Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronaviruso poveikis Lietuvos ir pasaulio ekonomikai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • vaidasp
    replied
    "Pritarta riboti prekybą ne maisto produktais ne tik turgavietėse, prekybos centruose ir parduotuvėse, bet ir viešosiose prekybos vietose."

    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/...jams-14303553/

    Kas čia dabar? Maximoj tik maistą galėsiu pirkti?

    Komentuoti:


  • udrius
    replied
    Taigi super - paramos gal sulauksime gegužę. Nes dėl paramos verslui svarstys tik balandžio 7 d. (gal).

    Seimas neskuba gelbėti verslo: balsavimas dėl subsidijų atidedamas iki kito Seimo posėdžio


    https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...u96RT3Db2kKmr8

    Komentuoti:


  • udrius
    replied
    OK visame šitame šš.... labiausiai pasirodė šaunieji mūsų parlamentarai. Vakar turėjo Seimas priimti sprendimus dėl ekonominės pagalbos verslui, tačiau mūsų šaunioji opozicija ne kartą žlugdė balsavimus, tad iki paramos priemonių vakar nebuvo preita...

    Komentuoti:


  • Vilnietizz
    replied
    Parašė PoDV Rodyti pranešimą

    Dėl parduotuvių ir degalinių taip galėtų būti ir Lietuvoje. Labai nejauku buvo kartą lankantis Lidl (Kaunas, Šiaurės pr.), kai pusė žmonių be kaukių ir pačioj parduotuvėj vienu metu kažkur iki 50 žmonių. Problema gali tapti eilės prie įėjimo į parduotuvę, bet galvoju gal galima ir tai sukontroliuoti, pvz. užsisakant atvykimo laiką į parduotuvę (?).
    Gal ir nejauku, tačiau, kol kaukės nėra privalomos, sunku tikėtis, kad jas dėvės VISI. O srautus galima reguliuoti.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Lrytas.lt 2020.03.31
    Prekybos centruose – šimtai nedirbančių parduotuvių: kaip PC tariasi su nuomininkais

    https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos...uoma-14290700/

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied

    Čia tik icebergo viršūnė. Suprantama, kad pradžioje eina avialinijos, po to bus viešbučiai, po to restoranai, po to darbą prarasti grės didžiąjai daliai paslaugų sektoriaus (t.y. didžiąjai daliai Lietuvos dirbančiųjų) , po to dėl krizės kentės statybos, gamyba, po to valstybės biudžetas - t.y. biudžetininkai ir pensininkai, + sveikatos apsauga, + švietimas ir t.t. Grandinė, kaip nudardėti į begugnę yra gana aiški - kas neaišku, tai ar tas nugrimzdimas bus sustabdytas ir jei bus - tai kurioje stadijoje.

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
    Jiems iš viso turi būti dykai.
    p.s. o ryšininkai ne prie ko.
    Ryšininkai (interneto tiekėjai, elektrikai...) turi užtikrinti labiau nei bet kada į skaitmeninę erdvę persikėlusią ekonomiką.

    Manau, kad jie šiuo metu irgi svarbesni nei bet kada.

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Parašė PoDV Rodyti pranešimą
    . Nedidelė nuolaida galbūt galėtų būti policininkams, kariams, ryšininkams ir gydytojams.
    Jiems iš viso turi būti dykai.
    p.s. o ryšininkai ne prie ko.

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
    Šiaip neblogiausia idėja Rygoje. Panaikino bet kokias transporto lengvatas pensininkams ir moksleiviams kad mažiau važinėtų.
    Galėtų VT kainas pakelti, jokių dabartinių lengvatų, darbas vairuotojams šiuo metu pavojingesnis, reikia dažniau dezinfekuoti transporto priemones. Nedidelė nuolaida galbūt galėtų būti policininkams, kariams, ryšininkams ir gydytojams.

    Komentuoti:


  • Globalus
    replied
    GetJet atleido 370 darbuotoju

    Komentuoti:


  • Romas
    replied

    Delfi.lt 2020.03.31
    ​​​​​​Kas atleido, o kas samdė: dirbančiųjų jau sumažėjo daugiau kaip 8,6 tūkst.
    ​​​​​​https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=83927057

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    Antroji viruso sukrėtimo banga kerta Kinijos gamykloms https://www.delfi.lt/verslas/bloombe....d?id=83918767
    Virusui siaučiant visame Europos žemyne, ypač Ispanijoje ir Italijoje, dėl ten įvedamų karantinų nutraukiami užsakymai kinų gamykloms, kaip tik tuo metu, kai jos ima stotis ant kojų. Tokia situacija stebima visos šalies mastu.
    Vasarį būtent mūsų klientai mus persekiojo užberdami klausimais, ar sugebėsime laiku pristatyti prekes. Dabar jau mes juos persekiojame, klausinėdami, ar mums vis dar tiekti prekes, kurias jie užsakė.
    Toks įvykių posūkis kelia didelę riziką antrajai pagal dydį pasaulio ekonomikai, tikinčiai, kad jai pavyks atitaisyti žalą, patirtą dėl vasarį per protrūkį uždarytų gamyklų. Net jei policijos formuotojai, įskaitant šalies premjerą Li Keqiangą, drąsiai kalba apie atsigavimą ir inicijuoja paramos priemones, ekonomistai ir toliau mažina augimo prognozes. „Akivaizdžiai matome antrąją sukrėtimo bangą Kinijos ekonomikoje, – teigė „Australia & New Zealand Banking Group“ ekonomistas Xingas Zhaopengas. Pasaulinis viruso plitimas „paveiks Kinijos gamybą dviem smūgiais: sutriks tiekimas grandinėse ir sumažės išorinė paklausa.“

    Komentuoti:


  • Zygis
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    Lietuva irgi degina?
    Taip. Ir jau galima sakyti sudegino ir teks skolintis. Neturim 5mlrd ekonomikos generavimui.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė Zygis Rodyti pranešimą
    Bet jeigu ziurint objektyviai - kas blogo, kad Rusija krizes metu degina rezerva? Kam daugiau jis skirtas? Kai Kryma pasieme ir rublis krito, irgi visi sauke, kad rezerva degina. Bet veliau nutilo. Visos salys dabar rezervus degina/skolinasi.
    Lietuva irgi degina?

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė themanual Rodyti pranešimą
    Labai gerai per tokias nepaprastas situacijas pasimato, kas yra rimtas verslininkas ir kas yra pašalpinis verslininkas. Siūlau kurti rimtą verslą ir nebūti pašalpiniu.
    Ne visi verslai gali prisitaikyti, pvz. uždaryta kokia nors parduotuvė dabar pristato prekes tiesiogiai, žodžiu sukasi kažkaip, bet pvz. ką daryti viešbučiams? Jų veikla sustabdyta valdžios įsakymu, taip pat ir visokie rimtesni restoranai, kurie rengdavo degustacines vakarienes ir pan., maisto išsinešimai negamins kaip picerijos ar kebabinės. Nepamirškim dar ir to, kad restoranai apskritai gyvena iš apyvartos ir neturi sukaupę kažkokių rezervų. Geriausiai krizę pergyvens stambiausi žaidėjai, kaip visokie Amazon, FB, Google, taip pat didžiosios avialinijos, kurios ir taip turi rezervų nuo kelių mėnesių iki metų, bet vis tiek dar papildomai iš valstybių gaus nesveiko dydžio subsidijas, o mažesnioms avialinijos teks bankrutuoti (tiksliau jau bankrutuoja).
    Paskutinis taisė Lettered; 2020.03.30, 18:41.

    Komentuoti:


  • PoDV
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

    Visų pirma, tai kaip ir kiekvienoje krizėje, taip ir šitoje bus tokių, kurie sugebės iš jos išeiti laimėtojais. Bet netgi tos įmonės, kurios sugebėjo staigiai persiorientuoti ir pradėti kokio nors dezinfekcinio skysčio gamybą, veikiausiai dėl kritusių pardavimų savo reguliarioje veikloje nuostolius patirs didesnius, nei gaus pelno iš persiorientavimo. Bet esmė, kad juk tokių bus trupiniai, ant rankų pirštų galima bus suskaičiuoti ir bendrai šalies ekonomikai tai yra absoliutus nulis. Man įdomu būtų pamatyti kaip nuotoliniu būdu dirbti pradės ne tai kad restoranai ar viešbučiai, bet kirpėjai, dantistai, taksistai, pardavėjai ir šimtai kitų specialybių, kurios Lietuvoje sudaro daugiau nei pusę darbo vietų. Yra darbo vietų, kurios prisitaiko dirbti nuotoliniu būdu - bet nuotolinio darbo kokybė ir efektyvumas yra žymiai menkesnis, jeigu jis būtų tik kažkiek menkesnis, tai įmonės nekištu pinigų į brangų ofiso išlaikymą ir dauguma dirbtų iš namų. Statybose dar kai kur dirba, bet ir jos pradės stoti ir net ne dėl koronaviruso, o dėl ekonominės krizės. Tas pats ir su daugybe gamyklų. Kai kam atrodo, kad čia baikės, kad pasėdėsim mėnesiuką kitą namie ir po to viskas bus, kaip buvę. Jeigu tai bus mėnesiukas ar du - puiku, bus milžiniški nuostoliai, daugybe naujų bedarbių ir ekonomikos smigimas, bet tai nebus katastrofiški padariniai ekonomikai. Tiek Lietuvos bankas, tiek kiti rimtesni Lietuvos ekonomistai ir institucijos aiškiai pasakė - jei karantinas užsitęs 3-4 mėnesius, BVP kris 20%. Pas mus jau greitai mėnuo bus - ar pasimatė kur nors šviesa tunelio gale? Netruks praeiti ir antras ir situacija bus lygiai tokia pati, kokią mes turime šiandieną - t.y. karantino nebus galima atšaukti, nes atšaukus karantiną pradėtų sparčiai didėti susirgimų skaičius. Bet kas bus, jeigu mes karantine sėdėsim visus metus? Jeigu trijų mėnesių karantinas yra -20% BVP (primenu, kad per 2009 m. krizę BVP smigo 15%), tai metų karantinas būtų ~60% BVP smigimas. Nurėžiam nuo mūsų dabartinio BVP 60% ir ką gaunam? Ogi 1998-2000 metai. Tau tai atrodo kaip kosmosas, tai kiek tavo nuomone smigtų Lietuvos BVP, jeigu toks karantinas, koks yra dabar, užsitęstų metus?
    Iš kitos pusės, net jei Lietuva nusmigtų į 2000-ųjų ekonomikos lygį, tai nereikštų, kad laiko mašina persikeltume į 2000-uosius.

    Beje, bus tiriami žmonės ar jie atsparūs virusui, darys antikūnių testus, tai žadama, kad galbūt bent jau tam tikra populiacijos dalis galėtų grįžti į darbus nelaukiant kaip pasisuks epidemija.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Parašė themanual Rodyti pranešimą
    Čia tu esi kosmonautas su savo 1990 metais, kai tuo tarpu žmonija daro neregėtą proveržį nuotoliniame darbe, švietime, sveikatos konsultacijose, e-prekyboje, e-valdžios paslaugose, darbuotojų nuomoje ir t.t.
    Visų pirma, tai kaip ir kiekvienoje krizėje, taip ir šitoje bus tokių, kurie sugebės iš jos išeiti laimėtojais. Bet netgi tos įmonės, kurios sugebėjo staigiai persiorientuoti ir pradėti kokio nors dezinfekcinio skysčio gamybą, veikiausiai dėl kritusių pardavimų savo reguliarioje veikloje nuostolius patirs didesnius, nei gaus pelno iš persiorientavimo. Bet esmė, kad juk tokių bus trupiniai, ant rankų pirštų galima bus suskaičiuoti ir bendrai šalies ekonomikai tai yra absoliutus nulis. Man įdomu būtų pamatyti kaip nuotoliniu būdu dirbti pradės ne tai kad restoranai ar viešbučiai, bet kirpėjai, dantistai, taksistai, pardavėjai ir šimtai kitų specialybių, kurios Lietuvoje sudaro daugiau nei pusę darbo vietų. Yra darbo vietų, kurios prisitaiko dirbti nuotoliniu būdu - bet nuotolinio darbo kokybė ir efektyvumas yra žymiai menkesnis, jeigu jis būtų tik kažkiek menkesnis, tai įmonės nekištu pinigų į brangų ofiso išlaikymą ir dauguma dirbtų iš namų. Statybose dar kai kur dirba, bet ir jos pradės stoti ir net ne dėl koronaviruso, o dėl ekonominės krizės. Tas pats ir su daugybe gamyklų. Kai kam atrodo, kad čia baikės, kad pasėdėsim mėnesiuką kitą namie ir po to viskas bus, kaip buvę. Jeigu tai bus mėnesiukas ar du - puiku, bus milžiniški nuostoliai, daugybe naujų bedarbių ir ekonomikos smigimas, bet tai nebus katastrofiški padariniai ekonomikai. Tiek Lietuvos bankas, tiek kiti rimtesni Lietuvos ekonomistai ir institucijos aiškiai pasakė - jei karantinas užsitęs 3-4 mėnesius, BVP kris 20%. Pas mus jau greitai mėnuo bus - ar pasimatė kur nors šviesa tunelio gale? Netruks praeiti ir antras ir situacija bus lygiai tokia pati, kokią mes turime šiandieną - t.y. karantino nebus galima atšaukti, nes atšaukus karantiną pradėtų sparčiai didėti susirgimų skaičius. Bet kas bus, jeigu mes karantine sėdėsim visus metus? Jeigu trijų mėnesių karantinas yra -20% BVP (primenu, kad per 2009 m. krizę BVP smigo 15%), tai metų karantinas būtų ~60% BVP smigimas. Nurėžiam nuo mūsų dabartinio BVP 60% ir ką gaunam? Ogi 1998-2000 metai. Tau tai atrodo kaip kosmosas, tai kiek tavo nuomone smigtų Lietuvos BVP, jeigu toks karantinas, koks yra dabar, užsitęstų metus?

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

    Nežinau ar populistai taip galvoja, bet žinau, kad taip galvoja tie, kas bent jau mokykloje girdėjo apie Phillips curve ir aggregate demand.
    Populizmas ir yra kai atsirenki kas tau patogu ir nutyli nepatogias aplinkybes.

    Komentuoti:


  • sankauskas
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Populistas čia tik tas, kuris galvoja, kad leidus visiems dirbt automatiškai atsiras paklausa.
    Nežinau ar populistai taip galvoja, bet žinau, kad taip galvoja tie, kas bent jau mokykloje girdėjo apie Phillips curve ir aggregate demand.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

    Aš suprantu, kad populistui dažniausiai yra sunku suprasti apie ką vyksta kalba ar juo labiau suprasti kaip veikia ekonomika - populizmas yra žaidimas per jausmus ir per baimes, o ne per faktus ir argumentus. Jeigu tai, ką aš rašiau, būtum skaitęs su galva, o ne su fantazija, tai būtum pamatęs ir apie ką aš rašiau. Netikiu, kad padės, bet pasikartosiu - žinoma, kad aš būčiau labai laimingas, jeigu nemirtų nei vienas žmogus, bet mes susiduriame su dviguba krize, iš vienos pusės tai sveikatos krizė, iš kitos pusės ekonominė. Būtina rasti geriausią derinį tarp šitų dviejų, kad nes jeigu kas galvoja, kad gili ekonominė krizė nereiškia sugadintų žmonių gyvenimų, mirčių ir emigracijos bangos - tai tegul tie pagalvoja iš naujo. Žinoma, jeigu tu įsivaizduoji, kad pinigai auga ant medžių - vadinas jokios ekonominės krizės nėra ir nebus, nes tiesiog prisiskinsim tiek pinigų, kiek reikės, o tai reiškia, kad karantine galim sėdėti pusantrų metų tol, kol bus atrasta vakcina.
    Populistas čia tik tas, kuris galvoja, kad leidus visiems dirbt automatiškai atsiras paklausa.

    Komentuoti:

Working...
X