Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Draudimai fotografuoti geležinkelius

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
    Strateginis ar nestrateginis, kuo tai pasireiškia? Ir kur parašyta apie leidimų gavimus? Juk tai vieša vieta, ne koks cechas. Jau ne pirmą kartą tie, kaip čia švelniau išsireikšti, iš "Gelsaugos" savivaliauja Vilniaus geležinkelio stotyje. Uostas irgi strateginis, bet "Smiltynės Perkėlos" teritorijoje tokių anekdotų nebūna. Žodžiu, žmogui reikėjo pavartoti rusišką trijų žodžių junginį ir toliau fotografuoti.
    Aš pilnai sutinku, kad tai yra didžiausias absurdas, pats fotografavau ir fotografuosiu ten, bet žmogui iškylo klausimas kodėl tai įvyko. Manau išvis, kad ten ieško turistėlių, kurių pinigines galima patuštinti, bet realiai tai yra strateginis objektas ir teisiškai ten fotografuoti negalima. Aš pamėginsiu išsiaiškinti, kas ten ir kaip aukštesniuose sluoksniuose, bet nemanau, jog ką nors naujo sužinosiu.
    Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

    Comment


      Parašė aleksas666 Rodyti pranešimą
      do you understand english, because write in russian is complicated. Vilnius train station is strategic object and you need get a permission to be allowed to take photos. Anyway it's quite stupid forbit taking photos of building(and if i understand right photo of interior). And if really it's first time i hear that someone forbided take photos. Maybe you can tell more details?
      алексас сказал что это первый раз, когда было запрещено фотографировать. можете ли вы рассказать по больше?

      Comment


        Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
        Do you understand english, because write in russian is complicated. Vilnius train station is strategic object and you need get a permission to be allowed to take photos. Anyway it's quite stupid forbit taking photos of building(and if I understand right photo of interior). And if really it's first time I hear that someone forbided take photos. Maybe you can tell more details?
        No, it's not forbidden and obviously it's legal to take photos in public places as well as train stations, here are issues and legislation:

        http://kultura.ktu.lt/~vytautas/fotografijos_teise.pdf
        Flickr

        Comment


          Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
          Aš pilnai sutinku, kad tai yra didžiausias absurdas, pats fotografavau ir fotografuosiu ten, bet žmogui iškylo klausimas kodėl tai įvyko. Manau išvis, kad ten ieško turistėlių, kurių pinigines galima patuštinti, bet realiai tai yra strateginis objektas ir teisiškai ten fotografuoti negalima. Aš pamėginsiu išsiaiškinti, kas ten ir kaip aukštesniuose sluoksniuose, bet nemanau, jog ką nors naujo sužinosiu.
          Dažnai pasieniečiai draudžia fotografuoti 5-ą peroną (tranzitinį), nes tai, atseit, "pasienio zona". O dėl strateginio objekto - o tarpstočiai yra strateginiai?
          Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

          Comment


            Belieka tikėtis, kad tokia absurdiška situacija su draudimu fotografuoti tik pagrinde Vilniaus geležinkelio stotyje. Jau net ir RŽD atrodo daugiau pažengusi - viešai išplatintas pareiškimas, kad geležinkelių fotografavimas, filmavimas ir kt. veikla nekomerciniais tikslais viešose vietose yra nedraudžiamas dalykas.

            Comment


              Mano intuicija, ten, kur yra vieša vieta (leidžiama būti keleiviui), fotografuoti negali būti uždrausta niekaip. Kitas reikalas, jei randamasi neviešoje vietoje geležinkelio apsaugos zonoje. Už tai galima „užsidirbti“ baudą nuo 200 iki 500 litų. Anksčiau buvo nuo 100 iki 200 litų.

              Visuomenės informavimo įstatymo:

              13 straipsnis. Asmens teisių, garbės ir orumo apsauga

              1. Siekiant nepažeisti asmens teisių, apsaugoti jo garbę ir orumą, renkant ir viešai skelbiant informaciją draudžiama:

              1) be asmens sutikimo filmuoti, fotografuoti, daryti garso ir vaizdo įrašus fizinio asmens gyvenamojoje patalpoje, fizinio asmens privačioje namų valdoje ir jai priklausančioje aptvertoje ar kitaip aiškiai pažymėtoje teritorijoje, nepaisant to, ar tas asmuo yra nurodytose vietose;

              2) filmuoti, fotografuoti ar daryti garso ir vaizdo įrašus neviešų renginių metu be organizatorių, turinčių teisę rengti tokius renginius, sutikimo;

              3) filmuoti ir fotografuoti žmogų ir naudoti jo atvaizdus reklamai visuomenės informavimo priemonėse be šio žmogaus sutikimo;

              4) filmuoti ir fotografuoti asmenį su aiškiais fiziniais trūkumais be šio asmens sutikimo arba filmuoti ir fotografuoti asmenį jam esant bejėgiškos būklės dėl sveikatos sutrikimo;

              5) filmuoti, fotografuoti vaiką ar daryti jo garso ir vaizdo įrašus be nors vieno iš tėvų, globėjų ar rūpintojų ir paties vaiko sutikimo. Draudžiama naudoti vaikų fotografijas, garso ar vaizdo įrašus erotinio, pornografinio ir smurtinio pobūdžio informacijose;

              6) be mirusiojo ar žuvusiojo šeimos narių sutikimo filmuoti, fotografuoti mirusįjį ar žuvusįjį stambiu planu ar daryti jo vaizdo įrašus.

              2. Šio straipsnio 1 dalyje nurodyti draudimai netaikomi fiksuojant teisės pažeidimus ir šio įstatymo 14 straipsnio 3 dalyje nurodytais atvejais.


              14 straipsnis. Privataus gyvenimo apsauga

              1. Rengiant ir platinant viešąją informaciją, privaloma užtikrinti žmogaus teisę į privataus pobūdžio informacijos apsaugą.

              2. Informaciją apie privatų gyvenimą galima skelbti, išskyrus šio straipsnio 3 dalyje nurodytus atvejus, tik jei tas žmogus sutinka.

              3. Informacija apie privatų gyvenimą gali būti skelbiama be žmogaus sutikimo tais atvejais, kai ji padeda atskleisti įstatymų pažeidimus ar nusikalstamas veikas, taip pat kai informacija yra pateikiama viešai nagrinėjant bylą. Be to, informacija apie viešojo asmens privatų gyvenimą gali būti skelbiama be jo sutikimo, jeigu ši informacija atskleidžia visuomeninę reikšmę turinčias privataus šio asmens gyvenimo aplinkybes ar asmenines savybes.
              Taip pat dar kai kas:

              – Viešosiose vietose (gatvėse, aikštėse, parkuose) bet kas gali fotografuoti bet ką. Toms erdvėms priskiriamos ir bendrosios prekybos centrų erdvės (bet ne individualios parduotuvės);

              – Galima fotografuoti iš viešų vietų matomus privačius objektus (namą iš gatvės);

              Privačiose erdvėse reikia laikytis draudimo fotografuoti, jei toks nurodytas;

              – Gali būti draudžiama fotografuoti karinius, branduolinius objektus ir pan.;

              – Žmones viešosiose vietose galima fotografuoti be jų sutikimo, išskyrus tuos atvejus, kai jie atlieka privatumo reikalaujančius veiksmus (naudojimasis bankomatu);

              – Nepaisant abejonių, viešose vietose galima fotografuoti įžymybes, pareigūnus, vaikus, pastatus, tiltus, nusikaltimų vietas, katastrofas, skraidančias lėkštes ir pan.;

              – „Saugumo“ reikalavimai nedraudžia fotografuoti viešai matomų objektų;

              – Nėra privalu aiškintis, nei kokiu tikslu daromos nuotraukos, nei kas jūs toks. Išimtys galimos tik klausiant policijos pareigūnams.
              Privatūs asmenys (ne policija) negali jūsų sulaikyti (arba turi labai ribotą teisę tai daryti);

              – Niekas negali atimti fotoaparato/juostos. Net policija to negali be teismo leidimo;

              Pagal viską gaunasi, kad nepaisant to, jog „Lietuvos geležinkeliai“ yra strateginis objektas, fotografuoti galima visus matomus objektus iš bet kur, kur nedraudžiama būti gyventojui – peronas, keleivių laukiamoji salė, o ženklas, jog fotografuoti draudžiama, principe, yra saviveikla, jei taikoma privataus (ne komercinio) naudojimo, atveju.

              Jei fotografas yra principingas, o apsaugininkas – susireikšminęs, galima pareikalauti iškviesti policiją, o jei policija nesusigaudo, galima pareikalauti važiuoti į komisariatą.
              Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

              Comment


                Parašė Combat Rodyti pranešimą
                Mano intuicija, ten, kur yra vieša vieta (leidžiama būti keleiviui), fotografuoti negali būti uždrausta niekaip.
                Nevisai taip. Juk yra draudziamu zonu, pavyzdziui kariniu teritoriju, salia kuriu galima buti laisvai ir vaikscioti, bet nereiskia, kad toje vietoje bunant yra savaime leidziama fotografuoti viskas kas is tos vietos matosi. Gal cia ir ne tas atvejis, tiesiog nevisai absoliuciai teisingas tavo pamastymas is principo.

                Comment


                  Parašė Gator Rodyti pranešimą
                  Nevisai taip. Juk yra draudziamu zonu, pavyzdziui kariniu teritoriju, salia kuriu galima buti laisvai ir vaikscioti, bet nereiskia, kad toje vietoje bunant yra savaime leidziama fotografuoti viskas kas is tos vietos matosi. Gal cia ir ne tas atvejis, tiesiog nevisai absoliuciai teisingas tavo pamastymas is principo.
                  Pagal mano turimą informaciją, Lietuvoje galima fotografuoti bet kokius iš viešos vietos matomus objektus, netgi karinius. Panaršęs lrs.lt teisės objektus pagal paieškos žodį „fotografuoti“, radau, kad draudžiama fotografuoti tik toje vietoje, kur yra nustatytas kažkoks režimas, pvz., pasienio kontrolės poste be pareigūno leidimo, teismo posėdyje fotografuoti ir daryti garso įrašus, jei tai (garso įrašą) daro ne proceso dalyvis (ir tas turi pranešti apie tai teisėjui), fotografuoti branduolinio objekto teritorijoje, jei be leidimo. Išnaršiau apie 300 vnt pradedant nuo naujausio – daug yra pasikartojančių arba negaliojančių, bet draudimų fotografuoti geležinkelio objektus iš viešos vietos neradau jokių.

                  Draudimas fotografuoti „Lietuvos geležinkelių“ teritorijos viduje (ne viešoje vietoje) gali būti susijęs tik tiek, kiek tai gali būti susiję su gamybinių/komercinių paslapčių apsauga ar draudimu darbo vietoje turėti ar naudoti pašalinius, pvz., dėmesį blaškančius, daiktus. Tai galėtų būti kad ir fotoaparatas, t.y. – įsinešti fotoaparatą, bet ne fotografuoti fotografuojančiu telefonu.

                  Taigi, tie visi draudžiantys fotografuoti ženklai stotyje dabartiniu mano 100% įsitikinimu, yra ne kas kita, kai fasado papuošimas, jei aš geležinkelio teritorijoje fotografuoju iš viešos vietos, kad ir keleivinio pastato viduje, nes jis, skirtingai nuo „Akropolio“, nėra privati teritorija ir jokio leidimo ten fotografuoti man nereikia, nes ten yra vieša vieta. Tik, aišku, reikia paisyti etikos normų, kad fotografavimas nebūtų prilygintas kokiam chuliganizmui.
                  Paskutinis taisė Combat; 2012.11.07, 10:08.
                  Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                  Comment


                    Visiškai palaikau Combat šiuo atveju. Dažniausiai draudimai fotografuoti yra tiesiog absurdiški. Pats visada aiškinu apsauginiams, kas yra kas. Labai malonu diskutuoti su tokiais "apsišvietusiais" saugotojais . Aišku, kitas reikalas, kai draudimai yra suprantami ir logiški (Combat išvardintais atvejais).
                    N N N

                    Comment


                      Man fotografuojant Vilniaus stotyje apsauginis maloniai paaiškino, kad jiems jokio skirtumo asmeniškai, bet LG valdžia jiems liepia gaudyti fotografuojančius. Taip pat paminėjo, kad kartais valdžia peržiūri kamerų įrašus ir "skalpuoja" apsauginius, jei jie "nesudrausmino" fotografuojančių asmenų.

                      Comment


                        Tai čia tradicinis pasiteisinimas - neleidžia valdžia, bet kai paklausi, kas ta valdžia, tai atsakymas būna labai nekonkretus

                        Pasieniečiai irgi pasimetę, kada galima fotografuoti, kada ne.

                        Comment


                          Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
                          Aš pamėginsiu išsiaiškinti, kas ten ir kaip aukštesniuose sluoksniuose, bet nemanau, jog ką nors naujo sužinosiu.
                          Praėjo menuo. Kokios naujienos?
                          Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                          Comment


                            Parašė Mantukas05 Rodyti pranešimą
                            Technikos gatvės pervažos kelyno nefotografavau į kitą pusę,kadangi buvau maloniai paprašytas to nedaryti,esu kultūringas ir nefotkinau
                            Čia ne kultūringumas, o asmeninių teisių beraštybė. Viešoje vietoje, kad ir gatvėje, galima fotografuoti kiek nori ir ką nori.
                            Klausimas: o kas paprašė nefotografuoti?

                            Comment


                              Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą
                              Čia ne kultūringumas, o asmeninių teisių beraštybė. Viešoje vietoje, kad ir gatvėje, galima fotografuoti kiek nori ir ką nori.
                              Klausimas: o kas paprašė nefotografuoti?
                              Gerbiamas tamsta atsakau: APSAUGOS DARBUOTOJAS , kuris dirba šalia tos vietos ir būtų patekęs į kadrą. O jei Jums kažkas nepatinka,tai prašome tada pačiam ten nuvyktį , pasimaskatuoti su kamera ar fotoaparatu priešais,tai manau neliks noro ir kabinėtis prie forumiečių.
                              Neskubėk ir nespėsi.

                              Comment


                                Beja Elektrėnų gatvės kelyne taip pat,tik ten jau ne apsaugos darbuotojas,o pats geležinkelietis. Skaityti Kauno miesto geležinkeliai tema. O jei kas netikite,tai galite nuvykti ir įsitikinti.
                                Neskubėk ir nespėsi.

                                Comment


                                  Nei apsauginis, nei geležinkelietis negali liepti nefotografuoti. Štai ką parašęs Combat:
                                  – Viešosiose vietose (gatvėse, aikštėse, parkuose) bet kas gali fotografuoti bet ką. Toms erdvėms priskiriamos ir bendrosios prekybos centrų erdvės (bet ne individualios parduotuvės);

                                  – Galima fotografuoti iš viešų vietų matomus privačius objektus (namą iš gatvės);

                                  – Privačiose erdvėse reikia laikytis draudimo fotografuoti, jei toks nurodytas;

                                  – Gali būti draudžiama fotografuoti karinius, branduolinius objektus ir pan.;

                                  – Žmones viešosiose vietose galima fotografuoti be jų sutikimo, išskyrus tuos atvejus, kai jie atlieka privatumo reikalaujančius veiksmus (naudojimasis bankomatu);

                                  – Nepaisant abejonių, viešose vietose galima fotografuoti įžymybes, pareigūnus, vaikus, pastatus, tiltus, nusikaltimų vietas, katastrofas, skraidančias lėkštes ir pan.;

                                  – „Saugumo“ reikalavimai nedraudžia fotografuoti viešai matomų objektų;

                                  – Nėra privalu aiškintis, nei kokiu tikslu daromos nuotraukos, nei kas jūs toks. Išimtys galimos tik klausiant policijos pareigūnams.
                                  Privatūs asmenys (ne policija) negali jūsų sulaikyti (arba turi labai ribotą teisę tai daryti);

                                  – Niekas negali atimti fotoaparato/juostos. Net policija to negali be teismo leidimo;

                                  Pagal viską gaunasi, kad nepaisant to, jog „Lietuvos geležinkeliai“ yra strateginis objektas, fotografuoti galima visus matomus objektus iš bet kur, kur nedraudžiama būti gyventojui – peronas, keleivių laukiamoji salė, o ženklas, jog fotografuoti draudžiama, principe, yra saviveikla, jei taikoma privataus (ne komercinio) naudojimo, atveju.

                                  Jei fotografas yra principingas, o apsaugininkas – susireikšminęs, galima pareikalauti iškviesti policiją, o jei policija nesusigaudo, galima pareikalauti važiuoti į komisariatą.
                                  __________________

                                  Comment


                                    Manau niekas nenorėtų važiuoti į komisariatą ir ten aiškintis. Tuo labiau ne principais diskutuojama. Beto kiek man yra žinoma , tai GELEŽINKELIS yra padidinto pavojaus zona. Tie žmonės(geležinkeliečiams aktualiau yra) nenori sulaukt papildomų aukų ar nelaimių ir panašiai.
                                    Neskubėk ir nespėsi.

                                    Comment


                                      Bet tai koks paradoksas kad lėktuvus gali fotografuot pro terminalo langus nebijodamas, kad kas prikibs, o fotografuojant traukinius perone jau turi bijot, kad kažkas, nežinantis teisės nuostatų, bandys prikibt. Jei kas turit ryšių geležinkeliečių štabe, tai paklauskit jų kur yra tokio draudimo logika, jei betkas ir taip gali gyvai tuos traukinius perone pamatyt? Net ir kažkokie menami teroristai.
                                      You might surprise yourself.

                                      Miestai.net FB

                                      Comment


                                        Parašė spirit Rodyti pranešimą
                                        Bet tai koks paradoksas kad lėktuvus gali fotografuot pro terminalo langus nebijodamas, kad kas prikibs, o fotografuojant traukinius perone jau turi bijot, kad kažkas, nežinantis teisės nuostatų, bandys prikibt. Jei kas turit ryšių geležinkeliečių štabe, tai paklauskit jų kur yra tokio draudimo logika, jei betkas ir taip gali gyvai tuos traukinius perone pamatyt? Net ir kažkokie menami teroristai.
                                        Pritariu. Jau man susidaro įspūdis asmeniškai,kad čia belenkoks strateginis objektas yra. Beja kaip tada fotkinau su leidimu,mes dar truputį kalbėjomės,kad siaučia metalistai,dėl to jie draudžia vaikščioti,bent taip davė suprasti. Aš asmeniškai pilnai tikiu,jug bėgis toks dalykas,kad ten pilno visko,bet pafotkint geriems tikslams drausti,tai kažinau, bet kaip pvž pasakyti,kad neesi metalistas...
                                        Neskubėk ir nespėsi.

                                        Comment


                                          Įstatymai fotorafuoti leidžia, ir nereikia kokių savavalių geležinkelininkų klausyti.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X