Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Baltijos valstybių sostinių palyginimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Dangoraižiai Vilniuje (o ir ne tik) baigėsi ir reiktų tai pamiršti. Dabar reikia laikyti fingers crossed, kad tokie projektai kaip Sparta nepastrigtų, nes tai bus nauja architektūros kokybė, kurios nebus gėda priešpastatyti Talinui ir net Nordicams.

    Comment


      Parašė VNS Rodyti pranešimą
      Kuveitas, Šiauliai, Panama, Vievis...well...
      Ne visų svajonės apsiriboja tuo, kad Lietuvos sostinė būtų kaimiško vaizdo kaip koks Kaunas* (Šiauliai, Vievis) su dviaukščiais kioskais Savanorių prospekte. Tokiais kioskais net Šalčininkiečio nenustebinsi, nes ir tenais labai panašūs nauji kioskai kyla ir net penkiaaukščių kvartalas.

      * Neturiu tikslų stumt ant Kauno, o pats piktinuos, kad nestato tokiam miestui priderančio aukščio pastatų bei nėra nei vieno daugiaaukščio (neskaitant kelis modernius 10-16 a. komiblokus).

      Vilniui labiau pridera aukštėlesnis užstatymas, bent jau miesto centre, Šnipiškėse.

      Comment


        Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
        Tokiais kioskais net Šalčininkiečio nenustebinsi, nes ir tenais labai panašūs nauji kioskai kyla ir net penkiaaukščių kvartalas.
        Čia tai geras.
        Tikriausiai pirmas toks projektas rajoniniame mieste.

        Comment


          Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
          Panašiau, kad gyveni Taline (parodysiu tau tai, ko netyčia savo mieste „nepastebėjai“), o ne Vilniuje, be to esi pasipūtęs, susireikšminęs „skandinavas“ estas, nes labai panašūs argumentai ir PR'as nuolat sklinda būtent iš jų lūpų (apie tai žemiau).
          Patarčiau nepersivalgyti per daug vyšnių, nes pilvą suskaus.
          Kur yra cherry pickingas? Ar ten kur aš parodžiau kaip atrodo kai kurie pagrindiniai turistų traukos taškai Vilniaus senamiestyje, ar ten kur dangoraižistas išrankioja iš Talino pakampių apleistus pastatus su grafičiais? Jei jau rankiočiau, tai galėčiau ir Šnipiškes tau parodyti, ir sporto rūmus priešais Gedimino pliį, ir stoties rajone pilna šlamšto... Deja, Vilnius daug labiau nušiuręs nei Talinas ir jis nušiuręs net ten kur yra pagrindiniai traukos taškai ar miesto vartai.


          Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
          Beje, gal bent mintimis nuolat būdamas Taline nežinojai, tačiau Ramintojos bažnyčia po truputį imta gaivinti, vyksta renginiai, o Aušros vartų restauracijos projektas seniai parengtas ir tam net buvo numatyta skirti lėšų (kodėl darbai nevyksta, galėtų pakomentuoti dirbantys savivaldybėje).
          Brazdinant gitara, kaip išsireiškė VNS, bažnyčios pastato nesutvarkysi ir antenos pačios nenusiims, toliau liks nušiurusi, apgriuvusi bažnyčia Vilniaus senamiestyje, gal surask tokią Talino senamiestyje? Dėl Aušros vartų - daug kas "seniai parengta", nacionalinio stadiono net ir statybos darbai buvo prasidėję prieš kiek ten dešimtmečių?

          Comment


            Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

            Dar vienas cherry picker'is. Vienas namas bet tai kaaai norguma, sakai, o čia kas už 14 metrų: Bergenas, Stokholmas, tikriausiai Skanseno muziejus?
            Panašiau į provincialią Astrachanę-Tjmutarakanę, liūdesio kupiną Pinską–Uriupinską ar eilinį užkampų Rytų Europos lygumos Čistožopovskogradą, tad iki Talino Skandinavijos daleko-li toli. Kas nesuprato, yra rusiška daina, kurioje dainuoja „Ar toli iki Talino, ar toli iki Talino, ar toli?“ Eastern Europe Talinui iki Skandinavijos, tiek toli, kiek rusų miestams iki to Talino. Yra ten keli faini projektukai, tačiau jų yra ir Rygoj, Kaune, Lodzej ar kokioj nors Poznanėj, todėl aklas garbinimas, kuris labai paplitęs šiame forume (teko skaityti) atrodo gana kvailokai.
            Deja Talinas už Vilnių atrodo smarkiai geriau visais požiūriais: ar tai būtų architektūra apskritai, ar VT, ar pėsčiųjų patogumas, ar bendras tvarkos lygis mieste. Tai galioja visur, pradedant senamiesčiu ir naujais projektais, baigiant "blogais" rajonais kaip Lasnamae, Kopli ir Vaike Oismae. Specialiai dėl to ten lankiausi ir visur vaikščiojau, prie visko kabinėjausi, bet realybė tokia, kad pastačius Taliną šalia Vilniaus pastarasis atrodo panašesnis į nušiurusį Rytų Europos miestą, kai Talinas atrodo panašesnis į Stokholmą ar Hamburgą. Turėjau vilčių, kad gal čia išties tik PR ir nepagrįsti mitai, bet panašu, kad nuo paskutinio mano apsilankymo Taline 2003 reikalai su šitais dalykais smarkiai pasislinko Vilniaus nenaudai ir atotrūkis padidėjo. Panašu, kad kol Vilnius malė š tuos 17 metų, Talinas tvarkėsi ir gražinosi. Rezultatai jau matosi ir prisivyti juos bus labai sunku.

            Vilnius geriau atrodo nebent vienoje srityje - dviračių takai. Bet tai viskas. Nu dar senamiestis Vilniuje yra žymiai gyvesnis ir tikresnis. Bet čia matyt labiau dėl jo geografijos ir dydžio.
            Paskutinis taisė John; 2020.10.08, 10:57.

            Comment


              O Ryga tiek pat blogiau už Vilnių, kaip Talinas geriau?

              Comment


                Parašė digital Rodyti pranešimą
                O Ryga tiek pat blogiau už Vilnių, kaip Talinas geriau?
                Sunku vertinti, nes Rygoje buvau kur kas mažiau, nei Taline. Bet atotrūkis atrodo mažesnis. Tiek Vilnius, tiek Ryga dvelkia stereotipine "Rytų Europa" bet kur už senamiesčio ar kitų reprezentacinių vietų. Taline tokių vietų reikia gerai paieškoti.
                ​​

                Comment


                  Parašė Edd Rodyti pranešimą
                  Brazdinant gitara, kaip išsireiškė VNS, bažnyčios pastato nesutvarkysi ir antenos pačios nenusiims, toliau liks nušiurusi, apgriuvusi bažnyčia Vilniaus senamiestyje
                  Tikriausiai Talino senamiestyje tų bažnyčių kada nors yra buvę daugiau nei NET pusantros ir turbūt jis užima labai didelį plotą, be to turbūt pusę Talino pastatų komunistai buvo jiems kada nors sunaikinę. Su tokiu radikaliu požiūriu, darais panašus į ex-jedinstvininkus, katrie pradedant 1992 metais jau klykė, kad valstybės vadovas V. Landsbergis „begėdiškai“ juos apgavo, nes ilgiausiai PER METUS Lietuva turėjo pasiekti Skandinavijos lygį, nes neva jis jiems asmeniškai taip „žadėjo“ (to negalėjo būti, nes tai tiesiog nesąmonė).

                  Kalbant apie tą konkrečią bažnyčią, buvo ten ir kita bėda – ta komunistų išniekinta ir apgriauta bažnyčia pirmai buvo atiduota kažkokiai lyg ir katalikių moterų sąjungai, vėliau kažkokiems mokytojams ar pan., įstaigoms, kurios nei turėjo pinigų, nei su ja nieko nedarė, tačiau vos tik ji pagaliau įveiklinta ir imta naudoti, jau iš karto pamojus burtų lazdele ir estų heiteriams paliepus, turėjo būt vos per naktį už dešimtis milijonų netikėtai ir stebuklingai tobulai atrestaurauota, nes nūūū todėl, kad taip būt privalėjo. Jei to neįvyko, tada tai siaubas, „baltai kalti, kad paliko sovietų sąjungą“ (jau minėjau kas šitaip radikaliai mąsto, visokie aršesni komunistai, kurie, beje, yra šiaip jau ateistai ir bažnyčias jiems nors siųstuvais kašiok, nors agurkus sandėliuok, nors kamazus vidun varyk kaip į garažą).

                  Parašė Edd Rodyti pranešimą
                  gal surask tokią Talino senamiestyje?
                  Gal surask pagodą Taline? O gal surask tenais mečetę? Kokiu keistuoliu turi būt, ieškodamas daugybės bažnyčių mieste, kuriame jų niekada daug nebuvo, o vos tik kelios ir tos senų seniausiai paverstos muziejais.

                  Vilniaus centre bažnyčių apie 40, net jų pilnus pavadinimus kartais sunku įsimint, tad jei 1, 2 ar net 3 iš keliasdešimties apleistų bei apnaikintų komunistų, vis dar yra apleistos (10% visų bažnyčių), per daug stebint neturėtų. Kaip ir neturėtų stebinti, kad pusantros ar dvi su puse Talino bažnyčios, kurios seniausiai buvo paverstos muziejais, kaip buvo, taip ir yra tvarkingos.

                  Tačiau koks tu keistas žmogus, jei negali palyginti kaip atrodė Vilniaus bažnyčios prieš 30, 20, 15 metų ir elementarios minčių sumos supliusuoti, kad išvystum kaip viskas keičiasi ir progresuoja progresyvia ir džiuginančia vis didesnio sutvarkymo linkme. Tai vyksta kasmet, vis po kvartalą ar po bažnyčią susitvarko. O gal esi dvidešimtmetis ir tiesiog nepameni kaip atrodė kokia nors Bernardinų bažnyčia seniau? Kaip atrodė Mykolo ir kitos bažnyčios, kokie fasadai buvo Jokūbo ir Pilypo, Rapolo bažnyčiose, kaip prieš 10 m. viduje atrodė Pranciškonų bažnyčia....

                  Parašė Edd Rodyti pranešimą
                  Dėl Aušros vartų - daug kas "seniai parengta"
                  Kas tas „daug kas“? Panašu, kad naudoji eilinę loginę argumentacijos klaidelę... Vajė, kaip netikėta, tikrai.

                  Parašė Edd Rodyti pranešimą
                  Ar ten kur aš parodžiau kaip atrodo kai kurie pagrindiniai turistų traukos taškai Vilniaus senamiestyje, ar ten kur dangoraižistas išrankioja iš Talino pakampių apleistus pastatus su grafičiais? Jei jau rankiočiau, tai galėčiau ir Šnipiškes tau parodyti, ir sporto rūmus priešais Gedimino pliį, ir stoties rajone pilna šlamšto... Deja, Vilnius daug labiau nušiuręs nei Talinas ir jis nušiuręs net ten kur yra pagrindiniai traukos taškai ar miesto vartai.
                  Kadangi būdamas estas labai supykai, jog tau parodžiau vos kelias Talino apleistas vietas iš milijono, turbūt nereikia ir bepridurti, kad galėčiau neturėdamas ką veikt (turiu, todėl to nedarysiu ir taip čia laiko gašimas su estais ginčytis apie jų skandinavijas) tau parodyti IR apleistus Kopli dirvonus, IR kelis lūšnynų kvartalus, IR keliaaukščių medinių barakų kvartalus, IR Lasnamae stambiaplokštį getą, IR jo univermagus su bazarais, IR baisius brežnevinius blokus Talino pačiame centre, IR taip toliau, IR panašiai.

                  Nenorėdamas plėstis ir plėtoti šios betikslės diskusijos, kuri niekur neveda, nes „oponentas“ yra talinietis skandinavas, tiesiog paliksiu tokią jūsų ekselencijos, gerbiamo ankstesnės kadencijos Prezidento ir pirmosios ledi (tuomet neoficialios) bei garbingų svečių nuotrauką, atvykusių į aristokratiškai skandinavišką pobūvį Estijos sostinės Talino centre bei einančių per nordišką ueberfantastischultraskandinavsuperparking'ą ČIA:

                  Click image for larger version

Name:	5ChOsAKHq9OBfFp2Fyi0Bs.jpg
Views:	275
Size:	325,3 kB
ID:	1830696

                  Click image for larger version

Name:	7po3Z8cwqY3AJJLJvJZGNE.jpg
Views:	274
Size:	334,8 kB
ID:	1830698

                  Click image for larger version

Name:	sign-for-europark-public-parking-lot-or-carpark-tallinn-estonia-2APNFH1.jpg
Views:	280
Size:	354,6 kB
ID:	1830699

                  Nežinau kas čia per skandinaviški Europark, tačiau tokie žvyrkeliai ir išdaužyti asfaltai atrodo išties smagiai.

                  Kaip ir sakiau, tiesiog pripažink, kad Talinas savo fylingu buvo, yra ir gana ilgai išliks Eastern Europe ir važiuojam toliau. Toliau galėtume aptarinėti pavienius to miesto naujus projektukus, kvartalėlius, urbanistiką ir kt.
                  Attached Files

                  Comment


                    Buvau Tartu, jeigu tai 2-as miestas Estijoje, na kaip mūsų Kaunas, tai tikrai next level. Su Kaunu nepalyginsi. Mes esam Rumunija prie Baltijos ir nėra ko čia pykti. Taip gal net įdomiau.
                    Taline seniai nebuvau, todėl nevertinsiu pagal google street view.

                    Comment


                      Oho, kazkas ne juokais uzsivede )

                      Siaip tai noreciau paklausti John ir Edd, kur Taline yra daugiau panasiu kvartalu i Rotermann? Ar tiesiog ta gera Talino architektura toliau yra tik pavieniai pastatai, kuriu siaip as nelabai esu mates. Buvau Taline kokiais 2007, ir cia parnktose nuotraukose tie patys Rotermann pastatai.

                      Comment


                        Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                        Buvau Tartu, jeigu tai 2-as miestas Estijoje, na kaip mūsų Kaunas, tai tikrai next level. Su Kaunu nepalyginsi. Mes esam Rumunija prie Baltijos ir nėra ko čia pykti. Taip gal net įdomiau.
                        Taline seniai nebuvau, todėl nevertinsiu pagal google street view.
                        Tartu atrodo gerai. Yra ten šiaip irgi vaizdų, kurie atrodo "lietuviškai", bet žyyyymiai mažiau, nei Vilniuje ar Kaune. O Talinas aišku atrodo next level, lyginant su Tartu. Kaip ir su Vilniumi.

                        Comment


                          Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                          Buvau Tartu, jeigu tai 2-as miestas Estijoje, na kaip mūsų Kaunas, tai tikrai next level.
                          Nekst level:
                          https://www.google.com/maps/@58.3775...7i13312!8i6656
                          Dar nekst level:
                          https://www.google.com/maps/@58.3789...7i13312!8i6656

                          Tai čia miesto centras. Apie tai, kad didelė dalis istorinės Tartu periferijos atrodo kaip Kauno Žaliakalnio turgaus rajonas (kuris yra skylė) aš nekalbu

                          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                          Comment


                            Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                            Buvau Tartu, jeigu tai 2-as miestas Estijoje, na kaip mūsų Kaunas, tai tikrai next level. Su Kaunu nepalyginsi. Mes esam Rumunija prie Baltijos ir nėra ko čia pykti. Taip gal net įdomiau.
                            Taline seniai nebuvau, todėl nevertinsiu pagal google street view.
                            Gal dėl taborų tik nesutinku, nes esu važiavęs Rumunijos keliais prieš 10 metų, bet sutinku, kad tiek Lietuvoje tiek Rumunijoje vyko gryna "sistematizacija", buvo ale viskas griaunama ir statoma iš naujo. Tai natūralu, nebent šneki apie individualų apsileidimą, tai čia jau nekomentuosiu, nes nežinau.

                            Vienas lietuvis youtuber'is (toks Paulius S.) buvo nuvažiavęs į Rumuniją, tai daug kur vis įkišdavo "kad čia daug kas kaip Lietuvoje panašu", nors spėju tikėjosi ten kokios nors tai Third world country, nes žinom stereotipus...

                            Kaunas ir Tartu šiaip gana skirtingo kalibro miestai nuo sovietmečio, berods vienas buvo uždarytas užsieniečiams ir šiaip buvo vystomas kaip eilinis grynas (o ne ale) čeliabinskas (kas Lietuvoje buvo netgi šiek tiek neįprasta, stebint kitus miestus), o Tartu ar tik ne visada buvo Talino filialas kur universitetas stovi

                            Pažiūrėjus Latvijos ar Estijos kaimus, tai jie tikrai kažkokie mažiau paliesti perstatymų ir reformų, pažiūrėjus per Google palydovą, nejaugi dėl to ten mažiau ir savižudybių (nedidelė tikimybė galimai koreliacijai)

                            ---
                            Tiesą sakant, man ir ta Rumunija bent jau Užkarpatinė dalis visai normaliai atrodo, vaizdą darko tik laidai, nerenovuoti daugiabučiai, ir visokių nesunkiai pataisomų smulmenų nesužiūrėjimas, kas liečia infrastruktūrą. Sakyčiau, kokią Rusiją ar net Ukrainą jei reiktų padaryti "tikra Europa" reiktų praktiškai visą rekonstruoti Lietuvoje pagrindinė bėda yra visiškai apleisti daugiabučių ir bendrabučių rajonai, kurie tik prieš keletą metų lyg ir pradedami tvarkyti, bet bendras vaizdelis vis dar nepatenkinamas ir vietomis toli iki bent patenkinamo, nu dar kaimai turistiškai nepatraukliose zonose
                            Paskutinis taisė PoDV; 2020.10.08, 13:53.

                            Comment


                              Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                              Nekst level:
                              https://www.google.com/maps/@58.3775...7i13312!8i6656
                              Dar nekst level:
                              https://www.google.com/maps/@58.3789...7i13312!8i6656

                              Tai čia miesto centras. Apie tai, kad didelė dalis istorinės Tartu periferijos atrodo kaip Kauno Žaliakalnio turgaus rajonas (kuris yra skylė) aš nekalbu
                              Galima parankioti vaizdų net ir iš Singapūro. Kadangi Tartu vaikščiojau skersai ir išilgai visuose rajonuose ir viską pakeliui fotkinau, tai šiokį tokį paveikslą susidariau. Deja, Tartu atrodo nepalyginamai geriau, nei bet kuris miestas Lietuvoje pagal aplinkos sutvarkymą ir civilizuotumą. Nežinau, kaip atrodo Žaliakalnio turgaus rajonas, bet bendrai lyginant Kaunas yra visiška skylė, lyginant su Tartu. Na neskaitant Laisvės alėjos ir kelių gatvių centre.

                              Comment


                                You see, aš dar nebūčiau toks kategoriškas ar apskritai Kauną išeitų pavadinti skyle kaip tokia, nors nemažoje dalyje taip, lyg ir truputį per daug pajuodinami kai kurie rajonai nepelnytai taikant etiketę visam Kaunui.

                                Jei Kaunas būtų tik Centras (išskyrus dalis prie K.M. pr.), keletas parkų ir dar kokie Vytėnai ir Mega, tai neišeitų pavadinti skyle Dar Žaliakalnio neapsiverčia liežuvis vadinti skyle nepaisant šen bei ten esančių apleistų medinukų. Šilainiai jau ant ribos būti skyle, o likę rajonai sutinku, beveik grynos skylės Tiesą gal kuriuos priemiesčius čia ir praleidau, kurie dar pakenčiami, bet visumoje...

                                ---
                                Aš pagalvojau ar tik Estija visąlaik truputį geriau Tartu ir Talinas atrodė nei Vilnius ir Kaunas. Nu kaip Klaipėda berods irgi visada geriau atrodė nei Kaunas ir Vilnius

                                Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                                Nekst level:
                                https://www.google.com/maps/@58.3775...7i13312!8i6656
                                Dar nekst level:
                                https://www.google.com/maps/@58.3789...7i13312!8i6656

                                Tai čia miesto centras. Apie tai, kad didelė dalis istorinės Tartu periferijos atrodo kaip Kauno Žaliakalnio turgaus rajonas (kuris yra skylė) aš nekalbu
                                Atsisuku vaizdą (bent jau toj pirmoj nuorodoj) ir grožiuosi Nordik-level laif
                                Paskutinis taisė PoDV; 2020.10.08, 14:08.

                                Comment


                                  dangoraižistas :

                                  Aš sakau kad Vilnius dabar yra apleistas ir nušiuręs labiau nei Talinas. Pateikiau apleistų vietų pavyzdžius, kurių daug, pačiam centre, senamiestyje.

                                  Tu man atsakai:

                                  1. Dar rengiamasi rekonstruoti - puiku, bet šiai dienai nerekonstruota, apleista ir tai nulinis argumentas atsakant į mano teiginį, nes rašiau apie šios dienos būklę.
                                  2. Dabar yra geriau nei prieš 15 metų - vėlgi, puiku, bet tai irgi 0-inis argumentas atsakant į mano teiginį, Taline irgi geriau nei prieš 15 metų, tai ką?
                                  3. Bažnyčių Vilniuje daugiau, todėl jos nesutvarkytos... - taip, nesutvarkytos, vėlgi 0-inis argumentas atsakant į mano teiginį, gal kaip tik jo patvirtinimas.

                                  Kad ir kokios to apšiurimo priežastys yra, gali vardinti kad ir 100-ą pateisinimų, gali rašyti kaip ateity bus puiku, aš dėl to nesiginčijau, faktas kad šiai dienai yra tokia būklė ir tiek.

                                  O likę teiginiai kad aš "panašus į ex-jedinstvininkus", kad aš "keistas žmogus", "estas" ar dar kažkas, tamstos argumentams manai pridėjo svorio?

                                  Comment


                                    Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                                    Buvau Tartu, jeigu tai 2-as miestas Estijoje, na kaip mūsų Kaunas, tai tikrai next level. Su Kaunu nepalyginsi. Mes esam Rumunija prie Baltijos ir nėra ko čia pykti. Taip gal net įdomiau.
                                    Taline seniai nebuvau, todėl nevertinsiu pagal google street view.
                                    teko ir man apsilankyt Tartu sia vasara. Kur ten tas next level? Visiskai nieko ipatingas baznytkaimis su keleta grazesniu vietu..

                                    Comment


                                      Parašė kelnaites Rodyti pranešimą

                                      teko ir man apsilankyt Tartu sia vasara. Kur ten tas next level? Visiskai nieko ipatingas baznytkaimis su keleta grazesniu vietu..
                                      Aha, aha. Mokslo muziejuj buvot? Istorijos muziejuj? Stotį matėt? Rotušę ir aikštė aplink? Universitetą? O dabar palyginkite visa tai su panašaus dydžio Panevėžiu ar Šiauliais ir teks raudonuoti iš gėdos.

                                      Comment


                                        Jo ir dar reiktų įtraukti Panevėžio universitetą, kuris pakliūna į TOP500 geriausių pasaulio universitetų

                                        Comment


                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          dangoraižistas :

                                          Aš sakau kad Vilnius dabar yra apleistas ir nušiuręs labiau nei Talinas.
                                          Ne, nėra labiau apleistas ar labiau nušiuręs. Gal buvo kiek labiau nušiuręs anksčiau dėl jau minėtų priežasčių (kokiais 2008-2015, gal net 2017), tačiau abu šie miestai buvo ir yra gana panašaus lygio, todėl visi Talino palyginimai su Skandinavija ar šūksniai apie next level'ius kelia tik šypseną.

                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          Pateikiau apleistų vietų pavyzdžius, kurių daug, pačiam centre, senamiestyje.
                                          Taip, panaudojai vyšnaičių išrankiojimą (keli lokalūs pavyzdžiai iš didelio senamiesčio bei centro). Nepavyko jais įtikinti, todėl dabar bandysi bet kokia kaina laimėti argumentu iš kartojimo (tų pačių kelių vietų nuolatinio minėjimo).
                                          Kartojimo argumentas (lot. argumentum ad nauseam) – retorikos klaida, kada kažkuo įtikinti bandoma labai dažnai ir ilgai tai kartojant. Paprastai tokią retorikos formą naudoja politikai, religiniai (ypač sektų) lyderiai. Ekstremali kartojimo argumento forma yra laikoma smegenų plovimu.

                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          Tu man atsakai:

                                          1. Dar rengiamasi rekonstruoti - puiku, bet šiai dienai nerekonstruota, apleista ir tai nulinis argumentas atsakant į mano teiginį, nes rašiau apie šios dienos būklę.
                                          Jau sakiau, elgiesi kaip karalaitė ant žirnio ar kita veikėja iš pasakos, kuriai reikia tuštuojau, nedelsiant, šią pačią akimirką atliktos rekonstrukcijos, nors tai visiškai neįmanoma.
                                          Net dabar buvo baigta tik ilgo proceso dalis – dirbtuvės su keturiais koncepcijos variantais, pasirašomi susitarimai, o arch. konkursas ir darbų pirkimas geriausiu atveju tik kitąmet.

                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          2. Dabar yra geriau nei prieš 15 metų - vėlgi, puiku, bet tai irgi 0-inis argumentas atsakant į mano teiginį
                                          Kaip jau minėjau, cherry pickingas yra silpnutis „teiginys“, o be to, net ir tos tik kelios apleistos vietos nėra pasmerktos amžiams likti tokios (žr. atsakymą aukščiau).


                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          3. Bažnyčių Vilniuje daugiau, todėl jos nesutvarkytos... - taip, nesutvarkytos, vėlgi 0-inis argumentas atsakant į mano teiginį
                                          Mielas bahuras, davaj nekaišiok į mūsų dialogą šiaudinės baidyklės. Kodėl meluoji, kad „Bažnyčių Vilniuje daugiau, todėl jos nesutvarkytos“, jei aiškiai rašiau, kad 90 proc. bažnyčių kuo puikiausiai sutvarkytos ir tik gal koks 10 (na gerai, 15 nuošimčių) kol kas ne, bet jau tvarkomos arba bent rengiami tokie projektai? Pats nejauti, kad užsiimi demagogija, bandydamas sumenkinti ir pakeisti tai, kas buvo rašoma tau kito diskutanto?
                                          Šiaudine baidykle vadinama argumentacijos klaida arba dezinformacija diskusijoje, kai oponentas klaidingai interpretuoja ar perfrazuoja (dažnai – sukarikatūrina) kritikuojamą poziciją, siekdamas padaryti ją mažiau atsparią kritikai. Tada kritikuojama ta klaidinga interpretacija, užuot kritikavus tikrą poziciją. Ši klaida ypač dažnai pasitaikanti politiniuose bei religiniuose debatuose, naudojama ir pseudomokslų atstovų.

                                          Sukurti „šiaudinę baidyklę“ galima keliais būdais:
                                          1) Perteikti oponento idėjas karikatūrine forma, tada jas išjuokti.
                                          2) Perteikti oponento idėjas iškraipytai ir tada jas sukritikuoti.
                                          3) Varganai pavaizduoti oponento bandymus apginti poziciją, detaliau neatsižvelgiant į tai, ką jis nori pasakyti.

                                          Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                          Kad ir kokios to apšiurimo priežastys yra, gali vardinti kad ir 100-ą pateisinimų, gali rašyti kaip ateity bus puiku, aš dėl to nesiginčijau, faktas kad šiai dienai yra tokia būklė ir tiek.
                                          Jokių faktų, išskyrus cherry picking'ą, nėra. Nejaugi gyvendamas Taline ir būdamas skandinavas rimtu veidu manai, kad 100 proc. Vilniaus Senamiesčio yra visiškai nušiurę, apleista, neprižiūrėta? Dabar ne 1997 metai, o 2020. Jei esi vyresnis nei 30 metų, puikiai pameni, kad dar meras R. Paksas skyrė fasadams tvarkyti 20 mln. litų, o 80 mln. skyrė verslas ir jau tada 2/3 senamiesčio buvo sutvarkyta ir atnaujinta, kartu atnaujinant visą Gedimino pr., Katedros a., paskui Rotušės a. ir t.t. ir pan. Vėliau atėjęs Zuokas tęsė Pakso pradėtus rekonstravimus. Tas buvo dar 1998-2002 metais, jau net prieš du dešimtmečius. Pats žinai, kad 95 ar net 97% Vilniaus senamiesčio, centro yra tvarkinga, o kad kelios pavienės vietos tokios dar nėra, tai su tuo nieks ir nesiginčija, kad yra keli tokie atvejai, keli sklypai apleisti (Ignoto g. ir kitur) ar keli pastatai apgriuvę. Tokių vietų prirankioti galima ir Taline. Anksčiau Vilniuje tokių vietų buvo kiek daugiau (Lydos g., Naugarduko g. pradžioje, Lietuvos kino teatras ir kt.), tačiau dabar jų jau likę ypač mažai.

                                          Kai apsilankysi Vilniuje, prasieik Bokšto gatve, užeik į buv. ligoninės kiemą, pabūk Pacų viešbučio kieme, kelis kitus naujus kiemus Savičiaus ir Didžiojoj gatvėj, įvairias kitas neseniai, pastaruoju metu sutvarkytas ir atvertas miestiečiams vieteles. Net tame pačiame MO rekomentuoju apsilankyt kaip ir kiekvienam estui, mielam svečiui iš Skandinavijos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X