Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sankcijų ir naftos kainų kitimo įtaka Rusijos ir kt. šalių ekonomikai (iki 2022.02)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • mantasm
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Tai kaip čia išeina, kad sausio 25 d. buvo atnaujintas Nord Stream tiesimas ir to nesustabdė jokios prieš tai įvestos sankcijos.
    Kas stabdo projektus - sankcijos ar jų taikymas? Sankcijas taiko ar buvęs prezidentas kuris priėmė sankcijas, ar šiuo metu einantis pareigas?

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Tai kaip čia išeina, kad sausio 25 d. buvo atnaujintas Nord Stream tiesimas ir to nesustabdė jokios prieš tai įvestos sankcijos?
    Taip išeina, kad putinas nebijo Bideno.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Parašė digital Rodyti pranešimą
    sausio 20 buvo inauguruotas Bidenas, ir jau sausio 25, dieną prieš Bideno ir putino telefoninį pokalbį, NS2 tiesimas buvo atnaujintas.

    Sankcijos būtų skiriamos visiems, kurie bando padėti rusų laivams, taip pat draudimo ir sertifikavimo kompanijoms. Jei manai, kad rusų kompanijos sugebės pačios sertifikuoti - galvok iš naujo.
    Blogai tai, kad Bidenas vis tik atrodo planuoja "tartis" su Vokietija, ir NS2 bus pabaigtas tik tokiu atveju, jei Bidenas neskirs sankcijų (kaip jau ir daro, žr. mano ankstesnį pranešimą) ir "susitars".
    Tai kaip čia išeina, kad sausio 25 d. buvo atnaujintas Nord Stream tiesimas ir to nesustabdė jokios prieš tai įvestos sankcijos? Ir kai jau rusų laivas išplaukė tiesti dujotiekio (o išplaukė turbūt dar prie Trumpo), jo jau nebegalima buvo pasankcionuosi, pasankcionuoti galima buvo nebent ten kokias jį remontavusias įmones ir pan., bet to arba nebuvo padaryta, arba net nebuvo daryta. Realiai ką Baidenas gavo - tai faktą, kad Nors Streamas bus pastatytas. Dabar lieka tik klausimas ar galima sankcijomis sustabdyti to dujotiekio sertifikavimą ar apdraudimą ir kaip jau minėjau - sankcijos veikia tik tas įmones, kurios dirba JAV ir kurioms JAV rinka yra svarbesnė, nei Nord Streamas. Labai lengvai galima sankcionuoti kokias dujų vamzdžių tiesimo tarptautines kompanijas, bet jeigu kokia sertifikavimo įmonė JAV rinkoje nedirba - tai tos sankcijos jos ir neveiks. Kai 99% projekto yra įgyvendinama, tai tikėtis, kad Kremlius neras būdų tą paskutinį procentą įgyvendinti apeinant JAV sankcijas yra naivu.

    Komentuoti:


  • Aleksio
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Su NordStreamu problema yra, kad jis ten berods 95% užbaigtas ir pastatytas jis buvo ne per kieno nors kito kadenciją, o per Trumpo. Dar daugiau - tai visai nebuvo Trumpas, kuris mėgino NS2 sustabdyti. Trumpas dėl to nesiėmė jokių veiksmų, sankcijos buvo įvedamos kongresui išleidžiant visokius įstatymus. Paskutinės sankcijos NS2 buvo įtrauktos į kongreso priimtą gynybos biudžeto projektą ir Trumpas jį vetavo, t.y. Trumpas ne tik kad neįvedinėjo NS2 jokių sankcijų,
    kada priešas patiria didesnius nuostolius? - kai jo finansuojamas objektas yra užbaigtas 95% ir tenka stabdyti darbus, ar kai objektas yra tik projekto stadijoje ir tenka stabdyti darbus?
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Baidenas jau pareiškė, kad 'stovės kartu su Ukraina jos kovoje su Kremliaus agresija'.
    Baidenas 2014 jau stovėjo kartu su Ukrainą ir nepadarė nieko. Ir dabar nieko nepadarys.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Kai projektas jau beveik užbaigtas, kai beveik visus darbus jau atlieka Rusijos kompanijos, kurios sankcijų nebijo, kai sankcijoms NS2 priešinasi ne tik kad Rusija, bet ir pati Vokietija - tu manai, kad kažkokios sankcijos gali sustabdyti NS2?
    Be abejo.
    Tai, kad ten porai ar keletui mėnesių nusikels statybų pabaigą neturi absoliučiai jokios reikšmės. Reikšmę turi tik jeigu NS2 bus užblokuotas, o ne atidėtas porai mėnesių, o užblokuoti jo neradus bendros kalbos su Vokietija tikriausiai yra neįmanoma.
    Tai kad ir iki šiol nebuvo bendros kalbos su Vokietija, bet kai Trumpas sustabdė NS2 statybas prieš metus, jos nebuvo atsinaujinusios (ten kelios virtualios dienos gruodžio mėnesį nesiskaito, tai buvo daroma formaliai, kad leidimai neišsiexpirintų ir prasitestų šiems metams). Bet, sausio 20 buvo inauguruotas Bidenas, ir jau sausio 25, dieną prieš Bideno ir putino telefoninį pokalbį, NS2 tiesimas buvo atnaujintas.

    Sankcijos būtų skiriamos visiems, kurie bando padėti rusų laivams, taip pat draudimo ir sertifikavimo kompanijoms. Jei manai, kad rusų kompanijos sugebės pačios sertifikuoti - galvok iš naujo.
    Blogai tai, kad Bidenas vis tik atrodo planuoja "tartis" su Vokietija, ir NS2 bus pabaigtas tik tokiu atveju, jei Bidenas neskirs sankcijų (kaip jau ir daro, žr. mano ankstesnį pranešimą) ir "susitars".

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied

    Tai aš ir nerašiau, kad sankcijos apskritai neveikia, rašiau, kad jos nelabai veikia, t.y. jos Nord Streamo 2 statybos nesustabdo, o tik pavėlina pabaigą. Kai projektas jau beveik užbaigtas, kai beveik visus darbus jau atlieka Rusijos kompanijos, kurios sankcijų nebijo, kai sankcijoms NS2 priešinasi ne tik kad Rusija, bet ir pati Vokietija - tu manai, kad kažkokios sankcijos gali sustabdyti NS2? Tai, kad ten porai ar keletui mėnesių nusikels statybų pabaigą neturi absoliučiai jokios reikšmės. Reikšmę turi tik jeigu NS2 bus užblokuotas, o ne atidėtas porai mėnesių, o užblokuoti jo neradus bendros kalbos su Vokietija tikriausiai yra neįmanoma.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Pirmiausiai, tai tos U.S. sankcijos Nord Streamo statyboms nelabai veikia.
    Kaip tai neveikia? Taigi įvedus sankcijas iš karto tą pačią dieną nustojo tiesti vakarų firma (nebepamenu jos pavadinimo, yra čia forume). Rusai puolė modernizuoti savo laivus ir t.t. Po to kitos įmonės drausti/sertifikuoti atsisakė. Jei sankcijos neveiktų, NS2 būtų pastatytas jau prieš metus.
    Paskutinis taisė digital; 2021.03.18, 16:35.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Pirmiausiai, tai tos U.S. sankcijos Nord Streamo statyboms nelabai veikia. Jeigu Trumpas toks geras Nord Streamo stabdytojas - tai kodėl Nord Streamas jau praktiškai pastatytas? Ir pastatytas ne per Baideno, o per Trumpo kadenciją. Liko ten kažkokie baigiamieji darbai, kuriuos Rusija jau vykdo su savo laivu ir savo jėgomis. Tai, kad JAV dabar sankcionuos kokius nors bandelių tiekėjus iš Danijos, Nord Streamo 2 statybos tai veikiausiai nesustabdys. Ir aš spėju, kad Baideno administracijai dabar paliktas sudėtingas pasirinkimas - galima mėginti sankcionuoti visus aplinkui, bet jeigu tai jau per vėlu ir geriausiu atveju tos sankcijos gali tik mėnesiu ar dviem pavėlinti NS2 statybos pabaigos datą, tai kas tada? Tada rezultatas būtų toks, kad sustabdyti jo nepavyktų, o kartu tai sugadintų santykius su Vokietija, per kurią dabar norima atkurti JAV ir Europos bendradarbiavimą. Iš esmės, NS2 buvo pastatytas per Trumpo kadenciją, bet veikiausiai dėl to kaltas liks Baidenas. Apkritai JAV sankcijos nėra visagalės, jų esmė yra, kad kompanijos, kurios prisideda prie NS2 statybos, praranda JAV rinką ir turi rinktis kas jiems svarbiau. Bet tos sankcijos nelabai veikia Rusijos kompanijų ir pasitraukus kažkokiai vakarų kompanijai iš NS2 statybos, ją pakeičia kokia nors rusiška alternatyva, tegul ir ne tokia efektyvi. Taigi norint sankcijomis stabdyti NS2 statybas - tą katės pelės žaidimą reikėjo pradėti žaisti pačioje pradžioje, kada dar ir vokiečių kompanijos nebuvo tiek daug pinigų į jį sukišusios. Apskritai NS2 statybas reikėjo stabdyti ne per sankcijas, o per dialogą su Vokietija, tik kad staiga tai dėl Trumpo personos tapo neįmanoma. Aš nesu ekspertas, bet mano supratimu JAV sankcijomis NS2 statybos jau praktiškai neįmanoma sustabdyti, nes pagrinde visi darbai jau yra vykdomi Rusijos kompanijų. Tikriausiai jį įmanoma sustabdyti vieninteliu būdu - JAV randant bendrą sprendimą kartu su Vokietija.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Nelabai aišku ar Baideno administracijai pavyks NS sustabdyti, kada jis jau yra finišo tiesiojoje, bet net jeigu dėl NS2 sustabdymo Baideno administracija nieko nepadarytų - tai vadinas Baideno administracija būtų tiesiog vienodai bloga, kaip ir Trumpo, kuri tuo klausimu irgi nieko nedarė.
    https://www.state.gov/briefings/depa...ruary-19-2021/
    Iš pradžių gražios kalbos, kaip Eidvis mėgsta:
    When it comes to Nord Stream, and this is something that we’ve talked about quite a bit in recent days, I wouldn’t want to characterize private discussions, but I am happy to reiterate again where we are on this. Our allies know this, our partners know this, and that is very important to us that we be clear on this. We’ve been clear for some time that Nord Stream 2 is a bad deal and that companies risk sanctions if they are involved.
    O po to darbai:
    But as we said, we don’t preview any potential sanctions.
    Tiesiogiai pažeidžia:
    Paskutinės sankcijos NS2 buvo įtrauktos į kongreso priimtą gynybos biudžeto projektą ir Trumpas jį vetavo, t.y. Trumpas ne tik kad neįvedinėjo NS2 jokių sankcijų, bet netgi jo veto galėjo užblokuoti kongreso įvedamas sankcijas. Tiesa, kongresas Trumpo veto vėliau atmetė ir sankcijos buvo įvestos.
    Paskutinis taisė digital; 2021.03.18, 15:22.

    Komentuoti:


  • terre
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Pats NS2 visiškai neturi kažkokios didesnės reikšmės Rusijos ekonomikai <...>.
    NS2 yra nukreiptas apeiti Ukrainą, o ne atrasti Rusijos dujoms naujų rinkų ir Kremliaus režimui uždirbti daugiau pinigų.
    <...> reikia skirti tinkamą dėmesį Ukrainai, nes pagalba Ukrainai jos kelyje išsivaduojant iš šimtametės Rusijos įtakos yra pati didžiausia sankcija Kremliaus režimui.
    Sunku bus padėti Ukrainai silpninant jos vaidmenį dujų tranzite apkarpant ir taip mizernas pajamas.

    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Norint tinkamai pasipriešinti Putino režimui, visų pirma reikia, kad JAV ir Europa veiktų bendrai, kaip komanda, ko visiškai nebuvo Trumpo laikais.
    Bendrai veikti su Vokietija ir Prancūzija, kuomet jos kuo puikiausiai sutaria su Kremliumi dėl NS2 ir Mistralų? Akivaizdu, kad tik oranžinis kaltas, kad Europos valstybės petys petyn nestoja ginti savo vakarietiškų vertybių prieš barbarišką režimą.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied

    Su NordStreamu problema yra, kad jis ten berods 95% užbaigtas ir pastatytas jis buvo ne per kieno nors kito kadenciją, o per Trumpo. Dar daugiau - tai visai nebuvo Trumpas, kuris mėgino NS2 sustabdyti. Trumpas dėl to nesiėmė jokių veiksmų, sankcijos buvo įvedamos kongresui išleidžiant visokius įstatymus. Paskutinės sankcijos NS2 buvo įtrauktos į kongreso priimtą gynybos biudžeto projektą ir Trumpas jį vetavo, t.y. Trumpas ne tik kad neįvedinėjo NS2 jokių sankcijų, bet netgi jo veto galėjo užblokuoti kongreso įvedamas sankcijas. Tiesa, kongresas Trumpo veto vėliau atmetė ir sankcijos buvo įvestos. Nelabai aišku ar Baideno administracijai pavyks NS sustabdyti, kada jis jau yra finišo tiesiojoje, bet net jeigu dėl NS2 sustabdymo Baideno administracija nieko nepadarytų - tai vadinas Baideno administracija būtų tiesiog vienodai bloga, kaip ir Trumpo, kuri tuo klausimu irgi nieko nedarė. Tik čia turim problemą, kad dažnai NS2 yra kažkaip suabsoliutinamas, lyg niekas kitas daugiau neegizstuotų. Pats NS2 visiškai neturi kažkokios didesnės reikšmės Rusijos ekonomikai, o tai reiškia neturi jokios didesnės reikšmės ir Putino režimui, nes NS2 pats savaime nepadidina Rusijos dujų eksporto, jeigu jį galima būtų padidinti - tai jis ir dabar didėtų, nes turimi Rusijos dujų tiekimo pajėgumai per NS1 ir Ukrainą nėra išnaudojami. NS2 yra nukreiptas apeiti Ukrainą, o ne atrasti Rusijos dujoms naujų rinkų ir Kremliaus režimui uždirbti daugiau pinigų.

    Norint tinkamai pasipriešinti Putino režimui, visų pirma reikia, kad JAV ir Europa veiktų bendrai, kaip komanda, ko visiškai nebuvo Trumpo laikais. Visų antra reikia skirti tinkamą dėmesį Ukrainai, nes pagalba Ukrainai jos kelyje išsivaduojant iš šimtametės Rusijos įtakos yra pati didžiausia sankcija Kremliaus režimui. Trumpas Ukrainai absoliučiai jokio dėmesio nerodė, Baidenas jau pareiškė, kad 'stovės kartu su Ukraina jos kovoje su Kremliaus agresija'. Tiesą sakant pačioje Ukrainoje sklando kalbos, kad Zelenskio trijų Kremliaus finansuojamų propagandinių TV kanalų Ukrainoje uždarymas iš kart po to, kai 'atėjo' Baidenas, buvo visai ne atsitiktinumas.

    Trumpo laikais Putinas galėjo atostogauti ir elgtis kaip nori, iš Trumpo administracijos jokios reakcijos nebūdavo. Jeigu kažkokia reakcija iš JAV būdavo, tai jinai sankcijų pavidalu ateidavo iš kongreso. Problema su tuo, kad kongreso galimybės kovoti su Putino režimu yra labai ribotos. Kongresas gali įvesti sankcijas, bet pvz. jeigu JAV saugumas yra surinkęs slaptos informacijos kaip Kremlius veikia ir finansuoja pro-kremlinius Ukrainos TV kanalus - tai jos atskleidimas Zelenskiui ir Ukrainai jau yra JAV prezidento rankose, kas tikriausiai šiuo atveju ir įvyko į valdžią atėjus Baidenui ir neilgai trukus po to Zelenskiui uždarius visus tris pro-Kremlinius TV kanalus. JAV administracija kovoje su Putino režimu turi nepalyginti ilgesnį ir galingesnį ginklų arsenalą, nei kongresas ir aš net neabejoju, kad jis, skirtingai nei Trumpo laikais, bus panaudotas.

    Komentuoti:


  • terre
    replied
    Gražūs (lietuvio ausims) žodžiai. Tikiuosi prezidentas juos patvirtins savo veiksmais Nordstrymo atžvilgiu.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Baidenas tiesiai šviesiai rėžė - "Putinas yra žudikas". Smagu matyti, kaip Kremlius dabar putojasi už tiesą

    Po Bideno žodžių – Kremliaus reakcija: nieko panašaus dar nebuvo

    V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pabrėžė, kad tokių pasisakymų „istorijoje dar nebuvo“


    Palyginimui ne tokia sena praeitis

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    https://aillarionov.livejournal.com/1222354.html dar apie Bideno dovanas:
    19 января 2021 г. США расширили санкции в отношении СП-2.
    20 января 2021 г. состоялась инаугурация Байдена.
    25 января 2021 г. накануне разговора Байдена с Путиным работы по строительству СП-2 были возобновлены.
    26 января 2021 г. Байден позвонил Путину. В тот же день было продлено действие Договора СНВ-3.
    1 февраля 2021 г. газета Handelsblatt сообщила о переданной администрацией США правительству Германии информации о готовности снять американские санкции против строительства СП-2.
    16 февраля 2021 г. Financial Times и Wall Street Journal сообщили о ведущихся госсекретарем США Блинкеным переговорах с Германией о смягчении американских санкций против СП-2.
    19 февраля 2021 г. пресс-секретарь Госдепартамента США Нед Прайс сообщил, что администрация Байдена не рассматривает возможность введения санкций против строительства газопровода (в нарушение действующего законодательства).
    21 февраля 2021 г. оператор СП-2 обратился к немецкому регулятору с требованием о немедленном вступлении в силу разрешения на прокладку труб в немецких водах.
    3 марта 2021 г. 40 американских сенаторов во главе с Джоном Баррассо обратились к президенту Байдену с беспрецедентно жестким письмом (см. текст ниже), в котором потребовали прекратить грубейшие нарушения законодательства США, выполнить требования закона о бюджете на 2021 год и ввести жесткие санкции против строительства газопровода СП-2.
    5 марта 2021 г. Atlantic Council опубликовал рекомендации администрации Байдена, среди которых есть требование продолжить политику блокирования строительства «Северного потока – 2».
    10 марта 2021 г. в совместном заявлении «12 пунктов» Форум по безопасности А.Яценюка и Atlantic Council признали, что СП-2 может быть построен: «В случае завершения СП-2 поставит под угрозу Евроатлантическое единство и лишит Украину значительных доходов по транзиту».
    10 марта 2021 г. в своем выступлении в Комитете по международным делам Конгресса госсекретарь США Блинкен уверял законодателей, что Байден считает газопровод «плохой идеей» и от себя добавил, что США «продолжают рассматривать другие возможности введения санкций в будущем».

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Illarionovo interviu. Bideno administracija davė daug dovanų putinui:

    Komentuoti:


  • Arunasx
    replied
    „Bilfinger“ traukiasi iš „Nord Streem 2“ ir verčia sunerimti „Gazprom“ https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...erimti-gazprom
    Vokietijos „Bilfinger“ nusprendė trauktis iš „Nord Streem 2“ projekto. Kompanija baiminasi JAV sankcijų ir užtikrino Vašingtoną, kad laikysis JAV įstatymų, pranešė „Bild“, remdamasi kompanijos dokumentais. Manheime įsikūrusi statybos ir inžinerijos paslaugų kompanija „Bilfinger“ iš pradžių gruodį, o po to sausį užtikrino JAV, kad laikysis PEESCA (Europos energetinio saugumo apsaugos akto) reikalavimų. „Bilfinger“ papildė kompanijų, jau pasitraukusių iš „Nord Streem 2“, sąrašą. VŽ rašė, kad iš projekto pasitraukė Šveicarijos draudimo kompanija „Zurich Insurance Group Ltd.“. Taip pat apie tokį sprendimą yra pranešusios norvegų sertifikavimo kompanija „Norske Veritas Holding AG“, danų konsultacijų bendrovė „Ramboll“. Euroobligacijų prospekte, kurį matė „Reuters“, Rusijos dujų milžinė skelbia, jog egzistuoja didelė rizika, kad projektas gali būti sustabdytas arba atšauktas. Kompanija pabrėžia, kad ir toliau susiduria su rizika, susijusia su politinių sąlygų pokyčiais įvairiuose regionuose.

    Komentuoti:


  • luknas
    replied
    Užsienio investijų Rusijoje kiekis 2020 metais sumažėjo 20 kartų.

    https://lenta.ru/news/2021/01/19/inoinvest/

    Komentuoti:


  • liutass
    replied
    kazin, ar jis pats daug ka asmeniskai spres. Jam paprasciausiai tam nebus fiziniu jegu.

    Komentuoti:


  • VNS
    replied
    Bidenui bus kas veikt - atšaukinėt trumpo nutarimus.

    Komentuoti:


  • liutass
    replied
    Vokietija pagrasino atsakomosiomis sankcijomis JAV del NS2

    Германия пригрозила США ответными мерами за давление на «Северный поток-2»

    https://lenta.ru/news/2021/01/19/shtraf/

    Komentuoti:

Working...
X