Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Stelmužė, Zarasų r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Stelmužė, Zarasų r.

    2013 06 23

    Vergų bokštas
    Stelmužės parke, prie Padvarinės (Stelmužės) ežero nuo XIX a. stovi Vergų bokštas – nedidelis akmeninis pastatas, kuriame dvarą valdę vokiečiai Folkerzamai (o vėliau valdė caro dvariškiai Valujevai) kalino baudžiauninkus. Tai keturkampis bokštas, pastatytas iš akmenų, plytų, kalkių ir molio skiedinio, storomis sienomis. Dvarininkai Valujevai ilgai nuo valstiečių slėpė, kad yra panaikinta baudžiava ir bausdavo nuo jos bėgančius žmones.







    Stelmužės ąžuolas

    Stelmužės ąžuolas – seniausias ir storiausias Lietuvoje augantis paprastasis ąžuolas, vienas seniausių ąžuolų Europoje. Lietuvos gamtos paminklas. Auga Stelmužės kaime (Imbrado seniūnija, Zarasų rajonas). Ąžuolui apie 1500 metų, jo skersmuo – 3,5 m, apimtis prie žemės 13 m (kamienui apimti reikia 8-9 vyrų), aukštis – 23 m.

    Šiuo metu Stelmužės ąžuolo būklė yra sunki. Senasis medis yra apniktas infekcijų, įvairių rūšių grybų, dumblių ir samanų. Medienos ląstelės pasenusios, sunkiai atsinaujina.

    2006 m. buvo skelbiami vieši ketinimai klonuoti Stelmužės ąžuolą Miškų institute, esančiame Girionyse (Kauno rajonas). Stelmužės ąžuolo būklę nuo 2005 m. tiria Čekijos mokslininkas arboristas Martinas Nemecas. Jis pasiūlė ąžuolo priežiūros priemonių planą, kuriame numatyta neleisti lankytojų į ąžuolo šaknų zoną, naujai įrengti tvorą, pašalinti trinkeles. Stelmužės ąžuolo gyvybingumui užtikrinti siūloma jo aplinką mulčiuoti ąžuolo skiedromis, įrengti vandens įsigėrimo kanalus bei rinktuvus, nugenėti lajos šakų viršūnėles („epikorminio augimo” skatinimas) ir galinčias nulūžti šakas, iškirsti šviesą užstojančius menkaverčius medžius.

    Pirmą kartą ąžuolas tvarkytas 1916 m., tada apkalta jo drevė ir jis aptvertas.

    (iš Wikipedia)










    #2
    LRT 2024.03.04
    Stelmužės ąžuolui gresia griūtis
    Seniausiam Lietuvos medžiui – Stelmužės ąžuolui – gresia griūtis. Prieš kelerius metus neteko vienos šakos, dabar iškilo pavojus netekti ir antrosios. Teigiama, kad prastėjančią ąžuolo būklę lėmė netinkamai įrengtos atramos. Jas įrengusi Valstybės saugomų teritorijų tarnyba sutinka, kad reikia skubiai imtis medžio tvarkymo darbų, tačiau atramų keisti neketina. (...)


    Kaip sako Zarasų rajono gidas Ramūnas Keršys. medžio būklė akivaizdžiai prastėti pradėjo įrengus naujas atramas šakoms.
    Tos atramos nieko gero nesuteikia tam medžiui, užuot apsaugojusios, tik paspartina jo nykimą. Čia vietos gyventojai praktiškai juokauja, sako: kai kolūkiečiai darė atramas, sako medis atlaikė, kai padarė specialistai, medis pradėjo griūti“, – pasakoja jis. (...)

    Valstybės saugomų teritorijų tarnyba, įvertinusi ąžuolo būklę, sutinka, kad reikia skubiai imtis veiksmų. Anot tarnybos vyriausiosios patarėjos, visų atramų keisti neplanuojama, ketinama labiau sutvirtinti virves, ieškoti ir papildomų būdų medžiui prižiūrėti.(...)
    "Tai šiuo metu mūsų užduotis yra operatyviai padaryti, parašyti techninę specifikaciją“, – komentuoja Valstybės saugomų teritorijų tarnybos atstovė Rūta Baškytė.
    Tuomet bus dar kartą skelbiami viešieji pirkimai šiems darbams atlikti.
    Baiminamasi, kad jei nepavyks visko sutvarkyti, kol sužaliuos ąžuolas, pasekmės gali būti liūdnos. Dėl didesnio svorio šakos dar labiau lūš.

    Stelmužės ąžuolui yra apie 1500 metų, jo skersmuo – 3,5 m, aukštis – 23 m, apimtis prie žemės 13 m (kamienui apimti reikia 8-9 vyrų

    https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenim...gresia-griutis
    Paskutinis taisė Romas; 2024.03.05, 08:52. Priežastis: Įdėtas video kadras

    Comment


      #3
      Tekstinė versija su nuotraukomis

      LRT.lt 2024.03.05
      Senolis Stelmužės ąžuolas – apipintas legendomis, pilnas gyvybės, bet pamažu griūvantis
      Pablogėjus Stelmužės ąžuolo būklei Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcija kreipiasi į specialistus pagalbos.
      Skubiai rengiamasi viešiesiems pirkimams, kad patyrę arboristai įvertintų medžio senolio būklę ir pasiūlytų sprendimus, kaip jam padėtų




      Stelmužės ąžuolas XX a. 6-7 dešimtmetyje

      https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenim...tis#lg=2214590

      Comment

      Working...
      X