žmones. Prieš keletą savaičių jau nugriuvo minėto dvaro pastato kampas.
    http://www.skrastas.lt/?data=2014-03...&id=1395935652

    Comment


      #22
      Sakyčiau standartinė provincinė paveldosaugos situacija. Daugelis tų neva vyr. "specialistų" neturi net jokio normalaus apčiuopiamo išsilavinimo, kad suvoktų pastatų ar kitų objektų vertes, todėl objektai ir toliau niokojami arba tiesiog dingsta. Jeigu tai tas pastatas, kurį laimutis parodė, tai akivaizdu, kad pastatas vertinamas tik vizualumo principu.
      DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

      Comment


        #23
        Prasidėjo Joniškio Miesto a. rekonstrukcijos darbai (buv. Turgaus a. nuo XVII a. pradžios iki 1940 m.)

        Atsidengė bažnyčia ir išlikusio (po 1944 ir 1980 m. griovimų) senamiesčio fragmentai














        Iškirtus medžius prie pašto atsidengė Baltoji sinagoga


        Comment


          #24
          O rekonstrukcijos metu ar veiks kavinė "Fortūna", esanti aikštėje?

          Comment


            #25
            Šiek tiek atnaujinimo.
            Aikštė išvežus medžius






            O šito (Šiaulių Senoji g. 14) arkiniai langai "šviežiai" perdayti į stačiakampius

            Comment


              #26
              Joniškis 2013





























              Paskutinis taisė Euzebijus; 2015.01.18, 15:59.

              Comment


                #27
                Joniškis 2013





























                Žemaičių gatvė



















                Comment


                  #28


































                  Comment


                    #29
























































                    Paskutinis taisė Euzebijus; 2015.01.18, 17:17.

                    Comment


                      #30
                      2013































































                      Comment


                        #31
























                        Krepšinio muziejus

























































                        Comment


                          #32






































































                          Comment


                            #33











                            Turbūt gražiausias namas Lietuvoj

































                            "Aušros" gimnazija















                            Paskutinis taisė Euzebijus; 2015.01.18, 16:55.

                            Comment


                              #34
                              Parašė Euzebijus Rodyti pranešimą
                              Turbūt gražiausias namas Lietuvoj

                              Atvaizdas

                              Skambus pareiškimas, įdomūs argumentai būtų

                              Comment


                                #35
                                Parašė Gator Rodyti pranešimą
                                Skambus pareiškimas, įdomūs argumentai būtų
                                Čia pusiau juokais, pusiau rimtai, langai labai idomus, visokiu rūšių, balkonas, kažkokia labai savotiška plytų apdaila, pats namas ilgas, dvieju aukštų, kaip ir visa ta gatvė iš ilgų namų. Šiaip labai Joniškyje miesto struktūra, ar kaip tą pavadinti ryški ir išraiškinga. Sinagogos, bažnyčia, tarp kitko nepriklausomybės paminklas centre 1928 m. Vladimiro Dubeneckio, kuris paskui Kaune karo muziejų pastatė.
                                Paskutinis taisė Euzebijus; 2015.01.18, 18:06.

                                Comment


                                  #36
                                  Modernizmo architektūros pavyzdys, net tyrinėtojas Petrulis pasakė, kad tokio pavyzdžio Kaune nerastum.

                                  Comment


                                    #37
                                    Parašė Salvijus Rodyti pranešimą
                                    Modernizmo architektūros pavyzdys, net tyrinėtojas Petrulis pasakė, kad tokio pavyzdžio Kaune nerastum.
                                    Nieko sau, pasirodo ne toks aš ir kvailas kad atkreipiau dėmesį
                                    Paskutinis taisė Euzebijus; 2015.01.18, 18:23.

                                    Comment


                                      #38
                                      Labai geras fotoreportažas

                                      Comment


                                        #39
                                        Parašė Euzebijus Rodyti pranešimą
                                        Nieko sau, pasirodo ne toks aš ir kvailas kad atkreipiau dėmesį
                                        Šis namas užfiksuotas daugybėje ikikarinių nuotraukų. Būtų galima lyginti nuotraukas ir ieškoti pakitimų.

                                        Comment


                                          #40
                                          O kodėl neišpjauti visi medžiai aikštėje, ar dar bus pjovimai? Nes bažnyčia vis tiek uždengta.
                                          DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                                          Comment

                                          Working...
                                          X