Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pasaulio ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
    Mažesnės kainos, nes reikia daugiau mokėti už šildymą?!
    Taip. Tiksliau sakant numbeo indeksas nerodo kainų lygio. Jis rodo kiek tau reikės pinigų vienam mėnesiui pragyventi. Taip ir vadinas - cost of living, o ne 'prices of living'. Ir į tą indeksą, arba į pragyvenimo išlaidas yra įtraukiamas ir šildymas. Kadangi šildymo išlaidos Vilniuje kur kas didesnės nei Lisabonoje - tai ir indeksą smarkiai kelia Vilniaus nenaudai. Dėl to jeigu tas indeksas būtų skaičiuojamas neatsižvelgiant į šildymo kainą (išlaidas), tai Vilniuje pragyvenimo lygis būtų dar pigesnis, nei Lisabonoje, negu kad rodo dabartinis indeksas.

    Comment


      John: Kalbų apie emigraciją daug, bet niekas taip ir neįvardina konkrečių blogybių, o tik kažkokius įsivaizduojamus baubus.
      Demografiniai rodikliai - kasmet į mokyklas ateina mažiau vaikų. Jaunimas nyksta, o pensininkų daugėja. Ir tempai gana spartūs. Todėl tuos BVP rodiklius bus vis sunkiau išspausti. Dėl demografijos suka galvas ir gerokai daugiau nei 3 mln. gyventojų turinčios šalys, pvz., Japonija.
      Eidvis: Taip ir vadinas - cost of living, o ne 'prices of living'.
      Aišku, aš tai kalbėjau apie kainų indeksą (CPI).

      Comment


        Ir tai yra esmine klaida Su savo dabartine ekonomine situacija jiems deretu mazinti minimalia, atpalaiduoti idarbinimo salygas, supaprastinti atleidimus ir geriau skatintu idarbinima jo dotacija, o ne toliau statytu socializma su dirbt atsisakanciais murziais )

        Comment


          Parašė nomad Rodyti pranešimą
          Apskritai aš nesuprantu, iš kur tas įgimtas nepasitikėjimas savimi ir negatyvas pas lietuvius, tuo tarpu kai šalis jau praktiškai įrodė, kad yra ekonomiškai labiausiai išsivysčiusi postkomunistiniame pasaulyje.
          Yra tokia teorija, kodėl lietuviai daug dejuoja. Mūsų žemėse nuolatos vyko karai, dažnai viską prarasdavome. Žmonės gyveno kažkiek neužtikrinti ateitimi, tad nieko neveikdami save kaltino neveiklumu, taip pat ir aplinkinius tuo pačiu.

          Comment


            /\ Žiūrint iš kitos pusės, tas stresas ir nepasitenkinimas viskuo ko gero taip pat veikia kaip psichologinis stimulas veiklai ir bazė ekonominiškumui/taupumui.
            There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

            Comment


              Šiuo metu emigracija nekelia problemos, tačiau ateityje gali būti rimtų problemų priežastimi. Kol gerėja statistiniai rodikliai, kai kam reikėtų pamąstyti apie būdus išsaugoti jau pasiektą gerovę.
              O emigruoja ne tik juodadarbiai, bet (pagrinde) jauni, darbingi žmonės, potencialūs mokesčių mokėtojai. Daugybė abiturientų išvyksta iš karto po abitūros egzaminų, o grįžta ne daugelis. Taip pat emigruoti jau linkę ir vyresnio amžiau žmonės, kurie lyg ir turėtų džiaugtis užtarnasutu poilsiu.
              Paskutinis taisė Silber418; 2014.09.26, 00:29.

              Comment


                Parašė nomad Rodyti pranešimą
                /\ Žiūrint iš kitos pusės, tas stresas ir nepasitenkinimas viskuo ko gero taip pat veikia kaip psichologinis stimulas veiklai ir bazė ekonominiškumui/taupumui.
                Gerai, jeigu tai būtų tiesa. Deja, paskutiniu metu būdamas Lietuvoje nepastebėjau labai norinčių ir motyvuotų siekti gerovės žmonių. Atvirkščiai, mažesnes pajamas gaunantieji ieško būdų užsidirbti nelegaliai ar svajoja ir skundžiasi. O kiti gyvena geriau, nes jiems padeda ryšiai su emigravusiais artimaisiais ar pan. Tačiau beveik visi, turintys rimtesnių tikslų gyvenime, neslepia noro emigruoti.
                Paskutinis taisė Silber418; 2014.09.26, 00:50.

                Comment


                  Gal jūsų rate ir taip. Bet mano tai visiškai atvirkščiai.

                  Comment


                    Perkamosios galios paritetas (Purchasing power parity (PPP)), 2013 m.:


                    Wiki (CIA duomenys)

                    Comment


                      Parašė ViR2 Rodyti pranešimą
                      Ir tai yra esmine klaida Su savo dabartine ekonomine situacija jiems deretu mazinti minimalia, atpalaiduoti idarbinimo salygas, supaprastinti atleidimus ir geriau skatintu idarbinima jo dotacija, o ne toliau statytu socializma su dirbt atsisakanciais murziais )
                      Siūlai dotuoti verslą nesugebantį mokėti daugiau nei minimalų atlyginimą?
                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        Aišku, aš tai kalbėjau apie kainų indeksą (CPI).
                        tai tada irgi nebuvo visai korektiškas lyginimas, neįtraukiant išlaidų būsto nuomai/įsigyjimui, kas sudaro nemenką dalį minimalios algos tiek Lisabonoje, tiek Vilniuje.

                        Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                        Tačiau beveik visi, turintys rimtesnių tikslų gyvenime, neslepia noro emigruoti.
                        Aišku reikėtų kiekvieną žmogų vertinti atskirai ir tikrai yra daug tokių, kurie į užsienį išvažiuoja su rimtesniais tikslais, tačiau mano nuomone absoliuti dauguma - tai ekonominiai emigrantai, kurių rimtesnis tikslas yra užsidirbti daugiau pinigų ir nelabai svarbu kokį darbą dirbant. Ir natūralu, kad jeigu nori padaryti žurnalisto, teisininko ar net verslininko karjerą - tikriausiai daug lengviau tai bus padaryti Lietuvoje. Sava kalba, sava aplinka, savi papročiai ir savi pažįstami labai daug ką reiškia - tai automatiškai nereiškia, kad profesinis darbas bus padėtas ant lėkštutės, tačiau tai reiškia, kad tas tikslas bus daug lengviau pasiekiamas pažšstamoje aplinkoje. Dėl to daugumoje šalių imigrantai yra laikomi žemesne klase, kuri daugiau dirba nekvalifikuotus darbus, yra menkesnio išsilavinimo. Taip yra visur, tame tarpe ir Lietuvoje, kur prasčiausi Vilniaus rajonai, Naujininkai ir Naujoji Vilnia - yra daugiausiai tautinių mažumų apgyvendinti rajonai. Taip kaip ir Lietuvoje prasčiausiai gyvena Šalčininkų rajonas, su didžiausia lenkų mažuma. Ir aš negalvoju, kad tos tautinės mažumos lietuviams nusileidžia protiniais gebėjimais, aš tiesiog manau, kad jie gyvena tokioje terpėje, kuri labai riboja jų galimybes.

                        Dėl to jeigu žmonių 'rimtesni tikslai' yra ne finansiniai, o karjeros darymas - tai kur kas lengviau bus padaryti Lietuvoje. Ir tą galiu patvirtinti ir iš savo patirties, nes teko gyventi ir Londone ir Osle, į Lietuvą sugrįžom 4-iese. Dabar du iš jų programuotojai, vienas verslininkas, o dar viena tapo ZipFM laidų vedėja. Londone tikriausiai iki dabar restoranuose būtumėm lėkštes nešioję, ką dauguma pažįstamų, kurie liko UK gyventi, iki dabar ir dirba.

                        Parašė andyour Rodyti pranešimą
                        Yra tokia teorija, kodėl lietuviai daug dejuoja. Mūsų žemėse nuolatos vyko karai, dažnai viską prarasdavome. Žmonės gyveno kažkiek neužtikrinti ateitimi, tad nieko neveikdami save kaltino neveiklumu, taip pat ir aplinkinius tuo pačiu.
                        Man atrodo, kad prie tų depresinių nuotaikų labai smarkiai sovietmetis yra prisidėjęs. T.y. kai žmonės buvo įpratę viską gauti ir už nieką nebūti atsakingu, tai kai už savo gyvenimą tampi atsakingas pats - tada atsiranda noras ieškoti kaltų dėl pačio nesėkmių. Taip pat kiek žinau, tai Rusijos minkštoji galia, propogandinė politika ir šiaip politika yra nukreipta į tai, kad lietuviai būtų nepatekinti sava šalimi. Kai šalies žmonės yra nepatenkinti - juos tampa lengviau valdyti, nes lengviau sukelti visokius neramumus, lengviau manipuliuoti jų balsais, nes pradeda balsuoti už visokius populistus. Lengviau juos įtikinti, kad ES yra supuvusi ir t.t. ir t.t. Nežinau kiek tose depresyviose nuotaikose yra Rusija prikišusi nagus, tačiau esu tikras, kad dalis jos kaltės tikrai yra.

                        Buvo neseniai atlikta apklausta, tai didžiausi optimistai yra liberalų, konservatorių ir socdemų rinkėjai, kai tuo tarpu didžiausi pesimistai - Pakso, Uspaskicho ir Tomoševskio šalininkai.

                        Comment


                          /\ Rusijos įtakos dėl to, kad lietuviai psicho-socialiniame lygmenyje yra miserable, tikrai nepervertinčiau. Tai, kad kažkas Kremliuje suinteresuotas, kad visų buv. SSRS šalių gyventojai būtų nepatenkinti dabartine (demokratine) sistema, nereiškia, kad Rusija turi resursų mikro-manage'inti visuomenės nuomonės formavimo procesus, kurie turi būti vykdomi labai delikačiai, panaudojant įvairiausius komunikacijos kanalus ir atsižvelgiant į kiekvienos atskiros šalies kultūrinę terpę. Grubiai tariant, anonimiškų delfio komentavimų čia nepakanka. Norint tą daryti tinkamai, atskiras FSB skyrius su bent 20 žmonių (su patirtim atskiruose sektoriuose), turėtų užsiimti vien PR ir komunikacija Lietuvos atvilgiu. O kur visos kitos buv. SSRS valstybės? O kur Vakarų Europa ir JAV? Galvojat ne ten Rusija pirmiausia nukreipia savo komunikacijos politikos taikinį? Neabejoju, kad tokių resursų atlikti tokią politiką efektyviai ir tikslingai Rusija neturi ir neturės. Jie tiesiog laikas nuo laiko užperka kokios PR kompanijos JAV ar Europoje paslaugas, o taip pat feedina jiems reikalingą informaciją per visokius 'alternatyvius' media šaltinius. Daugiau jie ir negali ir nesugeba, nes joks save gerbiantis (ir žmonių plačiais skaitomas) žurnalistas JAV ar Europoje rusų pageidaujamos bukos propagandos neskleis. Yra RT, aišku, - bet argi ten dirba 'save gerbiantys žurnalistai'? Ir argi RT tikrai kreipia daug dėmesio Lietuvai ir Baltijos šalims? Abejoju, ar jie bent 1 desk officerį turi regionui ...

                          Kitaip tariant, ta kalba apie 'Rusijos ranką' turėtų būti vykdoma pilnai suvokiant, kaip tokio lygio komunikacinė politika priimama ir realizuojama. O dabar apie tai daugiausia kalba žmonės, šioje srityje kaip taisyklė visiškai nenusimanantys, nesuprantantys ir nesigilinantys kaip tokio pobūdžio įtaką yra sunku padaryti ir kiek resursų tai reikalauja.

                          Lietuviai patys, niekieno neverčiami, yra ir mėgsta jaustis varganai. Tai - nacionalinio charakterio bruožas, kurio ir rusams nereikia kurti. Tačiau reikia žiūrėti į jį ir kaip į stimuliuojantį faktorių socio-ekonominiame visuomenės lygmenyje, panašiai kaip baimė arba pavydas (iš esmės, destruktyvūs driveriai), gali būti stimuliuojančiais veiklai faktoriais individualiame lygmenyje. Kitaip tariant, gal Lietuva tiek palyginus daugiau ekonomiškai ir pasiekė, nes jaučiasi labiau miserable negu mūsų kaimynai.
                          Paskutinis taisė nomad; 2014.09.26, 10:45.
                          There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                          Comment


                            Neabejoju, kad tokių resursų atlikti tokią politiką efektyviai ir tikslingai Rusija neturi ir neturės. Jie tiesiog laikas nuo laiko užperka kokios PR kompanijos JAV ar Europoje paslaugas, o taip pat feedina jiems reikalingą informaciją per visokius 'alternatyvius' media šaltinius.
                            Kaip tik vakar per Svoboda radiją buvo laida tema kaip Rusija laimi informacinį karą visame pasaulyje. Buvo kalbama apie tai, kokie ypatingai aukštos kvalifikacijos specialistai tuo užsiima ir kokie didžiuliai pinigai tam metami. Beje, tą mes jaučiame savo kailiu ir efektyviai pasipriešinti niekada negalėsime.

                            Comment


                              kai busim tokia valstybe kaip, tarkim, Ispanija, tada jokia Rusija negales musu paveikti. O jei nesugebame to pasiekti, tada, kagi, su Rusija bus lengviau.

                              Comment


                                Parašė liutass Rodyti pranešimą
                                kai busim tokia valstybe kaip, tarkim, Ispanija, tada jokia Rusija negales musu paveikti. O jei nesugebame to pasiekti, tada, kagi, su Rusija bus lengviau.
                                O tai kas jei ne to meto Rusija buvo paveikusi tuos pačius ispanus per jų pilietinį karą?

                                Comment


                                  Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                  O tai kas jei ne to meto Rusija buvo paveikusi tuos pačius ispanus per jų pilietinį karą?
                                  tai ispanams tik i nauda isejo. Tegul dabar pabando.

                                  Comment


                                    Deja mes visadam būsime arčiau Rusijos, nei Ispanija. Tam ir yra sukurtas žodis geopolitika ...
                                    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                    Comment


                                      Parašė nomad Rodyti pranešimą
                                      Deja mes visadam būsime arčiau Rusijos, nei Ispanija. Tam ir yra sukurtas žodis geopolitika ...
                                      Esmė ne geografijoje, Suomija, Estija, Norvegija dar arčiau Rusijos, bet kultūriškai toliau nei Ispanija. Kuo šalis neturtingesnė, tuo lengviau joje skleisti propogandą, didinti susipriešinimą, nepasitenkinimą valstybe ir pan.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Matyt ne iki galo supranti žodį geopolitika Jinai iš abiejų pusių veikia ...
                                        There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                        Comment


                                          Parašė ViR2 Rodyti pranešimą
                                          Ir tai yra esmine klaida Su savo dabartine ekonomine situacija jiems deretu mazinti minimalia, atpalaiduoti idarbinimo salygas, supaprastinti atleidimus ir geriau skatintu idarbinima jo dotacija, o ne toliau statytu socializma su dirbt atsisakanciais murziais )
                                          Nereikia taip tirštinti spalvų, čia gal tik mums atrodo didelė suma, o Vakarų Europos kontekste tai mažiausias MMA tarp visų šalių, tad konkurencingumo Portugalija neturėtų prarasti.
                                          Flickr

                                          Comment

                                          Working...
                                          X