Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pietryčių Europos aktualijos (SI, HR, BA, RS, ME, AL, MK, GR, RO, BG)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Arunasx
    replied
    Bulgarijos parlamentas patvirtino proeuropietišką vyriausybę https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...ska-vyriausybe
    Bulgarijos įstatymų leidėjai antradienį patvirtino naują proeuropietišką technokratų vyriausybę, kurią pasiūlė partija „Tęsiame permainas“ (PP) ir centro dešinioji partija GERB, taip užbaigdamos dvejus metus trukusią politinę aklavietę, pažymėtą penkerių rinkimų.
    Buvęs švietimo ministras ir mokslininkas Nikolajus Denkovas iš PP koalicijos su „Demokratine Bulgarija“ (DB) devynis mėnesius eis ministro pirmininko pareigas, o po to rotacijos būdu jį pakeis buvusi už inovacijas atsakinga eurokomisarė Marija Gabriel.
    Korupcijos kamuojamai Balkanų šaliai sunkiai sekėsi išrinkti naują vyriausybę, kuri įgyvendintų labai reikalingas reformas.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    VZ.lt 2023.04.18
    EP patvirtino bevizį režimą tarp ES ir Kosovo
    Europos Parlamentas antradienį nubalsavo už tai, kad Kosovo piliečiams nuo kitų metų pabaigos būtų leista be vizų atvykti į Europos Sąjungą (ES).

    Kosovas, buvusi Serbijos provincija tuometinėje Jugoslavijoje, yra paskutinė Vakarų Balkanų teritorija, kuriai netaikomas bevizis režimas Šengeno erdvėje.
    Po 1998–1999 metų karo nepriklausomybę iškovojusiai teritorijai ši reforma reikš dar vieną žingsnį visiško pripažinimo link ir taps postūmiu įsilieti į Europą. Serbija vis dar nepripažįsta buvusios savo provincijos nepriklausomybės, jos nepripažįsta ir penkios ES valstybės narės: Ispanija, Kipras, Graikija, Slovakija ir Rumunija.

    https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz7zF7aoOay

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    VZ LT 2023.02.23
    Bulgarija prie euro zonos galėtų prisijungti anksčiausiai 2025 m.
    Valdis Dombrovskis, Europos Komisijos vicepirmininkas ir prekybos komisaras, ketvirtadienį atitolino Bulgarijos viltis greitu metu įsivesti eurą, kadangi šalis neatitinka visų privalomų įstojimo kriterijų. (...)
    Prieš naujus balandį vyksiančius rinkimus – penktus per dvejus metus – pagrindinės politinės partijos paskelbė pagrindiniu prioritetu siekį nuo 2024 m. sausio 1 d. prisijungti prie 20-ies narių euro zonos.

    Visgi V. Dombrovskis kalbėjo apie kitą terminą.
    Jis pabrėžė, kad pagrindinė kliūtis Bulgarijai yra infliacija, ypač išaugusi nuo to laiko, kai Rusija pernai pradėjo invaziją į Ukrainą.
    Nors Bulgarija atitinka reikalavimus, susijusius su viešaisiais finansais, ilgalaikėmis palūkanų normomis ir stabiliais valiutų kursais, ji ženkliai atsilieka nuo infliacijos kriterijų, todėl 2024 m. pradžioje negalės prisijungti prie euro zonos.

    https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz7uX3eQvWz

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Serbija pirks FR naikintuvus Rafale o ne chuilo.
    https://charter97.org/ru/news/2023/2/20/537110/
    https://tass.ru/ekonomika/13316645

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Patrumpino Serbijoje chuilo penktą koloną:
    В Сербии задержаны три участника антиправительственной акции https://www.dw.com/ru/v-serbii-zader...cii/a-64736453
    Среди задержанных после митинга националистов в Белграде - лидер крайне правой организации "Народный патруль" Дамьян Кнежевич, имеющий связи с ЧВК "Вагнер".Полиция Сербии в четверг, 16 февраля, задержала трех участников антиправительственной акции в Белграде, сообщило министерство внутренних дел республики. Всем троим предъявлены обвинения в призывах к насильственному изменению конституционного строя и незаконном хранении оружия.
    В сообщении МВД отмечается, что задержанные "призывали граждан массово собираться в Белграде для насильственного свержения правительства и президента Сербии". Накануне, 15 февраля, сотни сербских националистов и пророссийских активистов провели в центре Белграда митинг, требуя от властей отказаться от переговоров о нормализации отношений с Косово. Участники акции заявили, что не поддерживают план Запада по Косово, и пригрозили беспорядками в том случае, если власти Сербии примут этот план.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Serbija dėl narystės ES intensyviai derasi. Gal buvo neoficialiai, bet griežtai pasakyta, kad jeigu norit tapti nariais - susiimkit.
    Kadangi narystei ES būtinas 100% narių pritarimas, todėl yra geras momentas labai aiškiai pasakyti Lenkijos ir Baltijos šalims, kad su chuilo rėmimu tikrai nesutiksime su Serbijos naryste.

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Serbija dėl narystės ES intensyviai derasi. Gal buvo neoficialiai, bet griežtai pasakyta, kad jeigu norit tapti nariais - susiimkit.

    Komentuoti:


  • neamos
    replied
    Paskutinis draugas liks Orbanas

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Buvo nemažas skandalas Serbijoje dėl iškabinėtų Vagner verbavimo plakatų. Po to kiek atkreipiau buvo tokių įdomių momentų:
    1) Vučičius pareiškė kad Krymas ir Donbasas yra nedaloma Ukrainos dalis,
    2) Panašiu metu iškeltos/planuotos kelti kelios bylos serbams, kariavusiems Rusijos pusėje.
    3) Serbijos išsiuntė nemažą kiekį humanitarinės pagalbos Ukrainai (generatoriai, etc.)

    Panašu kad po truputį ir paskutinį draugą ruzzkiai praras Europoje.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    "Smerkiame, bet iš tikrųjų nelabai, tik žodžiais, o jei rusija aneksuos Ukrainos žemes, irgi pasmerksime, bet daugiau nieko nedarysime. O šiaip rusai geri."

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Buvo praleista kad prieš porą savaičių Serbijos prezidentas Aleksandar Vučić aiškai pareiškė, kad nepripažįsta Rusijos aneksijų Ukrainoje

    Bloomeberg 2023.01.18
    Serbian leader: Belgrade views Crimea, Donbas as Ukrainian territories
    Belgrade believes that Crimea and Donbas rightfully belong to Ukraine, Serbian President Aleksandar Vučić said in an interview with Bloomberg.
    “For us, Crimea is Ukraine, Donbas is Ukraine — and it’ll remain so,” he said. Vučić also noted that Serbia from the very beginning did not support Russia’s military aggression in Ukraine.
    The Serbian leader said that he had not spoken to his Russian counterpart for many months. He also said that despite the “traditionally good” nature of the relationship between Belgrade and Moscow Serbia does not back every single decision made by the Kremlin or even the majority of them.
    (...)
    Agency notes that the Serbian leader used to be much more cautious in his comments about the status of Donbas and Crimea. The newspaper cites his quotes from 2018 and 2019 when Vučić said that Serbia’s recognition of Donbas and Crimea would mean supporting Kosovo’s independence.

    https://novayagazeta.eu/articles/202...tories-en-news

    Serbijos draugystė su Rusija gali pasibaigti sankcijomis.

    VZ.LT 2023.02.03
    Serbijos prezidentas pripažino, kad jo šaliai „gali tekti“ įvesti sankcijas Rusijai
    Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučićius savo šalies parlamente pareiškė, kad Belgradui gali tekti įvesti sankcijas Rusijai.
    A. Vučičius sakė, kad „nėra entuziastingai nusiteikęs“ dėl siūlymo įvesti sankcijas Rusijai, tačiau jis nežino, kiek ilgai bus įmanoma išsilaikyti neįvedus tokių priemonių.
    „Jūs sakote, kad esate už sankcijas, aš sakau, kad nežinau, gal teks. Kol galime neprivalėti, geriau neprivalėti. Jei ką, tai Rusija mums padėjo 2015 m. Ji mums nepadėjo 2003 m., kai pasitraukė, ji mums nepadėjo ir 1992 m. Visa tai yra tiesa, ir aš visa tai žinau. Bet kartais reikia prisiminti ir gerus dalykus, ne tik blogus“, – sakė A. Vučičius.
    Jis pažymėjo, kad dėl to, jog Serbija neįveda sankcijų Rusijai, šaliai tenka sumokėti, bet tai „yra politinio apsisprendimo reikalas“ ir aiškino, jog tai – nepriklausomas sprendimas.

    Anksčiau Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dačićius pareiškė, kad pasikeitus aplinkybėms, Belgradas galėtų prisijungti prie Vakarų sankcijų Rusijai.
    „Mes smerkiame Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir taip balsavome tarptautinėse institucijose. Ar taikysime sankcijas Rusijai, yra kitas klausimas. Tai nėra laiko ar terminų klausimas, tai klausimas, susijęs su mūsų politiniais ir ekonominiais interesais“, – sakė ministras.

    https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz7sFZmEYJu
    Paskutinis taisė Romas; 2023.02.27, 16:34.

    Komentuoti:


  • suoliuojantis
    replied
    Serbai vėl kėlė neramumus pasienyje su Kosovu. Kas svarbu: identifikuota, kad iš serbų pusės dalyvavo "vagnerio" serbų padalinio kariai ir net pats serbiško padalinio vadas, kažkoks Damian Kneževič. Anksčiau šiemet užfiksuotas kariaujantis ir Ukrainoje. O teoriškai neutraliteto Rusijos-Ukrainos kare besilaikanti (žodžiais žinoma) Serbijos valdžia to nu niekaip "nemato". Kandidatai ble.. į ES:

    Click image for larger version

Name:	dam.jpg
Views:	784
Size:	36,5 kB
ID:	2018532

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Serbijos narystę manau vetuotų kaip minimum Kroatija, Lenkija ir Lietuva.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė R.D. Rodyti pranešimą
    Gėda, kad Serbija iš vis svarstoma. Vatinė šalis, kuri bus Trojos arklys Europoje.
    Vokietijai ir Prancūzijai pats tas. Nereiks patiems rankų teptis.

    Komentuoti:


  • R.D.
    replied
    Gėda, kad Serbija iš vis svarstoma. Vatinė šalis, kuri bus Trojos arklys Europoje.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Bosnija ir Hercegovina tapo.kandidate įstotį į Europos Sąjungą.
    Ši šalis su nesena tragiška istorija ir vėlesne kompromisų paieškos patirtimi praturtins ES kaip sugyventi skirtingooms tautoms.

    DW 2022.12.15
    EU accepts Bosnia as candidate for membership
    https://amp.dw.com/en/eu-accepts-bos...hip/a-64081878

    Dabar visos vad. Vakarų Balkanų šalys (ex Jugoslavija - SLO - HRV + ALB) tapo oficialais kandidtais įstoti į ES, išskyrus Kosovą
    Kosovas vakar pateikė paraišką stoti į ES

    Kandidiatų į ES žemėlapis - BiH spalvos turėtų pasikeisti

    https://www.dw.com/en/eu-accepts-bos...hip/a-64081878


    Po praėjusią savaitę Tiranoje vykusio ES - Vakarų Balkanų viršūnių susitikimo įvyko tam tikras proveržis plėtros Balkanų linkj klausimu. Tam įtakos turėjo tai, kad šį pusmetį ES pirmininkauja Čekija, o ne pvz., Olandija ar Prancūzija.

    Nors Balkanų noras tapti ES narėmis gali tapti tik procesu be rezultatų, o ES vietą bandys užimti Kinija ir Rusija.

    https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/88649

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Ir € Kroatijoje bus įvestas nuo 2023 m. sausio 1 d.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    15min.lt 2022.12.08
    Kroatija nuo sausio bus priimta į Šengeno erdvę, Bulgarijos ir Rumunijos siekis prisijungti blokuotas

    https://www.15min.lt/m/id/aktualu/pa...1977382?copied

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Parašė PoDV Rodyti pranešimą
    Realiai padeda Vakarų katalikiškų-liuteroniškų valstybių įtakos.
    Rumunija ir Kipras normalesni. Rumunija turi didelę Transilvaniją, kuri priekyje. Kipras kaip minėta britų įtaką.
    Serbija turi panašų regioną, kuris yra šalies ekonominis lokomotyvas - Vojvodiną.

    Komentuoti:


  • Elis
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Su ES vyksta derybos ir net manoma, kad gali įstotį apie 2025 metus. Labai tikiuosi, kad Ukrainos karas pakeis nuomones ir Serbijos ES nebus. Kraštutiniu atveju, Baltijos šalys, Lenkija ir Kroatija galėtų vetuoti narystę.
    Man rodos jau kažkiek laiko buvo kalbama, kad 2025 m. Vakarų Balkanų narystės ES dar nebus, net Juodkalnija optimistiniu scenarijumi tik 2026 prisijungs. Serbai lyg ir kažką bandė derinti dėl prisijungimo kartu su Albanija ir Šiaurės Makedonija, net sukurtas "Balkanų šengenas", bet šitaip didėjant geopolitiniam atotrūkiui tarp Serbijos ir kitų dviejų šalių vargu ar jos kartu prisijungs. Šiaip Serbijoje pradeda po biški atsirasti rimtesni pro-ES liberalai ir kairė, tai vilties yra, bet neaišku kada ir kaip jiems seksis nuimti Vučičių ir kitą "neutralią" nomenklatūrą nuo vaizdo.

    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    O kokios problemų priežastys tose valstybėse, apskritai? Kažkokie kultūriniai dalykai?
    Pagrinde Osmanų imperinė įtaka, jų valdymas ir pasipriešinimas jam sukūrė tokią socialinę sistemą, kur praktiškai pasitikima tik savo šeimos nariais. Graikijoje dar situaciją pablogino 1967-1974 m. fašistinė chunta, o likusiuose Balkanuose- komunistinė valdžia. Rumunus dar gelbsti austrų ir kažkiek vengrų įtaka Transilvanijoje (iki šiol rinkimuose aiškus pasiskirstymas tarp centro-dešinės Vakaruose ir PiS-o tipo "kairiųjų" likusiose šalies dalyje, net Bukarešte tik pastaruoju metu liberalai įsitvirtino), Kipre daugmaž visą laiką nuo nepriklausomybės buvo demokratija, slovėnus ir kroatus veikia austrų ir italų įtaka.

    The Origins of the Greek debt crisis

    Labai rekomenduoju pasižiūrėti šį video. Pagrinde kalbama apie Graikiją, bet problemų šaknys panašios visuose Balkanuose. Prie "low trust societies" čia paminima visa post-socialistinė Europa, Pietų Europa ir netgi Airija.
    Paskutinis taisė Elis; 2022.08.15, 22:46.

    Komentuoti:

Working...
X