Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Žemosios Panemunės dvaras, Šakių r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Žemosios Panemunės dvaras, Šakių r.

    Parodytas žemėlapyje.

    Įžanga į dvaro istoriją:

    Dvaras, įkurtas buvusios kryžiuočių pilies vietoje, minimas nuo XVI a. pabaigos. Pilies buvimą patvirtina ir iki 1914 m. vykdyti mėgėjiški kasinėjimai pailgos formos piliakalnyje. Sovietmečiu dvarvietę tyrinėjo archeologas Algirdas Žalnierius.
    Istorikas K. Jablonskis paskelbė 1676 m. inventoriaus surašymą – tais metais prasidėjo dvaro perdavimas kitam šeimininkui. Tuomet jame šeimininkavo Jurgis Jonas Svirskis ir jo žmona Ona Eltisienė Svirskienė. Raseinų seniūnas Juozapas Chrzastovskis Žemąją Panemunę 1677 m. perdavė (ar tarpininkavo perduodant) Andriui Kazimierui Gelgaudui, 1673 m. tapusiam LDK raštininku, o 1685 m. ir 1688 m. - ATR Seimo maršalka, mirusiam 1711 m. Iš inventoriaus surašymo matyti, kad dvare stovėjo naujas nemažas medinis pastatas, dengtas malksnomis, turintis kelis dūmtraukius. Po namu – trys rūsiai. Kitas tvarkingas pastatas buvo skirtas svečiams apgyvendinti. Trečiajame ūkiniame pastate veikė kepykla; buvo jame ir kitų patalpų. Dar dvarvietėje stovėjo dviaukšte klėtis – sandėlis, didelė vežiminė, arklidė, klojimas, tvartai ir daugiau pastatų.


    Rūmų išorė. Pradėta fotografuoti rytinėje dalyje ir eita priešais laikrodžio rodyklę.













    Paskutinis taisė digital; 2023.08.28, 20:37. Priežastis: atkurta 1 nuotrauka
    www.dvylikakedziu.lt

    #2
    Rūmų viduje:










    Ūkiniai pastatai:



    Varteliai:

    Paskutinis taisė digital; 2023.08.28, 20:38. Priežastis: atkurta 1 nuotrauka
    www.dvylikakedziu.lt

    Comment


      #3
      Žiauru, bet varteliai tai nepakartojami
      You might surprise yourself.

      Miestai.net FB

      Comment


        #4
        Beje, neišlindo piktas diedas ir neaprėkė, kad čia privati valda? Nes pats prieš kelias savaites fotografavau ir jau bebaigiant išlindo iš šalimais esančio namo kažkoks vyriškis ir pradėjo aiškint, kad čia privati teritorija. Tuomet paklausiau, kur ženklai? Tai atsakė, kad nepristatys ženklų ant visų šlaitų (nors normalus priėjimas yra būtent per šiuos vartus). Tuomet paklausiau, kodėl netvarkomas ir leidžiama griūti paveldui? Tai pasiūlė man savo pinigus investuot jeigu kažkas nepatinka.
        Išties tai šis yra vienas iš tų dvarų, kuris nepažymėtas jokiais ženklais. Dar prieš kelis metus ir į patį miestelį nebuvo visiškai jokios rodyklės, atsirado berods praeitą vasarą tiktai.
        Užsiiminėju šiek tiek genealogija, todėl šis miestelis įeina į mano tyrinėjimų ratą

        Comment


          #5
          Man pasisekė - to pikto diedo nebuvo namuose. O su palaidais šunimis sutariu geriau negu su žmonėmis To dvaro tyčiniu padegimu vietiniai ir įtarinėja tą žmogelį, kurio aš nesutikau.

          Ten nuotraukoje užfiksuoti metro pločio varteliai, nes tikrieji vartai buvo keli metrai į pietus. Sako, kad žurnalistas ir vienas iš dvaro bendrasavininkių V. Gustainis (I. Semaškaitės knygoje "Lietuvos dvarai" jis klaidingai įvardijamas vieninteliu savininku) bandė iš senųjų vartelių stilizuoti Gedimino stulpus. Nežinau, kaip jam sekėsi, bet norint daug ką galima įžvelgti.
          www.dvylikakedziu.lt

          Comment


            #6
            Parašė ka007
            Tos foto kur paimtos is widaus dwaro pastato tai, laiswai galima buwo iskaityti kaip isi brovima, galima buwo ir nusauti
            komentaras, vertas teisėsaugos organų dėmesio - BK 145 str. 1 d. (grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą).
            www.dvylikakedziu.lt

            Comment


              #7
              Parašė ka007
              Na cia mano dvaras. Ir galiu pasakyti kad atrestauruoti si dalyka yra nelengva taip kaip jums atrodo...
              Jei jau tikrai esi savininkas (kuom labai abejoju ... w ir kitos raidės tekste gal būsi savininkas po kokių 10 metų ...), tai pradžiai gali imtis ir nieko nekainuojančių darbų:

              1. Iškirsti medžius ir krūmus, augančius palei namo sienas, kurie tikriausiai ardo pamatus. Ironiška, bet tokios smulkmenos kelia remonto darbų kainą. O tokiam darbui tereikia tik atsiraitoti rankoves.

              2. Toks aplinkos patvarkymas taip pat gali atbaidyti ir kai kuriuos tyrinėtojus, nes kuo labiau atrodo apleista teritorija, tai tuo labiau ji vilioja ir ne itin gerų ketinimų turinčius asmenis.

              3. Jei nėra jokių tvorų ar ženklų, tai neįmanoma žinoti, kad čia privati valda ir žmonės ten eis ir tu jiems nieko nepadarysi ir tuo labiau yra vaikiška svaidytis grasinimais.

              4. Dvaras tokioj sakyčiau nuošalioj vietoj, tai gal kuo daugiau kultūringos reklamos tuo geriau ???

              5. Reiks įdėti daug darbo norint sutvarkyti pastatą ir patariu žvelgti į tai labai kūrybingai ... mini bravoras, ekologinis ūkis ir pan.

              6. Jei sumastomas toks įdomus projektas ir pan reikia dėti daug pastangų ir domėtis visokiais fondais: tiek ES, tiek Norvegijos ir pan. Be pastangų, nebus ir rezultatų.

              Ir pabaigai. Labai įdomus požiūris. Viskas bus restauruota, bet niekas ten nekels kojos. Matant kiek dabar pasistūmėta ir kokios būklės pastatas, tai belieka tik prisiminti faktą, kad galima už paskutinius pinigus nusipirkti galingą automobilį, bet nebus iš ko į jį pilti kurą.

              Dvarai buvo savotiški kultūros ir bendruomenės taškai provincijos gyvenime.

              Belieka palinkėti sėkmės !
              Propoganda ir penas mintims >>>

              Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
              www.ted.com

              Comment


                #8
                Parašė ka007
                na nemanau kad su wisais sutarti sunimis imanoma, ipac kokiu nepamaitintu gerai pitbuliu, ar taip isdresiruotu. wisai noreciau kad kas I sikna kamnors ikastu ..
                1. Išmok rašyti visas mintis į vieną komentarą, o ne rašyti iš eilės po 4-5 trumpus komentarus.
                2. Gerbk mus (skaitančiuosius) ir lietuvių kalbą - rašyk be klaidų, o jei nesugebi, tai bent pasistenk raides sudėlioti taip, kad būtų įmanoma perskaityti egzistuojantį žodį.
                3. Atsikratyk įpročio vartoti "w" raidę, kurios, gal tau bus staigmena, bet lietuvių kalboje nėra!

                Čia ne šiaip paprastas forumas, kur bet kas rašo bet ką ir bet kaip. Šiame forume renkasi vienas kitą gerbiantys ir turintys ką pasakyti žmonės. Taigi vienas iš kito reikalaujame tam tikros tvarkos, nes norime, kad forumas būtų toks, koks yra, o ne nusiristų iki "delfi komentatorių" lygio.

                Tikiuosi per daug neįsižeidei ir išgirdai mano pastabas. Ačiū.
                www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                Comment


                  #9
                  Na aš irgi nustebau, dvaras visada asociavosi su išsiliavinusiais žmonėmis, kultūros sklaida, o savininkas rašo taip lyg niekada nebūtų žinojęs bendrinių lietuvių kalbos taisyklių, beje žmonės gerai sako, įstatymai nedraudžia Lietuvoje savo kieme išsipjauti krūmų, namui patvarkyti stogą kad nevarvėtų. Beje pyksti kad fotografuoja žmonės tavo sunkaus darbo vaisius betvarkant dvarą...

                  Hmm.. tai gal apsitverk bent žmoniškai, tai nelįs ir nesipiktins.

                  Įžeist nenoriu nieko...
                  DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                  Comment


                    #10
                    As tau turbut neaiskiai parasiau. Siame forume lankosi issilavine, kulturingi, kalba gerbiantys zmones. Nenorime, kad forumas taptu panasus i kitus zemo lygio forumiukscius, todel prasome ir reikalaujame rasyti kulturingai: tiek konteksto, tiek rasysenos prasme. Ir tavo pasakymas ''nepatinka, neskaityk'' yra nei paaiskinimas, nei pasiteisinimas, kodel taip rasai. Kita vertus, irodei, kad esi ne tik neissilavines, bet dar ir storzievis savanaudis, kuris elgiasi, kaip jis nori. Pasiskaityk forumo taisykles.

                    Dar ka noriu pasakyt, kad tave yra uz ka gerbti (vis tik taip). Retas isdristu rizikuot savo nervais ir pinigine ir ant savo peciu uzsikrautu kulturini paveldo objekta. Tai del to esi mums idomus, bet lygiai taip pat, kaip tave gerbiam, prasom atrodyt solidziai, kaip tau ir deretu, esant tokioj situacijoj. P. s., si komentara rasau mobiliuoju telefonu, del to neturiu galimybes rasyti lietuviskomis raidemis.
                    www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                    Comment


                      #11
                      Keista, žmogus tikrai atrodo būtų vertas pagarbos (tikrai apsiimti kultūros paveldo objektą tvarkyti yra drąsus žingsnis), bet kultūros tai nėra visiškai... Aš jam gyvai sakiau, kad bent jau uždėtų įspėjamuosius ženklus, tai jis teisinosi, kad ant kiekvieno kampo nepristatysi. O kiek ten tų kampų yra? Pagrindinis įvažiavimas vienas, nemanau, kad ten tais krūmynais kasnors lipa.
                      O kai pastatas yra akivaizdžiai apleistas, tai niekam ir nekyla minčių, kad jis gali kamnors priklausyti ir rūpėti.
                      O savininkas vietoj įžeidžiančių ir nekultūringų komentarų galėtų pasidalinti savo mintimis, idėjomis, nes šitam forume renkasi ne kokie "vienininkai" (one.lt), o rimti žmonės, kurie turi ką pasakyt, turi ką pasiūlyt, turi ką padiskutuot. Ir nemanau, kad bent vienas čia besilankantis turi kažkokių piktų kėslų į tamstos turtą.
                      Ir apskritai, tai manau net ir gerai, kad tokie objektai yra paviešinami, net jeigu ir savininkas to nenori. Tegu atsako Lietuvos žmonėms į rūpimus klausimus apie tokį objektą. Nes jis yra mūsų visų kultūros dalis ir joks privatizavimas to nepaneigs.

                      Taikos

                      Comment


                        #12
                        Čia yra išsilavinimo ir apskritai siauro pasaulio suvokimo pasekmė. Vargšas šitas dvaras, turintis tokį šeimininką. Dvaras senesnis už žmogų, bet jis negali savim pasirūpint, todėl jaučiasi kaip ne savo noru įvaikintas.
                        www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                        Comment


                          #13
                          Susiruošiau šį rudenį aplankyti Žemosios Panemunės dvarą, kadangi ten prabėgo mano močiutės vaikystė, jos tėtis, mano prosenelis tarnavo pas dvarininka Zaną, vadovavo bravorui, žodžiu buvo labai įdomu pamatyti tas gražias vietas, apie kurias dažnai pasakodavo močiutė. Susodinau i automobilį tėvus ir iškeliavom. Pasiekus dvara, pamatėm apverktiną jo būklę, bet vistiek buvo malonu ten pabūti nors minutėlę. Tačiau musų idilė baigėsi, vos sutikom "savininką". Buvom aprėkti, ko čia bastomės, kas leido ir panašiai, nors jokių užtvarų ar ženklų niekur nebuvo. Atsiprašiau sakydamas, jog norejom tik dvaro pažiūrėti, bet tai nieko nepadėjo. Žodžiu nuotaika buvo sugadinta man ir visiems važiavusiems garbaus amžiaus žmonėms. Kaip matau is forume pasisakancių, ne man vienam taip nutiko. Sakau gal paieškokim paskutinio dvaro savininko provaikaičių ir pasidomėkim ar jiems dvaras neįdomus?

                          Comment


                            #14
                            tai tas "dvarininkas" ir yra paskutiniojo dvaro savininko Gustainio anūkas. Susidūrėme su nemalonia išimtimi.

                            Pažįstu daugelį Lietuvos dvarų savininkų ir apie juos galiu atsiliepti tik gerai arba labai gerai.
                            Paskutinis taisė Beniux; 2009.09.26, 14:57.
                            www.dvylikakedziu.lt

                            Comment


                              #15
                              Na tuomet tik užjaučiu visus ten nukeliausiančius. Beje, o ar Zanas Tadas ir buvo paskutinis savininkas? Kiek zinau jis dar turejo ir sunu Tada. Su Zanais mano proseneliai labai gerai sutare.

                              Comment


                                #16
                                Apie 1892 m. Žemosios Panemunės dvarininkas Abdonas Zanas (gimęs 1849 m.) su trimis partneriais netgi buvo nusipirkę Gelgaudiškio dvarą, bet netrukus jį pardavė. 1901 m. dvarininkaitis Tomas Manas (gimęs 1880 m.) vedė Dūkšto dvarininko dukterį Teresę Daugėlaitę (gimusi 1884 m.), todėl dažnai būdavo ir šiame dvare.
                                Po Pirmojo pasaulinio karo savininkas Tomas Zanas, panemuniečių palankiai vertintas, pasitraukė į Dūkšto dvarą, kuris priklausė okupacinės Lenkijos administracijai. Galutinai Žemosios Panemunės jie neteko 1924 metais.

                                O Tadas Zanas niekada nebuvo Žemosios Panemunės dvaro savininku.
                                Paskutinis taisė Beniux; 2009.09.26, 17:42.
                                www.dvylikakedziu.lt

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Keliavęs Rodyti pranešimą
                                  Susiruošiau šį rudenį aplankyti Žemosios Panemunės dvarą, kadangi ten prabėgo mano močiutės vaikystė, jos tėtis, mano prosenelis tarnavo pas dvarininka Zaną, vadovavo bravorui, žodžiu buvo labai įdomu pamatyti tas gražias vietas, apie kurias dažnai pasakodavo močiutė. Susodinau i automobilį tėvus ir iškeliavom. Pasiekus dvara, pamatėm apverktiną jo būklę, bet vistiek buvo malonu ten pabūti nors minutėlę. Tačiau musų idilė baigėsi, vos sutikom "savininką". Buvom aprėkti, ko čia bastomės, kas leido ir panašiai, nors jokių užtvarų ar ženklų niekur nebuvo. Atsiprašiau sakydamas, jog norejom tik dvaro pažiūrėti, bet tai nieko nepadėjo. Žodžiu nuotaika buvo sugadinta man ir visiems važiavusiems garbaus amžiaus žmonėms. Kaip matau is forume pasisakancių, ne man vienam taip nutiko. Sakau gal paieškokim paskutinio dvaro savininko provaikaičių ir pasidomėkim ar jiems dvaras neįdomus?
                                  Lygiai taip pat ir mano brangiosios prosenelė yra ten gimus, o kai mes domimės šeimos genealogija, tai tiesiog buvo smalsu aplankyti tą dvarą.
                                  Užjaučiu, kad susidūrėte su ta pačia problema kaip ir dauguma.
                                  Niekaip nesuprantu aš to savininko kaip turbūt ir kiti su juo susidūrę.

                                  Comment


                                    #18
                                    Taip atsiprašau, Tomas. Tiesiog sumaišiau vardus.Ir sūnus buvo Tomas. Kiek žinau jis ta dvarą pralošė Varšuvoje ir nusišovė (tėvas). Beje kas ten esate buvę, gal žinot kuriame tiksliai pastate buvo bravoras? Aš tik spėju, kad vieno aukšto raudonų plytų (panašus i ferma), kuris atokiau nuo dvaro, o per keliuka stovi dviaukštis raudonų plytų mūras.

                                    Comment


                                      #19
                                      Bravoro pastatas neišliko.

                                      Beje, būtų įdomu sužinoti, kuomet Tomas Zanas (tėvas) nusišovė? Čia gal apie kažkurį kitą Tomą Zaną kalbama?

                                      Mano minimo Tomo Zano (1876 - 1950; kitais duomenimis g. 1880) tėvas buvo Abdonas (g. 1849), o sūnus Tomas (1902 - 1989) . Nė vienas iš šių Tomų Žemosios Panemunės dvaro nepralošė. Iki Zanų dvarą valdė Fergissai - jų dukterį Jadvyga Fergis 1870 m. vedė minėtasis Abdonas Zanas. Galbūt, žmonės kažką painioja, nes atmintis irgi neamžina.
                                      Paskutinis taisė Beniux; 2010.05.05, 09:56.
                                      www.dvylikakedziu.lt

                                      Comment


                                        #20
                                        Tomas Zanas vyresnysis su žmona Terese Daugėlaite (1884 - 1945):




                                        Tomo Zano vyresniojo laiškas:




                                        Tomas Zanas jaunesnysis:




                                        Tomas Zanas jaunesnysis, jo sesuo Helena ir motina Teresė Daugėlaitė:




                                        Tiesa, Tomo Zano vyresniojo (1876 - 1950) seneliu buvo garsus lenkų poetas Tomas Zanas (1796 - 1855), tačiau ir šis nenusišovė, o mirė nuo smegenų uždegimo. Pridedu jo portretus:



                                        Paskutinis taisė digital; 2023.08.28, 20:48. Priežastis: atkurtos nuotraukos
                                        www.dvylikakedziu.lt

                                        Comment

                                        Working...
                                        X