Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie JAV aktualijas. Joe Bideno administracija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Prašome apie žiniasklaidą diskutuoti žiniasklaidos temoje.

    Comment


      Trumpas priėmė Putino iššūkį: šių ginklavimosi varžybų Kremlius tęsti tiesiog nepajėgs https://www.delfi.lt/news/daily/medi....d?id=78819271
      Straipsnis dalinai:
      Tebūnie ginklavimosi varžybos. Mes juos pranoksime visur. Taip dar 2016-ųjų gruodį sakė tuomet tik išrinktas JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nepabūgęs Kremliaus grasinimų, kuriuos Rusija pakartojo šiemet. D. Trumpo įspėjimas tapo įstatymu, kurį priėmė JAV Kongresas ir pasirašė prezidentas.
      Pavasarį per priešrinkiminę spaudos konferenciją V. Putinas valandą pristatinėjo itin pažangią strateginę ginkluotę: naują branduolinę torpedą, hipergarsinį orlaivį, sparnuotąją raketą, tarpžemyninę balistinę raketą. „Tai tiesiog fantastika“, – gyrėsi V. Putinas, o susirinkusi minia plojo, kai jis rodė animacinius įrašus, kuriuose užfiksuoti branduoliniai smūgiai JAV Floridos valstijai.
      Būtent šis vaizdas, anot šaltinių, gerokai įsiutino D. Trumpą, kuris turi milžinišką rezidenciją Floridoje. Ir nors viršūnių susitikimo Helsinkyje metu abiejų šalių vadovai draugiškai spaudė rankas, kalbėjo apie „puikius susitarimus“, įrodymų, kad JAV ir Rusijos santykiai pagerėtų, nedaugėja. Priešingai, planuota V. Putino vizitą į Vašingtoną atšaukęs D. Trumpas ryžosi keliems žingsniams, kurie Kremliui vargu ar patiks.
      Rekordinį 717 mlrd. dolerių skyrimą gynybos išlaidoms pirmadienį lankydamasis vienoje JAV karinių bazių pasirašė ir D. Trumpas. Ir nors jis nepaminėjo įstatymo tėvu vadinamo J. McCaino, taip įžeisdamas šį itin gerbiamą respublikoną ir griežtą prezidento kritiką, pats įstatymas įsigalioja. O jo pasekmes jaus ne tik JAV. Lietuvai šis įstatymas svarbus dėl kelių priežasčių. Būtent J. McCaino ir kelių kitų JAV kongresmenų dėka jau kelerius metus iš eilės auga išlaidos Europos atgrasymo iniciatyvai. Šiemet tokia iniciatyva dokumente atvirai įvardija ir priešininkę – Rusija. Nuo 2014 metų, kai Kremlius įvykdė agresiją prieš Ukrainą 700 mln. dolerių atgrasymui skyrusios JAV Rusijos atgrasymui kitais metais skirs iki 6,5 mlrd. dolerių.
      Baltijos šalyse jau yra dislokuotos JAV Specialiųjų operacijų pajėgos, galinčios žaibiškai reaguoti į bet kokią agresiją. Be to, akte numatytas ir įstatymų leidėjų raginimas pakeisti NATO Baltijos šalių oro policijos misijos mandatą į oro gynybos misiją.
      Įstatyme numatyti keli kone dviprasmybių nepaliekantys punktai, kurie Rusijai gali skambėti, kaip įspėjimas, grasinimas ar net ultimatumas. Pavyzdžiui, ne vėliau nei iki 2019-ųjų sausio 15 d. D. Trumpas privalo atsakyti Kongresui, ar Rusija pažeidė Vidutinio nuotolio balistinių ir sparnuotųjų raketų sutartį (INF). Pentagonas jau ne kartą nuo 2011 m. pabrėžė, kad naujas, iš sausumos paleidžiamas sparnuotąsias raketas išbandžiusi Rusija pažeidė šią svarbią, dar 1987 m. tarp Vašingtono ir Maskvos pasirašytą sutartį. Dabar tetrūksta formalaus D. Trumpo parašo, patvirtinančio, kad Rusija INF sutartį pažeidė, o tai atrištų rankas Pentagonui kurti savas iš sausumos paleidžiamas vidutinio nuotolio balistines ar sparnuotąsias raketas, kurios gali būti vėl dislokuotos Europoje. Paskutinį sykį, kai tai nutiko 1983-siais, Kremliuje kilo tikra isterija, mat Sovietų sąjunga nebepajėgė varžytis su JAV visose ginklavimosi srityse. Dar mažiau yra pajėgi Rusija.
      Rusija šiemet pirmą kartą per pastaruosius 20 metų buvo priversta 17 proc. mažinti išlaidas gynybai iki 3,9 trilijonų rublių (53,5 mlrd. eurų.). Apkarpytos arba įšaldytos naujų „Armata“ sistemos tankų ir 5-kartos naikintuvų Su-57 gamybos programos.
      Kitaip sakant, dėl Rusijos grasinimų ir atsako jiems Kongresas į kampą įvarė ir JAV prezidentą, kuris mėgsta draugiškai apie Rusiją, ir pastarąją valstybę: D. Trumpas privalės pateikti vienokį ar kitokį atsakymą. Jei šis, kaip tikėtina, ir vėl nebus palankus Kremliui, su JAV galynėtis naujose ginklavimosi varžybose viešai pasišovusi Rusija privalės arba įrodinėti, kad iš viso gali varžytis, arba teisintis dėl START sutarties pažeidimo, arba gėdingai pripažinti pralaimėjimą.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

      Comment


        Buvęs Trumpo rinkimų kampanijos vadas pripažintas kaltu dėl sukčiavimo, ilgametis advokatas kaltu prisipažino pats
        Per įtemptą dramą, lygiagrečiai vykusią dviejuose JAV miestuose, teismai pripažino D. Trumpo padėjėjus kaltais dėl aštuonių kaltinimų, pareikštų vykdant federalinį tyrimą dėl 2016 metų prezidento rinkimų.

        Niujorke D. Trumpo buvęs ilgametis asmeninis advokatas Michaelas Cohenas, anksčiau save įvardijęs jo neskaidrių reikalų tvarkytoju, pripažino kaltę dėl visų aštuonių kaltinimų, įskaitant neteisėtą rinkimų kampanijos finansavimą.

        M. Cohenas detaliai papasakojo, kaip jis prieš rinkimus sumokėjo už tylą pornožvaigždei Stormy Daniels ir „Playboy“ manekenei Karen McDougal. Abi moterys tvirtina turėjusios romanus su D. Trumpu.

        Tačiau buvęs D. Trumpo advokatas teismo salėje sensacingai apkaltino prezidentą, įvardytą „1-uoju asmeniu“, buvus sąmokslo bendrininku. M. Cohenas pareiškė, kad visus savo veiksmus jis „derino su kandidatu į federalinį postą ir veikė jo nurodymu“.
        Niujorke vykstant M. Coheno teisinei dramai, prisiekusieji Virdžinijos valstijoje pripažino buvusį D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą kaltu dėl aštuonių iš aštuoniolikos pateiktų kaltinimų, įskaitant bankinį sukčiavimą, mokesčių vengimą ir neinformavimą apie sąskaitas užsienio bankuose.

        D. Trumpas išreiškė apgailestavimą dėl prisiekusiųjų verdikto ir sakė, kad P. Manafortas yra „geras žmogus“.

        „Man dėl to labai liūdna“, – sakė prezidentas žurnalistams, atvykęs į Vakarų Virdžiniją dalyvauti viename mitinge.

        Comment


          Įdomu, kaip viskas vystysis toliau. Teismo procesai dar nebaigti, dar vienas procesas vyks Vašingtone, kur bus pateikti Muellerio tyrimo rezultatai dėl ryšių su Rusija.

          Comment


            Gresia kalejimas iki 80 metu

            Comment


              Parašė liutass Rodyti pranešimą
              Gresia kalejimas iki 80 metu
              iki 5 metų, juk prisipažino.
              Русский военный корабль, иди нахуй!

              Comment


                Juokas juokais, bet šį kart Trumpas surinks pakankamai, kad sulauktų apkaltos. Nors nelabai tikiu, kad ji bus inicijuota. Gal du metelius dar pratemps, o tuomet jau nauji rinkimai.

                Comment


                  Parašė Sula Rodyti pranešimą
                  Juokas juokais, bet šį kart Trumpas surinks pakankamai, kad sulauktų apkaltos. Nors nelabai tikiu, kad ji bus inicijuota. Gal du metelius dar pratemps, o tuomet jau nauji rinkimai.
                  Juokas bus, kai laimės rinkimus antrą kartą ir vėl reiks apkaltas iš naujo organizuoti.
                  Flickr

                  Comment


                    Visame pasaulyje naujoji rinkėjų karta renka valdžią pagal savo vertybių skalę ir suvokimo lygį. Taigi, yra labai didelė tikimybė kad Trumpą perrinks.

                    Comment


                      Niekaip nesuprantu kas leidžia teigti, kad Trump'as galėtų būti perrinktas. Juk tai pats nepopuliariausias JAV prezidentas istorijoje, kuris net prieš tokią silpną kandidatę kaip Clinton rinkimus sugebėjo laimėti tik dėl išskirtinės JAV sistemos, nes Clinton balsų gavo daugiau. Kad taip teigti - reikėtų pateikti labai stiprius argumentus. Neįtikina ir tai, kad tai naujoji sugedusio suvokimo balsuotojų karta, nes iš tiesų tai čia nėra nieko naujo, tiesiog eilinis populizmas, naujo tai, kad ant jo pasimauna tiek daug žmonių. Bet kartu populistų rinkėjai turi vieną bendrą savybę - jie po kiek laiko pradeda ieškoti naujų gelbėtojų, kurie juos išgelbėtų nuo prieš tai gelbėjusio gelbėtojo.

                      Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                      Įdomu, kaip viskas vystysis toliau. Teismo procesai dar nebaigti, dar vienas procesas vyks Vašingtone, kur bus pateikti Muellerio tyrimo rezultatai dėl ryšių su Rusija.
                      Iš tiesų tai dabartiniai teismai, kai buvo nuteisti Cochen'as ir Manafort'as, tėra žaidimai palyginti su tuo, ką tiria specialusis prokuroras Muller'is. Vienur yra visokie mokesčių slėpimai, kitur yra dalyvavimas sąmoksle su priešiška valstybe prieš pačią JAV. Vienur tiriami buvo padėjėjai advokatai, kitur tiriamas pats ponas Nr.1. Bet kartu vis panašiau, kad artėjama prie finišo, nes jau prisikasta prie pačių giliausių sluoksnių, giliau jau tik Trump'o sūnus, žentas ir pats Putinas.

                      Bet už pačią Trump'o apkaltą ir tyrimą man kur kas įdomiau yra stebėti kaip vystosi JAV ir Rusijos santykiai. Lūžio taškas buvo Trump'o ir Putino susitikimas, iš kurio Putinas išėjo kaip visiškas nugalėtojas. Bent jau jis taip galvojo, juk pasauliui buvo pasiųsta žinia, kad JAV ir Rusija atverčia naują gerų santykių puslapį, kad nuo šiol pradės bendradarbiauti ir sugyventi, Trump'as su Putinu susitikinės dažniau ir kad Rusija į jokius rinkimus nesikišo. Bet jau sekančią dieną Trump'as pradėjo paneiginėti savo žodžius, antrasis Putino ir Trumpo susitikimas taip pat buvo atšauktas, Pentagonas padidino paramą Ukrainai, o Senatas pažėrė dar vieną sankcijų bangą ir šį kart galimai pačią rimčiausią, kartu dėl visą ko įvedant visokius saugiklius, kaip kad draudumą JAV prezidentui tas sankcijas atšaukti ar vienašališkai priimti sprendimą išstoti iš NATO. Putinui aiškiai buvo parodyta, kad jis jokio hibridinio karo prieš JAV nelaimės, nes už kiekvieną savo pergalę gaus dešimtimis kartų skaudesnį atsakymą. Ir matosi, kad Putinas lyg ir pagaliau tai suprato, nes nuskuodė bandyti tartis su Merkel. Ir dabar čia turime didžiausias grėsmes, kad Merkel parduos velniui sielą dėl ekonominės naudos, nes Vokietija su Rusija ekonomiškai yra nepalyginamai labiau susijusi, nei JAV. Antra vertus berods jau niekas net nebesvarsto, kad gali suaižėti kažkokia Europos vienybė ir Rusijai gali būti atšauktos sankcijos. Jų atšaukimo sąlyga paprasta - Putinas turi išsinešdinti kaip minimum iš Donbaso ir iš Sirijos. Bet svarbiausias momentas čia yra ne tas, kad būtų atšauktos sankcijos, o tas, kad nebūtų įvestos naujos arba kad būtų pasipriešinta JAV įvedamoms naujoms sankcijoms. Juk iš idėjos tai ir iš Europos turėtų pareiti nauja sankcijų banga, bent jau už Malaizijos orlaivio numušimą.

                      Tuo tarpu padėtis Rusijoje atrodo tampa vis labiau įtempta. Naftos kainos palyginti su praeitais metais pakilo per 50%, bet regis Rusijos ekonomikos tai negelbėja - ne naftos kainos, o naujų JAV sankcijų įvedimai dabar labiausiai veikia krentantį rublio kursą. Ekonomika stagnuoja jau 6 metai iš eilės, jeigu prieš 6 metus jokių mitingų nebuvo, o prieš metus mitingavo Navalnas su jaunimu, tai dabar per Rusija ritasi didžiausi mitingai dėl pensijinio amžiaus pakėlimo, o Putino pasitikėjimo reitingas pradėjo ristis žemyn nepaisant brangiai kainavusio pasaulio čempionato piaro. Dėl to mano supratimu Putinas darosi vis labiau desperatiškas bandydamas surasti sprendimą kaip nutraukti ekonominį karą su vakarais, kurį jis ryškiai pralaimi. Dėl to iš Kremliaus pusės pasigirdo kalbos apie galimybę surengti rinkimus Sirijoje ir į Donbasą įvesti taikdarius. Bet svarbiausia dabar, kad vakarai ne tik kad nesumažintų spaudomo Kremliui, o dar jį labiau padidintų ir eiliniams Rusijos žmonėms ir elitui leistų suprasti, kad tai tęsis iki tol, kad bus pakeistas Putinas. Ir čia svarbiausia žinoma yra kieta JAV ir kad kokia Merkel nesugalvotų pradėti visko stabdyti.

                      Comment


                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                        Niekaip nesuprantu kas leidžia teigti, kad Trump'as galėtų būti perrinktas.
                        O kas leidžia teigti, kad negalėtų būti peririnktas? Dėl populiarumo, tai jis iki pat rinkimų nakties buvo "nepopuliarus" ir žiniasklaida ant jo varė, bet vis tiek buvo išrinktas, tai didelė tikimybė, kad gali viskas pasikartoti iš naujo, juolab paskutiniai 3 prezidentai buvo perrinkti iš naujo, tai tendencija gana aiški, amerikiečiai mėgsta tęstinumą, o ne vaikosi populizmo ir ieško naujų gelbėtojų.
                        Flickr

                        Comment



                          Paskutiniai trys JAV prezidentai nebuvo Trumpai ir turėjo aukštesnį pasitikėjimo reitingą.

                          Comment


                            Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                            kuris net prieš tokią silpną kandidatę kaip Clinton rinkimus sugebėjo laimėti tik dėl išskirtinės JAV sistemos, nes Clinton balsų gavo daugiau
                            Trumpas ne pirmas ir turbūt ne paskutinis prezidentas išrinktas tokiomis aplinkybėmis. Jei būtų kitokia sistema - rinkėjai irgi kitaip mąstytų eidami į rinkimus ir bendras balsų skaičius gal irgi kitoks būtų. Pvz kokia prasmė Trumpo palaikytojui Kalifornijoje vargintis balsuoti, jei ir taip aišku kas laimės? Taip pat galbūt daug Trumpo palaikyotjų nebalsavo užtikrintai Trumpinėse valstijose, nes vėlgi buvo aišku kas laimės. Aišku tas pats galioja ir iš kitos pusės.

                            Be to, ši sistema nėra išskirtinė. ES parlamentas iš principo renkamas panašiai. Kiekvienos ES valstybės piliečio balsas turi skirtingą svorį perskaičiavus į parlamento kėdes. Jei kadanors bus tiesiginiai ES prezidento rinkimai - turbūt irgi bus panaši sistema.

                            Comment


                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                              Paskutiniai trys JAV prezidentai nebuvo Trumpai ir turėjo aukštesnį pasitikėjimo reitingą.
                              Jau kažkurioj temoj šnekėjom, kad Trumpas skaičuojant pagal reitingą po X savaičių nuo išrinkimo, kai kuriais laikotarpiais turi aukštesnį reitingą nei pvz Obama.

                              Comment


                                Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                Juokas bus, kai laimės rinkimus antrą kartą ir vėl reiks apkaltas iš naujo organizuoti.
                                Aš statyčiau už Sarah Palin. Rinkėjas turi progresuoti.



                                Comment


                                  Parašė Sula Rodyti pranešimą

                                  Aš statyčiau už Sarah Palin. Rinkėjas turi progresuoti.
                                  O Clinton jau nurašėte?
                                  Flickr

                                  Comment


                                    Trumpas save jau prilygino JAV ekonomikos stuburui, vos ne kaip dievas toks:
                                    Donaldas Trumpas sako, kad jo apkaltos atveju JAV ekonomika žlugtų https://www.15min.lt/naujiena/aktual...gtu-57-1018864
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                    [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                    Comment


                                      Akcijų rinkos tikrai sureaguotų. Turint galvoje, kad indeksai yra aukštumose, kritimas gali būti ne toks ir mažas. Trumpas ir pasakė market would crash. Bet vietiniai žurnalistai išvertė, kad įspūdingiau skambėtų,

                                      Comment


                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                        Akcijų rinkos tikrai sureaguotų. Turint galvoje, kad indeksai yra aukštumose, kritimas gali būti ne toks ir mažas. Trumpas ir pasakė market would crash. Bet vietiniai žurnalistai išvertė, kad įspūdingiau skambėtų,
                                        Arba tiesiog 15min vertė iš kokio nors šaltinio su atitinkamom pažiūrom. Nebūtų pirmas kartas.

                                        Comment


                                          Vilnius ir Vašingtonas sveikina Ukrainą, kai Berlynas ir Paryžius bučiuojasi su Putinu

                                          Pernai Kijeve Nepriklausomybės šventės proga lankėsi JAV gynybos sekretorius Jim Matiss, šiemet prezidentas Trumpas atsiuntė savo patarėją nacionaliniam saugumui Johną Boltoną, o valstybės sekretorius Mike Pompeo pasveikino Ukrainą prezidento vardu.

                                          Pompeo taip pat pranešė apie naujas sankcijas Rusijai – tiesa, ne dėl Ukrainos, o dėl „Novičioko“ nuodų, tačiau data jų įvedimui vargiai pasirinkta atsitiktinai, ypač, kad kalbėdamas Kijeve Boltonas pabrėžė, jog anksčiau įvestos sankcijos Rusijai galios, kol ši nepakeis savo nuostatų dėl Ukrainos.
                                          Kaip pernai, taip ir šiemet į Kijevą neatvyko Vokietijos ir Prancūzijos nei gynybos, nei užsienio reikalų ministrai, nebuvo nei prezidento Macrono, nei kanclerės Merkel sveikinimų.

                                          Tai visiškai nestebina. Tikrovė tokia, kad Ukrainos ir Rusijos kare Vokietija ir Prancūzija visiškai atvirai remia fašistinį Putino režimą.

                                          Nemažai išgirdusių šį teiginį šoka ginčytis ir protestuoti, aiškinti, esą Berlynas su Kijevu remia Ukrainą, netgi yra ugnies nutraukimo (tiksliau, „nutraukimo“) Donbaso fronte garantais.

                                          Politikoje visados svarbiau yra ne kalbos, bet darbai. O darbai tokie:

                                          Vokietijos firmos tiekė medžiagas ir techniką tilto iš Rusijos į Krymą statyboms, taip pat pastatė elektrinę Kryme, kad Rusija galėtų fiziškai prisijungti užgrobtą Ukrainos žemės gabalą ir šis neliktų be elektros, anksčiau tiektos iš Ukrainos.

                                          Nežiūrint oficialiai paskelbtų ekonominių sankcijų Masvai dėl Krymo užgrobimo, Vokietijos ir Prancūzijos prezidentai važinėja į Rusiją su didžiulėmis savo šalių verslo delegacijomis, dalyvauja pasirašant kontraktus ir žada atkurti Rusijos ekonomiką.

                                          Tokios veidmainiškos ekonominės politikos pasekoje Europos Sąjungos eksportas į Rusiją užpernai nustojo kristi, o pernai išaugo 19 procentų, šiemet per pirmą ketvirtį paaugo dar 1,4 procento, kai importas iš Rusijos į ES augo, atitinkamai, 22 ir 8,3 procento. Čia taip „veikia“ sankcijos.

                                          Rusijos karinės pramonės įmonių vadovai sako, jog šiuo metu jie nuostolius patiria dėl Amerikos, o ne dėl Europos sankcijų.

                                          Tai nestebina, nes visa Rusijos karinė technika – nuo tankų ir pėstininkų kovos mašinų iki fronto bobonešių aprūpinama prancūziškais Thales termovizoriais ir Sagem optronika, kurių patys rusai per ketvirtį amžiaus taip ir neišmoko patys pasigaminti.

                                          Prancūziška karine įranga aprūpinti Rusijos tankai kariavo Ukrainoje jau 2014 metais, per kaip tik Nepriklausomybės dieną pradėtą trijų Rusijos brigadų taktinių grupių įsiveržimą, pasibaigusį Ilovaisko skerdynėmis.

                                          Vokietija, netgi visa jėga spaudžiama iš Jungtinių Valstybių pusės, atsisako sustabdyti Ukrainą apeinančio dujotiekio Nord Stream-2 tiesimą, kurį pastačius Rusija galėtų nutraukti dujų tranzitą per Ukrainą, pajamos iš kurio šiuo metu dengia Kijevo išlaidas karui su Rusija.

                                          Ir galiausiai – pastaruosius trejetą mėnesių tarp Maskvos, Berlyno ir Paryžiaus vyksta labai intensyvios derybos Ukrainos klausimu valstybių vadovų, užsienio reikalų ir gynybos ministrų lygmeniu, kurių turinys slepiamas nuo kitų NATO ir ES valstybių, laikomų priešiškomis Rusijai.

                                          Jeigu tai nėra tiesiogine parama Maskvai prieš Ukrainą, tuomet kas tokia parama yra?
                                          Paryškinta vieta tradiciškai skiriama Eidviui.
                                          Paskutinis taisė digital; 2018.08.26, 17:25.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X