Verta paminėti ir tai, kad yra tam tikrų tos pačios rūšies greitai gendančių ir ilgo galiojimo produktų, pavyzdžiui – pienas. Ilgu vartojimo tinkamumu pasižymintis šis produktas vadinamas UAT – tai natūralus, ultra aukštoje temperatūroje 3-4 sekundes pakaitintas ir aseptiškai supakuotas (apsaugo produktus nuo greito gedimo ir užtikrina ilgą saugojimo terminą, nenaudojant konservantų) pienas. Jame išlieka mineralinės medžiagos ir didžioji dalis vitaminų, tačiau šiek tiek pasikeitusi pieno laktozė lemia skonio pokyčius. Kaitinimo metu žūsta rūgimą skatinančios bakterijos, todėl laikomas kambario temperatūroje ir nepradarytame pakelyje šis pienas išlieka kokybiškas net iki 6 mėn.Pasak V. Bradauskienės, UAT pieno populiarumas pasaulyje nuolat auga, nes tokį pieną patogu transportuoti, laikyti ir yra saugu vartoti. Tai ypač aktualu vasaros metu, kai produktai dėl karščio genda greičiau ir gali sukelti pavojų sveikatai.
Profesorė tvirtina, kad daugiau žalos daro homogenizacijos procesas, kuomet pienas yra leidžiamas per labai tankų filtrą, sumažinantį produkte esančių riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytų visame butelyje ir nenusėstų ant paviršiaus: „Tai pakeičia natūralią pieno struktūrą – jame esančios riebalų molekulės apgaubia arba prikimba prie baltymų molekulių ir taip produktą padaro sunkiau virškinamu. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami į kraują, o tai gali sukelti alergiją ir kitas autoimunines ligas, tokias kaip bronchinę astmą ar šienligę. Dėl to, esant galimybei, visada reikia rinktis šviežius, natūralius ir trumpo galiojimo termino produktus“.
Profesorė tvirtina, kad daugiau žalos daro homogenizacijos procesas, kuomet pienas yra leidžiamas per labai tankų filtrą, sumažinantį produkte esančių riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytų visame butelyje ir nenusėstų ant paviršiaus: „Tai pakeičia natūralią pieno struktūrą – jame esančios riebalų molekulės apgaubia arba prikimba prie baltymų molekulių ir taip produktą padaro sunkiau virškinamu. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami į kraują, o tai gali sukelti alergiją ir kitas autoimunines ligas, tokias kaip bronchinę astmą ar šienligę. Dėl to, esant galimybei, visada reikia rinktis šviežius, natūralius ir trumpo galiojimo termino produktus“.
Komentuoti: