Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Šv. Jono bažnyčios atstatymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kaip cia reikalai juda ar visai ne?

    Comment


      Radiniai uostamiestyje: rasti susprogdintų maldos namų pamatai
      https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/...s-namu-pamatai

      Comment


        Šv. Jono bažnyčios reikalai pajudėjo: atkurs tokią, kokia buvo iki sunaikinimo

        Skaityti daugiau: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/...ikinimo-996014
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          Vasilijus Safronovas. Buvusios bažnyčios Klaipėdoje, Turgaus g. 24, istorinis tyrimas https://vebuka.com/print/19070918484...chitektra_2018

          Comment


            Bažnyčiai atstatyti lėšų ieškos ir Vokietijoje
            https://ve.lt/aktualijos/klaipeda/ba...ir-vokietijoje
            Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybėje vyko pasitarimas dėl Šv. Jono bažnyčios su bokštu atstatymo. Projekto įgyvendinimui bus renkamos lėšos ne tik iš privačių rėmėjų. Taip pat bus kreipiamasi tiek į Lietuvos, tiek į Vokietijos vyriausybes.

            Comment


              Šv. Jono bažnyčios atstatymas: dirba ir archeologai, ir projektuotojai


              Šv. Jono bažnyčios atstatymo procesas įžengė į naują etapą. Šią savaitę teritorijoje, kurioje bus atstatyti maldos namai, atnaujinti archeologiniai tyrimai, o netrukus prasidės ir bokšto projektavimo darbai, nes sutartis su projektuotojais jau pasirašyta.
              Click image for larger version

Name:	jono-5-2048x922.jpg
Views:	2300
Size:	629,7 kB
ID:	1902930

              Comment


                Click image for larger version

Name:	IMG_20210803_140452.jpg
Views:	2265
Size:	2,49 MB
ID:	1902943 Click image for larger version

Name:	IMG_20210803_140537.jpg
Views:	2275
Size:	2,45 MB
ID:	1902942 ​​​​ Click image for larger version

Name:	img_20210803_140348_edit_77567.jpg
Views:	2221
Size:	1,89 MB
ID:	1902944 ​​​
                Flickr

                Comment


                  https://www.atviraklaipeda.lt/2021/0...rojektuotojai/
                  Šv. Jono bažnyčios atstatymą projektuos vilniečių bendrovė „Senamiesčio projektai“. Sutartį su ją pasirašė Šv. Jono bažnyčios atkūrimo fondas, o galutinį parašą padėjo Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Reinholdas Moras. Projektavimo sutarties vertė – 605 tūkst. eurų.

                  Sutartyje numatyta, kad projektavimas vyks trimis etapais. Pirmiausia bus projektuojamas atkuriamos bažnyčios bokštas, antruoju etapu – pati bažnyčia, trečiuoju – jos interjeras.

                  „Sutartį derinome kokius du mėnesius, bet galiausiai ji pasirašyta ir galima pradėti dirbti. Tiesa, konkretūs terminai sutartyje nėra numatyti, tačiau bent pati labai tikiuosi ir manau, jog realu, kad 2025 metais bažnyčios bokštas jau gali būti atstatytas“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė Šv. Jono bažnyčios atkūrimo fondo vadovė Lilija Petraitienė.
                  Lyg ir buvo atsisakyta minties bažnyčios bokštą statyti atskirai nuo viso bažnyčios tūrio, o dabar ir vėl kalba tik apie bokštą? Kažin kaip jis vienas atrodys, ir kada laukti pilno atstatymo?

                  Comment


                    Savivaldybė nori padėti atstatyti bažnyčios bokštą

                    Šv. Jono bažnyčios atstatymo reikalai pamažu juda į priekį. Nors iki statybų pradžios dar toli, bažnyčios atstatymo fondo direktorė Lilija Petraitienė džiaugiasi, kad netrukus bus žengtas labai svarbus žingsnis - pasirašyta sutartis su miesto Savivaldybe, kad bažnyčios bokštas bus naudojamas miesto bendruomenės poreikiams. Tai puikus garantas ieškant lėšų bažnyčiai atstatyti.

                    Comment


                      Atvira Klaipėda 2021.09.29
                      Miestas „nusipirks“ Šv. Jono bažnyčios bokštą

                      Trečiadienį Klaipėdos savivaldybėje susitiko jos vadovai ir Evangelikų liuteronų parapijos atstovai, kurie aptarė Šv. Jono bažnyčios projektavimo jungtinės veiklos sutarties projektą.
                      „Jau seniai kalbama, kad atstatytas Šv. Jono bažnyčios bokštas bus pritaikytas miesto reikmėms. Jame galėtų veiktų Turizmo informacijos centras, apžvalgos aikštelė. Todėl galima padaryti, kad bokšto projektavimo sutarties užsakovai būtų du – Evangelikų liuteronų parapija ir Klaipėdos savivaldybė. Žinia, iš miesto biudžeto negalima skirti paramos religinėms bendruomenėms, bet čia būtų ne parama, o prisidėjimas prie miestui naudingo projekto, nes tas 75 metrų bokštas taps Klaipėdos kultūros ašimi“, – aiškino Šv. Jono bažnyčios atkūrimo fondo vadovė Lilija Petraitienė. (...)

                      Evangelikų liuteronų bendruomenė liepą pasirašė 605 tūkst. eurų vertės projektavimo paslaugų sutartį su vilniečių bendrove „Senamiesčio projektai“. Sutartyje numatyta, kad pirmiausia būtų projektuojamas bokštas, antru etapu – pati bažnyčia, o trečiuoju – jos interjeras ir aplinka.
                      „Tiesą sakant, pinigų projektavimui neturime. Todėl ir tikimės, kad dalį lėšų skirs miesto valdžia, nors kol kas dar nediskutavome, kokia ta suma gali būti. Kai prasidės realūs projektavimo darbai, tuomet jau galima kreiptis į įvarius Vokietijos fondus ieškoti paramos. Bet norint ją gauti, reikia garantijų, kad projektas tikrai vystomas. Be to, gauti paramą tokiems, vadinkime, popieriniams darbams yra labai sudėtinga. Kai jau prasidės statybos, kai žmonės matys, kad už jų pinigus mūrijamos plytos, bus visai kitaip“, – sakė L. Petraitienė.

                      Ji vylėsi, jog bokšto projektavimo darbai galėtų prasidėti kitais metais. Juo labiau, kad teritoriją bokšto statyboms jau bus atlaisvinę ir archeologai, kurie šioje vietoje vis dar atlieka tyrinėjimus.

                      https://www.atviraklaipeda.lt/2021/0...nycios-boksta/

                      Comment


                        Šv. Jono bažnyčios vietoje – ypatingas radinys

                        https://www.atviraklaipeda.lt/2022/1...ingas-radinys/
                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                        Comment


                          Bažnyčiai reikia erdvės: teks koreguoti detalųjį planą
                          „Esame gerokai pajudėję į priekį, bet problemos slypi detalėse. Praeitą mėnesį buvo atvykę projektuotojai, atvyko ir savivaldybės darbuotojų komanda, dirbanti su šiuo projektu, nes „išlindo“ detaliojo plano korekcijų klausimai, kurie, anot projektuotojų, gali stabdyti tolesnius bažnyčios bokšto atstatymo veiksmus“, – kalbėjo Klaipėdos evangelikų liuteronų Šv. Jono atminimo bažnyčios labdaros ir paramos fondo direktorė Lilija Petraitienė. Išryškėjo keli nauji niuansai. Pirmiausia, teritorija bažnyčiai reikalinga kiek platesnė (užimtų dalį Turgaus gatvės šaligatvio), nei numatyta detaliajame plane. Antra, kinta bokšto aukštingumas – su kryžiumi jis turėtų būti 80 m (planuotas aukštis – 70 m).

                          Bažnyčios bokšto projektavimas turėtų kainuoti apie 200 tūkst. eurų, jo atstatymas atsieitų apie 3 mln., o likusi bažnyčios dalis – apie 15 mln. eurų. Pinigų tam bus ieškoma ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje.

                          Skaityti daugiau: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/...-plana-11218288

                          Comment


                            Klaipėda. Evangelikų liuteronų Šv. Jono bažnyčios griuvėsiai po Antrojo pasaulinio karo. Apie 1945 m. Nežinomo autoriaus nuotrauka. Gauta iš Jono Narmonto. © Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Ikonografijos rinkinys.



                            Pasibaigus kariniams veiksmams, naujieji miesto šeimininkai – sovietinė valdžia – nebuvo nusiteikusi išsaugoti apgriautus maldos namus. Apleista bažnyčia greičiausiai dar kurį laiką stovėjo apdegusiomis sienomis. Iki 1947-ųjų griuvėsiais virtęs pastatas buvo galutinai nugriautas, o teritorija išvalyta. Buvusiose parapijai skirtose patalpose buvo įkurtas vaikų darželis. Vėliau veikė Liaudies ūkio pasiekimų paroda, Klaipėdos kraštotyros muziejaus Liaudies meno skyrius. 1963 metais bažnyčios sklype pastatyti mediniai barakai, kuriuose veikė universalinė parduotuvė, baldų komisas, o greta – viešasis tualetas. Nugriovimas (svjono.lt)

                            Comment


                              Klaipėda. Evangelikų liuteronų Šv. Jono bažnyčios bokštas žiemos panoramoje, dešinėje evangelikų reformatų bažnyčios varpinė. 1933 m. Nuotrauka iš diplomato Vytauto Jono Gylio albumo (III). © Lietuvos centrinis valstybės archyvas, A213-P211.



                              Galerija (svjono.lt)

                              Comment


                                Įdomumo dėlei kelias nuotraukas apdorojau online AI Colorize įrankiu:

                                Click image for larger version

Name:	KLAVB (12).png
Views:	404
Size:	7,07 MB
ID:	2090463 Click image for larger version

Name:	LCVA (03).png
Views:	401
Size:	1,89 MB
ID:	2090464

                                Išryškėja visos dėmės, esančios ant bažnyčios sienų, ypač jų kontrastas. Atrodo, jog bažnyčia buvo bandoma vietomis valyti. Ar yra kas nors žinoma, kodėl pastatas buvo padengtas tokiomis dėmėmis?

                                Comment

                                Working...
                                X