Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Latvijos ir Estijos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Estų net į Suomiją neįleidžia.
    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

    Comment


      O lietuvius?

      Comment


        Parašė liutass Rodyti pranešimą
        O lietuvius?
        Tie pasipūtę skandinavai nieko neįsileidžia, nes nemoka nuo koronos saugotis kaip jie. Estai irgi stebėtinai įsirodė kažkur kovo mėn. su britiška atmaina, kad nelabai jiems skandinavija sekėsi žaisti. Dėl Lietuvos iliuzijos nėra, dar galima džiaugtis, kad mūsų situacija turbūt buvo geresnė nei kokios Čekijos ar Vengrijos (nepaisant aplamai labiau pasiligojusios vyresnės populiacijos Lietuvoje, kuri išpūtė mirtingumą).

        Comment


          Laisvojo Idel-Uralo grupė kviečia perkelti Pasaulinį ugrofinų kongresą į Lietuvą (pastarasis vyko Tartu, Estijoje), nes ugrofinų šalys neatlaiko Kremliaus spaudimo.

          https://windowoneurasia2.blogspot.co...-shifting.html

          Comment


            Parašė liutass Rodyti pranešimą
            O lietuvius?
            Pasiskiepijusius įleidžia.
            Post in English - fight censorship!

            Comment


              Parašė Tomas Rodyti pranešimą
              Estija ne taip senai patyrė nacionalinį pažeminimą, kai Švedija neįtraukė jos į Šiaurės šalių kelionių burbulą, kur kelionėms į ir iš Švedijos nereikalaujamas galimybių pasas.
              Baisu. Dabar jau Estija tikrai prarado bet kokį tarptautinį legitimumą.

              Comment


                Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                Lietuva niekada neturėjo tiek iliuzijų kaip Estija, kad yra labai bendra su Šiaurės Europa. Lietuva burbule su Lenkija.
                Na yra fantazorių kurie mano kad lietuva yra šiaurės europoje, nors geografiškai esame centras o politiškai - rytai.

                Comment


                  Tviteryje skaičiau, kad Estijos civil recognition įstatymas realiai neveikia nes nėra jį įgyvendinančių teisės aktų.
                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                  Comment


                    Šią vasarą vėl nemažai pakeliavau, tame tarpe ir po Latviją su Estija. Iki tol Estijoje buvau lankęsis mažai ir trumpai, o dabar gavosi pabūti ilgiau, pavažinėti plačiau, labiau susipažinti su viskuo (nebuvau tik Narvos regione ir salose). Ir kontrastas tarp Estijos ir Latvijos yra neįtikėtinas, nepaisant to, kad šalys istoriškai ir kultūriškai GALĖTŲ būti labai panašios (tas atsispindi ir toje pačioje architektūroje), bet deja nėra.

                    Visų pirma, labai keista, kodėl Lietuvoje daug kas trigerinasi, kai Estija save laiko Skandinavija. Kokia priežastis trigerintis dėl faktų? Estija realiai YRA Skandinavija. Ir dėl istorijos, kultūrinio bendrumo, ir dėl dabartinių realijų. Matosi, kad taikoma į Skandinavijai būdingus standartus - visur tvarka, išblizginta, išdažyta, išgražinta, daug geros aechitektūros, tiesiog malonu būti visur - ir miestuose, ir provincijoje. Nuo Talino iki Peipsi ežero (labai cool ežeras, kaip jūra), iki Latvijos pasienio - matosi, kad viskas prižiūrima. Maloniai nuteikia daug skandinavišku stiliumi padažytų namelių provincijoje - tokių pačių, kokie stovi salelėse plaukiant keltu į Stokholmą, ar Helsinkio apylinkėse (nors reikia pripažinti, kad aplink Helsinkį jie kažkodėl nesukelia tokios išpuoselėtos tobulybės įspūdžio, kaip aplink Stokholmą).

                    Tuo tarpu Latvija... Dauga pasakyta šioje temoje, taip kad, maždaug viskas aišku. Kontrastas baisus, netgi palyginus su Lietuva, o su Estija - tuo labiau. Dabar daug kas, reikia pripažinti, yra lyg ir tvarkoma, keliuose klojamas naujas asfaltas vietoj buvusio lopas ant lopo, atsirado tvarkingesnių namų provincijoje, bet visumoje - kelias labai tolimas iki LT ir EE. Ryga, nepaisant savo puikaus paveldo, negali lygintis su Talinu, o Daugpilis ir Talinas yra skirtingi tiesiog neįtikėtinai, nors dydis toks pats. Net sovietiniai daugiabučiai Estijoje atrodo kaip saldainiai. Liepoja, Ventspilis - daug kas Lietuvoje baldelina dėl jų, kaip faina ir panašiai, bet Pärnu atrodo absoliučiai kitaip visos įmanomos tvarkos prasme.

                    Čia kažkas temoje sakė kad Latvijoje geriau žiūrima į gamtą, paveldą, net mediniai stulpai fainesni, Lietuvoje daugiau netvarkos ir t. t. Bet tai neįtikėtinai kertasi su realybe. Gaujos nacionalinis parkas - plačiai lankomas lietuvių, irgi labai liaupsinamas, giriamas. Na, kažkaip nelabai suprantu. Taip, gamta puiki, to nepaneigsi, bet visur veda kažkokie baisaus asfalto keliai (net autostrados, jungiančios su Ryga atkarpa, nuo Siguldos atrodo kaip po karo), stovėjimo aikštelės - žvyras arba tas pats klaikus asfaltas, pakelėse aišku piktžolės ir krūmai (kodėl Latvijoje tai įprastas vaizdas?), o apie paveldą, daug yra tokių atvejų, kad darosi graudu. Stovi kažkokie griuvėsiai, pelėsiais ir kerpėmis apaugę, aplink žolės - ir tai yra lankytina vieta. Sorry, bet ar tas pats paveldas po kelių dešimtmečių nenusibaigs, kai jis tokios būklės? Tartu yra senos katedros griuvėsiai centre - jie sutvarkyti, sutvirtinti (kad nesugriūtų, jas neabejotinai būtų netvarkant), išgražinti, pritaikyti lankytojams, jokių piktžolių aplink nepamatysi - žolytė, gėlės, informacinai stendai. Negalima padaryti taip?

                    Labai keistai atrodo toks Latvijoje labai įprastas dalykas - pasodinti kokį nors tikrai gražų gėlyną ar pastatyti skulptūrą, o už kelių žingsnių - nenupjauta žolė, sužėlusi bet kaip, ar kokia baisi silikatinių plytų siena. Kodėl? Atrodo, vietomis kažkas gražaus padaryta, nepaneigsi, bet tai paskęsta žolių, krūmų, išdaužyto asfalto, apsilupusių daugiabučių, nedažytų namų ir raudonų ar baltų silikatinių plytų jūroje. Tie tarybiniai pastatai, kurie šiai dienai morališkai pasenę ir verkia būti renovuoti, Latvijoje rėkia iš kiekvieno kampo. Estijoje jų net nepastebėsi (nors be abejo, jų tenai turėtų būti tiek pat - bet jie įgavę šiuolaikinį vaizdą).

                    Ir dar labai graudžiai nuteikia daug kur matyti Latvijoje vaizdai - koks nors senas, gražus pastatas, aš akmenų ar su kolonomis. Apdengtas surūdijusia skarda, pristatyta visokių pašiūrių, langai užkalti celofanu, vietomis jau byra plytos, aplink žvyruota aikštelė. Estijoje to nemačiau. Nors gal paieškojus būtų? Bet netgi tokiu atveju, esmė tame, kad Estijoje to reikia IEŠKOTI. Latvijoje ieškoti nereikia - lenda į akis vos ne kiekviename miestelyje. Kuo tai paaiškinti? Kad Latvija biednesnė ekonomiškai, kažkaip neįtikinama priežastis - parvarkyti šias problemas nereikia kažkokių neįtikėtinų resursų. Be to, Latvijos ekonominis atsilikimas nėra toks jau baisiai kontrastingas - skiriasi procentais, ne kartais. Tačiau vaizdas daug kur kontrastingas, net labai.

                    Apie modernią architektūrą - Estijoje jos labai daug, net tokiame Tartu yra ką pasižiūrėti. Latvijoje - yra pavienių gerų pavyzdžių, bet žymiai mažiau, deja.

                    Visumoje - gaila kaimynų, giminiškos šalies. Labai tikiuosi, kad kaip nors pagaus plėtros bangą ir pasivys. Labai įdomu - juk Latvija kuktūriškai labai susijusi su Vokietija. Vokietijoje net žolę mėgstama nupjauti milimetrų tikslumu, viską dažyti, blizginti, švarinti. Latvija neperėmė šių dalykų? Lietuvoje ir Lenkijoje daugiau galima pamatyti vokiško "ordnungo", nei vokiečių tiesiogiai ilgą laiką valdytoje Latvijoje. Įdomu.
                    Snowflakes will attack U <3

                    Comment


                      Paklausyk istoriko Valdo Rakučio R&B patreone, pas jį daug pafilosofavimų mūsų artimesnių ir tolimesnių kaimynų tautinio mentaliteto tema. Trumpai kalbant - latviai nemėgsta vokiečių, nes tie latvius kelis šimtus metų intensyviai išnaudojo ir spaudė. Rusus tuo tarpu visai mėgsta, nes tie išvadavo iš vokiečių priespaudos, leido ir skatino tautinį latvių judėjimą ir t.t. ir pan.

                      T.y. viskas lygiai atvirkščiai lyginant su Lietuva. Mes nuo Žalgirio mūšio laikų su kaimyniniais vokiškai kalbančiais dariniais gyvenome draugiškai ir be konfliktų (išskyrus kelis nedidelius epizodus) ir į vokiečius žiūrime daugiau teigiamai ir dažnai imame iš jų pavyzdį. O Rusijos imperijos laikotarpis, kuris latviams buvo klestėjimo ir tautinio atgimimo metas, mums kaip tik yra didžiausios priespaudos periodas.
                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                      Comment


                        Tai tikiu, kad gal Latvijoje tikrai daug kas nemėgsta Vokietijos dėl istorinių priežasčių, bet vis dėlto, SAVO šalyje nesiekti aukštų tvarkos standartų "kad nebūtų kaip pas vokiečius" yra ką aš žinau... Beje, tie tvarkos standartai, nors mes pripratę sakyti "vokiškas ordnungas", jie yra tiesiog universalūs "by default" ir visų turėtų būti siektini. Tiesiog, kad dėl istorinių ar kultūrinių priežasčių jie labiausiai prigijo Vokietijoje ar Skandinavijoje, būtent ten jie tapo artimiausiais idealo išsipildymui - tai nepadaro jų netinkamais Latvijai, Rusijai, Venesuelai, Iranui, Tailandui... Nes tvarka ir Afrikoje tvarka.
                        Snowflakes will attack U <3

                        Comment


                          Kalba eina apie tai, kad Latvija kaip mes ją suprantame, kultūriškai yra artimesnė Rusijai.
                          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                          Comment


                            Dėl nepjaunamos žolės, tai čia dabar ekologijos mada. Daug kur kokioje olandijoje gali pamatyti nepjautu pievų miestuose nes "biofauna" ir kitokios nesąmonės.

                            Comment


                              Prieš dvi savaites grįžau iš po kelionės po "skurdžiąją" rytų Latviją, nemačiau aš ten kažkokios betvarkės. Lietuvoj ji tikrai didesnė ir dėl didesnio gyventojų kiekio labiau pastebimesnė.

                              Comment


                                Abu turėtumėte įdėti nuotraukų - ir problem solved !
                                It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                Comment


                                  Parašė Garbanius Rodyti pranešimą
                                  Prieš dvi savaites grįžau iš po kelionės po "skurdžiąją" rytų Latviją, nemačiau aš ten kažkokios betvarkės. Lietuvoj ji tikrai didesnė ir dėl didesnio gyventojų kiekio labiau pastebimesnė.
                                  Nepasakyčiau, kad rytų Latvija išsiskiria bendrame Latvijos kontekste. Nuo Liepojos iki Valmieros, nuo Ventspilio iki Rezeknės vaizdas daugmaž panašus. Vienintelė vieta, kuri Latvijoje maloniai stebina - Bauskos apylinkės. Ten tikrai nesijaučia kontrasto su Lietuva.

                                  Lietuvoje daugiau betvarkės? Neįsivaizduoju kokius reikia taikyti standartus ir ką vadinti betvarke, kad taip sakyti. Ar lygintume sostines (Vilnius vs. Ryga), ar mažesnius miestus (Panevėžys vs. Daugpilis), ar uostus (Klaipėda vs. Liepoja), ar kurortus (Palanga vs. Jūrmala), ar provincijos miestelius, ar kaimus, ar kelius, ar lankytinas vietas ir paveldą - na visur, absoliučiai visur Lietuvoje labiau patvarkyta, padažyta, renovuota, pablizginta ir t. t.
                                  Snowflakes will attack U <3

                                  Comment


                                    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                    Nepasakyčiau, kad rytų Latvija išsiskiria bendrame Latvijos kontekste. Nuo Liepojos iki Valmieros, nuo Ventspilio iki Rezeknės vaizdas daugmaž panašus. Vienintelė vieta, kuri Latvijoje maloniai stebina - Bauskos apylinkės. Ten tikrai nesijaučia kontrasto su Lietuva.

                                    Lietuvoje daugiau betvarkės? Neįsivaizduoju kokius reikia taikyti standartus ir ką vadinti betvarke, kad taip sakyti. Ar lygintume sostines (Vilnius vs. Ryga), ar mažesnius miestus (Panevėžys vs. Daugpilis), ar uostus (Klaipėda vs. Liepoja), ar kurortus (Palanga vs. Jūrmala), ar provincijos miestelius, ar kaimus, ar kelius, ar lankytinas vietas ir paveldą - na visur, absoliučiai visur Lietuvoje labiau patvarkyta, padažyta, renovuota, pablizginta ir t. t.
                                    Betvarkė vizualinė: visokių aukščių, spalvų skulypusios tvoros, išdarkyti senoviniai langai įstatant berėmius plastikinius, trobos dažymas keliom spalvom, nes kiekvienam savininkui " taip patogiau", kieme sandeliuojamos lentos, šiferio lakštai apkamšyti visokiais politilenais, kaupiamas metalo laužas, žodžiu vardint ir vardint. Tuo tarpu LV, kad ir sena bet vienspalvė trobelė originaliais langais, tvora niekam nereikalinga, kieme tuščia ir tvarkinga. Keliuose nauji, apynnaujai autobusai, privataus transporto parkas irgi naujesnis.

                                    Comment


                                      Parašė Garbanius Rodyti pranešimą

                                      Betvarkė vizualinė: visokių aukščių, spalvų skulypusios tvoros, išdarkyti senoviniai langai įstatant berėmius plastikinius, trobos dažymas keliom spalvom, nes kiekvienam savininkui " taip patogiau", kieme sandeliuojamos lentos, šiferio lakštai apkamšyti visokiais politilenais, kaupiamas metalo laužas, žodžiu vardint ir vardint. Tuo tarpu LV, kad ir sena bet vienspalvė trobelė originaliais langais, tvora niekam nereikalinga, kieme tuščia ir tvarkinga. Keliuose nauji, apynnaujai autobusai, privataus transporto parkas irgi naujesnis.
                                      Yra Lietuvoje pakankamai tokių dalykų, be abejo, bet kad jie labai greit nyksta. Daugumoje privačių kiemų tokias baisybes keičia lygiai nupjautos vejos, gėlynai, perdenginėjami stogai, renovuojami namai, statomi nauji kalviškų ornamentų vartai ir t. t. Gatvėse - naujas asfaltas, trinkelės. Privincija Lietuvos dabar visai kita, nei prieš 15 metų. Latvijoje tokio progreso yra labai pastebimai mažiau. Daugiabučiai Lietuvoje renovuojami žymiai greitesniais tempais nei Latvijoje. Netgi tokių Švenčionėlių daugiabučiai beveik visi renovuoti, kai Latvijije tai galima pasakyti nebent apie Ventspilį. Lyginau su Estija, tai ten iš viso kitas lygis, ir Lietuvai yra kur temptis. Bet kad Lietuvai reikėtų pasitempti iki Latvijos - na nėra tokio įspūdžio, kaip tik priešingai.

                                      Trobelių vienspalvių taip, daug, originaliais langais. Tik kažkodėl graudžiai daug jų nusilupusios, kitos netgi iš viso niekad nedažytos, vejos nėra, gėlynų nėra. Yra be abejo sutvarkytų, bet pastebimai mažiau nri LT ar EE. Nesuprantu, kaip gali nekristi į akis tokie kiekiai nerenovuotų, apsilupusių namų - ir privačių, ir daugiabučių? O kelių kokybė? O tos žolės, netgi miesteliuose, kur šiaip priimta gražiai nupjauti veją? Stovėjimo aikštelės? Daug kurių paveldo objektų būklė ir privažiavimas iki jų?

                                      "Tvora niekam nereikalinga", well, įdomu.
                                      Paskutinis taisė Tomizmas; 2021.08.20, 09:13.
                                      Snowflakes will attack U <3

                                      Comment


                                        Yra Estijoje dar vienas nemažas pliusas iš kitos srities - panašiai kaip Švedijoje, ko nepaklausi anglų kalba (nesvarbu kokio amžiaus ar pareigų žmogaus), tikimybė virš 90% kad tau atsakys normaliai ir suprantamai. Eilinėje degalinėje, eilinėje parduotuvėje - bet kur.

                                        Labai keista, kad Lietuvoje yra labai dažnai sutinkama "atgavorkė" tarp vyresnių žmonių: "man jau 50 metų, kur aš ten kalbas mokysiuosi, tokiame amžiuje sunku, anglų kalboj ne taip tariasi kaip rašosi" ir t. t. - o kodėl Estijoje sutiktiems tėvų kartos, 50 - 60 metų žmonėms, šios baisios kliūtys nesutrukdė?
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                                          Yra Estijoje dar vienas nemažas pliusas iš kitos srities - panašiai kaip Švedijoje, ko nepaklausi anglų kalba (nesvarbu kokio amžiaus ar pareigų žmogaus), tikimybė virš 90% kad tau atsakys normaliai ir suprantamai. Eilinėje degalinėje, eilinėje parduotuvėje - bet kur.

                                          Labai keista, kad Lietuvoje yra labai dažnai sutinkama "atgavorkė" tarp vyresnių žmonių: "man jau 50 metų, kur aš ten kalbas mokysiuosi, tokiame amžiuje sunku, anglų kalboj ne taip tariasi kaip rašosi" ir t. t. - o kodėl Estijoje sutiktiems tėvų kartos, 50 - 60 metų žmonėms, šios baisios kliūtys nesutrukdė?
                                          Gal mokykloj sovietiniais laikais anglų buvo populiaresnė nei vokiečių? Dėl to pačio istorinio komplikuoto ryšio su Vokietija.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X