Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Staškūniškio dvaras, Širvintų r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Staškūniškio dvaras, Širvintų r.

    Staškūniškio dvaras yra nutolęs apie kilometrą nuo Zibalų (prie Širvintų - Šešuolių plento)
    Atrodo, kad tai yra seniausia Lietuvoje išlikusi medinė dvaro sodyba
    Informacijos apie šį dvarą yra nedaug. Gūglėje yra nuorodos į porą nuotraukų feisbūke ir pikasoje bei į kelis straipsnius apie blogą dvaro būklę.

    LR Vyriausybės 1993-05-27 nutarimas Nr.369 "Del buvusių dvarų ir palivarkų paminklinių sodybų apsaugos"
    6. Kai kurioms buvusių dvarų ir palivarkų paminklinėms sodyboms, atsižvelgiant į etaloninę jų vertę, išlikimo laipsnį ir reikšmę Lietuvos istorijai ir kultūrai, nustatomas individualus apsaugos ir naudojimo reglamentas.

    Širvintų rajonas:
    Bartkuškio AtV-662, IP-739 At, gamt. v. - 144
    Čiobiškio AtV-659
    Gaidelių IP-741 At Juodiškių IP-744 At
    Narvydiškio gamt. v. - 146, IP-751 At
    Staškūniškio IP-755 At
    Šešuolėlių I AtV-860, IP-756 At, gamt. v. - 149
    Šešuolėlių II IP-757 At

    http://www.kpd.lt/lt/node/391

    Vienintėlis Staškūniškio dvaras Kultūros paveldo komisijos rekomendacijose susilaukė atskiros eilutės
    LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖS KULTŪROS PAVELDO KOMISIJOS SPRENDIMAS
    DĖL KULTŪROS PAVELDO APSAUGOS VILNIAUS APSKRITYJE
    2010 m. rugsėjo 24 d. Nr. S-8(162)

    Bloga yra dvarų sodybų fizinė ir kraštovaizdinė būklė. Išlieka šio kultūros paveldo nykimo ir fizinės būklės blogėjimo tendencijos. Kultūros paveldo departamentas bei savivaldybės nesiima veiksmingų priemonių neprižiūrimų ar neūkiškai laikomų dvarų sodybų apsaugai užtikrinti, priežiūrai pagerinti ar fizinei būklei stabilizuoti (...) Staškūniškio ir kt..
    Neužtikrinta savivaldybėms ar privatiems asmenims priklausančių (...), Staškūniškio (Širvintų r. sav.); (...) ir kitų dvarų sodybų ar jų liekanų apsauga. Atskiri autentiški jų pastatai nesaugomi, neprižiūrimi, deginami ar kitaip naikinami, žalojami, vagiami vertingi, autentiški jų elementai ar dalys.

    3. Rekomenduoti Kultūros paveldo departamentui:
    (...) 3.9. Imtis priemonių ir teisės aktų nustatyta tvarka surašyti privalomus nurodymus bei kultūros paveldo apsaugos pažeidimų protokolus juridiniams ir fiziniams asmenims dėl (...) Staškūniškio (...) ir kt. dvarų sodybų apsaugos užtikrinimo

    5. Rekomenduoti savivaldybėms:
    (...)
    5.4.1.1. Širvintų r. sav. kartu su Kultūros paveldo departamentu imtis veiksmingų priemonių dėl Lietuvos seniausios išlikusios medinės Staškūniškio dvaro sodybos išsaugojimo, priežiūros, tyrimų, inventorizavimo, apskaitos, tvarkymo bei panaudojimo.

    http://tar.tic.lt/Default.aspx?id=2&...1-46805CC9739F


    Diena. lt 2010-11-01
    Lukas Miknevičius
    Šių laikų Lietuvos dvarininkai neišgali prikelti dvarų
    (...) Kultūros paveldo departamentas skaičiuoja, kad buvusios Vilniaus apskrities teritorijoje iš viso yra išlikę apie 40 dvarų. Patys vertingiausi – Užutrakio, Lentvario, Trakų Vokės, Kairėnų ir Sluškų dvarai. Liūdniausia padėtis – Abromiškių, Bartkuškio, Šumsko, Nemenčinės Raudondvario, Staškūniškio, Baltosios Vokės dvaruose.

    Šie istoriniai statiniai baigia sugriūti. Kultūros paveldo departamentas nebepuoselėja didelių iliuzijų, kad šie dvarai kada nors bus restauruoti. "Niekas šiomis sunkiomis sąlygomis nereikalauja dvaro remontuoti, restauruoti, išblizginti. Kultūros paveldo departamentas viso labo siekia, kad vertingi statiniai nesugriūtų nuo lietaus, šalčio, sniego, būtų apsaugoti nuo plėšimo", – teigė departamento vadovė D.Varnaitė.

    http://www.diena.lt/dienrastis/tema/...i-dvaru-308010
    Paskutinis taisė Romas; 2011.11.07, 20:39.

    #2
    Ūkiniai dvaro pastatai






    Paskutinis taisė Romas; 2011.11.06, 21:37.

    Comment


      #3
      Foto 2011.08












      Comment


        #4
        Šoninis fasadas


        Comment


          #5
          1993 metais buvo numatyta Staškūniškio dvarui nustatyti individualų apsaugos ir naudojimo reglamentą.
          2011 metų pavyzdžio individualaus saugojimo "reglamentas"


          Paskutinis taisė Romas; 2011.11.07, 22:11.

          Comment


            #6
            Staškūniškio dvaro stebėsenos ataskaita

            Labai įdomi pilių ir dvarų asociacijos iniciatyva

            http://www.dvarai.lt/stebesena/6/


            AIŠKINAMASIS RAŠTAS
            Staškūniškio dvaro sodyba – XVII a. II p. - XIX a. II p. – kompleksiškai išlikęs, vienas seniausių ir daugiausiai autentiškų vertingųjų savybių išsaugojęs medinių statinių ansamblis Lietuvoje. Ši sodyba pasirinkta kaip vienas vertingiausių ir problematiškiausių: medinis dvarų paveldas – viena sparčiausiai nykstančių paveldo rūšių Lietuvoje – pavyzdžių. Išlikę mediniai sodybos statiniai: ponų namas, koplyčia, kalvė, svirnas, kumetynas. Sodybą supa parkas su vaismedžių sodu. Dvarininko name dar gyvena kelios šeimos, kiti pastatai, parkas apleisti ir nenaudojami.
            Nepaisant dvaro sodybos unikalumo, dabartinė jo būklė yra kritiška. Valdytojas ir gyventojai neatlieka priežiūros darbų, dalis butais padalinto dvaro patalpų yra apleistos ir negyvenamos.
            Statinių būklė sparčiai blogėja, tai gali lemti šio unikalaus komplekso visišką sunykimą, todėl būtina pritaikyti visas įmanomas apsaugos priemones, kurios pagerintu esamą statinių būklę, arba nors užfiksuotu šį unikalų architektūrinio paveldo palikimą.
            ARCHTEKTŪROS ISTORIJA

            http://www.dvarai.lt/stebesena/6/pdf/3.pdf

            Comment


              #7
              Staškūniškio dvaro ponų namas, jo statybą architektūros specialistai datuoja XVII a. pabaiga arba XVIII a. pradžia. Stogas ir prieangis yra vėlyvi, XIX a. vidurio ar net XIX a. pabaigos statybos. Namas dar nesenai buvo gyvenamas, nepriklausomybės metais dvare įsikūrė socialiai remtini žmonės. Dabar pastatas tuščias, užkaltos durys. Dvaro rūmų planas ir interjero detalės – retas chrestomatinis XVII–XVIII a. vidutinių medinių dvaro rūmų architektūros bei buities pavyzdys, savo įvairumu bei autento gausa prilygstąs muziejui. Koplyčios, ūkinių pastatų sienos ir pamatai irsta, stogai linksta, statiniai smenga į žemę. Dvaro pastato langai dengti celofano plėvele ir skudurais, pro atviras duris vėjas į vidų pusto sniegą. Dvaras skendi skurde ir ardančiame laikmečio liūdesy. Kultūros paveldo departamentas nebepuoselėja didelių iliuzijų, kad šis, kaip ir dar keli Vilniaus apskrities dvarai, kada nors bus restauruoti. Pastatai pasmerkti sunykimui. http://www.vilnijosvartai.lt/vietoves/staskuniskis/













              Comment


                #8
                XIX a. statyta Staškūniškio dvaro koplyčia uždengta gaubtu, bet ar tai ilgai apsaugos nuo sunykimo







                Ūkiniai pastatai baigia sugriūti







                Galima iškelti klausimą, kodėl niekas dvaro nenuperka, kodėl tokių neatsiranda, galbūt atbaido paveldosaugininkų sukurtos pastatų atstatymo taisyklės ir kitos biurokratinės kliūtys.

                Comment


                  #9
                  Tas pats komentaras - siūlau jokiu būdu nenaudoti part.lt. Pvz., kaip ten dingsta nuotraukos - https://www.miestai.net/forumas/foru...39#post1705839

                  Comment


                    #10
                    Artimiausiu metu vėl bus bandomas parduoti: https://www.evarzytynes.lt/evs/pages...&number=203870

                    Comment


                      #11
                      Parašė cuba.. Rodyti pranešimą
                      Artimiausiu metu vėl bus bandomas parduoti: https://www.evarzytynes.lt/evs/pages...&number=203870
                      Už dyka tokius pastatus Lietuvoje reiktų dalyti, bet su sąlyga, kad pastatai bus išsaugoti ir restauruoti, o dabar stovės tol kol sugrius.

                      Comment


                        #12
                        Bernardinai.lt 2023.12.10
                        Seniausia Lietuvoje išlikusi medinė dvaro sodyba – Staškūniškio dvaras
                        Staškūniškio dvaro rūmai – seniausias iki mūsų dienų išlikęs medinis ponų namas. Dabar pastatas atrodo skurdžiai ir varganai, bet anksčiau buvo labai gražus ir puošnus dvaras. Pagal Arimertos Vojevodskaitės tyrimus, pastatas galėjo būti suręstas po 1686 m., kai šį dvarą iš Skorulskių perpirko Livonijos stalininkai Samuelis Šadurskis ir Kotryna Daumontaitė-Siesickaitė-Šadurskienė.
                        Manoma, kad būtent šie šeimininkai suformavo dvaro valdos masyvą ir pastatė šią sodybą. Nors dvaras minimas jau nuo XV a., šis ponų namas suręstas valdant būtent Šadurskiams. Tais laikais jis buvo kur kas gražesnis, didesnis ir puošnesnis, dabar jo būklė labai prasta. (...)

                        Staškūniškio dvaras. Dalės Puodžiukienės asmeninio archyvo nuotrauka


                        Dvarininkai turėjo jiems priklausančių miškų plotų, todėl galėjo sau leisti išsirinkti pačius geriausius medžius ir juos ruošti statybai pagal visas to meto technologijas. Galbūt dėl to šis Staškūniškio dvaro statinys taip ilgai išsilaikė, nors labai ilgą laiką buvo neprižiūrimas. Iš pradžių dvaras buvo labai gražus ir išpuoselėtas, bet vėliau darėsi vis mažesnis, smulkesnis. Pastatas taip pat buvo keičiamas, laikui bėgant mažėjo ir jo didybė. Tai natūrali pastato evoliucija. Kiekvienas savininkas per kiekvieną laikotarpį ką nors pakeičia. (...)

                        Staškūniškio dvaro langai tais laikais, XVII a., buvo labai dideli. Stiklas tuo metu buvo labai brangus, todėl, norint taip įstiklinti langus, reikėjo turėti itin daug turtų. Tokie langai išduoda, kad tai galėjo būti XVII a. antrosios pusės pastatas – būtent šiuo laikotarpiu Lietuvos dvarų sodybas pasiekė naujos tendencijos, kurių viena ir buvo dideli prancūziško tipo langai su apatine palange arti grindų. Dabar langai įstatyti rėmuose ir turi langines, o baroko laikotarpiu jie buvo įmontuojami tiesiai į staktą – toje vietoje, kur buvo dedami langai, buvo įstatomas statramstis. Langai atsidarinėdavo į išorę. Prancūziški langai buvo iki pat žemės, tačiau Lietuvoje architektūrą stipriai veikia klimatas, todėl apsaugant langus nuo sniego reikėjo bent šiek tiek juos pakelti. (...)
                        Prabangos pastato viduje dabar nebėra, bet XVII a. čia buvusi didžioji salė turėjo būti pati puošniausia. XVII a. antrojoje pusėje lubos buvo medinės, dekoruotos įvairiais piešiniais, sentencijomis. Grindys būdavo iš didelių medinių lentų suformuotas parketas. Priemenėje galėjo būti plytų arba storų lentų grindys. Salėse ir geruosiuose kambariuose buvo parketas, o paprastesniuose kambariuose – lentų grindys. Sienos buvo tinkuotos arba tapetuotos audiniais. Mados diktavo, kaip ką reikėjo puošti, todėl interjerai nesiskyrė nuo mūro rūmų, skyrėsi tik medžiagiškumas.

                        Staškūniškio dvaras. Kosto Kajėno videomedžiagos kadras


                        https://www.diena.lt/naujienos/lietu...augoma-1120875

                        Comment


                          #13
                          BNS / Diena.lt 2023.03.08
                          Staškūniškio dvaro sodyba Širvintų rajone paskelbta valstybės saugoma
                          Kultūros ministras valstybės saugomu paveldo objektu paskelbė Širvintų rajone esančią Staškūniškio dvaro sodybą. Sodyba žymi tuo, kad centrinis jos pastatas – ponų namas – yra seniausias šalyje išlikęs medinis gyvenamasis dvarų rūmų pastatas.


                          Tyrimų duomenimis, jis galėjo būti suręstas XVII amžiaus pabaigoje, kai šį dvarą įsigijo Livonijos stalininkai Samuelis Šadurskis ir Kotryna Daumontaitė-Siesickaitė-Šadurskienė. Pagal ministro įsakymą, sodyba yra regioninio reikšmingumo lygmens. Ją sudaro ponų namas – dvigaliai mediniai rūmai su centrine priemene, virš kurios yra mansarda, – koplyčia, svirnas ir parko fragmentai. Šis objektas turi būti saugomas viešajam pažinimui ir naudojimui. (...)

                          Kultūros registro duomenimis, XIX amžiaus viduryje Staškūniškio dvaras buvo vidutinio stambumo ūkis, kuriame vyravo pieno ūkis ir sodininkystė, gerai išplėtota žemdirbystė, auginta daug bulvių, užveisti dideli sodai. Šiuo metu Širvintų rajono savivaldybei priklausančio dvaro būklė labai prasta, jis apleistas, statiniai smenga į žemę, parkas užžėlė krūmais ir nevertingais medžiais.

                          https://www.diena.lt/naujienos/lietu...augoma-1120875

                          Comment

                          Working...
                          X