Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT-SE] Elektros jungtis su Švedija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vėl netekome jungties su Švedija

    Ketvirtadienį ketvirtą kartą šiais metais atsijungė Lietuvos elektros jungtis su Švedija „NordBalt“ – gedimas atrastas Švedijoje, 10 km nuo Nibro miesto. Elektros kainos rinkoje penktadieniui stryktelėjo į viršų 49,06%.

    Elektros biržoje „Nord Pool“ skelbiama, kad jungtis bus nepralaidi iki balandžio 20 d.

    „Nord Pool“ biržos elektros kaina rytdienos sandorių (day-ahead) rinkoje Lietuvos kainų zonoje, reaguodama į naujienas, pasišokėjo 49,06% – nuo 30,86 Eur/MWh ketvirtdienį iki 46 Eur/MWh už penktadienį pagaminsiamą ir suvartosiamą elektrą. Šeštadienio elektros kaina, kaip įprasta savaitgalį, krito – iki savaitgaliui įprastesnės 29,37 Eur/MWh ribos, tačiau išliko aukštesnė, nei kaimyninėse Latvijos (25,59 Eur/MWh), Estijos (23,98 Eur/MWh) ir Švedijos ketvirtojoje (20,66 Eur/MWh) kain zonose.

    Kaip visuomet atsijungus stambiai elektros jungčiai absoliučią daugumą elektros importuojančioje Lietuvoje, įsijungė antrinis elektros rezervas – Kruonio HAE, patiekusi 400 MW trūkstamos galios. Dar 300 MW užtikrino Lenkijos elektrinės jungtimi „LitPol Link“. Pakilus elektros kainai į darbą kibo ir „Lietuvos energijos gamybos“ valdoma Lietuvos elektrinė Elektrėnuose, įjungusi 9-ąjį elektrinės bloką.

    Ypač išaugo importo iš Baltarusijos apimtys – penktadienį importuojama septynis kartus daugiau baltarusiškos elektros nei visas keturias ankstesnes dienas bendrai, penktadienį pranešė „Litgrid“.

    Geras laikas bandymams

    „Geras laikas yra vykdyti jungčių bandymus pavasarį, kai elektros vartojimas mažėja, o pasiūla yra didžiulė dėl pavasarinių potvynių, ir tai užtikrina elektros pasiūlą rinkoje“, – išplatintame pranešime cituojamas Daivis Virbickas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius.

    „NordBalt“ jungties darbas bandomuoju režimu pradėtas vasarį, nuo tada ja perduodama elektra pradėta prekiauti rinkoje. Vos pradėjus eksploatuoti jungtį įprasta, kad jos atsijungimai būna dažnesni, vėliau jų mažėja.

    Pavasarį tradiciškai Latvijos hidroelektrinės gamina itin daug elektros, o šiais metais vandens lygis yra beveik dvigubai didesnis nei daugiametė norma.

    Tačiau ne viskas klostosi „Litgrid“ naudai – nuo rytojaus planiniam remontui išjungiama 900 MW Karaliaučiaus šiluminė elektrinė – elektros jungčių su Vakarų Europa neturinti apskritis energijos trūkumą turės importuoti per Lietuvą.

    Pagal Europos elektros perdavimo sistemos operatorius vienijančios asociacijos ENTSO-E duomenis, per 2013 m. kiekviena iš 14 Šiaurės Europoje veikiančių aukštos įtampos nuolatinės srovės elektros jungčių atsijungė vidutiniškai po 9,8 karto. Vidutiniškai pusė atsijungimų įvyko dėl įrangos sutrikimų.

    Comment


      „NordBalt“ gedimų anatomija: kaip reaguoja rinka ir kam tai naudinga
      http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...m-tai-naudinga

      700 MW jungties su pigios elektros lobynu Švedijoje netektis kaskart supurto Lietuvos (ir kaimynių) elektros sistemą, tačiau ilgalaikis poveikis kainoms nėra didelis.

      Per kiek daugiau nei du komercinės veiklos mėnesius „NordBalt“ jungtis buvo sutrikusi šešis kartus – tris kartus Švedijos pusėje, du kartus Klaipėdos srovės keitiklių pastotėje ir vieną kartą – pačiame kabelyje. Nuo vasario 17 d., kuomet jungtimi prasidėjo prekyba elektra iki paskutiniojo gedimo balandžio 21 d. jungtis apytiksliai 15 parų ir 16 valandų praleido išsijungusi. Kone visą likusį laiką yra naudojami visi 700 jungties megavatų.

      Lietuvai, kurios elektros rinka kliaujasi importu, sklandus jungties veikimas yra svarbu, tačiau Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė AB „Litgrid“ nuolatos pabrėžia, kad gedimų ir veiklos sutrikimų išvengti tokioje elektros jungtyje neįmanoma.

      Kaskart nutrūkus elektros tiekimui iš Švedijos elektros kainos aktyviausioje „NordPool“ rytdienos sandorių („day-ahead“) rinkoje, Lietuvos kainų zonoje, šokteli. Lietuvoje įsijungia antrinis elektros rezervas – dvi Kruonio hidroelektrinės turbinos.

      Šis prietaisas turi natūralų antrinio galios rezervo monopolį – tai vienintelis pakankamos galios (400 MW) prietaisas, galintis įsijungti ir pradėti tiekti elektrą per dvi minutes. Galios skirtumas tarp „NordBalt“ ir Kruonio HAE – 300 MW – padengiamas elektros rezervais užsienyje, t. y. Baltarusijoje ir Latvijoje.

      Rezervo poreikis praeina, kai atsidaro elektros birža ir jos dalyviai imasi subalansuoti elektros sistemą.

      „Po kurio laiko rinkoje, žinodami, kad tas kabelis neveikia, pirkėjai ir pardavėjai pateikia savo pirkimo ir pardavimo pasiūlymus. Kaina, žinoma, kyla, tačiau jau nebe Kruonio HAE veikia, o rinka sprendžia, kas tuo metu turėtų tą elektrą gaminti“, – VŽ dėsto Vidmantas Salietis, elektros tiekimo UAB „Energijos tiekimas“ vadovas.

      Kaip smarkiai kaina auga priklauso nuo daugybės veiksnių. Jei gedimas įvyksta savaitgalį ar naktį, kainos augimas nėra toks ženklus. Jei gedimas sutampa su kitais, planuotais ar neplanuotais, elektros jungčių veiklos trikdžiais, kainos augimas būna didesnis.

      „Ar būna ilgalaikis efektas, tarkime, elektros kainos sandoriams nuo birželio? Sakyčiau, praktiškai ne“, – tikina „Nasdaq Commodities“ biržoje prekiaujančios bendrovės vadovas.

      Jis pastebi, kad jei kabelis atsijunginėja dažnai, ilgalaikėje perspektyvoje elektros kaina gali paaugti, tačiau dažniausiai jungties gedimai jai tiesioginės įtakos nedaro – rinkos dalyviai tikisi, kad „NordBalt“ laikas nuo laiko išsijungs, juo labiau, kad jungtis vis dar veikia bandomuoju režimu.

      „Kol kas matome, kad gedimai yra trumpalaikiai. Jei kabelis būtų remontuojamas, tarkime, mėnesį ar du, tuomet tai atsilieptų ir ilgalaikiams sandoriams“, – įsitikinęs p. Salietis.

      Džiaugiasi Kruonis ir kaimynai

      „Ligrid“ duomenys rodo, kad elektros gamintojai Lietuvoje retai gauna pasimėgauti švediškos elektros tiekimo sutrikimais. Jei gedimo paieškos ir remontas užtrunka, į elektros tiekimą įsijungia ir Elektrėnuose esanti Lietuvos elektrinė, tačiau trumpų gedimų atveju neplanuota gamyba apsiriboja Kruonio įjungimu.

      Šios elektrinės pagaminama elektra į elektros biržą nepatenka – rezervo paslaugą apmoka „Litgrid“, kuri vėliau šiuos mokesčius įtraukia į savo veiklos tarifą. Daugiau naudos paaugus kainai gauna Lietuvos kaimynai – latviai, baltarusiai ir estai. Šiose šalyse esantys gamybos agregatai, pakilus rinkos kainai, gali veikti konkurencingai ir uždirbti iš Lietuvoje parduodamos elektros.

      „Prekybininkams gedimai šiek tiek apsunkina verslą – visuomet turi galvoti, ar bus tas kabelis, ar nebus. Bet gamintojams tai yra gerai – ypač tiems, kurie teikia rezervą“, – sako p. Salietis.

      Comment


        Švedija padės išlaikyti stabilias elektros kainas
        http://ekonomika.tv3.lt/naujiena/sve...nas-56513.html
        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

        Comment


          Atnaujinta „NordBalt“ veikla, kol kas ne pilnu pajėgumu

          http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...pilnu-pajegumu
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

          Comment


            05.14 pirmas kartas kai 24 val NordBalt bus apkrautas 100%

            http://www.nordpoolspot.com/Market-d...ly/?view=table

            Comment


              Savaitgalį čiaudėjo „NordBalt“
              http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...udejo-nordbalt
              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

              Comment


                „NordBalt“ išsijungė dėl gedimo elektros linijoje Klaipėda-Šyša
                http://vz.lt/2016/05/19/nordbalt-iss...-klaipeda-sysa
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                Comment


                  Ka ir vel ? Turbut girti ivanuskos state. Melynanosis svarscikas Vasia drebanciomis rankomis kazka sumaise
                  Arunasx tu tik vienas cia postini, tu etatinis ?

                  Comment


                    Nieko keisto kad taip daznai atsijungineja. Pirma - vis dar bandomasis rezimas, Antra - vienetinis projektas. Anot NordPool UMM'u dar atjungs atnaujinti programine iranga greitu metu ir paskui ~savaitei profilaktikai.

                    Comment


                      Teko kalbėti su Svenksa Kraftnet, tai NordBalt naudojamas naujo tipo kabelis ir naujo tipo movos. Nuo pilno apkrovimo kabelio (700MW) viena iš kelių šimtų movų neatlaiko ir prašauna, pakeitimas trunka kelias dienas. Nežinau kiek movų yra NordBalt'e, bet kitame projekte Švedijoje beveik 250 km linijoje, kurioje yra iš viso keturi kabeliai, t.y. bendras kabelių ilgis yra apie 1000km sunaudota apie 900 movų, t.y. maždaug kas kilometrą. O NordBalt'e turbūt kažkas panašaus, nebent kadangi kabelis po vandeniu, tai gal mažiau tų movų.

                      Dar tokia detalė, kad kitame Švedijos projekte vienos linijos apkrova gali būti 720 MW, bet pagal Kabelio apkrovos prognozavimo sistemą (ABB CLPS) pastovus apkrovimas gali būti apie 600MW. 720MW gali veikti tik valandą ar mažiau.
                      AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

                      Comment


                        Parašė booraz Rodyti pranešimą
                        Teko kalbėti su Svenksa Kraftnet, tai NordBalt naudojamas naujo tipo kabelis ir naujo tipo movos. Nuo pilno apkrovimo kabelio (700MW) viena iš kelių šimtų movų neatlaiko ir prašauna, pakeitimas trunka kelias dienas. Nežinau kiek movų yra NordBalt'e, bet kitame projekte Švedijoje beveik 250 km linijoje, kurioje yra iš viso keturi kabeliai, t.y. bendras kabelių ilgis yra apie 1000km sunaudota apie 900 movų, t.y. maždaug kas kilometrą. O NordBalt'e turbūt kažkas panašaus, nebent kadangi kabelis po vandeniu, tai gal mažiau tų movų.

                        Dar tokia detalė, kad kitame Švedijos projekte vienos linijos apkrova gali būti 720 MW, bet pagal Kabelio apkrovos prognozavimo sistemą (ABB CLPS) pastovus apkrovimas gali būti apie 600MW. 720MW gali veikti tik valandą ar mažiau.
                        Kiek as zinau is praktikos reikia duoti atsarga 30%, tada viskas veiks iseina, kad max galia turetu buti 1000MW.

                        Comment


                          Parašė booraz Rodyti pranešimą
                          Teko kalbėti su Svenksa Kraftnet, tai NordBalt naudojamas naujo tipo kabelis ir naujo tipo movos. Nuo pilno apkrovimo kabelio (700MW) viena iš kelių šimtų movų neatlaiko ir prašauna, pakeitimas trunka kelias dienas.
                          Jei tikrai taip butu, tai jau visos movos butu prasove. Visomis dienomis, kai veike jungtis, dienos metu apkrovimas buvo 700MW. Jei sakykim prasauna po 4 valandu veikimo, tai per diena po 3 tikrai prasautu.

                          Comment


                            Parašė arian_l Rodyti pranešimą
                            kiek as zinau is praktikos reikia duoti atsarga 30%, tada viskas veiks iseina, kad max galia turetu buti 1000mw.
                            700mw+30% = 910mw.
                            Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                            Comment


                              Pabaltijo generuotojams yra ko dziaugtis - NordBalt kaip minimum dar neveiks iki 06.06

                              Comment


                                Parašė jpou Rodyti pranešimą
                                Pabaltijo generuotojams yra ko dziaugtis - NordBalt kaip minimum dar neveiks iki 06.06
                                Baltijos šalių
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                Comment


                                  „NordBalt“ po planinio remonto sugedo (2)

                                  http://verslas.lrytas.lt/energetika/...nto-sugedo.htm
                                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                  Comment


                                    lrytas.lt 2016-06-06 15:33
                                    Skaitykite daugiau: http://verslas.lrytas.lt/energetika/...tm_medium=Copy

                                    Event stop
                                    06.06.2016
                                    14:35 (CET)

                                    Back in operation

                                    Comment


                                      Veikia nuo 06.06 17val.
                                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                      Comment


                                        „NordBalt“ keitiklyje Švedijoje keičiamas transformatorius
                                        Iki kito penktadienio, birželio 24 d., Nybru aukštos įtampos nuolatinės srovės keitiklyje bus keičiamas vienas iš trijų „NordBalt“ transformatorių, siekiant atlikti papildomą jo diagnostiką tuo metu, kai dėl gedimo Švedijoje yra keičiama kietoji sausumos kabelio mova ir jungtis nedirba. Dėl vieno transformatorių Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo jungties galia nuo mėnesio pradžios buvo ribojama.
                                        http://www.litgrid.eu/index.php/nauj...rmatorius/3205

                                        Comment


                                          Gal kas žino, kodėl vėl nedirba linija į Švediją? - ne pirmą parą nulinis srautas, o elektros kainos Lietuvos rinkoje yra gerokai didesnės nei Švedijoje.
                                          Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X