Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Nemuno kilpų regioninis parkas. Punios šilas, Birštono bokštas,...

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Punios piliakalnis ir jo aplinka. Miestelis tvarkingas, bet karštą vasaros popietę buvo kaip išmiręs. Pakeliui į piliakalnį, praėjus bažnyčią, stovi koplytėlė.



    Link piliakalnio veda akmenimis grįstas keliukas, prieš gynybinį griovį stovi suoliukai.



    Pats gynybinis griovys iš dalies užpiltas, padarytas keliukas iki piliakalnio.



    Piliakalnio šlaite stovi paminklinis akmuo pilies gynėjams atminti:



    Užlipus ant piliakalnio, atsiveria neaprėpiami toliai. Šlaitas nuo Nemuno pusės labai aukštas ir status:

    Comment


      #22
      15min.lt 2018.11.15
      Dzūkijos ir Nemuno glėbyje – vaizdingoji Punia

      Šios mįslingos vietovės, dar vadinamos Margirio kalnu, patigrapija kartu su senomis kitų Dainavos krašto gamtos ir kultūros vertybių nuotraukomis, taip pat dzūkiškais posakiais puošia 2019 m. stalinį dzūkų kalendorių. Jis tarsi primena, kad ir šiandien verta paturistauti po vieną iš 14 ankstyviausių Lietuvos miestelių – Punią ir jo apylinkes.

      Trylika kilometrų į šiaurę nuo Alytaus, dešiniajame Nemuno krante, įsikūrusi Punia sekmadienį pasitinka ne tuščia ir ne tuščiomis: po mišių šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčia užsidaro , vietiniai išsisklaido, kai kurie pasuka nedidelio turgaus link. Pirma turgaus aikštė, manoma, Punioje atsirado jau XIV ar XV a. XVIII a. miestelio žemėlapyje užfiksuotas gatvių planas išliko iki mūsų dienų. Ir bažnyčia, po gaisrų atstatyta 1863 m., – beveik tokia pati kaip ir prieš pusantro šimto metų. Joje susitinka barokas ir klasicizmo stilius. (...)



      https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...ia-642-1060276

      Comment


        #23
        LRT 2018.10.22
        Unikali Lietuvos vieta, kurios turėtų pavydėti visa Europa
        Į Punios šilą nepateksite nei greitai, nei patogiai, tačiau kartą jame atsidūrę tikrai nesigailėsite – čia nesunku nusikelti 1000 metų į praeitį ir pamatyti, kaip atrodė pirmykščiai Lietuvos miškai.
        Punios šilas įsikūręs 19 km ilgio Nemuno kilpoje ir yra Nemuno kilpų regioninio parko dalis, botaninis-zoologinis draustinis ir gamtinis rezervatas. Kilpos „kaklelis“ – vos dviejų kilometrų pločio, o į pačią kilpą veda vienintelis kelias – tarsi gamta pati būtų nutarusi įrengti savotišką kontrolės postą. Saulėtą spalio popietę prie įvažiavimo į šilą pasitinka mokslininkas ir gamtininkas Žydrūnas Preikša, pažįstantis kiekvieną kvadratinį šilo metrą.

        „Kalbant apie gamtinę Punios šilo vertę būtina pabrėžti, kad Lietuvoje kito tokio miško tikrai nėra. Punią vadinu mažuoju Belovežu – abiejų miškų struktūra yra labai panaši, o kai kuriais atvejais mūsų dar vertingesnė, įvairesnis kraštovaizdis“, – pasakojimą apie unikalią net tik Lietuvos, bet ir Europos vietą pradeda Ž. Preikša.



        https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...pa-642-1048238

        Comment


          #24
          15min.lt 2019.01.29
          Birštone jau kyla aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje
          Visai šalia miesto jau kyla apžvalgos bokštas, kuris bus aukščiausias Lietuvoje ir kuris dovanos nepaprastą reginį – Nemuno kilpų vaizdus.


          Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje jau pastatyta maždaug pusė būsimo bokšto. Jį užbaigus lankytojai galės apžvelgti apylinkes: kelių miestų panoramas, Prienų šilą, o įstabiausią reginį dovanos šiose vietose kilpomis tekantis Nemunas. Birštono bokšto lankytojai galės užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje. (...)

          Parko darbuotoja pasakojo, kad nebuvo taip lengva parinkti vietą, kur statyti apžvalgos bokštą. Buvo ieškoma taško, iš kur tikrai Nemunas matytųsi iš abiejų pusių – kur šio vaizdo neužstotų aukštos atodangos. (...) Planuojama, kad apžvalgos bokštas bus atidarytas gegužės mėnesį.

          Vėliau bus pabaigtas įrengti ir ilgas takas, kuris ves nuo bokšto palei visą Škėvonių atodangą. Šiuo metu takas yra trumpesnis – apie pusės kilometro. Juo nuo kavinės „Seklytėlė“ galima atodanga nueiti iki Karališkosios rezidencijos. „Ir pajausti tą kitokį reljefą, turistavimą – į kai kuriuos kalniukus ne taip paprasta užlipti“, – sakė parko darbuotoja. Šiame take taip pat yra įrengta ir apžvalgos aikštelė. Pabaigus naujojo tako tvarkymo darbus, ši aikštelė bus sujungta su apžvalgos bokštu.

          https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...da-642-1094190

          Comment


            #25
            15min.lt 2019.04.30
            Nemuno kilpų regioniame parke iškilo naujas traukos objektas – belieka sulaukti atidarymo

            Nemuno kilpų regioninis parkas jau šią vasarą atidarys naują apžvalgos bokštą, kuris, tikėtina, pakartos Anykščių medžių lajų tako populiarumą. Nuo aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto lankytojai pagaliau galės išvysti, kaip šioje vietoje rangosi galingasis Nemunas.


            Iki šiol peizažų mylėtojai kopdavo į Balbieriškio atodangą, Birštono ir Punios piliakalnius.
            Labiausiai lankytojus traukiantis objektas šiame parke – Balbieriškio atodanga. Pagrindinė atodangos dalis yra 1700 metrų ilgio ir 40-ies metrų aukščio.


            https://www.15min.lt/naujiena/aktual...o-1007-1138044

            Comment


              #26
              Click image for larger version

Name:	image_86244.png
Views:	243
Size:	266,9 kB
ID:	1731647
              Parašė Romas Rodyti pranešimą
              15min.lt 2019.04.30
              Nemuno kilpų regioniame parke iškilo naujas traukos objektas – belieka sulaukti atidarymo
              Labai gaila, kad tokiuose straipsniuose praktiškai niekada nei įdedamas žemėlapis, nei bent aprašoma žodžiais, kaip iki jo nuvykti.
              Ar teisingai suprantu, kad kalba apie Birštono apžvalgos bokštelį čia:
              Click image for larger version  Name:	birstono_bokstas.png Views:	1 Size:	266,9 kB ID:	1718879
              https://topo.openmap.lt/#t/14/54.60292/24.01403/0/0/
              Paskutinis taisė Romas; 2019.06.28, 08:45. Priežastis: Nuotraukos dydis

              Comment


                #27
                Parašė OpenStreetMap Rodyti pranešimą
                Ar teisingai suprantu, kad kalba apie Birštono apžvalgos bokštelį čia:
                Pažymėta teisingai.
                Tik ten bus ne bokštelis, o aukščiausias Lietuvos bokštas

                Pernai buvau įkelęs Nemuno kilpų regioninio parko temoje žemėlapį iš Regia. lt

                Comment


                  #28
                  Lrt.lt 2019.06.18
                  Iki aukščiausio Lietuvoje Birštono apžvalgos bokšto atidarymo liko tik keli formalumai

                  Birštono apžvalgos bokštas bus su stogeliu ir pratęsia lietuvių gynybinės architektūros tradiciją, primena senųjų medinių Nemuno pilių sargybinių bokštų formą. (...)
                  Bokšto apžvalgos aikštelė bus 45 m aukštyje, o viso bokšto aukštis – 55 m, todėl pasiekti viršūnę be atokvėpio gali būti sunkoka. Lankytojai pailsėti galės šešiose bokšte įrengtose aikštelėse. Bijantys aukščio apžvalgos bokšto architektūra galės pasigrožėti iš šalies, nes prie jo bus įrengta aikštelė.

                  https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenim...eli-formalumai

                  Comment


                    #29
                    Delfis apsilankė dar nepriduotame Birštono bokšte

                    Labai užgarsinta šašlykų, šampūno ir interneto reklama su nedideliais bokšto vaizdų intarpais
                    Aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas netrukus bus atidarytas
                    45 metrų aukštis. 300 laiptelių. Tiek teks užkopti norint pamatyti vaizdą nuo aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto Birštone. Šiuo metu atliekami paskutiniai darbai, o bokštas lankytojams bus atvertas per artimiausias pora savaičių.

                    https://www.delfi.lt/video/aktualijo...70567#mE5q7YQ8
                    Delfi.lt 2019.06.27
                    Delfi žurnalistai užlipo į dar neatidarytą aukščiausią apžvalgos bokštą Lietuvoje: vaizdai gniaužia kvapą
                    Siekiant, kad geriau atsivertų vaizdas į Nemuno kilpas, apžvalgos aikštelės aukštis pakeltas į 45 m. Apžvalgos aikštelėje suprojektuoti ir sumontuoti skaidrių konstrukcijų grūdinto stiklo berėmiaiturėklai, kurie atlaiko 2kN šoninio vertimo jėgą, tai yra, jie iš tiesų labai tvirti ir saugūs. Vaikai ir aukščio prisibijantys lankytojai galės grožėtis gamtovaizdžiu iš tolėliau – turėklai neužstos jiems vaizdo. Lietuvoje tai pirmas apžvalgos bokštas, kuriame sumontuoti tokie skaidrių konstrukcijų turėklai.
                    (...)
                    Medžiagas ir spalvinius sprendimus diktavo bokšto idėja – statyti jį kaip stogastulpį, Pasaulio Medžio simbolį, maksimaliai remtis tradicine architektūra. Todėl šis bokštas kiek primena varpinę ar ant kalvos stovinčios pilies sargybos bokštą. Bokšto išorėje dominuoja natūrali mediena, sukurianti pilkos ir baltos spalvos derinius su šviesia stogo danga. Taip tradicinėje lietuvių architektūroje sendintų tamsių rąstų sienoje šviesdavo baltos langinės ir namus puošdavo valcuoti stogai. Natūralaus maumedžio tašų ažūras veikiamas saulės spindulių ne tik taps atsparesnis mikroorganizmų ir atmosferos poveikiui, bet ir pasidengs sendinto medžio spalvų gamomis nuo pilkos iki saulės nudegintos rudos spalvos – visai kaip tradicinių lietuviškų trobesių rąstų sienos. Be to, maumedžio tašų ažūras gali būti matomas dvejopai, priklausomai nuo žiūrėjimo kampo: vienu atveju jis kiaurai perregimas, kitu – atrodo tarsi aklina siena. Bokštas taip pat turi ir vidinį apvalkalą – šerdį – simbolizuojantį žemės mantiją. Čia buvo neatsitiktinai panaudotas savaime oksiduojantis perforuotas plienas su patinos sluoksniu – šis metalas chemine sudėtimi ir spalva artimas žemės gelmėse stūgsiančiam moliui.






                    https://www.delfi.lt/vasara/naujieno....d?id=81572313

                    Klikbaitinė antraštė apie gniaužiančius kvapą vaizdus.
                    Tačiau tie parodyti vaizdai gana vidutiniškos kokybės - gal net nusileidžia vaizdams nuo Merkinės bokšto, kuris yra pastatytas ne pačioje vaizdingiausioje vietoje. Ir čia upė yra tik vienoje pusėje, o kitur - urbanistiniai Birštono kaminų ir Birštono kaimo peizažai. Arba nevykę fotografai, arba nepasisekė su oru, arba bokštui buvo parinkta ne pati geriausia vieta, pvz. kur nors prie upės vingio .
                    Jau tas dalykas, kad labai daug rašoma apie architektūros simbolius replikas į senųjų pilių architektūrą, atrodo šiek tiek perspausta.

                    Reikės pažiūrėti natūroje, kaip ten yra iš tikrųjų.

                    Comment


                      #30
                      15min.lt 2019.07.14
                      Birštono apžvalgos bokštą užplūdo lankytojai
                      Ketvirtadienį Nemuno kilpų regioniniame parke atvertas aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje jau pirmąjį savaitgalį neatsigina lankytojų. Iš bokšto viršūnės pasižvalgyti po apylinkes norintiems Birštono svečiams tenka (...) apsišarvuoti kantrybe, nes laukiama net pustrečios valandos



                      Nors oficialios statistikos, kiek vienas žmogus praleidžia bokšte, nėra, ją galima numanyti – užlipti į viršų vidutiniškai trunka 7 minutes, tiek pat – nusileisti žemyn ir dar maždaug tiek – pabūti pačiame viršuje. Kaip anksčiau 15min yra sakiusi Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė, bokšte vienu metu galėtų būti apie 40 žmonių. (...)

                      Iš pradžių į bokštą bus galima pakilti nuo 7 iki 22 val. Vėliau jis lankytojams bus atviras visą parą, lankymas nemokamas. Bokštas pastatytas saugomoje teritorijoje, ant Škėvonių gūbrio. (...) Dėl ypatingos vietos patekimas prie bokšto nebus pats paprasčiausias. Kol kas čia yra tik nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė, didesnė – tik planuose.

                      https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...je-642-1174006

                      Delfi.lt 2019.07.15
                      Prie aukščiausio Lietuvoje apžvalgos bokšto plūsta žmonės:
                      Nors gamtos ir puikių vaizdų mylėtojai ketvirtadienį pristatant bokštą buvo įspėti, kad čia verta atvažiuoti kiek vėliau, visų geriausia – darbo dienomis, tačiau vos atidarius objektą į Birštoną sugužėjo būriai laukti nė kiek nenusiteikusių tautiečių. (...) Atvykus prie Nemuno kilpų regioniniame parke pastatyto bokšto, palūkėti nekantruoliams teko didelėje eilėje. Kai kurie čia sekmadienį prastovėjo ir dvi valandas





                      Kiekvienas turi pasirinkimą – pastovėti eilėje valandą ir pamatyti Nemuno panoramą dabar arba keliauti vėliau, kai srautai normalizuosis. Taip pat rekomenduojama bokštą „šturmuoti“ ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis, kuomet tikimasi mažesnio lankytojų srauto. (...)

                      Tuo metu, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, ir pats Birštonas dėl naujojo objekto pilnutėlis žmonių. Kavinėse sunku berasti laisvą staliuką, kurorte tikras keliautų antplūdis.

                      https://www.delfi.lt/vasara/naujieno....d?id=81726377

                      Comment


                        #31
                        Pavyko apsilankyti Punios šile

                        Žemėlapio pagrindas - iš LR saugomų teritorijų kadastro
                        https://stk.am.lt/portal/

                        Artėjant prie Punios šilo atsiveria Nemuno slėnio platumos




                        Kelio RK1110 Alytus - Panemunininkai pabaiga - ties Punios šilu ir Punios girininkija






                        Pusios šilo planas

                        Comment


                          #32
                          Pasakų takas (Punios šilas, Alytaus r.)

                          Apie Punios šilo pradžioje esantį Pasakų taką kažką skaitėme.

                          Nemuno kilpų regioninis parkas. Pažintiniai takai
                          Vos už 8-9 kilometrų nuo Alytaus Punios šilo pradžioje jus pasitinka Pasakų takas.
                          Įėjus medinėmis lentutėmis iškaltu taku į gūdžią girią mediniai įvairių pasakų personažai tuoj pat priverčia prisiminti senas močiutės kadaise sektas liaudies pasakas. Nors šis vinguriuojantis takelis vos 250 metrų, tačiau tos gerosios auros pasikraunama kaip kitur nueitum gal porą kilometrų.

                          https://nemunokilpos.lt/p/pazintiniai-takai
                          15min.lt 2019.01.05
                          15min rekomenduoja: įdomiausios vietos 2019-ųjų atradimams Lietuvoje
                          „Ir reikia nepamiršti, kad ir aplink Birštoną yra daug įdomaus“, – pabrėžia A.Dotas. Arvydas Dotas, kelionių portalo PamatykLietuvoje.lt įkūrėjas Jis išskiria Balbieriškio apžvalgos aikštelę , Punios šilą, jame esantį Pasakų taką, bunkerį

                          https://www.15min.lt/pasaulis-kisene...je-642-1081572
                          Realybėje tas prieš keletą dešimtemčių įrengtas trumputis takas yra gerokai aptriušęs ir labiau primena kai kuriuos NMA finansuotus takus.
                          Gaila, kad beprasmiams NMA finansuotiems projektams buvo ištaškyta daugybė pinigų; kai tokioje puikioje vietoje būtų galima padaryti kažką tikrai vertingo.

                          Comment


                            #33
                            Pasakų takas

                            Žemėlapio pagrindas iš www.mapy.cz

                            Foto 2019.06


















                            Comment


                              #34
                              Pasakų takas
                              Foto 2019.06

                              Takas tęsiasi ir už užvartos


                              Jis išeina į aikštelę prie miško keliukų sankryžos




                              Grįžtame tuo pačiu taku


                              Comment


                                #35
                                Punios šilo pažintinis takas (Alytaus r.)
                                Vertikalios nuotraukos
                                Foto 2019.06






                                Comment


                                  #36

                                  Pajudame gilyn į Punios šilą
                                  Foto 2019.06

                                  Prie visų šoninių kelių yra ženklas "eismas draudžiamas"


                                  Šioje aikštelėje yra Pasakų tako pabaiga










                                  Žemėlapyje ši poilsiavietė pažymėta "P" raide


                                  Kryžkelėje sukame į dešinę

                                  Comment


                                    #37

                                    Žemėlapio pagrindas iš www.mapy.cz

                                    Nuostabus miškas


                                    Nusileidimas į Nemuno slėnį


                                    Čia tie iškirsti medžiai, dėl kurių dabar kyla tiek aistrų, net iki kažkieno noro padaryti visą Punios šilą rezervatu.
                                    Dėl nudžiūvusių medžių aistrų kažkodėl nekyla




                                    Nuoroda į partizanų bunkerį

                                    Comment


                                      #38
                                      Punios šilas. Partizanų bunkerio rekonstrukcija
                                      Foto 2019.06




                                      Kažkur upelio vagoje buvo įėjimas


                                      Įėjimas i bunkerį. Į jį buvo galima patekti tik panėrus po vandeniu







                                      Comment


                                        #39
                                        Click image for larger version

Name:	image_90395.jpg
Views:	417
Size:	236,7 kB
ID:	1899504 Click image for larger version

Name:	image_90396.jpg
Views:	398
Size:	226,7 kB
ID:	1899505 Click image for larger version

Name:	image_90397.jpg
Views:	405
Size:	250,7 kB
ID:	1899506 Click image for larger version

Name:	image_90398.jpg
Views:	392
Size:	287,1 kB
ID:	1899507 Click image for larger version

Name:	image_90399.jpg
Views:	396
Size:	216,1 kB
ID:	1899508 Click image for larger version

Name:	image_90400.jpg
Views:	395
Size:	219,8 kB
ID:	1899509 Click image for larger version

Name:	IMG_20190818_113654.jpg
Views:	163
Size:	219,8 kB
ID:	1899514 Click image for larger version

Name:	IMG_20190818_113654.jpg
Views:	164
Size:	219,8 kB
ID:	1899515
                                        Aukščiausias Lietuvoje - Birštono apžvalgos bokštas.

                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_111612.jpg Views:	246 Size:	236,7 kB ID:	1743018

                                        Buvau apsistojęs Royal Spa rezidence - nuo ten iki iki bokšto apie 500 metrų per Škėvonių girią, labai gražiu, vaizdingu taku palei Škėvonių atodangą


                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_110554.jpg Views:	237 Size:	226,7 kB ID:	1743019


                                        Pažintinio tako stendas

                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_114540.jpg Views:	235 Size:	250,7 kB ID:	1743020

                                        Atėjome apie 10 valandą, buvo ~20 žmonių eilutė. Bokštas atidaromas nuo 7 ryto iki 9 vakaro. Vėliau žadama kad bus paliktas atrakintas visą parą.

                                        Bendra informacija

                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_112554.jpg Views:	236 Size:	287,1 kB ID:	1743021

                                        Nemuno kilpos
                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_113523.jpg Views:	237 Size:	216,1 kB ID:	1743022

                                        Vaizdas į Birštoną
                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_113654.jpg Views:	236 Size:	219,8 kB ID:	1743023

                                        Po pusvalandžio nulipus žemyn eilė jau gerokai pailgėjusi.
                                        ​​​​​​​Piko metu net iki 1,5 valandos žmonės laukia
                                        Click image for larger version  Name:	IMG_20190818_114403.jpg Views:	237 Size:	224,1 kB ID:	1743024
                                        Attached Files
                                        Paskutinis taisė Romas; 2021.07.17, 09:55. Priežastis: Sumažinti dubliai
                                        If a lion could speak, we could not understand him.

                                        Comment


                                          #40
                                          Punios šilas
                                          Visiškai šalia partizanų bunkerio, arčiau Nemuno, auga natūrali ąžuolų alėja.
                                          Įdomiausios Punios šilo vietos vietos nuotraukas paliksiu pabaigai.

                                          Foto 2019.06
                                          Kelias nuo Ąžuolų alėjos link Žaltės slėnio ties Strazdinės kaimu








                                          Rezervato riba pažymėta geltonais užrašais ant medžių




                                          Informacija apie 1997 m. pradėtą kurti Žaltės slėnį





                                          Comment

                                          Working...
                                          X