Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Gyvenamieji kvartalai Lietuvoje.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Romas
    replied
    Po nepriklausomybės atgavimo naujų daugiabučių namų statyba vyko praktiškai tik Vilniuje.
    Klaipėdoje ir Kaune buvo vienas kitas projektas. Nuo kokių 2003-2004 m. ir ten situacija pasikeitė.
    Statyba kurortuose (Neringoje ir Palangoje) verta atskiros temos


    Bandau bendrai apžvelgti, kas vyko daugiabučių statyboje

    Nuo 1993-1995 m. pasidarė griežtesnės statybos normos dėl šiluminės varžos. Tačiau iki kokių 1998 m. architektūra iš esmės buvo ankstesnės tęsinys. Geriausias to pavyzdys - raudonų plytų namai Jeruzalėje ir Baltupiuose, važiuojant Kalvarijų gatve į kalną.

    Nuo 1998 iki 2002-2003 m. įgyvendinti nauji projektai daugiausia Jeruzalėje, Bukčiuose (prie Lazdynų) ir Šiaurės miestelyje. Buvo statomi daugiausia 5 aukštų pastatai ir pavieniai bokštiniai devynaukščiai ar kiek aukštesni namai. Laisvuose sklypuose senuose rajonuose buvo įgrūdamas vienas kitas namas. Daugiausia tokių pavyzdžių - Tuskulėnuose (Žirmūnų pietinėje dalyje).

    Kainos (su daline apdaila) buvo gana aiškios: Antakalnio brangesnis standartas 2900 Lt/m2, vidutinis segmentas Jeruzalėje - 2000 Lt /m2, pigesnis segmentas Fabijoniškėse ar Pilaitėje - apie 1400 Lt/m2. Garažo (ne parkingo) kainos 16-20 t.Lt. Tačiau tos kainos jau istorija.
    Dėl ribotos paklausos labiau rinkosi gyventojai. Statybos kokybė buvo pakenčiama (išskyrus atskirus atvejus).

    Dėl įvairių priežasčių iš rinkos išnyko "Meduja" (Lvovo / Linkmenų g.), "Savy", "Lorintė" (prieš tai Šakių boksininkas kažkaip kitaip vadino firmą, kuri statė daugiausia Tuskulėnuose), "Imsas" (Bendorėliai). Kai kurie objektai virš metų stovėjo pustuščiai, kol juos nušlavė nuo 2003 08 prasidėjęs NT bumas ("Neries namai" Antaklnyje)
    Iš individualių namų verti dėmesio du pavyzdžiai: senasis Ukmergės plentas nuo Bukiškių iki Bendorių ir "Skalos" Guriai/ Kalnėnai (verti atskiros temos).


    Po įstojimo į EU kainos išaugo (besidomintiems kainų tendencijomis yra daug įvairių, nors ir kiek šališkų, apžvalgų Ober-Hauso arba Invaldos tinklapiuose). Kūrybiškai net ir miesto laukuose taikomos sovietinės parkavimo normos (0,8 vietos/ butui). Dabar už parkavimo vietą (ne garažo) ramiai prašoma 25-30 t.Lt.

    Nuo to laiko klientų reikalavimai statybos kokybei masiniame ir vidutiniame segmente labai suprastėjo. Prasidėjo ekraninių devynaukščių (Šiaurės miestelyje, Jeruzalėje) ir pigių daugiaukščių miesto pakraščiuose (kaip jausitės, jei laiptinėje/liftynėje bus virš 100 kaimynų, o tik pusė butų turi parkingus) už Čiurlionio g. kainą era.

    Dabar Vilniuje galima suskaičiuoti virš 30 vystomų projektų. Pastebėjimai pagal segmentus:
    1. Dėl ribotos pasiūlos pigaus segmento (Fabijoniškių šiukšlynai ir Pilaitė, ) kainos užvanotos iki 2200-2500 Lt/m2. Gyvenimo kokybė juose nukrito žemiau bet kokio segmentavimo.
    2. Vidutinio segmento kainos pakilo iki 3000-4200 Lt/m2, o gyvenimo kokybė (parkavimo erdvumas, butų skaičius laiptinėje, aptarnavimas) nukrito iki anksčiau buvusio žemesnio segmento (kaip "Eramos" namai Jeruzalėje prie "Rimi", pardavinėti už 1750 Lt/m2)
    Praktiškai išnyko vidutinis (gyvenimo kokybės prasme)segmentas. Vienintėlis man žinomas pavyzdys, atitinkantis kainą - "Eikos" kvartalas Santariškėse, gal dar naujas "Baltijos ąžuolo" projektas Žirmūnuose, prie Valakampių tilto.
    3. Tik brangiame segmente (virš 4500 Lt/m2) gana pakenčiamas pasiūlos ir paklausos santykis. Tačiau kainos ten daugeliu atveju užkeltos.
    Čia situacija man primena 2002 metus, kai visi statė **** viešbučius, o po to siūlė juos už ** - *** kainas arba porą metų laikė pustuščius

    Laukiame naujų daugiabučių nuotraukų

    Komentuoti:


  • praeivis
    replied
    Parašė Tomasl
    Na man tiesiog įdomu ką "aplamai" žmonės vertina.
    Namą gamtoje.
    Butą prestižinem rajone.
    Apartamentus dangoraižyje.
    Ir t.t....
    ???????
    Namas gamtoje -skamba patraukliai,bet....jaunai seimai su mazu vaiku ,tai prapultis. Reikia arba buti labai turtingam,kad kiekvienas is seimos nariu turetu po masina ir dar dirbtu sefu ir turetu laisvo laiko nuvezti viena vaika i darzeli ,kita i mokykla po to i koki bureli ir t.t. Jei tiek pinigu nera -tuomet vaikai lanko kaimo mokykla ir ten leidzia savo laisvalaiki ir jau gaunasi gyvenimas kaime tiesiogine ta zodzio prasme.

    Komentuoti:


  • Tomasl
    replied
    Na man tiesiog įdomu ką "aplamai" žmonės vertina.
    Namą gamtoje.
    Butą prestižinem rajone.
    Apartamentus dangoraižyje.
    Ir t.t....
    ???????

    Komentuoti:


  • keen
    pradėjo temą Gyvenamieji kvartalai Lietuvoje.

    Gyvenamieji kvartalai Lietuvoje.

    Noriu inicijuoti tokia idėja/temą - naujų gyvenamųjų klasterių (kvartalų) nuotraukos ir aprašymai. Dėkite čia nuotraukas, parinkta informacija is spaudos arba is asmenines patirties. Būtų įdomu susidaryti bendrą ir objektyvų vaizdą Lietuvoje apie gyvenimo salygas ir galimybes. Kai prisirinks pakankamai galima bus sunumeruoti pranesimus ir daryti balsavimą kitoje temoje.

    Čia pvz.:
    infrastruktūra ( koks transportas, susisiekimas su centru, galimos rysio paslaugos, zalios zonos, arti esantys prekybos centrai, etc), kainos (butu, nuomos, kasdieniniu prekiu tame mieste arba miestelyje), estetika (kiek grazu gyventi, kokia architektura, aplinkiniu namu/rajonu vaizdas), pramogos (kur arciausiai galima praleisti laisvalaiki, sporto renginiai). Nebutina apie viska, tiesiog, siek tiek bendram vaizdui.

    Tikslas - issiaiskinti kur geriausia, kur prasciausia gyvuoti. Sitam forume daug jaunu zmoniu, kurie, turbut, greit prades gyvenamojo ploto paieskas (o gal jau pradejo), todel, manau, bus aktualu. Be to, butu ir namu rinka yra zymiai didesne nei komerciniu patalpu, apie kurias dazniausiai cia postiname, todel bus idomu ir savo miestus gerai pazistantiems forumieciams.

    Nesikuklinkit ir dėkit ka turit. Gali būti ir be nuotraukos - papildysite vėliau.
Working...
X