Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Pašilaičiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Petrozilijus Cvakelmanas
    replied
    Jėga. Vienoj nuotraukoj matau savo namus, darbą ir universitetą.

    Komentuoti:


  • Propper
    replied
    Pašilaičiai, Fabijoniškės ir daugiau; 2012-01-31

    2012-01-31


    2012-01-31


    2012-01-31

    Komentuoti:


  • Irma
    replied
    Jei gerai supratau, tai kažkur čia:




    Miestuose yra ir tema sukurta Pašilaičių bažnyčiai, 2007 m.

    http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=5509

    Kažkokią dar apžvalgą trumpą radau:

    http://www.uroboras.lt/2009/07/28/pasilaiciubaznycia/

    Bet apie jos statymą nieko konkretaus dar nėra

    Komentuoti:


  • MAR1US
    replied
    Parašė Knope Rodyti pranešimą
    Ačiū už reportažą iš niekad nematytos perskektyvos. Pats daug metų gyvenau Pašilaičiuose (ir planuoju ateityje čia gyventi) ir galiu pasakyti, kad iš sovietinių mikrorajonų, šis geriausias suplanuotas, jaukiausias ir įdomiausias. Turbūt ir tvarkingiausias. Ypač daug jaukumu suteikia kotedžai sublokuoti su devynaukščiais ir vidiniai kiemai. Įsivaizduoju, kad renovavus daugumą pastatų, vaizdas dar pagerėtų. Beje, laukiame kada prasidės Pašilaičių bažnyčios statybos. Jos labai reikia, kad aplinka taptų humaniškesnė.
    galima plačiau apie bažnyčią nes pirmą kartą girdžiu apie ją. Kur ji planuojama statyti?

    Komentuoti:


  • Knope
    replied
    Ačiū už reportažą iš niekad nematytos perskektyvos. Pats daug metų gyvenau Pašilaičiuose (ir planuoju ateityje čia gyventi) ir galiu pasakyti, kad iš sovietinių mikrorajonų, šis geriausias suplanuotas, jaukiausias ir įdomiausias. Turbūt ir tvarkingiausias. Ypač daug jaukumu suteikia kotedžai sublokuoti su devynaukščiais ir vidiniai kiemai. Įsivaizduoju, kad renovavus daugumą pastatų, vaizdas dar pagerėtų. Beje, laukiame kada prasidės Pašilaičių bažnyčios statybos. Jos labai reikia, kad aplinka taptų humaniškesnė.

    Komentuoti:


  • Propper
    replied
    Pašilaičiai ir daugiau iš paukščio skrydžio, 2011-06-03

    2011-06-03


    2011-06-03
    Paskutinis taisė Propper; 2012.01.21, 22:11.

    Komentuoti:


  • Propper
    replied
    Pašilaičiai ir daugiau iš paukščio skrydžio, 2011-03-16

    2011-03-16


    2011-03-16

    Komentuoti:


  • Tomizmas
    replied
    Tomizmas sako, kad patinka. Paskutinė nuotrauka YPAČ. Beveik visi tarybiniai rajonai - kaip ant delno.

    Komentuoti:


  • Propper
    replied
    Pašilaičiai iš paukščio skrydžio

    2007-05-05


    2008-05-29


    2008-05-29


    2010-05-10


    2010-05-10


    2010-05-10
    Paskutinis taisė Propper; 2012.01.21, 22:01.

    Komentuoti:


  • Mantas
    replied
    Labai dėkui už straipsnį. Pašilaičiai su savo architektūra, man asmeniškai, visiškai neveža. Ypač tie laiptuoti kominukai

    Komentuoti:


  • Guest's Avatar
    Guest replied
    Auga Pašilaičiai

    Pašilaičių gyvenamuoju rajonu užbaigiamos statybos Vilniaus šiaurėje. Šis rajonas, anot autoriaus,- savotiškas kliūčių ruožo įveikimo simbolis. Beveik penkis metus truko kova būtent už šį projektą. Anot vyriausiojo Miestų projektavimo statybos instituto architekto, valstybinės LTSR premijos laureato K. Balėno, sunkiausiai įveikiamas architektūrinės visuomenės mąstymo inertiškumas. Šis pasireiškia vykdant kartais visai nereikalingus konkursus, peržiūrint architektų darbus, ruošiant naujus projektus. Norint pradėti naujo gyvenamojo rajono statybas, tenka rinkti galybę įvairiausių parašų, sudarinėti daugybę protokolų, taikytis prie visų, kurie tvirtina naujus projektus, o tuo tarpu 16 iš jų turi „veto“ teisę, kuria dažnai naudojasi. Atsižvelgus į jų išsakytas pastabas ir pakoregavus projektus jie praranda savo išskirtinumą ir tampa panašūs į jau buvusius projektus- tampa tradiciniais. Pašilaičių masyvui pasisekė, nes čia leista įgyvendinti idėjas, iškeltas dar prieš statant Šeškinę ir Justiniškes, o juk ir šiedu dvyniai galėjo būti visai nepanašūs... Nauji persitvarkymo (perestroikos vert.past.) vėjai lėmė tai, ką mes gavome Pašilaičiuose. Šio rajono projekto architektai- K. Balėnas (projekto vyriausias architektas), G. Balenienė ir projekto vyriausias inžinierius L. Podžeckienė.
    Pašilaičiuose bus pastatyta 8940 butų, kuriuose įsikurs 32660 gyventojų. Rajono statyba bus baigta dar šiame penkmetyje, nors dauguma namų bus pastatyti jau 1987 metais. Kiek ilgiau užtruks monolitinio ketvirtojo mikrorajono statybos (autoriai A. Leckienė ir D. Ruseckas), nes čia vienu metu bus statoma tik po 5 gyvenamuosius namus. Tokius žemus tempus diktuoja ribotas statybinių komplektų kiekis.
    Pašilaičių rajonas sudarytas iš keturių mikrorajonų, tris iš jų supa žiedinės gatvės, leidžiančios patogiai privažiuoti prie visų namų grupių. Rajono centre įsikurs prekybos centras, aptarnaujantis visus mikrorajonus, o gyvenamosiose zonose paliktos teritorijos, skirtos statyti visuomeninės paskirties pastatams, vaikų lopšeliams-darželiams. Skirtingai nuo kitų gyvenamųjų rajonų, čia aptverti sporto aikštynai, mokyklų teritorijos, didelės automobilių stovėjimo aikštelės. Požeminiai ir daugiaaukščiai garažai pastatyti už žiedinių gatvių t.y. už mikrorajonų ribų, o tai leis sumažinti triukšmą gyvenamosiose zonose.
    Organizuojant visuomeninio transporto eismą, Pašilaičiuose kursuos daugiausiai autobusai, o troleibusai- Justiniškių gatve ir Kosmonautų (dab. Laisvės,vert. past.) prospektu.
    Atsižvelgiant į visuomeninio transporto stotelių, visuomeninių ir prekybos pastatų, vaikų darželių ir mokyklų, sporto aikštynų išsidėstymą, suprojektuotos pėsčiųjų alėjos ir takai.
    Spaudžiant projektavimo tankumo normoms, projektuotojai priversti planuoti pastatų išdėstymą dvigubai tankesnį nei tai buvo daroma 1960-1970 metais, statant Lazdynus ar Žirmūnus. K. Balėno ir kai kurių kitų architektų nuomone, tankinant statybas daroma rimta klaida, nes dažnai pamirštama apie gyventojų rekreaciją. Spartėjant gyvenimo tempams, žmonėms reikia harmoningos aplinkos, poilsio, izoliacijos. Atsižvelgiant į visą tai, projektuotojai vis dažniau atsisako laisvo (landšaftinio) mikrorajonų užstatymo, o jungia namus į grupes ir taip pavyksta sukurti papildomas gan dideles erdves. Būtent toks užstatymas yra būdingas Pašilaičių rajonui.
    Pašilaičiuose pirmąkart per visą serijinės statybos istoriją panaudoti laiptuoti blokai ir sekcijos (jaunųjų architektų ryžtingumo dėka sumaniai perdirbta 120V serija, naudota Šeškinėje ir Justiniškėse), kuriose viena sekcija turi 3 ir 5, 7 ir 9 aukštus. Šiomis priemonėmis pavyko sėkmingai įkomponuoti gyvenamuosius namus pabrėžiant vietovės kalvotą, banguotą reljefą. Iš namų grupių suformuoti iškilimai, formuojantys originalų, plastišką rajono siluetą.
    Rajono vertikalūs akcentai- keturi 16 aukštų gyvenamieji namai (po vieną dab. Žemynos ir Medeinos gatvėse ir du Gabijos gatvėse vert.past.). Pirmuose pastatų aukštuose įsikurs visuomeninės paskirties objektai.
    Pirmasis mikrorajonas jau beveik užbaigtas. Čia- 1644 butai (vieno kambario- 134, dviejų kambarių- 533, trijų kambarių- 914 ir keturių kambarių- 63), 7890 gyventojų. Kaip šeiminininkas savo namuose kuria savitą stilių, taip ir mikrorajono autorius A. Laurinavičius, išstudijavęs detalųjį planą ir pakoregavęs projektą, apgalvojo daugybę apdailos detalių: balkonų pertvaras, namus jungiančias arkas, įvairius mažosios architektūros objektus, skirdamas įpatingai daug dėmesio vaikams. Tik gaila, kad, kaip dažnai atsitinka, ir vėl pritrūko pinigų, tad naujas vaikų žaidimo aikšteles teks „papuošti“ tradicinėmis metalinėmis konstrukcijomis, stūksiančiomis kiekviename respublikos mieste.
    Šį kartą bendravimas tarp jaunųjų architektų ir NSK buvo lengvas. Pasirodo, kad labai norint, galima surasti rezervus bent jau svarbiausiems architektūriniams „kaprizams“ (laiptuotiems namams, kiemų įrangai, naujai pastatų apdailai).
    Jau viskas parengta naujo fontano įrengimui pirmojo mikrorajono centre. Aplink jį bus supiltos dirbtinės kalvelės, atsiras žaliuojančių augalų, suoliukų- tai bus ramybės ir tylos oazė. Panašias zonas planuojama įrengti visuose mikrorajonuose.
    Savo struktūra iš visų mikrorajonų išsiskiria ketvirtasis. Jis įdomus originaliu perimetriniu užstatymu ir vidaus kiemų komponavimu. Čia dominuos 3 aukštų namai- galerijos, kuriuose butai išdėstyti dviejuose lygiuose: pirmuose aukštuose- svetainė, virtuvė, tamsusis kambarys, sanitarinis mazgas, antrajame aukšte- vonia ir miegamieji kambariai. Pirmieji namų aukštai turės atskirus išėjimus į nedidelius sodelius, o aukštieji- terasą ir erdvią galeriją. Tačiau svarbiausias namo elementas- kiemas, aplink kurį sugrupuoti gyvenamieji blokai. Ten bus vaikų žaidimo aikštelės ir suoliukai poilsiui. Nemažą kiemo dalį nuo lietaus ir sniego gins galerijos. Šiomis kiemo projektavimo priemonėmis siekta atgaivinti senąsias tradicijas. Tikimąsi, jog šio mikrorajono gyventojai bus geri kaimynai ir neužsidarys siaurame šeimos rate.
    Džiugu, kad Pašilaičių projektuotojai pagalvojo apie gyventojų poreikius, jų poilsį, estetinių ir bendravimo poreikių tenkinimą. Puiku, kad architektai karštai tiki, jog masinės architektūros reikšmė ne mažesnė, o gal net didesnė nei atskirų pastatų reikšmė.
    „KOMJAUNIMO TIESA“ 1987 M.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Keletas šios dienos nuotraukų. Nenorėjau kurti atskiros temos

    Už avaringosios Ukmergės / Žadeikos g. sankryžos daugiausia nauji namai
    Antrieji "Mabiltos" namai. (O gal ir tretieji; ankstesni - prie "Thomas Philips").
    Panaudoti mažai modifikuoti jų projejktai Antakalnyje, todėl atrodo visa neblogai


    "Peugeot" automobilių centras ir "Modernaus namo" du devynaukščiai


    "Modernaus namo" baigiami statyti dvyniai. Kiek per arti vienas kito. Kieme pridaryta visokių slenksčių, atraminių sienelių - iš sklypo išspausta gana nemažai, bet iš tolo atrodo neblogai.


    "Mabiltos" namai Ukmergės 306a, 306b ... 306x
    Antrame plane matyti to paties vystytojo kvartalas, kuris turi atskirą temą


    "Žibinto" "Peugeot" autocentras Ukmergės 300


    "Vilmestos" namai Justiniškių g.

    Komentuoti:


  • Geex
    replied
    Parašė Mantaz
    Liuks nuotrauka. Su trikoju darei?
    Deja dar neteko su trikoju žaist. Čia naudojausi natūraliomis aplinkos sąlygomis

    Komentuoti:


  • Mantas
    replied
    Liuks nuotrauka. Su trikoju darei?

    Komentuoti:


  • alonso
    replied
    atleiskit, taciau pirma karta isvis neuzkrove Specz nuotraukos, tad nelabai supratau, apie kuriuos konkreciai kotedzus jis kalba

    Komentuoti:


  • Geex
    replied


    Alonso pirmieji sovietiniai kotedžai

    Anyway dar pasipainiojo kelios SBA naktinės nuotraukos tai sumesiu čia. Man jis visai patinka


    Komentuoti:


  • alonso
    replied
    kokie kotedzai?

    Komentuoti:


  • Cholerikas
    replied
    Sitie kotedzai man is vidaus labai patinka, butai per kelis aukstus, labai jaukus

    Komentuoti:


  • Geex
    replied


    Apie 10-ą ryto

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Geex, sprendžiant iš šėšėlių, nuotraukos darytos ne vėliau nei 9-10-ą ryto.

    Komentuoti:

Working...
X