Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kinijos santvarka ir ekonomika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kinijos santvarka ir ekonomika

    Makao, Honkongas - miestai-valstybės priklausantys Kinijai. Tačiau visa kita juose yra nepriklausoma.
    Taivanas, arba Kinijos Respublika, atskira valstybė. Ten nuo Mao Dzedūno pabėgo demokratinė Kinijos valdžia.

    #2
    Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą
    O kaip ten pasiekti kitų miestų vaizdus ar Tibetą? Nieko negaliu suprasti, nes ten, kaip supratau, pakeisti kalbą iš kinų į kokią kitą negalima?

    Ten viskas gana intuityvu. Tiesiog tampai tokį ženkliuką po žemėlapį (kaip Google žmogeliuką) ir nuvedi ten, kur nori pamatyti gatvę. Jeigu neaišku, kas ką reiškia, pakanka kelių minučių išsiaiškinti tiesiog paspaudinėjus mygtukus.

    O tokios teritorijos kaip Honkongas ar Macau turi beveik visišką savivaldą ir pačios sprendžia, kas ir ką ten gali daryti. Be to, ten tikriausiai Gūglius yra populiaresnis, nei pačioje Kinijoje, kur dominuoja vietinės paieškos sistemos, kurios teikia panašias paslaugas.
    Paskutinis taisė John; 2013.04.18, 03:27.

    Comment


      #3
      Pačioj Kinijoj jie turi visko ko pakaitalus. Nei Google , nei Facebook, nei Gmail, nei YouTube ten beveik niekas nesinaudoja, viskam turi vietines alternatyvas, kas šiaip visai idomu, bet mums gana keista .

      Lygiai taip pat kaip ir beveik nežinomi vardai kokių nors mums puikiai pažystamų herojų ar veikėjų, nes a - jie ten nėra puikiai pažįstami, b - turi kinietiškus vardus. Tarkime prieš du metus dirbau su kine, kuri Kinijoje dirbo anglų kalbos mokytoja. Kalbą moka puikiai, tačiau labai keista kai net nenutuokia kas yra Simpsonai, koks nors Garfildas arba tiesiog nežino šalių pavadinimų anglų kalba. Parodžius homerio paveiksliuka, ji pradėjo juoktis, pasakė, kad aišku žino kas tai ir pasakė kaip jį jie vadina .

      Comment


        #4
        Parašė pauliaK Rodyti pranešimą
        Pačioj Kinijoj jie turi visko ko pakaitalus. Nei Google , nei Facebook, nei Gmail, nei YouTube ten beveik niekas nesinaudoja, viskam turi vietines alternatyvas, kas šiaip visai idomu, bet mums gana keista .

        Lygiai taip pat kaip ir beveik nežinomi vardai kokių nors mums puikiai pažystamų herojų ar veikėjų, nes a - jie ten nėra puikiai pažįstami, b - turi kinietiškus vardus. Tarkime prieš du metus dirbau su kine, kuri Kinijoje dirbo anglų kalbos mokytoja. Kalbą moka puikiai, tačiau labai keista kai net nenutuokia kas yra Simpsonai, koks nors Garfildas arba tiesiog nežino šalių pavadinimų anglų kalba. Parodžius homerio paveiksliuka, ji pradėjo juoktis, pasakė, kad aišku žino kas tai ir pasakė kaip jį jie vadina .
        Man bent porą kartų teko Kinijos miestuose atsidurti situacijoje, kai McDonald'o darbuotojas(-a) nežinojo, ką reiškia "Big Mac" . Nors, aišku, tai tieisog kalbos niuansai.

        Google prieš kelis metus buvo sukėlęs skandaliuką dėl neva Kinijoje taikomos cenzūros politikos. Realybė ta, kad ten sėkmingai pasiekiamas tiek Google.com, tiek Google.co.uk, tiek žemėlapiai (bent jau Androido apps'as). Nors rinkoje visiškai dominuoja tokie vietiniai žaidėjai kaip Baidu (paieška, žemėlapiai) ar Youku (video hostinimas). Gūglius tiesiog neperprato vietinės rinkos ir sistemos subtilybių dėl ko teko tyliai užleisti pozicijas vietiniams dalyviams, prisidengiant neva valdžios keliamais reikalavimais dėl turinio cenzūravimo (ką Google šiaip jau daro be didesnių skrupulų visur kitur).
        Paskutinis taisė John; 2013.04.19, 01:13.

        Comment


          #5
          Parašė John Rodyti pranešimą
          Man bent porą kartų teko Kinijos miestuose atsidurti situacijoje, kai McDonald'o darbuotojas(-a) nežinojo, ką reiškia "Big Mac" .
          Labai lengvai tai įsivaizduoju. Šiaip jeigu viskas gerai, ateinančią žiemą pats pabandysiu kinui angliškai, arba lietuviškai paaiškint kokio sumuštinio noriu .

          Comment


            #6
            Šiaip, anot kinų, visas pasaulis naudojasi juaniais, tik kažkokiais savotiškais.
            The symbol for the yuan is also used to refer to the currency units of Japan and Korea, and is used to translate the currency unit dollar as well as some other currencies; for example, the US dollar is called Měiyuán, or American yuan, in Chinese, and the euro is called Oūyuán, or European yuan.

            Comment


              #7
              Čia tai nieko tokio. Užtat didžiuosiuose miestuose vyko kokio masto relokacijos.

              O šiaip įdomu, kad išskiriami tibetiečiai. Masinė urbanizacija vyko ir tebevyksta visoje Kinijoje. Tokie procesai yra normalu tokios transformacijos metu. Užtat juokingai atrodo tie, kurie ten ieško "žmogaus teisių" ir panašių sliekų. Tiesiog Kinija pasirinko greitos urbanizacijos kelią. Alternatyvų juk nelabai ir yra. Nebent tokia laikytume Indiją.

              Comment


                #8
                Parašė oivej
                Tibetiečiai 'išskiriami' nes gyvena Tibete, kuriame dar neseniai jie sudarė daugumą, ir kuris atseit yra 'autonominis regionas', nors tos autonomijos patys Tibetiečiai turbūt paskutinį kartą ragavo prieš herojišką KKP jų išvadavimą nuo buržuazinių elementų
                Tibetiečių nuo "buržuazinių elementų" niekas niekada nevadavo. Juos vadavo (gali rašyti "vadavo", jei taip labiau patinka) nuo baudžiavos t.y. feofalinės-baudžiavinės santvarkos, kuri ten veikė iki pat 1950. Nei buržuazijos, nei dmeokratijos, nei, juo labiau, kokių nors teisių jie iki tol net nesapnavo. Paradoksas, bet dabar eilinis tibetietis turi nepalyginamai daugiau laisvių, negu kada nors turėjo faktiškai nepriklausomame Tibeto regione (t.y. iki 1950). Dabar jie gali vienaip ar kitaip protestuoti ir leisti apie save žinoti pasauliui (nepaisant Kinijos popierinių pastangų riboti informacijos tekėjimą). Laisvame Tibete viskas būdavo paprasčiau: pagaliu per kuprą ir tiek žinių.


                ir čia ne 'urbanizacija', o paprasčiausia gyventojų kontrolė, atimant iš jų sąlygas patiems išsilaikyti ir įkišant juos į blokinius rajonus be jokių pajamų šaltinių.
                Čia jau tavo asmeninės ir akivaizdžiai niekuo nepagrįstos hipotezės. Panašiai vyksta visur Kinijoje. Negaliu vertinti, ar toks "kaimas" iš blokinių namų (nors, kiek mačiau, jie paprastai turi šlaitinius stogus ir spalvų įvairovę) yra labai gerai, bet tikriausiai kad geriau, nei lūšnos, kur žmonės gyvendavo antisanitarinėmis sąlygomis be vandentiekio ir kanalizacijos. Bet, aišku, koks skirtumas. Žymiai svarbiau pašūkauti apie kažkokią įsivaizduojamą "kontrolę".

                Bet kad savo miestus Kiniečiai darko tai niekam ne paslaptis jau nuo šlovingosios Kultūrinės Revoliucijos laikų, o tai kas dar liko dabar paprasčiausiai perstato iš betono.
                Čia jau visiškai nepagrįsti teiginiai. Visų pirma, Kinijos urbanistinė politika prieš ir po kultūrinės revoliucijos skyrėsi kaip diena ir naktis. Dabartinė urbanizacija yra post 1979 politikos dalis. Iš esmės, viskas, ką matome Kinijoje šiais laikais, yra post-kultūrinės revoliucijos produktas.

                Visoje Kinijoje miestų plėtra vykdoma daugiau mažiau uniformiškai, vadovaujantis pakankamai aiškiais standartais. Esminiai tokios politikos elementai buvo pasiskolinti ne iš bet kur, o iš sėkmingai tokią politiką įgyvendinusių Honkongo ir Singapūro. Aišku, nėra viskas ten taip gerai, kaip pastaruosiuose (nėra ko norėti per 20 metų), bet, kita vertus, nėra ir blogai, nes sukuriamos normalios gyvenimo sąlygos ten, kur anksčiau nebūdavo vandens čiaupų ir kanalizacijos, nekalbant apie kelius ar geležinkelius. Taip kad apie "sugriovimą" čia nelabai eina kalbėti.


                Nesenas pavyzdys - Uigurų (irgi 'autonominio' regiono) sostinės Kašgaro beveik visiškas nugriovimas, kad patogiau kontroliuoti etninius uigurus iškėlus juos į daugiaaukščius, po nesenų riaušių kilusių dėl Kinijos kolonizacijos politikos. O dėl urbanizacijos metodikos/naudos, tai užtenka pažiūrėti į Lietuvos kaimo naikinimą sovietmečiu, pilna paralelių.
                Atrodo, kaip eilinė statybų aikštelė.

                Beje, ką jei ten sugriovė? Kažkokius labai vertingus architektūros paminklus? Ar tiesiog kažkokias bakužes, vietoj kurių statoma kažkas normalesnio? Šiaip, panašių vaizdelių galima pripyškinti kad ir Šanchajaus centre.
                Argumentas dėl "kontrolės" per apgyvendinimą daugiaaukščiuose yra tiesiog anekdotiškas.

                Beje, su uigūrais susidurti teko keliskart. Kartą regėjau, kaip minia uigūrų prie kažkokios geležinkelio stoties ėmė rėkaudami lakstyti į visas puses, pamatę policijos mašiną, o kitą kartą bendravau su etniniu uigūru, kai tas bandė man iš kišenės ištraukti mano HTC Sensation. Vėliau išsiaiškinau, kad tai idealiai atitinka tos etninės grupės reputaciją Kinijoje. Lietuviška uigūrų versija gyvena kažkur Vilniaus Kirtimų rajone netoli oro uosto.
                Paskutinis taisė John; 2013.06.27, 23:17.

                Comment


                  #9
                  Apskritai yra gana absurdiška bandyti ieškoti politikos tokiuose dalykuose. Panašių kalbų buvo ir statant Geležinkelį į Lhasą. Ir netgi statant greituosius geležinkelius.

                  Realybė yra ta, kad nepaisant kai kurių sunkumų, Kinijoje nuo 1980 įvyko didžiausias kada nors istorijoje vykęs skurdo mažėjimas ir gyvenimo lygio kilimas (įskaitant Tibetą). Ir taip įvyko iš dalies todėl, kad buvo vykdoma aiški ir konkreti urbanizacijos bei šeimos (aka vieno vaiko) politika.

                  Comment


                    #10
                    Kitaip sakant, vėliau jie dar padėkos Ačiū Dievui sovietai lietuvius už ausų iš kaimų ištraukė. O dabar kažkaip niekas per daug nesiskundžia urbanizacija.
                    Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                    Comment


                      #11
                      Parašė bebop Rodyti pranešimą
                      Kitaip sakant, vėliau jie dar padėkos Ačiū Dievui sovietai lietuvius už ausų iš kaimų ištraukė. O dabar kažkaip niekas per daug nesiskundžia urbanizacija.
                      Iš esmės, ko gero, kad netgi taip.

                      Beje, iš kaimų niekas netraukia. Patys visais įmanomais būdais veržiasi į didesnius miestus.

                      Comment


                        #12
                        Tenka pripažinti, kad tai kolkas pats efektyviausias būdas Pasaulio problemoms spręsti - skurdas, ligos ir pan. Tokios Kinijos politikos vaisiai jau akivaizdūs. Skurdo mažėjimas ir gyvenimo kokybės didėjimas beprecedentis. Vakarų politikai už galvų susiėmę svarsto ką daryti ir trilijonais siunčia visokias paramas (jau daugiau nei trilijonas dolerių vien Afrikai suaukota). Tačiau jos nėra veiksmingos. Tokioms problemoms spręsti reikia drastiškų priemonių, o ne tik pamyžčiojimo per mediją. O jeigu ir tokio proceso ("priverstinės" urbanizacijos) metu nukentės žmonės, reikia prisiminti, kad nuo nepritekliaus numirtų dar daugiau.
                        Paskutinis taisė bebop; 2013.06.28, 00:05.
                        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                        Comment


                          #13
                          Parašė oivej
                          kas tas 'normalesnio'? Fabijoniškės? sugriovė tūkstantmetį Šilko Kelio miestą, turbūt geriausiai visoje Centrinėje Azijoje išsilaikiusį islamiškos architektūros urbanistinį paminklą, kurį partkomas pavertė eiliniu daugiabučių rajonu, paliekant keletą gatvių turistam paspoksoti; kas nusistovėjusios bendruomenės po perkraustymo iširo, juk tokie socialiniai ir kultūriniai mažmožiai tikrai verti standartinio buto su vandens čiaupu devintam aukšte, o tas palyginimas uigūrų su čigonais tai pasakė apie poną daugiau negu norėtųsi žinoti.
                          Kaip suprantu, jūs esat už atsilikimą, o John už progresą, gal ir toliau semti vandenį šulinyje, atliekas pilti į griovį, šildytis pečiumi ir t.t., nes tokios "tradicijos"? Tie tibetiečiai turėtų būti labai dėkingi centrinei KLR KP valdžiai, kuri tiek investuoja į labiausiai atsilikusį regioną, galėtų nusispjauti ir palikti merdėti, ir visokie hipiai būtų patenkinti.
                          Flickr

                          Comment


                            #14
                            Kai JAV ir britai šnipinėja vos ne visą pasaulį, tai tik dėl saugumo, o kai kinai uigūrus perkelia į daugiaaukščius, tai jau gyventojų kontrolė . Dar klausimas, kur tos kontrolės daugiau. Vakarai tiesiog turi sąvokų žmogaus teisės, laisvės, demokratija ir pan. vartojimo monopolį ir ilgametę žongliravimo jomis patirtį, todėl visada atrodo teisūs ir galintys kitiems nurodinėti.
                            Paskutinis taisė senasnamas; 2013.06.28, 09:42.

                            Comment


                              #15
                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Tie tibetiečiai turėtų būti labai dėkingi centrinei KLR KP valdžiai, kuri tiek investuoja į labiausiai atsilikusį regioną, galėtų nusispjauti ir palikti merdėti, ir visokie hipiai būtų patenkinti.
                              Mes lygiai taip pat dėkingi tarybų valdžiai už gamyklas, femas, autostradas, alytnamius.

                              Beje paradoksalu, kad apie "tibetiečių išlaisvinimu iš vergovės" didžiuojasi valdžia, kuri savo pačios valstiečius laikė baudžiavoje (kolūkiai - kaip jie ten Kinijoje tiksliai vadinasi).

                              Comment


                                #16
                                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                demokratija ir pan.
                                O ką? Nėra demokratijos? Žmonės ateina prie balsadėžių ir atiduoda savo balsą už norimą politiką Demokratija tėra valstybės valdymo forma.
                                Paskutinis taisė bebop; 2013.06.28, 11:08.
                                Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                                  Mes lygiai taip pat dėkingi tarybų valdžiai už gamyklas, femas, autostradas, alytnamius.

                                  Beje paradoksalu, kad apie "tibetiečių išlaisvinimu iš vergovės" didžiuojasi valdžia, kuri savo pačios valstiečius laikė baudžiavoje (kolūkiai - kaip jie ten Kinijoje tiksliai vadinasi).
                                  Jeigu nebūtų statę gamyklų, fermų, autostradų, daugiabučių, būtų buvę geriau?Tai ką siūlai, likti prie natūrinio ūkio, kada kiekvienas turi po lysvę ir kiaulę? Man jau geriau "vergauti" kapitalistams stambiame ūkyje ar versle, nei grįžti į akmens amžiaus "laisvę", kada pats sau darai, ką nori.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                    Jeigu nebūtų statę gamyklų, fermų, autostradų, daugiabučių, būtų buvę geriau?Tai ką siūlai, likti prie natūrinio ūkio, kada kiekvienas turi po lysvę ir kiaulę? Man jau geriau "vergauti" kapitalistams stambiame ūkyje ar versle, nei grįžti į akmens amžiaus "laisvę", kada pats sau darai, ką nori.
                                    Ne taip supratai "dėkojimą". Esmė buvo, kad tokiems uigūrams dėkoti kinams už tai, kad jie priversitai išgriovė jų senamiesčius ir pastatė komiblokų yra tas pats, kas mums dėkoti suvietams, kad šie neleido turėti privačių ūkių, mus išbuožino, turtingus ūkininkus išvežė į Sibirą, kitus suvarė į kolūkius, bet užtai pristatė fermų ir siloso bokštų.
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      #19
                                      O ką? Nėra demokratijos? Žmonės ateina prie balsadėžių ir atiduoda savo balsą už norimą politiką
                                      Pasakei, kad net pačiam juokinga. Taip, žmonės eina prie balsadėžių nuo Baltarusijos iki JAV. Bet čia tema apie nedemokratišką ir autoritarinę Kiniją .

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                        Pasakei, kad net pačiam juokinga. Taip, žmonės eina prie balsadėžių nuo Baltarusijos iki JAV. Bet čia tema apie nedemokratišką ir autoritarinę Kiniją .
                                        Bet tu akcentavai Vakarus (tikėtina labiausiai JAV). Tai ir nekišk tada pats vakarų kur nereikia. Ypač teikdamas, kad JAV, Vakarų Europoje nėra demokratijos net pats nesuvokdamas, kas ta demokratija.
                                        Paskutinis taisė bebop; 2013.06.28, 11:31.
                                        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X