Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Sankcijų ir naftos kainų kitimo įtaka Rusijos ir kt. šalių ekonomikai (iki 2022.02)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    D. Medvedevas ragina žmones neturėti iliuzijų

    Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas teigia, kad, tikėtina, jog Vakarų sankcijos dar galios ilgą laiką, nepaisant lūkesčių, kad santykiai tarp Maskvos ir Vašingtono gali atšilti Donaldui Trumpui tapus JAV prezidentu, rašo "The Associated Press".

    Sekmadienį per valdančiosios partijos "Vieningoji Rusija" kongresą D. Medvedevas kalbėjo, kad Rusijos vadovai negali dėti vilčių į rinkimus užsienyje. Anot jo, laikas atsikratyti iliuzijų, kad sankcijos prieš Rusiją bus nutrauktos.
    .

    Comment


      Rusijos „Gazprom“ biudžete žioji milžiniška skylė

      Sumažinti deficitą „Gazprom“ gali tik imdama rekordines paskolas ir išparduodama aktyvus. Anot „Bloomberg“, „Gazprom“ biudžeto projekte 2017-2019 metais planuoja 27 mlrd. dolerių skolą ir pritraukti 6 mlrd. dolerių iš savo turto pardavimų.
      Pinigai bus reikalingi „amžiaus statyboms“: „Sibiro jėga“, „Turkijos srautas“ ir Šiaurinis srautas 2“ bendrovei kainuos 20 mlrd. eurų (21,3 mlrd. dolerių), paskelbė „Gazprom“ valdybos pirmininkas Andrejus Vorobjovas.

      Comment


        /\ jau net nebesugeba uždirbti iš dujų? Neveltui Gazpromą vadina milžinu ant molinių kojų.
        Naftos be įrangos irgi nemoka išgauti. Nieko nebemoka...

        Comment


          Parašė andyour Rodyti pranešimą
          /\ jau net nebesugeba uždirbti iš dujų? Neveltui Gazpromą vadina milžinu ant molinių kojų.
          Naftos be įrangos irgi nemoka išgauti. Nieko nebemoka...
          Jie vidaus rinkoje žiauriai nuostolingi.

          Comment


            Parašė Sula Rodyti pranešimą
            Jie vidaus rinkoje žiauriai nuostolingi.
            Dėl to, kad mažmeninė dujų kaina gana maža. Jei būtų tokia kaip Lietuvoje, pelnas būtų neblogas.
            Flickr

            Comment


              /\ Kitaip tariant, Gazprom užsiima ne bizniu, o kažkuo kitu ...
              There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

              Comment


                A. Kudrinas tai tas žmogus, kuris ruošia Rusijos ekonomikos gelbėjimo planą, kai kurie jį netgi vadina Putino įpėdiniu. Neseniai jis pristatė savo įžvalgas apie Rusijos ekonomiką.

                A. Kudrino pranešimas prasidėjo teiginiu, kad Rusijos šiandien laukia ilgas lėto augimo periodas, palygintinas netgi su 1980-ųjų laikotarpiu, t.y. prieš Sovietų Sąjungos žlugimą.

                Reformatoriaus teigimu, to priežastys – ne tik žemos naftos kainos ar Vakarų sankcijos. „Pagrindinės Rusijos problemos yra struktūrinės ir institucinės“, – sakė A. Kudrinas ir pridūrė, jog žemas šalies technologijų ir inovacijų lygis prisideda prie artėjančios demografinės krizės.

                „Mūsų šalyje dominuoja valdžios aparatas, todėl reformas reikia pradėti nuo jo“, – sakė jis

                Pranešėjas teigė, kad kosmetinių pataisymų neužteks. Reikia fundamentalių pokyčių, ypač teismų sistemoje.

                Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/verslas/....d?id=73549984
                Sugriuvus sovietų sąjungai, paskui ją sugriuvo ir visas socialistinis ekonomikos modelis. Šalies ekonomika tai nėra toks paprastas daiktas, kurį galima per metus ar du pastatyti, šitas statymo procesas užtrunka dešimtmečius. Persiorientavimas nuo socialistinės prie rinkos ekonomikos būtent dešimtmetį ir užtruko, griuvo kolūkiai, griuvo milžiniškos neefektyvios gamyklos, pradėjo kaltis laisvo verslo daigeliai, suviešėjo mafijinės struktūros ir t.t., šitas procesas daugiau mažiau buvo panašus visose postsovietinėse šalyse,o 1990-2000 metai pasižymėjo ekonominėmis problemomis ir skurdu. Tačiau sekantis dešimtmetis, prasidėjęs nuo 2000 m. buvo jau visiškai kitoks - postsovietinių šalys pradėjo raiškyti laisvos rinkos vaisius ir jų ekonomikos pradėjo sparčiai kilti. Tas buvo ir Lietuvoje, tas buvo ir Rusijoje ir kitur. Be viso to Rusijos ekonomikai dar labai padėjo sparčiai kilusios naftos produktų kainos. Taigi tie du faktoriai lėmė spartų Rusijos ekonomikos augimą. Tačiau dar sekantis dešimtmetis, kuris eina dabar, pasirodė esantis visiškai kitoks. Rusijos ekonomika prarado abu šiuos savo privalumus - naftos kainos nukrito ir buvo išnaudotas visas ekonomikos prisitaikymo prie laisvos rinkos sąlygų potencialas. Dėl to Rusijos ekonomika smarkiai lėtėti pradėjo dar 2012-2013 metais, kai naftos kainos dar buvo aukštumose ir nebuvo jokių sankcijų.

                Nors Rusijos ekonomika praeitame dešimtmetyje ir prisitaikė prie laisvos rinkos sąlygų, t.y. atsirado privatus verslas, pradėjo kurtis prekybcentriai, privatūs mobilaus ryšio operatoriai ir pan., tačiau laisvai rinkai kaip įmanydama trukdė valdžia - susikūrė ir įsigalėjo oligarchinės struktūros, suviešėjo korupcija, išaugo teismų priklausomybė nuo valdžios, valstybės dalis ekonomikoje pradėjo ne leistis, o kilti, žymiai sustiprėjo priklausomybė nuo dujų ir naftos pardavimų ir kainų.

                Taigi dabar, kada Rusija prarado du pagrindinius savo ekonomikos variklio faktorius - aukštas naftos kainas ir pereinamojo laikotarpio prisitaikymą prie rinkos ekonomikos, Putinas susiprato, kad išnaudojus du kozirius trečio nebeturi. Trečias koziris būtų natūraliai atėjęs, jeigu būtų buvusios sukurtos tinkamos sąlygos verslui - suklestėjęs verslas būtų sukūręs stiprius prekės ženklus, būtų pradėjęs perorientuoti Rusijos ekonomiką nuo gamybinės prie technologinės, būtų buvęs trečiasis variklis. Panašiai, kaip dabar yra Lietuvoje, kur ekonomiką traukti į viršų daugiau pradėjo visokie paslaugų centrai, kaip Barclays ir pan., kurie kuria tūkstančius gerai apmokamų darbo vietų, kai tuo tarpu pramonės reikšmė taip sparčiai nebekyla, o ir jin pati pradeda persiorientuoti prie aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamybos.

                Taigi Rusijos laukia ilgi sąstingio metai, tiesą sakant visas šis dešimtmetis pasižymės kaip ekonominis sąstingis ir šviesos tunelio gale nesimato, matos tik kad reikalai nė kiek nekrypsta į gerąją pusę. Ekonomika gali 'atsigauti' iki 1% BVP augimo, bet kai pasaulis auga 3-4%, tai 1% ekonominis augimas reiškia ne progresą, o tai, kad metai iš metų šalis vis labiau atsilieka lyginant su bendru viso pasaulio lygiu. Ir šiuo atveju Rusijai nebelieka nieko kitą, kaip tik a) susitaikyti su stagnacija b) pradėti labai rimtas reformas. Rimtos reformos reikštų ir tai, kad Putinas turėtų palikti savo postą, nes sėkmingos Rusijos reformos neįsivaizduojamos vakarų sankcijų fone, be to turėtų būti reformuotas ir visas valdžios aparatas, kuris dabar yra apsiraizgęs aplink Putiną. Padaryti laisvi ir nepriklausomi teismai. Turėtų būti atlaisvinta žiniasklaida, nes be laisvos žiniasklaidos sunkiai įsivaizduojama kova su korupcija. Reformos tokios sudėtingos ir tokios sunkios, kad labai gali būti, jog yra neįgyvendinamos ir kad Rusijai yra tik vienas kelias - ekonominis sąstingis ir ilgas žiemos miegas, kol vėl kokiai revoliucijai subręs.

                Comment


                  /\ Moderniai ekonomikai reikia prognozuojamos valdžios, demokratiškų/kapitalistinių įstatymų, skaidriai veikiančių valstybės institucijų. Rusijoje nėra nei vieno paminėto komponento. Teisingai sakė, kad viskas turi prasidėti nuo valdžios, kitaip nesikeis kitos sudedamosios. Labai įdomu, kaip tai galėtų nutikti. Įdomu, ar su OPEC jau išnaudotos galimybės, ar naftos gavybos mažinimas dar galėtų pagerinti Rusijos finansinius reikalus.
                  Svarbiausia, jei jau bus tie valdžios pasikeitimai, kaip tai įvyks - nelabai triukšmingai ar liūdnenis scenarijus. Kadangi rusai įpratę prie tokio valdymo/gyvenimo, tai dar reikės laiko pasikeisti kartoms.
                  Paskutinis taisė andyour; 2017.01.29, 12:54.

                  Comment


                    Jeigu nafta pabrangtų iki ankščiau buvusio lygio, tai Rusijai žinoma kažkiek pagelbėtų, bet struktūrinių reformų tai nepadarytų. O be reformų su brangia nafta maximum ką galima būtų pasiekti, tai kad Rusijos ekonomika grįžtu į kokius 2013-uosius. Tai būtų geriau, nei dabar, bet esmės tai nekeičia - jinai ir toliau atsilikinėtų viso pasaulio ekonomikos augimo kontekste, o pabrangusi nafta tikėtina dar labiau atidėtų reikiamas reformas. Rusijoje dabar sprendžiamas klausimas ne ar naftos kainoms pakilus kas nors pasikeistų, o kaip neužsistagnuoti 20-čiai metų į priekį, kaip kad panašiai nutiko Japonijoje ar Italijoje, tik šitos šalys užsistagnavo ganėtinai aukštame lygyje ir netgi po 20 metų stagnacijos jos palyginti neblogai dar laikosi. Antra esmė, kad pasaulyje vyksta elektromobilių revoliucija ir jeigu ne šiemet, ne kitąmet ir ne po 5 metų, tai po 10 metų tai neabejotinai atsilieps ir naftos kainoms. O be naftos Rusija kaip be rankų, dėl to jeigu nesuras kelio, kaip be jos gyventi, jie taps tokie, kaip koks Turkmėnistanas ar Kirgistanas, tik daug didesni.

                    Comment


                      Parašė andyour Rodyti pranešimą
                      Moderniai ekonomikai reikia prognozuojamos valdžios, demokratiškų/kapitalistinių įstatymų, skaidriai veikiančių valstybės institucijų. Rusijoje nėra nei vieno paminėto komponento.
                      Bent jau kapitalizmo Rusijoje tikrai yra daugiau nei Norvegijoje arba Olandijoje. Iš socializmo ten liko tik socialistinis pensijinis amžius.
                      Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                      Comment


                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                        Rusijoje dabar sprendžiamas klausimas ne ar naftos kainoms pakilus kas nors pasikeistų, o kaip neužsistagnuoti 20-čiai metų į priekį, kaip kad panašiai nutiko Japonijoje ar Italijoje, tik šitos šalys užsistagnavo ganėtinai aukštame lygyje ir netgi po 20 metų stagnacijos jos palyginti neblogai dar laikosi. Antra esmė, kad pasaulyje vyksta elektromobilių revoliucija ir jeigu ne šiemet, ne kitąmet ir ne po 5 metų, tai po 10 metų tai neabejotinai atsilieps ir naftos kainoms. O be naftos Rusija kaip be rankų, dėl to jeigu nesuras kelio, kaip be jos gyventi, jie taps tokie, kaip koks Turkmėnistanas ar Kirgistanas, tik daug didesni.
                        Dabaritnė valdžia tiek ilgai negyvens, o kai išeis į pensiją, tada eikvos šveicariškų bankų sąskaitas. Čia yra be šansų galvoti 50 metų į priekį, ypač Rusijai.
                        Elektromobiliams reikės elektros, tai arba reikės atominės energijos, arba deginti naftą. Kadangi einama atsinaujinačių šaltinių keliu, tuomet reikės labai daug šiluminių elektrinių, kurios kompensuotų dienas, kai nėra vėjo. Gridas kažkiek padės, bet manau, be šiluminių neišsivers. Elektromobilių baterijos, jei teisingai kažkur nugirdau, jau beveik ant maksimalios technologinės ribos, jų talpa greitu metu nebeaugs.

                        Comment


                          Parašė andyour Rodyti pranešimą
                          Dabaritnė valdžia tiek ilgai negyvens, o kai išeis į pensiją, tada eikvos šveicariškų bankų sąskaitas. Čia yra be šansų galvoti 50 metų į priekį, ypač Rusijai.
                          Elektromobiliams reikės elektros, tai arba reikės atominės energijos, arba deginti naftą. Kadangi einama atsinaujinačių šaltinių keliu, tuomet reikės labai daug šiluminių elektrinių, kurios kompensuotų dienas, kai nėra vėjo. Gridas kažkiek padės, bet manau, be šiluminių neišsivers. Elektromobilių baterijos, jei teisingai kažkur nugirdau, jau beveik ant maksimalios technologinės ribos, jų talpa greitu metu nebeaugs.
                          Buvo ne kartą jau rašyta, kad šiuo metu saulės energetikos savikaina daug kur darosi mažesnė nei iškastinio kuro deginimas. Rezervinius šaltinius reikės turėti, bet jei juos naudos po kokių 10 metų tik pvz.: 1/3 laiko, reiškia 2/3 jau bus gaminama elektra ne iš iškastinio kuro ir naftos reikės labai smarkiai mažiau. Net Kinija kiekvieną dieną instaliuoja nerealius kiekius saulės/vėjo jėgainių jau dabar. Apie tai prieš kokį pusmetį forume panašiai šnekėjo Sberbanko vadas ir sakė, kad naftos amžius baigsis kaip ir akmens amžius baigėsi.
                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                          Comment


                            kažkaip gaunas ne visai taip, kaip kai kas planavo

                            Dėl JAV padidėjusios gavybos naftos kainos sausį krito 5 proc.

                            Naftos kainos antradienį smuko, kadangi padidėjusi JAV naftos gavyba kol kas atsveria Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) vykdomus naftos gavybos mažinimus, praneša „Reuters“.

                            Dėl JAV padidėjusios gavybos naftos kainos sausį krito 5 proc. (7) ELTA 2017 m. sausio 31 d. 08:14 Naftos kainos antradienį smuko, kadangi padidėjusi JAV naftos gavyba kol kas atsveria Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) vykdomus naftos gavybos mažinimus, praneša „Reuters“. © Vida Press „Brent“ rūšies nafta antradienio rytą atpigo 7 centais, iki 55,16 JAV dolerio už barelį, – tai yra 5,5 proc. mažesnė kaina, palyginti su aukščiausiu tašku šį sausį. „West Texas International“ markės nafta kainavo 52,44 dolerio už barelį ir nuo didžiausios sausio mėnesio kainos atsilieka 2,85 proc. Šie kainų kritimai kol kas patvirtino nuomonę, kad OPEC šalių vykdomi naftos gavybos mažinimai, skirti sustabdyti perprodukciją, nesugebės atsverti vis spartėjančios JAV naftos gavybos. Energetikos informacijos administracijos duomenimis, nuo praėjusių metų liepos JAV naftos gavyba iš viso padidėjo 6,3 proc. ir dabar siekia maždaug 9 mln. barelių per dieną. Bankas „Goldman Sachs“ skaičiuoja, kad iki metų pabaigos skaičius išaugs dar maždaug 290 tūkst. barelių per dieną.

                            Comment


                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                              kažkaip gaunas ne visai taip, kaip kai kas planavo
                              Kai Trumpas įgyvendins savo planus, susijusius su naftos verslu, ir JAV apsirūpins nafta be importo, manau kainos kris dar žemiau 2016 m. pradžioje buvusio lygio, kai nafta kainavo apie 30 USD.
                              Paskutinis taisė Lettered; 2017.01.31, 09:04.
                              Flickr

                              Comment


                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                kažkaip gaunas ne visai taip, kaip kai kas planavo
                                Tai kaip tik tikėtasi ir apie tai buvo rašyta. JAV naftininkai laukė paaugsiančios kainos - tai atsitiko - atplombavo gręžinius.

                                Comment


                                  nereikia pervertinti skalūnų naftos savikainos, ji yra gan didelė yra toks saitas shaleprofile.com kur be pagražinimų investuotojams neišrenkam idealių gręžinių vidutinė statistika. Tarkim Bakken vidutiniškai išgaunama apie 200 000 barelių iš gręžinio prie 50$/bbl nelabai koks biznis...

                                  Comment


                                    /\
                                    kainoms pakilus iki 55 USD/barelį tai jau 10% grąža ir jau visai neblogas bizinis Vienaip ar kitaip aišku tiek, kad yra ganėtinai aiškios naftos kainų lubos arba bent jau tai, kad nafta niekada nebekainuos 100 USD už barelį. OPEC susitarimas kainas labai menkai pakoregavo, jie netgi prakalbo apie antrąjį papildomą susitarimą dar labiau mažinti gavybą. Tik kažin ar iš to sumažinimo jie ką nors laimi, kainos kiek pakilo, bet gavyba sumažėjo, tai tikėtina, kad 'tas ant to išėjo', tik tiek, kad rinkos kažkiek kitiems užleido.

                                    Comment


                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      /\
                                      kainoms pakilus iki 55 USD/barelį tai jau 10% grąža ir jau visai neblogas bizinis Vienaip ar kitaip aišku tiek, kad yra ganėtinai aiškios naftos kainų lubos arba bent jau tai, kad nafta niekada nebekainuos 100 USD už barelį. OPEC susitarimas kainas labai menkai pakoregavo, jie netgi prakalbo apie antrąjį papildomą susitarimą dar labiau mažinti gavybą. Tik kažin ar iš to sumažinimo jie ką nors laimi, kainos kiek pakilo, bet gavyba sumažėjo, tai tikėtina, kad 'tas ant to išėjo', tik tiek, kad rinkos kažkiek kitiems užleido.
                                      Ne taip jau ir menkai pakoregavo, per metus padidėjo kaina nuo 35 iki 55 USD, eurais dar didesnis tas augimas gaunasi. Labiausiai aišku išlošė ne OPEC šalys, kurios gamybos nemažino, bet susitarimo ir didesnių kainų naudą gauna.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Amerikiečiai tik kainai šoktelėjus dėl OPEC sprendimo sumažinti gavybą iškart paskubėjo naftos priparduoti ateities sandoriais po 55-56 USD už barelį. Ir jiems dabar daugiau negu pusę metų vienodai kiek ji kainuos ir jie dabar išgavinės daug ir kainas spaus žemyn.
                                        Post in English - fight censorship!

                                        Comment


                                          Labai gerai, pasigendu benzino po 0,90€/l, kaip buvo prieš metus
                                          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                          Comment

                                          Working...
                                          X