Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT-PL] GIPL. Magistralinis Lietuvos ir Lenkijos dujotiekis

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    „Gazprom“ turės susitaikyti: Lietuva žengia kitą atsijungimo nuo Rusijos energetinių sistemų žingsnį
    Suskystintų gamtinių dujų terminalas buvo pirmas, bet ne vienintelis žingsnis, reikalingas galutinai atsijungti nuo Rusijos energetinių sistemų. Dujotiekių jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos (arba GIPL) projektas sujungs mus ne tik su kaimynais, bet ir su visa Centrine Europa. Pagaliau dujas galėsime pirkti pačia tinkamiausia kaina. „Gazprom“ privalės su tuo susitaikyti.

    Permaina panaikins tarifinius barjerus

    Buvo atlikta daug bandymų ir ne viena studija, kol apsistota ties dabartine GIPL įgyvendinimo struktūra. Tačiau GIPL tapti „materialiu” padėjo ir 2009-aisiais metais sukurtas BEMIP – Baltijos energetikos jungčių planas, kuris apima ir daugybę kitų projektų.

    „Jei žiūrėtume iš Šiaurės, iš BEMIP projektų liko įgyvendinti ne tik svarbiausią GIPL jungtį, bet ir Estijos jungtį su Suomija – „Balticconector”. Kompresorių stotis Puiatu Estijoje taip pat laukia permainų, čia bus didinami dujotiekio tarp Estijos ir Latvijos pajėgumai, dujos galės keliauti abipusiu srautu.

    Modernizacijos laukia ir Inčukalnio gamtinių dujų saugykla Latvijoje. Bus didinami dujotiekio pajėgumai tarp Latvijos ir Lietuvos”, – apie vykdomus ir planuojamus regioninius infrastruktūros projektus pasakojo S. Bilys.

    Paraleliai vykdant šiuos projektus yra įgyvendinamas ir keturių Baltijos šalių vieningos rinkos projektas, kurio esmė, kad sujungimo taškai tarp Lietuvos-Latvijos, Latvijos-Estijos ir Estijos-Suomijos komerciškai yra panaikinami. Tai reiškia, anot S. Bilio, kad dujos, patekusios į šią bendrą rinką, per visas keturias šalis judės nemokamai.

    „Sakykime, Klaipėdoje iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo dujos yra apmokestinamos įėjimo mokesčiu ir toliau po visą zoną jos teka be jokių kliūčių ir antras mokėjimas – išėjimo mokestis – mokamas konkrečioje šalyje, į kurios rinką dujos išeina. Taip palengvinama prekyba tiek prekybininkams, tiek vartotojams”, – papildė S. Bilys.

    Didesnė rinka kartu tampa ir patrauklesne „didiesiems rinkos žaidėjams” bei lankstesne. Didieji importuotojai tokioje rinkoje gali pasiūlyti mažesnę rizikos maržą, tuo pačiu ir mažesnę dujų kainą vartotojams.

    Gyventojams – konkurencinga kaina

    Gamtinių dujų perdavimo operatorius bei GIPL jungties vykdytojas Lenkijoje įmonė „Gaz-System” vykdo dujotiekių projektus nukreiptus į Slovakiją, Čekiją, Ukrainą. „Taigi, dėl GIPL mes tampame tokios rinkos dalimi, kurios dydis yra 70 mlrd. kubinių metrų dujų, kuomet Lietuva šiuo metu išnaudoja apie 2,5 mlrd. Ir ši rinka gali būti dar potencialiai didesnė.

    „Gazprom” šiuo metu eksportuoja 200 mlrd. kubinių metrų dujų, įmonė turi rinkos jėgą diktuoti kainas, tačiau naujos dujotiekio jungtys suteikia galimybę naujai rinkos jėgai, kuri gali lygiaverčiai derėtis su tokiu tiekėju”, – teigia S. Bilys.

    Investicijos – didžiausios Europoje

    Planuojamos investicijos į GIPL dujotiekį siekia apie 500 mln. eurų. Apie 300 mln. eurų yra finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Beje, anot S. Bilio, pagal ES paramos dydį GIPL gavo didžiausią paramą dujų sektoriuje Europoje. GIPL investicijų dalį Lenkijos teritorijoje finansuos Baltijos šalys pagal tarpvalstybinį sąnaudų paskirstymo sprendimą.

    „Strateginiai projektai įgyvendinami sėkmingai. GIPL liko pastatyti. Šiuo metu vyksta statybos ir įrangos tiekimo konkursai. Kitų metų pradžioje numatyta pasirašyti sutartis ir 2021-ųjų metų pabaigoje projektas pradės veikti. Lietuvos-Latvijos dujotiekio pajėgumų didinimo projekto studija baigta, visus reikalingus atsakymus turime ir šiuo metu ruošiame paraišką Europos komisijai dėl finansavimo”, – apie tolimesnius darbus pasakoja S. Bilys.

    562 kilometrų ilgio GIPL dujotiekio trasa buvo pakeista Lenkijos teritorijoje. Iš pradžių buvo numatyta trasą tiesti iki Varšuvos, tačiau dabar trasa bus tiesiama iki Holovčicės. Anot S. Bilio, šis pasikeitimas įvyko dėl pakitusių techninių aspektų projektavimo metu.

    Comment


      #22
      Teismas nutraukė bylinėjimąsi dėl dujotiekio į Lenkiją konkurso
      Valstybės valdomai dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“ iš naujo vertinant strateginio Lietuvai dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos rangovo konkurso dalyvių pasiūlymus, teismas penktadienį nutraukė bendrovės „MT Group“ inicijuotą bylinėjimąsi...
      Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

      Comment


        #23
        Dujotiekio statyba startuoja – „Amber Grid“ pasirašė rangos darbų sutartį https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos...arti-13023106/
        Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ pasirašė sutartį dėl dujotiekio jungties tarp Lenkijos ir Lietuvos GIPL statybos darbų. Ji sudaryta su viešame konkurse ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikusiu bendrovės „Alvora“ ir „Šiaulių dujotiekio statyba“ įmonių konsorciumu. Pasirašytas 79,85 mln. eurų (be PVM) vertės sandoris leis pradėti šio visam regionui svarbaus projekto darbus jau sausio mėnesį. „Dėl konkurencijos, kurią sudarė šiame pirkime dalyvavusios Lietuvos ir užsienio kompanijos, GIPL projekto įgyvendinimas kainuos 24 mln. eurų pigiau nei planavome. Vietoje 136 mln. eurų investicijų projekto sąnaudos, įvertinus vamzdžių ir rangos darbų įsigijimą, sumažės iki 112 mln. eurų. Esame pasiruošę pradėti darbus ir atlikti juos iki tam skirto laiko – 2021 m. pabaigos“, – sakė laikinasis „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.
        Po poros metų, 2021 m. pabaigoje pradėjus Lietuvą su Vakarais sujungsiančio dujotiekio ekslploataciją, Lietuva kartu su Baltijos šalimis taps didžiulės Europos rinkos dalimi. Nuo naujųjų metų pradėjus veikti Estiją ir Suomiją jungiančiam dujotiekiui „Balticconnector“, GIPL jungtis atvers galimybę Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams pirkti ir parduoti dujas konkurencijos sąlygomis geriausia kaina, o taip pat dar efektyviau išnaudoti SGD terminalo pajėgumus transportuojant dujas naujuoju Šiaurės-Pietų koridoriumi.
        Pirmoji GIPL projekto sutartis, numatanti plieninių vamzdžių, reikalingų dujotiekių jungčiai, pagaminimą ir įsigijimą buvo pasirašyta liepos 25 d. „Amber Grid“ 26,4 mln. Eur (be PVM) vertės sutartį pasirašė su tarptautinį konkursą laimėjusia Lenkijos bendrove „Izostal“. Sausį rangovas darbus pradės nuo GIPL dujotiekio pradžios taško, esančio Širvintų rajone, greta Jauniūnų kompresorių stoties. Per dvejus metus nuo Širvintų iki Lietuvos-Lenkijos sienos Lazdijų rajone išsiraizgys 165 km ilgio dujų vamzdynas, įrengtas po žeme, taip pat bus įrengta pasienio dujų apskaitos stotis. Lenkijos teritorijoje dujotiekis tęsis daugiau kaip 340 km. Rugsėjo pradžioje GIPL jungties partneris, Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatorius „Gaz-System“ pradėjo dalies dujotiekio Lenkijos teritorijoje rangos konkursą, įmonė taip pat yra užsitikrinusi vamzdžių tiekimo sutartis. Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 112 mln. eurų. Daugiau kaip 60 proc. lėšų šio projekto įgyvendinimui skyrė Europos Komisija. Prie projekto finansavimo prisidės ir Latvijos bei Estijos dujų perdavimo sistemos operatoriai.
        Planuojama, kad GIPL dujotiekio statyba bus baigta ir jungtis pradės veikti 2021 m. pabaigoje. Pastačius dujotiekių jungtį bus sukurti pajėgumai, leisiantys Baltijos šalių kryptimi transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) gamtinių dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh per metus, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi. Europos Sąjungos bendrojo intereso projektą „Dujotiekių jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos“ (GIPL) „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“.
        Paskutinis taisė Arunasx; 2019.12.25, 08:52.
        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

        Comment


          #24
          Beje iki 2022 metų pabaigos turi baigti dujų iš Norvegijos tiekimo į Lenkija projektą Baltic Pipe pradedant nuo kompresorinės stoties Zelandijoje: https://www.baltic-pipe.eu/the-project/
          Paskutinis taisė Arunasx; 2019.12.25, 08:51.
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

          Comment


            #25
            Prasideda GIPL dujotiekio statybos darbai https://www.vz.lt/pramone/energetika...tatybos-darbai
            Įsigaliojus gruodžio pabaigoje pasirašytai rangos darbų sutarčiai, Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ pradeda parengiamuosius dujotiekio jungties su Lenkija GIPL statybos darbus. Jau organizuojamas pagamintų vamzdžių iš Lenkijos pristatymas.
            Dujotiekio tiesimas prasidės nuo Jauniūnų, esančių Širvintų rajone, link Lietuvos-Lenkijos valstybinės sienos Lazdijų rajone. Šiuo metu pradedama žymėti trasa, atliekama sprogmenų paieška dujotiekio statybos darbų zonoje, nustatytose vietose pradėti archeologiniai tyrinėjimai bei kiti statybos startui būtini darbai.
            „Dėl užsitęsusio pirkimo proceso darbų grafikas yra labai įtemptas, todėl svarbi kiekviena diena. Esame kruopščiai susiplanavę darbus numatant kiekvienos savaitės grafiką, paskyrę atsakingus asmenis ir numatę kontrolės mechanizmus, kad šis ne tik Lietuvai, bet ir visoms Baltijos šalims svarbus projektas būtų įgyvendintas laiku – iki 2021 m. pabaigos“, – sako Nemunas Biknius, laikinasis „Amber Grid“ vadovas.
            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
            [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

            Comment


              #26
              Lietuvai ir Lenkijai tiesiant abi šalis sujungsiantį magistralinį dujotiekį (GIPL), dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ akcininkai pirmadienį pritarė valdybos sprendimui iš Europos investicijų banko (EIB) skolintis 65 mln. Eur. Planuojama paskola sudaro maždaug pusę dujotiekio statybos vertės Lietuvoje. Lietuvoje 114 mln. Eur vertės (be PVM) dujotiekis statomas nuo Jauniūnų Širvintų rajone link Lietuvos-Lenkijos sienos Lazdijų rajone. Šiemet numatoma nutiesti 100 km atkarpą nuo Jauniūnų iki Alytaus, kitąmet bus nutiesta likę 65 km vamzdyno. Birželį pradėtas sudėtingiausias šių metų etapas – kryptinio horizontalaus gręžimo darbai po Nerimi, kai specialus vamzdis bus pertrauktas po Neries dugnu.
              https://www.vz.lt/pramone/energetika...kiui-i-lenkija
              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
              [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

              Comment


                #27
                Dujų jungtis paklota Lietuvos ir Lenkijos pasienyje https://www.vz.lt/pramone/2021/02/02...ijos-pasienyje
                Iki 2021 metų pabaigos planuojama užbaigti 165 km dujotiekių jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos sujungs Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinkas su Europos Sąjungos sistema. Šis projektas ne tik integruos Baltijos šalių ir Suomijos dujų tiekimo sistemas į bendrą ES dujų rinką, bet ir padidins dujų prekybos likvidumą minėtų valstybių zonose bei sustiprins jų regioninį vaidmenį.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                Comment


                  #28
                  Politikai ir ekspertai: Rusija galbūt tikrina Karaliaučiaus galimybes apsirūpinti dujomis https://www.15min.lt/verslas/naujien...is-664-1453302
                  Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ laikinai sustabdžius dujų tranzitą per Lietuvą į Karaliaučių, motyvuojant pakankamomis jų atsargomis vietos saugykloje, kai kurie ekspertai ir politikai svarsto, kad tokiu būdu Rusija bando patikrinti anklavo galimybę savarankiškai apsirūpinti dujomis. Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ laikinai sustabdžius dujų tranzitą per Lietuvą į Karaliaučių, motyvuojant pakankamomis jų atsargomis vietos saugykloje, kai kurie ekspertai ir politikai svarsto, kad tokiu būdu Rusija bando patikrinti anklavo galimybę savarankiškai apsirūpinti dujomis.
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                  [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                  Comment


                    #29
                    „MT Group“ ir „Amber Grid“ ginčas dėl GIPL konkurso grįžta į apygardos teismą
                    https://www.15min.lt/verslas/naujien...ma-663-1465302

                    80 mln. eurų vertės GIPL statybos sutartis su „Alvora“ pasirašyta 2019 metų gruodį, jau atlikta apie 70 proc. dujotiekio statybos darbų, o juos numatoma baigti iki šių metų pabaigos.

                    Comment


                      #30
                      Lenkijos PGNiG perka trijų dujų telkinių Norvegijoje valdytoją https://www.vz.lt/rinkos/2021/03/26/...joje-valdytoja
                      Lenkijos valstybės kontroliuojama naftos ir dujų bendrovė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) pasirašė „Ineos Group“ įmonės, kuri Norvegijoje valdo tris dujų telkinius ir „Nihamna“ terminalą, pirkimo sutartį, pranešė Lenkijos radijas. Pasak PGNiG vadovo Pavelo Majewskio, šis sandoris įmonei sukuria papildomą 1,5 mlrd. kubinių metrų metinės gavybos potencialą, o šios dujos ateityje bus nukreiptos į Lenkiją naujuoju „Baltic Pipe“ dujotiekiu. „Įgyvendindami šį projektą padidinsime „Baltic Pipe“ apkrovą nuosava produkcija, ir tai yra mūsų strateginis tikslas“, – pabrėžė PGNiG vadovas.
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                      Comment


                        #31
                        Lietuvai baigiant tiesti magistralinį dujotiekį su Lenkija (GIPL), energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad ši infrastruktūra užtikrins ne tik energetinį saugumą, bet ir naujas galimybes Lietuvos dujų rinkai ir Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalui. Pasak jo, sujungus tinklus su Lenkija, į Lietuvos dujų rinką galės ateiti „stambūs europiniai žaidėjai ir tai atneš dar papildomos konkurencijos“. „Mes būsime saugesni, turėsime geresnes kainas ir taip pat turėsime galimybę išnaudoti mūsų terminalą“, – reziumavo ministras. Lazdijų rajone, ties Šeštokais, įrengiama stotis tarnaus kaip Lietuvos dujų perdavimo sistemos vartai į Europą, pranešė gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“. Pasak operatorės, šalies teritorijoje liko suvirinti paskutinius 14 iš 165 kilometrų dujotiekio. Plieno vamzdžius GIPL už 26,4 mln. Eur pagamino Lenkijos bendrovė „Izostal“, o statybos darbus už maždaug 80 mln. Eur atlieka Lietuvos bendrovė „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“. Lietuvoje 114 mln. Eur vertės (be PVM) dujotiekis tiesiamas nuo Jauniūnų Širvintų rajone link Lietuvos-Lenkijos sienos Lazdijų rajone. Projektą numatoma baigti iki šių metų pabaigos.
                        https://www.vz.lt/pramone/energetika...os-duju-rinkai
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                        Comment


                          #32
                          Užbaigti didžiausi archeologiniai tyrinėjimai GIPL dujotiekio trasoje atveria naują Lietuvos istorijos tyrimų etapą

                          https://www.ambergrid.lt/lt/news/pra...-tyrimu-etapa-

                          Comment


                            #33
                            GIPL trasos alternatyvos prie Kernavės valstybinio kultūrinio rezervato ir (numatomo) Vengrėnų geomorfologinio draustinio.

                            https://www.eib.org/attachments/registers/133407316.pdf

                            Comment


                              #34
                              Dujotiekis GIPL išbandytas maksimalia apkrova https://www.vz.lt/pramone/energetika...imalia-apkrova
                              Lietuvoje nutiesus 90% dujotiekio su Lenkija (GIPL) ir suvirinus visą jo vamzdyną, magistralė išlaiko maksimalaus numatyto slėgio apkrovas, pranešė projektą įgyvendinanti dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“. „Visą 165 km dujotiekį išbandėme maksimalia apkrova ir rezultatai tik įrodo, kad šie vamzdynai pritaikyti saugiam dujų perdavimui“, – pranešime teigė „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius. GIPL sujungs Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinkas su Europos Sąjunga. Šiemet planuojama užbaigti jungtis Baltijos šalių kryptimi leis transportuoti iki 27 TWh dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh per metus.
                              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                              [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                              Comment


                                #35
                                Dujotiekyje jau suvirinta vamzdyno „auksinė siūlė“, sujungianti abiejų valstybių dujų perdavimo sistemas. Įgyvendinant GIPL projektą Lietuvoje jau atlikta 95% dujotiekio statybos darbų, skelbia Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“. Dabar bus užbaigiami dujotiekio įrengimo ir patikrinimo darbai, o dujos tarp šalių pradės tekėti kitais metais. „Dujos tekės į vieną ir kitą pusę, ateis įmonės tiek lietuviškos į Lenkiją, tiek lenkiškos į Lietuvą, tai reiškia, didins konkurenciją“, – sakė D. Kreivys.
                                https://www.vz.lt/pramone/2021/10/22...epriklausomybe
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                Comment


                                  #36
                                  Jeigu dujų ES rinkoje bus nepakankamai (kaip dabar), tas dujotiekis nelabai padės.

                                  Comment


                                    #37
                                    Bus galima į ES rinką eksportuoti.

                                    Comment


                                      #38
                                      Visados n alternatyvų geriau nei 1 adata.
                                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                      Comment


                                        #39
                                        Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ komentuoja, kad dujotiekio į Lenkiją statyba Lietuvos teritorijoje iš esmės baigta, netrukus bus pasirašytas Jungties susitarimo (angl. Interconnection Agreement) tarp Lietuvos ir Lenkijos operatorių. „Planuojame, kad rinka šiuo dujotiekiu galės naudotis metų viduryje. Nuo kada tiksliai, bus paskelbta susiderinus su Lenkijos perdavimo sistemos operatoriumi“, – BNS komentavo „Amber Grid“. Daugiau kaip 500 kilometrų ilgio ir pusės milijardo eurų vertės dujotiekio statyba buvo pradėta 2020 metais. Lenkija ir Lietuva svarsto galimybę mažinti tarifus, kad jungtis būtų naudojama kuo efektyviau. Energetikos ministras D. Kreivys teigia, jog nauja jungties kainodara dabar derinama.„Mes planuojame, kad tai būtų pirmas žingsnis į tą bendrą rinką su Lenkija. Pirmas yra nuolaidos ant jungties, kitas žingsnis galėtų būti bendra kainų zona, o trečias – jau bendra rinka. Yra trys etapai ir kitais metais, tikėsimės, tas pirmas žingsnis, pirmas etapas dujų rinkoje bus“, – BNS sakė D. Kreivys.
                                        Pasak „Amber Grid“, kitąmet toliau bus deramasi dėl regioninės tarifų zonos su Latvija, Estija ir Suomija. Šalių reguliuotojams jau pateikti operatorių siūlymai, vyksta konsultacijos. Tikimasi, kad bendra tarifų zona pradės veikti nuo 2023 metų.
                                        https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...priklausomybes
                                        p.s. straipsnyje rašo ir apie elektros tinklus.
                                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                        Comment


                                          #40
                                          GIPL dujotiekis iki Lenkijos užpildytas dujomis, pradės veikti 2022 m. viduryje https://www.vz.lt/pramone/energetika...022-m-viduryje
                                          https://www.vz.lt/apps/pbcsi.dll/sto...ntalus&lu=1649
                                          Dvejus metus, nuo 2020 m. sausio vykę tarptautinio dujotiekio, jungiančio Lietuvą ir Lenkiją GIPL statybos darbai užbaigti. Tai patvirtino 2021 m. gruodžio 31 d. gautas paskutinis GIPL projekto statybos užbaigimo aktas. Visas 165 km ilgio dujotiekis iki Lenkijos sienos užpildytas dujomis. Bendra GIPL projekto vertė siekia apie 500 mln. Eur, daugiau kaip 60% lėšų šio projekto įgyvendinimui skyrė Europos Komisija. Prie projekto finansavimo prisideda ir Latvijos bei Estijos dujų perdavimo sistemos operatoriai.
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                          Comment

                                          Working...
                                          X