Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Suskystintų gamtinių dujų terminalas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Jemelia Rodyti pranešimą
    Iš kur tokie teiginiai? Čia matome: http://http://lzinios.lt/lzinios/Ekonomika/lietuvai-brangiausios-dujos/212687

    jog pernai Litgaso ir kitų tiekėjų dujos kainavo maždaug tiek pat - 29,5 Eur už 1 MWh. Tiesa, ten dar galutinė Litgas kaina pateikiama apie 33 Eur už MWh, bet net tokiu atveju kalbėti apie "beveik dvigubai" didesnę kainą - nonsensas. 10 procentų tai ne "beveik dvigubai"
    Sorry, turėjau omenyje ne dvigubai, o apie 50% daugiau. Kitų tiekėjų kaina buvo mažesnė pernai:

    „Dujotekana“ laimėjo šilumos gamintojų „Šiaulių energija“ ir „Panevėžio energija“ skelbtus konkursus, joms, neoficialiais duomenimis, dujas tieks atitinkamai po 21,29 euro ir po 20,24 euro už 1 MWh.
    Paskutinis taisė Lettered; 2016.01.16, 16:16.
    Flickr

    Comment


      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
      Naudoja, bet tai nereiškia, kad visos su Rusija bendradarbiaujančios šalys nusileidžia iki politinio ir ekonominio Baltarusijos/Rusijos lygio. Bandau sužinoti, ką dėl tokio užsitęsusio bendradarbiavimo praranda Latvija .
      Tai pats sau atsakei. Ar tikimybė, kad šalis gali bet kada būti spaudžiama politiniais klausimais būti palankia Rusijai, grasinant nutraukti dujų tiekimą, nėra užtektina priežastis siekti nepriklausomybės ir diversifikacijos? Niekas nepaneigs, kad Latvija jau dabar gali justi tą spaudimą ir dėl to nepriimti visoms Baltijos šalims reikalingų sprendimų (vieną iš tų minėjot).

      Comment


        Comment


          Malonėkit išversti

          Comment


            Valytojos Gazprome.
            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

            Comment



              Čia gal skambėtų maždaug "Tiek kainuoja barščių porcija Gazprome"?

              Comment


                Arbitražo sprendimas dėl permokos „Gazprom“ – nukeltas
                Žadėtas Stokholmo arbitražo sprendimas dėl Lietuvos permokos rusų dujų monopolininkei „Gazprom“ nusikėlė – užuot jį išgirdę, kaip žadėta, 2016 m. pradžioje, turėsime palaukti bent jau iki metų vidurio.

                Stokholmo arbitražas liepos mėnesį pradėjo nagrinėti Lietuvos vyriausybės ieškinį Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ dėl milijardinės kompensacijos už per brangiai pirktas dujas. Stokholmo arbitraže bylos klausymai vyko liepos 1-10 dienomis Paryžiuje, o galutinio arbitražo sprendimo buvo tikimasi praėjusių metų pabaigoje arba šių metų pradžioje.
                Klausymuose dalyvavo Energetikos ministerijos atstovai bei jos pasamdyti teisininkai, o paskutinę dieną – ir p. Masiulis.
                „Manau, kad mūsų pateikti argumentai yra pakankamai stiprūs. „Gazprom“ buvo įsipareigojęs tiekti Lietuvai dujas už sąžiningą kainą, tačiau šio įsipareigojimo nesilaikė. Todėl mes visi permokėjome už dujas. Vartotojams padaryta žala turi būti atlyginta“, – tąkart teigė ministras.
                Lietuva 2012 m. spalį kreipėsi į Stokholmo arbitražą dėl maždaug 1,4 mlrd. Eur permokos, kuri susidarė dėl 2004-2012 m. „Gazprom“ Lietuvai per brangiai tiektų dujų, grąžinimo.
                http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...prom--nukeltas
                p.s. man tik įdomu, kokiu būdu Lietuva atgautų permoką, jei būtų palankus sprendimas, jei nemokėtų kaip nemoka 50 mljrd $ Jukos ieškinio kompensacijos? Aišku žiūrint formaliai, ten turi sumokėti valstybė, kurios turto ES kaip ir nėra apart ambasadų (jų liesti negalima), o čia būtų Gazprom, kuris vykdo aktyvią komercinę veiklą ES.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                Comment


                  „Achema“ ketina pirkti SGD iš Norvegijos „Statoil
                  Didžiausia dujų vartotoja Lietuvoje, koncerno „Achemos grupė“ valdoma Jonavos trąšų gamykla „Achema“ ketina pirkti suskystintas gamtines dujas (SGD) iš Norvegijos „Statoil“, kuri jau tiekia dujas Lietuvai per Klaipėdos SGD terminalą.
                  BNS šaltinių duomenimis, bendrovės sausio pabaigoje ketina pasirašyti vienerių metų trukmės dujų tiekimo sutartį, pagal kurią „Achema“ šiemet įsigytų apie 500 mln. kubų dujų, už kurias mokėtų mažiau nei iš „Statoil“ perka valstybės kontroliuojama dujų prekybos bendrovė „Litgas“.
                  Kainų skirtumas aiškinamas tuo, jog „Achema“ pirks dujas pagal trumpalaikes sutartis iš esmės tik šiltuoju metų laiku, kai SGD kainos yra mažiausios, o „Litgas“ aprūpina šilumos gamintojus ir žiemą, kai kainos yra aukštesnės. „Achemos“ atstovė spaudai Janina Sabaitė Melnikovienė BNS teigė negalinti patvirtinti šios informacijos, tačiau vėliau žadėjo ją pakomentuoti.
                  Šiemet „Achema“ atsigabentų 6 laivus SGD per Klaipėdos terminalą - dėl to, pasak šaltinių, preliminariai jau kalbama su terminalo operatore „Klaipėdos nafta“. „Klaipėdos nafta“ yra atvira trečiųjų šalių pasiūlymams ir pokalbiai su visomis šalimis, kurios išreiškia pageidavimą ir nori pasinaudoti prieiga prie SGD terminalo, nuolat vyksta“, - BNS teigė „Klaipėdos naftos“ atstovė spaudai Indrė Milinienė.
                  Energetikos ministras Rokas Masiulis BNS teigė neturintis konkrečios informacijos apie „Achemos“ ir „Statoil“ ketinimus. „Įvairių gandų yra, bet nieko konkretaus nežinome. (...) Matote, „Klaipėdos nafta“ pastoviai informuoja, kad „Achema“ pastoviai domisi terminalo veikimo būdu, kaip veikia terminalo taisyklės, tais dalykais, bet kol neatplauks krovinys, nežinosime, kad viskas vyksta, kaip jie kalba.
                  Faktinės informacijos neturime“, - BNS pirmadienį sakė R.Masiulis, paklaustas, ar Jonavos įmonė užsisakė SGD terminalo pajėgumų. „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sausio pradžioje BNS teigė, kad įmonė šiemet nusprendė diversifikuoti dujų tiekimo šaltinius ir perka dujas tiek iš „Gazprom“, tiek iš kitų - neįvardijamų tiekėjų.
                  Neoficialiomis BNS žiniomis, šiuo metu „Achema“ perka dujas tik iš „Gazprom“. Rusijos koncernas trims pirmiems šių metų mėnesiams visiems Lietuvos dujų pirkėjams pasiūlė naują kainos formulę, kuri neleidžia dujoms pigti taip greitai kaip nafta. Pagal ją dujų importo kaina sausį siekia apie 19 eurų už megavatvalandę (gruodį ji buvo 16,5 euro).
                  Lietuvoje mažėjant dujų vartojimui, „Litgas“ šią savaitę taip pat turėtų pasirašyti 2014 metų sutarties su „Statoil“ pakeitimus, pagal kuriuos ji bus pratęsta dar 5 metams, numatant mažesnį metinį dujų kiekį (dabar jis yra 540 mln. kubų) bei kiek mažesnę jų kainą. Įmonės 2014 metų rugpjūtį pasirašė penkerių metų trukmės sutartį dėl 2,7 mlrd. kubų SGD tiekimo - tiek dujų vienai Lietuvai yra perdaug, kol jų dėl trukdžių Latvijoje negali pirkti šios šalies bei Estijos įmonės.
                  Visą straipsnį galite rasti http://www.tv3.lt/naujiena/858274/ac...egijos-statoil
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    Šita vieta aktuali
                    Lietuvoje mažėjant dujų vartojimui, „Litgas“ šią savaitę taip pat turėtų pasirašyti 2014 metų sutarties su „Statoil“ pakeitimus, pagal kuriuos ji bus pratęsta dar 5 metams, numatant mažesnį metinį dujų kiekį (dabar jis yra 540 mln. kubų) bei kiek mažesnę jų kainą.
                    Galėtų tą perteklių Achemai sukišti, nereikėtų nei sutarties su Statoil keisti, nei įsipareigoti dar ilgesniam terminui. Išvis jei valstybė ir Achema pirktų bendrai, išloštų visi, bet niekaip nesusitaria. Dar geriau, jei ir valstybei pirktų Achema, nes jos derybiniai ir skaičiavimo gebėjimai yra geresni . Perka didelį kiekį sau, dujų rinką gerai išmano, parduotų kiek reikia valstybei ir būtų tvarka.
                    Paskutinis taisė senasnamas; 2016.01.18, 17:38.

                    Comment


                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                      Šita vieta aktuali

                      Dar geriau, jei ir valstybei pirktų Achema, nes jos derybiniai ir skaičiavimo gebėjimai yra geresni . Perka didelį kiekį sau, dujų rinką gerai išmano, parduotų kiek reikia valstybei ir būtų tvarka.
                      Kuo remiesi, tvirtindamas, kad Achemos geresni derybiniai ir skaičiavimo gebėjimai? Tik gandais, ar gal kokių argumentų savo nuomonei pagrįsti turi?

                      Comment


                        Kuo remiesi, tvirtindamas, kad Achemos geresni derybiniai ir skaičiavimo gebėjimai?
                        Privačiame versle būna bent šiek tiek kompetencijos, atsakomybės ir patirties . Achema privatizuota 1994 m., o Litgas įkurta tik 2012 m. Bet ne tame esmė. Aš neįsivaizduoju, kad privati įmonė būtų pasistačiusi terminalą (juk norėjo) ir laužytų po to galvą, ką su juo daryti. Valstybinė pasistato, pasirašo dujų tiekimo sutartį ir netrukus nusprendžia, kad ji bloga. Privačioje įm. bent jau įvyktų kadrų rotacija po tokių prašovimų. O valstybinėje viskas gerai - galima toliau pliaukšti apie laisvos rinkos kūrimą ir visi patenkinti. Be to, privati prieš statydama pirmiau sutartų su galimais partneriais (jei terminalas ne vien savo reikmėms), valstybinė pastato, o po to tariasi. Tai kokios gali būti derybinės pozicijos? Latviai pasinaudos padėtimi ir išsimuš geras nuolaidas (jei norės).

                        Comment



                          kodel galvoji kad Litgas geriau susitartu su Achema negu susitare su Statoil? Gal Achema kokia labdaringa organizacija?

                          Comment


                            Parašė tadux Rodyti pranešimą

                            kodel galvoji kad Litgas geriau susitartu su Achema negu susitare su Statoil? Gal Achema kokia labdaringa organizacija?
                            Čia turbūt kalba ėjo apie tai, kad pati Achema susitartų su Statoilu ar bet kokiu kitu parankiu tiekėju, o ne valstybinė įmonė Litgas. Privatus verslas visada dirba efektyviau ir sėkmingiau nei valstybinis, juolab Achema net 60% visų Lietuvos dujų suvartoja.
                            Paskutinis taisė Lettered; 2016.01.18, 23:04.
                            Flickr

                            Comment


                              kodel galvoji kad Litgas geriau susitartu su Achema negu susitare su Statoil?
                              Tai jei su niekuo nesugeba tartis, gal reikėtų pakeisti tarėjus? Bet kokiu atveju iš Achemos pelno Lietuvai daugiau naudos nei iš Statoil pelno.

                              Comment


                                „Achema“ ir „Statoil“ artėja prie sandorio

                                Didžiausia Lietuvos dujų vartotoja AB „Achema“ derasi su Norvegijos bendrove „Statoil“ dėl suskystintų gamtinių dujų (SkGD) tiekimo. Tikimasi, kad sandorio sąlygas pavyks suderėti iki šio mėnesio pabaigos.

                                Comment


                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                  Čia turbūt kalba ėjo apie tai, kad pati Achema susitartų su Statoilu ar bet kokiu kitu parankiu tiekėju, o ne valstybinė įmonė Litgas. Privatus verslas visada dirba efektyviau ir sėkmingiau nei valstybinis, juolab Achema net 60% visų Lietuvos dujų suvartoja.
                                  Tai kad butent tai ir vyksta.
                                  Kaip suprantu kalba ejo apie tai kad Achema gali geriau susitarti su statoil ir taippat itraukti i susitarima Litgas, kad litgasas galetu gauti duju geresnemis salygomis nei pats sugeba susitarti.
                                  Gal tai ir imanoma, taciau tai neatsako i klausima kokia is to nauda achemai ir kodel Litgas turetu naudotis Achemos darbo vaisias.

                                  Comment


                                    Sudėjus valstybės dujų poreikius ir Achemos dujų poreikius išeina didesnis kiekis nei kiekvienam perkant atskirai. Didesnis perkamas kiekis gali reikšti mažesnę kainą.

                                    Comment


                                      Kreivys: kodėl Lietuvos vartotojai moka už „Gazprom“ dujų tranzitą į Karaliaučių?

                                      Tranzitą į Karaliaučių per Lietuvos teritoriją garantuoja 2011 metais pradėjusi veikti Jauniūnų dujų kompresorių stotis. Šios 200 mln. litų kainavusios infrastruktūros statybą AB „Lietuvos dujos“ finansavo išimtinai savo lėšomis.

                                      „Stoties pastatymo ir įrengimo kaštų dalis kompensuojama iš tranzito mokesčio, o kita dalis yra įtraukiama į kainą, kurią sumoka visi suskystintų gamtinių dujų vartotojai. Patiriamų sąnaudų padengimo modelis nėra viešai skelbtas ir nėra aiškios ir pagrįstos tranzito infrastruktūros ir jos eksploatavimo patiriamų sąnaudų dengimo proporcijų paskirstymas tarp ankščiau minėtų šaltinių. Žinoma, kad šiandien Jauniūnai 70 proc. savo pajėgumų skiria tranzitui į Karaliaučių užtikrinti ir tik 30 proc. mūsų šalies vartotojų poreikiams tenkinti “, – pažymi D. Kreivys.

                                      Comment


                                        Suomių elektros poreikis Lietuvoje degina norvegiškas dujas
                                        http://vz.lt/sektoriai/energetika/20...vegiskas-dujas

                                        Comment


                                          Už kiek šiemet pirksime „Gazprom” dujas?

                                          “Gazprom” arogancija

                                          Turtingiausias Lietuvos žmogus – tuometinis koncerno “Achemos grupė” prezidentas Bronislovas Lubys Prahoje taip pat sulaukė 5-7 minučių trukmės audiencijos pas “Gazpromo” bosą. Gal pusantros valandos sėdėjo ant nelabai patogios kėdutės šalia įėjimo į konferencijos salę, kurioje p. Mileris bendravo su Europos žiniasklaida (taip pat šių eilučių autoriumi). Ir toji proga pabendrauti su “Gazpromo” vadu pasitaikė tada, kada šis atsiprašė žurnalistų ir paskelbė priverstinę pokalbio pertrauką, priežastį aiškindamas “gamtos šauksmais”. Lietuvos verslo lyderis turėjo laiko palydėti p. Milerį į tualetą ir jau einant dar persimesti keliomis frazėmis, kol “Gazprom” bosas grįžo tęsti spaudos konferenciją.

                                          Toks bendravimas, sakyčiau, paremtas daugiau nei 1 mlrd. kubinių metrų dujų per metus perkančio kliento pažeminimu, beveik prieš penkerius metus “Gazprom” viršūnėms buvo įprastas dalykas. Visiems Europoje reikėjo “Gazprom”. Kad ir už 500 USD/1000 kub. m. Lietuvoje – juo labiau: kaip vienintelio dujų tiekėjo.

                                          O pernai metų pabaigoje “Gazprom” viešai paskelbė kreipsiąsis į Stokholmo arbitražą, nes esą valstybinė Turkmėnistano kompanija “Gazprom” pagal sutartį parduodama gamtines dujas taiko per aukštą kainą – 240 USD/1000 kub. m.
                                          –Lietuvos dujų rinkoje “Gazprom” turi galimybių susitarti dėl tiekimo su “Achema” (dėl 1,1-1,2 mlrd. kub. m per metus), taip pat didmeniniais tiekėjais, kurie dujas parduos komerciniams ir buitiniams Lietuvos vartotojams (maždaug 500 mln. kub. m per metus), tačiau neturi jokių galimybių parduoti dujas šilumos gamintojams (iki 300 mln. kub. m per metus), nes tai yra valstybės reguliuojama “Statoil” dujų teritorija.

                                          “Gazprom” pratęsė Lietuvos licencijuotų dujų tiekėjų sutartis I š. m. ketvirčiui. Vėliau žada prekiauti dujomis savo skelbiamuose aukcionuose. Tačiau siūlytinų rinkai kainų koridorius ne toks jau ir platus: viršutinė dujų kainos riba rinkoje - “Statoil” SKGD. Valstybinės kainų ir energetikos komisijos prognozuojama dujų rinkos kaina – 16,96 Eur už megavatvalandę (apie 187 Eur/100 kub. m). “Lietuvos dujų tiekimo” įmonė klientams dujas parduoda už 16-17 Eur/MWh. GET Baltic biržoje sausį kainos kilstelėjo iki 20-21 Eur/MWh. Olandijos TTF biržoje dujų galima nusipirkti už 14-15 Eur/MWh ir atsiplukdyti iki Klaipėdos savo sąskaita.

                                          Į kurį koridorių taikys “Gazprom” žadamuose aukcionuose, pamatysime netrukus

                                          Comment

                                          Working...
                                          X