Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Energetika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė index Rodyti pranešimą
    Tai Lukašenka kol soste sėdės taip ir lakstys nuo rytų pas vakarus ir atvirkščiai, nes rytai jį nori suvalgyti, o vakarai išversti iš sosto. Todėl vienais pasitikėti ilgai negali. Žiūrėk po gero pusmečio vėl lėks į vakarų pusę ir vaidins didijį demokratą.

    O mums reiktų laikytis real politik ir draugauti tada kai kvepia pinigais ir nedraugauti, kai nekvepia.
    aš nevisai tam pritarčiau -

    matote, įdomu, kas liks iš gudų valstybės dar metelius taip palaksčius pirmyn/atgal? Kiekvieną kartą po barnio draugiškas Kremliaus glėbys gudams atsiveria už didelę didelę kainą.

    Štai ir dabar prieš rinkimus Lukošius gavo Putino ir Grybauskaitės palaikymą, abudu palaikė iš "real politik" pozicijų. Kokia čia Putino nauda, aš suprantu, bet kokia Lietuvos nauda remti diktatorių - tai nė velnio.
    blaivumas išlaisvina

    Comment


      Parašė Zosys Rodyti pranešimą
      aš nevisai tam pritarčiau -

      matote, įdomu, kas liks iš gudų valstybės dar metelius taip palaksčius pirmyn/atgal? Kiekvieną kartą po barnio draugiškas Kremliaus glėbys gudams atsiveria už didelę didelę kainą.
      Šiaip jau daugelį dalykų baltarusiai padarytų ir taip (kad ir dėl muitų sąjungos), tik dažniausiai prieš tai pasilaužo. Lygiai taip pat ir su vakarais, kuriems dėl įvairų nuolaidų duoda "demokratiškus rinkimus".

      Parašė Zosys Rodyti pranešimą
      Štai ir dabar prieš rinkimus Lukošius gavo Putino ir Grybauskaitės palaikymą, abudu palaikė iš "real politik" pozicijų. Kokia čia Putino nauda, aš suprantu, bet kokia Lietuvos nauda remti diktatorių - tai nė velnio.
      Naudos gal ir neypač, bet žalos irgi. Nebent savo pačių įsivaizdavime kaip "demokratijos nešėjų laukiniams kraštams". Lukašenka tikrai nėra blogiausias variantas, kuris mums galėtų būti Baltarusijoje. Jis bent dėl savo vietos niekada nesijungs prie Rusijos. O kokia opozicija ateis po jo neaišku, o žmonės bent kol kas nusiteikę gana prorusiškai.
      Post in English - fight censorship!

      Comment


        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
        Akivaizdu, kad šitame regione trijų elektrinių per daug, nors po dešimtmečio elektros poreikis ir bus didesnis. Kitaip sakant, laimės tas, kas pastatys pirmas ir užsitikrins reikiamas jungtis bei eksporto galimybes. Bet lenktyniavimas tokioje srityje yra kvailas, o galimi nuostoliai milžiniški. Tačiau didelei šaliai jie mažiau skausmingi.
        Taip, tas tiesa, bet Lietuva ir čia turi pranašumų, tik dėl man nežinomų ar nesuprantamų priežasčių nė vieno pranašumo nesistengia išnaudoti. Jau yra infrastruktūra, dar tebėra atominės energetikos specialistų, yra Kruonio HAE.
        Tuo pačiu man niekaip nedašunta. Juk tiek Brazauskas, tiek Kirkilas puikiai žinojo, kad 2009m. sausio 1d. ir antrasis IAE blokas bus uždarytas. Kodėl dar tada (ekonominio pakilimo metu) nebuvo galima ant sovietmečiu užkonservuotų 3-ojo ir 4-ojo blokų statyti modernius reaktorius?

        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
        Elektrinės projektas su tokiu vadovavimu ir organizavimu gali tapti akmeniu po kaklu visai šaliai.
        Nu irgi taip. O kodėl negalima būtų privačiam kapitalui pasiūlyti statyti atominę elektrinę Visagine? Lietuvos valstybei tik beliktų užtikrinti, kad naujoji elektrinė atitiktų europinius saugumo reikalavimus, bei atrinkti tokias kompanijas, kurios realiai finansiškai būtų pajėgios baigti darbus iki galo.
        Gal aš per daug įtarus, bet man kažkaip šviečiasi, kad politikai niekaip neleis 100% privačiam kapitalui ateiti į Lietuvos branduolinę energetiką. Godumas slypi žmogaus prigimtyje. Politikas irgi žmogus. Kodėl jis turėtų įsileisti privatų asmenį, kai tuos pačius darbus gali pats organizuoti, ir susižerti sau otkatus? Vakarietiškas privatus verslas nesišvaisto kyšiais.
        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

        Comment


          AE už privataus kapitalo pinigus ?
          Man, tiesą sakant, sunku įsivaizduoti, kas iš to "vakarietiško ir skaidraus verslo" priisimtų tokią riziką investuodamas į AE. Pasvarstykime, regione planuojamos ir žymiai toliau pažengusios dar dviejų AE statybos. Pastarosios turi stipresnį tiek finansinį, tiek politinį užnugarį.Natūralus klausimas, ar kas iš privataus kapitalo keltų koja, kur atsiperkamumas ir pelnas, ko labiausiai ir siekia pinigus investuojantis subjektas, yra ganėtinai neiaškus (neatmeskime ir to varianto, jo baltarusiai ir rusai elektrą lenkams bei latviams pardavinėtų elektrą už mažesnę kainą, ko privatus kapitalas nelabai galėtų sau leisti, todėl privačiam kapitalui liktų tik viena rinka, su tikrai nedideliu ekonominiu potencialu)? Tokiu atveju, vienintelė išetis pritraukti privatų kapitalą - padaryti nemažas nuolaidas jam (tarkime, kazkurios dalies nuostolių padengimas, antkainių neribojimas arba neženklus jų ribojimas ir pan.), kas paprastam vartotojui atilieptų neigiamai(visgi kiekvieno privataus kapitalo tikslas - maksimalus pelnas per trumpiausią įmanomą laiko tarpą).
          O kur dar privataus kapitalo monopolinė padėtis, kurią įvilktų į teisėtumo rūbą skaidrių vakarų įmonių lobistų veikla?
          Apskritai, kam mums ta AE? Gi vienos atsisakėm savo noru...
          Paskutinis taisė Tiesiog_as; 2010.12.11, 23:13.

          Comment


            Po nepavykusio atominės konkurso kaimyninėse valstybėse pasklido skirtingi nuomonių ratilai

            Comment


              Iš Kalotės sąvartyno dujų jau gaminama elektra



              Rekultyvuotame Glaudėnų (Kalotės) sąvartyne, į kurį kelis dešimtmečius buvo vežamos Klaipėdos buitinės atliekos, pradėtos deginti sąvartyno išskiriamos dujos iš jų gaminant elektros energiją. Jėgainę įrengė Didžiosios Britanijos įmonių grupės "ENER-G" padalinys Lietuvoje.

              Projektą vykdančios bendrovės atstovas Baltijos šalyse Irmantas Šidlauskas teigia, kad pasaulyje sąvartyno dujų deginimas gaminant elektros energiją - jokia naujiena.

              Į Kalotės sąvartyno dujų jėgainės projektą investuota apie 7 mln. litų.

              „Tai tiesioginė užsienio investicija į Lietuvos energetiką“, - akcentavo Irmantas Šidlauskas, pridurdamas, kad tai ne tik komercinis, bet ir aplinkosauginis projektas - bus mažinama oro tarša, šiltnamio efektas, gaminama atsinaujinanti energija.

              „ENERG-G“ dujų gavybos projektui rekultyvuoto sąvartyno infrastruktūrą naudojimui suteikė „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ (KRATC). Sutartis pasirašyta 15 metų. KRATC atiteks virš 20 procentų lėšų, gautų už parduotą elektros energiją.

              „Per metus iš dujų deginimo ir elektros gamybos tikimės gauti apie 300 tūkst. litų pajamų. Šios lėšos bus skiriamos sistemos tobulinimui, sąvartynų priežiūrai ir leis nedidinti rinkliavos mokesčių gyventojams“, - sakė KRATC direktorius Šarūnas Reikalas.

              Kalotėje pastatyti du generatoriai, kurių bendra galia 1,6 megavato per valandą. Iš dujų išgaunamą elektrą bendrovė parduos į VST tinklą po 30 ct už kilovatvalandę.

              Comment


                Kaip turbūt visi žinome, bene visą energiją (naftą, dujas, dabar ir elektrą) gauname iš rytinės kaimynės, Rusijos, kuri, deja, nėra labai prognozuojama ir patikima. Tačiau, pasirodė dvi geros naujienos:


                Lenkijos milžinė pradėjo skalūnų dujų paieškas

                Lenkijos skalūnų dujų telkiniai (3 trln. kub. metrų) gali būti tokie dideli, kad Europos Sąjungos dujų atsargos padidėtų 47%

                Taip pat: Vokietijoje aptikti milžiniški dujų telkiniai
                Geologai tvirtina, kad Vokietijoje aptikti skalūno gamtinių dujų telkiniai gali siekti iki 2,2 trln. kubinių metrų.

                Rusų tiesiamas Nord Stream dujotiekis Baltijos dugnu, atims iš rytų Europos paskutinę kortą kovoje dėl dujų kainos - tai dujų tranzitas į vakarų Europą. Rusijos dujoms pradėjus aplenkti rytų Europos šalis, Rusija galės pradėti diktuoti savo sąlygas. Tiesa, Lietuvos atveju jau taip yra ir mes mokama didžiausią kainą už dujas visoje Europoje.

                Skalųninių dujų telkiniai, kurie JAV jau sėkmingai ekplotuojami, yra atrandami šalimais NordStream dujotiekio (Lenkijoje ir Vokietijoje). Dar nežinant, kad Vokietijoj yra skalūninių dujų, buvo keliamas klausimas ar tikrai reikalingas NordStream, kai Lenkijoje yra dujų klodai.

                Na, NordStream tikriausiai nebus stabdomas, tačiau gera žinia yra ta, kad tikėtina, jog dujas mes galėsime importuoti iš Lenkijos, o Vokietijai pradėjus išgauti savąsias dujas, rusiškų dujų kaina smuktels žemyn ir mums bus lengviau jų įsigyti.
                Beto tai, kad netoli mūsų yra atrandami skalūninių dujų klodai, leidžia tikėtis, jog jų gali būti ir Lietuvoje, nes pasak energetikos ministro, "pietryčių Lietuvoje geologinės struktūros yra panašios į esančias Lenkijoje, kuriose gali būti skalūnų dujų"

                Žinoma, geriausia žinia būtų tai, kad atrastas amžinas variklis, tačiau naujienos apie skalūnines dujas mūsų pašonėje - taip pat neblogos

                Comment


                  Turint galvoje, kaip šauniai pastaruoju metu palaikome santykius su Lenkija, neskubėčiau džiaugtis. Norint gauti dujų, reikia dujotiekių. Norint dujotiekių, reikia ilgalaikio pasitikėjimo ir draugiškų santykių...

                  Comment


                    Dujų terminalas išspręstų daug problemų ir duotų papildomų pajamų: dujų importas arba rusiškų dujų eksportas susitarus dėl geresnių sąlygų. Be to, geopolitinė padėtis taptų žymiai palankesnė.
                    Dar sumažinus dujų suvartojimą senose neefektyviuose įrengimuose (senus dujinius šildymo katilus pakeičiant naujais biokuro katilais), dujų sistemą galima būtų orientuoti į tranzitą: Klaipėda - Latvija, Baltarusija, Lenkija; Rusija (per Baltarusiją) - Klaipėdos uostas. Per Ruskoje radio Kremliaus apžvalgininkas Klaipėdos dujų terminalą įvardino kaip pagrindinę Baltarusijos derybininkų kortą, kalbant apie alternatyvius kelius apsirūpinant dujomis (žinoma akcentavo, jog jis dar net nepradėtas statyti).
                    Dujų importo per Klaipėdą ir eksporto į kaimynines šalis atveju - Mūsų pramonė įgytų konkurencinį pranašumą - pigesnės dujos dėl mažesnių tranzito išlaidų.
                    "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                    Comment


                      Prie ko planuojamas valstybinis Klaipėdos dujų terminalas ir Kremliui artimų verslininkų planuojamas terminalas prie Rygos?

                      P.S.
                      Vilniaus energiją apraizgęs monopolinis voratinklis toliau siaučia:
                      „Šilumą atnaujintomis Naujamiesčio šilumos trasomis, kurių amžius šiandien viršija 40 metų, pradėsime tiekti 2011 metų rudenį“, - sakė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.
                      Iš viso numatyta rekonstruoti beveik 1,2 kilometro šilumos trasų, atnaujinimo darbus atliks konkursą laimėjusi bendrovė „Axis Industries“.
                      Sostinę šildanti bendrovė „Vilniaus energija“ baigė magistralinės šilumos tiekimo trasos rekonstrukcijos projektą Žemaitės ir Eglių gatvėse. Bendrovės investicijos į trasą, kuria šiluma pasiekia Naujamiesčio, Senamiesčio ir Naujininkų gyventojus, sudaro 5,4 mln. litų. Dalį lėšų – beveik 2,4 mln. litų – šiam projektui skyrė Europos regioninės plėtros fondas.

                      Darbus atliko konkursą laimėjusi AB „Axis Industries“.
                      „Rubicon Group“ valdoma bendrovė „Axis Industries“ klientus aptarnauja Lietuvoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje.
                      Šiuo atvejų turim prastą teisinę bazę, teisėsaugą ar priežiūros institucijas?
                      Paskutinis taisė zajcik; 2010.12.24, 16:28.
                      "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                      Comment


                        Suskystintų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje yra tik planuojamas. Toks jo statusas ir bus artimiausius ilgus metus.

                        Comment


                          del rubikono ir vilniaus energijos.

                          vilniaus energijos sefai yra rubikono akcininkai
                          rubikonui priklauso axis industries

                          vilniaus energijai paskelbus koki nors konkursa dazniausiai dalyvauja tik axis industries, jei dalyvauja dar kas nors buna taip

                          axis kaina 1 mln to kito 100 t.lt
                          tada buna atseit derybos po kuriu visada laimi axis, nes gauna informacija apie kita pasiulyma, ir gali nepazeidamas taisykliu keisti kaina

                          siuo metu is elektriniu masiskai perkeliami eksploatacijos specai i axiso ikurtas imones ir jiem perduodama eskploatavimo funkcijos.
                          pasibaigus nuomos sutarciai savivaldybe bus vistiek praktiskai priklausoma nuo rubikono.

                          elektrines isnuomots kartu su silumos trasomis, kas reiskia kad neimanoma sukurt panasios schemos kaip elektros rinkoje - gamintojai, magistrales, paskirstymas. Rubikonas bando prakisti savo siuksliu deginimo gamykla kuri nemokamai prisijungs prie silumos trasu dar kol jos isnuomotos, atidavus isnuomota turta savivaldybei ir esant galimybei naujai pastatytoje gamykloje zenkliai pigiau gaminti siluma nei elektrinese savivaldybe jas uzdarys o rubikonas kaip ir anksciau ples devynis kailius is vartotojo kuriam uz monopoli nesumokes nei lito.

                          Comment


                            Gal kas išmanantis galėtų pakomentuoti šitus video? nes jei viskas, kas čia sakoma, yra tiesa, reikėtų rimtai sunerimti ir garsiai apie tai kalbėti.



                            Comment


                              Parašė John

                              Ko gero, yra dalis tiesos, bet tikrai ne viskas.

                              Filmukas jau publikuotas ir diskusija vyko nuo 279 pranešimo.

                              Ir straipsnis: http://www.balsas.lt/naujiena/505871...es-iliuzijos/1
                              O kiek šitam filmuke yra tiesos ~ % ?
                              "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                              Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                              Adam Mickiewicz

                              Comment


                                Parašė Gytaz Rodyti pranešimą
                                Gal kas išmanantis galėtų pakomentuoti šitus video? nes jei viskas, kas čia sakoma, yra tiesa, reikėtų rimtai sunerimti ir garsiai apie tai kalbėti.

                                Youtube video

                                Youtube video
                                Puikus rusų planas. Pastato AE Kaliningrado srityje, naudoja Lietuvos teritoriją elektros eksportui, kur tik nori. Lietuva, palaikydama tokį rusų planą, galėtų kuo puikiausiai išlošti gaudama iš jų elektrą už kainą, artimą savikainai. Bent jau aš tokių reikalaučiau, ir nebūtų reikalinga jokia kitokia nauja AE (jos pastatymo atveju gausis, kad mes mokėsime už naujos AE statybą, o rusai el. energijos kainą iš jos pirks tarifais, kurie jiems bus patogūs, jei ne – susikiškit tą el. energiją šiknon). Ir, jei tautiečiai nebūtų genetiniai idiotai (uždarymo istorijos plotmėje), lemti Lietuvos geografinės padėties, turėtume Ignalinos AE puikiame energetiniame žiede su puikiomis eksportinėmis galimybėmis į plačiąsias Rusijos rinkas, ir net Skandinavijos šalis.

                                Matant vykstantį ES razvalą, laikyčiau protingu Lietuvai prisidedant prie tokio rusų sumąstymo.
                                Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                                Comment


                                  Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                  Puikus rusų planas. Pastato AE Kaliningrado srityje, naudoja Lietuvos teritoriją elektros eksportui, kur tik nori. Lietuva, palaikydama tokį rusų planą, galėtų kuo puikiausiai išlošti gaudama iš jų elektrą už kainą, artimą savikainai. Bent jau aš tokių reikalaučiau, ir nebūtų reikalinga jokia kitokia nauja AE (jos pastatymo atveju gausis, kad mes mokėsime už naujos AE statybą, o rusai el. energijos kainą iš jos pirks tarifais, kurie jiems bus patogūs, jei ne – susikiškit tą el. energiją šiknon). Ir, jei tautiečiai nebūtų genetiniai idiotai (uždarymo istorijos plotmėje), lemti Lietuvos geografinės padėties, turėtume Ignalinos AE puikiame energetiniame žiede su puikiomis eksportinėmis galimybėmis į plačiąsias Rusijos rinkas, ir net Skandinavijos šalis.

                                  Matant vykstantį ES razvalą, laikyčiau protingu Lietuvai prisidedant prie tokio rusų sumąstymo.
                                  Svajoklis tikisi gauti is Ruso elektra uz savikaina O tame filmuke labai daug tiesos, gal netgi beveik 100% tik minusas tas, kad pamirstama pamineti, kad visgi kai kurios problemos yra jau sprendimo procese ir greitu laiku bus likviduotos, pvz.: elektros transportavimas i Klaipedos krasta.
                                  Paskutinis taisė Recoiler; 2010.12.29, 22:21.
                                  Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

                                  Comment


                                    Parašė Combat Rodyti pranešimą
                                    Pastato AE Kaliningrado srityje, naudoja Lietuvos teritoriją elektros eksportui, kur tik nori. Lietuva, palaikydama tokį rusų planą, galėtų kuo puikiausiai išlošti gaudama iš jų elektrą už kainą, artimą savikainai.
                                    O kodėl Lietuva negauna dujų už savikainą ir netgi moka kainą vieną didžiausių Europoje? Juk irgi per Lietuvą eksportuojam į Kaliningrado sritį.
                                    Monopolis yra monopolis, čia nieko negali nei reikalauti nei derėtis, kokią kainą prašo, tokią ir tenka mokėti.
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                      O kodėl Lietuva negauna dujų už savikainą ir netgi moka kainą vieną didžiausių Europoje? Juk irgi per Lietuvą eksportuojam į Kaliningrado sritį.
                                      Monopolis yra monopolis, čia nieko negali nei reikalauti nei derėtis, kokią kainą prašo, tokią ir tenka mokėti.
                                      Na, sakyčiau dujos – gamtiniai ištekliai, kurių pasigaminti negalime. Su el. energija kitaip – sunaikinom Ignalinos AE, gretimais – dvi į vietą.

                                      Lietuvoje liko galinga (kaip supratau iš klipo) elektros energijos perdavimo infrastruktūra, kai kurie įrenginiai, reikalingi AE perteklinei energijai (Kruonio HAE) susiurbti plius ateityje būsimai pertvarkyta elektros energijos perdavimo infrastruktūra už ES pinigus. Mano supratimu, Lietuva, prisidėdama prie Rusijos sumąstymo realizavimo, galėtų gan neblogai išlošti (gi Vokietija taip pat sudarė sandėrį su Rusija dėl dujų tiekimo nepaisydama Lietuvos interesų), jei eitume bendradarbiavimo keliu, o ne žalos už okupaciją atlyginimo reikalavimų.

                                      Jei, tarkime, neitų tinkamomis sąlygomis prisijungti prie Rusijos sumąstyto varianto, tada reikėtų ieškoti kitų alternatyvų. Bet nepabandyti tokio varianto, būtų visiškas debilizmas, kaip ir Ignalinos AE uždarymo atveju. Aišku, labai daug ką gali pagadinti oligarchiniai – banditiniai interesai ir neoficialūs susitarimai (bet, manau, lygiai tas pats būtų, jei nevyksta dabar, ir bendradarbiavimo su Vakarais atveju).
                                      Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                                      Comment


                                        Parašė Gytaz Rodyti pranešimą
                                        Gal kas išmanantis galėtų pakomentuoti šitus video? nes jei viskas, kas čia sakoma, yra tiesa, reikėtų rimtai sunerimti ir garsiai apie tai kalbėti.

                                        <...>
                                        Diskutavome. Kaip šiek tiek susidūręs su energetika galiu pasakyti, jog filmukas susuktas itin kryptingai, faktų jame nėra daug, bet labai daug kryptingų, retorinių klausimų, pauzių ir pan., dar svarbiau, netikiu, jog šį filmuką susuko šiaip geros valios žmonės. Čia irgi interesų grupė. Daugiau siūlau nediskutuot apie tai, kas jau diskutuota.

                                        Comment


                                          Parašė Meier Rodyti pranešimą
                                          Diskutavome. Kaip šiek tiek susidūręs su energetika galiu pasakyti, jog filmukas susuktas itin kryptingai, faktų jame nėra daug, bet labai daug kryptingų, retorinių klausimų, pauzių ir pan., dar svarbiau, netikiu, jog šį filmuką susuko šiaip geros valios žmonės. Čia irgi interesų grupė. Daugiau siūlau nediskutuot apie tai, kas jau diskutuota.
                                          Na bet visgi tokia nesamone Bitenuose buvo ir telieka dziaugtis, kad ji jau istaisyta...

                                          Bitėnai uždaro Lietuvos elektros žiedą
                                          <...>Pirmą kartą per 20 nepriklausomybės metų elektra Klaipėdos kraštą pasieks nesinaudojant Rusijos Karaliaučiaus srities teritorijoje esančia infrastruktūra.<...>
                                          Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

                                          Comment

                                          Working...
                                          X