Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

LT-RU. Lietuvių - rusų santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Stadionas
    replied
    Parašė Romas
    Dar geresnis mėmė "švietimo" ministras, kuris elgiasi kaip pirmokas ir nenumato kas bus po dviejų žingsnių, kai jis pasisakė.
    Tą ministrą kritikuoja ne tik Grinius.
    kokių žingsnių nenumato?

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Yra ir kitokių nuomonių...
    Delfi.lt 2024.01.15
    Kęstutis Grinius
    Rusakalbių mokyklos turi likti
    Hmm, tai pasirodo reikia skiepyti meilę rusijai?
    ...jog tebėra pakankamai blaiviai mąstančių žmonių, kurie priešinsis pastangoms kurstyti neapykantą Rusijos ir rusų atžvilgiu.
    Iš kokio jis medžio iškrito?

    Komentuoti:


  • R.D.
    replied
    Parašė Romas Rodyti pranešimą
    Yra ir kitokių nuomonių dėl naujojo ministro leptelėjimą negalvojant apie tokio pliurpimo pasekmes.
    Jis kažką neapgalvotai pasakė, o tik paskui žadėjo pasidomėti, kaip savo idėją įgyvendinti.

    Delfi.lt 2024.01.15
    Kęstutis Grinius
    Geras šaltinis, Romai

    Bet lietuviai gudresni už latvius, estus, suomius kartu sudėjus:

    Suomija uždaro rusakalbes mokyklas trijuose pasienio su Rusija miestuose
    https://www.tv3.lt/naujiena/uzsienis...tuose-n1283420

    Trijuose su Rusija besiribojančiuose Suomijos miestuose – Imatroje, Joensū ir Lapenrantoje – bus uždarytos mokyklos, kuriose mokoma rusų ir suomių kalbomis. Rytų Suomijos suomių-rusų mokyklų fondo, valdančio švietimo įstaigas, valdyba išsiuntė atitinkamą pranešimą mokinių tėvams, rašo „Vedomosti“, remdamasi dokumentu.
    Laiške, kurį parašė mokyklų tinklo generalinė direktorė Katri Anttila, teigiama, kad galimas uždarymas anksčiau nebuvo aptartas ir vadovybei buvo „visiška staigmena ir šokas“, skelbia nepriklausomas rusų leidinys „The Moscow Times“. Viena iš dvikalbių mokyklų uždarymo priežasčių – būtinybė reformuoti švietimo sistemą ir taupyti lėšas, sakė Lapenrantos administracijos atstovas. Pasak jo, nutraukus rusų-suomių mokyklų darbą, miestas sutaupys daugiau kaip 1 mln. eurų, kuriuos „būtų galima panaudoti kitoms miesto mokykloms“. Kita priežastis – mažėjantis vaikų skaičius, taip pat mažėjantis rusų kalbos mokymosi pradinėse klasėse populiarumas. Štai 2022 m. Joensū ir Mikelio miestuose rusų kalbą kaip papildomą mokymosi būdą pasirinko daugiau nei 100 vaikų, o po metų – mažiau nei 30, pranešė Suomijos transliuotojas „Yle
    Paskutinis taisė R.D.; 2024.01.15, 22:42.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Yra ir kitokių nuomonių dėl naujojo ministro leptelėjimą negalvojant apie tokio pliurpimo pasekmes.
    Jis kažką neapgalvotai pasakė, o tik paskui žadėjo pasidomėti, kaip savo idėją įgyvendinti.

    Delfi.lt 2024.01.15
    Kęstutis Grinius
    Rusakalbių mokyklos turi likti
    Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto siūlymas laipsniškai atsisakyti / uždaryti rusiškas mokyklas yra populistinis, kiršina tautinę nesantaiką, yra nesuderinamas su Lietuvos kaip liberalios demokratinės valstybės įvaizdžiu bei pažeidžia šalies tarptautinius įsipareigojimus

    Daugelis politikų skeptiškai vertino ministro demagogiškus siūlymus, tad yra reali galimybė, kad pasiūlymas nebus priimtas, kas rodytų, jog tebėra pakankamai blaiviai mąstančių žmonių, kurie priešinsis pastangoms kurstyti neapykantą Rusijos ir rusų atžvilgiu.
    Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teisingai pastebėjo, kad staigus rusiškų mokyklų uždarymas „būtų klaiki klaida“. Piktnaudžiaudami jautria geopolitine padėtimi, „viską uždarome, naikiname“. Uždarymo šalininkai siekia didinti savo populiarumą vaikų sąskaita. (...)
    Klaipėdos miesto mero Arvydo Vaitkaus nuomone, yra neteisinga išskirti vieną tautinę bendriją. Tokiam sprendimui nėra jokio esminio pateisinimo, juolab, kad turime lenkiškas ir angliškas mokyklas.(...)

    Latvija ir Estija nėra sektini pavyzdžiai formuojant tautybių politiką. Priešingai nei Lietuva, kuri suteikė pilietybę visiems nuolatiniams gyventojams, Estija ir Latvija atėmė teisę į pilietybę iš daugumos rusakalbių gyventojų, suteikdama pilietybę tik tiems, kurie 1940 m. turėjo pilietybę, ir jų tiesioginiams palikuoniams. (...)

    Uždarant rusiškas mokyklas siekaim užkirtsti kelią Kremliaus propagandos sklaidai ir geriau integruoti rusus į Lietuvos nacionalinę bendruomenę. Rusiškų mokyklų uždarymas turėtų priešingą poveikį. Tai būtų aiški žinia, kaed jos ištikimybė yraįtartina ir ji todėl nusipelno diskriminacinių sankcijų. (...) Traktuojami kaip antrarūšiai piliečiai rusai atitinkami reaguotų. (...)
    Apmaudu, kai už švietimą atsakingas ministras nežino, kaip diskriminacija veikai jaunimą. G.Jakšto siūlymas rodo, kad Lietuvos politikoje gyva reakcinga gija. Jo pasiūlymo atmetimas parodytų, kad jam pritaria tik tamsi mažuma


    https://www.delfi.lt/news/ringas/lit...likti-95621045
    Paskutinis taisė Romas; 2024.01.16, 00:05.

    Komentuoti:


  • luknas
    replied

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Bet nėra sistemiškumo. Matyt, lietuvių kalba dėstomi ne tie dalykai, kurie kaip nors pagal įstatymus, tai yra, apmąstytu sprendimu ir logiškai, turėtų būti dėstomi lietuviškai, o tie atsitiktiniai dalykai, kurių rusakalbių mokytojų kiekviena konkreti mokykla atsitiktinai negali įdarbinti kiekvienu konkrečiu metu.

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    "Lietuvos rusas" tai kaip "Vokietijos turkas".

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Mokyklos, kur vaikai ugdomi rusų kalba, direktorius: „Mūsų mokykla – ne rusų mokykla, bet Lietuvos. Lietuvos rusų“
    Pokyčiai mokyklose, kuriose ugdoma rusų kalba, jau vyksta, sako tokių ugdymo įstaigų vadovės. Vis daugėja pamokų, per kurias mokoma ir rusiškai, ir lietuviškai, daugėja ir mokytojų dalykininkų, kurie rusiškai net nemoka, tad savo dalyko moko tik lietuviškai. Pasak vadovų, nereikia skubos planuojant pertvarkas, nes tai sukeltų įtampą.

    Daugiausia mokyklų, kuriose ugdoma rusų kalba ar mišriai, yra Vilniaus krašte, taip pat jų yra Klaipėdoje. O štai Panevėžyje tokio ugdymo nebeliko, rusakalbių mokykla sunyko natūraliai – nebeliko rusų kalba mokytis norinčių vaikų. Šiaulių „Santarvės“ gimnazijoje visose klasėse ugdymo procesas organizuojamas lietuvių kalba ir mokoma gimtosios rusų kalbos.

    Zinkevičienė: po trejų ketverių metų visi lietuviškas rinksis

    Nereikia skubos, nereikia nukirsti kirviu sakant, kad neliks rusiškų mokyklų, reikia pratinti bendruomenę, kad toks pokytis neišvengiamas, sako Vilniaus „Saulėtekio“ mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Reiza Zinkevičienė.

    Pasak jos, geriausia kitakalbių mokyklose yra steigti ir rusiškas, ir lietuviškas klases, tuomet Lietuvoje kurti ateitį, sėkmingai čia gyventi norintys mokiniai ir jų tėvai nė nesvarstys, kurioje mokykloje mokytis vaikui būtų prasmingiau.

    Vilniaus „Saulėtekio“ mokykloje-daugiafunkciame centre, kur mokosi Lietuvos kitakalbiai, ne vienus metus pamokos vyksta dviem kalbomis – lietuvių ir rusų, mokykloje naudojami vadovėliai lietuvių kalba.

    Rusų kalba ugdomi tik priešmokyklinukai ir pradinukai, bet jiems kiekvieną savaitę rengiama po penkias lietuvių kalbos pamokas. Vyresniesiems dauguma pamokų vyksta dviem kalbomis, dalis – vien lietuvių kalba. Tik gimtosios rusų kalbos pamoka, žinoma, vyksta rusų kalba.

    Direktorė pabrėžė, kad labai svarbu ir tai, kad visas neformalusis ugdymas – būreliai, treniruotės ir kita – vyksta tik lietuvių kalba, tad vaikai ją girdi ne tik per pamokas.

    „Nereikia bendruomenės, tėvų gąsdinti, kad neliks mokyklų. Reformą reikia vykdyti mažais žingsneliais, bet sparčiau. Reikia paaiškinti, kad steigsime ir rusiškas, ir lietuviškas klases, galite rinktis, kurią jūsų vaikui lankyti. Po trejų ketverių metų visi lietuviškas rinksis.

    „Galiu pasakyti pavyzdį iš savo šeimos. Paskambino man brolis, sako: neliks rusiškų mokyklų. Sunerimo, kad aš čia dirbu. Sakau: liks, tik ugdymas jose vyks lietuvių kalba, bus mokoma gimtosios kalbos. Nuraminau“, – kalbėjo R. Zinkevičienė.

    Direktorė sako, kad 98 proc. jos vadovaujamos ugdymo įstaigos mokytojų yra pasirengę dėstyti lietuvių kalba.

    „Šiam pokyčiui rengiau mokytojus jau dešimt metų, nes buvo aišku, kad to reikės“, – sakė R. Zinkevičienė.
    Jeigu taip ir bus, tada kaip ir viskas gerai.
    Paskutinis taisė digital; 2024.01.14, 12:57.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    O Armonaitė nesako, kad reiktų kopijuot estus ir uždarinėt palaipsniui nuo rugsėjo.
    Matyt, jie dar kaposis, matysim.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Tai Jakštas dabar ir nesako, kad nuo rytojaus uždarysime…
    O Armonaitė nesako, kad reiktų kopijuot estus ir uždarinėt palaipsniui nuo rugsėjo.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Tai Jakštas dabar ir nesako, kad nuo rytojaus uždarysime…

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Aš irgi spėju, kad Armonaitės pozicija nepasikeitė: atseit, reikia vilioti į Lietuvą naujus rusakalbius rusiškomis mokyklomis. Bet kad 15min. bandė klickbaitą su tokia klaikia antrašte, irgi tikiu. O Armonaitė vis dėlto nedrįso tiesiai šviesai pasakyt, kaip jai klaiku.
    Dabar pasakyti, kad nuo rytojaus mes uždarysime visas mokyklas, būtų klaiki klaida, ir siūlau to nedaryti“, – pirmadienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Armonaitė.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Panašiau, kad jos pozicija būtent tokia kaip antraštėje. Tik po to išsivartyta, kad nu čia reiktų pagalvot apie pasekmes ir taip toliau. Niekaip nepatikėčiau, kad 15min nori vartyt Armonaitę ištraukinėjant melagingas citatas iš konteksto
    Aš irgi spėju, kad Armonaitės pozicija nepasikeitė: atseit, reikia vilioti į Lietuvą naujus rusakalbius rusiškomis mokyklomis. Bet kad 15min. bandė klickbaitą su tokia klaikia antrašte, irgi tikiu. O Armonaitė vis dėlto nedrįso tiesiai šviesai pasakyt, kaip jai klaiku.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Parašė manometras Rodyti pranešimą

    Ji sakė tą patį, ką ir Jakštas: būtų klaiki klaida uždaryti jas staigiai ir gerai neapgalvojus visų pasekmių. Šiaip jos pozicija, aišku, kitokia negu Jakšto, bet ši antraštė vis dėlto neatitnka to, kas rašoma straipsnyje, ir Armonaitės frazės suartėjo su Jakšto išsakomomis mintimis.
    Panašiau, kad jos pozicija būtent tokia kaip antraštėje. Tik po to išsivartyta, kad nu čia reiktų pagalvot apie pasekmes ir taip toliau. Niekaip nepatikėčiau, kad 15min nori vartyt Armonaitę ištraukinėjant melagingas citatas iš konteksto

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Straipsnyje yra paminėtas variantas turėti mokyklas tik ES šalių, ar kitų mūsų sąjungininkų/draugiškų šalių kalbomis (kaip pavyzdys būtų žydų). Reiškia, jei teisingai supratau - teisiškai rusiškų mokyklų atsisakymas įmanomas, ir esant norui yra padaromas. Esminis dalykas lieka noro turėjimas.
    Paskutinis taisė Tomizmas; 2024.01.08, 15:12.

    Komentuoti:


  • manometras
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą
    A. Armonaitė dėl rusų mokyklų uždarymo: būtų klaiki klaida

    Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz8ODdmHTdj
    Ji sakė tą patį, ką ir Jakštas: būtų klaiki klaida uždaryti jas staigiai ir gerai neapgalvojus visų pasekmių. Šiaip jos pozicija, aišku, kitokia negu Jakšto, bet ši antraštė vis dėlto neatitnka to, kas rašoma straipsnyje, ir Armonaitės frazės suartėjo su Jakšto išsakomomis mintimis.

    Komentuoti:


  • mantasm
    replied
    Darba ir Laisvių parcijos kovoja dėl to pačio elektorato sekantiems rinkimams

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    A. Armonaitė dėl rusų mokyklų uždarymo: būtų klaiki klaida

    Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-aplinka/202...#ixzz8ODdmHTdj

    Komentuoti:


  • Egiuxz
    replied
    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

    Sutikau prancūzę Graikijoje šią vasarą. Angliškai nešneka. Išsitraukė google translate ir visai normaliai susišnekėjom.
    Jos kaime anglų kalbos nereikia

    Komentuoti:


  • MedinisStrazdas
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Toje pačioje Turkijoje ar Graikijoje atostogaujant - taip, kurortuose vietiniai dėl turistų srauto pramokę rusų kalbą, bet aš iš principo šneku anglų, ir visada susišnekame. Net lietuviškai kažką pasako
    Sutikau prancūzę Graikijoje šią vasarą. Angliškai nešneka. Išsitraukė google translate ir visai normaliai susišnekėjom.

    Komentuoti:

Working...
X