Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Rinkimų apygardos ir jų ribos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    /\ Jei skaičiuoti tik oficialius emigrantus tuomet jiems reikėtų ne vienos apygardos.
    Tačiau su nykstamai mažu balsavimo aktyvumu rinkimai neįvyktų kelis kartus ir galų gale laimėtų koks nors kandidatas už kurį balsavo, pvz. 1000 rinkėjų. Tai būtų labiau nei nesąžininga Lietuvoje gyvenančių žmonių atžvilgiu.

    Bet tai atskira tema, neturinti nieko bendro su rinkimų apygardų ribų nustatymu

    Comment


      #62
      BNS 2019.07.02
      Nustatyto dydžio nebeatitinka 18 rinkimų apygardų
      Dėl demografinių pokyčių nustatyto dydžio nebeatitinka 18 rinkimų apygardų: dešimt yra per didelės ir aštuonios – per mažos, sako Vilniaus universiteto docentas Rolandas Tučas.

      „2016 metais visos apygardos atitiko nustatytą dydį, nei viena neviršijo leistino nuokrypio. Dabartinė situacija – jau 18 vienmandačių apygardų neatitinka nustatyto dydžio“, – antradienį Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) sakė VU Geografijos ir kraštotvarkos katedros docentas R.Tučas.


      Anot mokslininko, rinkėjų skaičiaus vidurkį daugiau kaip 10 proc. viršijančių apygardų yra Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionuose, o sumažėjusios – kaimiškos apygardos, tarp jų Sėlos, Zanavykų ir kitos. Jau šiuo metu per didelės yra sostinės Senamiesčio, Naujamiesčio, Antakalnio, Fabijoniškių, Karoliniškių, Nemenčinės; Kauno regione – Raudondvario ir Aleksoto-Vilijampolės; Klaipėdos regione – Danės ir Gargždų apygardos.

      Mažiau nei leistiną nuokrypį turi Kuršo, Plungės, Šilutės, Zanavykų, Vilkaviškio, Sėlos, Anykščių-Panevėžio, Molėtų-Širvintų apygardos.
      Įvertinus prognozuojamus gyventojų pokyčius per 2020 metų Seimo rinkimus nuokrypis jau bus viršijamas 25 apygardose – 13 bus per didelės ir 12 per mažos, pažymi R.Tučas.

      Rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,9 iki 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus. Pasak VRK vadovės Lauros Matjošaitytės, projektai, kaip siūloma perbraižyti rinkimų apygardų ribas, visuomenei turėtų būti pristatyti spalio mėnesį, o galutinės apygardų ribos patvirtintos iki metų pabaigos

      https://www.15min.lt/naujiena/aktual...rdu-56-1168156

      Comment


        #63
        Vyriausiosios rinkimų komisijos straipsnis apie rinkimines apygardas (yra žemėlapis)

        https://www.vrk.lt/naujienos/-/conte...kto-pristatyma


        Comment


          #64
          Seime VKR pristatys planuojamų įvykdyti rinkimų apygardų ribų pokyčius

          Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), ruošiantis 2020 m. Seimo rinkimams, organizuoja pristatymą „Apygardų ribų pokyčiai“. Renginys vyks 2019.10.09 (trečiadienį) Seimo skaitykloje, Seimo III rūmai, 130 kab.

          Seimas rugsėjo 20 d. neeiliniame posėdyje pritarė sprendimui, kuriuo artimiausiuose Seimo rinkimuose būtų kuriama atskira rinkimų apygarda pasaulio lietuviams. Jos rinkėjų skaičius nustatomas įskaičiuojant paskutiniuose rinkimuose dalyvavusių ir Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose balsavusių rinkėjų skaičių.
          Po šio sprendimo, Lietuvos Respublikos teritorija dalijama į 70 vienmandačių rinkimų apygardų, atsižvelgiant į rinkėjų skaičių rinkimų apygardoje. (...)

          Rinkimus reglamentuojantys teisės aktai numato, kad rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,9 iki 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus. Turint omeny, kad Konstitucinis Teismas 2015 m. spalio 20 d. nutarime pažymėjo, kad rinkėjų skaičiaus nuokrypis rinkimų apygardose galėtų būti ne didesnis kaip 10 proc. nuo vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

          Lietuvos Respublikos demografiniai pokyčiai sąlygoja, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose gyventojų skaičius auga, o regionuose – mažėja. Todėl rinkimų apygardų ribų pokyčiai yra neišvengiami. Pagal Lietuvos Respublikos gyventojų registro 2018 m. gruodžio mėn. duomenis, VRK buvo parengusi rinkėjų skaičiaus rinkimų apygardose nuokrypio nuo vidurkio žemėlapį.

          https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=36190&p_t=268240

          Comment


            #65

            Nenoriu pasirodyti įžūlus, bet kai balsuoja Vilnius, kur iš kitų miestų atvažiavusi jaunų ir energingų žmonių masė triuškina Naujosios Vilnios sindromą, tai rezultatas daug geresnis, nei kokiuose Gargžduose ar Pegėgiuose, kur rinkimų rezultatus daugiausiai lemia pagyvenę žmonės. Panašiai ir su užsieniu - ten rinkėjų šimtai tūkstančių, bei balsuoti eina mažuma, tik tie, kurie ne tik domisi, bet ir suprantą Lietuvos politiką. Atitinkamai ir rezultatas žymiai geresnis nei ten, kur žmonių suvokimas apie politiką baigiasi populistiniais lozungais apie tai, kokie visi vagys ir kaip dabar mes visiems pensijas pakelsim. Dėl to labai gerai, kad užsienio rinkėjams davė atskirą apygardą. Tai yra +1 balsas į nepopulistų daržą. Per praeitus rinkimus Vilniui buvo pridėtos 2 vietos, dabar tikriausiai dėl gyventojų skaičiaus augimo vėl bus pridėta viena, o gal net dvi vietos vienmandatėse.(t.y. Vilnius jau turės 14 iš 71 ir dar plius viena emigrantų apygarda). Žinoma ne tik Vilnius progresyviai balsuoja, tuo dažniausiai pasižymi ir Klaipėda, paprastai ir Kaunas, kuris pirmą kartą per praeitus rinkimus suklupo užlipdamas ant valstiečių grėblio. Viena vertus yra labai gerai, kad Vilnius gauna didesnį vietų skaičių, bet antra vertus blogai, kad Vilniaus gerumą nulemia iš provincijos nutekėję žmonės, kada tas nutekėjimas reiškia ne tik pliusą Vilniuj, bet ir minusą provincijai ir kad jinai kuo toliau, tuo labiau į lankas gali pradėti balsuoti.

            Comment


              #66
              Neblogai susireikšminus reikia būti, kad už visus spręsti, kas gerai, kas blogai balsuoja. Čia kaip koks Dievas aukščiau visų rinkėjų - tu blogai balsavai, tu gerai balsavai.

              Comment


                #67

                Nereikia nei kiek susireikšminti, norint išsiaiškinti kas geriau išspręs matematikos uždavinį - matematikos mokytojas ar koks policininkas. Ir tai visiškai nereiškia, kad policininko profesija negarbinga, tai reiškia, kad matematikoje geriau gaudosi matematikos mokytojas ir dėl tokio posakio nereikėtų įsižeisti. Deja, bet mes turim situaciją, kad į Vilnių nuteka gabiausias jaunimas, kuris jau net nebe jaunimas, o sudaro didelę dalį Vilniaus gyventojų. Ir aš matau prielaidų teigti, kad jų pasirinkimas yra tinkamesnis. Panašią situaciją atspindi ir visuomenės apklausos, kur paėmus paprasčiausią išsilavinimo faktorių pamatome tą patį paveikslą. Ar tai yra per didelis susireikšminimas teigti, kad aukštąjį išsilavinimą įgiję žmonės politikoje susigaudo geriau, nei baigę profkes ir nelabai net galintys pasakyti kas šiuo metu yra seimo pirmininkas? Aš neįsivaizduoju, kad Vilniuje į seimą galėtų būti išrinktas koks nors Gražulis, kuris deja bet yra išrenkamas provincijoje. Nu nebent tu galvoji, kad Gražulio išrinkimas atspindėti gerą pasirinkimą.

                Comment


                  #68
                  Kokį testą išsprendus galima nustatyti susigaudymo politikoje lygį?

                  Comment


                    #69

                    IQ pabandyk

                    Comment


                      #70
                      Parašė mantasm Rodyti pranešimą
                      Kokį testą išsprendus galima nustatyti susigaudymo politikoje lygį?
                      O tai čia labai sunku būtų tokį testą padaryti? Pora klausimų iš politologijos, pora klausimų apie politinę santvarką Lietuvoje (ir gal Europoje), pora klausimų apie politines ideologijas.

                      Ko gero net ready-made testukų būtų galima nesunkiai išgūglinti.
                      Paskutinis taisė sankauskas; 2019.10.09, 08:07.
                      If a lion could speak, we could not understand him.

                      Comment


                        #71
                        Parašė mantasm Rodyti pranešimą
                        Kokį testą išsprendus galima nustatyti susigaudymo politikoje lygį?
                        Testai rinkėjams beabejo būtų nedemokratiška, bet tokie galėtų būti kandidatams, tada atsifiltruotų visokie Gražuliai, bet tuo pačiu nebūtų pakertami demokratiniai principai, kai valdžią renka visi.
                        Paskutinis taisė Lettered; 2019.10.09, 08:43.
                        Flickr

                        Comment


                          #72
                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                          Testai rinkėjams beabejo būtų nedemokratiška, bet tokie galėtų būti kandidatams, tada atsifiltruotų visokie Gražuliai, bet tuo pačiu nebūtų pakertami demokratiniai principai, kai valdžią renka visi.
                          Gražulis yra gėlytė, kažkokia neatidirbta Žirinovskio versija. Daug loja, nieks neklauso. Atfiltruot reikia viktarus, paksoidus ir juozaičius, kurie perims dalį karbauckio elektoroto 2020m.
                          Show must go von!

                          Comment


                            #73
                            Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                            Testai rinkėjams beabejo būtų nedemokratiška, bet tokie galėtų būti kandidatams, tada atsifiltruotų visokie Gražuliai, bet tuo pačiu nebūtų pakertami demokratiniai principai, kai valdžią renka visi.
                            Nėra durnas Gražulis. Prisitaiko prie elektorato ir tiek. Statyčiau €0.02, kad jo IQ tikrai gerokai daugiau už vidurkį. Net jei ir būtų medicininis debilas - nėra sunku išsigooglinti elementarius atsakymus ir įsiminti jei testą reikia užpildyti sterilioje aplinkoje. O jei atsakymai reikalauja apmąstymo ir nėra taip/ne... Tada tiek atsiveria plačios galimybės cenzūrai, tiek reiktų nemažai resursų egzaminavimui.

                            Comment


                              #74
                              Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                              Nėra durnas Gražulis. Prisitaiko prie elektorato ir tiek. Statyčiau €0.02, kad jo IQ tikrai gerokai daugiau už vidurkį. Net jei ir būtų medicininis debilas - nėra sunku išsigooglinti elementarius atsakymus ir įsiminti jei testą reikia užpildyti sterilioje aplinkoje. O jei atsakymai reikalauja apmąstymo ir nėra taip/ne... Tada tiek atsiveria plačios galimybės cenzūrai, tiek reiktų nemažai resursų egzaminavimui.
                              Tai niekas ir nesiūlo įvesti kažkokio cenzo rinkėjams. Bent jau aš būčiau kategoriškai prieš. Aš net mažinčiau kartelę (pvz amžiaus) kandidatams.
                              O bet tačiau, gi per apklausų duomenų pjūvius nesunku pamatyti, už ką balsuoja aukštesnį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys rinkėjai. Apie tai ko gero ir buvo edvio komentaras, papiktinęs krokodilą.
                              If a lion could speak, we could not understand him.

                              Comment


                                #75
                                Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                Testai rinkėjams beabejo būtų nedemokratiška, bet tokie galėtų būti kandidatams
                                Iš tiesų tai čia ne apie testus rinkėjams ėjo kalba. Kalba ėjo apie mano supratimu elementarų faktą, kad žemesnio išsilavinimo ar IQ rinkėjai atitinkamai ir rinkimuose balsuoja. Buvo daugybė testų atlikta ir nustatyta, kad populistų rinkėjai pasižymi žemesniu IQ ir polinkiu į konspiracijas. Mes galime tai mėgti ar nemėgti, bet nuo to tiesa nepasikeis. Galime prisiminti politkorektiškumą ir bandyti uždrausti apie tai kalbėti, bet paradoksas tame, kad kai kalba pasisuka pvz. apie pabėgelius, tai atitinkama publika pamiršta visus politkorektiškumus ir be skrupulų rėžia, kad jie menkesnio išsilavinimo, o kai pasisuka kalba apie rinkėjus - tai jau apie menkesnį išsilavinimą kažkodėl nebegalima kalbėti ir teiginys, kad menkesnio išsilavinimo rinkėjai prasčiau balsuoja, pasitinkamas maždaug taip:

                                Parašė Gator Rodyti pranešimą
                                Neblogai susireikšminus reikia būti, kad už visus spręsti, kas gerai, kas blogai balsuoja. Čia kaip koks Dievas aukščiau visų rinkėjų - tu blogai balsavai, tu gerai balsavai.

                                Comment


                                  #76
                                  Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                  Iš tiesų tai čia ne apie testus rinkėjams ėjo kalba. Kalba ėjo apie mano supratimu elementarų faktą, kad žemesnio išsilavinimo ar IQ rinkėjai atitinkamai ir rinkimuose balsuoja. Buvo daugybė testų atlikta ir nustatyta, kad populistų rinkėjai pasižymi žemesniu IQ ir polinkiu į konspiracijas. Mes galime tai mėgti ar nemėgti, bet nuo to tiesa nepasikeis. Galime prisiminti politkorektiškumą ir bandyti uždrausti apie tai kalbėti, bet paradoksas tame, kad kai kalba pasisuka pvz. apie pabėgelius, tai atitinkama publika pamiršta visus politkorektiškumus ir be skrupulų rėžia, kad jie menkesnio išsilavinimo, o kai pasisuka kalba apie rinkėjus - tai jau apie menkesnį išsilavinimą kažkodėl nebegalima kalbėti ir teiginys, kad menkesnio išsilavinimo rinkėjai prasčiau balsuoja, pasitinkamas maždaug taip:
                                  Tai ką siūlote daryti? Įvesti rinkėjams testus, išsilavimo cenzą? Kuris variantas būtų efektyviausias?

                                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                  Tai niekas ir nesiūlo įvesti kažkokio cenzo rinkėjams. Bent jau aš būčiau kategoriškai prieš. Aš net mažinčiau kartelę (pvz amžiaus) kandidatams.
                                  O bet tačiau, gi per apklausų duomenų pjūvius nesunku pamatyti, už ką balsuoja aukštesnį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys rinkėjai. Apie tai ko gero ir buvo edvio komentaras, papiktinęs krokodilą.
                                  Kodėl nepritaikius išsilavinimo cenzo? Pvz. balsuoti galėtų tik turintys aukštąjį išsilavinimą. Arba dar griežčiau - neužskaityti sovietinių diplomų.
                                  Paskutinis taisė Lettered; 2019.10.09, 13:39.
                                  Flickr

                                  Comment


                                    #77
                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                    Tai ką siūlote daryti? Įvesti rinkėjams testus, išsilavimo cenzą? Kuris variantas būtų efektyviausias?
                                    Kodėl nepritaikius išsilavinimo cenzo? Pvz. balsuoti galėtų tik turintys aukštąjį išsilavinimą. Arba dar griežčiau - neužskaityti sovietinių diplomų.
                                    Aš puikiai suprantu, kad jokie testai rinkėjams ar išsilavinimo testų įvedimai nerealūs. Bet vėlgi priminsiu - kalba buvo apie tai, kad bus perskirstytos rinkėjų apygardos, pirmą kartą sukurta užsienio apygarda. Ir mano supratimu akivaizdu, kad užsienyje daug aktyviau balsuos aukštesnio IQ ar išsilavinimo rinkėjai. Aš sunkiai įsivaizduoju 4 klases baigusį ir išvažiavusį skinti pomidorų užsienyje, balsuojanti rinkimuose, jau vien dėl to, kad procesas daug sudėtingesnis, ypač balsuojant nuotoliniu būdu, nei kad kokiam kaime nueiti į artimiausią mokyklą ir prabalsuoti.

                                    Comment


                                      #78
                                      Tai kokios gi siūlomos naujos apygardų ribos?

                                      Comment


                                        #79

                                        Dar spręs, kol kas nuspręsta tik dėl to, kad užsienio rinkėjams viena vieta suteikiama, bet šiaip esmė labai paprasta - Vilnius turėtų gauti daugiau vietų seime, nes ten gyventojų skaičius didėjo, kai provincijoje mažėjo. Klausimas tik kiek bus padidinta, vienu ar dviem, kai šiuo metu turi 12 vietų iš 71. Kitas klausimas ar Kaunas ir kokia Klaipėda (jų rajonai) gaus daugiau vietų. O mažinama bus atitinkamai didinant pačias mažiausias gyventojų skaičiumi apygardas.

                                        Comment


                                          #80
                                          Perbraižomas rinkimų žemėlapis, Vilniuje pagausės apygardų https://www.vz.lt/verslo-aplinka/201...uses-apygardu-

                                          VRK pranešė, kad pertvarka nepalies tik 14 apygardų, likusių 57-ių ribos bus daugiau ar mažiau keičiamos.
                                          Gyventojų skaičiaus regionuose pokyčiai nulėmė, kad Vilniuje vietoje 12-os buvusių vienmandančių apygardų bus 13, įsteigiant naują Pašilaičių apygardą. Be to, iš vienos jų – Naujamiesčio apygardos – bus išimti visi iki šiol jai priskirti užsienio lietuviai, kurie perkeliami į atskirą Pasaulio lietuvių vienmandatę apygardą.
                                          Kauno mieste apygardų sumažės nuo 7 iki 6, bet dar 2 apygardos apims dalį Kauno miesto ir rajono. Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje lieka tas pats skaičius apygardų – atitinkamai 4, 2 ir 2. Alytuje ir Marijampolėje išliks po vieną apygardą, bet dalis Alytaus miesto pateks į bendrą apygardą su Varėnos apygarda.
                                          Absoliuti dauguma vadinamųjų „kaimiškų“ apygardų yra stambinamos, kai kuriais atvejais gana drastiškai, nes regionuose ypač sumažėjo gyventojų. Yra tokių apygardų, kurios apims net po tris savivaldybes.
                                          p.s. mažesnę įtaką turės tie, kurie rėkia "visi tian vaagys" ir nežino net premjero bei min 3 ministrų pavardžių.
                                          Paskutinis taisė Arunasx; 2019.10.09, 15:42.
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                          [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                          Comment

                                          Working...
                                          X