Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvių - žydų santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Parašė nepolitikas Rodyti pranešimą
    nebuvo tai geras laikas ir ko gero idealai susimaišė su krauju ir purvu, visose europos šalyse vyko daugmaž tas pats-kolaboravimas.
    skirtingai nuo mūsų kaimynų šiaurėje (latvių ir estų ss divizijos), pas mus vokiečiai sugebėjo suformuoti tik batalionus.
    be to plechavičiaus rinktinė (joje tarnavo 2 mano dėdės) netgi sukėlė maištą prieš okupantus ir buvo išformuota.
    tauta neturi atsakyti už tuos kelis šimtus žydų žudynėse dalyvavusių žmonių
    "Nors žydų likimą Lietuvoje nulėmė vokiečių nacionalsocializmo ideologija, yra nuolat keliamas klausimas: ar prie holokausto Lietuvoje prisidėjo lietuvių policijos batalionų kariai? Negalutiniais istoriko A. Bubnio apskaičiavimais, vokiečių valdymo metais Lietuvoje, žydų žudynėse dalyvavo arti tūkstančio lietuvių policininkų, tarnavusių suformuotose vietiniuose policijos padaliniuose (tai nepilni 5 procentai viso skaičiaus). Iš 26 lietuvių policijos batalionų su holokaustu buvo įvairiai susiję dešimt, kurių kariai nuolat ar epizodiškai saugojo suėmimo ar žudynių vietas, pervežė pasmerktuosius ar dalyvavo šaudymuose.

    Iš paminėtų dešimties batalionų, tiktai 1(13)-asis ir 2(12)-asis lietuvių policijos batalionai sistemingai dalyvavo masiškai naikinant žydų tautybės Lietuvos piliečius bei Baltarusijos žydus. 3(11)-asis, 4(7)-asis, 252-asis, Vilniaus 1-asis, 2-asis ir 3-asis, Šiaulių 14-asis ir Panevėžio 10-asis lietuvių policijos batalionai šiame procese dalyvavo epizodiškai. Šešiolika lietuvių policijos batalionų Antrojo pasaulinio karo kovos kelią perėjo švariomis rankomis: tai Kauno 5-asis, 8-asis ir 9-asis, Vilniaus 4-asis, 6-asis (geležinkelių linijų apsauga) ir 15-asis, 250-asis, 251-asis, 253-asis, 254-asis, 255-asis, 256-asis, 257-asis, 258-asis, 259-asis ir „Lietuva“.

    Remiantis vokiečių dokumentais, 1942 metų rudenį ir 3-iasis, ir 15-asis lietuvių policijos batalionai dalyvavo Baltarusijos teritorijoje vokiečių vykdytoje plataus masto operacijoje kodiniu pavadinimu „Pelkių karštinė“. Koks konkrečiai buvo abiejų lietuvių batalionų vaidmuo šioje akcijoje, sunku pasakyti, tačiau per operaciją „Pelkių karštinė“, vykusią nuo 1942 metų rugpjūčio 21 iki rugsėjo 21 dienos, buvo iššaudyta 8350 žydų. Kartu reikia pabrėžti, kad 1942 metų rudenį Baltarusijos generalinėje srityje dislokuotas policijos pajėgas sudarė 1 tūkst. vokiečių ir 3 tūkst. lietuvių, latvių bei ukrainiečių policininkų."
    "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
    Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

    Adam Mickiewicz

    Comment


      #62
      Parašė ValdasJ Rodyti pranešimą
      Vieną vasarą besilankant Madrido "Karalienės Sofijos" muziejuj buvau labai maloniai nustebintas šalia Picasso Gernikos aptikęs keletą nedidelių kubistinių skulptūrų. Po jomis buvo parašyta "Jacques Lipchitz, gimęs Druskininkuose, Lietuvoje". Dar yra toks vilnietis Lasar Segall nekalbant apie daugybę kitų. Čia šiaip, kad sekantį kartą nebeapsijuoktum savo neišprusimu .

      Beje, keletas vaizdų, kurie tavo supratimu nusileidžia taboro architektūrai:
      Atvaizdas
      Atvaizdas
      Atvaizdas


      Šaltinis: http://www.jmuseum.lt/index.aspx?Ele...le&TopicID=198

      mane karta besilankant Vokietijoje nustebino moteris, kuri sake "aaa zinau as Lietuva ! Heifetz'as! ". Buvau maloniai nustebes ir susigedes, nes is tikruju tezinojau,kad toks gyvenimo, bet konkreciai apie ji - nedaug. po to teko lopyti isprusimo spragas.

      o ka jau kalbeti apie tokius kaip E.Goldman, Noam Chomsky, Aharon Barak. Anyway, ju daug ir visi inese indeli i musu kultura.
      stai cia keletas nuorodu :

      http://www.anarchija.lt/teorija/1764...-lietuvos.html

      http://www.lkd.lt/enews/id-bendra-ne...londaikas.html

      http://www.bernardinai.lt/straipsnis...os-lapas/52933

      zydai apie Vilniu ir Lietuva :

      http://culture.lt/satenai/?leid_id=7...nis&st_id=2873

      Comment


        #63
        Parašė geriantis Rodyti pranešimą
        Už kiekvieną nužudytą žmogų, konkrečiai vardas, pavardė, turi atsakyti konkretus žudikas vardas pavardė. Niekas tiems budeliams nesuteikė įgaliojimų veikti tautos vardu. Nereikia čia visko suplakti į vieną kokteilį ir pavadinti jo "kaip lietuviai žudė žydus".
        Na jokio oficialaus dokumento, siūlančio nuteisti ar kalinti su žydų žudymu nesusijusių lietuvių lyg ir nėra

        Pagrindinė kritika Lietuvai dažniausiai būna susijusi su esamų (ar buvusių) gyvų įtariamų žydų žudikų teismo procesų vilkinimais, turto grąžinimo/kompensavimo problemomis, antisemitizmu visuomenėje ir pan.

        Mūsų problema ta, kad nei visuomenė, nei valstybė nemoka subtiliai kontrargumentuoti ar tiesiog spręsti problemų (kad ir dėl turto kompensavimo), kurias išties būtų galima išspręsti greičiau. Taip yra dėl bent poros priežasčių: nepakankamos atsakingų institucijų darbuotojų kvalifiacijos bei žinių, na ir bendro visuomenės kultūrinio nuosmukio (netolerancijos, provincialumo ir pan.). Šie dalykai persekiojo Lietuvą paskutinius 20 metų ir vis dar tebepersekioja.

        Reikia matyti platesnį paveikslą ir "požemines sroves". O jos rodo tai, kad Izraelis yra pakankamai galinga valstybė pasauliniu mastu ir dėl to su juo pyktis nereiktų. Reikia turėti konkrečią viziją, veiksmų paną ir prioritetus tokiuose dalykuose, nes padrikas, piktas bei irzlus Lietuvos mėtymasis į šonus yra saldus kąsnelis visokiems Wiesenthalio centrams.


        Visgi tam, kad galėtume išlaikyti orumą ir savigarbą reiktų dar kartą savęs (ir atitinkamų institucijų) paklausti, ar viskas padaryta, kas turėjo būti padaryta tose srityse:
        - karo nusikaltėlių persekiojime ir teisingumo įgyvendinime,
        - turto grąžinime,
        - visuomenės tolerancijos puoselėjime,
        - savo istorijos pateikime mokyklose ir kitur.

        Kol patys nepabandysime objektyviai, atsakingai ir nuoširdžiai pažiūrėti į šiuos dalykus be visokių išsisukinėjimų, tol visokio plauko "centrai" ir apskritai visi galės viešai ir intensyviai mums prikaišioti būtus ir nebūtus dalykus, nusikaltimus ir nuodėmes. Čia netgi tiktų posakis "durną ir bažnyčioj muša".
        Paskutinis taisė John; 2010.12.11, 00:00.

        Comment


          #64
          Parašė Kecal Rodyti pranešimą
          Ar man taip tik atrodo, ar tu pats sau kas antrame sakinyje prieštarauji? Pasiskaičius atrodo maždaug taip: "su žydais sutarėme gerai, bet iš jų tyčiojomės ir mušėme (žodžiu, elgėmės blogiau, negu dabar su lenkais), po to žydų nebeliko, o mes jokios kaltės neturime jausti". Kažkas čia kažkur nesueina...



          Įdomu: 1939 ir 1940 pirmoje pusėje Lietuva egzistavo, o štai 1940 antroje pusėje jos jau nė ženklo nebeliko... Sakyčiau, labai patogus siaurai teisinis (nemoralus) požiūris - yra valstybė (suvereni valdžia), yra ir atsakomybė, nėra valstybės, nėra ir atsakomybės.

          O aš kitaip viską matyčiau. Lietuva, kaip ir visos kitos valstybės, egzistuoja ne vien kaip materialus kūnas (teritorija) ar teisinė sistema (valdžia), bet ir žmonėse - jų mintyse ir darbuose. Būtent todėl Lietuva galėjo atgauti nepriklausomybę 1990-1991 metais, ir būtent todėl negaliu sutikti, kad 1941 metais Lietuvos apskritai nebuvo likę... Ir tie žmonės, kurie entuziastingai bėgo skųsti savo kaimynų ar jų žudyti, taip pat buvo Lietuvos dalis. Ir todėl man labai gėda dėl to, ką jie padarė - veikdami, bent iš dalies, taip pat ir Lietuvos vardan...
          Jokio prieštaravimo nėra. Nes tai, kas dabar laikoma bloga (tyčiojimasis ir pan.), tuomet, tarpukaryje nebuvo laikoma blogiu, netgi buvo laikoma norma. Galiausiai Lietuva čia niekuo neišsiskiria nuo kitų valstybių (jokiu būdu nelyginu Lietuvos su to meto Vokietija), kuriose tais laikais pasitaikydavo atviro antisemitizmo išpuolių, o ne buitinių "scenų"...
          Kodėl mes turime jausti kaltę dėl saujelės išgamų, kurie susidėjo su vokiečiais ir dalyvavo žudynėse? Kodėl mes turime jausti kaltę dėl buitinių patyčių? Ar dėl to ir neliko žydų? Ar tu jauti kaltę? Jei taip, tai labai gaila. Žydai tave pričiupo...

          Žinoma, kad jei nėra valstybės, tai nėra ir jos atsakomybės. Nebent tik prieš savo sąžinę. O jei jos nėra? Tuo metu Lietuvos teritorija buvo Vokietija. Ji ir atsakinga. Tai gal apkaltinkime Lietuvą ir apsikaltinkime patys dėl trėmimų į Sibirą?
          Paskutinis taisė Al1; 2010.12.11, 19:33.

          Comment


            #65
            Parašė music
            Pala pala, žydų Vilniuje ar ne keli tūkstančiai.
            Na daugiau Sinagogą lankytų turistai, net nebūtinai litvakai.

            O šiaip tai ne tik žydų istorija, tai visų mūsų istorija, todėl būtina atkurti.
            Suklydau, kaltas. 2 su trupučiu tūkstančio. Tik klausimas, kiek jų yra religingi, o kiek jų yra netikintys. Bet kokiu atveju, maždaug 2000 tikinčiųjų vienos sinagogos pakanka. Turistai? Vilniuje yra vertesnių objektų ir vietų aplankymui. Nieko statyti nereikia.

            Parašė lightfire Rodyti pranešimą
            Tautiniam naciukui, pradėjusiam šią temą (su labai akivaizdžiu demagoginiu tikslu) linkiu kai kitą sykį valgys kugelį, užsprignti šiuo "atėjūnų" valgiu
            Temos nepradėjau, dalis pirmųjų pranešimų yra atkleti į šią naują temą moderatorių iš kitur.
            Daugiau tokių kaip aš ir tokie kaip tu dirbtum Lietuvos labui savo noru, jei ne, tai priverstume.

            Parašė lightfire Rodyti pranešimą
            patinka tau ar nepatinka - tai lietuvos istorija. Skirtingai nei okupaciją simbolizuojantys šlykštūs sovietiniai balvonai, jie turi išliekamąją istorinę ir architektūrinę vertę. Žydai Lietuvoje gyveno ir sugyveno nuo seno, jų palikimas yra milžiniškas - tai aklai neigti yra grynas runkelizmas
            Sovietiniai "balvonai" taip pat turi išliekamąją vertę, patinka tau ar nepatinka.
            Beveik neliko žydų, neliko daug ir jų palikimo...

            Comment


              #66
              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
              Beveik neliko žydų, neliko daug ir jų palikimo...
              Žmogau, ir ksenofobija turi turėti ribas.
              Pratęsiant tokią mintį, reikėtų nugriauti visus Lietuvos miestelius, ir gerą dalį Vilniaus įrengiant tai, kas, pagal ksenofobus, atitiktų "tautinį" supratimą - atseit neliko žydų.
              Nors gal patogiau "užmiršti", kad lietuvių iki 1918 (o kai kur ir iki kokių 1950-1970 metų) miestuose ir miesteliuose buvo mažuma

              Comment


                #67
                Kas siūlo griauti? Tačiau tai, kas istorijos bėgyje neišliko (nesvarbu dėl kokių priežasčių), atstatinėti nereikia, išskyrus kai kuriuos retus atvejus. Be to, kalbėdamas apie palikimą, lightfire turėjo omenyje tikriausiai ne vien pastatus.
                Kodėl lietuvių mažai gyveno miestuose ar miesteliuose? Todel kad jie savo etninėje žemėje buvo vergų ir pastumdėlių vietoje, o visokie atėjūnai ir nutautėjęs elitas juos engė. Žydai buvo laisvi ir privilegijuoti (LDK ir Žečpospolitos laikais), o kai kurie apribojimai jų atžvilgiu jiems netrukdė. Nereikėtų manyti, kad su baudžiavos panaikinimu tuoj pat viskas pasikeitė. Tiesa, žydai privilegijų neteko (dar anksčiau, nei panaikinta baudžiava).

                Visgi ar nekyla klausimas, kodėl (už kokius "nuopelnus") viduramžiais žydai buvo vejami beveik iš visų Europos šalių? Net ir iš LDK.
                Paskutinis taisė Al1; 2010.12.11, 21:09.

                Comment


                  #68
                  Diskusija turėtų būti pozityvesnė - kalbant tik apie kolaborantus ir žydšaudžius ši tema greit išvirs į nežinia ką.

                  Lietuvoje gimė du Nobelio premijos lauretai:
                  - lenkas Czesław Miłosz (1911-2004), kilęs iš Šetenių Kėdainių apylinkėse (1911 m. Lietuva dar buvo Rusijos imperijos dalis), Nobelio literatūros premiją gavo 1980 m.
                  - žydas Aaron Klug (g.1926), kilęs iš Želvos, su tėvais emigravęs į Pietų Afriką ir dirbęs Anglijoje, Kembridže. Nobelio chemijos premiją gavo 1982 m.
                  Tiesa, jie abu išgarsėjo ne Lietuvoje.

                  Aaron Klug


                  Ženklas Aaronui Klugui atminti Želvoje, Ukmergės r.


                  Įdomu, kaip Vikipedijoje pristatomas Aaron Klug - ne visur minima, kad jis yra žydų tautybės, bet visur parašoma, kad jis kilęs iš Lietuvos:
                  Angliškai: Klug was born in Želva, Lithuania to Jewish parents Lazar and Bella (née Silin) Klug with whom he moved to South Africa at the age of two.
                  Rusiškai: Родился в литовском местечке Жялва в еврейской семье — Лейзера Клуга и Бейлы Силин. Когда ему было два года, Клуги переехали в Дурбан (Южная Африка), куда семья его матери эмигрировала в начале века
                  Prancūziškai: Aaron Klug (11 août 1926 à Zelvas, Lituanie) est un physicien et chimiste anglais d'origine lituanienne.
                  Itališkai: Sir Aaron Klug OM (Želva, 11 agosto 1926) è un chimico lituano naturalizzato britannico(...) Nato a Želva, Lituania, da famiglia di origine ebrea con la quale si trasferì in Sud Africa all'età di due anni
                  Kataloniškai: Aaron Klug OM, PRS (Zelvas, Lituània 1926 ) és un químic britànic, d'origen lituà
                  Olandiškai: Sir Aaron Klug, OM, PRS (Želva (Litouwen), 11 augustus 1926) is een Brits scheikundige en biochemicus van Litouwse afkomst

                  Comment


                    #69
                    Parašė ValdasJ Rodyti pranešimą
                    Vieną vasarą besilankant Madrido "Karalienės Sofijos" muziejuj buvau labai maloniai nustebintas šalia Picasso Gernikos aptikęs keletą nedidelių kubistinių skulptūrų. Po jomis buvo parašyta "Jacques Lipchitz, gimęs Druskininkuose, Lietuvoje". Dar yra toks vilnietis Lasar Segall nekalbant apie daugybę kitų. Čia šiaip, kad sekantį kartą nebeapsijuoktum savo neišprusimu .

                    Beje, keletas vaizdų, kurie tavo supratimu nusileidžia taboro architektūrai:
                    Atvaizdas
                    Atvaizdas
                    Atvaizdas


                    Šaltinis: http://www.jmuseum.lt/index.aspx?Ele...le&TopicID=198

                    Ir ka tu tuom norejai pasakyti? Na gimes druskininkuose ir tiek ir niekur nerasoma,kad jis kazka turejo bendro su Lietuva,jos kultura ar zmonemis. Kazkur iseivijoje kazka pasieke,buvo ivertintas ir tai neturi nieko bendro su Lietuva,nei jis pats save lietuviu laike.
                    O ta visa architektura.... gal tik nesakyk ,kad zydai state vilniaus miesta. Gal geriau pasidomek koku budu ir kokiais keliais jiems perejo visas tas turtas,tai bent jau bus arciau realybes. O tai dabar pagal tavo pasisakymus galima pagalvoti,kad zydai pasiraite rankoves state vilniu:-))) Briedas visiskas .

                    Comment


                      #70
                      Žydų pinigai statė.
                      Pažvelgus į Lietuvos žemėlapį ne vienas, o visa eilė vietovardžių ir hidronimų yra susiję su žydais.

                      Comment


                        #71
                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                        Žydų pinigai statė.
                        Pažvelgus į Lietuvos žemėlapį ne vienas, o visa eilė vietovardžių ir hidronimų yra susiję su žydais.
                        Ypac daug buvo ''pastatyta'' pokario metais,kai zydai buvo sulinde i nkvd vadovaujancius postus. Isvezei zmogu i sibira.....namas juk nestoves tuscias:-)
                        Vilniu state lietuviai ir gedimino pilis kaip simbolis,bet tik uztektdavo okupantams uzeiti nors 20 metu,tuoj vilnius pasidarydavo tai lenku, tai dabar zydu matai atseit pastatyta puse miesto:-) briedas.visa tai tik simbolizuoja kiek kartu lietuviai buvo naikinami ,ujami ,atiminejamas turtas ir t.t. O tai dabar kaip matau persama grubiai tokia mintis: atseit Lietuvos valstybeje lietuviai gyveno tik kaimuose ir buvo muzikai,o jau tos pacios Lietuvos miestuose gyveno tik lenkai , zydai ir kiti kitatauciai. Ir dar visokia statistika tendencinga tam pasitelkia. Uzejo lenkai,paskelbe savo saliska statistika-dabar ja cituoja kaip negincyjama fakta. Uzeina rusai-pas juos vel kitokia statistika:-) Galvokit savo galva ,mastykit logiskai. Nebuna taip,kad kazkurioje salyje jos pilieciai gyventu tik kaimuose ,o miestai butu uzimti kitatauciu. Nera pasaulyje tokiu pavyzdziu ir nebuvo taip Lietuvoje. Ir visi sitie pastatai,kuriuos jus skelbiate kaip zydu yra ne kas kita,kaip istremtu, susaudytu ir kitaip sunaikintu Lietuvos bajoru ir aukstuomenes paveldas.

                        Comment


                          #72
                          Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                          Ypac daug buvo ''pastatyta'' pokario metais,kai zydai buvo sulinde i nkvd vadovaujancius postus. Isvezei zmogu i sibira.....namas juk nestoves tuscias:-)
                          Vilniu state lietuviai ir gedimino pilis kaip simbolis,bet tik uztektdavo okupantams uzeiti nors 20 metu,tuoj vilnius pasidarydavo tai lenku, tai dabar zydu matai atseit pastatyta puse miesto:-) briedas.visa tai tik simbolizuoja kiek kartu lietuviai buvo naikinami ,ujami ,atiminejamas turtas ir t.t. O tai dabar kaip matau persama grubiai tokia mintis: atseit Lietuvos valstybeje lietuviai gyveno tik kaimuose ir buvo muzikai,o jau tos pacios Lietuvos miestuose gyveno tik lenkai , zydai ir kiti kitatauciai. Ir dar visokia statistika tendencinga tam pasitelkia. Uzejo lenkai,paskelbe savo saliska statistika-dabar ja cituoja kaip negincyjama fakta. Uzeina rusai-pas juos vel kitokia statistika:-) Galvokit savo galva ,mastykit logiskai. Nebuna taip,kad kazkurioje salyje jos pilieciai gyventu tik kaimuose ,o miestai butu uzimti kitatauciu. Nera pasaulyje tokiu pavyzdziu ir nebuvo taip Lietuvoje. Ir visi sitie pastatai,kuriuos jus skelbiate kaip zydu yra ne kas kita,kaip istremtu, susaudytu ir kitaip sunaikintu Lietuvos bajoru ir aukstuomenes paveldas.
                          Labai abstraktiškai papasakojai, jokių konkrečių faktų.

                          Remiantis 1916 m. gruodžio 14 d. (Vokietijos okupacija) duomenimis, Vilniuje buvo 138 794 gyventojai, iš kurių 53,67 % sudarė lenkai (74 466 gyventojai), 41,45 % žydai (57 516), lietuviai 2,09 % (2 909), rusai 1,59 % (2 219), vokiečiai 0,63 % (880), baltarusiai 0.44 % (644) ir kitų tautybių atstovai 0,13 % (193 gyventojai).

                          1920–1939 m. Vilnius priklausė Lenkijai ir jame gyveno daugiausiai lenkai ir žydai.

                          Dabar lietuviai yra vyraujanti grupė: 2001 m. Vilniuje gyveno 542 287 žmonės. Iš jų etniniai lietuviai sudarė 57,8 %, lenkai 18,7 %, rusai 14 %, baltarusiai 4 %, žydai 0,5 %, kiti – 5 %.

                          Pagal tikybą 66 proc. buvo katalikai, 9,8 proc. stačiatikiai, 1,2 proc. sentikiai, 0,2 proc. evangelikai liuteronai, 0,1 proc. evangelikai reformatai, 0,1 proc. musulmonai.

                          http://lt.wikipedia.org/wiki/Vilnius
                          "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                          Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                          Adam Mickiewicz

                          Comment


                            #73
                            Parašė Edvard Rodyti pranešimą
                            Labai abstraktiškai papasakojai, jokių konkrečių faktų.

                            Remiantis 1916 m. gruodžio 14 d. (Vokietijos okupacija) duomenimis, Vilniuje buvo 138 794 gyventojai, iš kurių 53,67 % sudarė lenkai (74 466 gyventojai), 41,45 % žydai (57 516), lietuviai 2,09 % (2 909), rusai 1,59 % (2 219), vokiečiai 0,63 % (880), baltarusiai 0.44 % (644) ir kitų tautybių atstovai 0,13 % (193 gyventojai).

                            1920–1939 m. Vilnius priklausė Lenkijai ir jame gyveno daugiausiai lenkai ir žydai.

                            Dabar lietuviai yra vyraujanti grupė: 2001 m. Vilniuje gyveno 542 287 žmonės. Iš jų etniniai lietuviai sudarė 57,8 %, lenkai 18,7 %, rusai 14 %, baltarusiai 4 %, žydai 0,5 %, kiti – 5 %.

                            Pagal tikybą 66 proc. buvo katalikai, 9,8 proc. stačiatikiai, 1,2 proc. sentikiai, 0,2 proc. evangelikai liuteronai, 0,1 proc. evangelikai reformatai, 0,1 proc. musulmonai.

                            http://lt.wikipedia.org/wiki/Vilnius

                            tu tik patvirtini mano minty. As ir sakau,kad negalima naudotis tokia klaidinancia informacija ir visiskai negalvoti savo galva. Visada buvo Lietuvos valstybe su nedideliais valstybingmo praradimo laikotarpiais, visada sioje valstybeje gyveno lietuviai,zemaiciai,aukstaiciai ir t.t. Ir staiga tik bac ir kazkas paskelbia : lenku 53 proc., zydu 41 proc. :-)) Lietuviu praktiskai nera ir visi lietuviai ,kaip teliuku tauta ir patiki sia dezinformacija,kad stai vidury Lietuvos valstybes visiskai nebuvo lietuviu. Sios statistikos propogandinis tikslas ipirsti nuomone,kad lietuviai buvo tik muziku tauta,kuri gyveno tik kaimuose,kad lietuvos valstybeje statyti miestai buvo ne lietuviu,kad jie cia vos ne kaip sveciai ir visas kitas panasus meslas.
                            As sakau jus pradekite mastyti savo galva. Visa sita sudina statistika,tai butu tas pats kaip dabar anglams pasakyti:o zinote londone gyvena kas antras babajus,vadinasi londonas statytas ne paciu anglu ,o yra babaju (zydu) kulturos paveldas. Ir zmogus kuris skaitys tokia statistika po 100 metu is tikro gali pagalvoti ,kad londonas buvo ikurtas juodasikniu,ir kad anglu jame buvo mazuma ir panasiom nesamonem.
                            Lygiai tas pats ir cia su tom saliskom okupantu statistikom ,kurias jus pateikiat.

                            Comment


                              #74
                              Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                              tu tik patvirtini mano minty. As ir sakau,kad negalima naudotis tokia klaidinancia informacija ir visiskai negalvoti savo galva. Visada buvo Lietuvos valstybe su nedideliais valstybingmo praradimo laikotarpiais, visada sioje valstybeje gyveno lietuviai,zemaiciai,aukstaiciai ir t.t. Ir staiga tik bac ir kazkas paskelbia : lenku 53 proc., zydu 41 proc. :-)) Lietuviu praktiskai nera ir visi lietuviai ,kaip teliuku tauta ir patiki sia dezinformacija,kad stai vidury Lietuvos valstybes visiskai nebuvo lietuviu. Sios statistikos propogandinis tikslas ipirsti nuomone,kad lietuviai buvo tik muziku tauta,kuri gyveno tik kaimuose,kad lietuvos valstybeje statyti miestai buvo ne lietuviu,kad jie cia vos ne kaip sveciai ir visas kitas panasus meslas.
                              As sakau jus pradekite mastyti savo galva. Visa sita sudina statistika,tai butu tas pats kaip dabar anglams pasakyti:o zinote londone gyvena kas antras babajus,vadinasi londonas statytas ne paciu anglu ,o yra babaju (zydu) kulturos paveldas. Ir zmogus kuris skaitys tokia statistika po 100 metu is tikro gali pagalvoti ,kad londonas buvo ikurtas juodasikniu,ir kad anglu jame buvo mazuma ir panasiom nesamonem.
                              Lygiai tas pats ir cia su tom saliskom okupantu statistikom ,kurias jus pateikiat.
                              Tai, kad tavo minty's yra pseudopatriotiniai fantazmai. Miestuose niekada nebuvo lietuvių daugumos. Nuo pat 13 a. kai Lietuvoje pradėjo kurtis pirmieji miestai, išaugę iš įtvirtintų piliaviečių, čia kūrėsi įvairūs stačiatikių ir katalikų misionieriai, bei užsieniečiai pirkliai ir amatininkai. Kaip manai kodėl Gediminas rašė laiškus į Vakarų Europą kviesdamas pirklius, amatininkus ir kt. kraustytis į Lietuvą. Ogi todėl, kad lietuviai tuo metu mokėjo tiktai kariauti-plėšikauti arba vaikščioti su žagre paskui kumelės užpakalį.
                              Lietuviai į miestus po truputį pradėjo keltis tiktai panaikinus baudžiavą Rusijos imperijoje.O realų kiekybinį svorį šis kraustymasis įgavo tiktai 20 a.
                              Kas liečia bajorus ir didikus, paklausk savęs kiek iš jų kalbėjo lietuviškai ir kiek iš jų prisidėjo prie Lietuvos respublikos įkūrimo 1918 m.? Gal tiktai 0,5 %.
                              Tad baikit čia svaigti su su savo infantiliu romantizmu ir priimkit istoriją kokia buvo.

                              Pabaigai pridursiu, kad mums iš viso pasisekė, kad į Lietuvą kraustėsi žydai, vokiečiai, škotai, rusai, lenkai ir kt., nes jeigu jų nebūtų buvę vargu bau ar Lietuva būtų išlaikiusi savo valstybingumą bent iki 16 a.

                              Aš kaip lietuvis dėkoju visoms tautinėms mažumoms, gyvenančioms ir gyvenusioms Lietuvoje, už jų indėlį plėtojant valstybės kultūrą bei ekonomiką, kas tiesiogiai ir netiesiogiai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo tęstinumo.
                              Paskutinis taisė Perfect; 2010.12.12, 12:42.

                              Comment


                                #75
                                Parašė Perfect Rodyti pranešimą
                                Tai, kad tavo minty's yra pseudopatriotiniai fantazmai. Miestuose niekada nebuvo lietuvių daugumos.
                                Apie ka galima diskutuoti su zmogumi,kuris pripumpuotas propogandos ir tiki,kad Lietuvos viduryje ,jos miestuose niekuomet nebuvo lietuviu? Parodykit man nors viena pavyzdi kur kokije prancuzijoje butu miestai ,kur aplinkui gyventu vien prancuzai o mieste kitatauciai:-))
                                Tiesiog liudna,kad lietuvoje yra tiek nemastanciu savo galva zmoniu,kurie tiki visokiais skiedalais ir okupaciniu kariuomeniu parengta statistika. Lietuva su jos viduryje esanciais miestais be lietuviu:-))) Ir dar toks zmogus ir naiviai tiki tuo ka pats raso:-)) Na galima buti baigus aukstaji moksla,galima buti naigus technikuma ar net ti 8 klases.....bet mastyti taip,kaip kad is vis neturint elementaraus issilavinimo...tai jau atleiskit.

                                Comment


                                  #76
                                  Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                                  Apie ka galima diskutuoti su zmogumi,kuris pripumpuotas propogandos ir tiki,kad Lietuvos viduryje ,jos miestuose niekuomet nebuvo lietuviu? Parodykit man nors viena pavyzdi kur kokije prancuzijoje butu miestai ,kur aplinkui gyventu vien prancuzai o mieste kitatauciai:-))
                                  Tiesiog liudna,kad lietuvoje yra tiek nemastanciu savo galva zmoniu,kurie tiki visokiais skiedalais ir okupaciniu kariuomeniu parengta statistika. Lietuva su jos viduryje esanciais miestais be lietuviu:-))) Ir dar toks zmogus ir naiviai tiki tuo ka pats raso:-)) Na galima buti baigus aukstaji moksla,galima buti naigus technikuma ar net ti 8 klases.....bet mastyti taip,kaip kad is vis neturint elementaraus issilavinimo...tai jau atleiskit.

                                  Lietuvoje visalaik buvo daug lietuvių, o dėl to, kad lietuviai gyveno tik kaimuose galima paiškinti tuo, jog lietuviai (aukštesnio luomo) dažniausiai buvo mokomi lenkiškai, ir miestuose žmones save laikė lenkais, o kaimuose "bakužės" nesimokė ir kalbėjo gimtąją kalbą ir ko gero tuom išgelbėjo Lietuvą nuo visiško sulenkėjimo. Radvilos vėlyvesniais laikais kalbėjo lenkiškai, tačiau save laikė lietuviais, o tai rodo, jog lietuvių kalba nebuvo populiarį tarp aukštomenės, ir dauguma aukštomenės patapo "polskom psevačkom"
                                  Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                  Comment


                                    #77
                                    Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                                    Ypac daug buvo ''pastatyta'' pokario metais,kai zydai buvo sulinde i nkvd vadovaujancius postus. Isvezei zmogu i sibira.....namas juk nestoves tuscias:-) `
                                    Niekas nekalba apie pokario žydų paveldą - NT. Tokio nėra.

                                    Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                                    Vilniu state lietuviai ir gedimino pilis kaip simbolis,bet tik uztektdavo okupantams uzeiti nors 20 metu,tuoj vilnius pasidarydavo tai lenku, tai dabar zydu matai atseit pastatyta puse miesto:-) briedas.visa tai tik simbolizuoja kiek kartu lietuviai buvo naikinami ,ujami ,atiminejamas turtas ir t.t. O tai dabar kaip matau persama grubiai tokia mintis: atseit Lietuvos valstybeje lietuviai gyveno tik kaimuose ir buvo muzikai,o jau tos pacios Lietuvos miestuose gyveno tik lenkai , zydai ir kiti kitatauciai. Ir dar visokia statistika tendencinga tam pasitelkia.
                                    Vat būtent, kad lietuviai savo paties elito buvo paversti bydlo, mužikais ir gyveno daugiausiai tik kaimuose. O parsidavęs ir nutautėjantis vietos elitas smaugė lietuvius, padedamas kitataučių (lenkų, vokiečių, žydų, vėliau rusų). Iš čia ir dabartinis lietuvių požiūris į kitataučius ir užsieniečius. Ir tai ne provincialumo ar kaimietiškumo apraiška, kaip daug kas bando įrodyti, o natūrali savisaugos reakcija. Deja, reikėjo laiko, kad tauta subręstų (labai nepalankiomis sąlygomis) ir išsivaduotų. Tačiau kolektyvinė tautos atmintis gyvuoja ilgiau nei gyvena atskiri tautos individai. Todėl kitataučiai ir užsieniečiai, ypač jei jų daugėja ar jų įtaka stiprėja, instinktyviai priimami kaip priešai.

                                    Parašė praeivis Rodyti pranešimą
                                    Ir visi sitie pastatai,kuriuos jus skelbiate kaip zydu yra ne kas kita,kaip istremtu, susaudytu ir kitaip sunaikintu Lietuvos bajoru ir aukstuomenes paveldas.
                                    Nutautėjusių ir savo tautiečius pavergusių, reikia pridurti. Taip kad tas "elitas" to ir nusipelnė.

                                    Parašė Perfect Rodyti pranešimą
                                    Aš kaip lietuvis dėkoju visoms tautinėms mažumoms, gyvenančioms ir gyvenusioms Lietuvoje, už jų indėlį plėtojant valstybės kultūrą bei ekonomiką, kas tiesiogiai ir netiesiogiai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo tęstinumo.
                                    Vergiškos dėkonės. Tos tautinės mažumos beveik visada turėjo aukštesnį socialinį statusą ar privilegijas nei etniniai lietuvos gyventojai - lietuviai. "Tautinio elito" pagalba. Tai kuo džiaugtis, už ką dėkoti?

                                    Comment


                                      #78
                                      Problema labiausiai ta, kad lietuvių aukštuomenė greitai nutautėjo (sulenkėjo), o ji dažnai, bent jau žiemomis, gyvendavo miestuose ir tokiu būdu didino lenkų skaičių. Aišku, iki XIX amžiaus antros pusės niekas nesuko galvos dėl modernia prasme suvokiamos tautybės, tada gal buvo aktualesnė politinė tautybė "gente lituanus, natione polonus", tad jau minimuose surašymuose dažniausiai viršų paimdavo tas "natione", nes prasidėjo tautinis apsisprendimas. Aišku, žydai, vokiečiai ir kiti nesitapatino su lenkais, tad jų skaičius turėtų būti gana tikslus, man atrodo, dar LDK laikais žydai būdavo surašomi.

                                      Comment


                                        #79
                                        Parašė Perfect Rodyti pranešimą
                                        Tai, kad tavo minty's yra pseudopatriotiniai fantazmai. Miestuose niekada nebuvo lietuvių daugumos. Nuo pat 13 a. kai Lietuvoje pradėjo kurtis pirmieji miestai, išaugę iš įtvirtintų piliaviečių, čia kūrėsi įvairūs stačiatikių ir katalikų misionieriai, bei užsieniečiai pirkliai ir amatininkai. Kaip manai kodėl Gediminas rašė laiškus į Vakarų Europą kviesdamas pirklius, amatininkus ir kt. kraustytis į Lietuvą. Ogi todėl, kad lietuviai tuo metu mokėjo tiktai kariauti-plėšikauti arba vaikščioti su žagre paskui kumelės užpakalį.
                                        Lietuviai į miestus po truputį pradėjo keltis tiktai panaikinus baudžiavą Rusijos imperijoje.O realų kiekybinį svorį šis kraustymasis įgavo tiktai 20 a.
                                        Kas liečia bajorus ir didikus, paklausk savęs kiek iš jų kalbėjo lietuviškai ir kiek iš jų prisidėjo prie Lietuvos respublikos įkūrimo 1918 m.? Gal tiktai 0,5 %.
                                        Tad baikit čia svaigti su su savo infantiliu romantizmu ir priimkit istoriją kokia buvo.

                                        Pabaigai pridursiu, kad mums iš viso pasisekė, kad į Lietuvą kraustėsi žydai, vokiečiai, škotai, rusai, lenkai ir kt., nes jeigu jų nebūtų buvę vargu bau ar Lietuva būtų išlaikiusi savo valstybingumą bent iki 16 a.

                                        Aš kaip lietuvis dėkoju visoms tautinėms mažumoms, gyvenančioms ir gyvenusioms Lietuvoje, už jų indėlį plėtojant valstybės kultūrą bei ekonomiką, kas tiesiogiai ir netiesiogiai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo tęstinumo.
                                        Teigti, kad mūsų miestose nuo seniausių laikų neegzistavo etniškai lietuviškas elementas yar toks pats radikalizmas kaip ir "pseudopatriotiniai fantazmai". Kas tuomet gyveno seniausiuose Lietuvos miestuose Kernavėje ir Vilniuje (turiu omeny senajį miestą dab. Kalnų parko teritorijoje)? Lietuvių miestiečius ištiko toks pats likimas kaip ir bajorus - jie sulenkėjo. Aišku tautinė miestų sudėtis visada buvo labai marga, Lietuva čia neišsiskiria tarp kitų Vidurio Europos kraštų.

                                        Comment


                                          #80
                                          Parašė Franas Rodyti pranešimą
                                          Teigti, kad mūsų miestose nuo seniausių laikų neegzistavo etniškai lietuviškas elementas yar toks pats radikalizmas kaip ir "pseudopatriotiniai fantazmai". Kas tuomet gyveno seniausiuose Lietuvos miestuose Kernavėje ir Vilniuje (turiu omeny senajį miestą dab. Kalnų parko teritorijoje)? Lietuvių miestiečius ištiko toks pats likimas kaip ir bajorus - jie sulenkėjo. Aišku tautinė miestų sudėtis visada buvo labai marga, Lietuva čia neišsiskiria tarp kitų Vidurio Europos kraštų.
                                          Vargu bau ar tas įtvirtintas gyvenvietes galima pavadinti miestais... O, kad tų įtvirtintų gyvenviečių pagrindą sudarė etniniai lietuviai niekas ir nesiginčija. Tačiau kai kalbame apie miestą, turime suprasti, kad miestas nėra vienos šeimyninės bendruomenės ar gentinės bendruomenės gyvenvietė.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X