Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Neramumai islamo pasaulyje (AF, SY, IQ, EG, LY, TN, DZ, MA, YE, BH, ...)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

    Numirė ten kur tikslas buvo ne kilnot tautas, o būtent naikint žmones. Lenkų ir vokiečių perkėlimas iš rytų į vakarus praėjo visai gražiai.
    Na, apie melejoną lenkų, o vokiečių - „The death toll attributable to the flight and expulsions is disputed, with estimates ranging from 500,000-600,000[12][13] and up to 2 to 2.5 million.[14][15][16]


    Visai gražiai, škias
    If a lion could speak, we could not understand him.

    Comment


      Šiaip tai reiktų daryti atvirkščiai, įkurti dabartinės Turkijos teritorijoje, nes čia yra pagrindinės istorinės jų žemės, net Irake ar Irane jų daugiau, o Sirijoje beveik nėra, beto Turkijoje gyvena apie 20 mln. kurdų, o Sirijoje tik apie 2 mln.
      Teoriškai taip, bet realybėje taip neveikia. Kadangi laisvių žemių nėra, tai nauji dariniai gali atsirasti tik ten, kur silpna valdžia ir politinė suirutė. Turkijai iki to toli . Irako kurdai juk buvo prieš porą metų surengę nepriklausomybės referendumą, bet šiuo metu Irakas irgi pernelyg stiprus, kad leistų kažkam atsirasti.

      Comment


        Ispanai sėdėdami demokratijų demokratijoje nesugeba nusipjaut Katalonijos, čia pezama apie Turkiją. Kas ten badas ar maras pas turkus prasidėjo, kad jau dalinat. Sekantis Tatarstanas Rusijoje? Ten irgi '90 pilna buvo nepriklausomybės siekėjų, kur jie visi dabar?
        Show must go von!

        Comment


          Esu tikras Turkija negali sau leist jokios kurdų valstybės nesvarbu kieno teritorijoj ji besusikurtų. Nebent kitam pusrutulyje kur nors, bet ir tai nepasveikintų su įkurtuvėmis

          Comment


            Trumpas pasirinko mažiau blogą variantą ir tiek. Konfliktas su kita NATO valstybe ir jos galima pasitraukimas iš organizacijos būtų dar didesnė tragedija nei kurdų išdavimas.

            Nors man visi kebabai nepatinka (forumo antifašistai tai patvirtins), bet būtų visai smagu, jei kurdai išspardytų užpakalį Erdoganui (:

            Comment


              Parašė A.C.A.B. Rodyti pranešimą
              Trumpas pasirinko mažiau blogą variantą ir tiek. Konfliktas su kita NATO valstybe ir jos galima pasitraukimas iš organizacijos būtų dar didesnė tragedija nei kurdų išdavimas.

              Nors man visi kebabai nepatinka (forumo antifašistai tai patvirtins), bet būtų visai smagu, jei kurdai išspardytų užpakalį Erdoganui (:
              Turkija tūkstančius metų vienaip ar kitaip, su išlygom ir be, buvo europietiškos civilizacijos buferis nuo visokių antrarūšių. Todėl norėt, kad kebabus suvalgytų dar didesni kebabai, tai jau hardcore.
              Show must go von!

              Comment


                Nereikia čia svaigti apie kažkokio Grand Kurdistano įkūrimą.

                Tiesuog SDF visai neblogai tvarkėsi de facto nepriklausomoje Rojavoje. Per praėjusius 3 metus po mažu kūrėsi rudimentinės valstybės institucijos - sveikatos apsauga, švietimas, sekuliarūs teismai etc.


                Vargu ar buvo labai dideli kaštai dar metelius kitus palaikyti Rojavoje tuos 50 amerikiečių karių ant sienos. Vietoje to reikėjo duoti kokį vieną kitą lemoną ligoninių įrangai, mokyklos statyti su sąlyga kad bus bandoma kurti pliuralistinė demokratija. Tuo labiau kad šansai buvo neblogi.
                If a lion could speak, we could not understand him.

                Comment


                  I. Koreivaitė.

                  Per kelis FB įrašus pabandysiu parašyti apie Turkijos ir kurdų konfliktą. Pradžiai – apie Sirijos Kurdistaną ir jų kosminę Rožavos autonomijos idėją.

                  Kurdai, kaip žinia, yra viena didžiausių pasaulio tautų (30-40 milijonų), neturinti savo valstybės. Dauguma jų gyvena keturiose valstybėse - Turkijoje, Sirijoje, Irake ir Irane. Europoje, beje, kurdų taip pat nemažai, bent keli milijonai. Kurdai turėjo mintį savo gyvenamose teritorijose sukurti valstybę - Kurdistaną. Tačiau ilgainiui tokios minties buvo atsisakyta - nuspręsta pasitenkinti autonomijomis. Būtent tokia kurdų autonomija susikūrė Sirijoje - Rožava.

                  Kokia yra Rožavos idėja?

                  Rožavos idėja skamba kosmonautiškai išskirtinai autoritarinio tipo (nors daugelis Vidurio Rytų režimų save linkę vadinti kitaip – islamiškomis demokratijomis ir tiesiog demokratijomis) ir fašistinių idėjų prifarširuotame regione. Numatyta, kad Rožava turi būti sekuliari ir demokratiška. Pasisakoma už egalitarizmą (lygybės principais konstruojamą visuomenę), t.y., pirmiausia ginama lyčių lygybė. Kiekvienoje galios pozicijoje ir kiekviename lygmenyje turi būti lygiaverčiai vyrų ir moterų užimami postai. Moterys sudaro daugiau nei trečdalį karinių pajėgų. Tikriausiai girdėjote apie Kobanės moteris ir jų karinę parengtį, kovojant legendinį mūšį su ISIS.

                  Lygybė Rožavoje taip pat ginama ir per decentralizaciją ir žmonių įgalinimą. Norima, kad nebūtų aiškios galios hierarchijos - autoritarinio dievuko ir jo palydos, tad vykdomosios valdžios organai yra komitetai ir tarybos. Einama iki tokio ekstremumo, kad Konstitucija įpareigoja visus tris Rožavos regionus turėti savo pasirinktas vėliavas (beje, dažnai naudojama vėliava yra panaši į lietuviškąją – horizontalios juostos geltona, raudona ir žalia). Jei suvesit į Google paiešką “Rojava flag” jums išmes bent šešias dažnai naudojamas vėliavas ir dar tris emblemas, o pagrindinėje iš jų info surašyta keliais sluoksniais ir visomis įmanomomis to regiono kalbomis.

                  Rožavoje pasisakoma už religinį pliuralizmą, kultūrinę įvairovę. Mokyklose turi būti mokoma asirų, arabų, turkmėnų ir kurdų kalbomis (nors Rožava yra kurdiškas regionas, bet turi žymias kitakalbes populiacijas).

                  Ir keista, ir kiek kliūva lietuviškam mąstymui, kad Rožavos demokratinė politinė sistema derinama su socialistine ideologija. Kapitalistinė sistema matoma kaip išnaudotojiška. Ar tai stebina? Ne, nes Vidurio Rytuose socialistinės idėjos gajos, jaunimas iki šiol skaito Marksą. Revoliuciniam komunizmui konkurenciją sukūrė islamizmas, bet kurdai šios transakcijos neįvykdė, tik revoliucinį komunizmą Kurdistane pakeitė nuosaikus socializmas. Ideologiškai jie anti-kapitalistai, tačiau kartu nėra agresyvios nacionalizavimo politikos, Konstitucija ginamos plačios privačios nuosavybės teisės.

                  Bendrai Rožavos idėjos formavimuisi didelės įtakos turėjo JAV politikos filosofo Murray Bookchin idėjos. Prieš kelias dienas jo dukra Debbie Bookchin, kalbėdama su Democracy Now (“Demokratija dabar”) platformos įkūrėja Amy Goodman, Rožavos idėją ir visuomenę apibūdino, kaip neturinčią atitikmens 21 amžiuje – “akcentuojamos demokratijos, feminizmo ir ekologijos idėjos" (beje, švarios aplinkos kūrimas ir atsakingumas yra Konstitucinė nuostata). Jos teigimu, tai progresyvi, feministinė visuomenė, kurios vertybės, ginamos Rožavos Konstitucijoje verčia kritiškai pergalvoti JAV konstitucinius idealus.

                  Jei įdomu paklausyti daugiau apie Rožavą, galit pažiūrėti Deutcshe Welle dokumentiką, kalbinami Rožavoje gyvenančių etninių ir religinių mažumų atstovai, pasakojama apie Turkijos ir Sirijos Asado spaudimą: www.youtube.com/watch?v=gWA4JhSg7II.

                  Man asmeniškai itin imponuoja Rožavos idėja ir aš ją seku jau seniai. Ar ji turi įgyvendinimo problem, ar yra moralinės korupcijos? Tai žinoma. Patys kurdai įsivardija, kad per tokį trumpą laiką (Rožavos Konstitucija ratifikuota 2012 m.) neįmanoma išgyvendinti patriarchalinio mąstymo, gentinių lojalumo ryšių, etninės ir religinės nesantaikos.

                  Kitas svarbus klausimas, ar viskas, kas egzistuoja Rožavoje, gali būti siejama su teroristiniais vadinamais YPG (Kurdų liaudies gynimo) būriais. Turkija teigia, kad Rožava lygu teroristai ir taip bando legitimizuoti savo puolimą prieš Sirijos kurdus, aš sakau, kad tai nesąmonė. Rožava ir jos idėja yra kur kas daugiau nei YPG veiksmai. Ir šiuo metu šiai idėjai grasinama. Grėsmė ateina ne tik iš Turkijos, bet ir iš Sirijos centrinės valdžios - Assado režimas pasiūlė apsaugą kurdams (beje, jie yra Sirijos piliečiai) mainais už pamirštą autonomiją. Sirijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pavadino kurdus nuėjusiais klystkeliais ir pasiūlė grįžti į Sirijos tautos glėbį. Tam pritariamai antrina Iranas ir Rusijos Lavrovas. Realiai kurdai neturi pasirinkimo, nes pasiūlymas yra toks: tautos išlikimas vs autonomiškos Rožavos idėja. Iš esmės Turkijos puolimas prieš kurdus stiprina Rusijos pozicijas Vidurio Rytuose, nes šio konkretaus konflikto metu Sirijos kurdistanas pereis iš JAV įtakos zonos į Rusijos įtakos zoną.

                  Tiek apie Rožavą. Kitame įraše aptarsiu, ką ir kodėl daro Turkija.


                  https://www.facebook.com/ieva.koreiv...20625272324543
                  Flickr

                  Comment


                    Paskutinį sakinį "Tegyvuoja feminizmas" turbūt ištrynei, nes čia tuom autorė ir susižavėjusi. Ji tiesiog per skysta nagrinėti daugiau ką pati įvardija, kaip išgyvendinti iš arabų galvų patriarchalinį mąstymą, gentinius lojalumo ryšius, etnines ir religines nesantaikas. Čia ir yra esmė. Tūkstantį metų dėl to pjaunasi tarpusavyje, p..ui jiems tos konstitucijos.
                    Show must go von!

                    Comment


                      Parašė Kvailas
                      Sovietų sąjunga taip pat pasižymėjo lyčių lygybę taip pat vienodai ir vyrus ir moteris siuntė mirtį vermachtui į nasrus, tikrą svajonė taip sakant
                      Nu tai taip pat ir Ružavoj, reikėjo tankams mėsos, diedų pusė jau iškapota, tai iš kerčių surinko pasilėpusias bobas. Ar ten sėdėdami apkasuose jie diskutuoja apie lygias pajamas ir seksizmą?
                      Show must go von!

                      Comment


                        Rožavos idėjos tikrai yra progresyvios ir socialiai orientuotos - būtent tai, ko labiausiai reikia tame regione. Kuo daugiau lygybės, plačių teisių visoms tautoms ir religijoms, bei daugiau "socialkės" labai gerai nuramina bet kokius tautinius ar religinius vaidus. Bet situacija yra tokia, kad Kurdistanas daug kam yra labai nepatogus, nereikalingas,ir jam susikurti niekas neleis. O JAV žymiai labiau reikalinga yra Turkija, antra pagal galingumą NATO narė, negu Rožava su savo tegul ir labai progresyviomis idėjomis. Kai sekantį kartą smerksit Vokietiją už Nord Stream, prisiminkit tai.
                        Snowflakes will attack U <3

                        Comment


                          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                          Rožavos idėjos tikrai yra progresyvios ir socialiai orientuotos - būtent tai, ko labiausiai reikia tame regione. Kuo daugiau lygybės, plačių teisių visoms tautoms ir religijoms, bei daugiau "socialkės" labai gerai nuramina bet kokius tautinius ar religinius vaidus. Bet situacija yra tokia, kad Kurdistanas daug kam yra labai nepatogus, nereikalingas,ir jam susikurti niekas neleis. O JAV žymiai labiau reikalinga yra Turkija, antra pagal galingumą NATO narė, negu Rožava su savo tegul ir labai progresyviomis idėjomis. Kai sekantį kartą smerksit Vokietiją už Nord Stream, prisiminkit tai.
                          Baik mintį apie nordstream'ą. Nieko neina suprast.
                          Show must go von!

                          Comment


                            Parašė VNS Rodyti pranešimą

                            Baik mintį apie nordstream'ą. Nieko neina suprast.
                            Tiesiog, kad visi žaidžia pagal savo interesus ir renkasi ne tai, ko norėtų kažkas interneto forume, o tai, kas atitinka jų poreikius. Čia tiesiog analogija tokia, kad kaip Vokietijos interesas yra daug geografiškai artimų ir nebrangių Rusijos dujų, taip JAV interesas yra santykiai su antra pagal dydį NATO nare Turkija. Atsiranda žmonių, kuriems kyla klausimų, kodėl Vokietija neplukdo dujų laivais kad Lietuva nesupyktų, ar kodėl JAV nepasirinko Rožavos, bet tai yra naivu. Gyvename realiame, o ne fantazijų pasaulyje. Pagal geopolitinę logiką, JAV susikirsti su Turkija elementariai negali sau leisti.
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Na Turkija bent jau neatplėšinėja teritorijų (Abchazijos, Osetijos, Padniestrės, Krymo, Donbaso) kaip tavo mylima rusija.

                              Comment


                                Parašė digital Rodyti pranešimą
                                Na Turkija bent jau neatplėšinėja teritorijų (Abchazijos, Osetijos, Padniestrės, Krymo, Donbaso) kaip tavo mylima rusija.
                                Aš Rusijos nemyliu. O Šiaurės Kipras atsirado ne be Turkijos pagalbos. Ir Sirijoje dabar Turkija daro įdomius dalykus, turėdama savo valstybę su savo kurdų mažuma.
                                Snowflakes will attack U <3

                                Comment


                                  JAV Turkijoje nuo seniai laiko ir branduolinį ginklą. 100 km nuo Sirijos sienos .

                                  Comment


                                    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                    JAV Turkijoje nuo seniai laiko ir branduolinį ginklą. 100 km nuo Sirijos sienos .
                                    Ir kažkas dar galvoja, kad kurdai JAV svarbesni
                                    Snowflakes will attack U <3

                                    Comment


                                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                      Na, apie melejoną lenkų, o vokiečių - „The death toll attributable to the flight and expulsions is disputed, with estimates ranging from 500,000-600,000[12][13] and up to 2 to 2.5 million.[14][15][16]


                                      Visai gražiai, škias
                                      Bet vokiečius reikėjo išvaryti siekiant užtikrinti taiką Europoje.
                                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                      Comment


                                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                                        Bet vokiečius reikėjo išvaryti siekiant užtikrinti taiką Europoje.
                                        Va tas vokiečių išvarymas tai labai prieštaringas dalykas. Šiais laikais tai pakliūtų į tautinio valymo sąvokos rėmus. Tada tai buvo normalu.
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Šiandien Boso diena. Ką reikės sveikint Asadui? Vis dar Putlerį, ar, deja, bet Trumpą? Kur Putleris?
                                          Show must go von!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X