Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT-SE] Elektros jungtis su Švedija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Labai smagu matyti, kad šis projektas pagaliau virsta realybe.

    Nutiestas šimtas kilometrų elektros jungties „NordBalt“ kabelio į Švediją

    Per antrą reisą į Baltijos jūrą specialus laivas „Topaz Installer“ sėkmingai paklojo 50 kilometrų ilgio kabelio dalį. Iš viso jau nutiesta ketvirtadalis elektros jungties „NordBalt“, kuri sujungs Lietuvą ir Švediją, jūrinio kabelio.

    Atskirais laivo reisais atgabentos ir jūros dugne guldytos 50 kilometrų ilgio jūrinio kabelio dalys buvo sujungta specialia mova – unikaliu įrenginiu, kurių Lietuvos energetikai iki šiol nebuvo naudoję. Mova buvo suprojektuota ir išbandyta technologijų gamintojo ABB laboratorijose, ypač daug dėmesio skiriant jos patikimumui, atsparumui ir ilgaamžiškumui. Tarptautinės elektros jungties „NordBalt“ statyba vyksta sklandžiai ir pagal planą, po kelių savaičių pradėsime tiesti į jūrą ir trečiąją 50 kilometrų ilgio jūrinio kabelio atkarpą. Dviejų kabelio dalių sujungimo darbai vyko apie savaitę. Specialiame konteineryje buvo pagaminta mova, o atplaukus laivui „Topaz Installer“ jau pakloto kabelio galas buvo pakeltas ant denio ir sujungtos abi atkarpos.

    Jūros dugne paguldytą kabelį dar įgilins specialiai laivu atgabentas povandeninis robotas, kuris šį darbą atliks pasitelkęs aukšto slėgio vandens srovę. Šie darbai prasidės vasarą, o iki to laiko Baltijos jūroje ties nutiesto kabelio trasa patruliuos laivai, saugodami jį nuo galimų pažeidimų. Vykstant kabelio įrengimo darbams laivams rekomenduojama nesiartinti arčiau kaip 500 metrų iki kabelio klojimo vietos.

    Tarptautinės elektros jungties „NordBalt“ statybos darbai vyksta ir ant kranto. Nuo Klaipėdos transformatorių pastotės, prie kurios bus prijungtas aukštos įtampos elektros kabelis, jau pradėtas kloti požeminis kabelis, kuris drieksis 13 kilometrų ir kirs Klaipėdos rajoną, miesto pietinę dalį, Kuršių marias bei Kuršių neriją.

    Iki rudens planuojama nutiesti 250 kilometrų kabelio atkarpą – daugiau nei pusę visos jungties, kurios bendras ilgis – 450 kilometrų.
    http://www.15min.lt/naujiena/verslas...4-426231?cf=df
    Paskutinis taisė Xedos; 2014.05.13, 19:30.

    Comment


      #22
      „NordBalt“ sėkmė įsiutino Lietuvos energetinės nepriklausomybės priešus



      Informacinės atakos prieš strateginius Lietuvos energetikos objektus jau tapo kasdienybe. Ne viena bomba buvo numesta į Visagino atominės elektrinės, Klaipėdos SGD terminalo, sklalūnų žvalgybos teritorijas. Išpuolių iki šiol išvengdavo tik sėkmingai tiesiama povandeninė elektros jungtis su Skandinavija „NordBalt“.

      Rusija jungtį laikė sau naudingu projektu

      Priežastis – gana aiški. Rusijos energetikai šią jungtį matė kaip naują galimybę rusiškai elektrai tekėti į Skandinaviją. Todėl projektui ir nebuvo trukdoma.

      Tačiau šįkart Rusijos strategai prasišovė – Lietuva tapo elektros prekybos biržos „Nord Pool Spot“ pilnateise nare, elektros srautai iš Rusijos ir Baltarusijos pradėjo nuolat mažėti, mat pirmenybė dabar jau teikiama valstybių-biržos dalyvių pagamintai elektrai. O ši beje, dažnai būna ir pigesnė.

      Šias tendencijas geriausiai atspindi tarptautinių elektros jungčių pralaidumai. Latvijos-Estijos ir Latvijos-Lietuvos elektros jungčių pralaidumai paprastai būna išnaudojami apie 90-99 proc., tuo tarpu Lietuvos-Baltarusijos tarptautinių jungčių pralaidumas kartais siekia vos 13 proc.

      Pažerta abejonių ir dėl „NordBalt“

      Rusija dažniausiai praktikuoja tokią logiką – jeigu negali projekto sustabdyti, tai bent pabandyk apjuodinti ir sukompromituoti. Tai jau patyrė Klaipėdos SGD terminalas, kuriam ypatingą dėmesį skyrė Seimo nario A.Skardžiaus vadovaujama komisija. Tuo tarpu pastangų juodinti atominės elektrinės ar skalūnų dujų gavybos projektų kol kas nesimato. Suprantama – projektai sustoję, todėl nėra jokio reikalo protestuoti ar gąsdinti visuomenę.

      Tačiau sąmokslų teorijų kūrėjai pastarosiomis dienomis prisiminė ir sėkmingai tiesiamą „NordBalt“ jungtį. Pasigirdo kalbų, kad „NordBalt“ jungtis eis per vėjo jėgainių parką, kuris statomas Sodra Midsjobanken seklumoje. Suprask, esą šis projektas naudingesnis Švedijai, o Lietuva privalės pirkti brangesnę vėjo jėgainėse pagamintą elektrą. Suabejota, kaip ta jungtis veiks, jei parko galia –1000 MW, o jungties tik 700 MW.

      Vėjo parkas bus jungiams prie Švedijos tinklo


      Pasirodo, tiesa yra kitokia – „NordBalt“ jungtis ir vėjo jėgainių parkas neturi nieko bendro.

      „Statomas Sodra Midsjobanken vėjo jėgainių parkas bus tiesiogiai jungiamas prie Švedijos elektros energijos perdavimo tinklo. Tai reiškia, kiek vėjas pūs ir pagamins energijos, tiek jos pirmiausia pasieks švedus, tiksliau – Švedijos elektros energetikos sistemą ir didins elektros pasiūlą „Nord Pool Spot“ elektros biržoje“, – paaiškino perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ atstovai.

      Didesnė elektros pasiūla tradiciškai lemia mažesnę kainą. Ir Lietuvos, ir Švedijos prekybos zonos yra toje pačioje elektros prekybos sistemoje „Nord Pool Spot“.

      „700 MW „NordBalt“ galia reiškia, kad povandeniniu kabeliu į Lietuvą gali patekti tiek elektros, kad patenkintų maždaug pusę visos šalies vartojimo poreikio vasaros dieną. „NordBalt“ jungtis užtikrins dar vieną elektros energijos importo kanalą iš Skandinavijos, vėjų parkai didins konkurencingos elektros pasiūlą regione, o elektros rinka leis naudingiausiom sąlygom įsigyti elektros ten, kur ji pigiausia“, – teigė „Litgrid“.

      EnergyMarket.lt
      Reikia laukti rusijos pozicijos "LITPOL" jungties atžvilgiu
      Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

      Comment


        #23


        Naujausios žinios tokios, kad Švedija tampa daugiausia vėjo energijos gaunančia šalimi mūsų regione. Södra Midsjöbanken yra tik vienas iš kelių statomų parkų. Nors vėjo turbinų šiemet dar bus daugiau Danijoje, Švedijoje jos didesnės ir pagaminama daugiau energijos.

        Šaltinis: Swedes surpassing Danes in the area of wind energy
        Paskutinis taisė Silber418; 2014.06.12, 08:26.

        Comment


          #24
          Į Kuršių marių dugną - laiškas ateities kartoms

          http://www.ve.lt/naujienos/jura/i-ku...rtoms-1204448/
          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

          Comment


            #25
            Kabelio ritės 144-ojoje krantinėje. Jau kuris laikas tiesiama žemyninė dalis.



            Kairių gatvė. Pavasario foto.



            Paskutinis taisė Eimantas; 2014.07.31, 23:57.
            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

            Comment


              #26
              Nelabai suprantu kaip ten su tomis movomis. Rašo, kad viena mova, bet sudūrimų tai matyt kur kas daugiau. Juk nebus ričių su 100 ar 200 km kabelio.

              Comment


                #27
                Šiandien pradėtas ir iki vidurnakčio bus baigtas vienas sudėtingiausių šios vasaros „NordBalt“ darbų etapas – po Kuršių marių dugne išgręžtus vamzdžius ištrauktas 1,6 km ilgio kabelis.

                http://vz.lt/article/2014/8/21/nordb...po-mariu-dugnu

                Baltijos jūroje prie Lietuvos krantų balandį jūrinį kabelį pradėjęs tiesti laivas „Topaz Installer“ šiemet savo darbą jau baigė. Kaip ir planuota, iš viso nutiesta 250 km jūrinio kabelio, likusi dalis - 150 km. – bus pradėta tiesti jau tik kitų metų balandį. Pasak p. Sankovski, šiuo metu vykdomi jūrinio kabelio įgilinimo darbai, kurių metu povandeninis robotas leidžia aukšto slėgio vandens srovę po kabeliu, gulinčio ant jūros dugno, ir šis pamažu smigs gilyn. Gamta atliks likusią darbo dalį – banguojanti jūra pamažu savaime užklos kabelį smėliu ir jis liks maždaug 1-1,5 m gylyje. „Iki šių metų rugsėjo pabaigos planuojame baigti įgilinti visus 250 km nutiesto kabelio. Šiuo metu darbai vyksta ties 106 km, skaičiuojant nuo Lietuvos kranto“, - teigia pašnekovas.

                Klaipėdos rajone, Kiškėnų kaime, švedų technologijų įmonė ABB jau pradėjo ir nuolatinės srovės keitiklio statybos darbus. Unikalus technologinis įrenginys prie Kiškėnų užims beveik futbolo stadiono plotą. Toks pat įrenginys kyla Ir Švedijoje, šalia Nybro pastotės, kur kabelis bus įjungtas į Švedijos elektros energetikos sistemą.

                p.s. įdomu kaip kertasi elektros kabelis su putlerio dujotiekiu nuo paRašos iki Vokietijos? O jeigu toje vietoje užsitrumpintų netyčia? :-)
                Paskutinis taisė Arunasx; 2014.08.21, 17:39.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                Comment


                  #28
                  Ar tik mūsų viltims per jungtį su Skandinavija pirkti pigesnės elektros nebus suduotas mirtinas smūgis. Ir visa šita jungtis toku atveju gali būti labai mažai išnaudojama ...
                  Naujoji socdemų - žaliųjų Švedijos vyriausybė nutarė atsisakyti branduolinės energetikos Švedijoje ir pirmuosius keturis reaktorius uždaryti net iki 2018 metų (galutinai iki 2025 metų). Kartu žada pagreitintai vystyti žaliąją energetiką. Švedijai tai nebus katastrofa, bet perteklinės energijos Skandinavijoje greičiausiai nebeliks. Ypač ramiomis nevėjuotomis dienomis. Na o žalioji elektra turi ir savo ne itin mažą kainą, kurios mokėt švedams man kažkaip nesinori ...

                  http://www.argusmedia.com/News/Article?id=932364

                  Comment


                    #29
                    Dar vienas argumentas mums statyti VAE?

                    Comment


                      #30
                      Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                      Dar vienas argumentas mums statyti VAE?
                      Neabejoju, kad nauji skaičiavimai būtini ir nauji perspektyvų vertinimai reikalingi

                      Comment


                        #31
                        O kabelio orientacija ne į perteklinę Norvegijos hidroenergiją sezono metu?
                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                        Comment


                          #32

                          http://www.nordregio.se/


                          http://balticreports.com/

                          Comment


                            #33
                            Žingsnis link jungties su Švedija:

                            Baigta tiesti Lietuvos elektros jungčiai su Švedija svarbi nauja perdavimo linija Klaipėda–Telšiai, kuri įjungta į bendrą šalies energetikos sistemą.

                            Tai pirmoji 330 kV įtampos elektros perdavimo linija, pastatyta per atkurtos nepriklausomybės metus.

                            „Naujoji linija iš esmės pagerina elektros tiekimo Klaipėdos miestui ir rajonui patikimumą. Iki šiol vakarinėje Lietuvos dalyje veikė tik tarpsisteminės jungtys, o elektra tarp rytinės ir vakarinės Lietuvos dalies turėjo būti perduodama per kaimynų teritoriją“, - pranešime sakė „Litgrid“ vadovas D. Virbickas.

                            Anot jo, linija reikalinga ir siekiant maksimaliai išnaudoti „NordBalt“ jungtį, kuri bus pradėta naudoti 2015 m. gruodį.

                            Info: http://www.lrytas.lt/verslas/energet...ja-ijungta.htm

                            Comment


                              #34
                              Klaipėdą pasiekė „NordBalt" transformatoriai

                              http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1...oriai-1284951/
                              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                              Comment


                                #35
                                Į Lietuvą atplukdyti milžiniški transformatoriai kranto nepasiekė

                                http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=66630304

                                Stipresnis nei leidžiama vėjas. Lenkų plaukiojantis kranas negali krauti.
                                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                Comment


                                  #36
                                  Rekonstruota Klaipėdos pastotė paruošta prijungimui


                                  http://www.ve.lt/naujienos/ekonomika...gimui-1293946/
                                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                  Comment


                                    #37
                                    Karlskronoje, Švedijoje, baigtas gaminti visas „NordBalt“ kabelis, kurio ilgis siekia 900 km. Vasarį išbandyta paskutinė 50 km kabelio atkarpa, o kovo pabaigoje kabelis bus kraunamas į specialų laivą. Baltijos jūroje nuo balandžio iki vasaros vidurio bus pakloti likusi 150 km ilgio jungtis, guldant du galios ir optinio ryšio kabelius viename apvalkale.

                                    „NordBalt“ jungtis pradės veikti šių metų gruodį. 453 km ilgio elektros tilto su Švedija galia siekia 700 megavatų – tai beveik prilygsta elektros suvartojimui Lietuvoje karštą vasaros dieną.

                                    http://vz.lt/article/2015/2/12/baigt...rdbalt-kabelis
                                    Pirmą kartą išgirdau, kad ir optinis kabelis bus.
                                    Paskutinis taisė Arunasx; 2015.02.12, 15:19.
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                    [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                    Comment


                                      #38
                                      Baigiamas įgyvendinti grandiozinis projektas su Švedija: Lietuva ruošiasi pokyčiams

                                      http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=68110386
                                      Elektros jungties „NordBalt“ kabelis – jau prie Švedijos krantų. Nors visą jo tiesimą planuojama baigti iki metų pabaigos, anot bendrovės „Litgrid“ vadovo, rinka jau planuoja pigesnės elektros srautą ir rengiasi būsimiems pokyčiams.
                                      Pasak projektą įgyvendinančios „Litgrid“ vadovo, kada paskutinieji kabelio metrai iš laivo guls į dugną, priklausys tik nuo oro sąlygų.
                                      „Laivas stovi ir laukia tinkamų oro sąlygų. Kai jos bus, maždaug 2,2 kilometro ilgio kabelį paguldys jūros paviršiuje ant specialių pagalvių , kurias po truputį nuiminėjant kabelis iš lėto grims į dugne esančią specialiai paruoštą tranšėją, kur bus sujungtas su kabeliu, vedančiu iki žemyninės dalies“, – pasakojo „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Verbickas.
                                      Nors nutiesus 400 kilometrų kabelį jūros dugnu jį dar reikės įkasti į smėlį ar uolėtose vietose užpilti specialia skalda, „Litgrid“ skaičiavimu, jau atlikta 90 procentų projekto darbų.
                                      Kažin tik ar tai netaps antra Independence, kai kabelis nebus intensyviai naudojamas, bet reiks atpirkinėti jo tiesimo kaštus, priežiūros mokesčius ir pan. Spėju esant gedimams ar problemoms, tą taisytų švedai už švediškas kainas, nes Lietuvoje nėra tokios technikos kažką daryt dugne.

                                      Comment


                                        #39
                                        Parašė dr-rox Rodyti pranešimą

                                        Kažin tik ar tai netaps antra Independence, kai kabelis nebus intensyviai naudojamas, bet reiks atpirkinėti jo tiesimo kaštus, priežiūros mokesčius ir pan.
                                        Elektra Skandinavijoj neretai yra (ir liks, nes hidro) perpus pigesnė nei pas mus, dar didesnis skirtumas su Lenkija, tad nėra ko bijot.

                                        Comment


                                          #40
                                          Parašė Torkas Rodyti pranešimą
                                          Elektra Skandinavijoj neretai yra (ir liks, nes hidro) perpus pigesnė nei pas mus, dar didesnis skirtumas su Lenkija, tad nėra ko bijot.
                                          Problemakita bus nes svedijos kabelis 700 MWh galingumo o lenkijos 500. Kadangi lenkijoje elektra brangesne tai didele dali nusiurbs. Geriau veliau lenkijos baigtu.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X