Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Reformatų parkas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    Savivaldybė laukia pasiūlymų ir siūlo dar kartą susipažinti su projektu:
    Reformatų sodo projektas

    https://vilnius.lt/lt/2018/08/13/ref...odo-projektas/

    Comment


      #82
      Man šis projektas nykokai atrodo.

      Comment


        #83
        Vizualizacijos tikrai nykokos, spalvos neryškios

        Comment


          #84
          Tai ką, prasideda

          13 visuomeninių organizacijų reikalauja stabdyti Reformatų skvero projekto vykdymą
          https://www.15min.lt/kultura/naujien...a-1104-1014820

          Rugpjūčio 13 d. Vilniaus savivaldybei ir Aplinkos ministerijai buvo išsiųstas 13 visuomeninių organizacijų pasirašytas reikalavimas stabdyti Reformatų skvero projekto vykdymą ir sudaryti sąlygas užsakovui tinkamai suformuluoti užduotį bei išgryninti projekto užmojus – diskutuojant viešai su įvairių sričių specialistais ir bendruomenėmis, rašoma rašte. Jame nurodoma, kad projekto rengimo proceso metu nebuvo paisoma Orhuso konvencijos (nesudarytos sąlygos suinteresuotoms gyventojų grupėms bei specialistams įsitraukti į Reformatų parko projekto užduočių formavimą ir projekto rengimo eigą) bei UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos gairių (UNESCO pasaulio paveldo centras nebuvo iš anksto informuotas apie pasaulio paveldo vietovėje Vilniaus istoriniame centre esančios reikšmingos vietos esminės kaitos projektą). Tarp organizacijų – Vilniaus bendruomenių asociacija, Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis, Lietuvos pėsčiųjų asociacija, VšĮ „Architektūros fondas“, Lietuvos arboristikos centras, Lietuvos dailės istorikų draugija, skvero kaimynystėje įsikursiantis MO muziejus ir kiti.

          Comment


            #85
            Tik įdomu kokių pageidavimų jie turi. Ką norėtų matyti kitaip. Man tai labai trūksta elementų iš dabartinio skvero (visų tų laiptų).

            Comment


              #86
              Kad talibanas eilinį kartą bandys viską stabdyti - buvo ir taip aišku. Tik aš kažkaip galvojau, kad gal visgi pavyks jį apeiti, nes nuo pat pradžių buvo daug dėmesio skirta istoriniams šaltiniams ir ten esančioms kapinėms, o juk talibanas blokuodamas naujus projektus dažniausiai ir prisidenginėja visokių senovinių ir seniai išnykusių kapinių 'išsaugojimu'. Bet... kapinės jiems neberūpi, neberūpi net jų išsaugojimas, nes daug svarbiau - išsaugoti kažkokius sovietinius monstriškus betono kalnus, kurie buvo pritaikyti sovietinių paminklų architektūrai.

              Tuos betono luitus reikėtų bet kokiu atveju pašalinti jau vien dėl to, kad jaukiai žaliajai erdvei jie netinka. Bet esminis faktorius čia yra kvailas Reformatų skvero dabartinis išplanavimas. Jisai yra toks, kur parką gali tik kirsti, nėra galimybės eismui vykti ratu, kas reiškia jog nėra galimybės vaikščioti, nebent pirmyn-atgal tais pačiais takais.. Tai žinoma turėjo būti keista iš esmės ir kaip matau taip ir buvo padaryta. Naujas išplanavimas man atrodo geras, o kaip atrodys bendras vaizdas - tai jau labai sunku pasakyti, nes viskas daugiausiai priklausys nuo to, kaip profesionaliai bus pasirinkta augmenija, apželdinimas ir mažosios architektūros elementai.

              Comment


                #87
                Gal nesimėtikime tais "talibanais", nes jau nusibodo etikečių klijavimas. Čia tamstai komentaras.
                O šiaip tikrai įdomu, kas konkrečiai jiems blogai. Svarstymai kažkokie buvo, tad Orhuso konvencija nepažeista.

                Šitas tiesa:
                „Vilniaus savivaldybės paviešintas Reformatų skvero atnaujinimo projektas buvo parengtas be konkurso, neatlikus būtinų archeologinių tyrimų, taip pat neatlikus sociologinių tyrimų ir neišvysčius produktyvaus dialogo su visuomene. Projektas buvo plačiai paviešintas žiniasklaidoje tik 2018 birželio 29 d., jau pasirašius sutartį su rangovu“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.
                Šitas tiesa, nes nėra jokio projekto tyrimams, tačiau jis neįmanomas, nes nėra galutinio projekto, pagal kurį būtų derinami archeologiniai tyrimai. Archeologinių tyrimų specifika tokia, kad tikrinami (šurfuojami) tie plotai, kur bus vykdmi rimtesni žemės judinimo darbai, o kai nėra dar projekto, tai tiesiog tyrimai dėl tyrimų, be ryškios naudos. Tad nepanašu, kad šitie piliečiai yra įsigilinę į tai. Ar jie įsisvazduoja, kad archeologai tirs visą plotą šiaip sau? Jeigu taip, gal dar galėtų patys pafinansuoti tokius tyrimus. Būtų nauda Vilniui.

                Toliau, skaitant šitą vieta užkliuvo:
                Liepos 30 d. buvo inicijuota piliečių apklausa Reformatų skvero atnaujinimo klausimu. Šiandien anketą yra atsakę daugiau nei 900 piliečių. 88% apklaustųjų mano, kad skverą reikia atnaujinti. Daugiau nei 80% apklaustųjų sutinka su Savivaldybės sprendimu skvere pažymėti sovietmečiu sunaikintas reformatų kapines ir koplyčią, virš 70 proc. pritaria, kad skvere atsirastų paminklas Reformacijai. Tačiau 78 proc apklaustųjų prieštarauja, kad skveras būtų aptvertas ir rakinamas nakčiai, 74 proc. nepritaria Vilniaus savivaldybės sprendimui visiškai sunaikinti devintojo dešimtmečio pradžioje sukurtas laiptuotas struktūras. Taip pat nesutampa požiūriai į augmenijos išsaugojimą. Nuo projekto rengimo pradžios (2014 m.) planuota iškirsti 91 iš 275 medžių (24 jau pašalinti), o esamų krūmų ir vijoklių išsaugoti neketinta. Tačiau minėta apklausa rodo, kad 80 proc. žmonių su šiuo sprendimu nesutinka: 42 proc. apklaustųjų mano, kad svarbu išsaugoti esamas augmenijos ekosistemas, o 38 proc. apklaustųjų mano, kad krūmai ir žoliniai augalai nėra svarbūs, tačiau reikėtų išsaugoti visus brandžius ir sveikus medžius.
                Taigi, vėl tie senų, sergančių medžių saugotojai. Viešpate, kada tai pasibaigs? O perlas su tais laiptais. Tokį gremezdišką š sovietmečiu pastatė, sunaikino originalią struktūrą. Bepročiai, kas jų galvose. O dėl rakinimo. Tai gal jiems nepatinka ir Bernardinų sodas? Bet turbūt patys vedasi vaikus ir patys sėdi ant suoliuku ir džiaugiasi tavrkinga ir gražia aplinka.
                Čia yra geras pvz., kai geros idėjos susimaišo su kažkokiu postsovietiniu marazmu. Jeigu būčiau projektuotojas, nusišaučiau.

                Comment


                  #88
                  Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                  Gal nesimėtikime tais "talibanais", nes jau nusibodo etikečių klijavimas. Čia tamstai komentaras.
                  Aš tiesiog nerandu geresnio apibrėžimo kaip vadinti tą grupę žmonių, kurie pastoviai viską stabdo dėl visokio sovietinio paveldo ir supuvusio medžio išsaugojimo. Tai daugiau mažiau tie patys žmonės, daugiau mažiau veikia tais pačiais principais ir organizuotai. Jeigu turi kokį geresnį apibrėžimą, kaip tą grupę galima būtų įvardinti - prašau pasidalinti. Bet man tos grupės veikla daugiausiai asocijuojasi būtent tu talibanu.

                  Comment


                    #89
                    Parašė Horn Rodyti pranešimą
                    Tik įdomu kokių pageidavimų jie turi.
                    Kad būtų išsaugota "apkasų ašis".
                    Flickr

                    Comment


                      #90
                      Projekto autorė minėjo, kad arch. tyrimai bus atlikti vykdant statybos darbus. Tai jie turėtų greitu metu ir prasidėt, jei gerai suprantu.

                      Comment


                        #91
                        Taip, jiems nepatinka ir Bernardinų sodo rakinimas. AŠ šiuo klausimu neutralus. Man jie netrugdo, bet ar jų reikia irgi klausimas.
                        Visų norai labai skirtingi. Į vieną parką visko nesudėsi. Matau visi virš komentarai baisisi laiptais, o man jie kaip tik daro šį skverą išskirtiniu. Medelių ar kitokios augmenijos turbūt atsiras ir naujos, tad jog kažkiek prastos būklės medžių neliks tai nematau ko pergyventi.

                        Comment


                          #92
                          Tai parko aptvėrimas yra visiškai menkavertis klausimas, nes nei tai keičia struktūrą, nei trukdo vykdyti darbus. Galima ir netverti, jeigu dauguma nenori. Not a big deal. Kaip sakė per susitikimą, tai sutaupysim lėšų tiesiog.

                          Comment


                            #93
                            Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                            Projekto autorė minėjo, kad arch. tyrimai bus atlikti vykdant statybos darbus. Tai jie turėtų greitu metu ir prasidėt, jei gerai suprantu.
                            Teoriškai įmanoma tai. Bet kol kas (sic!) nėra parašytas joks projektas arch. tyrimams. Po parašymo jis svarstomas MAK (Mokslinėje archeologinėje komisijoje) ir aprobuotam (jeigu nereiks taisyti) išduodamas leidimas. Aišku, dirbti šalia statybininkų menkas malonumas, bet tokia dažna miesto archeologijos realybė. Toks sprendimas rodo projektuotojų ir šiaip darbus organzuojančių firmelių nebrandą, nes paprastai siekiant išvengti galimų trukdžių arch. tyrimai viešuose vietose atliekami net kelis mėn. į priekį, o tada statybininkai gali laisvai judėti, žinoma, dar gali būti archeologiniai žvalgymai, jeigu tyrimai parodo, tai archeologams reikia stovėti šalia statybininkų kasamų tranšėjų ir t.t. Be to, po tyrimų išduodama pažyma, kuriai paruošti minimum reikia dienos (priklauso nuo radinių ir situacijos). Tad reformatų skvero darbų organizavimas yra gana prasto lygio.
                            P.S. be to, pradžioje visada atliekami archeologiniai žvalgomieji tyrimai (tam rašomas projektas), bet tokiam objekte viskas gali lengvia peraugti į detaliuosius tyrimus, tad reikės rašyti kitą projektą - detaliųjų darbų, o tai tikrai gerokai pristabdytų statybas. Jeigu taip nutiks, tai kaltinti galima tik organizatorių nesusisvokimą Lietuvos paveldo apsaugos sistemoje.
                            Paskutinis taisė R.D.; 2018.08.14, 14:14.

                            Comment


                              #94
                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                              Kad talibanas eilinį kartą bandys viską stabdyti - buvo ir taip aišku.
                              Jūs maišote šio žodžio reikšmę. Talibai yra būtent tie žmonės, kurie nevertina istorijos, kuriems ant jos nusišvilpti ir visur nori pagal savo taisykles, neišklausydami kitų įvesti kažkokią naują atgrasią, naikinančią bei žalojančią sistemą ar jėga imtis neapgalvotų ir skubotų radikalių pokyčių.
                              Paskutinis taisė googleLT; 2018.08.14, 17:37.

                              Comment


                                #95


                                https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

                                Click image for larger version  Name:	Annotation.png Views:	1 Size:	256,1 kB ID:	1662312
                                (apsišikę adminai negali blt* nuotraukų talpinimo sutvarkyt)

                                *Bulviniai Lietiniai Traškučiai

                                Comment


                                  #96
                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                  Kad būtų išsaugota "apkasų ašis".
                                  Giraitės istoriją primena. Tikrai tarybų laikais, buvo gerų architektų, nuostabių pastatų ir sprendimų, apimančių ir stalinizmo laikotarpį ir konstruktyvizmą iki paties brutalizmo, ir tikrai yra darbų, kuriuos verta ir reikia saugot. Bet tikrai ne viską reikia saugoti ir puoselėti. Turbūt, kai kurie paklaiks, bet ir caro laikų, kai kurie prištampuoti pastatai prašosi griovimo, nes jokios išliekamosios vertės neturi.

                                  Vis dėl to, tokios istorijos, kaip ši primena nepamatuotus sentimentus: Giraitė verta saugoti istorija - nes oi juk aš ten teisias išsilaikiau, arba reformatai - būdami studentai ten vyną apkasuose gerdavome. Tad mano nuomonė Reformatų išliekamoji vertė yra grynai susijus su atsiminimais.

                                  P.S. plane matosi, dabar takas eina per kapines.
                                  Paskutinis taisė Ciurlionis; 2018.08.14, 14:37.
                                  Aviate, navigate, communicate

                                  Comment


                                    #97
                                    Tie visuomeninkai viena gražia diena apsiramins?Nuolatos stabdo per juos visus projektus,visiem baudas skirti po 50tukstančių gal tada apsiramintu biški.

                                    Comment


                                      #98
                                      kiekvienas visuomenės narys turi teisę išsakyti nuomonę, be to tam yra tarptautiniai įsipareigojimai. Čia jums ne Rusija. Klausimas čia yra dėl konkrečių pasiūlymų, argumentų ir t.t. aspektų. kadangi gyvename tokioje visuomenėje, kur tiek daug skirtngų požiūrio taškų, matymų, vizijų, todėl tokie objektai sulaukia nemažai dėmesio.
                                      Šiuo atveju planuotojams reikėjo rimčiau pasiruošti prieš šitą projektą, paskelbti svarstymus, surengti kokį nors pokalbį. Pakalnis puikiai žino į ką lenda. Šį kartą visiškai nepalaikau visuomenininkų, bet negaliu uždrausti jiems rengti diskusijas ir teikti savo siūlymus. Aišku, Vilniaus stiklinių šūdų hipsteriukams tai sunkiai suvokiama, kaip ir postsovietinių žmonių mentalitetas, iš kurių buvo atimta viskas ir šiandien jie bando daryti tai, ko negalėjo anksčiau.

                                      Comment


                                        #99
                                        Bet, kad buvo 3 pristatymai dar prieš kelis metus.

                                        Comment


                                          Parašė googleLT Rodyti pranešimą

                                          Jūs maišote šio žodžio reikšmę. Talibai yra būtent tie žmonės, kurie nevertina istorijos, kuriems ant jos nusišvilpti ir visur nori pagal savo taisykles, neišklausydami kitų įvesti kažkokią naują atgrasią, naikinančią bei žalojančią sistemą ar jėga imtis neapgalvotų ir skubotų pokyčių.
                                          Kaip kažkas taikliai numatė: "ateities fašistais bus dabarties antifašistai.."

                                          Comment

                                          Working...
                                          X