Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Nacionalinė koncertų salė ant Tauro kalno

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Garbanius
    replied
    Grįžtant iš darbo:

    Click image for larger version  Name:	249764AB-D52B-41F8-99D2-1FB23A15F4CF.jpeg Views:	2 Size:	287,9 kB ID:	1753626

    Komentuoti:


  • Hub
    replied
    Parašė Edis Rodyti pranešimą

    Gali buti kad nugriaus ir kada nors statys butus ar ofisus.
    Čia bus, kad nugriaus ir po 10 metų Avulis nusipirkęs sklypa už eurą prištabeliuos karkasinių penkiaaukščių apkaltų OSB plokštėm, nes, vat, gali.

    Komentuoti:


  • Edis
    replied
    Parašė Zygis Rodyti pranešimą
    Nugriaus ir nieko nestatys.
    Gali buti kad nugriaus ir kada nors statys butus ar ofisus.

    Komentuoti:


  • Zygis
    replied
    Nugriaus ir nieko nestatys.

    Komentuoti:


  • Edis
    replied
    Rytoj bus pradėti griauti Profsąjungų rūmai

    Skaityti daugiau: https://madeinvilnius.lt/naujienos/r...sajungu-rumai/ .

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Prieš kokias 5 minutes ten važiavau, tai darbininkai jau manęs nepraleido. Uždaryta teritorija, sakė kad prasideda griovimo darbai. Kebabus valgysit be vaizdo į miestą, deja

    Komentuoti:


  • auris88
    replied
    Parašė Edd Rodyti pranešimą

    Teisybės dėlei reiktų pasakyti kad ta "tarptautinė" komisija buvo pusiau lietuviška, berods keturi lietuviai, įskaitant Pakalnį ir keturi užsieniečiai.
    Taip buvo ir tai yra visiškai normalu, būtų nenormalu, jei nedalyvautų lietuviai (na užsieniečiai tikrai nežino nei mūsų paveldosaugos, ne i str. ir t.t. ...) - jei tai vyktų, kad ir Norvegijoj irgi dalyvautų vietinių arch sąjunga. Tai lietuviai nenusprendė - nusprendžia aplinkybės ir tie lietuviai nėra tokie blogi, laimi projektus ir užsienyje. Problema yra galimybės, o ar jos bus vėliau (tarkim nestatom dabar, palaukim...) labai tuo abejoju - tą įrodo verslas, kai baigėsi iliuzijos ir pajudėjo statybos - gi šnipiškėm piešė kaip miesto centro vizija - bet dabar visi varo pigius daugiabučius ir nebesvaigsta (tas centras baigsis ties Lvovo gatve). O baigiant apie architektus - tai 3vieta ne užtai, kad Lietuviai komisijoj, bet, kad darbas vertas buvo to ir realiai įvertintos galimybės, kiek žiūrėjau rimtų architektų kaip ir nelabai buvo, o kas buvo tai... (net nežinau studentai ar kas , bet ir studentai, kad ir silpnas darbas būtų - bent pateiktų patraukliai (gal laiko daugumai pritrūko), daryt vizilkes jau kas antras moka, nors to nemoko niekas )


    O dėl statymo, na mūsų merui tai kaip didžiausia pergalė (dabar stengiasi jau ne kažkokiais takeliais ar autobusais girtis, bet kažkuo nacionaliniu - juk naujai jo partijai rinkimai artėja), tad jis nestabdys + proga, kai duoda pinigų vyriausybė tam -ateityje jų galim ir negaut (tarkim Kauno NACIONALINEI atiduos) arba statybos pabrangs, nes tokia pinigų prigimtis. Projektas labai tikiuosi, kad pagerės, nes tai ką matom dabar tėra vizija , gi visada matome kaip projektas eigoje keičiasi, detalizuojamas, konstruktoriai kai prisėda... tai ir pablogėja DD Tai kiek tiksliai kainuos nieks nežino, bet bandoma numatyti.. 50mln yra nemaža suma Lietuvai( su sklypo atpirkimu ir tauro kalno aptvarkymu tai ir kokie 65, jei ne daugiau)- galima sakyti antras stadionas, kurio net ir kuklaus nesugebame pastatyti jau 30 metų.Tarkim 10metų palauksim ...sutaupysim 80 ar 100mln., bet galėsim pastatyt tą patį, ką ir prieš 10metų, o gal ir nesutaupysim Tai apie kažkokius landmarkus gal nereik svaigti ar 30k vietų stadionus ir metro- o pasižiūrėti į galimybes.

    Man asmeniškai labiausiai patiko architekto Ambraso projektas (kuris jaučiu buvo atmestas), ne landmarkas, bet patogus svečiams (kalno apčioje prie aikštelės ir VT), paprastas tūris su didele apžvalgos aikšte, kavinėm ant stogo (jaunavedžiai ir turistai ten eitų net naktį), ant kurio patekti gali eidamas nuo santuokų rūmų, o patį kalną palieka ramybėje dėl ten buvusių kapinių (kadangi ne žydų - tai statom dabar) Bet čia pabandė patrolinti kaip su Laisvės kalva... vieta numatyta buvo kitaDD

    O dėl savivaldybės pastato Jonas teisus, nesugeba prižiūrėti, man einant balsuot - stiklinis stogas nukritoDD

    Komentuoti:


  • John
    replied
    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
    Aš tai nebesuprantu ką tie neva architektūros ekspertai vertina. Būtų įdomu išgirsti kažkokius argumentus kodėl būtent šitas projektas jiems pasirodė geriausias. Man kartais susidaro toks įspūdis, kad ten susirenka architektai, kurie išrenka kuo blogesnį variantą, kad tie blogesni neužgoštų jų prieš tai įgyvendintų projektų. Šis projektas turėjo dvi pagrindines užduotis:
    1) Kadangi tai labai matoma vieta - tai turėjo tapti Vilniaus akcentu, matomu iš daugelio pusių. Šita užduotis visiškai neišpildyta.
    2) Kadangi tai ant kalno, iš kurio atsiveria panoraminis vaizdas - naujas pastatas turėjo atitikti ne tik koncertų salės vaidmenį, bet ir tapti nauja viešąją erdve su integruotomis apžvalgos aikštelėmis. Šiuo aspektu irgi visiškas nulis.
    Man kartais atrodo, kad už tuos renkančius daug geriau pasirinktų randomas. T.y. kai kompas duria pirštų į atstitiktinį projektą, tikrai nesigautų geriausias, bet tikriausiai vis tiek geriau, nei kada komisijos išrenka:

    randomas:
    Yra dar toks vienas praktinis dalykas - pastato priežiūra. Visus tuos kreivus, įstrižus ir neįprastose vietose esančius paviršius reikia valyti ir prižiūrėti. Lietuviai (tiek visuomenė, tiek valdžia) yra alergiški pastatų ir aplinkos priežiūrai ir valymui (maintenance). Kas iš to, kad jis ten stovės visas purvinas ir neprižiūrėtas, nes "nebus pinigų" brangiems remontams? Pastato pastatymas yra tik dalis reikalo. Jo priežiūra yra irgi labai svarbi dalis, kurią daugelis entuziastų visiškai ignoruoja.

    Aš mačiau ne vieną tokį pavyzdį Kinijoje, ypač valdiškų projektų (privatūs susitvarko geriau): pastatyta koncertų salė už kelis šimtus milijonų, neįprasti paviršiai su custom-made detalėmis ir apdaila. Labai gražu ir faina, kol kątik pastatyta ir nauja. Praėjus porai metų, nenuvalyta ir nesutvarkyta, nes matyt sunku visur tinkamai prieiti su konvencine technika. O įprastiniais metodais to pasiekti neįmanoma. Kai kurios pastatų ir aplinkos detalės atskilusios ir sulūžusios ir nesutvarkytos, nes matyt gauti kokį nors kreivą custom-made stiklo fasado paviršių kainuoja belenkiek ir užtrunka ilgai. Kiek Šimašiaus savivaldybė bus nusiteikusi skirti dideles sumas tokiems dalykams?

    Su VMS požiūriu į darbų kokybę, terminų laikymąsi ir aplinkos priežiūrą manau nereiktų ryžtis sudėtingesniems projektams. Nebent būtų aiški schema, įtraukianti suinteresuotą privatų verslą, kaip viskas bus vėliau prižiūrima bent 20 metų į priekį. Tie maušai jau kelis metus nesugeba susitvarkyti net savo faking savivaldybės pastato atšokusios apdailos plokštės, kurią būtų galima užsakyti ir sumontuoti per porą dienų už kokius pem Eurų! Ką jau kalbėti apie kažką žymiai sudėtingesnio ir brangesnio. https://i.imgur.com/rCMWX75.jpg

    Paskutinis taisė John; 2019.09.29, 11:16.

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Na, jeigu viskas susiveda į "reikia sutilpti į 50 mln", tai gal tikrai geriau dabar nieko ten nestatytų. Kai bus pinigų - tada tegul ir stato tikrai TAUTOS namus, kad būtų į ką patiems pasižiūrėti ir pasauliui parodyti. O statyti dabar, vien kad būtų pastatyta, nėra prasmės. Nedega. Per gera ir per daug reprezentatyvi vieta pigiems sprendimams.
    Kad, kaip suprantu, dega. Vilnius tiesiog neturi normalios koncertų salės. Kongresų rūmų salė šiaip per maža, bet juos uždarius remontui Vilniuje koncertų salių nelieka išvis.

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Na, jeigu viskas susiveda į "reikia sutilpti į 50 mln", tai gal tikrai geriau dabar nieko ten nestatytų. Kai bus pinigų - tada tegul ir stato tikrai TAUTOS namus, kad būtų į ką patiems pasižiūrėti ir pasauliui parodyti. O statyti dabar, vien kad būtų pastatyta, nėra prasmės. Nedega. Per gera ir per daug reprezentatyvi vieta pigiems sprendimams.

    Iš tikrųjų taip gaunasi netgi blogiau, nes dabartinį ant kalno esantį pastatą nugriauti ar įspūdingai perdaryti galima bet kada. O naujas pastatas, kad ir koks jis daug kam būtų "meh", stovės ten mažiausiai 50 metų, vis primindamas netgi ateities kartoms "mane pastatė už 50 mln, kai galėjo palaukti ir pastatyti geresnį už brangiau".

    Komentuoti:


  • Edd
    replied
    Parašė auris88 Rodyti pranešimą

    o kaip galima "duoti"??? Privatus užsakovas/verslas gali pasirinkti architektą ir nedaryti net arch. konkurso (nerekomenduojama) , bet valstybė/ savivaldybė - negali (kaip ir pirkti negali norimo brando). Nors manęs nesužavėjo nugalėtojas, bet jis nugalėjo ir jį išrinko ne Lietuviai "nevykę architektai", bet tame dalyvavo tarptautinė architektų sąjunga ir kažkoks "nevykęs garsus Norvegijos architektas" buvo pakviestas... Esmė, ta, kad "nevykęs lietuvių kilmės architektas" Palekas (MKIC ir kitų gerų proj. autorius) laimi 3 vietą... 250 dalyvių (iš viso PASAULIO!)...
    Teisybės dėlei reiktų pasakyti kad ta "tarptautinė" komisija buvo pusiau lietuviška, berods keturi lietuviai, įskaitant Pakalnį ir keturi užsieniečiai.

    Komentuoti:


  • auris88
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Kaip jau esu minėjęs - duokim Libeskindui jį "paišdykauti". Neabejoju, kad rezultatas nenuviltų. Jis jau yra išbrutalinęs senų pastatų, bet taip fainai išbrutalinęs, kad ir Vilniuje to norėtųsi. Taip, tai būtų įžūlu, bet tai būtų LANDMARKAS.
    o kaip galima "duoti"??? Privatus užsakovas/verslas gali pasirinkti architektą ir nedaryti net arch. konkurso (nerekomenduojama) , bet valstybė/ savivaldybė - negali (kaip ir pirkti negali norimo brando). Nors manęs nesužavėjo nugalėtojas, bet jis nugalėjo ir jį išrinko ne Lietuviai "nevykę architektai", bet tame dalyvavo tarptautinė architektų sąjunga ir kažkoks "nevykęs garsus Norvegijos architektas" buvo pakviestas... Esmė, ta, kad "nevykęs lietuvių kilmės architektas" Palekas (MKIC ir kitų gerų proj. autorius) laimi 3 vietą... 250 dalyvių (iš viso PASAULIO!).... Kai pamatai už kiek norėta pastatyti- viskas aišku... 50mln+-( mūsų valstybei tai didelė suma, kai 3 sraigtasparniams vos surado tiek (o tai pirmo būtinumo, kai negali jūroje žmonių gelbėti)... Laimi projektas, kuris labiausiai išpildo įvairius poreikius ir reikalavimus, na nedrąsus, bet 95% realizuojamas (tai vienas iš svarbių kriterijų - pastatomas už tiek kiek, yra pinigų (ar geriau griaučiai kaip nac. stadiono?)) Tad komisija renka ne vien gražu/negražu (darbai pateikiami anonimiškai), bet ir suteikiamą patogumą, komfortą ir t.t.., o kur dar reikalavimai ir inž. iššūkiai? Tai tas Liebeskindas (kuris šiaip yra kontroversiškai vertinamas pačių architektų ir jau jo "geriausi laikai" praėjo) dar klausimas ką papaišytų - Mmo nėra joks stebuklas, neblogas, bet tuo juokingu "landmark" reiškiniu nepavadinčiau, bet pasirinktas buvo pačių savininkų, kai miestas keičia vietas.... konkursas vyksta su trukdžiais ir pan. (patogu- žinomas architektas, nieks nepalos, o dar iš užsienio). Tai vienintelis šansas miestui prisikviesti tarptautinį arch. elitą - tą koncertų salės proj. pavadinti "Gugenheimu" ir nesakyti kiek pinigų yra (kaip buvo prie pono Z- laimėtojas yra, renderius koncepto turim, bet bus tik nauja pieva (net architektė jau pasimirė, gal jos firma ir be jos suprojektuotų)) Arba turiu dar vieną pasiūlymą - nestatyti, bet nesu specialistas, gal tokiai koncertų salei yra poreikis (+ paminklas merui Š)

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Kaip jau esu minėjęs - duokim Libeskindui jį "paišdykauti". Neabejoju, kad rezultatas nenuviltų. Jis jau yra išbrutalinęs senų pastatų, bet taip fainai išbrutalinęs, kad ir Vilniuje to norėtųsi. Taip, tai būtų įžūlu, bet tai būtų LANDMARKAS.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Aš tai nebesuprantu ką tie neva architektūros ekspertai vertina. Būtų įdomu išgirsti kažkokius argumentus kodėl būtent šitas projektas jiems pasirodė geriausias. Man kartais susidaro toks įspūdis, kad ten susirenka architektai, kurie išrenka kuo blogesnį variantą, kad tie blogesni neužgoštų jų prieš tai įgyvendintų projektų. Šis projektas turėjo dvi pagrindines užduotis:
    1) Kadangi tai labai matoma vieta - tai turėjo tapti Vilniaus akcentu, matomu iš daugelio pusių. Šita užduotis visiškai neišpildyta.
    2) Kadangi tai ant kalno, iš kurio atsiveria panoraminis vaizdas - naujas pastatas turėjo atitikti ne tik koncertų salės vaidmenį, bet ir tapti nauja viešąją erdve su integruotomis apžvalgos aikštelėmis. Šiuo aspektu irgi visiškas nulis.
    Man kartais atrodo, kad už tuos renkančius daug geriau pasirinktų randomas. T.y. kai kompas duria pirštų į atstitiktinį projektą, tikrai nesigautų geriausias, bet tikriausiai vis tiek geriau, nei kada komisijos išrenka:

    randomas:

    Komentuoti:


  • Xas
    replied
    processoffice buvo pries desimt metu vykusiame tautos namu konkurse pasiule gera koncepta esamo pastato palikimui, lygtais antra vieta netgi paeme su ta ideja...

    Komentuoti:


  • Saliamonas
    replied
    Vis galvojau, ką man "Tautos namų" nugalėtojas projektas primena ir prisiminiau "Premium" verslo centrą Sporto g. gale:

    Click image for larger version

Name:	premium 1.JPG
Views:	281
Size:	400,7 kB
ID:	1751195


    Click image for larger version

Name:	premium_4.jpg
Views:	273
Size:	187,7 kB
ID:	1751196

    Jei rimtai, svarstant argumentą, kad nėra pinigų kažkam rimtesniam tokioje vietoje, rizikuodamas būti užmėtytu akmenimis progresyviosios forumo dalies, pasakysiu, kad tada geriau jau rekonstruotų esamą profsąjungų pastatą, kuris žymiai geriau įsipaišo į Naujamiesčio-senamiesčio sandūrą savo klasikinėmis formomis negu dabar išrinkti tautos biznio namai.

    Komentuoti:


  • kasparas.v
    replied
    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
    Čia tai suprantu kad yra ir vaizdas (nors dar tobulintinas), ir viešoji erdvė, ir apžvalgos aikštelė. Laimėjusiame projekte to nėra.
    Man aplamai toks vaizdas kad pastato veida su aikste nukiso i santuoku rumu puse. Nejaugi negalejo buti terasos/podiumo is panoramines puses? Pagrindine sale irgi labai ne ka...

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Čia tai suprantu kad yra ir vaizdas (nors dar tobulintinas), ir viešoji erdvė, ir apžvalgos aikštelė. Laimėjusiame projekte to nėra.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Architektūros linija

    Objektas sukūrėme kaip natūralią Tauro kalno kaip VIEŠOSIOS ERDVĖS tąsą, ją sureikšminant ir išvystant. Objekto padėtis sklype betarpiškai kartoja aplinkos ir vietos savybes. Pastato orientavimas erdvėje, fasadų atvėrimas kontekstui, galimybės apžvelgti miestą iš skirtingų taškų ir aukščių – funkcionali stogo terasos traktuotė – pabrėžia pastato sprendinio demokratiškumą, atvirumą, prieinamumą visiems.

    Urbanistinė tūrio kompozicija laipsniškai išauginama nuo pirmojo, vienintelio formos sąlyčio su žeme, spirale nuosekliai kylant link kulminacinio taško - pagrindinio įėjimą pabrėžiančio kampo, užbaigiamas kulminacinės apžvalgos ir renginių erdvės ant pastato stogo. Urbanistinė kompozicija sukurta remiantis Vilniaus miesto formavimo tradicijomis: intuityviu vietos pajautimu, aplinkinių erdvių „judėjimo“ krypčių meniniu suvokimu, jautria reakcija į esantį kontekstą.

    Tautos Namų pastatą įsivaizduojame kaip ištisinę funkcionalią VIEŠĄJA ERDVĘ, tampriai integruotą į miesto audinį. Tai – sprendinys, vienu metu išreiškiantis ribą ir jungtį tarp gamtos ir antropogeninės aplinkos. Link dangaus kylanti spiralinio judėjimo idėja išreiškia daugelį gilių prasmių, reikalingų Tautos Namų išraiškai. Tai – augimo, progreso, pažangos, ateities simbolis. Šios asociacijos artimos folklore paplitusioms svajonių siekio vizijoms (kopimas į stiklo kalną, piliakalnių ir pilių tradicija, pupa, auganti iki debesų ir pan.), romantiškiems M.K. Čiurlionio paveikslų motyvams ir pan.










    https://www.facebook.com/architektur...139011?__xts__

    Komentuoti:


  • Sula
    replied
    Parašė AudriusV Rodyti pranešimą

    Prieš taip kategoriškai kalbant, manau, reikėtų kažką apie tai nusimanyti:
    https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/...-d?jwsource=cl
    žr: 7:13
    Aš ne taip kategoriškai rašau, kaip gal būt jums atrodo. Norėjau paminėti, kad išskyrus mūsų seną filarmoniją. Ir kad apskritai salei akustika yra svarbus dalykas. Ką tik patvirtina jūsų įdėtas pacitavimas. Nesu didelis specas ar muzikantas, bet ir ne totalus neišmanėlis šiame dalyke. Tikriausiai nedaugelis Lietuvoje mokėsi akustikos kaip dalyko Tiesa, iš techninės pusės. Bet tinkama garso atkūrimo aparatūra irgi dabar neatsiejamas salių atributas (ir vis vien negali ištaisyti trūkumų).

    Dėl Operos buvę bendramoksliai bandė kažkada taisyti nelabai sėkmingai. O jūs gal galėtumėte plačiau pakomentuoti, jei nusimanote?
    Paskutinis taisė Sula; 2019.09.23, 21:17.

    Komentuoti:

Working...
X