Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas Šiauliuose

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Tadas Cern
    replied
    Antradieni vyksiu į Šiaulius miesto savivaldybėjė pristatinėti Ch. Frenkelio fabriko renovacijos projekto. Kelias nuotrupas galima pamatyti čia:

    http://www.a-p.lt/Frenkelio_Fabrikas_04
    http://www.a-p.lt/Frenkelio_Fabrikas_01
    http://www.a-p.lt/Frenkelio_Fabrikas_02
    http://www.a-p.lt/Frenkelio_Fabrikas_03

    Viso šito pristatymo tikslas tik sukelti diskusiją.

    Komentuoti:


  • vt.sl.
    replied
    labai šaunios nuotraukos, gaila, kad paveikslėlyje negali pajusti dvasios, kuri apima kūną kai vaikštai toje vietoje... kažkada ten buvo tikrų tikriausia lengvosios pramonės imperija ir tikrai būtų šlykštu užstatyti ją visokiom, kaip bronius minėjo, stekliaškėm.

    Komentuoti:


  • daivarass
    replied
    o gal zinote kokia veikla budavo vykdoma pastate kuris 2008 dege??

    Komentuoti:


  • bronius
    replied
    Jei sugalvotų nugriauti tą fabriką ir pastatyti kokią "modernią" stekliaškę, būtų tragedija... Didžiulė miestui ir šaliai, o iš dalies ir man pačiam, nes senelis daugelį metų dirbo "Elnio" fabrike, taip pat esu dalyvavęs tetos vestuvėse, kurios vyko šio fabriko kažkurioje salėje apie 1974 metus.

    Komentuoti:


  • KalmarasChajamas
    replied
    pernai SIKON prisimenant...

    http://www.sikon.lt/2006/lt/vaisiai.html

    http://s68.photobucket.com/albums/i23/sikonas/

    Komentuoti:


  • vytauc
    replied
    Ačiū labai, Karoli !
    Išties įdomu- tai buvo vienas iš mano planuotų "kadanors ateity" reportažų, bet matau, kad reikalo nebėra- labai puikiai visks nufotografuota ir nupasakota

    Reikia turėti omeny, kad Frenkelio fabrikas yra vienas iš nedaugelio Lietuvoje gerai išsilaikiusių XIXa. industrinių pastatų.

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Daugybę kartų teko pravažiuoti pro šalį, bet tik dabar atkreipiau dėmesį, kad šv. Pijaus X kunigų brolija yra įsikūrusi buvusioje sinagogoje.

    Komentuoti:


  • Karolis!
    replied
    Sinagoga

    1907 metais Chaimas Frenkelis prie fabriko, vietoj buvusios medinės, pastatė dviejų aukštų mūrinę sinagogą. Pirmame pastato aukšte buvo patalpos skirtos melstis vyrams, antrame – moterims. Pusrūsyje įrengtas butas sinagogos tarnui, kuris tvarkė ir prižiūrėjo pastatą, kvietė žydus į pamaldas. Sinagoga buvo skirta fabriko darbininkams, tačiau švenčių metu čia susirinkdavo žydai iš aplinkinių kvartalų, net iš Šimšės rajono. Po 1941 m. nacionalizacijos, pritaikant sinagogą sporto salei, buvo pakeistas vidaus patalpų planas, užmūryta dalis langų, sunaikintas altorius (aron kodešas), cokoliniame aukšte įrengtos buitinės patalpos. Beveik nepakito tik pastato išorės vaizdas. Tai išlikusi vienintelė sinagoga Šiauliuose su būdingomis sinagogų architektūrai formomis.









    Ch.Frenkelio vila

    Pastatas statytas 1908 m., kaip nurodo data vėjarodėje. Pastatas priklausė odų fabriko savininkui Chaimui Frenkeliui ir buvo statomas jo sūnums, kaip gyvenamasis namas. Po pirmojo pasaulinio karo gyvenamąjį namą, kaip ir fabriką, paveldėjo Jokūbas Frenkelis. 1920 m. dalį gyvenamojo namo jis atidavė Žydų gimnazijai, kuri veikė iki karo. Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, 1944 m. šiame name, jis išliko nesugriautas, įsikūrė sovietinės kariuomenės karo ligoninė, kuri veikė iki 1993 m. rugpjūčio mėn. Šiuo metu pastatas priklauso Šiaulių “Aušros” muziejui. Šis pastatas, tai XX a. pradžios moderno, kai kur vadinamo secesija, laikotarpio namas. Namo kompozicija pagrįsta poriškumu, atrodo, kad suglausti namai dvyniai. Vidinėje teritorijos dalyje yra iš dalies išlikęs parkas. Jo centre stovi puošnus fontanas-baseinėlis.





    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Dėkui. Su įdomumu peržiūrėjau. Mūsų pramoninis paveldas.

    Komentuoti:


  • Buvęs "Elnio" odų ir avalynės fabrikas Šiauliuose

    1879 Ukmergės amatininko Chaimo Frenkelio Įsteigta odos dirbtuvė Šiaulių miesto pietinėje dalyje prie Panevėžio kelio (dab. Vilniaus gatvė) greitai išsivystė į stambų fabriką. 1890 gamykloje įrengtos garo mašinos.
    XIX a pab. pakito miesto vaizdas. Ėmė ryškėti industrinis peizažas – geležinkelis, fabrikų pastatai su kaminais ir pan. Tuo laikmečiu Ch. Frenkelio odų fabrikas išsiskyrė modernumu ir tapo didžiausiu visoje Rusijos imperijoje odų fabriku, išgarsino Šiaulių miesto vardą Europoje, kadangi eksportavo odas į Pabaltijį, Lenkiją, Centrinę Rusiją, Prancūziją.

    Šalia fabriko 1908 pastatytas moderno (secesijos) stiliaus gyvenamasis namas – Ch.Frenkelio rūmai. Karo metu (1914-1918) fabrikas nukentėjo, buvo išgrobstyti įrengimai, žaliavos, Ch.Frenkelio rūmuose, nebuvo sugriauti, juose veikė karinis štabas.
    1920 fabrikas vėl pradėjo veikti. Įmonės teritorija užėmė 100000 kvadratinių metrų plotą, kuriame buvo apie 60 įvairaus dydžio pastatų.
    1927 m. Frenkelio odų gamyklos komplekso patalpose įsikūrė avalynės fabrikas „Batas“, kuris per trumpą laiką užkariavo beveik visą Lietuvos avalynės rinką. Dar vėliau fabrike dirbo „Elnio“ įmonė.



































Working...
X