Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Energetika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Strateginiams energetikos projektams Lietuva iš ES gaus 333,7 mln. eurų

    Europos Komisija (EK) ir Europos infrastruktūros tinklų priemonės (Connecting Europe Facility, CEF) energetikos komitetas priėmė sprendimą dėl 2014-ųjų metų CEF biudžeto finansinės paramos skyrimo ES bendro intereso statusą turintiems projektams, tarp kurių yra ir keturi Lietuvos strateginiai energetikos projektai. Jiems iš viso bus skirta 333,7 mln. eurų.

    Europos Komisijai šiais metais pateiktos keturios Lietuvoje įgyvendinamų strateginių energetikos projektų CEF finansavimo paraiškos: Lietuvos–Lenkijos dujotiekio (GIPL) parengiamiesiems darbams iki statybos leidimo, GIPL statybų darbams, magistralinio dujotiekio Klaipėda–Kuršėnai antrosios linijos statyboms bei Baltijos šalių elektros sistemų sinchroninio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų galimybių studijai dėl techninių sąlygų ir investicijų poreikio identifikacijos.

    Šioms paraiškoms Europos Komisijos siūlymu skirta 333,7 mln. eurų, daugiau nei pusė viso 2014 m. planuojamo paskirstyti CEF biudžeto (siekiančio 647 mln. eurų). Iš visų paraiškų, didžiausią CEF finansavimą – 295,4 mln. eurų – nuspręsta skirti GIPL statybų darbams. Papildomai 10,6 mln. eurų skirta GIPL projekto parengiamiesiems darbams atlikti. Magistralinio dujotiekio Klaipėda–Kuršėnai antrosios linijos statyboms skirta 27,6 mln. eurų ES finansinė parama. Komitete taip pat pritarta Europos Komisijos siūlymui finansuoti 50 proc. Baltijos šalių elektros sistemų sinchroninio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų techninių sąlygų ir investicijų poreikio identifikacijos galimybių studijos kaštų.

    „Tai yra esminis įvykis Lietuvos–Lenkijos dujotiekių jungties ir Klaipėda–Kuršėnai dujotiekio projekto įgyvendinime bei trejus metus trukusio sudėtingų derybų proceso tarp Europos Komisijos, Europos Parlamento ir ES narių rezultatas.

    ES finansinė parama leis integruoti Baltijos šalis į ES vidaus dujų rinką, taip pat išnaudoti maksimalius Klaipėdos SGD terminalo pajėgumus ir visa tai galėsime padaryti išvengiant skausmingo dujų tarifo padidėjimo vartotojams, nes daugiau nei pusę šių investicijų bus kompensuojama CEF biudžeto lėšomis“, – sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

    2015 m. pabaigoje planuojamos baigti magistralinio dujotiekio Klaipėda–Kiemėnai antrosios gijos statybos leis padidinti dujų transportavimo Lietuvos vartotojams patikimumą, sudarys galimybes 100 proc. išnaudoti Klaipėdos SGD terminalo pajėgumus, didins terminalo veiklos efektyvumą.

    Iš viso šių metų CEF paramai gauti buvo pateiktos 68 ES bendro intereso projektų paraiškos, tačiau 2014 m. CEF finansavimas skirtas tik 34 paraiškoms. Didžiąją dalį šių paraiškų (28) sudaro galimybių studijos ir kiti parengiamieji darbai. Statybų darbams CEF finansavimą gavo tik šešių ES bendro intereso projektų paraiškos, iš kurių 4 projektai bus įgyvendinami Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Klaipėda–Kuršėnai dujotiekio paraiška surinko aukščiausią balų skaičių tarp visų statybos darbams paraiškas teikusių projektų.
    http://www.15min.lt/naujiena/verslas...4-463185?cf=df

    Comment


      Rusijos Siaures Kaukaze apie 2 mln. gyventoju del dvieju Rostovo AE bloku buvo like be elektros. Pranesama, kad du AE blokai atsijunge del vykdytu darbu elektros pastoteje, del kuriu buvo isjungta elektros perdavimo linija. Ten elektrikai tikraiausiai pasidarbavo.

      Comment


        http://www.nytimes.com/2014/11/24/bu...uels.html?_r=0

        Rašo, kad į JAV atėjo tokie laikai, kai saulės ir vėjo energija nebėra brangesnė už dujų ar anglies.

        Comment


          Reikia nepamirsti kad lygina su elektros kaina gauta is duju, kurios yra kelis kart pigesnes nei Europoje. Tai reiskia dar idomesnes isvadas. 5-7 usd centai palyginus su musu salyje dotacijomis gal po 1lt.

          Comment


            /\ Nu labas rytas. Vėjo energetika tai po 20 ar pan. centų superkama. Saulės taip, kitas dalykas.

            Comment


              /\ nu, Labas vakaras. Straipsnyje minimos abieju budu panasios kainos. Net jei tai realu tik pvz kokioje Nevados dykumoje kur saule turbut 360 dienu (nezinau) tai reiskia mazes duju paklausa ir dides pasiula pasauliui.

              Comment


                Kalifornijoje pradėjo veikti didžiausia pasaulyje Saulės elektrinė
                Pabaigus „Topaz“, 550 MW jėgainę, Kalifornijoje pradėjo veikti didžiausia pasaulyje Saulės elektrinė. „Topaz“ projektas užbaigė galutinę 40 MW (AC) fazę, praneša „Greentech Media“. Elektrinė įeis į istoriją ne tik kaip pirmoji prijungta prie tinklo didesnės nei 500 MW galios Saulės elektrinė JAV, bet ir didžiausia Saulė elektrinė, prijungta prie tinklo pasaulyje.
                http://www.15min.lt/mokslasit/straip...6-470312?cf=df

                Comment


                  Didžiausioje Europoje Zaporožės atominėje elektrinėje – avarija
                  http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...7-470750?cf=df

                  Comment


                    R. Kuodis: ko kažkada nepabaigė „VP Market“, padarė premjeras
                    Valstybės valdomos energetikos įmonės galėtų užtikrinti didesnį šalies konkurencingumą, prisidėti prie valstybės ekonomikos skatinimo, jei paisytų visuomenės intereso, o ne stengtųsi uždirbti kuo didesnius pelnus, sako ekonomistas Raimondas Kuodis.
                    http://www.delfi.lt/verslas/energeti...#ixzz3LxDsUwf2

                    Comment


                      Remiantis naujausiu Eurostat skelbiamu dokumentu, atsinaujinančių energijos šaltinių gaminamos elektros energijos vartojimas Europos Sąjungoje 2013 m. buvo 15% didesnis negu ankstesniais metais. Įdomu, kad ne vienai valstybei pavyko pasiekti 2020 metams užsibrėžtus tikslus:


                      Šaltinis ("Renewable energy in the EU")

                      Švedija siekia būti nepriklausoma nuo iškastinio kuro iki 2020 m. ir, panašu, tai nėra neįmanoma.

                      Comment


                        GET Baltic gamtinių dujų birža pradeda naudotis „Eesti Energia“
                        UAB „GET Baltic“ dujų biržoje užsiregistravo vienas didžiausių Estijos gamtinių dujų vartotojų „Eesti Energia“. Pasak įmonės, tai – žingsnis regioninės gamtinių dujų biržos sukūrimo link.
                        „Tai yra svarbus įvykis mūsų bendrovei bei žingsnis regioninės rinkos sukūrimo link. Prekybos apimtys bei rinkos likvidumas didėja, todėl natūralu, kad ir kaimyninės rinkos dalyviams galimybės prekiauti biržoje tampa patrauklios.“ – sakė „GET Baltic“ generalinė direktorė Giedrė Kurmė.
                        „Eesti Energia“ pagrindinė veikla – šilumos bei elektros energijos gamyba. Bendrovė jau trejus metus, be elektros energijos gamybos, papildomai užsiima ir gamtinių dujų pardavimu pagrindiniams Estijos verslo klientams.
                        „Bendradarbiavimas didina dujų tiekimo saugumą. 2015 m. pirmąjį ketvirtį mes pradėjome oficialiai dujų tiekimą iš Klaipėdos SkGD terminalo ir dabar prisijungėme prie Lietuvos dujų biržos – tai suteiks daugiau alternatyvų dujų monopolijai. Tolimesnis Baltijos šalių dujų rinkos vystymas gali būti pasiektas harmonizuojant reglamentavimą visose trijose Baltijos šalyse.“ – komentavo Heikko Mäe, „Eesti Energia“ energijos prekybos departamento vadovas.
                        „Eesti Energia“ yra 48-a „GET Baltic“ dujų biržoje užsiregistravusi įmonė.
                        http://vz.lt/article/2015/3/23/get-b...-eesti-energia
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                        Comment


                          Naujas IT centras Švedijoje gamins energiją Falun miestui, esančiam Švedijos Dalarna grafystėje. Buvusiame pramoniname komplekse įrengiamas duomenų centras gyvenvietę aprūpins šiluma ir šiltu vadeniu žiemos metu ir vėsins aplinką vasaros sezono metu.

                          Plačiau: The World's First Carbon-Negative Data Center Heats Up Swedish Homes In The Winter (+ video).

                          Comment


                            Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ atsiėmė ieškinį prieš Lietuvą dėl ES trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo
                            http://www.15min.lt/verslas/naujiena...uva-664-494748
                            Ukraina rusiškas dujas perka pigiau nei Lietuva
                            Ukrainai pavyko pasiekti sutarimą su koncernu „Gazprom“ dėl pigesnių dujų. Šios šalies energetikos ministerija ketvirtadienį pranešė pasirašę ateinančius tris mėnesius galiosiantį naują susitarimą pirkti rusiškas dujas po 248 JAV dolerius už 1 tūkst. kub. metrų.
                            http://www.lrytas.lt/verslas/energet...ei-lietuva.htm

                            p.s. Lietuva turi galiojančią 10 metų sutartį iki šių metų pabaigos. Toliau gali net nepirkti iš chuilostano. Tai vers juos numušinėti kainas kas jau matosi ir dabar kai Gazpromo tarpininkai pardavinėja už panašią į 250 USD kainą biržoje.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Graikijos, Serbijos, Makedonijos, Vengrijos ir Turkijos užsienio reikalų ministerijų vadovai per balandžio 7 d. susitikimą patvirtino savo šalių pasiryžimą dalyvauti dujotiekio "Turkijos srautas" statybos projekte.
                              Projektas yra dujotiekio "Pietų srautas" alternatyva - šio projekto "Gazprom" atsisakė 2014 metų gruodį.
                              http://www.delfi.lt/verslas/energeti...#ixzz3WiS8vws7

                              Comment


                                Aha, ir dar tie ministrai pageidauja , kad ES finansuotų statybą Kitaip nestatys
                                Turbūt didieji donorai - Graikija ir Vengrija - prafinansuos statybas. Šita jų deklaracija kaiop anekdotas jau skamba


                                The text says they “expressed … support to create a commercially viable option of route and source diversification for delivering natural gas from the Republic of Turkey through the territories of our countries to the countries of Central and South Eastern Europe”.
                                It calls for the EU to help fund related infrastructure, claiming that the pipeline “would … make a significant contribution to the overall energy security of Europe and must therefore be a common responsibility of the European Union”.
                                It also voices interest in “interconnecting the natural gas infrastructures of our countries with European Union financial assistance”.
                                ....
                                The Budapest communique underlines that it is no more than a statement of “political intent only, and that further exchange of views and dialogue is needed”.



                                https://euobserver.com/energy/128261

                                Comment


                                  LE vadovo daug atsakymų:
                                  Lietuvos energetikai nebereikia nesibaigiančių grožio konkursų
                                  Prieš trejetą savaičių VŽ rašė apie katastrofišką gamtinių dujų rinkos smukimą, kurios dugno laukiama tik 2019 m. „Lietuvos energija“ (LE) įkūrė ir įsigijo dvi pagrindines rusiškomis ir norvegiškomis dujomis prekiaujančias įmones. Iš šalies atrodo, kad ši kuro rūšis LE nėra prioritetas, – bendrovė per dvejus artimiausius metus siekia pastatyti du biokuro ir atliekų kogeneracijos jėgaines Vilniuje ir Kaune. Dalius Misiūnas, LE vadovas, VŽ taip pat kalbėjo, ko tikisi iš naujos Nacionalinės energetikos strategijos redakcijos, kurią šį rudenį turėtų svarstyti Seimas.
                                  http://vz.lt/article/2015/3/31/lietu...rozio-konkursu
                                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                  Comment


                                    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                                    Naujas IT centras Švedijoje gamins energiją Falun miestui, esančiam Švedijos Dalarna grafystėje. Buvusiame pramoniname komplekse įrengiamas duomenų centras gyvenvietę aprūpins šiluma ir šiltu vadeniu žiemos metu ir vėsins aplinką vasaros sezono metu.
                                    O kaip tai atsilieps šilumos/vandens kainai? - atpigs, pabrangs, nesikeis?
                                    Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                    Comment


                                      Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                                      O kaip tai atsilieps šilumos/vandens kainai? - atpigs, pabrangs, nesikeis?
                                      Nežinau, kokia apmokestinimo sistema Falun mieste. Greičiausiai, bus labai pigi šiluma ir vanduo arba nemokami. Priklausomai nuo savivaldos, vanduo ir šiluma vartotojui gali būti nemokami. Taip yra ir kituose miestuose.
                                      Paskutinis taisė Silber418; 2015.04.14, 22:27.

                                      Comment


                                        Po „Google“ ateina „Gazprom“ eilė
                                        Margrethe Vestager, Europos komisarė konkurencijai, trečiadienį pateikė kaltinimus „Google“ dėl šios kainų palyginimo verslo. Pasak EK, kompanija pasinaudojo savo paieškos paslaugomis teikdama pirmenybę savam produktui. „Google“ kaltinimus neigia.
                                        ES parigūnai teigia, kad „Google“ greičiausiai tėra tik pirmasis p. Vestager šūvis. Laukia ir daugiau kaltinimų, taip pat ir Rusijos energetikos kompanijai „Gazprom“, rašo „Financial Times“.
                                        http://vz.lt/article/2015/4/16/po-go...a-gazprom-eile

                                        EK trečiadienį pareikš kaltinimus „Gazprom“

                                        http://www.15min.lt/verslas/naujiena...rom-664-498069
                                        http://tvrain.ru/news/ft_evrokomissi...mu_v_n-386087/
                                        Paskutinis taisė Arunasx; 2015.04.20, 20:18.
                                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                        Comment


                                          „Gazprom“ pateikti trys kaltinimai
                                          Europos Komisija (EK) kaltina Rusijos dujų koncerną „Gazprom“ taikius klientams neteisėtus teritorinius apribojimus, nesąžiningą kainodarą ir vertus pirkėjus Lenkijoje bei Bulgarijoje prisiimti nesusijusius įsipareigojimus dėl dujų perdavimo infrastruktūros.
                                          Prieštaravimo pareiškimu EK baigė tyrimą, kuris oficialiai pradėtas 2012 m. rugpjūčio 31 d. Bendrovei „Gazprom“ dabar suteikta 12 savaičių atsakyti į prieštaravimo pareiškimą, ji taip pat gali prašyti žodinio bylos nagrinėjimo (klausymų), kuriame pateiktų savo argumentus. Komisija visiškai užtikrins „Gazprom“ teisę į gynybą ir prieš priimdama sprendimą atidžiai išnagrinės jos pastabas. Tai, kad pareikštas prieštaravimo pareiškimas, nereiškia, kad galutinis tyrimo rezultatas jau yra aiškus.
                                          EK pabrėžė, kad teisiškai nustatyto termino, iki kurio turi būti užbaigtas antikonkurencinio elgesio antimonopoliniai tyrimai, nėra. Antimonopolinio tyrimo trukmė priklauso nuo keleto veiksnių, kaip antai bylos sudėtingumo, atitinkamos įmonės bendradarbiavimo su Komisija lygio ir naudojimosi teise į gynybą.
                                          VŽ šaltiniai Briuselyje tvirtina, kad EK „Gazprom“ bylą yra nusiteikusi užbaigti iki š. m. pabaigos.
                                          http://vz.lt/article/2015/4/22/gazpr...rys-kaltinimai
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                          Comment

                                          Working...
                                          X