Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Paežerių dvaras, Šiaulių r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Paežerių dvaras, Šiaulių r.

    Visą laiką galvojau, kad apie šį puikų dvarą forume yra atskira tema, bet jos ... neradau. Atsiprašau, jei temą kartoju.



















    Paskutinis taisė digital; 2023.08.12, 18:00. Priežastis: atkurtos nuotraukos
    www.dvylikakedziu.lt

    #2
    Gerai išsilaikęs, turi kokius šeimininkus?
    ______________
    The Division Bell

    Comment


      #3
      Kodėl tu visuomet klausi apie tuos šeimininkus?

      Nori "teisingai" perdalinti? Yra tie šeimininkai, nors jie savotiški - savivaldybė. Anksčiau priklausė cukraus fabrikui.
      www.dvylikakedziu.lt

      Comment


        #4
        1974

        Comment


          #5
          Įspūdingas dvaras, kurį išvysti pasiseka tik nedaugeliui: kas slypi anapus „uždraustųjų“ vartų?
          Bevaikštant po kadaise karietas ir Žemaitijos dvarininkus regėjusį kiemą, tampa aišku, kad gražiausias rūmų fasadas pasirodo čia, o ne nuo kelio pusės. Kieme visu dailumu atsiveria rūmų bokštas, kolonomis puoštas prieangis, baliustrados su bokšteliais ir, žinoma, romantiška Paežerių ežero panorama.

          Graži ledynmečio suformuota vietovė nuo seniausių laikų įėjo į vieno didžiausių Žemaitijoje Dirvėnų valsčiaus sudėtį. XVII a. viduryje Dirvėnų dvaras su kaimais ir palivarkais atiteko Nagurskių giminei, kuri jį valdė iki pat 1940 m.

          Besidomintieji istorija šią pavardę turėtų pažinti, mat Nagurskiai buvo labai įtakingi ir galingi Žemaitijos bajorai, vėliau paveldėję ir Kurtuvėnų dvaro valdas. Ne veltui jie laikomi vienais turtingiausių tuometinės Lietuvos žemvaldžių.

          1902 m. Paežerių palivarkas su 725 ha žemės valda atiteko Zigmantui Nagurskiui (1862–1938 m.), kuris su žmona Ana Ciundzievska (1874–1963 m.) čia susikūrė tikrą rojaus kampelį. Būtent jų atvykimas ir lėmė savarankiškos dvaro sodybos atsiradimą.

          Nagurskiai ant Nelindos ežero kranto (dabar geriau žinomo Paežerių vardu) pastatė naujus rūmus, prie jų žaliavo retais medžiais garsėjantis parkas. Nuostabu, kad kai kuriuos didingus galiūnus galima pamėginti apglėbti ir dabar.

          1940 m. Paežerių dvaras buvo nacionalizuotas. Po to dvaro sodyba priklausė tarybiniam ūkiui, taip pat čia gyveno ir kelios darbuotojų šeimos. Vėliau dvare įsikūrė Pavenčių cukraus fabriko poilsio bazė.


          Comment

          Working...
          X