Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė AšNeRobotas Rodyti pranešimą
    Per europos futbolo čiompionata buvau kaliningrade, žaidė serbai prieš šveicarus. Po rungtynių serbai, kaip kokie šiknalaižiai, masiškai skandavo "serbija ir rusija broliai" ar kažką panašaus.
    Dažnai įvairiuose forumuose tenka sutikt antieuropinių, autoritarizmą garbinančių kroatų.
    Man Balkanai išvis kažkoks nesusipratimas.

    ​​​​​​
    Na kodėl kaip kokie.Jie tokie subinlaižiai panašu ir yra, na arba "broliais" jaučiasi labai. Berods rusai jiems prieš turkus kovot padėjo, tai gal nuo tada toks dėkingumas. Paverkiama, kaip ten kokia Bulgarija gali būt Rusijos trojos arklys NATO ar ES, tai neaišku ,kaip būtų jei į kokią ES jies įstotų, tokių planų lygtais yra. Sporto ultros draugauja su rusų ultrom, vien ko vertas faktas , kad per įvykius Kryme ultros kažkurio Belgrado klubo išskleidė arenoje Rusijos imperijos vėliavą. Ambicijos panašios kaip rusų tik mažesnio masto. Kiek juokinga tik paklausyt kartais, kaip rusai vis primena kaip JAV serbus tvarkė, kaip apgavo, turbūt patys serbai tiek to neprisimena. ir neverkia dėl to.

    Comment


      Kroatija neįskaitant dalmatiško pajūrio tai man tokia balkaniška Lietuvos versija. Zagrebas vietomis Kaunu dvelkia, ne kiek būklė ar stereotipai, o tiesiog atmosfera. Jaunimas atrodo gyvenantis panašiomis nuotaikomis, kur pvz. "geriausias vaistas - emigracija", "valdže - durnei ir vagei" ir pan. ...bet grįžęs į tą patį Kauną, netgi nustebau, kad panašioje Centro gatvelėje (A. Mickevičiaus g.) aplankė toks wow ir tvarkos pojūtis po Zagrebo, o emigracija Lietuvoje, sakykim, svyruojanti, nebe tokia "tik emigruojanti". Nuotaikos, žinoma, liko įvairios.

      Serbiją ir Baltarusiją norisi sugretinti, kad Serbija tai balkaniška Baltarusija/Rusija ...o Belgradas tai balkanų Maskva Europoje turbūt tik Serbija ir Baltarusija tokios prorusiškos šalys. Turbūt dar Bulgarija, nors ir ES/NATO,bet išlaikyti "16-oji respublikos" elementai geriau nei keletos tikrųjų respublikų Kartais paverkiu, kad Lietuva tam tikrose detalėse neatsisako sovietinių elementų, bet pvz. Bulgarija, kiek esu matęs vaizdų, man labiau panaši į Ukrainą/Rusiją negu į Latviją/Lietuvą Kitos šalys, kaip Italija ar Prancūzija, sakyčiau, tik šampaninis prorusiškumas Toks "kam nedraugaut, jei galima draugaut, nes draugavimas yra gerai ir sveika..."
      Paskutinis taisė PoDV; 2020.09.02, 00:39.

      Comment


        S. Huntingtonas savo garsiojoje knygoje labai gerai paaiškino, kodėl taip yra. Konfliktų metu kultūriškai artimos šalys linkusios palaikyti vienos kitas. Būtent todėl Kroatiją palaikė didžioji dalis Europos, Bosniją - musulmoniškos šalys, o Serbus - Rusija ir Graikija (Graikija tuo metu buvo vienintelė NATO narė, palaikiusi Serbiją, ir vienintelė ortodoksiška NATO narė). Aišku, tai nereiškia, kad kultūriškai artimos šalys negali ir susirieti, kaip Rusija su Ukraina. Bet in general, panašūs palaiko panašius.

        Atkreipkit dėmesį, kaip Delfio komentaruose, kai būna parašoma apie Karabacho konfliktą, komentuotojai mūru stoja už Armėniją - nes "indoeuropiečiai, krikščionys, mūsų broliai". Nors objektyviai žiūrint, Azerbaidžanas yra nukentėjusi pusė šiame konflikte (Chodžaly skerdynės ir teritorijų už Karabacho ribų užėmimas iš viso viršūnė). Bet nei sąžiningumo, nei logikos čia ieškoti neverta - veikia primityvus "panašūs yra geri, kitokie yra blogi" principas.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Šiais laikais, sakyčiau, politinės pažiūros jau kažkiek pradeda imti viršų prieš etniškumą ar religiją.

          Pavyzdžiai: kadangi Lietuva yra provakarietiška posovietinė respublika, tai labiausiai posovietiniame Kaukaze palaiko Gruziją (kurį net į Sakartvelą pervadino, kaip draugiškumo ženklą). Armėnija ir Azerbaidžanas labiau nuošalyje, nes mažiau provakarietiškos, o religija nevaidina svarbaus vaidmens, manau. Gal tik sentimentai Armėnijai, kad "krikščioniška" ir dėl to šiek tiek panašesnė į Gruziją, bei kalba šiek tiek artimesne lietuvių kalbai kalba, kai Azerbaidžanas yra tiesiog egzotika ir tiek, nors kalbiniu požiūriu ir nėra totali egzotika, nes kalba panaši į totorių kalbą.

          Ukraina rodo provakarietiškas tendencijas, pati šalis turi nemažai bendros istorijos su Vakarais (jei vadintume ATR Vakarais), tai Rusijos noras nusisukti nuo Vakarų ir kurti "unikalų modelį" supykdė ukrainiečius. Čia ortodoksų tikėjimas nepadėjo, panašiai kaip Vilniaus konflikte nepadėjo katalikų tikėjimas tarp lietuvių ir lenkų, nors lenkai bandė apjungti lietuvius, kaip katalikus, bet nepavyko, nes lietuviai lenkiškai tarpusavyje nešneka

          Baltarusijos situacija taip pat rodo ženklų, kad Baltarusija galbūt siektų Lenkijos modelio (nes jei jau šnekam apie "normalesnę Baltarusiją", tai, manau, turėtų tapti tarpiniu mišiniu tarp Lietuvos ir Lenkijos), nors to atvirai ir nedeklaruoja (o ir prasmės tam šiuo metu nematau) ir tai erzina Rusiją, nes "visi" nusisuka nuo jo kuriamo unikalaus modelio pavadinimu "ruskiy mir", nes man baltarusių vyčiai nelabai siejasi su Putino palaikymu.
          Paskutinis taisė PoDV; 2020.09.02, 02:01.

          Comment


            Geras intervju apie Baltarusijos ekonomiką (kas supranta rusų k.):



            Pora įdomesnių tezių:
            BY valstybės skola jau siekia 70% (plg. Lietuvos ~35%)
            laikosi ant pigios darbo jėgos 250-350 USD
            iš žaliavų eksporto/importo pagrindinį pelną žeriasi šių pilkų schemų valdytojai iš Rusijos ir BY

            Nors homosovietikų, kliedinčių apie Batkos rojų, niekas neįtikins.

            Comment


              Ar YT naikina komentarus? Nes kiek peržiūrėjau video apie protestus - visur tuščia.

              Comment


                Nepanašu, kad tauta rimsta:
                Auga įtampa Baltarusijoje: šimtai tūkstančių susirinko į protesto akciją, žmonės vaikomi vandens patrankomis
                https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...protestuotojai
                Minske dar vienas neramus sekmadienis. Protestuotojai, kaip jau tapo įprasta, plaukė į miesto centrą protestuodami prieš Aliaksando Lukašenkos režimą. Liudininkų teigimu, opozicijos proteste „Didvyrių žygis“ susirinko apie 150 tūkst. žmonių. Protestuotojams dar žygiuojant į miesto centrą pranešta apie sulaikymus, įvairiais skaičiavimais galėjo būti sulaikyta apie 250 žmonių. Prie „Drozdy“ gyvenvietės Minske, kur gyvena Baltarusijos vadovybė, susirinkus opozicijos maršo dalyviams, liudininkų teigimu, nuskambėjo perspėjamieji šūviai į orą.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                Comment


                  Kaip ir maniau, Lukašenka labiausiai bijosi dėl savo asmeninės šiknos. Matėsi net iš propagandinio intervju Rusijos žurnalistams.

                  Comment


                    Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                    Nepanašu, kad tauta rimsta:
                    Gal jau kažkiek pamiršome, bet vienas iš Kremliaus ginklų yra taip vadinami 'naudingi idiotai'. T.y. tie, kurie užsikabina už Kremliaus metamų kabliukų patys to net nesuprasdami. Visi tie, kurie bandė ar bando sumenkinti Baltarusijos žmonių nepriklausomybės siekį - būtent tokie ir yra, naudingi idiotai.

                    Comment


                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                      Gal jau kažkiek pamiršome, bet vienas iš Kremliaus ginklų yra taip vadinami 'naudingi idiotai'. T.y. tie, kurie užsikabina už Kremliaus metamų kabliukų patys to net nesuprasdami. Visi tie, kurie bandė ar bando sumenkinti Baltarusijos žmonių nepriklausomybės siekį - būtent tokie ir yra, naudingi idiotai.
                      Sekmadieniai isejimai taps tradiciniais, 100k ar 200k. teoriskai, net nera taip svarbu. Vel suemimai, vel sodinimai. Bet kur tas tektoninis judesys, galintis kazka pakeist? Ypac dabar, kai RU oficialiai prisijunge prie BY palaikymo. Luziui buvo momentas, kai karininkai degino unoformas, biudzetnkai uzstreikavo, o zurnalistai ejo is darbu. Bet visom siom pozicijom RU tam resursu nepagailes ir tieks visko tiek, kiek reikes. Bet siai dienai net ir savu Lukasenkos klapciuku tam pakanka, neskaitant i pagalba atejusiu propagandistu ir tikriausiai keliu simtu uzsimaskavusiu berkutistu. Jei zmones paspaus akseleratoriu, tai ji paspaus ir kita puse. Ir suprantam koks jis bus.

                      Comment


                        Kremliui ne mažiau reikalingi ir idiotai kurie galvoja, kad nuvertus Lukošenką Baltarusijoje bus surengti laisvi ir demokratiški rinkimai.
                        Show must go von!

                        Comment


                          Parašė VNS Rodyti pranešimą
                          Kremliui ne mažiau reikalingi ir idiotai kurie galvoja, kad nuvertus Lukošenką Baltarusijoje bus surengti laisvi ir demokratiški rinkimai.
                          Įdomiau, kad tokie rinkimai iš tikrųjų gali įvykti. Ir juose gali būti išrinktas prokremilinis kandidatas.
                          O Lukašenkos pakeitimas be rinkimų iš viso labai paprastas. Kas ten pagal jų Konstituciją turi pakeisti? Premeras perima pareigas iki rinkimų.

                          Comment


                            Parašė Sula Rodyti pranešimą

                            Įdomiau, kad tokie rinkimai iš tikrųjų gali įvykti. Ir juose gali būti išrinktas prokremilinis kandidatas.
                            O Lukašenkos pakeitimas be rinkimų iš viso labai paprastas. Kas ten pagal jų Konstituciją turi pakeisti? Premeras perima pareigas iki rinkimų.
                            Tai kad yra labai kategoriškai tikinčių, kad žmonės proklemlinio nesirinks. Nors protestuose matosi antilukašenkiškumas, o ne antirusiškumas (prisiminkite ir palyginkite su Ukraina).
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Parašė Milwaukee Rodyti pranešimą
                              Bet kur tas tektoninis judesys, galintis kazka pakeist? Ypac dabar, kai RU oficialiai prisijunge prie BY palaikymo.
                              Tas tektoninis judesys neegzistuoja, bent jau Baltarusijos atžvilgiu. Nėra įmanoma įveikti jėgos struktūrų, kai tu eini su pagaliais priešais tankus. Čia svarbu suprasti, kad jeigu Lukašenka būtų buvęs vienas - tai jis jau dabar būtų buvęs nuverstas. Baltarusiai nėra debilai, kad per 26 metus nesuprastų, jog Lukašenka yra psichiškai nesveikas, ką mes galėjom suprasti per 2 min. pažiūrėję kaip jis laksto po Minską su automatu ir skraidydamas virš protestuotojų malunsparnyje juos vadina 'žiurkėmis'. Lukašenka pats savaime jau seniausiai būtų kritęs, nes jo pavaldiniai būtų jį išdavę, jei ne Kremlius. Kremlius nusprendė Lukašenką išsaugoti ir visus streikuojančius pakeisti savais, pradedant nuo Baltarusijos TV. Minske protestuotojai 'Russia Today' žurnalistams šaukia 'pyzdink atgal į rašką'.



                              Realiai tai prasidėjo Baltarusijos okupacija visomis prasmėmis. Prie BY/RU sienos rikiuojasi 'nekaltų' Kremliaus spaliukų autobusai:



                              Lukašenka jau seniausiai būtų kritęs, jei ne Kremlius. Kremlius išsaugo žmogžudį Assadą Sirijoje, Kremlius yra Šiaurės Korėjos ir Venesuelos diktatorių didžiausias draugas ir jų valdžios garantas, tai turbūt naivu buvo tikėtis, kad Baltarusijos atveju Kremlius stotų į žmonių, o ne į diktatoriaus pusę. Aš net neįsivaizduoju, kokiu būdu balarusiai patys galėtų išsikovoti nepriklausomybę tuo metu, kai jiems reikia nugalėti ne tik Lukašenką, bet ir Putiną. Būtent dėl to, mano prognozė yra, kad Baltarusija degraduos lygiai taip pat, kaip ir Rusija, dėl ko turim ruoštis žymiam imigracijos iš Baltarusijos padidėjimui. Bet tuo pačiu metu yra ir kitas kelias - mūsų misija yra vakarų šalims išaiškinti, kad Rusija eilinį kartą bando sužlugdyti kitos šalies žmonių gyvenimus. Pietų Korėja išsivysčius, o Šiaurės Korėja yra diktatūra vien dėl to, kad ten buvo sustabdytas Rusijos įsikišimas (aka. Sovietų Sąjunga), Rytų Vokietijos ekonomika vis dar atsilieka nuo vakarų Vokietijos dėl tos pačios Rusijos. Apskritai rytų Europa nuo vakarų Europos visų pirma atsilieka dėl Rusijos. Baltijos šalys, prieš okupaciją buvusios panašiame ekonominiame lygyje kaip Suomija, nuo jos vis dar atsilieka vien dėl okupacijos. Gruzijos dalies okupacija, Pednestrovia, Krymas, Donbasas - visos problemos išplaukia iš Rusijos. Ir štai - Baltarusija, šalis, kuri neva draugiškiausia Rusijai. Eilinis įrodymas, kad artumas Rusijai reiškia pražūtį. Mums reikia suprasti, kad Baltarusijoje pagrindinė problema nėra diktatoriaus nuvertimas, pagrindinė problema yra Kremliaus įsikišimas, kuris užkerta kelią demokratijai Baltarusijoje ir ją pasmerkia ekonominei pražūčiai jeigu ne okupacijai. Dėl to mūsų pagrindinis tikslas šiuo metu turėtų būti situacijos išaiškinimas vakarų valstybėms ir turėtų prasidėti tarptautinė diskusija ne apie tai, 'ką daryti su Baltarusija', o apie tai, 'ką daryti su Rusija'.

                              nuo 43:38
                              Paskutinis taisė Eidvis; 2020.09.13, 23:31.

                              Comment


                                Kodėl batkos pavaldiniai jį būtų iškart išdavę? O kas po batkos? Kas jie butų buvę be batkos?
                                Show must go von!

                                Comment



                                  Kai atsiranda situacija rinktis tarp 'visuomenės' ir 'debilo', tai dauguma visgi pasirinks visuomenę. Aš 'debilą' nenorėjau vadinti 'batka', nes tai yra įžeidimas baltarusiams. Ar žinai, ką 'batka' reiškia? 'Batka' turėtų reikšti 'tėvą', šiuo atveju 'tautos tėvą', kuo nusprendė pasikrikštyti pats Lukašenka. Daugumai baltarusių yra įžeidimas žmogžudį diktatorių vadinti 'tėvo' vardu. Pagrinde tas terminas yra naudojamas Kremliaus propagandoje, patys baltarusiai Lukašenkos 'batka' niekada nevadina.

                                  Comment


                                    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                    Tai kad yra labai kategoriškai tikinčių, kad žmonės proklemlinio nesirinks. Nors protestuose matosi antilukašenkiškumas, o ne antirusiškumas (prisiminkite ir palyginkite su Ukraina).
                                    Baltarusių Moskovija ir nenaikino 300 metų. Bet ateis laikas ir jie praregės.

                                    Comment


                                      Mintis, kad Baltarusijos protestuose dėl demokratijos žmonės turėtų mojuoti ne su istorine Baltarusijos, o su Rusijos ar ES vėliava, yra švelniai tariant debiliška. Antra vertus Rusijos agresiją Baltarusija buvo jau pamiršus. Baltijos šalys buvo išsivadavusios iš carinės Rusijos ir tarpukariu statė savo nepriklausomybę. Ukraina niekada nepamiršo Holodomoro (ukrainiečių genocido priverčiant juos badauti), tuo pačiu ukrainiečiai niekada nepamiršo savo kalbos. Baltarusija tuo tarpu yra viską pamiršus ir pats laikas jai šlapiu skuduru trenkti per veidą ir paaiškinti kas yra tas 'rukyj myr'. Dėl to šios visos istorijos pabaiga gali būti ir labai graži- Baltarusijos tautos susiformavimas ir identiteto įgavimas.
                                      Paskutinis taisė Eidvis; 2020.09.14, 00:29.

                                      Comment


                                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                        Kai atsiranda situacija rinktis tarp 'visuomenės' ir 'debilo', tai dauguma visgi pasirinks visuomenę. Aš 'debilą' nenorėjau vadinti 'batka', nes tai yra įžeidimas baltarusiams. Ar žinai, ką 'batka' reiškia? 'Batka' turėtų reikšti 'tėvą', šiuo atveju 'tautos tėvą', kuo nusprendė pasikrikštyti pats Lukašenka. Daugumai baltarusių yra įžeidimas žmogžudį diktatorių vadinti 'tėvo' vardu. Pagrinde tas terminas yra naudojamas Kremliaus propagandoje, patys baltarusiai Lukašenkos 'batka' niekada nevadina.
                                        Tas "Batka" yra vartojamas daugiau su ironija.
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Iš esmės net keista, kai kažkas rašo, kad vos ne visi (minima dauguma) Baltarusijoje siekia nuverst batką, nors ten tūkstančiai gyvena vien iš to, kad batka soste. Kažkaip prisiminiau tą jų milicijos vadą, osetiną ar kokį ten. Ką jam rinktis? visuomenę ar Osetiją? Ir kiek ten tokių pačių kaip jis, kurie tik prie režimo gali egzistuot?
                                          Show must go von!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X