Ponas, pateikėte kažkokią paistalų rašliavą. Kaitinant pieną, tikrai nežūva visos naudingos medžiagos ir tai priklauso nuo temperatūros. Kaitinant standartiškai iki 70 laipsnių, lieka didelė dalis naudingų medžiagų. Kaitinant iki 130 laipsnių (UAT), žūva 90 proc. naudingų medžiagų. Tad iki to "žūva" viskas ir "bevertis skystis" labai toli. Rinkitės patikimus šaltinius, o ne kažkokius tendencingus.
Negi taip sunku pasitikrinti, iš kokio šaltinio pateikta informacija? Tai ką pacitavau, teigia vienas iš stambiausių Lietuvoje pieno gamintojų ir perdirbėjų - "Žemaitijos pienas" savo tinklapyje:
P.S. Net UAT pieną galima surauginti, į jį įdėjus šaukštą kefyro ar rūgpienio. Tiesiog į pieną grąžinant rūgimo bakterijas. Jogurtą padaryti taip pat galima įdėjus šaukštą jogurto.
Kad galima, tai neabejoju - netgi ir nieko nepridedant. Tik koks produktas gaunasi? Ar praktikoj bandėte tai daryti? Aš bandžiau: pienas iš lenkiško tetrapako (UAT technologijos) pasidalina į dvi dalis: viršuje nemalonaus kvapo ir skonio baltas skystis, kažkiek primenatis savo išore surūgusį pieną, apačioje - bespalvis bekvapis ir beskonis skystis, kuris, įtariu, yra tiesiog vanduo.
Jei ponas gilintumėtės į diskusijos esmę, tai nesunkiai suvoktumėte, kad "Žemaitijos pieno" koncerno vertinimus pieno pasterizacijos atžvilgiu būtent ir pateikiau siekdamas pristabdyti kai kuriems mūsų kolegoms būdingą nekorektišką elgesį diskusijos metu. Vadinti natūralų pieną - produktą, kurį žmonija vartoja tūkstantmečiais, neaiškios kilmės ir kokybės produktu, tuo pačiu išaukštinant termiškai komerciniais tikslais apdorotą jo pakaitalą, - skamba kiek keistokai, jei nesakyti atvirai - nekorektiškai.
Parašė dsanto
Taip bandžiau su Mū pienu daryti kefyrą ir jogurtą. Viskas gavosi.
Džiaugiuosi jog ponui puikiai sekasi iš taip vadinamo "saldaus" pieno pasigaminti rūgštų, prieš tai kažkiek to rūgštaus... nuvažiavus nusipirkti parduotuvėn Aš vis tik bevelyčiau tokį produktą pasigaminti be papildomų savęs apsunkinimų, o tai yra įmanoma tik rauginant natūralų, termiškai neapdorotą pieną, kuriame dar neužmuštos natūralios rūgimo bakterijos
Čia sovietmečio mentalitetas susireikšminti išvažiavus į užsienį. Kažkada per "Klausimėlį" klausė, kodėl šviečia pilnatis. Topinis atsakymas buvo moteriškės: "Oi žinokit, nežinau, kas čia vyksta, aš ką tik grįžau iš užsienio"
Čia jau tikra pornogr..., atsiprašau, "dizinterija", gaunasi
Apskritai maisto sričiai būdinga tai, kad kuo mažiau modernumo ir naujovių, kuo mažiau įvairių skonių bei spalvų, tuo geriau. Prekybos centruose juk vyrauja "skonio naujienos" ryškiose pakuotėse, užgožiančios bazinius produktus. To pasekmė yra daug ką kankinanti problema, kaip sulieknėti. Anksčiau tokios problemos nebuvo. Nesiūlau grįžti į laikus, kai maisto išvis trūkdavo, tačiau daugeliui tai būtų į sveikatą, nes dabartinė didelė pasiūla skatina persivartojimą ir krūvą su tuo susijusių sveikatos problemų.
Aš pirmuoju savo komentaru Jonui tik tai ir tenorėjau pasakyti, matydamas, kaip anas jį paniekinamai "neaiškios kilmės ir kokybės produktu" vadina.
Kaip suprasti "paniekinamai"? Visi, kurie domisi maisto kilme ir kokybės sertifikatais "niekina" tą maistą, kurio kilmė neaiški? Aš jau beveik jaučiuosi kaltas, kad domiuosi, ką dedu burnon (čią aš vis dar apie maistą, jei ką) ir nevalgau bet ko iš bet kur.
Parašė dsanto
Čia sovietmečio mentalitetas susireikšminti išvažiavus į užsienį. Kažkada per "Klausimėlį" klausė, kodėl šviečia pilnatis. Topinis atsakymas buvo moteriškės: "Oi žinokit, nežinau, kas čia vyksta, aš ką tik grįžau iš užsienio"
Įdomiausia yra tai, kad jūsų herojus John užsienio tame kontekste niekur ir nė pro kur neminėjo. Užtat Saulės mergiukai, gator ir dabar pats dsanto ėmė domėtis šita tema, neudoti tai kaip kažkokį kontrargumentą ir net švaistytis epitetais. Kas, be abejo, yra visiškai nepagrįsta ir, viso labo, demonstruoja tų žmonių kažkokius kompleksus ir ribotumą.
Ir turėjau paklaust gerb. Romo, kodėl perkeltos žinutės išskaitytos iš bendro kiekio, juk nelogiška??
Kai bus laiko, į šią temą "Prospekte" perkeltos visos su plėtra nesusijusios žinutės. Čia jau tamstos problema, kiek tų žinučių liks suskaičiuota (jei kam nors tai yra svarbu).
Nuo hepatito B ir A yra vakcinos o ir nuo B privalomai skiepijama Lietuvoje paskutiniu metu(bet tas tinka tik jaunajai kartai).
Bet as tai labiau bijociau visokiu Laimo, encefalitu ir siaip bakteriniu susirgimu is visiskai neapdoroto pieno.
Visa tai žmonių bauginimai. Pirkit vaistus ir ėskit juos kasdien kaip kokius saldainius... Skiepykitės reikia-nereikia.
Visiškai neapdoroto pieno niekas parduotuvėse neparduoda. Bet net jei ir parduotų, tai salmonelioze užsikrėsti didesnė tikimybė nei nuo pieno Laimo liga... Tiesiai nuo erkių ir tai maža tikimybė.
Tiesa sakant Lietuvoje buvau sokiruotas kasdieniniu (ne maisto produktu) kainomis. Dantu pasta, sampunai, valymo priemones, muilai, dezodorantai ir tt Na beveik kasdienineje buityje naudojami.. Tikiuosi antkainius lietuvos tinklu LIDL sumazins, nes tokius dalykus ves tiesiogiai is europos gamintoju.
Tai gal dabar tinklai neveža tiesiai? Gobšumas ribų neturi ir ne tame esmė, iš kur veža, o kiek užsideda antkainip. Veža iš ten pat, jei ką.
Labai didelio asortimento negali būti vien dėl riboto parduotuvių ploto. Lidlas patenkins smulkesnio kasdienio apsipirkimo poreikius, visų pirma tiems, kuriems Lidlas bus netoli namų. Tie, kurie mėgsta patį apsipirkimo procesą, kurie į prekybos centrą važiuoja ir dėl kitų paslaugų bei nebijo tam skirti bent porą valandų, tai ir toliau rinksis stambius prekybos centrus. Lidlas tikriausiai netaps prekybos centru, į kurį tikslingai atvažiuojama savaitgalį apsipirkti visai savaitei, nebent tikrai kažkuo, kaip žada, nustebins. Bus arti gyvenančių arba pro šalį važiuojančių prekybos centras. Aišku, pirmomis savaitėmis bus pirkėjų antplūdis vien dėl smalsumo.
Deja, Lietuvoje visų PC asortimentas yra gerokai platesnis nei užsienyje. Visiškai nepriklausomai nuo parduotuvės dydžio, jei lyginame Lietuvos ir užsienio PC.
Comment