Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT-PL] GIPL. Magistralinis Lietuvos ir Lenkijos dujotiekis

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Gautas atnaujintas Danijos leidimas tiesti 10 mljrd m3 dujotiekį Baltic Pipe iš Norvegijos iki Lenkijos. Buvo sustabdytas 9 mėnesiams. Turi pradėti pilnai veikti nuo sausio 1, 2023.
    Turėtų pilnai pakeisti rusų tiekiamas dujas, sutartis baigsis šiais metais.
    https://charter97.org/ru/news/2022/3/11/458576/
    https://www.globalconstructionreview...gas-to-poland/
    https://www.baltic-pipe.eu/denmark-n...f-baltic-pipe/
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

    Comment


      #42
      D. Kreivys: Lenkijai dėl dujų tiekimo nutraukimo „neskauda“ https://www.vz.lt/pramone/2022/04/27...ukimo-neskauda
      Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ visiškai sustabdžius dujų tiekimą vamzdynais Lenkijai ir Bulgarijai, Dainius Kreivys, energetikos ministras, sako, kad Lenkija apsirūpinant dujomis išlieka pakankamai saugi. „Panašu, kad Lenkijai tas (dujų tiekimo nutraukimas – BNS) turbūt nelabai skauda dėl kelių priežasčių. Lenkija iki šios dienos jau yra pakankamai aukštai prisipildžiusi saugyklas, kurias turi. Lenkija turi terminalą, vartojimas šiuo metu yra neaukštas, o nuo spalio mėnesio atsidaro vamzdynas su Norvegija „Baltic Pipe“, kuris importuos didžiąją dalį reikalingų dujų iš Norvegijos“, – žurnalistams trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė D. Kreivys. Šiuo metu Lenkijoje veikia vienintelis Svinouiscės suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) terminalas, kurio maksimalus metinis pajėgumas – 5 mlrd. kubinių metrų. Pasak ministro, dujų tiekimo sistemos stabiliai veikia tiek Lenkijoje, tiek Bulgarijoje. Ministro teigimu, Lietuva pagalbą Lenkijai aprūpinant ją dujomis suteiks, priklausomai nuo situacijos Latvijoje ir Estijoje. „Jeigu matysime, kad Latvijoje ir Estijoje nėra sudėtinga situacija, tai turbūt padėsime ir Lenkijai. Žiūrint iš solidarumo perspektyvos, jeigu dujos bus reikalingos Lenkijai, jos tekės į Lenkiją“, – sakė D. Kreivys.
      Gegužės 1 dieną pradės veikti naujas magistralinis dujotiekis tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL), be to, Lenkijos naftos ir dujų įmonė „PGNiG“ gegužę per Klaipėdos SkGD terminalą atsigabens pirmąjį krovinį, kuris Lenkiją pasieks būtent naujuoju dujotiekiu. Energetikos ministras taip pat pakartojo, kad šiuo metu rengiamas įstatymas, kuris Lietuvoje užkirstų kelią bet kokiam dujų įsigijimui iš Rusijos. Pasak D. Kreivio, Europos Sąjungoje visos šalys yra nusiteikusios atsisakyti Rusijos energetikos resursų, tačiau pagrindinis klausimas, kada tai bus padaryta.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        #43
        Šią savaitę turėtų pradėti veikti dujotiekis su Lenkija GIPL. Kokia situacija su jo kainodara? Ar čia yra kokių nors sprendimų?
        – Esame parengę projektą lenkų reguliuotojui, kur raginame nelaukti, bet jau daryti kažkokį pereinamąjį laikotarpį, kad kiek įmanoma greičiau po truputį mažinti tą tarptautinį tarifą ant (dujų įleidimo) taškų. Ką mes norime pasakyti: tų tarifų panaikinimas arba sumažinimas įgalintų tiekėjams Lietuvoje, – nebūtinai „Ignitis“, nesvarbu, kas ten prekiautų – buitiniams vartotojams įsigyti dujų Europos biržose TTF (Nyderlandų indekso) kainomis ir juos įsigyti ateities sandorių kainomis, kurios paprastai didžiąja dalimi būna palankesnės, ir diversifikuoti savo portfelį ir tokiu būdu jas atsigabenti, nesant tarifų, pakankamai palankiomis sąlygomis. O kai šiandien yra tie tarifai ant sienų, pavyzdžiui, Vokietijos-Lenkijos, Lenkijos-Lietuvos, jie sumuojasi, tada tas dujų produktas labai išbrangsta, tas vadinamas pancaking'as (tarifų susisumavimas – red.) išbrangina, ir nebepatrauklu. Jeigu nėra tų tarifų, dujos juda laisvai. Tai čia toks siekis ilguoju laikotarpiu.
        https://www.delfi.lt/verslas/energet....d?id=90074805
        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

        Comment


          #44
          https://www.ambergrid.lt/lt/news/pra...-lenkijos-gipl
          2022.05.01
          Pradėjo veikti dujotiekių jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL

          2022 m. gegužės 1 dieną, kaip ir buvo numatyta, pradėjo veikti Lietuvą ir Lenkiją jungiantis dujotiekis GIPL. Šiandien naująja dujų jungtimi perduoti pirmieji fiziniai ir komerciniai dujų srautai. 508 km ilgio GIPL dujotiekiu sujungus Lietuvą ir Lenkiją, faktiškai išplečiama Europos dujų rinka, integruojant Baltijos šalis ir Suomiją. Šis žingsnis dar labiau sustiprina regiono energetinę nepriklausomybę bei padidina Klaipėdos SGD terminalo panaudojimo galimybes.

          Susidomėjimą GIPL panaudojimu nuo pat pradžių rodo balandžio antroje pusėje įvykusių mėnesinių dujų perdavimo GIPL jungtimi pajėgumų pardavimo aukcionų rezultatai. Pirmojo aukciono, vykusio balandžio 19 d. metu buvo parduoti nedideli pajėgumai Lietuvos kryptimi, o antrojo aukciono, vykusio balandžio 27 d. metu buvo parduoti trečdalio GIPL techninių pajėgumų apimties pajėgumai Lenkijos kryptimi. Aukcionai vyko GSA pajėgumų užsakymo platformoje, kuri dujų rinkos dalyviams suteikia galimybę rezervuoti bendrai dujų perdavimo pajėgumus Lietuvos ir Lenkijos sistemose Santakos dujų įleidimo ir išleidimo taške tarp Lietuvos ir Lenkijos. Pradėjus veikti GIPL dujotiekiui kiekvieną dieną bus organizuojami ir dieninių pajėgumų aukcionai. Realius dujų srautus GIPL jungtyje galima stebėti „Amber Grid“ tinklalapyje.

          „Pirmą kartą šalių istorijoje, po ilgo GIPL jungties įgyvendinimo laikotarpio, dujos teka GIPL dujotiekiu. Šiandien jos perduotos Lenkijos kryptimi, tačiau priklausomai nuo rinkos dalyvių poreikių jos bus transportuojamos tiek į Lietuvą, tiek į Lenkiją. Tai – ypatingos svarbos įvykis Lietuvos ir Lenkijos energetinės nepriklausomybės raidos istorijoje, visų pirma dujų tiekimo saugumo kontekste. Nuo šiol turėdamos galimybę importuoti ir eksportuoti dujas GIPL jungtimi Lietuva ir Lenkija padidino ne tik savo šalių, bet ir viso Baltijos šalių bei Suomijos regiono energetinį saugumą, kuris yra ypač svarbus dabartinių geopolitinių sąlygų kontekste. Patikima infrastruktūra, užtikrinanti nepertraukiamus energijos mainus, yra esminis elementas
          lemiantis regiono ekonominį augimą“, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

          Ateinantį ketvirtadienį, gegužės 5 d. Lietuvoje įvyks dujotiekių jungties GIPL atidarymo ceremonija, kurioje pakviesti dalyvauti Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos Prezidentai, Europos Sąjungos energetikos komisarė, Baltijos šalių ir Lenkijos ministrai, atsakingi už energetiką, projektą įgyvendinusių Lietuvos ir Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatorių vadovai.

          Per artimiausius penkis mėnesius pajėgumai transportuojant dujas iš Lietuvos į Lenkiją per Klaipėdos suskystintų dujų terminalo sieks 217 000 m3/h arba 2,4 GWh/h. Tai atitinka 1,9 mlrd. kub. m/metus arba 21 TWh/metus. Pajėgumai transportuojant dujas iš Lenkijos į Lietuvą bus 230 000 m3/h arba 2,6 GWh/h. Tai atitinka 2 mlrd. kub. m/metus arba apie 22 TWh/metus.

          GIPL jungties statyba yra didžiausia investicija į Lietuvos dujų perdavimo sistemos plėtrą nuo nepriklausomybės atkūrimo. Bendra projekto vertė siekia apie 500 mln. eurų, apie 60 proc. lėšų šio projekto įgyvendinimui skyrė Europos Komisija. Prie projekto finansavimo prisideda ir Latvijos bei Estijos dujų perdavimo sistemos operatoriai.
          Yra ir faktinių srautų žemėlapyje

          https://www.ambergrid.lt/lt/perdavimo-sistema/gas

          Comment


            #45
            Vasarą bus užbaigtas sujungimas tarp Lenkijos ir Slovakijos, tai nuo tada net Ukraina galės gauti iš Lenkijos ir Lietuvos LPG terminalų.
            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

            Comment


              #46
              Užbaigta Lenkijos ir Slovakijos dujų jungtis https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...s-duju-jungtis
              „Lenkijos ir Slovakijos dujotiekių tinklus sujungęs vamzdynas baigtas statyti, pildomas dujomis. Birželio pradžioje planuojamas pirmasis bandomasis srautas“, – teigiama Lenkijos dujų perdavimo tinklų operatoriaus „Gaz-System“ pranešime.164 km ilgio vamzdyną, nutiestą tarp dujotiekių mazgo Lenkijos Strachocine ir perpumpavimo stoties Slovakijos Velkė Kapušanuose, tikimasi pradėti naudoti šių metų viduryje. Didžiausias jo metinis pralaidumas Slovakijos kryptimi – 4,7 mlrd. kub. m, o priešinga – 5,7 mlrd. kub. m.
              Suomija ir Estija rusiškų dujų kratosi prikeldamos 2015 m. laidotą projektą https://www.vz.lt/rinkos/2022/05/22/...idota-projekta
              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

              Comment


                #47
                „GET Baltic“ dujų biržos dalyvių skaičius viršijo 100 https://www.vz.lt/pramone/energetika...us-virsijo-100
                Gegužę dujotiekiui GIPL tarp Lietuvos ir Lenkijos pradėjus veiklą, biržoje užsiregistravo trys nauji dalyviai iš Lenkijos, Danijos bei Bulgarijos. Dujų biržos „GET Baltic“ dalyvių skaičius pirmą kartą perkopė 100, skaičiuojant kartu su naujai atėjusiai dalyviais, biržoje šiuo metu yra registruoti 102 dalyviai, pranešė birža. Per gegužės mėnesį „GET Baltic“ biržoje buvo suprekiauta 417 GWh gamtinių dujų – 32% daugiau nei prieš mėnesį. Lietuvoje įsigyta 42% viso biržoje suprekiauto kiekio, bendroje Latvijos ir Estijos prekybos aikštelėje – 41%, o Suomijoje – 17% Visi gegužės mėnesio pristatymui įgyvendinti sandoriai suprekiauti trumpalaikiais produktais.„GET Baltic“ dujų biržos Lietuvos prekybos aikštelėje vidutinė dujų kaina gegužę, palyginti su balandžiu, sumažėjo 12% iki 97,6 Eur už megavatvalandę (MWh), Latvijos ir Estijos bendroje prekybos aikštelėje sumažėjo 6% iki 105,4 Eur, o Suomijoje – 4% iki 103,8 Eur. Atskirų sandorių kainos gegužę svyravo nuo 85 iki 158 Eur. Gegužės mėnesį biržoje įgyvendinta beveik 2.000 sandorių – 22% daugiau nei balandį, kai buvo sudaryti 1.570 sandoriai. Taip pat, iš suprekiautų 417 GWh gamtinių dujų, 36% sudarė tarpvalstybiniai (ICA) sandoriai.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                Comment


                  #48
                  Greece, Bulgaria say new LNG terminal will help cut reliance on Russia https://www.reuters.com/business/ene...ia-2022-05-03/
                  The new FSRU, which will be anchored about 18 kilometres (11 miles) off Alexandroupolis port and carry gas to the shore via a 28 kilometre long pipeline, is expected to start operations at the end of 2023. It will be able to regasify 5.5 billion cubic metres (bcm) of LNG annually and store 153,500 cubic metres. Greece has one LNG terminal off Athens. With the new Alexandroupolis terminal and other projects in the pipeline, it could triple its regasification capacity by the end of 2023, Mitsotakis said. The Alexandroupolis terminal will be built by Gastrade, owned by Greece's Copelouzos family, at a cost of 360 million euros ($378 million).
                  Greece-Bulgaria gas interconnector operational from 1 July https://www.euractiv.com/section/ene...l-from-1-july/
                  The gas connection between Bulgaria and Greece will start operating on 1 July 2022, with Bulgaria poised to receive one billion cubic metres of gas from Azerbaijan – enough to meet the country’s needs during summer, with prices expected to be lower than Russian gas.
                  Romania, Bulgaria to Import LPG through Greece Interconnection https://valahia.news/romania-bulgari...g-from-greece/
                  Romanian President mentioned the critical need for the Bulgaria-Greece interconnector operationalization that, once completed, will be able to connect the BRUA gas pipeline to make the Vertical Gas Corridor operational. BRUA is a project for a pipeline linking the gas transmission systems of Bulgaria, Romania, Hungary and Austria.
                  Paklausius dujų naftos analitiko https://www.youtube.com/watch?v=fSh5y96By04 tampa aišku, kad pietų Europa tikrai prarasta bet kokiu pavidalu chuilo dujų tiekimui. Kol kas dar šiaurės Italija vartoja nemažai. Plius atsidarys Izraelio dujų eksportas per Egipto LNG gamyklas.
                  Paskutinis taisė Arunasx; 2022.06.18, 11:02.
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    #49
                    „Baltic Pipe“ sujungė Lenkijos ir Danijos dujų infrastruktūrą https://www.vz.lt/pramone/energetika...infrastruktura
                    Atlikti paskutiniai suvirinimo darbai, priešinguose Baltijos jūros krantuose sujungę dujotiekio „Baltic Pipe“ elementus, pranešė Lenkijos magistralinių dujotiekių operatorė „Gaz System“, kurią cituoja Lenkijos visuomeninis radijas. Taigi dujotiekis sujungė Lenkijos ir Danijos nacionalinę dujų infrastruktūrą, užtikrinęs galimybę tiekti dujas tarp šių šalių.Tomaszas Stepienis, „Gaz System“ vadovas, pažymėjo, jog dujotiekis „Baltic Pipe“ yra vienas pagrindinių Lenkijos energetinį saugumą užtikrinsiančių veiksnių. „Šis dujotiekis yra vienas iš trijų Lenkijos energetinio saugumo strategijos ramsčių, kaip ir suskystintų gamtinių dujų (SkGD) terminalas bei Lenkijos dujų saugyklos“, – pareiškė jis.Dujotiekis „Baltic Pipe“, kurio pralaidumas sieks 10 mlrd. kub. m per metus, sujungs Norvegiją, Daniją ir Lenkiją. Planuojama, kad jis pradės veikti spalio 1 dieną.
                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                    Comment


                      #50
                      EK skyrė 124 mln. Eur svarbaus dujotiekio atkarpai Lenkijoje tiesti https://www.vz.lt/pramone/energetika...nkijoje-tiesti
                      253 km ilgio dujotiekio atkarpos statyba bus finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. EK paaiškina, kad šis vamzdynas – platesnės dujų jungčių sistemos Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europoje dalis. Sistema bus sujungta su „Baltic Pipe“ – iš Danijos per Baltijos jūrą iki Lenkijos nutiestu dujotiekiu – ir suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) importo terminalu Svinouiscyje, o tai leis tiekti dujas vartojimo regionams Vidurio ir Pietryčių Europoje, taip pat eksportuoti jas į kaimynines šalis per Lenkijos jungtis su Lietuva, Slovakija ir Ukraina.
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                      Comment


                        #51
                        Latvijoje užbaigus vamzdynų tinklo tvarkymo darbus, nuo pirmadienio ketvirtadaliu – iki 82 gigavatvalandžių (GWh) per parą – didėja dujų perdavimo į Lietuvą pajėgumai, penktadienį pranešė „Amber Grid“. „Latvijai atlikus paskutinius dujų perdavimo tinklo patobulinimus atsirado papildoma alternatyva dujų tiekėjams organizuoti didesnius srautus iš Latvijos į Lietuvą ir į Europą per GIPL (Lietuvos-Lenkijos – BNS) jungtį“, – pranešime teigė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.
                        Pasak jo, padidinus pajėgumus Latvijos-Lietuvos pasienyje gerėja apsirūpinimo dujomis galimybės regionui bei rinkos lankstumas. Nuo pirmadienio Kiemėnų jungties taško techninis pralaidumas iš Latvijos į Lietuvą didėja iki 82 GWh per parą su galimybe jį padidinti iki maždaug 100 GWh.Pernai įgyvendinus jungties stiprinimo darbus Lietuvoje, dujotiekio pralaidumas į Latviją padidėjo trečdaliu – iki 90 GWh per parą.Bendros Lietuvos ir Latvijos investicijos projektui siekė 10,2 mln. Eur, iš jų Lietuvos – 4,7 mln. Eur, o 2,1 mln. Eur padengė Europos Sąjunga (ES).
                        https://www.vz.lt/pramone/energetika...ijos-i-lietuva
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                        Comment


                          #52
                          Lenkija pasirinko FSRU plaukiojančio išdujinimo terminalo tiekėją japonų Mitsui OSK Lines.
                          Planuojamas paleidimas Gdanske 2027-2028 metais, 6,1 mljrd m3. https://charter97.org/ru/news/2024/2/2/582035/
                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                          Comment

                          Working...
                          X