Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Architektūros paveldo politika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Parašė googleLT Rodyti pranešimą

    Beveik niekam tas NMC nerūpi, nors ir Kuala Lumpur beveik tą patį pamatai. Dauguma žiūri būtent į senamiestį ir Vilniaus gamtą. Kaip jūs nesuprantate, jog miestą supanti gamta yra vienas iš svarbiausių bruožų, kuris jį išskirianti iš kitų miestų. Jei matai tik pastatus visi jie tampa vienodi, o pastatai su augmenija jau įdomu ir gražu. Vos tik užlipi į gedimino kalną iškart akys krypsta į medžių ir kalvų apsuptą Misionierių bažnyčią. Na ir šatrijos kalnas yra toli gražu ne tokioje pasiekiamoje vietoje.
    Nežinau ar pastebėjai, bet šiame forume turbūt nerasi bakužių mylėtojų, o daugumai NMC yra vienas iš kertinių rajonų Vilniuje.
    Tai, kas įprasta ar gražu kolūkiečiui, nebus priimtina miestiečiui. Tai yra ABC, kurią matyt jau esi supratęs.
    Visos šios bakuzės, nupiepę beverčiai ir miestui nepritaikyti medžiai bei visos sovietinės liekanos Vilnių daro bjariu rytų Europos miestu. Jei tau tai UNIKALUMAS Iir IŠSKRITINUMAS, man liūdna. Vadinasi, kolūkis iš galvos nedingo.
    NMC - priešingybė to, kas vyksta talibanų, fanatiškų gamtos ir medinių bakužių mylėtojų galvose.

    Nepamiršk: Vilnius sostinė. Ne Vienis, Žiežmariai ar dar kažkas.

    Comment


      #22
      Parašė D_P Rodyti pranešimą
      Nepamiršk: Vilnius sostinė. Ne Vienis, Žiežmariai ar dar kažkas.
      Tai būtent Vilnius yra sostinė ir turime gerbti jos istoriją bei vengti visur pristatyti įvairių neišvaizdžių naujadarų.
      Augau Vilniuje, nepriklausomoje Lietuvoje, niekada neteko susidurti su kolūkiais, tėvai taip pat miestiečiai. Nežinau kaip kažkoks kolūkis būtų galėjęs man į galvą ateiti... Gal todėl neturiu jokių įvairių nepagrįstų fobijų seniems pastatams, priešingai nei dauguma šio forumo dalyvių? Daugumoje senų, net ir apšiurusių pastatų įžvelgiu neįprastą grožį, žinau, jog įmanoma juos gražiai sutvarkyti. O saulę uždengiantys, nežmogiško mastelio dangoraižiai visur man labai panašūs, tai yra bokšteliai ir tiek.
      Paskutinis taisė googleLT; 2018.06.13, 15:32.

      Comment


        #23


        Viena yra mylėti bakūžę ir tame aš nieko per daug blogo nematau. Bet kame matau blogo, kad vien dėl to, kad stovi kažkokia bakūžė, aplinkui 5 km. spinduliu negali būti niekas statomas, nes 'sugadins horizontą'. Aš to nesuprantu, o tu kol kas nesugebi to paaiškinti, nes su planais stoties rajone iš tavo pusės buvo konkrečiai toks atvejis.

        Comment


          #24
          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
          Bet kame matau blogo, kad vien dėl to, kad stovi kažkokia bakūžė, aplinkui 5 km. spinduliu negali būti niekas statomas, nes 'sugadins horizontą'. Aš to nesuprantu, o tu kol kas nesugebi to paaiškinti, nes su planais stoties rajone iš tavo pusės buvo konkrečiai toks atvejis.
          Niekada neminėjau, jog stotis uždengs kažkokį namelį, ar iš namelio bus blogas vaizdas į stotį, nežinau apie ką jus čia kalbate. Medinių namų išsaugojimo tema ir vaizdo tema yra atskiros.
          Paskutinis taisė googleLT; 2018.06.13, 18:13.

          Comment


            #25
            Parašė googleLT Rodyti pranešimą

            Niekada neminėjau, jog stotis uždengs kažkokį namelį, ar iš namelio bus blogas vaizdas į stotį, nežinau apie ką jus čia kalbate. Medinių namų išsaugojimo tema ir vaizdo tema yra atskiros.
            Isskirkime viena syki du dalykus.

            Pirma, tai, kad tu situacija vis vertini per ta prizme : "ka pagalvos turistas", "ko atvaziuoja paziuret turistas" ir 17-ta karta tu vis kartoji "kad jokiam turistui neidomus tas musu NMC". Ir as pritariu - nei vienas turistas tikrai samoningai nevaziuoja i ta NMC. Cia vienareiksmiskai. As buvau ir Amane ir Palestinoj ir Tokijuje ir mano svarbiausias tikslas is tu kelioniu tai "pajaust, kuom kvepuoja tie zmones, tas miestas ar ta salis". Manau, daug turistu turi panasu tiksla. Kai buvau Neapoly, man idomi detale buvo gyvai pamatyt padziautus skalbinius ant sniuru tarp namu. Stebet, kaip vietiniai gyventojai vakarais balkonuose garsiai kalba telefonu su savo pietietisku akcentu ir t.t. Kai buvau Norgej, i Oslo centra net nesukom, pasidarem reisa aplink fiordus. Galima ilgai cia plestis apie kiekviena sali ir jos privalumus. Galbut Tokijuje nori nenori teko ziuret i dangoraizius, taciau ir tai tebuvo tik viena is daugelio dalyku, kuriuos norejau ten pamatyt. N kartu buvo idomiau stebet pacius zmones, kaip jie lenkiasi dekodami, sypsosi, kokie mieli. Todel esu tikras, kad tas swedankas ar misionieriu sodo ansamblio "suniokojimas" cia uzima tik extra menka dali turisto susidomejimo. Na nebent jis gerai pasikaustes istorikas, menotyrininkas ar architektas.

            O kitas dalykas - tai tie visi siukslynai ir sabakstynai, pro kuriuos slykstu pravaziuot ir pats jauties slykciai gyvendamas ir kvepuodamas sovietmeciu. Cia tas pats kas aiskintum, jog i trobeles palepe patogiau lipti kopeciom, o ne liftu, o masina laikyti po langais, o ne pozeminiame parkinge, o mediniai kiauri langai su senu viengubu stiklu yra geriau nei nauji 5-iu kameru plastikiniai. O i darba geriau vaziuoti is Nemencines su VAZ2101, nei pestute pereit per Baltaji tilta.

            Visi tie apsilankantys japonu turistai, anyway, sudaro smulkia dali musu bvp, todel pirmiausia koncentruokimes ties savo poreikiais, pirmiausia, kad mums patiems butu jauku ir patogu cia gyvent. Kai buvau studentas, mano svajoniu svajone buvo gyvent ir dirbt centre Trumpinant, butent mes, gyventojai, o ne turistai yra numeris vienas miestui ir tam reik suteikt visas galimybes. Jau tiek pridiskutuota, kad nebesinori kartotis.

            O juk yra ir tipas zmoniu, kurie visko gaili ismest ir nesa i sandeliukus, veza i kaimus, kas tai bebutu. Ar senas magnetofonas ar kokia ten knygu lentynele. Pavilkt sunku, o ismest taip gaila...
            Tik deja sita savybe ne visiems priimtina. Bent jau man asmeniskai - ne.
            Paskutinis taisė Milwaukee; 2018.06.13, 19:48.

            Comment


              #26
              Delfi.lt 2018.06.20
              Diana Varnaitė: Kultūros ministerijos siūloma paveldo pertvarka primena bolševikinį mąstymą
              Kultūros paveldo departamentas (KPD) sako, kad Kultūros ministerijos inicijuojama paveldo sistemos pertvarka sugriautų visą paveldo priežiūrą, o sprendimus dėl paveldo saugojimo priimtų neprofesionalai. (...)

              "Didžioji dalis funkcijų, susijusiu su kultūros vertybių registru, jo formavimu, projektų derinimu, siūloma perduoti savivaldybėms, kas yra visiškai neįsivaizduotina. Ir ne tik mes, bet ir pačios savivaldybės aiškiai sako, kad tiek pagal finansinius, tiek pagal žmogiškuosius resursus neįmanoma įgyvendinti“, – BNS po spaudos konferencijos trečiadienį sakė D.Varnaitė.

              https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=78354625

              Comment


                #27
                siūloma (tiksliau kryptingai Kausbausko naikinama) KPD reforma priverstų prie to, kad, pvz., tokia kaip Pinskuvienė Širvintų raj. spręstų paveldo klausimus. Šiand būna ekscesų, kuomet sugeba KPD rajonų skyriaus vadovus paspausti politikai, o čia būtų iš vis absurdas, kai nuo politinės valios (savivaldybės) priklausytų paveldo klausimai, tokie kaip apsaugos zonų didinimas (ir mažinimas), statybos ir t.t. Išeitų taip, kad savivaldybėje pasikeičia politinės jėgos ir automatiškai virveles stumdo kiti.
                Iš esmės tai sabotažas prieš Lietuvos paveldo sistemą ir šiaip pakankamai struktūriškai veikiančios sistemos naikinimas. Šiand KPD tesiog terorizuojama karbauskininkų pavedimu, didžiulė kova prieš instutuciją, siekant ją sunaikinti. Tai yra apgailėtina.
                Tikiuosi, kad šitie "reformatoriai" prieis liepto galą.

                Comment


                  #28
                  Lietuvos žinios 2018.07.09
                  Vitas Karčiauskas.
                  Dabar paveldosauga sostinėje – podukros vietoje
                  – Prie kurio Vilniaus mero geriau rūpintis paveldosauga – Artūro Zuoko ar Remigijaus Šimašiaus, o gal kokio nors kito?
                  – Lyginti sudėtinga, nes kiekvienas meras tai suprato skirtingai. Tačiau dėl R. Šimašiaus sostinės paveldosaugai labai nepasisekė. Kitų merų išskirti nenorėčiau, nes visi daugiau ar mažiau ką nors darė šiame kontekste. Tačiau prie R. Šimašiaus paveldosauga yra podukros vietoje.
                  Klasikinis pavyzdys – Polocko gatvės 52 numeriu pažymėto pastatas. Projektai seniai parengti. Reikėjo tik normalaus darbo organizavimo. Iš tam tikrų fondų būtų gavę finansavimą. Nors tas namas – turbūt gražiausias raižytas medinukas. Tai savivaldybės pastatas, kurio istorija parodo, kad paveldosaugos sferoje visiškai nėra organizuotumo.
                  Akcentuočiau, kad dar 1995 metais buvo patvirtintas senamiesčio regeneravimo projektas, esantis sudėtinė dalis Vilniaus nominacinės bylos įrašymo į Pasaulio paveldo sąrašą. Politinė valia buvo išreikšta paprastai: urbanistinių struktūrų, kurios buvo Antrojo pasaulinio karo žaizdos ir po karo nugriautos, neatkūrinėsime. Šiandien matome, kad toks pareiškimas buvo pagrįstas ne tik politine, bet galimai ir tam tikra korupcine forma. O sostinės merui R. Šimašiui, manau, daug įtakos darė įvairios verslo grupės, kurioms paveldosauga – kaip akmuo po kaklu (...)

                  – Ar pertvarkant Vilnių vežimas traukiamas į skirtingas puses valdžios, investuotojų/statytojų ir paveldosaugininkų, ar vis dėlto viskas derinama bei randamas konsensusas?
                  – Kalbant tik apie Vilnių ir tik iki 2017 metų vidurio, manau, kad investuotojai ir paveldosaugininkai, tai yra KPD Vilniaus skyrius, rasdavo bendrą kalbą bei bendrus sprendimus. Iki tam tiko laiko skandalų nebuvo. Vėliau, įsijungus tam tikroms politinėms jėgoms, deja, visi pradėjo traukti į priešingas puses. (...) Kadangi šiuo metu šalies valdančioji dauguma yra kita politinė jėga, paveldosaugos sistema, ypač Vilniuje, griaunama iš pamatų. Kalbu daugiau apie konservatorius. KPD vadovai priklauso konservatorių partijai, vykdo šios partijos politiką, departamente dabar – juodas chaosas. (...)

                  – Ar Vilniaus šviesuomenė pakankamai aktyvi dėl sostinės paveldo, kokias tendencijas pastebite?
                  – Labiausiai džiugina tendencija, kad šviesuomenė darosi vis aktyvesnė. Galbūt dėl pastarųjų metų chaoso daug kam baigėsi kantrybė. Ypač aktyvėja architektai, apskritai tam tikros profesinės bendruomenės. Vienu ir aktyvumo pavyzdžių pastaruoju metu galima laikyti ir tai, kad dėl pastato Gedimino pr. 27 šviesuomenė vienareikšmiškai pasakė: blogai. (...)
                  Ką daryti toliau? Kadangi išduoti leidimai – derėtis su savininku. Paveldosauga yra kompromisų menas. Reikia kalbėtis su investuotojais, savininkais, visuomene. Kalbėtis, bet ne triukšmauti, kumščiu į stalą trankyti. Valdiškų institucijų, tokių, kaip mūsų, pareiga – kalbėtis, rasti labiausiai visuomenei priimtiną sprendimą. Manau, dėl pastato Gedimino proc. 27 įstiklinimo galima rasti kompromisą, išspręsti tą problemą.

                  – Į kokius dar Vilniaus paveldosaugos skaudulius norėtumėte atkreipti dėmesį? Tokiu turbūt galima laikyti viešbučio ir biurų projektą, kuris Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bei vienuolyno ansamblį tarsi uždarytų į stiklo akvariumą?
                  – Didžiausias skaudulys, mano įsitikinimu, yra su Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia susijęs projektas. Pirminis variantas, kurį matė visuomenė, – neabejotinai labai prastas. (...)

                  (...)
                  https://www.lzinios.lt/lzinios/Gimta...vietoje/268575

                  Comment


                    #29
                    Žinių radijuje penktadienį buvo įdomi diskusija apie paveldo ir naujos archeitektūros santykį. Rekomenduoju paklausyti, nes nuolat diskutuojame apie tai:

                    Kaip rasti kompromisą tarp paveldo išsaugojimo ir miesto modernaus vystymo?
                    https://www.ziniuradijas.lt/laidos/d...ystymo?video=1
                    Laidoje dalyvauja asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis" atstovė Rasa Kalinauskaitė, “Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas Marius Žemaitis, Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis, asociacijos „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis" atstovė Lina Leparskienė, VšĮ “Vilniaus senamiesčio agentūra” vadovas Gediminas Rutkauskas, Kultūros paveldo centro vadovas Virgilijus Kačinskas.

                    Comment


                      #30
                      Siūloma Vilniaus oro uosto pastatą išbraukti iš Nekilnojamųjų kultūros vertybių registro

                      https://www.delfi.lt/verslas/nekilno....d?id=79742315

                      D. Kreivio teigimu, senasis oro uosto pastatas nebeatitinka šiandienos poreikių. „Šiandien Vilniaus oro uosto keleivių terminalo pastatas yra estetiškai pasenęs, logistiškai nefunkcionalus ir neturi galimybių aptarnauti vis didėjančių keleivių srautų. Susisiekimo ministerijos duomenimis, dėl draudimo griauti sovietinį pastatą oro uosto rekonstrukcijos kaina išauga du kartus. Taigi šis terminalo pastatas neatitinka nei ekonominių, nei kultūrinių kriterijų“, - sakė D. Kreivys.
                      Gerai kad nors kai kurie apie tai viešai diskutuoti pradeda, seniai ta komunistini pastatą reikia šluoti su žeme

                      Comment


                        #31
                        Kad kažką daryti reikia tai faktas, bet... nu baikite tas priešrinkimes nesąmones, liumpen rinkėjams gal patiks. Labiausiai prajuokinusi vieta:
                        Parlamentaras oficialiu raštu kreipėsi į Kultūros paveldo departamento direktoriaus pareigas laikinai einantį Algimantą Degutį, prašydamas Vilniaus oro uosto pastatą skubiai išimti iš Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registro.
                        Aš ir ryte kavą gerdamas sugalvosiu parašyti KPD direktoriui išbraukti vienokį ar kitokį objektą. Arba geriau energetikos ministrui, kad nekeltų elektros kainų... Gal Kreivys iškrito iš medžio ir nežino, kad tokius dalykus sprendžia "Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba", veikianti prie KPD ir direktorius negali šiuo atveju daryti įtakos, jis tik gali teikti pasiūlymus svarstyti vienokį ar kitokį dalyką ir galiausiai tvirtinti arba ne, jeigu tai prieštarauja įstatymams. Sprendimas priimamas kolegialiai, o ne vieno žmogaus. Jis gal čia supainiojo su TS-LKD, kur pirmininko valia turi būti vykdoma nekviestionuojant.
                        Paskutinis taisė R.D.; 2018.12.01, 00:05.

                        Comment


                          #32
                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                          Kad kažką daryti reikia tai faktas, bet... nu baikite tas priešrinkimes nesąmones, liumpen rinkėjams gal patiks. Labiausiai prajuokinusi vieta:

                          Aš ir ryte kavą gerdamas sugalvosiu parašyti KPD direktoriui išbraukti vienokį ar kitokį objektą. Arba geriau energetikos ministrui, kad nekeltų elektros kainų... Gal Kreivys iškrito iš medžio ir nežino, kad tokius dalykus sprendžia "Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba", veikianti prie KPD ir direktorius negali šiuo atveju daryti įtakos, jis tik gali teikti pasiūlymus svarstyti vienokį ar kitokį dalyką ir galiausiai tvirtinti arba ne, jeigu tai prieštarauja įstatymams. Sprendimas priimamas kolegialiai, o ne vieno žmogaus. Jis gal čia supainiojo su TS-LKD, kur pirmininko valia turi būti vykdoma nekviestionuojant.
                          Gal ir kreipiamasi neteisingai, tačiau iš kitos pusės yra gerai kad ta nuomonė apie jo griovimą yra vis dažniau oficialiai diskutuojama. Šito tai irgi reikia, kuo daugiau atsiras žmonių kurie šia idėją palaikys, tuo realistiškiau tas griovimas ir įvyks.

                          Comment


                            #33
                            Parašė Raptor Rodyti pranešimą

                            Gal ir kreipiamasi neteisingai, tačiau iš kitos pusės yra gerai kad ta nuomonė apie jo griovimą yra vis dažniau oficialiai diskutuojama. Šito tai irgi reikia, kuo daugiau atsiras žmonių kurie šia idėją palaikys, tuo realistiškiau tas griovimas ir įvyks.
                            Nesekiau padėties, tai susidarė toks įspūdis, kad tik konservatoriai nori, kad pastatas griūtų.

                            Jei tas Vilniaus oro uosto pastatas kaip paveldas yra kažkas arčiau sovietinio daugiabučio (nes yra panašių pastatų posovietinėje Rusijoje), nei kažkas tikrai verto ir unikalaus, tai griovimui pritariu.
                            Paskutinis taisė PoDV; 2018.12.01, 00:18.

                            Comment


                              #34
                              Bus įdomi finalinė kova, nes atėjo naujas direktorius, bus įdomus tas esminis vertinimo tarybos posėdis, kai kalbės apie oro uostą, nes turi būti pateikta oficiali užklausa iš Vyriausybės (šiuo atveju Susisiekimo ministerijos su planais, aiškia argumentacija). Dar pamatysime visokių dalykų. Jeigu kažkaip ir bus nuspręsta taip daryti, tuomet tai bus precedentas ir kitiems šio laikotarpio paveldo objektams svarstyti ir išbraukti, jeigu tik kiltų koks nors verslo noras. Apie tai komentatoriai negalvoja.

                              Comment


                                #35
                                Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                Bus įdomi finalinė kova, nes atėjo naujas direktorius, bus įdomus tas esminis vertinimo tarybos posėdis, kai kalbės apie oro uostą, nes turi būti pateikta oficiali užklausa iš Vyriausybės (šiuo atveju Susisiekimo ministerijos su planais, aiškia argumentacija). Dar pamatysime visokių dalykų. Jeigu kažkaip ir bus nuspręsta taip daryti, tuomet tai bus precedentas ir kitiems šio laikotarpio paveldo objektams svarstyti ir išbraukti, jeigu tik kiltų koks nors verslo noras. Apie tai komentatoriai negalvoja.
                                Na tada tiek to tie stalininiai pastatai Reiks nugriaut, tegul griauna, nebent yra kokių nors gražių egzempliorių, kurių būtų gaila (neskiriu stalininių ir ankstesnių pastatų). Tik tiek, kad čia oro uostas, ne miesto centras, tai noriu spėt, kad precendentai griaut stalininius pastatus mieste bus reti.

                                Comment


                                  #36
                                  Jei sugriovėm sovietų sąjungą, tai ir pastatus reikia tų laikų griauti, kurie tai primena, net ir visus tuos daugiabučius blokinius ir statyti naujus modernius.
                                  AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

                                  Comment


                                    #37
                                    Užtenka tik verslininkams paminėti Staliną ar sovietmetį ir iš karto trigerinasi griovimo instinktas. Griovė rytai, griovė vakarai, dabar patys griausim viską kas tik primena ankstesnius griovimus? Atsipeikėkit, verslininkai dėl sutaupyto euro ir visą Lietuvą sugriautų, nesileiskit taip lengvai manipuliuojami.

                                    Comment


                                      #38
                                      Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis tiki, kad miestas neužsikonservuos
                                      https://www.lrytas.lt/bustas/archite...rvuos-7898544/

                                      Miesto vyriausiasis architektas gali palikti savo pėdsaką – aš visuomet kalbėjau apie tai, kad reikia skatinti miesto vidinę, o ne išorinę plėtrą, tą ir bandau įgyvendinti”, – paklaustas apie savo įtaką Vilniui, teigia Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis. Su juo kalbamės apie mūsų sostinės identitetą, svarbiausias aktualijas bei ateities viziją.

                                      Comment


                                        #39
                                        Parašė booraz Rodyti pranešimą
                                        Jei sugriovėm sovietų sąjungą, tai ir pastatus reikia tų laikų griauti, kurie tai primena, net ir visus tuos daugiabučius blokinius ir statyti naujus modernius.
                                        Teisingai renovuotas blokinis nėra pats blogiausias variantas. Va, Drezdeno pavyzdys:
                                        https://architectsforsocialhousing.w...-and-politics/
                                        Kai kurie naujos statybos pas mus prastesni.

                                        Comment


                                          #40
                                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                          Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis tiki, kad miestas neužsikonservuos
                                          https://www.lrytas.lt/bustas/archite...rvuos-7898544/
                                          Nelabai suprantu, kuo Pakalniui taip blogas pirmasis dangoraižis "žaliasis kaltas", šiaip jau, mano manymu, jis su laiku kaip tik pritapo. "Helios" tai tikrai iškrenta iš konteksto.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X