Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Merkinė, miestelis Varėnos r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Čia ikeliu puslapį iš paminklų enciklopedijos Rytų Lietuva II dalis, yra šiek tiek medžiagos apie rotušės pastatą ir išlikusių pamatų ir rusio planas.

    Comment


      rotušės viena pamatų siena sutampa su cerkvės siena, rotušė buvo daug platesnė, o ne visai šalia cerkvės. Vietos tikrai yra. Kad būtų viskas aišku reikia atlikti normalius archeologinius tyrimus, ką dabar ir mokausi
      DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

      Comment


        maldc iškasinėsi tu visą Merkinę man atrodo

        Comment




          www.delcampe.net
          DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

          Comment


            Greičiausiai Merkikės gyvenvietės atsiradimą lėmė patogi geografinė padėtis t.y dviejų kelių susikirtimas. Pradžioje vandens (Nemuno ir Merkio) vėlesniais laikais ir sausumos (Gardino kelias). Viduramžiais, dėl savo strateginės vietos ir didžiųjų girių, valdovų globotas miestas vėlesniais laikais sunyko. Tarpukariu miesto įvaizdį palaikė tik tautinio atgimimo pažadinta lietuvių dalis ir gausi žydų bendruomenė. Nuotraukoje ~1939 m. upių santaka.

            Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
            www.airfoto.lt

            Comment


              Labai gaila, kad taip velai teprisijungiau prie sio forumo, bet su visa pagarba pritariu Merkines rotuses atstatymui. pats galeciau asmeniskai kaip nors prie to prisideti. Karta merkinej sutikau pazystama, kuris, matesi, kupinas ryzto ir linkedamas gero, norejo suburti jaunima, Merkines atstatymui, pletimuisi, bent padaryti pradzia, is jo akiu matesi begalinis noras, ryztas, kazka pradeti, sugrazinti tikruosius Merkiniskius i gimtuosius, senai paliktus namus... Taip jau atsitiko, jog ta nakti jis zuvo, galbut buvo jo toks likimas... Is dalies jo norus laikiau "uzkeiktus", tiesa sakant truputi issigandau, jei kazka pradesiu pats, jo likimas gali atsitikti ir man... Taciau db, pamates si foruma, nuotraukas, kurios yra lb brangios, rotuse, kaip butu gera, gryzus i Merkine, jos centre matyti, ne kazkokia provoslaviska cerkve, o graziaja rotuse...
              Zinoma, tai gali pasirodyti tik svajones, neimanomas dalykas, taciau susiburus drauge, pradedant kazka veikti ir tuo tiketi, patikekit, viskas yra imanoma. Zmoniu valia, ryztas, tikejimas (tuo ka darai) yra griaunanti galia.
              Veikime ir viskas bus imanoma. As siulau pradeti kazka daryti, kad butu matoma, o ne tik kalbomis...

              Comment


                Tiesa, kol Merkine priklausys nuo Varenos, tol nieko labai didingo ir nenuveiksime...Deja...

                Comment


                  O kas tas žuvusysis? a.a. jam Dėl skepsio Varėnos atžvilgiu. Gal ir taip, gal ir ne. Kiek man žinoma, tai dabartinė valdžia lb skeptiška rotušės klausimu, bet skepticizmą visada galima įveikti argumentais. Tarkim, kam būtų naudojama naujoji rotušė? Kuri tarkim kad ir šalia cerkvės būtų atstatyta, nes viena siena bendra. Mnau, kad vienintelis argumentas - tai muziejaus reikmės. Nes dabar cerkvė akivazdžiai muziejaus funkcijų atlikti negali, per daug yra eksponatų ir erdvė nepritaikyta. Aišku viskas čia su klaustuku Bet pasvajot visada galima.

                  Comment


                    http://kvr.kpd.lt/heritage/ čia galima rast, kas susiję su vertybių apsauga. Jau valstybine. Taipv adinama apskaita...

                    Comment


                      Na jis buvo mano draugas, bet tai db dideles reiksmes nebeturi.
                      O kas liecia rotuse, tai manau reiktu koki referenduma surengti, manau daug Merkiniskiu su jos atstatymu sutiktu. Matai, turime seniuna, kuris galiu pasakyti bijo Varenos mero ir laksto pagal jo dudele, ka noriu pasakyti, kad kol mes neatsiskirsim nuo kazkokios varenos, tol nieko gero nebus. Atsiskyrus yra ir finansavimas kitas (db varena trupineli numeta kaip suniui) ir pasirinkimo laisve. Manau butu pradzia ir gera pradzia padaryta. Manau pradetu gryzti zmones, kurie nematydami jokiu perspektyvu Merkineje, ja apleidusiu. Like seni zmones greit ismirs, Merkine nyksta, o man skaudu i tai ziureti, nieko nesiimant...

                      Comment


                        Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                        Na jis buvo mano draugas, bet tai db dideles reiksmes nebeturi.
                        O kas liecia rotuse, tai manau reiktu koki referenduma surengti, manau daug Merkiniskiu su jos atstatymu sutiktu. Matai, turime seniuna, kuris galiu pasakyti bijo Varenos mero ir laksto pagal jo dudele, ka noriu pasakyti, kad kol mes neatsiskirsim nuo kazkokios varenos, tol nieko gero nebus. Atsiskyrus yra ir finansavimas kitas (db varena trupineli numeta kaip suniui) ir pasirinkimo laisve. Manau butu pradzia ir gera pradzia padaryta. Manau pradetu gryzti zmones, kurie nematydami jokiu perspektyvu Merkineje, ja apleidusiu. Like seni zmones greit ismirs, Merkine nyksta, o man skaudu i tai ziureti, nieko nesiimant...
                        Merechpil, panašu, kad Tamsta esi dar nepilnametis. Šiaip turėčiau ignoruoti tokius pasisakymus, bet kad labai jau įkyriai kelintą kartą kartojamasi. Merkinėje gyvena tik per 1.400 gyventojų, o norima atskiros savivaldybės. Palyginimui dabar pats mažiausias rajono centras yra Pagėgiai su 2.200 gyventojų. Tapus savivaldybe mažai kas pasikeis, gal net pablogės — savivaldybė turės pati organizuoti VT, aprūpinimą socialiniu būstu, gyvenviečių apšvietimą ir t.t.. Ar tikrai Merkinė visa tai pati 'patrauks', jeigu gaus finansavimą adekvatų gyventojų skaičiui? Už kokias lėšas būtų vykdoma valdymo/administravimo reforma ir kiek visa tai kainuotų? Kur garantija, kad naujasis meras bus geresnis už dabartinį seniūną? Ir kokia finansinė nauda bus iš naujosios rotušės? Už kokius pinigus ir kas ją statys? Kas apmokės projektavimo ir derinimo darbus? Kas ir už ką kontroliuos statybas?
                        Sakote, naujoji rotušė būtų muziejus. Ką ir kokiam žiūrovui eksponuoti? Kaip pvz vasarą lankiausi Jonavos kraštotyros muziejuje. Priminsiu, kad Jonava yra 9-as pagal dydį Lietuvos miestas. Muziejus įsteigtas buvusiose pašto arklidėse. Panašu, kad pastatas yra pats geriausias ir svarbiausias eksponatas. Visa kita daugiausia sunešta darbuotojų ir atsitiktinių žmonių kas ką turėjo, įvairiausi sendaikčiai — du pianinai, servizai, žaislai, nuotraukos, baldai ir t.t.; dauguma eksponatų praktiškai nieko bendra su Jonava neturi. Tiesa, yra keliolika archeologinių vertybių, bet jos neaprašytos, nes nėra vietinių entuziastų-specialistų, o samdytis specialistą 'iš šalies' nėra lėšų. Kodėl Merkinėje turėtų būti geriau???
                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                        Comment


                          Pats Merkineje ne karta buves, tai pilnai sutikciau su nuomone, kad atstacius rotuse, reiketu pasirupinti ir salimais esanciais sovietiniais sedevrais, nes vaizdas tikrai butu juokingas.

                          Comment


                            Del metu labai klysti. Matosi kad nesi merkiniskis, matosi tamsta esi didis pesimistas ir nei nenutuoki ka Merkine reiskia Merkiniskiams. Taip, butu daug klausimu keliama, daug reiktu ka padaryti, bet galu gale reikia gi kazka daryti, nes gyventoju yra like lb mazai, o po desimt ar dvidesimt metu ju isvis neliks. Ir prasau Jonavos nelyginti su Merkine, tai nereiskia jog negerbiu, tiesiog Merkine savo istorija, savo dvasia nusileidzia tik Vilniuj. Pasiskaityk istorinius faktus garbusis.
                            Ir tikrai pagal dydi nereiktu lyginti miestu, nes tarkim yra ne vienas miestas toli grazu papuolantis ne i pirmus desimtukus, o turintis daugybe izymiu vietu... Kad ir tie patys Anyksciai, atrodo visai nezymus miestukas, mazesnis uz Jonava, o turi ir arkliu muzieju, ir J.Biliuno ir Puntuko akmeni... ir t.t. Ir esme ne miestu dydyje, o taip, kaip tu viska pateiki...
                            Tarkim, dabar ji priklauso Varenai, Varena savo ruoztu, bent jau is mano puses, numeta maza kruopelyte, is pyrago skiriamo visam rajonui. Merkine turi gan nemazas savo apylinkes, kurios taip pat po truputi nyksta. Sakote finansavimas, bus tas finansavimas, Lietuva neisnaudoja jai skirto finansavimo is Europos Sajungos, kodel gi ja nepasinaudojus? (cia kaip pavyzdys)
                            Taip, ikyriai kartojuosi, bet ir kartosiuosi kol gyvas busiu!
                            - Merkine turi buti savivaldybe.
                            Be to, nesakau, kad musu seniunas jau toks prastas, na bet kaip ir visur yra zmoniu, kurie griezia ant jo danti, nors tai neesme.
                            Kas liecia rotuse, tai ne tik kad galetu buti muziejus, manau eksponuoti tikrai butu ka, bet ir pats miestelio ivaizdis. O tai dabar, atvaziuoji ir "susimetai" cia Lietuva ar Rusija.
                            O gal isvis, siulai, kad visi liktumem pesimistais... aj kaip bus taip bus... tegu viskas cia Lietuvoj zlugsta, tegu viskas ismirsta, visi isvaziuojam vergauti, tegu nieko cia grazaus nebuna... Zinai jei nedarysi tai ir neturesi...
                            Ir pabaigai, manau, kad Merkinei, svariausia jos gyventojams butu kur kas geriau gyventi Merkines mieste, o ne miestelyje, rajone, taip lyg butu koks uzkampis, o juk toks miestas stovejo... Patikek, Merkine prikelus ji tikrai butu ne tik populiari bet ir klestetu...

                            Comment


                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Del metu labai klysti. Matosi kad nesi merkiniskis, matosi tamsta esi didis pesimistas ir nei nenutuoki ka Merkine reiskia Merkiniskiams.
                              Atrodo, tiesa slypi kažkur tik Merkinėje
                              O Merkinė merikiniškiams reiškia tą patį ką ir Vilnius vilniečiams, Kaunas kauniečiams, Panevėžys panevėžiečiams, Utena uteniškiams, Vievis vieviškiams ar Balbieriškis balbieriškiečiams. Nei daugiau, nei mažiau

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Taip, butu daug klausimu keliama, daug reiktu ka padaryti, bet galu gale reikia gi kazka daryti, nes gyventoju yra like lb mazai, o po desimt ar dvidesimt metu ju isvis neliks. Ir prasau Jonavos nelyginti su Merkine, tai nereiskia jog negerbiu, tiesiog Merkine savo istorija, savo dvasia nusileidzia tik Vilniuj. Pasiskaityk istorinius faktus garbusis.
                              Tai ką konkrečiai reiktų padaryti? Pastatyti rotušę, o tada jau laikykis, Vilniau?
                              Kokius istorinius faktus praleidau?

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Ir tikrai pagal dydi nereiktu lyginti miestu, nes tarkim yra ne vienas miestas toli grazu papuolantis ne i pirmus desimtukus, o turintis daugybe izymiu vietu... Kad ir tie patys Anyksciai, atrodo visai nezymus miestukas, mazesnis uz Jonava, o turi ir arkliu muzieju, ir J.Biliuno ir Puntuko akmeni... ir t.t. Ir esme ne miestu dydyje, o taip, kaip tu viska pateiki...
                              Pala pala, tiek arklio muziejus, tiek Puntukas, tiek Biliūno laimės žiburys yra ne pačiuose Anykščiuose. Beje, Anykščiai ~8 kartus didesnis už Merkinę miestas. Žinoma, išimtis būtų Kernavė — ~400 gyventojų ir 4 muziejai, tačiau išimtis tik patvirtina taisyklę.

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Tarkim, dabar ji priklauso Varenai, Varena savo ruoztu, bent jau is mano puses, numeta maza kruopelyte, is pyrago skiriamo visam rajonui. Merkine turi gan nemazas savo apylinkes, kurios taip pat po truputi nyksta. Sakote finansavimas, bus tas finansavimas, Lietuva neisnaudoja jai skirto finansavimo is Europos Sajungos, kodel gi ja nepasinaudojus? (cia kaip pavyzdys)
                              Yra ir didesnių miestų/miestelių Lietuvoje, kurie neturi rajono centro statuso, pvz Garliava, Kuršėnai, Nemenčinė, etc. O ar Pagėgiai, Rietavas, Kazlų Rūda, Kalvarija, Elektrėnai labai suklestėjo, kai tapo rajonų centrais? Manai, šie miesteukai nemažėja?
                              Finansavimas iš ES fondų vyksta ne už gražias akis. Niekada nefinansuojami projektai 100%, taigi savivaldybei vis tiek reikės nemažą dalį savų lėšų atriekti. Beje, ES tikrai nefinansuoja administracinių valdymo pertvarkymų, kai sukuriamas naujos savivaldybės valdymo aparatas.

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Taip, ikyriai kartojuosi, bet ir kartosiuosi kol gyvas busiu!
                              - Merkine turi buti savivaldybe.
                              Na tai kartokis į sveikatą. Pabandysiu ignoruoti

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Be to, nesakau, kad musu seniunas jau toks prastas, na bet kaip ir visur yra zmoniu, kurie griezia ant jo danti, nors tai neesme.
                              Kažin ar yra Lietuvoje nors vienas politikas, ant kurio nė vienas pilietis negriežtų danties

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              Kas liecia rotuse, tai ne tik kad galetu buti muziejus, manau eksponuoti tikrai butu ka, bet ir pats miestelio ivaizdis. O tai dabar, atvaziuoji ir "susimetai" cia Lietuva ar Rusija.
                              Gerai, kad manai, tačiau ar žinai??? Ar miestelio žmonės sutiktų išleisti savo uždirbtus pinigus tik dėl įvaizdžio?
                              Beje, jeigu labai jau kliūna ta cerkvė, o Merkinėje labai mažai stačiatikių, gal verta tą cerkvę paversti bažnyčia, kaip buvo padaryta Kaune su Soboru? Bažnyčia tikrai ras lėšų pastato rekonstrukcijai.

                              Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                              O gal isvis, siulai, kad visi liktumem pesimistais... aj kaip bus taip bus... tegu viskas cia Lietuvoj zlugsta, tegu viskas ismirsta, visi isvaziuojam vergauti, tegu nieko cia grazaus nebuna... Zinai jei nedarysi tai ir neturesi...
                              Ir pabaigai, manau, kad Merkinei, svariausia jos gyventojams butu kur kas geriau gyventi Merkines mieste, o ne miestelyje, rajone, taip lyg butu koks uzkampis, o juk toks miestas stovejo... Patikek, Merkine prikelus ji tikrai butu ne tik populiari bet ir klestetu...
                              Siūlau būti ne pesimistais, o realistais, t.y. nusimesti rožinius akinius. Svajonės yra gerai, jeigu tik jos turi realų pagrindą. Dėl statuso. Vilniaus rajone yra tokie kaimai kaip Skaidiškės, Rudamina, Nemėžis. Pagal statusą tai kaimai, nors gyventojų skaičiumi visi trys lenkia Merkinę. Nori, kad Merkinėje būtų daugiau gyventojų? Kiek savo vaikų augini???
                              I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                              Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                              Comment


                                Parašė Merechpil Rodyti pranešimą
                                O kas liecia rotuse, tai manau reiktu koki referenduma surengti, manau daug Merkiniskiu su jos atstatymu sutiktu.
                                Tai žinoma, kad sutiktų - ne savo pinigais O kiek sutiktų, jeigu šiai statybai reikėtų duoti SAVO pinigų?

                                Visą atstatinėjimo romantiką aš labai gerai suprantu (nors ji ir pavėluotai pas mus atėjusi - Vakarų Europoje atstatinėjimo bumas 19 amžiaus antra pusė ir 20 amžiaus pradžia, pas mus gi nuo 20 amžiaus antros pusės), bet pradėti reikėtų nuo to - kokia prasminga veikla bus vykdoma tame pastate? Jeigu veikla prasminga, net ir investuotoją įmanoma rasti.

                                O jeigu ne, tai pastatas bus tiesiog paminklas praeičiai. O tai jau blogai, pastatai yra prasti paminklai - paminklą tiesiog pastatei ir jis stovi sau, o pastatą šildyt, prižiūrėt nuolat reikia.

                                Apie administracinę reformą siūlyčiau diskutuoti tam skirtoje temoje - http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=3174

                                Comment


                                  Parašė Jotvingis
                                  Wyckai

                                  Garliava, Kuršėnai, Nemenčinė ne miesteliai, o miestai.
                                  Pagėgiai, Rietavas, Kazlų Rūda, Kalvarija, Elektrėnai, Marijampolė, Nida, Birštonas, Druskininkai, Visaginas nėra rajonų centrai. Jie yra SAVIVALDYBIŲcentrai.
                                  Žinau. Pavadinimas esmės nekeičia.

                                  O į kolegos svaičiojimus metas nebekreipti dėmesio. Tam yra asmeniniai blogai
                                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                  Comment


                                    matyt, tikroji išmintis glūdi tame, akd reikia mokėt džiaugtis tuo, ką turime, o ne pergyventi dėl to, ko neturime

                                    Comment


                                      Parašė mindigeris Rodyti pranešimą
                                      matyt, tikroji išmintis glūdi tame, kad reikia mokėt džiaugtis tuo, ką turime, o ne pergyventi dėl to, ko neturime
                                      Teisingai! Džiaukimės kaip mokino filosofai: pasistatykit, merkiniškiai, fotelį ant Nemuno skardžio ir sėdėkit, žiovaukit ir bezdėkit; tarsi gyventume ne carizmo ir sovietmečio suniokotoje Lietuvoje, o kur nors Prancūzijos Alpėse.

                                      Aš bijau, jog čia rašantys "realistai" truputėlį nesupranta to, ką reiškia mažiems miesteliams jų praeitis, ypač jei tokios būta didingos. Vienintelė Merkinės ateitis - jos praeitis (tai jau rašiau). Ten daugiau nieko tokio ypatingo nenutiks... jau NIEKADA. Tuo tarpu Merkinė yra turistiniame klasteryje: Druskininkai/Grutas, Liškiava, Vesiejų ežerynas, kelionės "garlaiviu" aukštyn upe ir atgal. Turistiniai poreikiai patys beldžiasi į merkiniškių duris, belieka tik apsišluoti ir šiek tiek investuoti. Daugiau jiems užsiimti principe nėra kuo.

                                      Beje panašus buhalterinis mąstymas brukamas dar vienam miesteliui prie Nemuno - Gelgaudiškiui. Tiesa ten žmonės ne iš kelmo spirti: priešinasi provincializacijai, išmušinėja euro-fondus Gelgaudiškio dvarui, kovoja su "realistiška" Šakių savivaldybe.

                                      Ką jiems pasakytumėte, gelgaudiškiams? Merkinė tai stovi ant pagrindinio Lietuvos kelio į Europą, o iki to Gelgaudiškio dar privažiuok kad nori. Jiems ko gero net fotelio ant to paties Nemuno kranto nepasiūlytume. Gelgaudiškiams ko gero tik žemyn galva į upių tėvelį nuo pirmo pasitaikiusio tilto - Šakių savivaldybei būtų mažiau galvos skausmo.
                                      blaivumas išlaisvina

                                      Comment


                                        Ant kokio Merkinė kelio Europon??
                                        Be to, Gelgaudiškis miestas, ne miestelis.

                                        Comment


                                          Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                                          Teisingai! Džiaukimės kaip mokino filosofai: pasistatykit, merkiniškiai, fotelį ant Nemuno skardžio ir sėdėkit, žiovaukit ir bezdėkit; tarsi gyventume ne carizmo ir sovietmečio suniokotoje Lietuvoje, o kur nors Prancūzijos Alpėse.

                                          Aš bijau, jog čia rašantys "realistai" truputėlį nesupranta to, ką reiškia mažiems miesteliams jų praeitis, ypač jei tokios būta didingos. Vienintelė Merkinės ateitis - jos praeitis (tai jau rašiau). Ten daugiau nieko tokio ypatingo nenutiks... jau NIEKADA. Tuo tarpu Merkinė yra turistiniame klasteryje: Druskininkai/Grutas, Liškiava, Vesiejų ežerynas, kelionės "garlaiviu" aukštyn upe ir atgal. Turistiniai poreikiai patys beldžiasi į merkiniškių duris, belieka tik apsišluoti ir šiek tiek investuoti. Daugiau jiems užsiimti principe nėra kuo.

                                          Beje panašus buhalterinis mąstymas brukamas dar vienam miesteliui prie Nemuno - Gelgaudiškiui. Tiesa ten žmonės ne iš kelmo spirti: priešinasi provincializacijai, išmušinėja euro-fondus Gelgaudiškio dvarui, kovoja su "realistiška" Šakių savivaldybe.

                                          Ką jiems pasakytumėte, gelgaudiškiams? Merkinė tai stovi ant pagrindinio Lietuvos kelio į Europą, o iki to Gelgaudiškio dar privažiuok kad nori. Jiems ko gero net fotelio ant to paties Nemuno kranto nepasiūlytume. Gelgaudiškiams ko gero tik žemyn galva į upių tėvelį nuo pirmo pasitaikiusio tilto - Šakių savivaldybei būtų mažiau galvos skausmo.
                                          Praeities išties būta didingos, bet kur tai dabar? Kuo turistas galėtų susidomėti Merkinėje? Na nebent piliakalniu, upių santaka, galbūt atstatyta rotušė jį kiek ilgiau nei pusvalandį ten galėtų užlaikyti.. Tačiau specialiai į šį miestelį vargu bau ar kas belstųsi kaip į kokius Trakus važiuojama, nebent viską atkūrus ar "atkūrus" Nikolai rajono Berlyne pavyzdžiu su čia kadaise stovėjusiom barokinėm bažnyčiom, vienuolynais, keliais mūrinukais, tačiau tai bus tik plastmasiniai romantiniai prisiminimai apie garbingą praeitį, kad ir gražiai atrodytų tokios dekoracijos..
                                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                          Comment

                                          Working...
                                          X