Teoriškai viskas yra įmanoma. Nepamenu konkrečiai kas, berods Vismantas man sakė, kad restauruojant didžiausia problema yra atsarginės detalės ir užrūdiję varžtai. Vėl problema, kad tų TU2 jau nebegamina, tačiau laimei jų sąlyginai nemažai dar išlikę. Pagal brėžinius arba kitų lokomotyvų detalių pavyzdžius galima pasigaminti naujų atsarginių detalių, tik jų kaina bus beveik kosminė. Svarbiausias akcentas — lokomotyvo "būda", nes ji labiausiai yra matoma.
Ant šitų šilumvežių užmačiau tokius užrašus, maždaug: Hidraulinis bandymas 1997... (tie užrašai stipriai nusitrynę, tai tiksliau nelabai matėsi). Ar tai reiškia, kad jie tais metais dar buvo naudojami? Ką su jais žada daryti?
Tas siauruko vagonas labai šviežiai atrodo -- lyg neseniai nudažytas, jokių rūdžių, o sukabinimo įrenginys šiek tiek aptrintas, lyg neseniai būtų naudotas. Gal jį tikrai neseniai naudojo, ar netgi dabar naudoja?
Beje, kaip vadinasi tas siaurukų sukabinimo įrenginio tipas -- sraigtinė sankaba ar kitokia?
Vieną iš šių šilumvežių nupirko estai ir išsivežė. Kur dingo kiti?
Tas vagonas atrodo yra restauruotas kaip eksponatas. Jau ilgą laiką stovi ten pat.
O sankaba ne sraigtinė, nes ten sraigto nėra. Berods grandininė.
Ant šitų šilumvežių užmačiau tokius užrašus, maždaug: Hidraulinis bandymas 1997... (tie užrašai stipriai nusitrynę, tai tiksliau nelabai matėsi). Ar tai reiškia, kad jie tais metais dar buvo naudojami? Ką su jais žada daryti?
Tas siauruko vagonas labai šviežiai atrodo -- lyg neseniai nudažytas, jokių rūdžių, o sukabinimo įrenginys šiek tiek aptrintas, lyg neseniai būtų naudotas. Gal jį tikrai neseniai naudojo, ar netgi dabar naudoja?
Beje, kaip vadinasi tas siaurukų sukabinimo įrenginio tipas -- sraigtinė sankaba ar kitokia?
Gal bėgiai tiesiai nueina į Pajuosčio aerodromą?
Sovietmečiu tokia atšaka funkcionavo, sunkiesiems kariniams transporto lėktuvams AN-12 ir IL-76 kuro atveždavo kurą.
Iešmas prie tos pačios pervažos. Į dešinę kelias suka į buvusio "Ekrano" teritoriją. Kur jis eina tiesiai - dar neišsiaiškinau. Atvaizdas
Gal bėgiai tiesiai nueina į Pajuosčio aerodromą?
Sovietmečiu tokia atšaka funkcionavo, sunkiesiems kariniams transporto lėktuvams AN-12 ir IL-76 atveždavo kurą.
Tas žemėlapis (originalas) guli pas mane darbe už 1 metro. Fotografuota apie 1939 - 1943 m. Metai - pagal pradėtą statyti Mažają klierikų seminariją (buv. hidrė) ir dar nesugriautą pastatą Laisvės a. - kur stovėjo Leninas. Jei kam įdomu - galiu parodyti ar nuskanuoti kurią vietą.
Ne viename informacijos šaltinyje esu skaitęs, kad siaurukai traukiniai iš įvairių stočių į Panevėžio cukraus fabriką vežiodavo cikrinius runkelius.
Panevėžio cukraus fabrikas ir Visas siauruko geležinkelio kompleksas Panevžyje yra skirtingose plačiojo geležinkelio pusėse. Todėl kyla klausimas - kaip siaurukai tuos runkelius priveždavo? Iškrauti kažkur stotyje ar prie stiklo fabriko ir per geležinkelį miesto gatvėmis gabenti autotransportu atrodytų neprotinga...
Nežinau, gal su kuo maišau, bet lyg prisimenu kaip labai seniai kai pirmą kartą buvau Panevėžio geležinkelio stotyje tai tarp dabartinės Kerbedžio gatvės ir stoties pastato dar reikėjo pereiti siauruko bėgius... Ar tikrai jie ten kada nors buvo? Ar tikrai kažkur nuo Vaivadų kažkada siauruko atšaka nekertant Šiaulių-Rokiškio geležinkelio lygiagrečiai jam miesto centro pusėje vedė į Panevėžio cukraus fabriką?
Gal kas turi duomenų? Gal kas prisimena geriau už mane?
Atšaka į cukraus fabriką: [/IMG]
Planšetai Panevėžio prieškario - pokario, pastatai ir gatvės - dabartis
Ir ko tik neradau pasiknaisiojęs savo senesnių nuotraukų archyve. Keliolika nuotraukų, kuriose 2008m. gruodžio gale užfiksuota Panevėžio geležinkelio stotis ir jos prieigos, keletas riedmenų, stoties infrastruktūros pastatai.
Siauruko bėgiai nuo stoties
Pervaža ir siauruko bėgiai į Panevėžio geležinkelio stotį
Smėlynės gatvės pervaža
Ta pati pervaža, tiesiai — Smėlynės gatvė, vedanti į Panevėžio centrą
Įvairi geležinkelio technika
Gal kas žinote kam tie dangčiai? Gal jais uždengiama duobė, skirta palysti po lokomotyvu ar vagonu jį remontuojant?
Dviračių tako pervaža per bėgius Panevėžio geležinkelio stotyje
Siauruko bėgiai į vakarus pagal senus žemėlapius ėjo 2-iem kryptimis: vieni iškart sukdavo palei Pušaloto gatvę link Joniškėlio, kiti nueidavo tiesiai palei platujį geležinkelį ir eidavo iki pat kuro bazės, dabar ši atkarpa seniausiai perkalta. Matyt kai išardė Rubikių - Utenos ruožą ir padarė plačiojo geležinkelio atšaką į autokompresorių ir stiklo fabrikus, tada ir perkalė šį ruožą
Ne viename informacijos šaltinyje esu skaitęs, kad siaurukai traukiniai iš įvairių stočių į Panevėžio cukraus fabriką vežiodavo cikrinius runkelius.
Panevėžio cukraus fabrikas ir Visas siauruko geležinkelio kompleksas Panevžyje yra skirtingose plačiojo geležinkelio pusėse. Todėl kyla klausimas - kaip siaurukai tuos runkelius priveždavo? Iškrauti kažkur stotyje ar prie stiklo fabriko ir per geležinkelį miesto gatvėmis gabenti autotransportu atrodytų neprotinga...
Nežinau, gal su kuo maišau, bet lyg prisimenu kaip labai seniai kai pirmą kartą buvau Panevėžio geležinkelio stotyje tai tarp dabartinės Kerbedžio gatvės ir stoties pastato dar reikėjo pereiti siauruko bėgius... Ar tikrai jie ten kada nors buvo? Ar tikrai kažkur nuo Vaivadų kažkada siauruko atšaka nekertant Šiaulių-Rokiškio geležinkelio lygiagrečiai jam miesto centro pusėje vedė į Panevėžio cukraus fabriką?
Gal kas turi duomenų? Gal kas prisimena geriau už mane?
/\ Pamačiau Vytauto_LT nuotraukas ir prisiminiau, kad pats dar turiu dvi neskelbtas nuotraukas. Fotografuota 2009.07.05, nuotraukose — Vaivadų viadukas. Jau esu minėjęs, kad tai vienintelis siaurojo geležinkelio viadukas Lietuvoje. Jis dar įdomus tuo, kad po juo "palenda" ir Vaivadų gatvė, ir platusis geležinkelis Radviliškis-Daugpilis.
Komentuoti: