Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[KLP] Turgaus gatvės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    [KLP] Turgaus gatvės rekonstrukcija

    Uždaroma Turgaus gatvė

    2005-11-03 Gyventojų informavimo tarnybos vyr. specialistas Andrius Juškevičius


    Dėl rekonstrukcijos darbų iki gruodžio 31 dienos UAB „Konsolė“ leista uždaryti transporto eismą Turgaus gatvėje.

    Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės lapkričio 2 d. pasirašytame įsakyme nurodoma, kad bendrovė „Konsolė“ turi organizuoti transporto eismą pagal schemą, suderintą su VPK Viešosios policijos Eismo priežiūros skyriumi, palaikyti tvarką darbų vykdymo zonoje, išvežant ir atvežant gruntą bei statybines medžiagas užtikrinti švarą miesto gatvėse.

    Su Turgaus gatvėje esančių parduotuvių ir įstaigų savininkais bendrovei būtina suderinti galimybę privažiuoti prie jų, o šaligatvius restauruoti tokia tvarka: vienoje gatvės pusėje pradėti darbus tik visiškai užbaigus darbus kitoje gatvės pusėje.

    Už darbų vykdymą atsakingas bendrovės „Konsolė“ statybos darbų vadovas Jakovas Mendelevičius.

    Turgaus gatvės rekonstrukcijai savivaldybės taryba skyrė 234 tūkst. litų, o pagal infrastruktūros plėtros sutartį Klaipėdos jūros krovinių kompanija (Klasco) gatvės rekonstrukcijai skyrė 1 mln. 824 tūkst. litų. Iki šių metų pabaigos bendrovė „Konsolė“ planuoja atlikti darbų už 100 tūkst. litų.

    Turgaus gatvės rekonstrukcijos darbų pabaiga numatoma 2006 m. liepos mėnesį prieš prasidedant Jūros šventei.

    Transporto eismas bus nukreiptas aplinkinėmis – Sukilėlių, Tomo ir Pasiuntinių, - gatvėmis.

    www.klaipeda.lt
    Westside is the best ! :jura:

    #2
    o kur ta turgaus gatve randasi?
    Nieko nesupratau, bet patiko :blabla:

    Comment


      #3
      Parašė Draugelis
      o kur ta turgaus gatve randasi?
      kazkur senamiesty atrodo www.zemelapis.lt gali paziuret
      Westside is the best ! :jura:

      Comment


        #4
        Kažkur senamiestyje....tai viena kertinių senamiesčio gatvių.Eina nuo Teatro aikštės iki Jono kalnelio.
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          #5
          pasirodo Turgaus gatve rekonstruos galingai


          is delfi.lt

          Iki Naujųjų metų Klaipėdoje uždaroma Turgaus gatvė, kurioje pradedami rekonstrukcijos darbai. Po jų viena pagrindinių senamiesčio gatvių turėtų atgauti beveik autentišką išvaizdą. Iki 2006 metų Jūros šventės tikimasi sutvarkyti šią vieną seniausių uostamiesčio gatvių.

          Čia ketinama pakeisti kelio dangą, pakloti į autentišką panašų akmens grindinį, o šaligatvius nutiesti iš granito plokščių. Taip pat bus rekonstruojama ir dalis tinklų, numatyta galimybė įrengti automobilių stovėjimo automatus.

          Turgaus gatvės rekonstrukcijos darbų pabaiga numatoma 2006 metų liepos mėnesį, prieš prasidedant Jūros šventei. Ši Klaipėdos senamiesčio gatvė yra viena judriausių. Švenčių metu joje vyksta įvairūs renginiai, organizuojamos mugės.
          Westside is the best ! :jura:

          Comment


            #6
            [KLP] Turgaus gatvės rekonstrukcija

            Rekonstrukcija paralyžiuos senamiesčio arteriją

            Jau kitą savaitę prasideda uostamiesčio Turgaus gatvės rekonstrukcija.

            Ją atliksiančiai bendrovei "Konsolė" miesto valdžia oficialiai leido gatvę uždaryti.

            Dėl šios galimybės sunerimę Senamiesčio verslininkai teigia iki šiol nesulaukę iš bendrovės jokių žinių apie tai, kaip darbai bus derinami su jų poreikiais.

            Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovai teigia, kad pagrindo nerimui tikrai nesą, nors šiuo metu dar aiškinamasi dėl techninių dalykų.

            Trečiadienį Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės pasirašytame įsakyme nurodoma, jog UAB "Konsolė" privalanti puoselėti tvarką statybų ruože bei suderinti su Turgaus gatvėje esančių parduotuvių ir įstaigų savininkais galimybę privažiuoti prie pastatų.

            Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos valdybos pirmininkė Eugenija Odebrecht vakar dienraščiui sakė, kad statybų vykdytojai į organizaciją nesikreipė ir jokios informacijos apie planuojamus darbus nepateikė.

            "Mes stebimės jų abejingumu. Nors dėmesio prašėmės labai taktiškai, susidaro įspūdis, kad kairė nežino, ką daro dešinė. Be spaudimo išsiversti neišeina. Šįvakar rengiame sąjungos susirinkimą ir spręsime, kokių veiksmų imtis", - vakar kalbėjo E. Odebrecht.

            Tuo metu bendrovės "Konsolė" gamybos direktorius Romas Dikšas tikina, jog senamiesčio verslininkams esą nėra ko nerimauti.

            "Kol kas nieko jiems nepranešėme, bet iki šių metų pabaigos mes ir neplanuojame uždaryti eismo Turgaus gatve. Apsitversime tik nedidelius plotus, kuriuose konkrečiu metu bus vykdomi darbai. Dirbsime labai kompaktiškai", - žadėjo R. Dikšas.

            J. Simonavičiūtė sakė, jog su statybų vykdytojais buvo aptartas ne vienas variantas, kaip organizuoti gatvės rekonstrukciją, ieškoma palankiausio visiems sprendimo.

            "Visiškai gatvė greičiausiai bus uždaryta sausį", - teigė Savivaldybės administracijos direktorė. Ji pridūrė, kad siekiant išvengti nepatogumų, svarstomas variantas kurį laiką leisti transporto eismą Tiltų gatve.

            Turgaus gatvės rekonstrukcijai pagal infrastruktūros plėtros sutartį Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Klasco" skyrė 1,8 mln. litų. Dar 234 tūkst. litų. skyrė Klaipėdos savivaldybės taryba.

            Vien iki šių metų pabaigos "Konsolė" ketina atlikti darbų už 100 tūkst. litų. Gatvė, planuojama, bus grįsta akmenimis, šaligatvius nuklos granito plokštės. Pabaigti rekonstrukciją numatoma kitąmet liepą, prieš Jūros šventę.

            Beje, Turgaus gatvėje įsikūrusios galerijos "Pėda" savininkas Vytautas Karčiauskas sakė, jog rekonstrukcijos planai - puikūs, tačiau, jo nuomone, į kai kuriuos dalykus buvo neatsižvelgta. Mat netoli miesto centro statant didžiuosius prekybos centrus senamiesčiui bus suduotas skaudus smūgis.

            V. Karčiausko įsitikinimu, rekonstruota Turgaus gatvė turėtų tapti pėsčiųjų alėja.
            %)

            Comment


              #7
              Gan ilgokai ta rekonstrukcija truks, bet jos tikrai reikejo
              "Klaipėda - Laisvu stiliumi"

              Comment


                #8
                Paskui bus gerai
                %)

                Comment


                  #9
                  Turgaus gatvės liepos serga

                  Autoritetinga specialistų komisija lapkričio 10 dieną apžiūrėjo rekonstruojamos senamiesčio Turgaus gatvės medžius. Po jos išvadų bus sprendžiama, ką daryti su pusę amžiaus čia augančiais medžiais – ar iškirsti ir sodinti naujus, pritaikytus augti didmiesčio sąlygomis, ar palikti senuosius.

                  Iš Kauno į Klaipėdą pakviestas atvyko Aplinkos ministerijos Miško sanitarinės tarnybos vyriausiasis specialistas Kęstutis Grigaliūnas. Jis, stebint Klaipėdos universiteto mokslininkams - gamtosaugos specialistams Algimantui Olšauskui, Arvydui Urbiui, Ritai Nekrošienei, savivaldybės specialistų grupei, atliko bandomuosius liepų kamienų gręžimus.

                  Visi susirinkusieji galėjo įsitikinti, kad dauguma Turgaus gatvės medžių pažeisti, serga įvairiomis ligomis. Kai kurie medžiai dėl dešimtmetį trukusio neteisingo genėjimo nupjaunant storas šakas, pradėję pūti, o pučiant stipriam vėjui jau kelia pavojų praeiviams.

                  Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė sakė, kad kol kas nėra sprendimo, kaip pasielgti su Turgaus gatvės liepomis. Kol baigsis parengiamieji gatvės rekonstrukcijos darbai, praeis bent porą mėnesių, o per tą laiką specialistai nuspręs, ką daryti: ar palikti dalį senųjų medžių, ar pašalinti visus senuosius ir vėliau susodinti naujus, pritaikytus augti miesto sąlygomis.

                  A.Olšauskas, komentuodamas pirmuosius medžių tyrimo įspūdžius sakė, kad dauguma liepų ligų atsirado dėl netinkamo jų genėjimo, prasidėjusio apie 1990 metus. Tada buvo nupjautos ir storos medžių šakos, o per nupjautas vietas įsiveisė medžių grybelių ligos, puviniai. Ligoti medžiai palaipsniui apkrėtė ir sveikus medžius. Tyrimas parodė, kad nemažai medžių – tuščiaviduriai, perskilę medžiai nepuošia reprezentacinės gatvės.

                  Artimiausiu metu bus parengtos medžių būklę tyrusios komisijos išvados. Atsižvelgiant į jas bus rengiamas Turgaus gatvės želdinių tvarkymo projektas.
                  Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                  Comment


                    #10
                    Vakar (11 10) mačiau kaip lupamas asfaltas Turgaus gatvėje, gal kokius 100m nuo Teatro aikštės link Tiltų g nuėmė. Po juo puikiai išlikęs grindinys, kuris tik keliose vietose išardytas(greičiausiai tiesiant komunikacijas).
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      #11
                      Vakar teko tvarkyti reikalus - tai mazumele pasisaldziau rankas
                      Turgaus gatves atkarpa

                      Paskutinis taisė Eimantas; 2010.08.28, 09:57.
                      Senoji Klaipėda
                      F.Nietzsche - "There are no facts, only interpretations."

                      Comment


                        #12
                        Galetum nusipirkt pirstines ir dazniau pafotografuot
                        Pirmoj nuotraukoj pasiziurejus ir Turgaus gatves liepas, tikrai norisi, kad pasodintu naujas
                        Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                        Comment


                          #13
                          Tai kazka naujo sodins Aciu uz foto
                          %)

                          Comment


                            #14
                            ...

                            Apie 2,5 mln. kainuosiančią Turgaus gatvės rekonstrukciją ketinama užbaigti iki kitų metų Jūros šventės. Vis dėlto, sakė A. Šulcas, tikėtina, kad politikai nuspręs transporto eismui Tiltų gatve apribojimų netaikyti ne visą tą laiką, o tik darbų Turgaus gatvėje piko metu.

                            Sutvarkius Turgaus gatvę senamiesčio gyventojus, o ir visus klaipėdiečius užgrius dar didesni išbandymai - iškart po Jūros šventės ketinama pradėti restauruoti senąjį Biržos tiltą. Kartu ketinama atnaujinti ir Tiltų gatvės atkarpą nuo tilto iki šviesoforo ties Turgaus gatve.

                            Šio projekto vertė - per 3,5 mln. litų.


                            http://www.ve.lt/?data=2005-12-07&ru...33883009&ats=2

                            Gal pagaliau Birzos tilta normaliau sutvarkys
                            Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                            Comment


                              #15
                              O jega
                              %)

                              Comment


                                #16
                                Turgaus gatvėje pradėtos šalinti liepos



                                Bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ darbuotojai rekonstruojamoje Turgaus gatvėje pradėjo pjauti senas liepas. Darbams labiausiai trukdė gatvėje sustatyti automobiliai.

                                Rengiant Turgaus gatvės rekonstrukcijos projektą buvo nuspręsta pašalinti senas liepas, kurių daugelis buvo sergančių. Praėjusių metų lapkritį į Klaipėdą atvykęs Aplinkos ministerijos Miško sanitarinės tarnybos vyriausiasis specialistas Kęstutis Grigaliūnas, stebint Klaipėdos universiteto mokslininkams - gamtosaugos specialistams, miesto savivaldybės specialistų grupei, atliko bandomuosius liepų kamienų gręžimus. Tada specialistų nuomonė buvo vieninga – senus ir sergančius medžius verčiau pašalinti.

                                Turgaus gatvėje bus pašalinti 77 medžiai, o baigiantis gatvės rekonstrukcijai pasodintos naujos 82 liepos. Jos bus pritaikytos augti miesto sąlygomis, medžių vainikai neužstos gyventojų langų.

                                Turgaus gatvės rekonstrukcijai savivaldybės taryba skyrė 234 tūkst. litų, o pagal infrastruktūros plėtros sutartį Klaipėdos jūros krovinių kompanija (Klasco) gatvės rekonstrukcijai skyrė 1 mln. 824 tūkst. litų. Turgaus gatvės rekonstrukciją atlieka bendrovė „Konsolė“.

                                Vilnius? Kaunas?? Klaipėda!!!

                                Comment


                                  #17
                                  Turgaus gatvės grindinyje - ir kelių šimtmečių senumo akmenys


                                  Nors Turgaus gatvės grindinys bus išgrįstas paprastais lietuviškais iš laukų surinktais akmenimis, ten dirbantys žmonės šią gatvę jau vadina auksine.

                                  "Kai kiekvieną grindinio akmenėlį vartai šimtą kartų, kol pritaikai, kuria puse jį guldyti ir kur, jis atrodo aukso vertės", - tikino Turgaus gatvėje plušantys vyrai.

                                  Iš tiesų, kai kurie jų pripažino, kad toks preciziškas ir daug kantrybės reikalaujantis darbas labai vargina. Kone kiekvieną akmenį reikia išmatuoti ir parinkti jam tinkamą vietą, kad grindinys būtų lygus.

                                  Gatvės pakraščiuose grindžiamos metro pločio juostos iš elementarių riedulių, o pagrindinė važiuojamoji dalis - iš tašytų akmenų. Dalis jų - likę nuo senojo grindinio, kuris gulėjo po asfaltu.

                                  Pasak darbų vadovo Dainiaus Pauliko, kiekvieno tašyto akmens matmenys skiriasi - pavyzdžiui, plotis gali svyruoti nuo 14 iki 25 centimetrų.

                                  "Taip ir žaidžiam. Iki Džiazo festivalio tikrai spėsim iškloti grindinį iki Teatro aikštės, bet patys turbūt į festivalį su ramentais ateisime - labai keliai įskausta", - pasakojo vienas darbuotojas.

                                  D. Paulikas minėjo, kad per dieną darbuotojai išgrindžia 3-4 metrus gatvės.

                                  Šaligatvius grįsti dar sunkiau - jie klojami iš mažų tašytų kalkakmenio gabalėlių. Per dieną kiekvienas darbuotojas įstengia iškloti po 2-3 kvadratinius metrus šaligatvio.

                                  Darbininkai žadėjo iškloti šaligatvius taip, kad moteriškės su aukštakulniais drąsiai galėtų vaikščioti ir nebijotų kojų išsisukinėti.

                                  "Dėl jų ir stengiamės", - šmaikštavo akmenėlį iš vienos vietos į kitą dėliojantis ir niekaip jam vietos nesurandantis šaligatvio klojėjas.

                                  D. Paulikas sakė nežinantis, ar dabar grindinys klojamas taip pat, kaip tai darydavo mūsų senoliai ir apgailestavo neturintis ko paklausti, nes visi senieji grindinių klojėjai seniai išmirę.

                                  "Skaitėme įvairios literatūros, kaip kloti grindinius. Nieko sudėtingo nėra - manau, kad esmė lieka tokia pat, kaip ir senais laikais. Tačiau jei visas miesto gatves reikėtų iškloti akmenimis, neįsivaizduoju, kiek tam laiko prireiktų. Tikriausiai visi Klaipėdos darbininkai plušėtų penketą metų", - svarstė D. Paulikas.

                                  Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Istorijos skyriaus vedėjos Zitos Genienės, iki XVIII amžiaus Klaipėdoje kone visos gatvės buvo negrįstos ir be šaligatvių, išskyrus dalį dabartinės Tiltų gatvės, kuri buvo išgrįsta anksčiausiai - XVI a., ir Turgaus gatvės, kuri lauko akmenimis buvo išgrįsta jau XVII a.

                                  Visos kitos gatvės iki XVIII amžiaus buvo dengiamos žabais, pilamos žeme.

                                  Z. Genienės duomenimis, Turgaus gatvė 1861 metais buvo pergrįsta. Kadangi tai buvo labai judri gatvė - ja į turgų vežimais važinėdavo prekeiviai, galėjo atsirasti duobių, tad 1878-1879 metais ji buvo "suremontuota". Šio grindinio akmenys Turgaus gatvėje išliko ir iki šių dienų, tik sovietmečiu jie buvo užpilti asfaltu.
                                  Edita UŽKURAITĖ
                                  www.ve.lt
                                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                  Comment


                                    #18
                                    Neradau atskiros temos, skirtos Turgaus gatvės rekonstrukcijai
                                    Foto 2006 07

                                    Nuo Teatro (Anikės) a.


                                    Nuo Tiltų g.


                                    Šalia liuteronų bažnyčios

                                    Comment


                                      #19
                                      Turgaus gatvė: būtų juokinga, jeigu nebūtų graudu



                                      Nors tikėtasi, kad vakar Turgaus gatvė pagaliau bus pripažinta tinkama naudoti, toks sprendimas ne tik nepriimtas, bet dar ir kilo abejonių, ar tai apskritai bus padaryta.

                                      Kai gatvę apėję Klaipėdos apskrities viršininko įsakymu paskirtos komisijos nariai vienas per kitą ją gyrė, netikėtai pasirodė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis ir sukėlė skandalą. Jis pasipiktino, kad restauracijos metu padaryta didelių nukrypimų nuo projekto, kurie su Kultūros paveldo departamentu suderinti nebuvo.

                                      Žibalo į ugnį dar įpylė ir komisijos pirmininkė, Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Regina Šolienė, kuri pareiškė apskritai nežinanti, ko čia atėjusi, nes restauracijos dokumentacija jai pateikta nebuvo.

                                      "Konsolė" sutaupė?

                                      Vakar Turgaus gatvėje susirinkus objekto pripažinimo tinkamu naudoti komisijos nariams, darbus atlikusios bendrovės "Konsolė" generalinis direktorius Kazys Skutulas suskubo juos patikinti, kad visi anksčiau įvardyti defektai buvo pašalinti.

                                      Apžiūrėdami gatvę, valdininkai didesnių priekaištų jau neturėjo, tik aptarė smulkius klausimus, pavyzdžiui, kada bus genėjamos pasodintos žemaūgės liepos.

                                      Komisijos nariams baigus gatvės apžiūrą, Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėja Rima Noreikienė teigė, kad galima tik pasidžiaugti, jog Turgaus gatvė buvo restauruota. Atliktu darbu džiaugėsi ir restauracijos autorinę priežiūrą vykdanti architektė Laima Šliogerienė.

                                      "Tik aklas ir piktavalis gali nematyti, kokia dabar gatvė graži. Ir ji dar gražės", - sakė L. Šliogerienė, velionio architekto V. Šliogerio, restauracijos projekto autoriaus, našlė.

                                      Tačiau nelauktai pasirodęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas N. Puteikis įnešė sumaišties.

                                      "Kas priėmė sprendimą pakeisti dangą? Projekte to nėra, su mumis, paveldosaugininkais, tai derinama nebuvo", - rėžė N. Puteikis.

                                      Vedėjo teigimu, padaryti du dideli nukrypimai nuo projekto, kurie nebuvo suderinti su Kultūros paveldo departamentu.

                                      "Šaligatviai turėjo būti dengti kalkakmeniu. Tai minkšta medžiaga, truputį kietesnė negu kreida, kuria galima vaikščioti nesugadinant batų, - žurnalistams aiškino N. Puteikis. - Tai buvo iš tikrųjų geras sprendimas, dėl ko mūsų darbuotojai labai apsidžiaugė ir suderino. Mūsų neįtikina rangovo žodžiai, kad jie neranda pasaulyje kalkakmenio, todėl savavališkai buvo priimtas sprendimas kalkakmenį keisti granito kubeliais, kurie tinka turbūt kokiai nors tarkai, o ne šaligatvio dangai. Tokios granito detalės Klaipėdoje šaligatviui dengti niekada nebuvo naudojamos."

                                      N. Puteikis taip pat pažymėjo, kad tarp gatvės grindinio ir šaligatvio turėjo būti ovalūs akmenys, tačiau jie savavališkai pakeisti skaldytais lauko akmenimis, kurie, anot vedėjo, sustatyti netgi kampais.

                                      "Iš esmės neįmanoma nei važiuoti, nei mašinos pastatyti, nei vaikščioti. Čia taip pat nėra nieko panašaus į istoriją", - piktinosi N. Puteikis.

                                      Jis darė prielaidą, kad taip pasielgta siekiant sutaupyti. "Konkursą laimėjęs rangovas pažadėjo gauti ir kalkakmenį, ir ovalius lauko akmenis surinkti. Jis paprasčiausiai sutaupė, ir turbūt labai dideles sumas, nes granitas kainuoja žymiai pigiau negu kalkakmenis", - spėjo N. Puteikis.

                                      "Nieko mes nesutaupėme, - neigė "Konsolės" vadovas K. Skutulas. - Viską padarėme pagal projektą."

                                      Nežinojo, ko atėjo

                                      N. Puteikio ir jo pavaldinio vyr. specialisto Ramūno Bartkaus pretenzijos tarp komisijos narių sukėlė emocijų audrą.

                                      Architektė L. Šliogerienė teigė, kad siekiant autentiškumo buvo panaudoti tikri gatvės akmenys, rasti po asfaltu. R. Bartkus savo ruožtu stebėjosi: "Ar tai - autentiški akmenys? Apie lauko akmenis projekte nieko nėra", - sakė komisijos narys.

                                      Išsakytų priekaištų užgauta L. Šliogerienė tai pavadino nepagarba jos velionio vyro atminimui, nes restauruojant gatvę viskas buvo padaryta taip, kaip siūlęs V. Šliogeris. Architektė stebisi, kad Kultūros paveldo departamento valdininkai sukruto tik dabar, nors Klaipėdos teritorinis padalinys yra įsikūręs visai šalia, Turgaus gatvės prieigose. L. Šliogerienės nuomone, N. Puteikio išsišokimas susijęs su artėjančiais rinkimais.

                                      Tuo tarpu įsiterpė komisijos pirmininke paskirta R. Šolienė. Ji taip pat stebėjosi, kodėl pakeitimai nebuvo derinami su Kultūros paveldo departamentu. Be to, R. Šolienė pasityčiojimu pavadino tai, kad jai iš anksto nebuvo pateiktas restauracijos projektas ir kita dokumentacija.

                                      "Pirmininkė nežino, ko čia atėjo, nes aš nemačiau nei projekto, nei dokumentacijos, nieko. Aš nieko nežinau. Kodėl ji man nebuvo pateikta?" - klausė apskrities atstovė R. Šolienė.

                                      Savivaldybės atstovai teigė dokumentacijos nepateikę, nes jos nebuvo paprašyta, bei tikino, kad smulkių pakeitimų su Kultūros paveldo departamentu derinti nereikia. Be to, granitas esą yra kur kas patvaresnis už kalkakmenį.

                                      Komisija išsiskirstė sprendimo pripažinti ar ne Turgaus gatvę tinkama naudoti taip ir nepriėmusi. Pirmininkės R. Šolienės teigimu, tokioje situacijoje, kai ji nė nemačiusi restauracijos dokumentacijos, apie tai negali būti net kalbos.

                                      "Peržiūrėsime padarytus pakeitimus ir spręsime, ką toliau daryti - ar pripažinti objektą tinkamu naudoti, ar ne", - žurnalistams sakė Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė.

                                      Turgaus gatvės likimas paaiškės kitą savaitę.

                                      Giedrė PETKEVIČIŪTĖ
                                      www.ve.lt
                                      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                      Comment


                                        #20
                                        Turgaus gatvėje kliūva akmenys

                                        Kultūros paveldo saugotojai pareikalavo perkloti dalį naujojo grindinio


                                        Turgaus gatvę vertinusi komisija aikčiojo nuo jos grožio, tačiau kultūros paveldo saugotojai pareikalavo kai kurias gatvės dalis perkloti iš naujo.
                                        VIRGINIJA SPURYTĖ
                                        Reprezentacinę Turgaus gatvę kone metus restauravusiems darbininkams gali tekti dirbti iš naujo.

                                        Vakar atliktų darbų kokybę vertinusi valstybinė komisija nepripažino, kad gatvė tinkama naudoti.

                                        Kai kurie komisijos nariai sakė, jog aktą, liudijantį, kad gatvė restauruota gerai, pasirašys tik tada, kai netinkami akmenys bus pakeisti naujais.

                                        Argumentas - šokis

                                        Turgaus gatvę restauravusios bendrovės „Konsolė“ vadovai vakar ypač daug kritikos išgirdo iš Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjo Naglio Puteikio.

                                        „Pagal projektą šaligatviai turėjo būti iškloti kalkakmeniu.

                                        Tačiau buvo panaudotos granitinės „šaškės“, tinkančios tik tarkai. Granitas yra pigesnė medžiaga. Todėl darbus atlikusi bendrovė sutaupė kelis šimtus tūkstančių litų, o klaipėdiečiai, vaikščiodami tokiais šaligatviais, draskosi batus“, - tiesiai šviesiai rėžė N.Puteikis.

                                        Jo neįtikino nė Turgaus gatvės restauracijos projekto bendraautorės architektės Laimos Šliogerienės parodomasis šokis aukštakulniais ant granitinių „šaškių“, nė jos žodžiai, kad kalkamenio pasaulyje visai nebėra.

                                        Tiesa, N.Puteikis pats nebuvo komisijos narys. Jo vadovaujamai institucijai atstovavo vyriausiasis valstybinis inspektorius Ramūnas Bartkus.

                                        Šis ir nepasirašė akto, patvirtinančio, kad restauruotos Turgaus gatvės dangos ir šaligatviai yra tinkami naudoti.

                                        N.Puteikis teigė, kad tokį sprendimą lėmė dideli „Konsolės“ nukrypimai nuo gatvės restauracijos projekto ir „chaltūra“.

                                        Įžvelgė politinį šou

                                        Kultūros paveldo saugotojų akis nepraslydo ir pro nelygiai sudėtus akmenis.

                                        Šis defektas ypač ryškus ruože tarp šaligatvių ir važiuojamosios dalies.

                                        Pasak N.Puteikio, projekte numatyta akmenų forma - ovoidas su nuskeltu plačiuoju galu. Kitaip tariant, akmenys negali būti kampuoti.

                                        Be to, jo teigimu, akmenys turi būti statomi, o ne guldomi.

                                        Kadangi nebuvo laikytasi ir šio reikalavimo, anot N.Puteikio, reprezentacinė Turgaus gatvė atrodo kaip šunkelis.

                                        „Restauracija yra siekis atkurti autentiškumą. Tačiau galiu patikinti, kad Klaipėdoje šunkelių nėra buvę. Gal Turgaus gatvę tvarkiusi bendrovė įves naujų tradicijų?“- ironizavo N.Puteikis.

                                        „Konsolės“ direktorius Kazimieras Skutulas kaltinimus, kad gatvė restauruota netinkamai, pavadino ikirinkiminiu šou.

                                        „Viską padarėme labai tvarkingai ir gražiai, nuo projekto nenukrypome. Nieko savavališkai nekeitėme ir nesistengėme taupyti. Priešingai, įdėjome labai daug darbo. Keli darbuotojai net susirgo. Turgaus gatvė dabar tapo tikra miesto puošmena“, - tikino K.Skutulas.

                                        Vienai pagrindinių miesto gatvių komplimentų negailėjo ir L.Šliogerienė.

                                        Jos teigimu, tik aklas ar piktavalis gali nematyti, kad gatvė yra graži.

                                        Gatvės neuždarys

                                        Vakar gatvę vertinusios komisijos pirmininkė Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Regina Šolienė teigė, kad tai, jog aktas nebuvo pasirašytas, nieko nekeičia.

                                        Turgaus gatvė tikrai nebus uždaryta.

                                        Akto nepasirašęs komisijos narys kitą savaitę R.Šolienei turi raštu pateikti tokio sprendimo argumentus.

                                        N.Puteikis patikino, kad tie argumentai - tai granitas vietoj kalkakmenio ir netinkami akmenys.

                                        Remdamasi įstatymais, komisijos pirmininkė pretenzijas gali priimti ir svarstyti arba atmesti.

                                        „Jei mūsų reikalavimai bus atmesti, tikrai nepasirašysime akto ir tikrai sieksime R.Šolienės atsakomybės. Kam tuomet sudarinėjamos komisijos, jei jų pirmininkai su rangovais gali dviese nuspręsti, ar darbai atlikti tinkamai“, - teigė N.Puteikis.

                                        Vedėjo žodžiais, gatvės tinkamumo naudoti aktą jo vadovaujami specialistai pasirašys tik tada, kai defektai bus ištaisyti.

                                        Paprasčiau tariant, šaligatvio grindinys ir kai kurie akmenų ruožai turi būti perkloti.

                                        Prašė dar pinigų

                                        Turgaus gatvės restauracija buvo prikausčiusi daugybės klaipėdiečių dėmesį.

                                        Jie stebėjo ir piktinosi, kad darbai vyksta labai lėtai, abejojo ir jų kokybe.

                                        Išties „Konsolė“ pagal pradinę sutartį su savivaldybe Turgaus gatvę turėjo sutvarkyti iki birželio pabaigos.

                                        Tačiau galiausiai bendrovei pavyko savivaldybę įtikinti, kad dėl tam tikrų priežasčių nespėjama laiku pabaigti darbų. Todėl sutartis buvo pratęsta iki spalio 10 dienos.

                                        „Konsolė“ ne tik vėlinosi atlikti darbus, bet ir kelis kartus prašė papildomų pinigų esą nenumatytiems darbams.

                                        Nors ši bendrovė konkursą restauruoti buvo laimėjusi, nes pasiūlė mažiausią kainą, galiausiai ta kaina vis tiek gerokai išaugo.

                                        Sutartyje buvo numatyta, kad „Konsolė“ Turgaus gatvę restauruos už 2 milijonus 961 tūkst. litų.

                                        Iš jų 269 tūkst. litų buvo numatyti kaip užsakovo (savivaldybės) rezervas. Tie pinigai galėjo būti panaudoti tik techniniame projekte nenumatytiems darbams atlikti.

                                        Vakar Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėja Violeta Staskonienė teigė, kad Turgaus gatvės sutvarkymas atsiėjo 3 milijonus 300 tūkst. litų.

                                        Jos teigimu, didžiausia dalis papildomos sumos buvo išleista naujiems Turgaus gatvės medžiams.

                                        Net 82 liepos, kurių viena kainavo apie pusantro tūkstančio litų, buvo atvežtos iš Belgijos.

                                        Tačiau vakar „Konsolės“ direktorius K.Skutulas pasiguodė, kad savivaldybė su bendrove dar nėra atsiskaičiusi.

                                        www.klaipeda.daily.lt
                                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                        Comment

                                        Working...
                                        X