Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus TEC-3 uždarymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vilniaus TEC-3 uždarymas

    Be elektros kvotų termofikacinės virs laužu
    Vyriausybės užmojo sutaupyti 50 mln. Eur viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto padarinius gali pajusti savivaldybės ir šilumos vartotojai.

    Jeigu Vyriausybė įgyvendins savo skelbtus planus ir panaikins iš VIAP fondo remiamas elektros gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms, UAB „Vilniaus energija“ žada nebegaminti šilumos energijos Vilniaus 3-iojoje termofikacinėje elektrinėje (TE-3) Gariūnuose.

    „Šiluma, kurią iki šiol gamindavo TE-3, bus gaminama kitais „Vilniaus energijos“ turimais šilumos gamybos įrenginiais 2-ojoje termofikacinėje elektrinėje (TE-2) Savanorių prospekte, katilinėje Metalo gatvėje (RK-8) ir kitur“, – VŽ sako Nerijus Mikalajūnas, „Vilniaus energijos“ atstovas. Pasak jo, viena galima rizika tėra ta, kad TE-3, esant reikalui, galima panaudoti rezervinio skystojo kuro atsargas, skirtas ekstremalioms situacijoms suvaldyti.

    Plačiau: http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...nes-virs-lauzu
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
    [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

    #2
    /\ Gražu skaityti, kaip dotacijų naikinimas skatina efektyvumą. Viena elektrinė išvis nebūtina, kitoje, pasirodo, dirba per daug žmonių.

    Comment


      #3
      Pertvarka šilumos ūkyje: gąsdina didesnėmis sąskaitomis

      Elektrinės problema – kaip karšta bulvė

      Vyriausybei priėmus sprendimą dėl kvotų termofikacinės elektrinės likimas Vilniuje ėmė spręstis labai greitai: ketvirtadienį už sostinės šildymą atsakinga „Vilniaus energija“ pranešė, kad Vilniaus savivaldybės prašo atsiimti bendrovei išnuomotą Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę (VE-3).

      Energetikos ministerijos skaičiavimais, termofikacinės elektrinės didmiesčiams nėra būtinos šilumos sezono metu: Vilniuje bendra šilumos galia be trečios termofikacinės elektrinės maždaug 20 proc. viršija miesto poreikį.

      Kauno termofikacinė elektrinė (KTE) yra reikalinga Kauno mieste užtikrinti šiluminės galios rezervą, tačiau, ministerijos duomenimis, trūkstama šiluma už mažesnę kainą gali būti pagaminta ne KTE kogeneraciniame įrenginyje, kuriame gaminama elektros ir šilumos energija, o dujiniuose vandens šildymo katiluose, gaminant tik šilumos energiją.

      Panevėžio kombinuoto ciklo termofikacinė elektrinė taip pat nebūtina Panevėžio miesto apsirūpinimui šiluma, nurodoma Energetikos ministerijos atsakyme, nes šilumos poreikis gali būti pagaminamas „Panevėžio energijos“ valdomuose dujiniuose ir biokuro vandens šildymo katiluose.

      http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=69299040
      Paskutinis taisė Arunasx; 2015.10.16, 20:32.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

      Comment


        #4
        Gariūnų ir Savanorių šiluminės Vilniuje, dabar priklauso "Vilniaus energijai"?
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          #5
          Rodos, kad taip.
          http://www.vilniaus-energija.lt/cont...niai-pajegumai
          Ta prie Gariūnų yra VE3, o Savanorių pr. - VE2.

          Comment


            #6
            Vilniaus TEC-3 uždarymas

            www.15min.lt 2015 spalio 14 d.

            Vilniaus termofikacinė elektrinė nereikalinga niekam, darbuotojai – taip pat

            Vyriausybė nusprendė naikinti elektros kvotas termofikacinėms elektrinėms. Be valstybės paramos jos negalės konkuruoti ir bus priverstos stabdyti savo veiklą. Energetikos ministras Rokas Masiulis siūlo elektrines konservuoti, tuo tarpu Vilniaus valdžia pateikia apskaičiavimus, kiek toks konservavimas gali kainuoti.

            Vien sostinės trečiosios termofikacinės elektrinės (TE-3) konservavimas vilniečiams atsieitų 11,4 mln. eurų, kuriuos tektų padengti mokant už šilumą.
            Kur kas realesnė alternatyva yra TE-3 uždarymas, kuris kainuotų apie 8 mln. eurų. Tokiu atveju tektų atleisti ir daugiau nei 200 elektrinės darbuotojų, kurių išeitinėms kompensacijoms reikalinga suma į 8 mln. eurų neįtraukta.

            Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas teigia, kad Vyriausybė sprendimus priima vienašališkai, tuo tarpu Energetikos ministerija teigia, kad termofikacinėms elektrinėms skiriama valstybės parama nueina vėjais.
            (...)

            Didžiuliai nuostoliai
            Mūsų skaičiavimais TE-3, jeigu bus panaikintos elektros gamybos kvotos, šilumos konkurencinga kaina gaminti negalės. Dabartinis šio objekto savininkas „Vilniaus energija“ elektrinės šilumos gamybai nenaudos.

            Ji sugrįš savivaldybei, kuri turi priimti sprendimą, ką daryti toliau. Yra keli variantai. Vienas iš variantų yra TE-3 uždarymas. Tokiu atveju turėtų būti atleidžiama 200 kvalifikuotų darbuotojų jiems išmokant išeitines kompensacijas. Neskaičiuojant darbo užmokesčio, uždarymo kaštai galėtų siekti 8 mln. eurų.

            Kita alternatyva yra konservuoti šią elektrinę. Tai kainuotų 11,4 mln. eurų per metus“, – 15min.lt teigė V.Benkunskas.

            Pasak jo, be valstybės kompensacijų TE-3 per metus generuoja nuo 9 iki 11 mln. eurų nuostolio. Visa tai būtų įskaičiuota į šilumos kainą ir už tai turėtų sumokėti vartotojai.
            „Vilniaus energija“ pagal nuomos sutartį turi galimybę šilumos gamybai nenaudojamus objektus grąžinti savivaldybei nesibaigus nuomos sutarčiai.

            „Pati „Vilniaus energija“ atvirai sako, kad ji ta teise naudosis. Paprastai sakant: „Pasiimkit šį agregatą su 200 darbuotojų ir darykite, ką norit.“

            Vilniaus savivaldybė po šio Vyriausybės sprendimo tampa kaštų centru. Visi neigiami finansiniai padariniai, kurie kils dėl šio Vyriausybės sprendimo, guls ant savivaldybės pečių“, – piktinosi sostinės vicemeras.

            „Lietuvos energijai“ TE-3 nereikia
            (...)
            V.Benkunskas pabrėžė, kad tuo pat metu Vyriausybė per „Lietuvos energiją“ nutarė statyti naują bloką ir pasiima europinius pinigus, kuriais bus finansuojama 70 proc. projekto: „Tai „Lietuvos energijai“ leis nedaug investavus pardavinėti pigią elektros energiją ir žertis pelną, kas nėra blogai, bet Vilniaus savivaldybė liks su TE-3 problema. Man tokia Vyriausybės pozicija yra sunkiai suvokiama.“
            (...)

            http://www.15min.lt/verslas/naujiena...pat-664-533830

            Comment


              #7
              Sukurta atskira tema

              Sukurta tema apie galimai uždaromą Vilniaus termofikacinę elektrinę Nr.3
              Kartais ji vadinama TEC-3 (termofikacinė elektros centralė).

              TEC-3 uždarymas turės poveikį Vilniaus savivaldybės biudžetui bei Vilniaus gyventopjų sąskaitoms už šildymą.

              Comment


                #8
                2015-12-12 Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas. "Sostinė“)
                Elektrinė kvapą išleis su kauksmu
                Šiluminę jėgainę uždarys per šildymo sezoną


                Naujųjų metų naktį sproginėjant petardoms vilniečius gali nustebinti ir kitas garsas – stabdant termofikacinę elektrinę prie Gariūnų ji iš katilų kaukdama išleis didžiulius garo debesis. Didžiulė elektrinė prie Gariūnų bus uždaryta, o specialistai atleisti. Šiluminės elektrinės šildymo sezono įkarštyje turbūt dar niekas pasaulyje nėra uždaręs. Vilnius bus pirmas toks miestas.

                D.Umbraso nuotr.


                Ar taps Vilniaus 3-ioji termofikacinė elektrinė didžiuliu metalo laužo kalnu? Atrodo, kad nuosprendis šiam milžiniškam objektui jau pasirašytas, nes jis stabdomas nuo sausio 1-osios. Protinga taip viduržiemį elgtis su daugybe milijonų kainavusia elektrine? Kodėl ji uždaroma neparengus ateities planų? Kas stos į atleistų patyrusių elektrinės darbuotojų vietą pagaliau apsisprendus dėl tolesnės jos veiklos?

                Tai – svarbiausi klausimai, į kuriuos atsakymų vis dar nėra, nors laiko jiems spręsti liko kiek daugiau nei dvi savaitės. O energetikai ironizuoja, kad trečioji pagal dydį Lietuvos elektrinė po Naujųjų metų taps šilumos skirstymo punktu.


                Sugalvojo vertinti turtą

                Ši elektrinė prie Gariūnų gamino ne tik šilumą, bet ir elektros energiją. Kad tokios kogeneracinės jėgainės, gaminančios ir elektrą, bus stabdomos, buvo žinoma seniai. Tačiau kaip protingai, šeimininkiškai elgtis su tokiu didžiuliu objektu? Į tai iki šiol neatsakyta.

                Įmonė „Vilniaus energija“ dar spalio mėnesį paskelbė, kad nuomojamą elektrinę grąžins, Vilniaus šilumos tinklai deklaravo, jog perims turtą. Tačiau pastarosiomis dienomis užvirė košė – mat Vilniaus šilumos tinklai atsisakė perimti elektrinę, o savivaldybė pareiškė, kad dar reikia spręsti turto perdavimo klausimus.
                (...)

                Naujų specialistų nesuras
                Likimo ironija – 1983 metais iškilmingai paspausdamas mygtuką elektrinės veiklą pradėjo pirmasis jos direktorius Rimvydas Rukšėnas. 2016-aisiais elektrinę sustabdys jo sūnus – jis budės pirmąją Naujųjų metų naktį.
                (...)
                Kaip ir kitiems patyrusiems darbuotojams, tris dešimtmečius elektrinėje išdirbusiam specialistui netrukus ją teks palikti.

                Jeigu naujieji šeimininkai po kurio laiko sugalvos vėl užkurti elektrinę?
                „Elektrinės valdymo sistema neturi analogų. Nėra nei treniruoklio, nei bandomosios programos. Sistemą moka valdyti tiktai keliolika žmonių. Daugiau jų nėra“, – tvirtino V.Bauševičius. Jo žodžiais, tie, kurie aiškina, kad atvažiuos į pagalbą specialistai iš Lietuvos elektrinės Elektrėnuose, visiškai nieko nesupranta apie energetikos valdymą.
                (...)

                Didžiausia šilumos gamintoja šalyje
                Vilniaus 3-ioji termofikacinė elektrinė – trečioji pagal pajėgumą elektrinė Lietuvoje. Už ją galingesnės – Lietuvos elektrinė Elektrėnuose ir Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.

                Sostinės elektrinė kartu su Vilniaus 2-ąja termofikacine elektrine yra didžiausia pagal šilumos gamybos pajėgumą Lietuvoje – bendras šiluminis galingumas yra 1516 megavatvalandžių.

                2002 metų vasario 1-ąją elektrinė penkiolikai metų buvo išnuomota „Vilniaus energijai“. Ketinimai sustabdyti elektrinę buvo paskelbti 2012 metų lapkričio 15-ąją.

                http://verslas.lrytas.lt/energetika/...ymo-sezona.htm

                Comment


                  #9
                  Elektrinė per Naujuosius išleis paskutinį garą

                  http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/...ni-gara/215206

                  Comment


                    #10
                    /\

                    Ačiū už nuorodą. Daug neaiškumų, kurių išsiaškinimą turbūt pamatysime padidėjusiose sąskaitose už šildymą
                    Abi pusės - ir Rubikon/ Vilniaus Energija / Dalkia ir Savivaldybė sako tik tai, kas jiems naudinga.

                    Vis dėl­to dėl TE-3 už­da­ry­mo, pa­gal „Vil­niaus ener­gi­jos“ prog­no­zes, bend­ra ši­lu­mos ener­gi­jos kai­na Vil­niaus gy­ven­to­jams ga­li di­dė­ti ypač at­ša­lus orams, kai tek­tų įjung­ti ra­jo­ni­nę ka­ti­li­nę Nr. 8. Ši ka­ti­li­nė ši­lu­mos ga­my­bai rei­ka­lin­gas du­jas ima iš gam­ti­nių du­jų skirs­ty­mo sis­te­mos, o TE-2 ir TE-3 nau­do­ja du­jas iš gam­ti­nių du­jų per­da­vi­mo sis­te­mos. „I­šau­gus gam­ti­nių du­jų trans­por­ta­vi­mo kai­nai, ši­lu­mos ga­my­bos są­nau­dos ra­jo­ni­nė­je ka­ti­li­nė­je yra di­des­nės nei TE-2“
                    (...)

                    Vil­niaus vi­ce­me­ras Val­das Ben­kuns­kas „Lie­tu­vos ži­nioms“ tei­gė, kad šiuo me­tu „vyks­ta kon­tak­ta­vi­mas“ su „Vil­niaus ener­gi­ja“, ku­ri iki 2017 me­tų pa­gal nuo­mos su­tar­tį yra at­sa­kin­ga už Vil­niaus ši­lu­mos ūkį. (...) Vi­ce­me­ras, tarp kit­ko, pa­brė­žė, kad pa­gal nuo­mos su­tar­tį TE-3 ne­ga­li bū­ti „nu­ma­rin­ta“ ar „sup­jaus­ty­ta“, nes nuo­mi­nin­kas pri­va­lo grą­žin­ti tur­tą to­kios būk­lės, ko­kį iš­si­nuo­mo­jo, tai yra vei­kian­tį. „Net jei­gu įmo­nė ne­nau­dos jė­gai­nės, tu­ri pa­lai­ky­ti jos gy­vas­tį, kad pri­rei­kus bū­tų ga­li­ma ją vėl pa­leis­ti“, – sa­kė jis.

                    V. Ben­kuns­kas ne­ga­lė­jo tvir­tai pa­ža­dė­ti, kad nu­sto­jus veik­ti TE-3 ši­lu­ma vil­nie­čiams ne­brangs. „Ši­lu­mos tie­ki­mas ti­krai ne­su­triks, nes tu­ri­mas ši­lu­mos ga­my­bos pa­jė­gu­mas yra pa­kan­ka­mas. O dėl kai­nos su­nku prog­no­zuo­ti – at­si­ran­da SGD ter­mi­na­lo ga­lios mo­kes­tis. Bet pri­im­da­mos spren­di­mus nai­kin­ti elek­tros ga­my­bos kvo­tas ter­mo­fi­ka­ci­nėms elek­tri­nėms, Vy­riau­sy­bė ir Ener­ge­ti­kos mi­nis­te­ri­ja dek­la­ra­vo, kad ši­lu­mos kai­na Vil­niu­je po sau­sio 1 die­nos ma­žės ke­liais pro­cen­tais.

                    http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/...ni-gara/215206

                    Comment


                      #11
                      2015 gruodžio 31d. 12:46

                      Energetikos ministerija įspėjo „Vilniaus energiją“ – nepagrįsti bandymai pūsti kainas netoleruotini

                      „Parama elektros energijos gamybai užtikrindavo pelną elektrinės valdytojams, tačiau nedavė proporcingos naudos šilumos vartotojams, nes neužtikrino apčiuopiamai mažesnių šilumos kainų.
                      Todėl ir dabar kvotų panaikinimas neturi daryti įtakos šilumos kainai.
                      (...)

                      Energetikos ministras pabrėžė, kad tai, jog kvotų nebeliks, buvo žinoma jau seniai – nuo 2012 metų. Todėl ir ruoštis tam reikėjo iš anksto – buvo pakankamai laiko pertvarkyti gamybos pajėgumus. Palikus galioti elektros gamybos kvotas, toliau būtų remiama nekonkurencinga elektros gamyba ir didinama elektros energijos kaina visiems elektros vartotojams.
                      (...)

                      Energetikos ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė nepriima ir negali priimti sprendimų dėl Vilniaus Trečiosios termofikacinės elektrinės uždarymo ar veiklos tęsimo.

                      http://www.15min.lt/verslas/naujiena...ini-664-561879
                      Energetikos ministerija "ne prie ko" - ne ji priima sprendimus uždaryti elektrinę, tik sudaro ekonomines sąlygas neeksploatuoti termofikacinės elektrinės ir branginti šilumą miesto gyventojams.

                      Energetikos ministerija kažkada priėmė sprendimą "modernųjį 9 bloką" statyti ne prie Vilniaus ar Kauno, o per vidurį tarp didžiųjų miestų; todėl vos ne pagrindinė to bloko funkcija - šildyti Elektrėnų tvenkinio vandenį. Verčiau dotacijos Elektrėnams atitektų Vilniaus TEC-3 ir kitoms termofikacinėms elektrinėms.

                      Gal yra specialistų, kurie pakomentuotų, kodėl TEC'ai neteko VIAPP'ų ir teko vidury žiemos uždaryti elektrinę.

                      Comment


                        #12
                        Tai grynai politinis sprendimas, ypač žiūrint į uždarymo datą (negalima buvo palaukti iki pavasario?).
                        Kiek suprantu, dabar pagrindinis Vilniaus šildymo krūvis tenka TE-2. Gali būti, kad dirbdama ~100% apkrovimu ji gamins kiek pigesnę šilumą. TE-3 gaminama elektra nepaklausi, net jei dirbama termofikaciniu režimu.
                        Visgi aiškios savivaldybės strategijos šilumos ūkio vystymosi klausimu nėra.

                        Parašė Romas Rodyti pranešimą
                        Energetikos ministerija kažkada priėmė sprendimą "modernųjį 9 bloką" statyti ne prie Vilniaus ar Kauno, o per vidurį tarp didžiųjų miestų; todėl vos ne pagrindinė to bloko funkcija - šildyti Elektrėnų tvenkinio vandenį. Verčiau dotacijos Elektrėnams atitektų Vilniaus TEC-3 ir kitoms termofikacinėms elektrinėms.
                        Kiek žinau, Elektrėnuose netgi pastatytas atskiras miesto šildymo katilas. Kažkaip nelabai man siejasi su racionalumu. Bet, žinant nuotaikas "Lietuvos energijoje", tai nestebina.
                        Jei būtų vadovaujamasi vienodais motyvais, tai ir LPG terminalą reikia skubiai stabdyti ir pjaustyti metalo laužui.
                        Paskutinis taisė Sula; 2016.01.03, 11:30.

                        Comment


                          #13
                          Senos TEC-3 nuotraukos

                          Foto 2009.02






                          Comment


                            #14
                            Dar viena istorinė TEC-3 nuotrauka
                            Gariūnai, 2009.02

                            Comment


                              #15
                              Man atrodo, ar čia kažkuom susiję uždarymai Ignalinos atominės ir Vilniaus termofikacinės elektrinės per naujus metus?
                              Daugiau mano nuotraukų >>
                              Mano rajonas ir apylinkės >>

                              Comment


                                #16
                                /\ Aš spėčiau, kad dėl biurokratinių sumetimų. Seni metai užbaigti, finansai suvesti ir t.t.

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                  /\ Aš spėčiau, kad dėl biurokratinių sumetimų. Seni metai užbaigti, finansai suvesti ir t.t.
                                  Nuo šių metų pradžios panaikintos elektros supirkimo kvotos iš kogeneracinių, todėl ir dirbo iki pat metų pabaigos, kol dar galėjo parduoti elektrą.
                                  Beje, įspūdingai atrodo šiomis dienomis rūkstantys antro TEC'o kaminai, kai per tokius šalčius beveik visas krūvis tenka vienai katilinei.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    #18
                                    /\ Aha, aš jau pirmą š. m. rytą grįždamas namo užmačiau neįprastus kiekius dūmų iš anos pusės. Naujas vaizdas padangėje

                                    Comment


                                      #19
                                      TE-2 irgi Rubikonui priklauso?

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                        TE-2 irgi Rubikonui priklauso?
                                        Visas miesto šilumos ūkis jiems priklauso.
                                        Flickr

                                        Comment

                                        Working...
                                        X