Parašė R.D.
Rodyti pranešimą
1) bendrąja optika žiūrint keista giliai apdraudoti darinį, kuris nėra betarpiškai tavo Tėvynė. Kitaip sakant asmeniškai aš dar galiu pasisieloti dėl LTSR nesėkmių, bet apraudoti pvz. 1941 birželio 22-ąją (nekalbant jau apie jos sulyginimą su 1941 birželio 14-os tragedija) man yra nesuvokiama. Suprantu, kad nevalia bet kokio integracinio darinio lyginti su belenkokiu integraciniu dariniu, bet net ir EU pabaiga man niekad nebus tokia tragiška kaip rimtas LR pralaimėjimas (o ką jau ten kalbėti apie nedaperėtos lenkų didžvalstybės apkarpymą, tiesiogiai neliečiantį Lietuvos);
2) konkrečiai kalbant apie LDK; po to padalinimo pačios pravoslaviškiausios LDK dalies netekimas galėjo būti nelaimė nebent fanatiškiems katalikintojams. Nesakau, kad Polocko rusinams pasidarė lengviau gyventi, bet vieną hegemoną tiesiog pakeitė kitas hegemonas populiacijoje, kuri vis dar buvo iki-nacionalinėje stadijoje. Etiniams gi lietuviams turėjo tapti kvėpuoti lengviau - jų pačių šalyje pavadintoje jų vardu lietuvių svoris teoriškai turėjo padidėti (praktikoje su tokia degradavusiu valstybine sistema ir geriausi šansai jau nieko nebereiškė - gal dėlto irgi nusirauti plaukų kuokštą?).
3) Lenkijos karalystė stipriausiai prarado žemių. Piktdžiugavimu aš čia neužsiiminėsiu, bet tik pastebėsiu, jog iki 1772-ųjų Lietuvoje buvo spausdinami elementoriai "Mokslas skaitymo rašto lenkiško" (daugybė egzempliorių), o va po 1772-ųjų (kažkodėl būtent po 1772-ųjų) lenkams gavus per "čapką" Lietuvoje masiškai pradėta leisti „Mokslas skaitymo rašto lietuviško“. Kiekvienas te daro savo išvadas, o kas nemato tame priežastingumo - te prasuka pro šoną nieko netaręs.
Comment