Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Energetika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Datacentrai turi rezervinius maitinimo šaltinius, todėl jie tikrai bus suinteresuoti atsijungti kuriam laikui (kol laiko rezervas), kad nebūtų visiško blackouto.

    Comment


      Jie tikrai nesuinteresuoti naudoti rezervinius šalitinius. Taip, teoriškai jie iš rezervo galėtu dirbti net savaite+ (dingus elektrai internetas būtų vienas paskutinių dalykų kuris išsijungtų beje, ^^), bet tikrai nenorės to daryti normaliomis sąlygomis.

      Comment


        Paskutinį kartą - jie tikrai suinteresuoti naudoti rezervinius šalitinius kurį laiką tam, kad nebūtų visiško blackouto. Nes jei bus visiškas blackoutas, tai vis tiek jie turės naudoti rezervinius šaltinius, o jiems pasibaigus ir elektrai neatsiradus, bus full stop. Tai pirmas variantas yra daug kartų geresnis už antrą (blackoutą).

        Comment


          One of Europe's largest battery energy storage systems is to be built at the Olkiluoto nuclear power plant in Finland under a contract signed by Teollisuuden Voima Oyj (TVO) and Hitachi ABB Power Grids. The 90 MWe system will act as a fast-start backup power source to ensure the stability of the country's energy network in the event of an unplanned shutdown of the Olkiluoto 3 (OL3) EPR unit, currently being commissioned at the site. Once the new unit is in operation, the Olkiluoto plant is expected to generate about 30% of Finland's electricity.
          https://www.world-nuclear-news.org/A...lkiluoto-plant
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

          Comment


            1,4 mlrd. eurų skelia perpus: viena dalis nepriklausomybei nuo Rytų, kita – nuo iškastinio kuro https://www.delfi.lt/verslas/energet....d?id=87588623
            Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ iki 2030 metų planuoja iš viso 1,38 mlrd. eurų investicijų, iš kurių 648 mln. eurų turėtų būti skirta sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, o 675 mln. eurų – perdavimo tinklo patikimumo užtikrinimui. „Prisiminkime, kad sinchronizacijai Europos Komisija mums padeda. Padeda duodama 75 proc. negrąžinamo vadinamojo „granto“ paramos tam, kad mes padarytume tą vienkartinę ir istorinę transformaciją, nedidinami perdavimo tinklo tarifų. sinchronizacija planuojama užbaigti 2025 metais. „Tai mūsų įsipareigojimas visuomenei, toks yra įstatyme numatytas terminas. Mes susidurdami su begale technologinių, organizacinių ir netgi teisinių įvairiausių kliūčių, vis dėlto manome, kad sugebėsime sinchronizaciją padaryti laiku. Yra 14 sinchronizacijos programoje vystomų projektų“
            Iki 2030 metų „Litgrid“ planuoja pakeisti apie 1260 kilometrų 110 kV oro linijų ir apie 455 km žaibosaugos troso, pradėti vykdyti tris stambius plėtros projektus: naujos 330 kV Vilnios skirstyklos statybą bei nutiesti dvi naujas 110 kV perdavimo linijas. Iki dešimtmečio pabaigos „Litgrid“ taip pat numato pradėti arba įgyvendinti apie 118 transformatorių pastočių rekonstrukcijos projektų.
            „Litgrid“ duomenimis, 2030 metais bendras elektros energijos suvartojimas Lietuvoje turėtų pasiekti 15 teravatvalandžių, kai 2020 metais buvo 12 TWh. 2030 metais prognozuojama didžiausia pareikalaujama galia turėtų pasiekti 2655 megavatus, kai 2020 metais buvo 1939 MW. „Vartojimas augs dėl kelių priežasčių. Pagrindinė yra elektrifikacija, čia šnekame apie smulkųjį transportą, elektromobilius visuomenėje. Jų kiekis 2030 metais padidės iki 241 tūkst. vienetų. Tai padidins poreikį megavatais, o tinklas turės užtikrinti šio poreikio perdavimą. Kitas elementas yra šilumos siurbliai. Jų vartojimas irgi augs. Tikime, kad Lietuvoje iki 2030 metų jų gali būti netgi iki 50 tūkst. vienetų, todėl reikalaujama galia taip pat augs“, – sakė jis. Elektros energijos poreikio augimui įtakos turės ir geležinkelių elektrifikacija.
            Po 2025 metų numatomos naujos galimybės įrengti vėjo parkus. „Galimi penki projektai, kurie prie perdavimo tinklų leistų prijungti dar 960 MW galios elektrinių naudojančių atsinaujinančius išteklius“, – sakė jis. Apie jūrinius vėjus galiu užsiminti, bet tai visiškai kita istorija. Šiuo metu valstybė yra nusprendusi pavesti investuoti į jūrinį tinklą privačiam investuotojui. Todėl mes į savo 10 metų planą investicijų, susijusių su pirmaisiais 700 MW jūroje nenumatome. Tačiau užtikrinsime, kad tie jūriniai vėjai, prisijungdami į pastotę Darbėnuose gautų iš mūsų technines sąlygas ir galimybę operuoti tais 700 MW be jokių kliūčių“, – L. Varanavičius.
            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
            [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

            Comment


              ES kova prieš klimato atšilimą, CO2 mokestis ir kiti dalykai sąlygoja netikėtus rezultatus. Negana Astravo, bet taip gana netikėtai atgijo jau atrodė visai numiręs Kaliningrado AE projektas. Ir nori ji statyti ... lenkai. Tiksliau vienas iš turtingiausių Lenkijos žmonių ir pats didžiausias privatus investuotojas Lenkijos energetikoje Zygmunt Solorz, per vieną iš savo kompanijų ZE PAK. Kitas didelis dalyvis projekte būtų Vengrijos valstybinė energetikos kompanija MVM. Šiuo atveju reikia pasakyti , kad tai kišeninė Orbano "chebros" kompanija. Beje uždarant anglimis kūrenamas elektrines Lenkijoje išties nusimato potencialas Lenkijos rinkoje už gerą kainą pardavinėti elektros energiją.


              Zygmunt Solorz pośrednio potwierdził informacje, że - wraz z węgierską grupą MVM - rozważa uczestnictwo w budowie elektrowni jądrowej w obwodzie kaliningradzkim. Rosyjska grupa Rosatom deklaruje chęć rozmów o tej inicjatywie.

              ZE PAK patvirtina, kad uūdarinėja anglies kasyklas, ruošiasi anglimis kūrenamų elektrnių uždarymui, vysto žaliosios energetikos projektus:

              ZE PAK jest obecnie jedynym dużym prywatnym wytwórcą energii elektrycznej w Polsce i podobnie jak firmy państwowe musi przeprowadzić pilną transformację polegającą na odejściu od paliw kopalnych. ZE PAK jako pierwszy w Polsce ogłosił i przede wszystkim wdrożył w życie plan wygaszania aktywów węglowych, zamykania kopalń i bloków opalanych tzw. brudnym paliwem. Jednocześnie realizuje projekty czystej i zielonej energii - bloki biomasowe, budowę największej w Polsce farmy słonecznej czy projekty związane z energią wiatru oraz przygotowuje się do realizacji projektów związanych z energetyką jądrową - poinformował w oświadczeniu Tomasz Matwiejczuk, rzecznik prasowy Zygmunta Solorza.

              Bet to neužteks ir kompanija svarsto ir kitas galimybes, tame tarpe ypač patrauklūs yra aktyvų gretimose užsienio šalyse įsigyjimai:

              Innym z wariantów mogłaby być inwestycja kapitałowa w aktywa zagraniczne, w tym jedną z analizowanych opcji jest potencjalne zaangażowanie kapitałowe wraz z innymi renomowanymi i doświadczonymi w tym obszarze partnerami w budowaną już w okręgu królewieckim elektrownię jądrową. Chodzi więc o to, żeby m.in. polski kapitał mógł wziąć udział w inwestycji w elektrownię jądrową poza granicami Polski. I dopiero ewentualna kontrola kapitałowa oznaczałaby potrzebę budowy samego łącznika z obwodem królewieckim - wyjaśniono w komunikacie.

              https://www.wnp.pl/energetyka/polska...ej,480255.html

              Jei projektas nusiseks belieka tik spęlioti, kaip tai paveiks Lietuvos padėtį,

              Comment


                D.Kreivys nesureikšmina informacijos apie galimas investicijas į Kaliningrado AE
                Dainius Kreivys atkreipė dėmesį, kad už energetiką atsakingi Lenkijos pareigūnai, įskaitant neseniai Lietuvoje viešėjusį Lenkijos vyriausybės strateginės energetinės infrastruktūros įgaliotinį Piotrą Naimskį, laikosi pozicijos, jog po sinchronizacijos nei Baltijos šalyse, nei Lenkijoje neturėtų būti elektros iš trečiųjų šalių.

                „Tai yra vertinimas žmonių, kurie atsakingi už Lenkijos energetiką. Čia jų vertinimas, net ne mano vertinimas. Aš manau, kad tokie teiginiai (apie Kaliningrado AE – BNS) neturi pagrindo kol kas, kol aš neišgirdau iš Lenkijos pareigūnų skirtingos nuomonės“, – BNS pirmadienį sakė D.Kreivys.

                Anot jo, lenkai tokios pozicijos laikėsi ir pasirašinėdami visus daugiašalius sinchronizacijos susitarimus, ir viešuose bei privačiuose pokalbiuose.

                „Manau, kad atsižvelgiant į tai, kad žmonės, kurie atsakingi už strateginę Lenkijos kryptį, teigia ir viešai ir privačiai, priešingai, nei gaunama šita informacija, galima, turbūt, manyti, kad šita informacija arba neatitinka tikrovės, arba yra kažkokios hibridinės operacijos dalis“, – pabrėžė ministras.

                Comment


                  Kad kaliningrade statys tai nieko gero ypač jei statys rusiško standarto šlammštą, bet pati idėja atominėmis elektrinėmis pakeisti dabar naudojamas anglies jegaines lenkijoje tikra yra gera.

                  Comment


                    Manau, kad Lenkija stengiasi, kad jos vietiniai AE projektai judėtų greičiau, todėl ir pas juos kalbama apie galimas Karaliaučiaus AE statybas. Visada yra geriau AE statyti pas save, negu neprognozuojamas kaimynas pastatys šalia tavo sienos.

                    Comment


                      Dujas is Rasijos galima, o elektros jau ne? Pastatys Kaliningrade AE ir varys elektra i ES

                      Comment


                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                        Dujas is Rasijos galima, o elektros jau ne? Pastatys Kaliningrade AE ir varys elektra i ES
                        Karaliaučiuje ir dabar elektros perteklius. Gali statyti nors 5 AE, bet reikia turėti eksporto kelius pirmiausia.
                        Į laivą nepakrausi ir su labiausiai rūkstančiu pasaulyje vieninteliu lėktuvnešiu, kuris negali plaukti, nepriversi pirkti.
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                        Comment


                          Pasirašys sutartis su Vokietija ir viską pasidarys. Lenkija irgi įtrauks i sandėrį. Visi gaus naudos. NS2 to pavyzdys.

                          Comment


                            Kaip tik ne pavyzdys, nes Lenkija prieš NS2.

                            Comment


                              Parašė liutass Rodyti pranešimą
                              Dujas is Rasijos galima, o elektros jau ne? Pastatys Kaliningrade AE ir varys elektra i ES
                              Dujas iš trusijos irgi reiktu užsukti. Iškonstruok NS2.

                              Comment


                                Visų pirma kalbant apie elektros energijos tiekimus į Vokietiją iš Lenkijos visų pirma reikia paklausti o kaip ? Tarp Lenkijos ir Vokietijos yra dvi 500 MW galingumo linijos, t..y Vokietijos ir Lenkijos energetinių sistemų sujungimas yra mažesnis nei Lietuvos su Švedija ir Lenkija. Tai Vokietjos atveju tokia smulkmė, kad net galvoti neverta. Trečia linija dar tik ankstyvo planavimo stadijoje, o net ir jai esant tai vis tiek netaps kažkokiu nors kiek reikšmingesniu balanso pokyčiu. Todėl Vokietija Karaliaučiaus AE atveju niekaip ne žaidėjas. Lenkija potencialiai galėtų, bet gal ir netaps

                                Comment


                                  80 europarlamentarų sieks, kad Komisija papildytų Europos žaliųjų investicijų apibrėžimą, į jį įtrauktų ir atominę energetiką. Tai, be abejo, leistų nukreipti dalį ES atsinaujinančių šaltinių projektams skirtų lėšų ir į AE projektus, bet tuo pačiu padėtų greičiau pasiekti žalią statusą.
                                  https://www.bloomberg.com/news/artic...tment-as-green

                                  Comment


                                    AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) pradeda centralizuotos vėsos tiekimo projektą, kurio pirmasis etapas bus įgyvendintas Vilniaus Konstitucijos prospekte. Šio etapo koncepciją praėjusią savaitę patvirtino VŠT vadovų taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Pasak bendrovės atstovų, centralizuotos vėsos sistemos padės žymiai efektyviau ir tvariau atvėsinti ir komercines, ir gyvenamąsias patalpas vasaros karščių metu. Planuojama, kad visos apimties centralizuotos vėsos tiekimo įdiegimo projektas Vilniuje užtruks apie 10–15 metų, o pirmieji klientai bus prijungti po 2,5-3 metų. Centralizuota vėsa bus gaminama šalčio stotyse, kur vienu metu susidarys ne tik vėsa, bet ir šiluma. Vilniaus šilumos tinklai panaudos susidarančią šilumą termofikatui paruošti, tad vienu įrenginiu bus gaminama tiek naudinga vėsa, tiek ir šiluma. Tokiu būdu bus užtikrinama konkurencinga vėsos ir karšto vandens tiekimo kaina. Šalčio stotyse taip pat bus įrengtos šalčio saugyklos, kurios leis vėsą gaminti naktį ir ją panaudoti dienos metu. Veikdami naktį šalčio įrenginiai naudos pigesnę elektros energiją, kas leis tuo pačiu balansuoti ir elektros tinklą, ir užtikrinti žemesnius vėsos gamybos kaštus.
                                    https://www.vz.lt/pramone/2021/07/27...ekti-po-25-3-m
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                    [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                    Comment


                                      Kai vaikas buvau, nesuprasdavau, kodėl vasarą nevarinėja radiatoriais atšaldyto vandens

                                      Comment


                                        Rusija sustabdė dujų eksportą į Europos saugyklos. Viskas dėl to pagal juos, nes dabar bus pildomos tik Rusijos saugyklos.
                                        https://www.gazeta.ru/business/2021/...13829942.shtml

                                        Comment


                                          Ačiū Bidenui:
                                          Несколько дней назад обозреватель National Interest Диана Фрэнсис заявила, что Россия стала «сокращать поставки газа через Украину в европейские страны, уменьшать запасы голубого топлива и повышать цены». По ее словам, Москва «играет мускулами» до открытия «Северного потока — 2». Фрэнсис утверждает, что это произошло после того, как американский президент Джо Байден решил не вводить санкции против немецкой компании-оператора газопровода.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X