Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Senamiestis - projektai ir statybų eiga

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė julius Rodyti pranešimą
    dali dabartiniu VDA patalpu teko grazinti Bernardinu vienuolynui.
    Va čia tai žiauru. Vis dėlto VDA yra kultūros ir meno skleidėja. Jai tiko skliautuoti koridoriai, daug žmonių pro juos praėjo.
    O ką ten padarys bažnyčios atstovai? Vykdys eilinę Vilniaus senamiesčio pastatų komerciją? Gal viešbutį padarys, gal savo ekonomų kontorėles atidarys.
    Kokiem velniam bažnyčiai "gražina" valstybės turtą?
    Valstybės turtas yra nors kažkiek žmonių turtas. O bažnyčios turtas - vienos uždaros organizacijėlės turtas.
    Nežiūrint to, kad bažnyčia tą turtą ne pati užsidirbo, o gavo iš žmonių. Tačiau žmonės neturi balso tvarkant tą turtą.

    Comment


      jei neklystu ten bus senelių prieglauda

      Comment


        Šventovė ieško modernumo

        Jūratė Žuolytė, "Vilniaus diena"
        2008 vasario mėn. 19 d. 00:02




        Bernardinų bažnyčios šeimininkų brolių pranciškonų planuose – šiuolaikiškai suremontuota, visiems prieinama šventovė. Tačiau kol vienuolių norai neišdėstyti projektuose, modernumo bažnyčioje gali tekti palūkėti.

        # Turtai, prieinami visiems
        # Freskų restauracija palauks
        # Įėjimas nebus mokamas
        # Pasigendama projekto
        # Bažnyčios istorija


        Turtai, prieinami visiems


        „Kiekvieną kartą čia ateinant man širdis per kaklą lipa“, – juokėsi paskutinę bažnyčios bokšto sraigtinių laiptų pakopą įveikdamas brolis Astijus. Tačiau tik taip galima patekti į šiuo metu tvarkomą vienuolyno palėpę, kurioje broliai pranciškonai nori rengti įvairias parodas. Šalia laiptų yra ir kita erdvė – tuščiaviduris bokštas, nuo kurio žiūrint į apačią ima suktis galva.

        „Norime įrengti keltuvą, kad ir vyresni ar neįgalūs žmonės galėtų čia lankytis“, – planus atskleidė brolis.

        Siekiama, kad bažnyčia būtų prieinama visiems. Netgi didžiąją dalį pinigų šiems ir įvairiems kitiems Bernardinų bažnyčios tvarkymo darbams vienuoliai jau sukaupė. Dabar svarbiausia – gauti visus reikiamus leidimus.

        Broliui Astijui patinka įsivaizduoti, kaip Bernardinų bažnyčia atrodys po metų: vienuolyno palėpėje vyks įvairios parodos, į kurias silpnesniuosius užkels keltuvas, kiemelyje įsikurs stikliniu stogu dengtas turizmo informacijos centras.

        Jame vyks koncertai, bendruomenės susitikimai – žmonės pamatys, kokį perlą turi pašonėje. Šiems tikslams įgyvendinti pranciškonų vienuoliai suvieniję jėgas su Vilniaus apskrities viršininko administracija gavo beveik 9 mln. litų paramą iš ES struktūrinių fondų. Tiesa, 10 proc. šios sumos teks surinkti patiems.

        „Tikimės ir privačių žmonių, ir organizacijų paramos, juk mums dengia 90 proc., jau tai yra labai didelis dalykas“, – džiaugėsi vienuolis.

        Freskų restauracija palauks

        Brolių entuziazmas buvo sutiktas nevienareikšmiškai. Vieni baiminasi, kad darbai pakenks unikaliam architektūros paminklui, kitų įsitikinimu, lėšas geriau būtų panaudoti freskoms restauruoti.

        „Tačiau mes juk visus darbus deriname su ekspertais. Kai darai viską pagal nustatytas normas, tikrai niekam nepakenki. O kalbant apie freskas, jas tvarkyti yra mūsų tolesniuose planuose, dabar tam lėšų neturime“, – apgailestavo brolis Astijus.

        Jie negali laimėtos paramos naudoti kitiems darbams – kiekvienas centimetras, kiekvienas naujas dailininko potėpis ar staliaus prisilietimas yra kruopščiai stebimas ir vertinamas ekspertų. Jei nors kas bus ne pagal planą – lėšų nebegaus.

        „Labai džiaugiuosi, kad yra tiek daug žmonių, kurie rūpinasi Lietuvos istoriniu paveldu, mūsų freskomis ir medžio baroku. Jie rašo prieštaraujančius laiškus, kad reikia pinigus naudoti šiems dalykams tvarkyti, tačiau kaip jiems paaiškinti, kad negalime tų pinigų naudoti bet kam.

        Viskam savas laikas – ateis jis ir palėpei, ir freskoms, ir vargonams. Kol stogai nesutvarkyti, kol skersvėjai traukia, iš tiesų sunku kalbėti apie freskas, menus ir panašius dalykus“, – žmonių supratingumo tikėjosi brolis, rodydamas dar vieną Bernardinų bažnyčios istorinio turto dalį – senovinius vargonus, kuriems restauruoti reikia milijono eurų.

        Įėjimas nebus mokamas

        Užsienyje jau įprasta, kad už apsilankymą bažnyčioje, kaip ir muziejuje, reikia mokėti. Brolis Astijus žadėjo, kad net sutvarkius Bernardinų pastatų ansamblį, to tikrai nebus.

        „Pačiame pastate, maldos vietoje tikrai niekada nebus bilietų. Bažnyčia negali būti apmokestinta. Juk ir dabar pas mus vyksta labai daug nemokamų renginių.

        Nebent jei rengsime parodų salėje kokią parodą ir organizatoriai paprašys užmokesčio, galbūt už keltuvą ateityje galėtume imti pinigus, bet kol kas dar apie tai tikrai negalvojame“, – tikino pranciškonų brolijos narys.

        Pinigai bažnyčioje imami tik iš tų, kurie patys nori aukoti. Būtent tokiems žmonėms, Astijaus švelniai vadinamiems geradariais, parėmus Bernardinų bažnyčioje neseniai buvo suklotos šildomos grindys, sutvarkyti langai.

        „Dėl šildomų grindų irgi buvo daug ginčų, kad jos kenks freskoms, tačiau kas keliavo po užsienį, matė, kad visos bažnyčios, kurios taip pat yra nepaprasti architektūros paminklai ir turi freskų, yra šildomos. Juk šiais laikais viskas yra skaičiuojama“, – savo įsitikinimus gynė brolis.

        Pasigendama projekto

        Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas džiaugėsi brolių pranciškonų rodoma iniciatyva ir tikino, kad pritartų visoms jų idėjoms, jei kiekvienai jų įgyvendinti būtų atrastas tinkamas būdas: „Paveldosaugos praradimų dėl tų dalykų, kuriuos jie nori padaryti, aš neįžvelgiau. Tačiau negalima suprojektuoti, kaip kažkam norisi arba kaip matome freskose, nes jose irgi piešta nevisiškai tiksliai.

        Kai jie pateiks sprendimą, kaip viską padaryti, kad neatrodytų istoriškai neteisingai, mes būtinai pritarsime. Kodėl gi neparodžius visuomenei tokių gražių dalykų?“

        Projektą būtinai turi patvirtinti Kultūros paveldo skyrius. Tačiau savo modernioms idėjoms įgyvendinti broliai pranciškonai projekto kol kas nepateikė.

        „Kelis kartus keitėsi jų projektų vadovai, gal dėl to kilo kažkokių problemų, o dabar mes laukiame ne tik jų pristatytos vizijos, bet ir konkretaus projekto, kurį galėtume nagrinėti“, – aiškino V. Karčiauskas.

        Bažnyčios istorija

        Pirmoji Bernardinų bažnyčia Vilniuje veikiausiai buvo medinė (sudegė 1475 m.). Apie 1490 m. pastatyta nauja mūrinė bažnyčia, tačiau dėl konstrukcijos klaidų didelę jos dalį teko išardyti.

        Trečioji bažnyčia toje pačioje vietoje pastatyta 1506–1516 m., tarp kitų jos rėmėjų minima ir kunigaikščių Radvilų šeima. 1564 m. bažnyčią vėl nuniokojo gaisras. Atstatyta XVII a. ji vėl nusiaubta Maskvos armijos.

        Per 1863 m. sukilimą Bernardinų bažnyčia buvo koordinacinis centras, todėl vienuolynas uždarytas. Nuo 1949 m. Bernardinų bažnyčia naudota kaip Dailės akademijos sandėlis ir tik 1994 m. į bažnyčią vėl sugrįžo Lietuvoje kiek anksčiau savo veiklą atnaujinę pranciškonų vienuoliai.
        Parašas :)

        Comment


          Nelabai suprantu, kodėl vargonų restauracija skaičiuojama eurais, o ne litais? Panašu, kad restauratorių ieškos užsienyje, kai tuo tarpu yra ir Lietuvoje kas tai gali padaryt.

          Comment


            NAUJASIS VILNIAUS SENAMIESTIS
            Sočiai pavalgęs nuo Velykų užsilikusių margučių nusprendžiau šios dienos gražų žiemos (tiksliau -pavasario) rytą nusprendžiau pasidairyti po Vilniaus Senamiestį, o tiksliau - po naujausius jo „updatus“. Savo kelionę pradėjau nuo Vilniaus gatvės – kur gana senai jau nuimtas apsauginis tinklas nuo Epštein-Paul rūmų fasado. Dabar čia, rekonstrukcijai panaudojus ir valstybės lėšas, siūlomi butai ir biurai. Viduje nebuvau, bet sako – įspūdinga.





            Toliau mano akiratyje atsidūrė kadaise apleisti ir avarinės būklės pastatai Liejyklos gatvėje. Dabar jie pasipuošę naujais fasadais ir netrukus lauks svečių – kaip suprantu čia bus viešbutis.
            Vaizdas iš Liejyklos gatvės pusės:




            Ir iš kiemo:




            Kiek toliau paėjus šv.Ignoto gatve galima rasti tvorą, už kurios turėjo būti statomas vienas prabangiausių Vilniuje daugiabutis namas (taip sakė gerai informuotas mano draugas dirbantis su NT).


            Deja, - šiandien, kaip ir prieš kokius metus – tik sniego prisnigta duobė be rimtesnių statybos požymių. Na bet nepraraskime vilties!




            O prabangiausias šiai dienai daugiabutis namas Vilniuje ( šaltinis: http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=16044329) yra šis – Gaono gatvėjė, priešais „Stiklių viešbutį“, kuriame anot mano draugo,buto be 20.000 Lt/m2 nenusipirksi.




            Beje, šalia Stiklių gatvėje yra dar vienas superbrangus daugiabutis, baigtas statyti prieš du metus. Namas ant tiek suspaustas, kad neįmanoma padaryti informatyvios nuotraukos (bent jau su mano fotoaparatu):




            Comment


              Sekantis kelionės etapas – Subačiaus gatvės projektai. Čia prie šv.Dvasios ir Subačiaus gatvių sankirtos, prie pat gynybinės sienos, galime aptikti Stačiatikių bažnyčos „investiciją“ – Piligrimų viešbutį, kurį manau nesunkiai galima transformuoti ir kokį nors biurų pastatą.







              Čia šio pastato vaizdas iš vidinio kiemo.


              O čia – „Strazdelio namai“ (http://projektai.arcoreal.lt/strazdelionamai), kuriuos jau „stato: ir parduoda jau gal kokius gerus 5 metus, bet nieko taip ir nenuveikta. Beje, projektui ypatingo prestižo suteikia šalia esantis muzikinis klubas „Tamsta“. Atsidarai langą – ir jau gėriesi pukia alternatyvia muzika, gali susirasti daug naujų draugų: apgirtusio jaunimo

              Vaizdas iš Strazdelio gatvės pusės:




              Vaizdas iš šv.Dvasios g.:




              Šita gal nuotrauka visai nieko...


              O čia kažkoks irgi lygtai naujesnis pastatas (priestatas) viename Subačiaus gatvės kiemų.


              Vienas projektas į kurį įsikūnijo „blogio dvasia“: „Mikalojaus žiedas“. Statybos po užsakovo ir rangovų rietenų iš tikrųjų apmirusios. Tad, laukite, žmonės savo butų, kantriai. Juk žadėtos įkurtuvės dar 2007 m. pabaigoje! Atrodo, kad ir 2008-ais statybos nebus baigtos...




              Na o čia „blogio“ paliestas garsusis namas: Šiaulių g. 8. Metai po tragedijos. Deja, nieko naujo.
              Matome buvusią svetainę...






              O šioje nuotraukoje (viršutiniame dešiniame kampe) gana kraupiai atrodo gyvatukas ir vonios plytelės. Gerai, kad išvengta aukų....


              O kas gi čia? Ogi „grafų rezidencijos“ statybų vainikas iškeltas statybose vidiniame kieme. http://www.dnbnordbustas.lt/index.ph...object_id=1894. Kaina: 15000 Lt/m2 – ir butas Jūsų


              Reklamos pirkti butus: iš Trakų gatvės:



              Na o čia kažkoks mini daugiabutis kitoje Trakų gatvės pusėje, vidiniame kieme.



              Tai tiek ir kelionės tos. Šalta ir sušlapau batus...

              Comment


                aa, štai kas čia - http://foto.terpe.lt/inkelti/20080325/IMG_3003.JPG - prabangaus daugiabučio duobė... gal statybas sustabdė, nes atkasė ką nors arxeologiškai svarbaus. nes ten tai jeckau, gi senamiesčio klodai neišsemiami.

                štai beveik į temą dar vienas įrodymas. nors čia nieko naujo nestato, tiesiog komunikacijas tiesia. Volano gatvė, greta Mykolo bažnyčios:

                bendras griovio vaizdas ir pjūviai:







                Vilniaus senamiesčio duobės - turtingos radinių:





                aš kaip pliuškinas, tokius dalykus parsinešu namo, jei matau, kad niekam nereikia. kaulų nenešiau šį kartą...



                Comment


                  va cia dar informacijos apie pastata Vilniaus / Islandijos gatveje.

                  Istoriniai pastatai nusimetė skurdžius apdarus
                  http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_w...goryID=2012856

                  ir
                  Milijono litų dovana - kultūros paveldo savininkams
                  http://www.heritage.lt/naujienos/2007/naujiena_004.html

                  keletas vidaus vaizdų:


                  Comment



                    As cia dar prie to pačio pagalvojau. Šiame name lygtai bus parduodami butai
                    http://projektai.arcoreal.lt/butaiSenamiestyje

                    Tai kaip cia dabar išeina - valstybė skyrė lėšų interjero atstatymui, o kažkas nusipirks butą ir gyvens jame sau atremontuotame už mūsų (valstybės) pinigus, ar kažkaip bus sudaryta proga tuos superinterjerus apžiūrėti viešai?
                    Paskutinis taisė mindakas; 2008.03.26, 09:56.

                    Comment


                      Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                      Galėtų sumažinti vienu aukštu.
                      Panašu, kad vieną aukštą nuardė.

                      Maironio gatvė.

                      Comment


                        „NAUJOJO“ SENAMIESČIO PROJEKTAI

                        Puikus šeštadienio oras pažadino manyje ryžtą užbaigti pradėtą darbą – pabaigti apžvelgti Vilniaus Senamiesčio statybų naujienas. Šį kartą daugiausia keliavau po „naujajį Senamiestį“, t.y. po carinį Senamiestį išsidėsčiusį kitoje Pylimo gatvės pusėje. Kelionę pradėjau nuo to paties namo Islandijos/ Vilniaus gatvių sankirtoje, kuris gražią dieną ir pats gražesnis atrodo.




                        Vėliau užlipau ant kalnelio prie P.Cvirkos paminklo, nuo kurio visai gerai matosi vienos iš produktyviausių Vilniaus statybų bendrovių – „Mabiltos“ – vienas iš daugelio kūrinėlių – jau kokių 5 metų senumo daugiabutis Pamėnkalnio g. Reikia pagirti statybinkus – šitas namas kiek gražesnis už monstrus Fabijoniškių gale.


                        Taip pat ant to paties kalnelio krito į akį kažkokio seno namo rekonstrukcija. Dabar jis turi naują aukštą ar tai priestatą su puikiu vaizdu.




                        Visai šalia – Rožių alėjoje – gatvėje teturinčioje viso du namus, statybų bendrovės VEIKME atrekonstruotas buvęs sporto dispanseris, o dabar prabangus biurų pastatas (beje tuščias, nes kažkodėl nenori jame nuomotis ar pirkti jo...gal brangu labai?). Plačiau: http://www.veikme.lt/index.php/stato...ct_type;office






                        Toliau kylant K.Kalinausko gatve randame prieštaringai vertinamos statybų bendrovės „Metaloidas“ (nu ir pavadinimas...) statybvietę. Čia plačiau: http://alfa.lt/straipsnis/138336.
                        Stendas skelbia, kad statybų pabaiga – 2008 rugsėjis. Ar jie spės baigti laiku, spręsti Jums. A šati kažkodėl manau, kad – ne.






                        Dar kiek aukščiau, toje pačioje K.Kalinausko gatvėje, ties Santuokų rūmais, estų kompanija ELL pradėjo namo kuriame bus įsikūrusi Suomijos ambasada statybą. Be ambasados ten bus ir biurų ir butų...
                        http://www.statybajums.lt/naujiena/n...santuokos_rumu
                        http://www.ell-realestate.com/lit/le...u/?newsID=6875




                        Comment


                          Na o Basanavičiaus gatvėje, o gal Vingrių gatvėje (neaišku koks bus adresas), randame dar vieną „Mabiltos“ statybvietę, kurioje rangovu dirba statybų bendrovė „Kupolas“. Stato daugiabutį namą: http://www.kupolas.lt/naujienos/13/ .








                          Nesusilaikiau nenupaveikslavęs ir „kultūros paveldo“ objekto, vieno iš originalių Vingrių gatvės lūšnynų. Gana įspūdingos atramos, ant kurių laikosi antstatas


                          O šalia „Kupolo“ statybų, sklypas kuriame irgi parduodami butai: http://www.zveryno.lt/vid.php3?menu_id=1&lang=l
                          O beje ir pats sklypas parduodamas. Žodžiu – pirk ką nori. Tik štai statybos nepajudėjusios iš mirties taško...




                          Toje pačioje - nulinėje stadijoje randasi ir dar vienas ambicingas projektas – jau „tikrąjame“ Senamiestyje, Klaipėdos gatvėje, šalia Mokytojų namų. Projektas taip pat pavadintas labai pretenzingai: „Porta Catherinae“ (sunku net ir ištarti... man paprastam žmogui). Taigi. siūlo pirkti butus, žada, kad pastatas atvers duris 2008 metų pavasarį, o namo statybos dar vis kažko laukia...
                          http://www.resolution.lt/lt/main/actual?ID=165
                          http://lt.lt.allconstructions.com/po.../2/article/471
                          Toks vaizdas, kad nėra lengva šiais laikais pradėti statybas Senamiestyje, bet tada kyla klausimas, o kam tada reklamuoti, pardavinėti, jei nesugebi statybų pradėti? Na, bet čia gal Analitikas Plėtra ar Valiukas geriau žinos...





                          Na ir dar vienas – Senamiesčio rekonstrukcijos pavyzdys – pastatas ties Trakų ir Pylimo gatvių sankirta. Stovi jis toks pustuštis jau gal keli metai. Gal kas nors žinot apie ši pastatą ką nors? Ir gražus, ir vieta nebloga – o visgi tuščias....




                          Paskutinis taisė mindakas; 2008.04.06, 15:30.

                          Comment


                            pagalvojau, kad visai tema bus dar keletas foto is J.Basanaviciaus gatves - mano nuomone vienos is ispudingiausiu architekturiniu poziuriu gatves Vilniuje.

                            Taigi "Lietuvos draudimo" ir "Lietuvos gelezinkeliu" renovuoti pastatai tikrai sudaro stipru ispudi:




                            Velgi - nezinau kas cia per pastatas J.Basanaviciaus g. pacioje pradzioje, prie pat Pylimo gatves:




                            Na o sis - jau turbut avarines bukles vis dar laukia savo renovacijos...

                            Comment


                              Ačiū už vaizdus, o pastatas Basanavičiaus g. pradžioj- Kultūros ministerija.

                              Comment


                                na va Mindakas nudžiovė iš panosės mano reportažą. buvau beveik tą patį maršrutą sugalvojęs, bet dabar jau vėlu. Anyway, ačiū.

                                Dar pakeliui galėjai užsukti prie Taurakalnio brangenybių kvartalo, pačiame Basanavičiaus g. gale, sankryžoje su Švitrigailos g. aptvertas sklypas mačiau daugiabučiui, įdomu, ar jau pajudėjo? Na, gal pats kokį gražų savaitgalį ten prainešiu su pačia pasivaikščiodamas.
                                Jūsų,
                                Analitikas PlėtRa™

                                Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                                Comment


                                  kampinis namas Liejyklos gatvėje jau pametė stogą:







                                  tebevyksta barbakano restauravimas:

                                  Comment


                                    Apie bastėjos restauravimą gal kas daugiau žino?
                                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                    Comment


                                      O, geras, paskutinė liejyklos g. griuvena pajudėjo?.. Tas pats "Artis" čia ar kas nors kito, kažin? Smagu, beliko atgaivinti buvusi Litimpeks banko pastatą ir bus dar viena išcackinta gatvė senamiestyje.
                                      Jūsų,
                                      Analitikas PlėtRa™

                                      Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                                      Comment


                                        Nelikus asfalto ir betoninių šaligatvių...
                                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                        Comment


                                          Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                                          Apie bastėjos restauravimą gal kas daugiau žino?
                                          kad kažkaip nesimato inf. Čia tik parašyta tiek: "Planuojama, kad muziejaus filialo remontas truks penkerius metus. Tačiau besidomintys sostinės istorija gali ir toliau lankytis bastėjoje."

                                          Comment

                                          Working...
                                          X