Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Įvykiai Gruzijoje, P.Osetijoje, Abchazijoje (2008.08.08 - 08.12)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Apie 140 pranešimų iškelta į temą Ar Rusija vis dar gresmė Lietuvai

    Šį kartą pranešimai neištrinti, o perkelti į tinkamesnę temą.

    Pasibaisėtinas nukrypimas nuo temos. Nukrypstama ir apie Vilniaus krašto tuteišus, ir apie Izraelio ar Ukrainos valstybines kalbas ir net prisimenama Lietuvos Didžioji kunigaikštystė.

    Jei kas nors išveda kokią analogiją ar suranda palyginimą, nebūtina nukrypti ir diskutuoti per tris puslapius. Geriau pacituoti atsakymą iš šios temos ir pradėti atskitrą diskusiją.

    Comment


      Šiek tiek apie etninį valymą Pietų Osetijoje

      Visur cituojama www.lenta.ru Laikas - EET (skiriasi nuo Maskvos laiko 1 valanda)

      2008.08.23, 01:31
      Кокойты гарантировал безопасность возвращающихся беженцев-грузин
      Президент Южной Осетии Эдуард Кокойты заверил ООН, что грузинам, проживающим на территории непризнанной республики, не грозит дискриминация. Об этом он заявил в ходе встречи с верховным комиссаром ООН по делам беженцев Антонио Гутерришем (Antonio Guterres), сообщает AFP

      ----- Vertimas------

      Kokojty garantavo saugumą grįžtantiems gruzinų pabėgeliams
      Pietų Osetijos prezidentas Eduard Kokojty užtikrino JT, kad nepripažintos respublikos teritorijoje gyvenantiems gruzinams negresia diskriminacija. Apie tai jis pareiškė suistikęs su JT komisaru pabėgelių reikalams Antonio Guterres, praneša AFP
      http://www.lenta.ru/news/2008/08/23/unhcr/


      Anksčiau buvo kalbama kitaip:

      2008.08.15, 08:58:22
      Кокойты не пустит грузинских беженцев обратно в Осетию
      Президент Южной Осетии Эдуард Кокойты заявил в интервью газете "Коммерсант", что грузинским беженцам, которые ранее жили в анклавах на территории непризнанной республики (таких, как село Тамарашени), не позволят вернуться. Кокойты объяснил это, во-первых, соображениями безопасности, а во-вторых, тем, что нужно место для размещения осетинских беженцев из Грузии.
      По словам Кокойты, грузинские села в Осетии фактически уничтожены. "Мы там практически выровняли все", - сказал президент
      (...)
      По оценочным данным, до начала войны в Южной Осетии жили около 18 тысяч грузин (до четверти населения). Грузинские села сосредоточны в основном к северу от Цхинвали.

      ---- Vertimas---

      Kokojty neleis grįžti pabėgeliams į P. Osetiją
      Pietų Osetijos prezidentas Eduard Kokojty pareišė interviu liakraščiui "Kommersant", kad gruzinų pabėgeliams, kurie anksčiau gyveno nepripažintos respublikos anklavuose (pvz., Tamarašeni), neleis grįžti. Kokojty tai papaiškino visų pirma saugumo sumetimais, o antra, kad reikia apgyvendinti osetinų pabėgelius iš Gruzijos. (P.S. ar kas nors apie tokius girdėjo ?..)
      Kokojty pasakė, kad grzinų kaimai P.osetijoje praktiškai sunaikinti. "Mes ten praktiškai sulyginome viską su žeme" - pasakė prezidentas.
      (...)
      Iki karo P.Osetijoje ten gyveno apie 18 tūkstančių gruzinų (apie 1/4 gyventojų). Gruzinų kaimai buvo daugiausia į šiaurę nuo Cchinvalio.
      http://lenta.ru/news/2008/08/15/refugees/

      Lentoje.ru yra foto galerija, kaip osetinų "sukilėliai" (opolčency) užima gruzinų gyvenamą Zemo Nikozi kaimą

      http://lenta.ru/photo/2008/08/14/ossetia/

      Comment


        Iš kur čia ir kieno?
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          Is Delfi komentaru, nezinau kieno, bet tiesos daug.
          Snowflakes will attack U <3

          Comment


            Parašė Romas Rodyti pranešimą
            Apie 140 pranešimų iškelta į temą Ar Rusija vis dar gresmė Lietuvai
            Tai kad kažkur iš vis pradingo ta tema
            „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

            Comment


              Gruzija, iš kurios dar mokysimės?

              Remigijus Šimašius

              Lietuvos laisvosios rinkos institutas prezidentas


              Gruzija pralaimėjo karą Rusijos imperijai, kuri visu gražumu atsiskleidė, kad ruošiasi ir toliau valdyti regione ir nenori šalia savęs leisti daugiau jokių sėkmės istorijų. Gruzija lieka nepriklausoma, nors panašu, kad galutinai praranda Abchaziją ir Pietų Osetiją.

              Tiesa, šis praradimas įvyko jau gerokai anksčiau, kai iš šių regionų buvo išvaryta didžioji gyventojų dalis – gruzinai, o vadinamieji Rusijos taikdariai užtikrina, kad niekas nepasikeistų. Tačiau šį kartą ne apie geopolitiką ir karą, o apie tai – kokia Gruzija yra šiandien ekonomiškai, ir kodėl taip gali atsitikti, kad mes iš jos dar mokysimės.

              Nemaža dalis buvusių Gruzijoje pastebi, kad tai šalis, kuri pamažu kapanojasi iš atsilikimo. Tačiau bent kiek atidesnis žvilgsnis priverčia pastebėti, kad tai – ne šiaip kapanojimasis, o labai tvirtų pamatų ekonomikai statyba. Gruzijos ekonomika auga nepaisant vidinių konfliktų, faktinio karo būsenos su Rusija ir jos satelitais, ekonominės blokados, o galiausiai – Vakarų nesupratimo, kas vyksta. Šis nesupratimas gali būti iliustruotas kad ir tokiu pavyzdžiu: Gruzijos pilietis, kad gautų vizą į Vakarų Europos valstybę, yra siunčiamas į šios valstybės konsulatą Maskvoje. Tuo tarpu realybė tokia, kad gruzinui gauti vizą į Rusiją yra sunkiau nei į Ameriką.

              Vizų pavyzdys iliustruoja ir pačios Gruzijos politiką. Gruzija faktiškai neturi vizų režimo: atvažiuoti gali kas nori iš beveik visų pasaulio šalių – jokios biurokratijos, jokios gaišaties, jokių mokėjimų. Netgi dirbti užsieniečiams galima be apribojimų. Vizų režimo panaikinimas – viena iš priežasčių, kad per paskutinius tris metus kasmet turistų į Gruziją atvyko 50 – 70 procentų daugiau.

              Su biurokratija kovojama plačiai ir giliai. Statyboms pradėti reikalaujamų popierių skaičius sumažėjo beveik dvigubai, lygiai taip pat ir dienų skaičius, kiek užtrunka šiuos dokumentus sutvarkyti. Reforma, per kurią sulig viena diena buvo atleisti visi kelių policininkai ir kelis mėnesius keliuose nebuvo policijos kontrolės apskritai yra tapusi legendine. Avarijų nepadaugėjo, tiesiog neliko kam keliuose mokėti kyšių. Kaip ir apskritai kyšių sumažėjo. Pavyzdžiui, nuo 2002 iki 2005 metų firmų, kurios teigė turėjusios mokėti kyšius, skaičius, nukrito keturis (!) kartus. Pas mus, kaip žinia, apie pagerėjimą su korupcija galima spręsti tik iš to, kad ministras pirmininkas neatsistatydina.

              Gruzija prieš kelis metus beveik panaikino muitus (efektyvus muitų lygis nesiekia ir vieno procento įvežamų prekių vertės). Užsienio prekyba daugiausiai dėl šių pakeitimų per kelis metus išaugo keturis kartus. Visiškai liberalizuotas transporto sektorius – jokių kvotų ar leidimų.

              Darbo santykiai pagal tarptautinį įvertinimą Gruzijoje yra reguliuojami liberaliausiai pasaulyje. Verslas beveik nepatiria administracinių sąnaudų pasamdyti naują darbuotoją, nėra reguliuojamas ir darbuotojų atleidimas.

              Gruzijos Ekonomikos ministras yra akivaizdžiai užsimojęs privatizuoti beveik viską. Tarkime, šiuo metu kaip tik vyksta sveikatos sektoriaus privatizavimas. Ne gana to – Gruzija visiškai panaikino konkurencijos reguliavimą. Monopolijas Gruzijoje riboja ir nuo kartelinių susitarimų saugo ne konkurencijos taryba, o reali rinkos laisvė. Verslo sąlygų indeksas pagal pasaulio banko lentelę Gruzijoje pagerėjo tiek, kad iš 112 vietos ji pakilo į 18 (Lietuva, beje, liko 26 vietoje).

              Suma sumarum Pasaulio bankas 2007 metais Gruziją įvardino kaip reformų lyderę pasaulyje. Gruzijos ekonomikos augimas – apie 10 procentų per metus nepaisant Rusijos blokados, o užsienio investicijos į Gruziją per kelis metus išaugo keturis kartus.

              Gruzijai su kaimynais nepasisekė gal net labiau nei Lietuvai. Nepasisekė ir kariniuose veiksmuose. Tačiau ar nebus taip, kad Gruzijai pasiseks ekonomikoje. Ekonomika visiškai nepanaši į karą, ir būtent ekonomikoje Gruzija gali tapti tuo Dovydu, kuris pranoks Galiotą. Neduok Dieve Lietuvai Gruzijos problemų ir karo, bet ekonominės politikos mums iš jos dar greičiausiai teks pasimokyti. Ir sėkmės Gruzijai linkiu ne tik bendraujant su sunkiai sugyvenamu kaimynu, bet ir toliau laisvinant galimybes žmonių kūrybai.

              www.kl.lt
              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

              Comment


                /\ O man atrodo, kad Gruzija ekonomikoje padarė tai, ką Lietuvai jau seniai reikėjo padaryti. Labai norėčiau, kad antraštė (kartu su realybe) būtų "Lietuva jau mokosi iš Gruzijos".
                Paskutinis taisė Romas; 2008.08.24, 18:41. Priežastis: Netikęs ištisinis citavimas
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment


                  Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                  /\ O man atrodo, kad Gruzija ekonomikoje padarė tai, ką Lietuvai jau seniai reikėjo padaryti. Labai norėčiau, kad antraštė (kartu su realybe) būtų "Lietuva jau mokosi iš Gruzijos".
                  Yra sakoma: "be careful what you wish for". Rezultatai gali buti toli grazu ne tokie kaip tu tikiesi. Skirtingiems ekonomikos vystymosi periodamas tinka skirtingi vaistai. Tai kas gerai konkreciu gruzijos atveju visiskai nebutinai bus gerai siandienos lietuvoje.

                  Comment


                    Ir Lietuvai nesvetimi dvigubi standartai...
                    Lietuvos URM: Rusijos Dūmos pareiškimas - nepriimtinas
                    http://www.ve.lt/?rub=1065924810&dat...&id=1219679461
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                      Ir Lietuvai nesvetimi dvigubi standartai...
                      Lietuvos URM: Rusijos Dūmos pareiškimas - nepriimtinas
                      http://www.ve.lt/?rub=1065924810&dat...&id=1219679461

                      Jei Rusija prilyginsime Vakarams, tuomet tai tikru tikriausi dvigubi standartai. Visgi paskutinio simtmecio istorija ir faktai rodo, kad Rusija vargiai galima prilyginti Vakarams.

                      Comment


                        ...o tuo pat metu Rusija toliau vaduoja P.Osetija

                        S Ossetia 'emptied of Georgians'

                        Russia is attempting to empty Georgia's breakaway province of South Ossetia of its ethnic Georgian population, the head of Europe's security body says.


                        Alexander Stubb, of the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), said he had witnessed elderly people being transported in lorries.

                        Last week, it was reported that Russian troops were evacuating Georgians whose homes had been destroyed.

                        Witnesses said many left willingly as they had little left in South Ossetia.

                        Mr Stubb, who was in the Georgian town of Gori last week, said OSCE observers were now in South Ossetia trying to clarify the situation.

                        "Russian emergency troops brought in two lorries full of elderly people," he told the BBC.

                        "[They were] elderly Georgians from southern Ossetia who had been torn away from their homes - basically sitting there on the street with all their belongings.

                        "[Russian troops] are clearly trying to empty southern Ossetia of Georgians, which I don't think goes by any of the books that we deal with in international relations."

                        Before the current crisis, about 30% of the breakaway region's population was ethnic Georgian.

                        Meanwhile, a Red Cross spokesman in the South Ossetian capital Tskhinvali said the authorities there were holding 89 Georgian civilians who were taken into custody to save them from being lynched after the initial Georgian attack on the town earlier this month.

                        He said the Moscow-backed authorities wanted to swap them for South Ossetians captured by Georgian troops.
                        BBC

                        Comment


                          Rusija pripažino Abchazijos ir P. Osetijos nepriklausomybę. Nenoriu grįžti prie Kosovo kaip Pandoros skrynios temos, bet... AŠ JUMS SAKIAU !

                          http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/7582181.stm
                          Kaip po dykumą blaškiausi

                          Comment


                            Parašė vytauc Rodyti pranešimą
                            Rusija pripažino Abchazijos ir P. Osetijos nepriklausomybę. Nenoriu grįžti prie Kosovo kaip Pandoros skrynios temos, bet... AŠ JUMS SAKIAU !

                            http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/7582181.stm
                            Kol nepripažins ir Šiaurės Osetijos, tol galės pripažinėti jie ką nori.
                            www.lt-lv-forum.org/

                            Comment


                              Parašė vytauc Rodyti pranešimą
                              Rusija pripažino Abchazijos ir P. Osetijos nepriklausomybę. Nenoriu grįžti prie Kosovo kaip Pandoros skrynios temos, bet... AŠ JUMS SAKIAU !

                              http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/7582181.stm
                              Taigi taigi, dar prieš pusmetį buvo nuoširdžiausi serbų draugai ir teritorinio vientisumo principo gynėjai. "Kam reikalingi priešai, kai turi tokį draugą kaip Rusija" - štai kokia pamoka Serbijai.

                              Na o Kosovas - tai PASITEISINIMAS, o ne priežastis. Kosovas ir Pietų Osetijos atvejai labai skirtingi.

                              Comment


                                Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                                Na o Kosovas - tai PASITEISINIMAS, o ne priežastis. Kosovas ir Pietų Osetijos atvejai labai skirtingi.
                                Tiek kiek skirtingi, tai visi skirtumai ne Kosovo naudai.

                                Comment


                                  Dabar beliks prie Putinistano prijungti, tiksliau kokį referendumą surengt, kuriuo 99,9 % plebėjų pasisakys už prisijungimą prie "tėvynės". Tada beliks laukti Sakašvilio nuėmimo ir kokio marionetinio paleckivilio, kad parvilktų Kremliaus saulę.

                                  Comment


                                    Vakar Rusijos biržos indeksai separatistų pripažinimo proga nukrito dar 5 procentais. Biržos makleriai į pripažinimą per dieną reagavo taip:

                                    http://www.bloomberg.com/apps/cbuild...=RTS2%24%3AIND

                                    Nuo liepos pradžios Rusijos indeksas (ir lietuvių žmonių bei galbūt pensijų fondų investicijos) nuvertėjo 30 procentų.
                                    Iš pradžių buvo konfliktas su metalurgais "Mečel", po to konfliktas su Grusija, o dabar žingsnis, kuris Rusija nieko gero neduos

                                    http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=RTS2$:IND

                                    Beje, keista buvo per radiją girdėti, kaip visi lietuviai susirūpinę dėl Gruzijos likimo, o iškart po to kažkurio banko darbuotojas žvaliu balsu reklamavo, kaip gerai investuoti į Rusijos akcijos rinką.
                                    Geriau pradėtų galovoti, kaip jų klientams konvertuoti investicijas iš BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija) į BIC.
                                    Paskutinis taisė Romas; 2008.08.27, 06:40.

                                    Comment


                                      Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                      Beje, keista buvo per radiją girdėti, kaip visi lietuviai susirūpinę dėl Gruzijos likimo, o iškart po to kažkurio banko darbuotojas žvaliu balsu reklamavo, kaip gerai investuoti į Rusijos akcijos rinką.
                                      Geriau pradėtų galovoti, kaip jų klientams konvertuoti investicijas iš BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija) į BIC.
                                      Iš tokių svyravimų gali neblogai uždirbti žmonės iš Kremliaus. Galima netikėti konspirologais, bet tai, kad Putinas jau yra milijardierius, beveik neabejotina.

                                      Comment


                                        Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                        Iš tokių svyravimų gali neblogai uždirbti žmonės iš Kremliaus. Galima netikėti konspirologais, bet tai, kad Putinas jau yra milijardierius, beveik neabejotina.
                                        Kiek skaiciau, bent jau daugiau ar maziau akivaizdus jo kapitalas vertinamas apie 40 miliardu $. Kiek dar neakivaizdaus...

                                        Tikrai taip, tokie svyravimai yra gerai tuom, kad savi leidzia nebrangiai nusipirkti pageidaujamu akciju. Na ir zinoma isspiria jau ne(be)reikalinga uzsienio kapitala.

                                        Comment


                                          Gan idomus straipsnelis:

                                          A.Butkevičius: Gruzijos prezidentas nėra kvailas

                                          Nors sito vaikino ir nevirskinu, bet tai nereiskia kad jis butinai privalo meluot.

                                          „Šitoje operacijoje nebuvo naivių ir kvailų gruzinų, kurie atakavo rusišką mešką, - tvirtina pirmasis Lietuvos krašto apsaugos ministras bei politinių technologijų konsultantas Gruzijoje Audrius Butkevičius. - Kaip ir nebuvo netikėtai užpultų osetinų, kaip ir nebuvo neįspėtų apie operaciją rusų, kaip ir nebuvo amerikiečių, nežinojusių, jog Miša ims ir atakuos“.
                                          Stebėdamas visus įvykius, aš žiūriu taip: Gruzija pradėjo pasiruošimą šitai atakai maždaug liepos 25-26 d.

                                          O iš kur jūs žinote?

                                          Buvo akivaizdu. Pasižiūrėkime kas vyko. Nuo 25 d. buvo permetinėjama kariuomenė. Visi tie Gruzijos kariuomenės judėjimai buvo televizijos eteryje. Nuo 26-27 d. osetinai klykė į eterį, kad jie bus puolami. Osetinai išvežinėjo vaikus iš miesto (Cchinvalio – DELFI), šaukė, jog bus gruzinų ataka prieš juos. Gruzinai į tai atsakinėdavo, kad čia yra osetinų kvailystės, nes jie išvežinėja vaikus atostogoms į Maskvą, o ne bijodami atakos.

                                          Kokioje žiniasklaidoje tai buvo pranešama?

                                          Gruzijos žiniasklaidoje. Pietų Osetijos žiniasklaidoje, taip pat iš dalies Rusijos. Rusijos žiniasklaidoje šita informacija nebuvo pernelyg plačiai aptarinėjama, bet Gruzijoje ir Pietų Osetijoje buvo kuo plačiausia žinoma. Visiškai aišku, kad Rusijos politikai taip pat kuo aiškiausiai žinojo, nekalbant apie spectarnybas, nekalbant apie kariškius.

                                          Jo zodziai bent jau nepriestarauja kad ir sitam: Timeline of the 2008 South Ossetia war

                                          Is wikipedijoje nurodyto www.1tv.ru 03.08.2008 dienos straipsnelio:

                                          В первый день эвакуации из Осетии Южной в Северную республику покинули 20 автобусов детей.
                                          ....
                                          По данным миротворцев, детей вывозят и из грузинских сел, подконтрольных Тбилиси. По опыту прошлых обострений ситуации в зоне конфликта - это весьма точный признак подготовки грузинских военных к активным боевым действиям.

                                          В свою очередь, в министерстве обороны Грузии отвергли утверждения, что грузинские военнослужащие и техника стягиваются к зоне конфликта. В Тбилиси также утверждают, что со стороны Южной Осетии были обстреляны поселки, находящиеся на территории Грузии.
                                          Jei kas zinot kokiu nors gruzinisku ar osetisku murzilku su internetiniais archyvais, tai butu idomu pasiziuret ka jos rase liepos pabaigoje.

                                          Vienaip ar kitaip, as visai tikiu, kad sitos pestynes nei vienai pusei nebuvo netiketos. Kadangi rusai momentaliai dave atgal, tai reiskia kad buvo tam pasiruose. Kas velgi tikrai buvo zinoma gruzinams, nes armijos telkimo nepaslepsi.
                                          Is tos pacios wikipedijos:
                                          On August 4, it has been rumored that five battalions of the Russian 58th Army were moved to the vicinity of Roki Tunnel that links South Ossetia with North Ossetia.
                                          O tai reiskia, kad Saakasvilis negalejo "naiviai viltis", kad rusai sedes ir nesikis. Jei neplanuojama kistis, tai niekas kariuomenes nestumdo.

                                          Zodziu ivykiu dalyviams buvo aisku kuom tai baigsis. O jei taip, tai p. Butkeviciaus isvados neatrodo tokios jau is pirsto lauztos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X