Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Senamiestis - projektai ir statybų eiga

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė googleLT Rodyti pranešimą

    Prie ko marksizmas ir tas pastatas? Tarsi 20a. per karą sužaloti ar net be žalos pastatai, kvartalai nebuvo griaunami bei perstatomi demokratinėse vakarų valstybėse. Na taip sovietai nugriovė išdegusius, pažeistus, apgriuvusius pastatus, kai tuo metu mes be karo, žymiai geresnėje ekonominėje situacijoje taip pat griauname šimtamečius pastatus senamiesčio teritorijoje mat jie menki, aptrupėję ar per maži (Sodų g. 6 ar Žygimantų g. 12) ir dar palaikome, gerbiame tokius sprendimus, jų dėka kyla naujesni ir tankesni projektai, o laikotarpių aplinkybės yra visiškai nesulyginamos.
    Taip ir neatsakėte iš kur ištraukėte, kad Sodų 6 - kuklūs senamiesčio gyvenamieji pastatai, kai šaltiniuose rašoma, jog šie pastatai tai 19 amž. statytos arklidės ir tarybinių laikų pastatai.

    Человека, облеченного властью и использующего эту власть в угоду собственных называют самодуром.

    Comment


      Povilas Poderskis


      Ar Mantas Adomėnas yra pigus polit-manipuliatorius, šlykščiai iškraipantis normalius procesus siekdamas sau asmeninės politinės naudos? Galbūt ir ne, bet kol perskaitėt iki klaustuko, tą mintį jau spėjau jums pasėti.

      Taip maždaug veikia kai kurie politikai artėjant rinkimams. Nėra labai tragiška, bet nėra ir puiku.

      Per karantiną, ruošiantis ekonominei miesto gaivinimo programai, vienas iš uždavinių yra paklausos didinimas įliejant viešas ir privačias investicijas į įvairius Vilniaus objektus. Nemažai objektų mieste yra užstrigę dėl vienokios ar kitokios biurokratijos. Miestui svarbu suprasti, kur ir kaip stringama, ką mes ir kitos institucijos gali padaryti, kad nestrigtų, ir investuotojai galėtų sklandžiai ir darniai investuoti į miestą.

      # Maironio g. 27 (kurio aptarimas užkliuvo M. Adomėnui)

      Šis projektas jau ilgokai užstrigęs - nors yra noras investuoti į vietos sutvarkymą, miestui netinka priimtas sprendimas ir architektūra, kurią pasirinko investuotojas. Reikia išieškoti tinkamą sprendimą, subtiliai atsižvelgti į vietą, kuri jautri miestui, nedidinti pastato tūrio, bet kartu ir sutvarkyti vietą, tinkamai pagerbiant gynybinės sienos likučius ir t.t. Kokybiškam rezultatui pasiekti gali prireikti ne vienos architektų komandos. Juk reikia perprasti vertingąsias savybes, galimybes landšaftinei architektūrai ir rasti inovatyvius sprendimus, kurie tinka tokioje vietoje, taikomi kitose šalyse, panašiose vietovėse. Aptarimas vyko lauke, laikantis visų karantino reikalavimų, kaip matote išsamiame ir niekuo, išskyrus savo haliucinacijas, nepagrįstame Manto įraše [1]. Ar kažkaip reikėjo važiuot į mišką, nušaut stumbrą ir aptart viską pirtyje, kavą pakeitus degtine? Galiausiai sutarėme dėl trijų pagrindinių dalykų: 1) vieta yra ypatinga ir jautri, jai reikia kokybiškų architektūrinių sprendimų, tinkamos raiškos; 2) negalima didinti pastato tūrio ir užstoti panoramų; 3) yra taikomi ypatingi apribojimai ir jų reikia paisyti.
      Kas nors žino apie ką jis šneka? Čia aš kažką praleidau, ar joks projektas niekad nebuvo patekęs į viešumą?

      Comment


        Parašė ttttt Rodyti pranešimą
        Kas nors žino apie ką jis šneka? Čia aš kažką praleidau, ar joks projektas niekad nebuvo patekęs į viešumą?
        Click image for larger version

Name:	101460086_10223440482739978_86469339619786752_o.jpg
Views:	971
Size:	347,8 kB
ID:	1806410
        Click image for larger version

Name:	101649628_10223440489460146_545247202033795072_o.jpg
Views:	995
Size:	338,1 kB
ID:	1806409

        Comment


          Viskas prasidėjo nuo šio M. Adomėno įrašo facebook'e, kur niekas nebuvo kaltinamas, tik keliami pagrįsti klausimai:


          PRIE VILNIAUS GYNYBINĖS SIENOS - NAUJI „MISIONIERIŲ SODAI“?

          Sovietmečio pabaigoje prie pat Vilniaus gynybinės sienos buvo įvarvolinta bjauri transformatorinė. Tada paminklosaugininkai (taip tuomet buvo vadinami paveldosaugininkai) protestavo, bet niekas labai jų neklausė - sovietmetis.
          Tačiau dabar atrodo, kad tos bjaurios, tačiau bent jau po žeme tūnančios transformatorinės vietoje gali išdygti nauji „Misionierių sodai“ – dar vienas daugiabutis stiklainis, bjaurojantis Vilniaus Senamiesčio vaizdą. Ir atrodo, tam metami nemaži resursai.
          Transformatorinę - pati ar per statytinius, - sakoma, įsigijo kažkuri Andriaus Janukonio „Icor“ (buvusio „Rubicon“) valdoma įmonė.
          Ir štai užvakar, birželio 1 d. rytą, 11 val., ant apleistos transformatorinės stogo buvo sukviestas neįprastas konsiliumas. Jame, kaip rodo praeivių užfiksuoti susitikimo vaizdai, be paties Andriaus Janukonio, dalyvavo:
          Povilas Poderskis, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius;
          Mindaugas Pakalnis, Vilniaus miesto vyr. architektas;
          advokatas Jovitas Elzbergas, kadaise tituluotas Artūro Zuoko „dešiniąja ranka“;
          advokatas Audrius Kairevičius;
          architektė Diana Sabaliauskienė, 2011 m. teismo išteisinta dėl dokumentų klastojimo, kai buvo bandoma neteisėtai „prastumti“ 15 aukštų pastato projektą ten, kur leidžiamas tik 12 aukštų;
          kiti veikiantieji asmenys.
          Jų patogumui atsirado balta staltiese uždengtas stalas su užkandžiais. Visai neblogai nedideliam dalykiniam pasitarimui.
          Žinoma, neatmestina galimybė, kad galbūt Andrius Janukonis tiesiog nusprendė transformatorinę nugriauti ir dosniai grąžinti prie istorinės miesto sienos priglundantį šlaitą miestui. Tačiau kiek įtikimas toks scenarijus?
          Jis darosi tuo mažiau įtikimas, kad paukšteliai pačiulbėjo, jog jau yra ir projektiniai pasiūlymai. O juos parengė ne kas kitas, kaip architektas Alvydas Songaila – taip, tas pats, kuris dėl estetinių nusikaltimų istoriniam Vilniui Užupyje yra paskelbtas persona non grata, ir kurio didžiausias pasitenkinimas gyvenime, atrodo, yra įkišti juo didesnį monstrą, juo labiau saugoma istorinė miesto aplinka.
          Ir visas tas pasibuvimas ant transformatorinės stogo labiausiai primena bandymą įtikinti savivaldybės atstovus, kad čia - nuostabi vieta naujai investicijai, tik viena smulkmena - gal galima šiek tiek pakoreguoti bendrąjį planą?
          „Misionierių sodų“ kritikams dabartinės savivaldybės atstovai priekaištauja: „O tai kur jūs tada buvote, kodėl tylėjote?“
          Aišku, tai netiesa – paveldosaugininkai netylėjo, darė, kas įmanoma, bet to neužteko. Ir štai dabar turime monstrą, amžiams sugadinusį vieną klasiškiausių Vilniaus vaizdų – Misionierių kalvą.
          Jeigu nepasisaugosim, kažkas panašaus gali nutikti ir Barbakano apylinkėms.
          Todėl labai norėčiau, kad Mindaugas Pakalnis ir Povilas Poderskis atsakytų: kokį projektą jie svarstė birželio 1 rytą su Andriumi Janukoniu ir kitais ant transformatorinės stogo Bokšto gatvėje? (Tik nesakykite, kad čia buvo šiaip social call, senų pažįstamų aplankymas pasiplepėti apie šį bei tą.)
          Vilniaus meras Remigijus Šimašius kažkaip vis vengia išsakyti savo poziciją „Misionierių sodų“ klausimu. Suprantu - kaip nors pritarti, matant tokį monstrą, gal būtų nepatogu. O pasmerkti pavojinga, nes, kiek pamenu, prieš keletą metų jis pats skubino tarnybas kuo greičiau išduoti leidimą jų statybai, nevilkinti investicijų. (Ačiū už tokią „investiciją“ į Vilnių, Mere, tai jau tikrai!)
          Tai gal dabar Meras galėtų pareikšti savo poziciją – kaip jis žiūrėtų į dar vieno stiklainio išdygimą prie pat istorinės Vilniaus sienos – stiklainio, kuris būtų matomas iš viso Vilnelės slėnio? Ar čia viskas irgi čiki-piki? Ir toksai projektų „derinimas“ pikniko metu prie baltomis staltiesėmis dengtų stalų – čia irgi business as usual?
          Aišku, galbūt aš klystu – labai norėčiau, kad taip būtų – ir Andrius Janukonis tiesiog surinko visas tas pajėgas tam, kad atstatytų istorinį tos vietos landšaftą. Tačiau nuojauta šnibžda, kad tikriausiai yra ne taip. Tai gal geriau iškelti klausimus dabar, kad paskui Savivaldybės galvos neprikaišiotų, jog visuomenė tylėjo – kol staiga, labai parankiai, tapo „per vėlu“ kažką padaryti.
          Nesakykit, kad neperspėjau.

          https://www.facebook.com/Adomenas/po...23440604863031
          Poderskis atsakė dabartinei savivaldybei įprastu įsižeidusio chamavoto neauklėto paauglio tonu:
          https://www.facebook.com/povilas.pod...22684764406303



          Comment


            Jau prieš kelias savaites buvau pastebėjęs VMS puslapyje įkeltą tūrį. Istorinio landšafto niekas, aišku, neatkūrinės.

            Transformatorinei Senamiestyje ne vieta. Kita vertus - Misionierių sodams Senamiestyje irgi ne vieta.

            Click image for larger version

Name:	m27.JPG
Views:	735
Size:	168,8 kB
ID:	1806430

            Comment


              Parašė R.D. Rodyti pranešimą

              Click image for larger version

Name:	101460086_10223440482739978_86469339619786752_o.jpg
Views:	971
Size:	347,8 kB
ID:	1806410
              Ne, tai aš supratau apie kurią vietą jis kalba (nors ir nurodė klaidingą adresą), klausiau ar kas nors žino kas ten yra suprojektuota...

              Parašė Chatbot Rodyti pranešimą
              Jau prieš kelias savaites buvau pastebėjęs VMS puslapyje įkeltą tūrį. Istorinio landšafto niekas, aišku, neatkūrinės.
              Sprendžiant vien iš formų, panašu į dar vieną baltarusių svajonių būstą, tai paskutiniu metu populiaru statyt Užupyje.

              Comment


                Parašė AudriusV Rodyti pranešimą

                Taip ir neatsakėte iš kur ištraukėte, kad Sodų 6 - kuklūs senamiesčio gyvenamieji pastatai, kai šaltiniuose rašoma, jog šie pastatai tai 19 amž. statytos arklidės ir tarybinių laikų pastatai.
                Gatvės isklotinę formuojantis ir pats reikšmingiausias bei matomiausias korpusas buvo mažiausiai iš 19a., tas tiesa (per pasiūlymus buvo pateikti 1888m. brėžiniai). Dalis sklypo gilumoje stovinčių priestatų, garažų ir sandėlių yra sovietiniai. Pastato rūsiai yra iš 18a. kai dar stovėjo mažas namelis su dideliais sodais.

                Rašoma, jog pastatai buvo ir gyvenamieji, tiek prie 1888m. planų istorijos tyrimų dokumentuose, tiek išvadose apie vėlesnį laikotarpį "TARPUKARYJE VALDOJE STOVĖJĘ NAMAI BUVO NUOMOJAMI ĮVAIRIEMS ASMENIMS, PATALPOS TURĖJO GYVENAMĄJĄ IR KOMERCINĘ FUNKCIJAS, KIEME VEIKĖ
                NEMAŽOS AUTOMOBILIŲ REMONTO DIRBTUVĖS."

                Šaltinis: https://www.google.com/url?sa=t&sour...EPMGI5A_mpCgza

                Comment


                  Negali būti!! švientieji Remigijus ir Povilas vėl bendradarbiauja su ICOR?? Suprantu, koncesijos sutartis dėl stadiono - menkniekis, bet statybos senamiestyje jau rimtas dalykas.

                  Taip pat galima suklysti, kuomet statant baseiną, tuo pačiu nugriauni profsąjungų rūmus, o baseino nepastatai.

                  Vienok šitie šventųjų keliai jau išmindžioti ir visiems plačiai žinomi.
                  Aviate, navigate, communicate

                  Comment


                    https://www.15min.lt/verslas/naujien...ti-973-1327466

                    Comment


                      Mane domintų sklypas ant Gedimino kalno, jei ten galėčiau statyti.

                      Comment


                        Šį monstrą iš senamiesčio pašalinti būtų labai gerai. Klausimas kaip tai bus daroma? Labai gaila, kad yra kompromituojama gera plėtra tokiomis machinacijomis kaip Misionierių Sodai - tada net tie, kurie yra už vystymą / plėtrą / atnaujinimą, pagrįstai nerimauja ir dėl projektų tokiose vietose. Aš vienas iš jų.

                        Click image for larger version  Name:	1.JPG Views:	1 Size:	194,7 kB ID:	1806487

                        Sakyčiau, jei pietvakarių dalyje neiškils (preliminariai sakau) aukštesnis pastatas nei 1 aukštas su mansarda (tikra vieno aušto mansarda - ne per du aukštus) tuomet, atrodo, visai gerai bus. Bet kaip tai sukontroliuoti, kaip nepraleisti kokio pravalo.

                        Pirmas įspūdis iš procesu susidomėjusių žmonių yra keliantis nerimą, nes:

                        - Iccor..

                        - Brandišausko pastaba FB diskusijoje (https://www.facebook.com/Adomenas/po...23440604863031) dėl susitikime dalyvavusios architektės (nesigilinau kiek informacija patikima):
                        ,,Architektė Diana Sabaliauskinė, UAB „Senojo miesto architektai“ yra teista už dokumentų klastojimą pagal BK 300 str. byloje Nr. 1A-985-149-2011 (http://eteismai.lt/byla/165034626267646/1A-985-149-2011. Baudžiamoji byla jos atžvilgiu buvo nutraukta suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui. Tai nereiškia, kad klastojimas nenustatytas. Spėčiau, kad stumiamas Vilniaus Bendrasis Planas (Senamiesčio dalis) suteiks galimybę vystytojui statyti gan agresyvų pastatą, o savivaldybė, galimai, jau derina sprendinius pagal būsimą teisinį reguliavimą. Alvidas Songaila Užupyje paskelbtas achitectus non gratus. Pasitelkti visi "reikalingi" žmones.''

                        - (15min https://bit.ly/36XfRYp) minimas ,,verslo centras''. Ką jie tuo nori pasakyti? Jei galvoja daryti kažką panašaus į oficyną, kuris pritaikytas automobiliais suvažiuoti iš miesto pakraščių, tuomet ačiū nereikia.

                        - sklypo paskirtis - kita. Ramybės irgi neteikia.

                        Click image for larger version  Name:	2.jpg Views:	1 Size:	347,8 kB ID:	1806488
                        Click image for larger version  Name:	3.jpg Views:	1 Size:	338,1 kB ID:	1806489
                        Click image for larger version  Name:	4.jpg Views:	1 Size:	336,0 kB ID:	1806490

                        Poderskio komentaras:

                        https://www.facebook.com/photo.php?f...4307158&type=3

                        ,,# Maironio g. 27 (kurio aptarimas užkliuvo M. Adomėnui)''

                        Tai kaip suprasti - vystyti rengiamasi Maironio 27 ar Maironio 27A ar abu?


                        Pakalnio komentaras:

                        https://www.facebook.com/mindaugas.p...16750979039148
                        Paskutinis taisė spekas; 2020.06.04, 09:35.

                        Comment


                          Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą

                          Vertikalės, visiškai netinkama Vilniaus kontekstui šioje vietoje plastika. Šalia puikus barokas su lenktomis plokštumomis, voliutomis ir dar kuo tik nori, O čia kažkokia gotikos parafrazė.
                          Siūlau pažiūrėt kaip gerai dera dešinėje naujesnis pastatas su kairėje esančiais House of Parlament.
                          Ir tik nesakykit, kad čia tik pinigų reikalas, kad Londonas gali sau leisti N kartų daugiau.

                          Click image for larger version  Name:	Screenshot_2020-06-03 picture-61 png (PNG Image, 843 × 523 pixels).png Views:	1 Size:	206,2 kB ID:	1806143
                          Kokia vidutinė naujos statybos kvadarto kaina centre Vilniuje ir Londone?
                          Flickr

                          Comment


                            Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                            Kokia vidutinė naujos statybos kvadarto kaina centre Vilniuje ir Londone?
                            Ne tame esmė. Mokant valdyti architektūrą ir medžiagas galima su santykinai maža suma išgauti labai gerą daiktą. Būtų užtekę jei bent būtų laikomasi kas buvo vaizduojama konkursą laimėjusioje vizualizacijoje.

                            Ir su naujais pastatais neišlįsta už raudonos linijos:

                            Click image for larger version

Name:	1.JPG
Views:	1031
Size:	295,4 kB
ID:	1806494
                            Paskutinis taisė spekas; 2020.06.04, 09:21.

                            Comment


                              Parašė Sula Rodyti pranešimą

                              Mane domintų sklypas ant Gedimino kalno, jei ten galėčiau statyti.
                              Neleiskim sugriauti dvasingos transformatorinės, kuri vis tiek gražesnė nei ten atsirasiantys kapitalistiniai skadinaviško stiliaus tvartai. Platinam!
                              Paskutinis taisė Gladiator; 2020.06.04, 09:55.

                              Comment


                                Parašė Gladiator Rodyti pranešimą

                                Neleiskim sugriauti dvasingos transformatorinės, kuri vis tiek gražesnė nei ten atsirasiantys kapitalistiniai skadinaviško stiliaus tvartai. Platinam!
                                Manau būtų visai smagu įvesti Dvasingumo indeksą - kiek tam tikro pobūdžio pastate galima tikėtis dvasių.

                                Paprastoji Ruberoidum trobelė - 3
                                Paprastoji Ruberoidum trobelė su asbestiniu šiferiu - 4
                                Transformatorinė - 0-1
                                Transformatorinė senamiestyje - 5
                                Transformatorinė sovietinė senamiestyje (Žaibo Namai) - 6
                                ...

                                Comment


                                  Parašė spekas Rodyti pranešimą

                                  Manau būtų visai smagu įvesti Dvasingumo indeksą - kiek tam tikro pobūdžio pastate galima tikėtis dvasių.
                                  Neetiška ir negražu tyčiotis iš autentiško Vilniaus audinio, kurio gyvosios siūlės (transformatoriai, lauko wc, sandeliukai, asbestiniai šiferiai ir t.t.) audžia dvasingumo rūbą ant sumaterialėjusio Vilniaus kūno.


                                  Comment


                                    Šv. Stepono 12:

                                    Click image for larger version

Name:	IMG_20200529_132029.jpg
Views:	672
Size:	301,9 kB
ID:	1806920 Click image for larger version

Name:	IMG_20200529_132033.jpg
Views:	650
Size:	296,2 kB
ID:	1806924 Click image for larger version

Name:	IMG_20200529_132035.jpg
Views:	654
Size:	294,4 kB
ID:	1806923 Click image for larger version

Name:	IMG_20200529_132053.jpg
Views:	651
Size:	281,2 kB
ID:	1806921 Click image for larger version

Name:	IMG_20200529_132158.jpg
Views:	654
Size:	298,3 kB
ID:	1806922

                                    Comment


                                      "Bastėja Life" nuotraukos iš M. Adomėnas įrašo facebook'e:

                                      Click image for larger version

Name:	basteja life.jpg
Views:	857
Size:	145,1 kB
ID:	1807075

                                      Click image for larger version

Name:	basteja life2.jpg
Views:	820
Size:	129,8 kB
ID:	1807076

                                      Įrašo turinys:
                                      Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis, Mindaugas Pakalnis - sveikinu su dar vieno šūdo atsiradimu Vilniaus Senamiestyje.
                                      Šv. Dvasios gatvėje, kuri buvo viena romantiškiausių ir jaukiausių, paslaptingai sukanti apie miesto sieną. Vėlgi - subjaurota Jūsų įgalintos "architektūros".
                                      Ir po to dar drįstate koliotis (čia ne Remigijui skirta, bet jo pavaldiniams, už kuriuos jis kaip ir atsakingas), kai Jūsų gešeftai su odioziniais vystytojais ir architektais sukelia vilniečiams įtarimų?
                                      Shame on you.

                                      Comment


                                        Oh my kokia sovietinės įstaigos renovacija. Problema tikrai ne tai kad leidžia statyti (kaip mėgsta teigti Adomėnas), o tai kad masiškai stato visišką šūdą. Čia liečia tiek pastatus Senamiestyje tiek avulio kartonkes. Ir kažkodėl pastebėjau kad Kaune ar Palangoje ar Druskininkuose (trys vietos kur LT dar atsiranda nauji pastatai) tokios žemo lygio architektūros kaip Vilniuje nėra, reiškias čia ne šiaip žemas architektų profesinis ir užsakovų kultūrinis lygis, o vietinių kontroliuojančių institucijų negebėjimas arba korupcija.

                                        Comment


                                          Tai tikrai yra katastrofa, o ne architektūra.
                                          Kuo toliau, tuo labiau tampu google lt šalininku

                                          Comment

                                          Working...
                                          X