Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė xxl Rodyti pranešimą
    Mano archyvas. 2006 Baltarusijos prezidento rinkimų stebėjimas - buvau paskirtas į vieną atokiausių kampelių - Elsk. Egzotika ir tiek
    Svarbiausia, kad dirba fabrikai ir laukai apdirbti!
    Visais kitais klausimais Batjka irgi greitai pasirūpins!
    Kaip jis ten sakė: "galbūt mūsų žmonės gyvens blogai, bet neilgai..."

    Comment


      Parašė Sovijus
      Na jei "batka" nebūtų pasirūpinęs - tai baltarusius buvo ištikęs toks pats likimas kaip ir Rusiją bei Ukrainą - pikžolės iki pažastų, griūvėsiai, netvarka ir anarchija.
      Jų žmonės, pasak jų, patenkinti - turi užtikrintą rytojų. Na, o mūsų žmonės dabar nežino kas bus rytoj ir labai yra sugadinti materializmo - beveik nepataisomai.
      Man iki vizito viskas atrodė priešingai.
      Kiekviena tauta pasirenka savo kelią ir nemanau, kad baltarusių nereikia smerkti už jų pasirinkimą.
      O kad laukai apdirbti ir fabrikai dirba yra gerai - lietuviai baigia prarasti savo vadinamą tautinį bruožą darbštumą (visi nori būti vadybininkais ir valdininkais) ir beveik sunakinome savo tradicines ūkio šakas - cukraus pramonę, lininkystę. Ten veikia kuo puikiausiai.
      Kiek teko bendrauti su baltarusiais, dauguma pavydi Lietuvai (beje, ir tai pačiai Ukrainai) laisvės ir demokratijos. Kalbu apie jaunus, 18-35 metų žmones.
      Dėl Ukrainos nepradėsiu ginčytis, tik pasakysiu, kad nusišnekėjai. Pasidairyk po Lvovo ar Kijevo puslapius bent šiame forume.
      Svarbiausia, žmogau, kad baltarusiai nepasirinko nieko, už juos pasirinko keli vadukai, kurių "darbelius" tu čia garbini. Ir tai, kad jų fabrikai dirba, gamindami šlamštą (Europos standartais) ir krauna jį į savo sandėlius (paskaityk baltarusišką spaudą) mane visai neįtikina dėl jų "gėrovės"...

      Šiaip, džiaugiuosi, kad pagaliau atsirado pamaina farbrom'ui
      Paskutinis taisė oranger; 2009.05.06, 16:05.

      Comment


        Parašė Sovijus
        Aš negarbinu. Tačiau džiaugiuosiu, kad eina į priekį ir pasirinko kitokį kelią nei rusai. Maniau, kad pas juos kaip Kaliningrade. Ar tai geras pavyzdys? Kitaip pas juos būtų išsikerojusi anarchija ir oligrachija kaip pas mus, ukrainiečius ir rusus. Tobulos santvarkos nėra, net V. Čerčilis yra pasakęs "nieko nėra blogesnio nei demokratija, tačiau nieko geresnio iki šiol nesukurta".
        Lietuviai šiek tiek "pasišiukšlino", kad neturi išsileidę "Lietuvos didžiosios kunigaikštystės" enciklopedijos 2 tomais kaip, kad baltarusiai. Džiagiuosiu tokiu jų atliktu darbu kaip ir restauruojamomis mūsų LDK bažnyčiomis, pilimis. Ar reikėjo viską griauti arba palikti likimo valiai kaip kad Kaliningrade? Ką mes nuveikėme per tą laikotarpį? Net tūkstantmečio nesugebame deramai pasitikti. Dar betrūko, kad baltarusiai už mus suorganizuotų ir atšvęstų.
        Lvovo ir Kijevo miestai gražūs, bet tik jų centrai, o apylinkės bei šių miestų prieigos baisiai nešvarios - šiukšlių panašiai kaip apie Rygą. Aišku pas mus gan švaru ir tai yra gerai.

        Toliau diskusija manau yra beprasmė. Jau rašiau, kad kiekviena tauta pasirenka savo kelią. Jie patys pasirinko tokį režimą ir niekas nekaltas. Ne amerikonai ir ne rusai Lukašenką pastatė į valdžią. Mes gyvename Lietuvoje ir aš tuo džiaugiuosi.
        Tokiais atvejais visada prisimenu auksinį John argumentą, kad švariausios gatvės yra Šiaurės Korejoje.

        Įdomu būtų sužinoti, Sovijau, kiek tau metų? Įdomu todėl, kad suprasčiau, ar tavo simpatija dabartiniam baltarusių gyvenimui yra nostalgija sovietiniams laikams, ar tai tiesiog spontaniškas jaunuolio susižavėjimas.
        Beje, kuriose vietose ir kaip seniai buvai Ukrainoje?

        Nepyk, bet esu įsitikinęs, kad pats bėgtum iš Baltarusijos jau po kelių mėnesių gyvenimo ten.
        Paskutinis taisė oranger; 2009.05.06, 16:33.

        Comment


          Parašė Sovijus
          Pernai buvau Kijeve ir Lvove taip pat. Galiu sudėt nuotraukas (varčiau ir šiame forume sudėtas nuotraukas). Traukinyje ukrainietė iš Lvovo (dabar gyvena Didžiojoje Britanijoje) Ukrainą nupaišė juodomis spalvomis. Kijeve nesijautėmė tokie saugūs kaip Minske - matyt yra batiuškos "ukazas" pareigūnams palaikyti tvarką centre. Ukrainą yra stipriai drąsko vidiniai prieštaravimai. Baltarusija mano suvokimu turėjo išnykti kaip valstybė ir tauta, tačiau matau ji išsikapanos, bet už tai reikia "užmokėti". Visada viskas kainuoja. Mes nepriklausomybę gavome pernelyg pigiai, todėl mes jos ir labai nevertiname. Jau dabar raškome šiuos "vaisius".
          Nostalgijos sovietiniams laikams nejaučiu - galima atsakyti klausimu "kas ten buvo gero"? Rašiau, kad džiaugiuosi, jog baltarusiai pasirinko kiek kitokį kelią nei Rusija ir rūpinasi mūsų ir savo kultūriniu-istoriniu palikimu. Ir joks čia spontaniškas susižavėjimas - ten tikėjausi pamatyti kiek kitokį vaizdą (koks tai turėjo būti rašiau).

          O dar neparašiau apie pasieniečius - malonūs, pasisveikina "laba diena", palinki gero kelio. O Druskininkų pusėje - musiškiai susiraukę ir dar nesiteikė ateit kokias 20 min., o apie "laba diena" - žodyne nerasta. Mes juk turėtume elgtis "europietiškai", bet toli gražu...
          Kažkaip tavo mintys labai šokinėja, tai sunku truputi susigaudyt...
          Kas tie "mes", kurie nevertina nepriklausomybės? Kodėl Kijeve buvai toks nesaugus? Ką turi sumokėti baltarusiai?
          Apie pasieniečius tai iš viso keistai, nes kaip tik teko patirti ne vieną kartą visiškai priešingą sutikimą

          Comment


            Parašė Sovijus
            Kad Kijevas didelis miestas, tačiau pasirodė labai kriminalinis. Ypač spūstys miesto transporte, metro ir t.t. Bet čia tik įspūdžiai.
            Balarusiai, kad išliktų kaip tauta (rašiau) turi atkentėti režimą - čia "sumokėti", nes kitaip būtų seniai tapę Rusijos dalimi. Klausinėjom labai daug žmonių - jie su Rusija nenopri eiti kartu, bet likti atskiri. Keista, tačiau dauguma kalba rusiškai - kaip airiai Airijoje angliškai.
            "Mes" - tai tam tikra didesnė ar mažesnė tautos dalis. Į tai perdaug nesigilnsiu. Vartoju sąlyginį "mes", nes esu lietuvių tautos narys.
            Gal pasieniečiai buvo mandagūs, todėl kad važiavom kartu su latvių autobusu? Nežinau. Latviai sakė, kad baltarusių pasieniečiai ir muitininkai ypač mandagūs. Netgi pareigūnai mums paaiškino, kodėl nekalba baltarusiškai. Pasidalinome savo įspūdžiais ir t.t. To nepasakyčiau nei apie lenkų, nei rusų, nei ukrainiečių pasieniečius.
            Suprask teisingai, man kaip tik įdomu ir malonu, kad tu nesivadovauji stereotipais bei išankstine nuomone. Tik man susidaro įspūdis, kad iš atsitiktinių dalykų formuoji perdaug tiesmuką paveikslą...
            Baltarusiai dažniausiai pakankamai mažai pasaulio matę ir vis dar sovietsenos (tai tokia atskira mąstysenos, pasaulėžiūros rūšis, mano sugalvotas terminas) užguiti žmonės, dėja. Ir iš to atsiranda taip tau imponuojantis nuoširdumas (manau, labiau infantilumas). Jei Baltarusijoje leistu Batjka laisvai disponuoti savo turtu bei žeme, vaizdelis bemat pasikeistu

            Comment


              Sovijau, tavo logika man didelė mįslė. Kaip kultūrinio-istorinio mąstymo teigiamą pavyzdį tu pateiki faktą, kad Lydoje žmonės atsimena jog dabartinė Saveckaja ulica anksčiau vadinosi Vilniaus. Ir klausi, ar mūsų Vilniaus jaunimas atsimena - kaip anksčiau vadinosi Vilniaus miesto gatvės?

              O man atrodo, kad tikras kultūrinio-istorinio mąstymo pavyzdys yra tas, kad visokios "saveckajos" seniai "išpirdolintos" iš Vilniaus žemėlapio ir gatvėms sugražinti istoriniai pavadinimai. Ar tu nesutinki su manim?

              Dar klausimas tau. Kas yra pagal tave "sutvarkyti kaimai"? Atleisk, bet tavo nuotraukose aš pamačiau kažkokį socialistinį vaizdelį su pakrypusiais stulpais ir baisiomis tvoromis... Bet koks Aukštaitijos kaimas "sutvarkytas" žymiai geriau.

              Ir dar:

              Parašė Sovijus
              Vartoju sąlyginį "mes", nes esu lietuvių tautos narys.
              Gal geriau vartok
              Paskutinis taisė oranger; 2009.05.07, 00:16.

              Comment


                Parašė kaunaz Rodyti pranešimą
                Del masinu, manau ir dabar ju Baltarusijoj yra tikrai daugiau, bent jau nemaziau nei LIetuvoj.
                Lietuvoj sakykim yra apie milijona. Baltarusijoj turetu but nuo milijono iki dvieju. Juk nereikia pamirst, kad ten gyvena 10 milijonu zmoniu. Pagal maisnu skaiciu tukstanciui gyventoju aisku Lietuvoj butu daug didesnis skaiciu nei ten, bet ne bendras.
                O, kad gatvese nesimato masinu, tai nepamirsk, kad cia mazas miestelis. Ar daug masinu kur nors Ukmergej, Mazeikiuose? Kitas dalykas daug kas ten retai vazineja masinomis, nors jas ir turi.
                Na tai aisku kad ne apie bendra skaiciu kalbejau. Koks skirtumas kiek saly masinu. Cia yra kalba kiek i viena kiema telpa. Tai labai didele problema Lietuvoje.

                Comment


                  Parašė sauls Rodyti pranešimą
                  Na tai aisku kad ne apie bendra skaiciu kalbejau. Koks skirtumas kiek saly masinu. Cia yra kalba kiek i viena kiema telpa. Tai labai didele problema Lietuvoje.
                  Tas tai tikrai krito į akis - keliai sutvarkyti, tačiau eismas neintensyvus, net labai. Visur - pagrindiniuose keliuose, miestuose. Gal ir todėl, kad pataikėm ant savaitgalio ir švenčių.

                  Comment


                    Parašė oranger Rodyti pranešimą
                    Kiek teko bendrauti su baltarusiais, dauguma pavydi Lietuvai (beje, ir tai pačiai Ukrainai) laisvės ir demokratijos. Kalbu apie jaunus, 18-35 metų žmones.
                    Dėl Ukrainos nepradėsiu ginčytis, tik pasakysiu, kad nusišnekėjai. Pasidairyk po Lvovo ar Kijevo puslapius bent šiame forume.
                    Įdomu tik kaip/kodėl socialistinės diktatūros ekonomika triumfuoja prieš demokratišką ir vis į vakarus besiorientuojančią kaimynę

                    127 Ukraine $ 6,900 2008 est.

                    94 Belarus $ 11,800 2008 est.

                    https://www.cia.gov/library/publicat.../2004rank.html
                    http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                    Comment


                      Parašė music Rodyti pranešimą
                      Įdomu tik kaip/kodėl socialistinės diktatūros ekonomika triumfuoja prieš demokratišką ir vis į vakarus besiorientuojančią kaimynę

                      127 Ukraine $ 6,900 2008 est.

                      94 Belarus $ 11,800 2008 est.

                      https://www.cia.gov/library/publicat.../2004rank.html
                      Tai tik skaičiai. Realybėje vaizdas kaip tik priešingas (serviso lygis, prekybos centrai, verslas ir t.t.)

                      Comment


                        Parašė music Rodyti pranešimą
                        Įdomu tik kaip/kodėl socialistinės diktatūros ekonomika triumfuoja prieš demokratišką ir vis į vakarus besiorientuojančią kaimynę

                        127 Ukraine $ 6,900 2008 est.

                        94 Belarus $ 11,800 2008 est.

                        https://www.cia.gov/library/publicat.../2004rank.html
                        Baltarusijoje berods anksčiau būdavo 2 valiutos kursai - vienas 'oficialus', kitas "juodosios rinkos". Ar jie šitą panaikino?

                        Be to, planinė ekonomika yra linkusi į "pripyskas" ir raportavimą apie viršytus planus (=statistika rodo didesnius skaičius nei tikrovė). O rinkos ekonomika yra linkusi į mokesčių slėpimą (=statistika rodo mažesnius skaičius nei tikrovė).
                        Paskutinis taisė c2h5oh; 2009.05.11, 17:20.

                        Comment


                          Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                          Baltarusijoje berods anksčiau būdavo 2 valiutos kursai - vienas 'oficialus', kitas "juodosios rinkos". Ar jie šitą panaikino?

                          Be to, planinė ekonomika yra linkusi į "pripyskas" ir raportavimą apie viršytus planus (=statistika rodo didesnius skaičius nei tikrovė). O rinkos ekonomika yra linkusi į mokesčių slėpimą (=statistika rodo mažesnius skaičius nei tikrovė).
                          Tai čia amerikonai pripyskų pripyso ir taip gavosi matyt.
                          nes skaičiai cia.gov
                          ukrainiečių ekonomiką, atvirkščiai, užslėpė ir užmažino
                          juodoji rinka rodytų, kad iš tiesų ekonomikos dydis dar didesnis.
                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                          Comment


                            Parašė oranger Rodyti pranešimą
                            Tai tik skaičiai. Realybėje vaizdas kaip tik priešingas (serviso lygis, prekybos centrai, verslas ir t.t.)
                            Tai ne TIK skaičiai. Skaičiais viską juk ir lyginame. Man pvz. Čekija smagiau atrodo ir labiau patinka nei Prancūzija, tačiau skaičiai kalba, jog jos ekonomika dar atsilieka nuo Vakarų Europos..
                            Neabejoju, kad Kijeve supermarketų daugybė. Stikliniai dangoraižiai kyla, miestas auga.. Klausimas tik kiek kokiam mažesniame miestelyje gyventojas sugeba įsigyti už savo algelę ir koks ten vaizdas..
                            http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                            Comment


                              Parašė music Rodyti pranešimą
                              Tai ne TIK skaičiai...
                              Neabejoju, kad Kijeve supermarketų daugybė. Stikliniai dangoraižiai kyla, miestas auga.. Klausimas tik kiek kokiam mažesniame miestelyje gyventojas sugeba įsigyti už savo algelę ir koks ten vaizdas..
                              Manau, kad gali panašiai, kaip ir Baltarusijoje. Bet, kartoju, bendras vaizdas kitoks: platesnis pasirinkimas, geresnis servisas... Manau, kad c2h5oh pastaba dėl planinės ekonomikos verta dėmesio. Totalitarinėje valstybėje visi bijo nuvilti savo vadą

                              Comment


                                Parašė music Rodyti pranešimą
                                Tai čia amerikonai pripyskų pripyso ir taip gavosi matyt.
                                nes skaičiai cia.gov
                                čia tipo CŽV šnipų tinklas sušnipinėjo visas gudų gamyklas, surinko informaciją iš šnipinėjimo palydovų ir suskaičiavo ekonomikos dydį? Juokus mėgsti - net ir cia.gov puslapyje, to skaičiaus pagrindas yra oficiali statistika

                                Comment


                                  Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                                  čia tipo CŽV šnipų tinklas sušnipinėjo visas gudų gamyklas, surinko informaciją iš šnipinėjimo palydovų ir suskaičiavo ekonomikos dydį? Juokus mėgsti - net ir cia.gov puslapyje, to skaičiaus pagrindas yra oficiali statistika
                                  Na gerai. Tebūnie ten dirbantys žmonės nėra kritiški, o tiesiog visiški mulkiai, seamonkey naršykle brausinantys gudų oficialius prezidento puslapius
                                  http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                  Comment


                                    Parašė music Rodyti pranešimą
                                    Na gerai. Tebūnie ten dirbantys žmonės nėra kritiški, o tiesiog visiški mulkiai, seamonkey naršykle brausinantys gudų oficialius prezidento puslapius
                                    Greičiau jau safari naršykle

                                    Prie kai kurių skaičių prirašyta "est" (estimate) - taigi ne "tvirtas" skaičius, o apytikslis įvertinimas. O vat kokius vertinimus daro cžv, to aš nežinau. Bet kažin ar labai jau gilūs jų skaičiavimai, ypač skirti viešam interneto puslapiui.

                                    Prie kitų skaičių prierašo "est" nėra. Taigi skaičius tvirtas. O iš kur jis bus paimtas, jeigu ne iš kokio nors oficialaus šaltinio?

                                    p.s.; tame CŽV puslapyje yra ir daugiau įdomios statistikos:

                                    https://www.cia.gov/library/publicat.../print/ek.html
                                    Equatorial Guinea
                                    GDP - per capita (PPP): $31,400 (2008 est.)
                                    Pusiaujo Gvinėja - viena labiausia korumpuotų, diktatoriškų ir atsilikusių šalių Afrikoje. Bet pagal statistiką - ji trigubai turtingesnė už Baltarusiją
                                    Paskutinis taisė c2h5oh; 2009.05.12, 13:13.

                                    Comment


                                      Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                                      Greičiau jau safari naršykle

                                      Prie kai kurių skaičių prirašyta "est" (estimate) - taigi ne "tvirtas" skaičius, o apytikslis įvertinimas. O vat kokius vertinimus daro cžv, to aš nežinau. Bet kažin ar labai jau gilūs jų skaičiavimai, ypač skirti viešam interneto puslapiui.

                                      Prie kitų skaičių prierašo "est" nėra. Taigi skaičius tvirtas. O iš kur jis bus paimtas, jeigu ne iš kokio nors oficialaus šaltinio?

                                      p.s.; tame CŽV puslapyje yra ir daugiau įdomios statistikos:


                                      Pusiaujo Gvinėja - viena labiausia korumpuotų, diktatoriškų ir atsilikusių šalių Afrikoje. Bet pagal statistiką - ji trigubai turtingesnė už Baltarusiją
                                      O gal tas est- established?
                                      Šiaip ar taip For primary source information, please refer to one of the following sources: the Organization for Economic Cooperation and Development, the World Bank, or the Penn World Tables.

                                      Kuom įdomi ta Pusiaujo Gvinėjos statistika?
                                      Trigubai didesnė už Baltarusiją... Ir dvigubai už Lietuvą, šešiskart už Ukrainą.

                                      Šioks toks paaiškinimas:
                                      Equatorial Guinea has experienced rapid economic growth due to the discovery of large offshore oil reserves, and in the last decade has become Sub-Saharan Africa's third largest oil exporter. Despite the country's economic windfall from oil production resulting in a massive increase in government revenue in recent years, there have been few improvements in the population's living standards.
                                      The discovery of large oil reserves in 1996 and its subsequent exploitation have contributed to a dramatic increase in government revenue. As of 2004, Equatorial Guinea is the third-largest oil producer in Sub-Saharan Africa. Its oil production has risen to 360,000 barrels/day, up from 220,000 only two years earlier.

                                      Įdomių skaičių radau. Visur pirma arba paskutinė

                                      http://www.globalpropertyguide.com/E...-growth-1-year jei tik ne propoganda.

                                      http://www.globalpropertyguide.com/E...growth-5-years

                                      o čia verslo laisvė:
                                      http://www.globalpropertyguide.com/E...onomic-freedom

                                      vistik ir ten teigiami poslinkiai, nors vistiek lieka labiausiai suvaržyta:
                                      http://www.globalpropertyguide.com/E...reedom-5-years

                                      http://www.globalpropertyguide.com/E...currency-value pigiausia šalis

                                      O dėl Baltarusijos ir Ukrainos palyginimų.. Žmogaus socialinės raidos indeksas:

                                      http://hdr.undp.org/en/statistics/


                                      39. Poland
                                      The HDI for Poland is 0.875, which gives the country a rank of 39th
                                      ...
                                      42. Estonia
                                      43. Lithuania
                                      The HDI for Lithuania is 0.869, which gives the country a rank of 43rd
                                      44. Latvia
                                      ...
                                      67. Belarus
                                      The HDI for Belarus is 0.817, which gives the country a rank of 67th
                                      http://hdrstats.undp.org/2008/countr...ty_fs_BLR.html
                                      ....
                                      73. Russian Federation
                                      ...
                                      82. Ukraine
                                      The HDI for Ukraine is 0.786, which gives the country a rank of 82nd
                                      http://hdrstats.undp.org/2008/countr...ty_fs_UKR.html

                                      Nėra gal ta Baltarusija tokia vargana kaip kad piešiate. Visokių suvaržymų nemažai, gal neturi jie maksimos xxx, bet už juos vistiek pagalvota, tik ne rūpestinga mama, o tėvelis
                                      Paskutinis taisė music; 2009.05.12, 13:50.
                                      http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                      Comment


                                        Parašė music Rodyti pranešimą
                                        Įdomu tik kaip/kodėl socialistinės diktatūros ekonomika triumfuoja prieš demokratišką ir vis į vakarus besiorientuojančią kaimynę

                                        127 Ukraine $ 6,900 2008 est.

                                        94 Belarus $ 11,800 2008 est.

                                        https://www.cia.gov/library/publicat.../2004rank.html
                                        pasižiūrėk, gal ką nors įdomaus surasi
                                        http://www.indexmundi.com/belarus/oil_exports.html
                                        Statybos Technikumo Technikumas

                                        Comment


                                          Parašė tagamorezapenerifaketris Rodyti pranešimą
                                          pasižiūrėk, gal ką nors įdomaus surasi
                                          http://www.indexmundi.com/belarus/oil_exports.html
                                          http://www.indexmundi.com/ukraine/oil_exports.html pasižiūrėk, gal ką įdomaus surasi
                                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                          Comment

                                          Working...
                                          X