Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Vilniaus senamiesčio eismo organizavimas ir gatvių tvarkymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • R.D.
    replied
    Pabūsiu kaip tas vaikščiojantis negatyvas šitam poste dėl Kaid foto reportažo. Manau, kad po kokių 1 metų tas naujai išklotas plyteles iškels, nes reiks kokį elektros kabelį pravesti ir vėl sudės "atstatymo darbais" ir vėl vaikščiosime gaidiškais šaligatviais. Galime lažintis.
    Paskutinis taisė R.D.; 2024.03.26, 20:57.

    Komentuoti:


  • Romas
    replied
    Parašė TBR Rodyti pranešimą
    Nieko apie jokius šaligatvius ar betonines plyteles neradau.[/LIST]
    Ačiū už aiškų ir lakonišką minčių dėstymą su taikliomis, gwrai atrinktomis trumpomis citatomis.

    Kad ten sunku rastie ieškomą informaciją, buvo galima patikėti ir be jokių citatų.

    Komentuoti:


  • spekas
    replied
    Copy paste sau kažkada gan greitai surašyta vizija kaip maždaug turėtų būti organizuojamas infros atnaujinimas (atvira patobulinimams):

    Esmė (stebint metai iš metų daromas itin žalingas klaidas) yra sisteminių problemų nesprendimas platesniu (makro) lygiu. Senamiesčio gatvės visų pirma apskritai turėtų būti ne remontuojamas, o rekonstruojamos. Vieša paslaptis – remontui net projekto nereikia, todėl galima daryti bet ką ir belekaip.

    Antra, senamiesčio gatvės turėtų būti nerekonstruojamos neparengus viso senamiesčio gatvių atnaujinimo gairių.

    Trečia, senamiesčio gatvių atnaujinimo gairės turėtų būti ruošiamos kartu su senamiesčio eismo keitimo gairėmis, kai užduotis formuojama maždaug taip:
    1. Tranzitinio eismo iškėlimas.
    2. Radikalus senamiesčio gatvių, išskyrus senamiesčio žiediniam apvažiavimui skirtas gatves, išautomobilizavimas.

    Darbų eiga turėtų būti maždaug tokia:

    1. Suformuluojamos senamiesčio gatvių atnaujinimo gairės turėtų būti ruošiamos kartu su senamiesčio eismo keitimo gairėmis:
    - Tranzitinio eismo iškėlimas.
    - Kuo didesnis senamiesčio gatvių, išskyrus senamiesčio žiediniam apvažiavimui skirtas gatves, išautomobilizavimas.
    - Kuo didesnio gatvių kiekio prioretizavimas pėsčiųjų ir dviračių eismui. Auto eismas vyksta kartu su minėtais dalyviais. Pilies gatvė - geras pavyzdys, kuris turėtų būti taikomas beveik visam senamiesčiui.

    2. Parengiamos senamiesčio apvažiavimo ir kilpinio eismo schemos.

    3. Gatvės rekonstruojamos:
    - lietvamzdžiai pajungiami į lietaus / buitinės kanalizacijos vamzdynus. Kur reikia, tiesiami vamzdynai.
    - šalinamas asfaltas, vietoje jo klojamos trinkelės ar panaši danga (galima galvoti tiesti virš bruko, taip jį paliekant / išsaugant bei eismo juostų paviršių sulyginant su šaligatvių paviršiumi, kad nebūtų jokių kliuvinių – bortelių ir taip toliau).
    - ten, kur eismo juostų asfalto dangą keičiant į trinkeles reikia atlikti šaligatvių koregavimus (pločių keitimas ir taip toliau), - atliekami koregavimai, kad šaligatvių paviršius būtų viename lygyje su eismo juostomis.
    - visi atskiri dviračių takai, atskiri šaligatviai šalinami ir viskas apjungiama į vieną lygį. Visas eismas vyksta kartu.
    - g/b stulpai keičiami į estetiškus, statomi racionaliose vietose. Nuo namų fasadų, turinčių architektūrinę vertę, siekiama nuimti troleibusų kontaktinius laidus ir kabinti ant kontaktinio tinklo stulpų. Jei tokios galimybės nėra, arba tai daryti būtų neracionalu – ant pastatų kabinamiems kontaktiniams tinklams turi būti įrengta vibraciją nugesinančios priemonės.
    - per dideli ženklai keičiami į mažus, nevietoje stovintys stulpai perstatomi arba galvojama apie kitokius kabinimo būdus. Kur galima, gatvių šviestuvus bei ženklus kabinti ant fasadų, arba kelio ženklus įrengti ant stulpų, kurie būtų prie pat pastatų kokia 5-10 cm atstumu nuo jų.

    Jei pinigų neužtenka rekonstrukcijai - juos kaupti kol užteks. Jei tai privataus investuotojo lėšos – galioja tos pačios kaupimo gairės.

    Komentuoti:


  • spekas
    replied
    Nereikėjo man šitos temos prieš miegą žiūrėti...

    Buvo paleisti psichiniai ligoniai ir jiems paskirta būti atsakingais už senamiesčio infrą...

    Įspūdinga stebėti, kai per 30 metų kompetencija ne gerėja, o degraduoja.

    O galvojau - sovietai niokojo senamiestį. Pagaliau išsilaisvinus bus galima pradėti jį puoselėti. Na ir klydau...

    Į galvą ateina Igno Šeiniaus apsakymas, kaip iš rytų atslenka didelis ir neišvengiamas šūdas ir jis lyg nenusimetama rūko drobulė apima kraštą ir jį dusina...

    Komentuoti:


  • Kaid
    replied
    Kitas reportažas iš remontuojamo tako Pylimo gatvėje. Pasityčiojimas vidury baltos dienos iš pėsčiųjų miesto centre, 100 metrų atkarpoje:

    1. Prie sankryžos su Palangos g. Buvo keli pėstieji, kurie tiesiog ėjo važiuojamąją dalimi. Nematau problemų atimti vieną juostą ir suformuoti laikiną taką, greičiau darbai vyktų, netrukdytų pėstieji, žmonės nepurvintų batų, patogiai praeitų, bet, kaip kažkas minėjo kitoje temoje, tai vairuotojų genocydas arba mūsų miesto adminitracijai "nedaėjo" kaip reikia darbus organizuoti ir aptverti.

    2. 2023 metais asfaltuotoje Pylimo gatvėje nebuvo keičiami bordiūrai, todėl jie atrodo taip:

    3. Pėstieji gali pasimėgauti žvyro karjero malonumais ir slalomu tarp visokiausių atitvėrimo elementų

    4. Pora gabalų kilimo buvo numesta, matyt iš kažkokio futbolo stadiono atvėžė šiukšles

    5. Taip, teisingai supratote, šios plytelės nebus keičiamos, nes jos privačiame sklype.

    6. O ir granitinių bordiūrų privežė, nu bent 100 metrų paklos, kai tik prieš nepilnus metus gatvės dangą tvarkė.

    7. Sankryža su Klaipėdos g. Iš šitos pusės reiktų suprast negalima eiti, nes aptverta stop juosta

    8. Palangos gatvėje ant dangos sužymėta kelininkų, greičiausiai ir čia keis plyteles

    9. Palangos gatvėje atrodo šviežiai pastatyti retro stiliaus šviestuvai

    Komentuoti:


  • Kaid
    replied
    Arklių gatvės remontas

    1. Įvažiuojant į gatvę iš Bazilijonų g. yra gyvenamosios zonos ženklas, šiuo metu pravažiuojančius stabdo duobės, šuliniai ir išlindęs akmenų grindinys, kaip bus vėliau laikomasi leistino greičio, manau visi suprantame

    2. Gatvės vakarinėje pusėje keičiamos plytelės, rytinėje, ne visame ruože, galbūt vėliau dar sugalvos keisti. Taip pat, sumontuotos kažkokios kameros, kurios nukreiptos būtent į šias parkavimo vietas

    3. Po asfaltu slepiasi visai gerai išsilaikęs akmenų grindinys

    4.

    5. Einant toliau atvažiavo didžiulis filharmonijos autobusas, pamaniau pažiūrėsiu, ką jis čia darys. Pradėjo manevruoti, lipo ant bordiūrų ir nuvažiavo į vidinį buvusio ISM ir filharmonijos kiemą. Vaizdelis tikrai įspūdingas, kai net ir perteklinio pločio gatvė su siauru įvažiavimu yra per ankšta tokiam autobusui.

    6. Rezultatas matosi akivaizdžiai. Akivaizdu, kad tai vyksta pastoviai

    7. Ties minėtu įvažiavimu į vidinį kiemą.

    8. Įvairiausių stulpų netrūksta...

    9. Sankryžoje su Pasažo skg. vienoje pusėje takas 2 plutelių ir su nenužemintu bordiūru. Nors ir gyvenamoji zona, ir ypač mažas pravažiuojančių automobilių kiekis, po darbo valandų, tačiau pėstieji neeina važiuojamąją dalimi.

    10. Tarp Pasažo skg. ir Etmonų g. Taip, takai po kelias plyteles

    11. #nėravietos
    Dėl kiekvienos parkavimo vietos reikia ženklą dėti...

    12. O čia galėtų būti mini skverelis, o bet tačiau...

    13. Standartiškai, viskas pritaikoma automobiliams

    14. Toliau Arklių g. grindinio akligatvis. Nufrezuota iki pat akmenų grindinio.

    15. Arklių g. ir Etmonų g. sankryžoje lietaus latakas suformuotas iš žvyro

    Komentuoti:


  • Riedutis
    replied
    Parašė Kaid Rodyti pranešimą

    Nueinate į kultūros vertybių žemėlapį, pasirenkate teritoriją ir paskaitote aprašymą
    Tai mums, durniams, gali gal pirštu bakstelt, kur konkrečiai ten rašoma apie betoninių plytelių šaligatvių ir jų aukščių saugojimą? Nes tavo pasiūlymas yra toks... lengvas "pasiuntimas".

    Man, mano neinformuota nuomone, tiesiog panašu, jog VMS turi aukštesnio prioriteto projektų, nei šaligatvių stumdymas. Ką gali padaryti tuo klausimu be didesnės trinties - padaro; bet daugeliu atvejų yra apriboti biurokratinių taisyklių. Biški offtopic, bet kad ir dėl tų pačių medžių - neseniai buvo straipsnis, kai kažkosk ekspertas konstatavo, jog VMS ne savo kompetencijos ribose bando medžius mieste saugoti, stipriai perfrazuojant. Nu tai nx, jei čia dėl tokio vanilinio dalyko kaip medžiai jau pradeda visokie lopai pagalius kaišiot, tai kiek tada VMS reikia teisinių pastangų dėt, kad kažkokius šaligatvius pastumdyt, kai mieste yra turbūt 1000 aukštesnio prioriteto klausimų?
    Tiesiog resursų valdymo "žaidimas" ir tiek.
    Vėlgi, mano neinformuota nuomone.
    Paskutinis taisė Riedutis; 2024.03.24, 14:38.

    Komentuoti:


  • TBR
    replied
    Nieko apie jokius šaligatvius ar betonines plyteles neradau.

    Vilniaus senamiestis

    Vertingosios savybės
    • 7.2.1.1. planinės struktūros tipas - sudėtinis: senamiesčio teritorijoje išskirtos 10 zonų - Vilniaus pilių teritorija, Vilniaus senamiesčio centrinė dalis - miesto gynybinės sienos ribose, ir istorinių priemiesčių - Totorių-Lukiškių, Vingrių, Rūdininkų-Aštriojo galo, Subačiaus-Paplaujos, Bernardinų sodo teritorijos, Užupio, Antakalnio P dalies, sudarytos iš Sluškų-Antakalnio ir Antakalnio priemiesčių - zonos su joms būdinga planine struktūra; istorinio branduolio - II senamiesčio zonos „Miesto” planinė struktūra - radialinė-žiedinė; III A zonos „Totorių-Lukiškių priemiesčio” - mišri: reguliari su nereguliarios planinės struktūros fragmentais; kituose istoriniuose priemiesčiuose: „Vingrių priemiestyje” - III B zona, „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiestyje” - III C zona, „Subačiaus-Paplaujos priemiestyje” - III D1 zona - nereguliari planinė struktūra; III E1 zonoje „Užupio priemiestyje” planinės struktūros tipas - radialinis (-; -; žr. priedą Nr. 22; IKONOGR Nr. 1-13, 15-18, 35-37; BR Nr. 2; TRP; 2013 m.);
    • 7.2.1.2. planinės struktūros tinklas - sudėtinis: II senamiesčio zonos „Miesto” - radialinis žiedinis planinės struktūros tinklas; III A zonos „Totorių-Lukiškių priemiesčio” reguliarus tinklas su į Š ir į P nuo Gedimino pr. išlikusiais XV-XVIII a. nereguliarios planinės struktūros fragmentais - Tilto, Totorių gatvėmis; III B, III C, III D1 zonų: „Vingrių priemiesčio”, „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio” - nereguliarus tinklas su reguliariai suplanuota Teatro g. III B zonoje bei zonos V, PV ribų Mindaugo, Naugarduko gatvėmis; III E1 zonos „Užupio priemiesčio”- radialinis tinklas (-; -; žr. priedą Nr. 22; IKONOGR Nr. 3-17; BR Nr. 2; TRP; 2013 m.);
    • 7.2.1.3. kvartalai - istorinių gatvių suformuoti kvartalai: I zona „Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas” - kvartalai: Nr. 19A, 73B; II zona „Miestas” - kvartalai: Nr. 14, 17, 18, 20A, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28A, 28B, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39A, 39B, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 67B; III A zona „Totorių-Lukiškių priemiestis” - kvartalai: Nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9A, 9B, 10, 11A, 11B, 12, 13, 15, 16; III B zona „Vingrių priemiestis”- kvartalai: Nr. 87, 88A, 88B, 89, 90, 91, 92A, 92B, 93A, 93B, 94, 95; III C zona „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiestis”- kvartalai: Nr. 63, 64, 65, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86; III D1 zona „Subačiaus-Paplaujos priemiestis” - kvartalai: Nr. 66, 67, 68, 76, 96, 97A, 97B, 98, 99; III D2 zona „Bernardinų sodas” - kvartalai: Nr. 19B, 20B; III D3 zona „Antakalnio priemiestis” - kvartalo Nr. 73B šiaurinė dalis; III E1 zona „Užupio priemiestis”- kvartalai: Nr. 69A, 69B, 70A, 70B, 71, 72, 73A, 75A, 75B; III E2 zona „Sluškų-Antakalnio priemiestis”- kvartalas Nr. 74 (III D1 zonos kvartalai: Nr. 67A, 68, 96, 99 ribojami naujai nutiestos Maironio g. PR atkarpos; -; žr. priedą Nr. 22; TRP; 2013 m.);
    • 7.2.1.4. valdos (posesijos) - istorinių valdų ribos (-; -; žr. priedą Nr. 22; TRP; BR Nr. 4; 2013, 2023 m.);
    • 7.2.1.5. keliai, gatvės, aikštės, įvažiavimai, pravažiavimai, takai, jų tipai, trasos, dangos - gatvių trasos: Pilies, Didžiosios, Aušros Vartų (u.k. 10353), Trakų, Dominikonų, Šv. Jono, Subačiaus, Vokiečių g. PV pusės, Universiteto, S. Daukanto, S. Skapo, Šv. Ignoto, Stiklių, Švarco, Gaono, Žydų, M. Antokolskio, Benediktinių, Šventaragio, B. Radvilaitės, Bernardinų, Šiltadaržio, Šv. Mykolo, Literatų, A. Volano, Rusų, Maironio g. Š atkarpos iki sankryžos su Išganytojo ir Užupio gatvėmis, Išganytojo, Latako, Bokšto, Savičiaus, Augustijonų, Šv. Kazimiero g. PV atkarpos iki pastato Šv. Kazimiero g. Nr. 9, Rūdninkų, Arklių, Karmelitų, Visų Šventųjų, Ligoninės, Etmonų, Pasažo skersgatvio, Bazilijonų, Šv. Dvasios, M. Daukšos, Šv. Mikalojaus, Žemaitijos, Dysnos, Ašmenos, Mėsinių, Šiaulių, Kėdainių, Pranciškonų, Lydos, Klaipėdos, Pylimo, Jogailos, Vilniaus, Tilto, Gedimino prospekto, Radvilų, K. Sirvydo, Šv. Jurgio g., Totorių, Labdarių, Odminių, Islandijos, Palangos, Liejyklos, L. Stuokos-Gucevičiaus, T. Vrublevskio, Žygimantų, Arsenalo, T. Kosciuškos, K. Škirpos al. Š atkarpos iki pastato B. Radvilaitės g. Nr. 8, Malūnų, Užupio, Polocko, Krivių (išskyrus Šv. Mikalojaus g. Š atkarpą ties sankryža su Pranciškonų g., Krivių g. sankryžą su Olandų g.; -; TRP 26-45 lap.; IKONOGR Nr. 1-17, 36, 37, 42, 45; BR Nr. 1, 2; FF Nr. 1.2, 3, 2.1-3, 8, 9, 3.3-6, 4.1-6, 9, 10, 5.1-5, 9, 10, 6.1, 2, 7.2, 8.2, 4, 6, 7, 9, 10, 9B.2, 10.1-3, 6, 11A.1, 3, 6-8, 11B.1, 2, 12.1-4, 8, 13.1, 3, 4, 14.1-7, 15.1, 4, 6, 16.1, 3, 7, 9, 17.1, 5, 7, 18.1-4, 8, 9, 19A.5, 7, 21.1, 5, 6, 8, 9-12, 22.3-5, 7, 8, 11, 23.1, 3-5, 7-14, 24.11-14, 25.1, 22-26, 26.1, 4, 6, 7, 27.1, 8-10, 12, 28A.1-2, 4-6, 8-9, 28B.1-5, 29.1-3, 6-7, 30.1-2, 4-6, 31.2, 5-7, 9-14, 32.1, 5, 7, 33.2, 34.1, 4-6, 8, 9, 35.1, 6-8, 10-13, 16-18, 36.1, 3-8, 15, 17, 19-21, 37.1-3, 7, 9, 38.1, 2, 5-17, 39A.1-11, 13, 41.1-2, 4-5, 42.1-5, 7-9, 43. 1-5, 7-9, 11, 13-22, 25, 27, 44.1-5, 45.1-3, 5-6, 46.1-9, 48.2-4, 7-12, 49.1-3, 5-8, 13, 50.1-7, 9-19, 51.1, 2, 4, 5, 52.2, 53.2-7, 54.3, 6-11, 55.3-5, 57.1-6, 8, 58.1-9, 59.1-3, 5, 60.1, 2, 4, 5, 61.3, 4, 8-10, 62.1-7, 63.1, 4, 6-9, 64.4, 65.1, 3-6, 8, 66.2, 6, 67.2-3, 5, 7, 69A.2-4, 70.5, 7, 8, 11-13, 15, 17, 18, 22, 71.2-7, 72.3, 4, 8-13,18-20, 73A.3, 4, 6, 9, 15, 16, 21, 22, 73B.2-6, 74.1, 2, 76.1-3, 77.1, 2, 78.1, 7-9, 79.1-3, 5, 7, 8, 10, 12, 82.14, 87.4; 2011 m.); Paupio, Aukštaičių g. R atkarpos iki sankryžos su Paupio g., Baltojo skersgatvio, Vingrių, Šaltinių g. V atkarpos, Naugarduko, Mindaugo, K. Kalinausko, J. Basanavičiaus, Teatro, Plačiosios, Kruopų, Šv. Stepono, Gėlių, Sodų, V. Šopeno, Raugyklos, Aguonų, Kauno, Punsko, A. Strazdelio, K. Vanagėlio, Rasų, Lapų g. ŠV atkarpos, Geležinkelio g., skersgatvio tarp Vingrių ir Pylimo gatvių, P įvažiavimo į kvartalą Nr. 9, kvartalo Nr. 98 vidaus gatvelės, P įsijungiančios į Kūdrų g., trasos (Rasų g. Š atkarpa atkirsta Žiupronių gatvės, Senamiesčio apibrėžta teritorija; -; TRP 26-45 lap.; IKONOGR Nr. 1-17; BR Nr. 1, 2; FF Nr. 9A.5, 9B.1, 63.1, 2, 64.1, 4-6, 65.9, 11, 66.3, 69B.3-6, 75A. 4-7, 76.5, 6, 77.4-7, 9, 12, 78.2, 3, 79.6, 7, 80.7-11, 81.1-6, 82.1-7, 21, 23, 83.1, 2, 84.5-9, 12-14, 85.5, 6, 86.1-4, 87.7-10, 88A. 1, 2, 5, 6, 89.1-3, 7-9, 90.1, 91.1, 92A.1, 3, 4, 93B.1-4, 94.1-5, 95.4-6, 96.2-5, 97.2-6, 98.1, 3; 2013 m.); gatvių dangos: akmens trinkelių grindinys Vokiečių, Trakų, Dominikonų, Arsenalo gatvėse, T. Vrublevskio g. ŠR atkarpoje nuo sankryžos su Arsenalo ir Žygimantų gatvėmis iki namo T. Vrublevskio g. Nr. 4, Šventaragio g. PR atkarpoje tarp Pilies g. ir Gedimino pr., Pylimo g. PR atkarpoje iki sankryžos su Gėlių g., Bazilijonų g. V atkarpoje nuo sankryžos su Pylimo g. iki pastato Bazilijonų g. Nr. 3, Pylimo g. PV pusės aikštę ribojančiose Šv. Stepono, Raugyklos gatvėse ir aikštės PV kraštinėje, J. Basanavičiaus g. R atkarpoje nuo sankryžos su Pylimo g. iki sankryžos su Teatro g., Šv. Jurgio g. PV atkarpoje nuo sankryžos su Gedimino pr. iki sankryžos su K. Sirvydo g., T. Vrublevskio ir Žygimantų gatvių sankryžoje, V. Kudirkos a. iš R ribojančioje gatvėje, Odminių g. ir Gedimino pr. sankryžoje (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; BR Nr. 1; TRP 1-15; FF Nr. 2.2, 3.8, 4.1, 5.10, 8.4, 11B.6, 12.3, 7, 8, 18.12, 19A.5, 27.1, 28A.2-3, 5, 30.1-2, 31.2, 5, 7, 32.6, 35.8, 53.4, 5, 79.1, 2, 6, 7, 12, 82.13, 86.12, 92A.1, 4, 93B.4, 94.2; 2011 m.); klinkerio grindinys Šiltadaržio, Bernardinų, Šv. Mykolo, Lydos, Šv. Mikalojaus, Šv. Jono, Universiteto, S. Skapo gatvėse, Pranciškonų ir Šv. Mikalojaus gatvių sankryžoje (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 16-23; BR Nr. 1; FF Nr. 18.4, 21.1, 3-9, 22.3-11, 23.7-12, 15-18, 24.35, 30.4, 31.13, 37.7, 38.15-16, 62.5-6; 2013 m.); lauko akmenų grindinys Rusų, Malūnų, Šv. Dvasios, Geležinkelio gatvėse, Augustijonų g. Š atkarpoje nuo sankryžos su Savičiaus g. iki pastato Augustijonų g. Nr. 3, Bokšto g. atkarpoje nuo sankryžos su Savičiaus g. iki pastato Bokšto g. Nr. 14, Ligoninės g. PR atkarpoje nuo pastato Ligoninės g. Nr. 3 iki sankryžos su Mėsinių g., Arklių g. Š atkarpoje tarp Didžiosios ir Etmonų gatvių, Lapų g. Š atkarpoje nuo sankryžos su M. Daukšos g., buv. Rasų g. Š atkarpoje tarp Subačiaus ir Žiupronių gatvių, aikštėje Pylimo, Raugyklos ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 24-34; BR Nr. 1; FF Nr. 18.4, 24.35, 36.22, 39A.1, 3, 42.5-7; 44.2-3, 45.2-3, 5, 46.6-7, 51.4, 5, 57.6, 8, 58.5, 63.6, 65.11, 71.2-3, 77.4-6, 8, 9, 78.2-4, 86.12, 14; 2013 m.); akmens trinkelių grindinio fragmentai Vilniaus g. sankryžose su Labdarių, Islandijos, Liejyklos, Benediktinių, Klaipėdos gatvėmis, Vilniaus g. atkarpoje nuo sankryžos su Vokiečių, Trakų ir Dominikonų gatvėmis iki pastato Vilniaus g. Nr. 45 (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 71; FF Nr. 8.4, 12.3, 7, 8; 2013 m.); kiemų dangos: lauko akmenų grindinys pastato Vingrių g. Nr. 15 tarpuvartėje bei kieme (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 37; FF Nr. 93A.8; 2013, 2023 m.); lauko akmenų grindinys pastatų Šv. Mykolo g. Nr. 4, Totorių g. Nr. 21, Vingrių g. Nr. 17 kiemuose (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 38, 41, 42; FF Nr. 12.11, 23.19, 93A.9; 2013, 2023 m.); lauko akmenų grindinio fragmentai pastatų kiemuose: Šiltadaržio g. Nr. 4, Šv. Mykolo g. Nr. 12, Užupio g. Nr. 16, Nr. 20, Nr. 23, Paupio g. Nr. 14, Polocko g. Nr. 11, Nr. 14, Trakų g. Nr. 12, Totorių g. Nr. 19, Olandų g. Nr. 21 (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 43, 44, 46-51, 54, 56, 57; FF Nr. 12.12, 21.13, 23.20, 21, 28A.11, 70.23, 29, 30, 72.25, 26, 73B.12, 75A.10; 2013, 2023 m.); lauko akmenų grindinys pastato Tilto g. Nr. 19 tarpuvartėje (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 58; FF Nr. 1.9; 2013 m.); pastato Totorių g. Nr. 18 kiemo lauko akmenų grindinio fragmentai ir tarpuvartės lauko akmenų grindinys (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 60; FF Nr. 11A.11; 2013, 2023 m.); lauko akmenų grindinio tipas Švarco, Mėsinių gatvėse, Ašmenos g. R atkarpoje iki sankryžos su Dysnos g., skersgatvyje tarp Maironio ir Kūdrų gatvių (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė gera; TRP 62-65; BR Nr. 1; FF Nr. 36.22, 55.5, 60.2, 3, 61.10, 98.3; 2013 m.); lauko akmenų grindinio fragmentų tipas Totorių g., Vingrių g. Š atkarpoje ties sankirta su Vingrių skg. (Senamiesčio apibrėžta teritorija; -; žr. priedą Nr. 18; TRP 35, 99; FF Nr. 26.1; 2013, 2021 m.); lauko akmenų grindinio tipas pastatų kiemuose: Aušros Vartų g. Nr. 9, Odminių g. Nr. 8 (-; būklė gera; TRP 66-67; FF Nr. 11A.9, 50.22; 2013 m.); įvažiavimo į Žygimantų g. Nr. 12, 12A kiemą lauko akmenų grindinio tipas (-; didesnė dalis grindinio išardyta, išlikęs grindinio fragmentas tik valdos Š dalyje; žr. 15.97 ir priedą Nr. 16; FF Nr. 1.8; 2013, 2021 m.); akmens dangos tipas Pilies, Didžiojoje, Gaono, Vilniaus gatvėse, Islandijos g. PR atkarpoje nuo sankryžos su Vilniaus g. iki namo Islandijos g. Nr. 2, Aušros Vartų g. atkarpoje nuo sankryžos su Didžiąja g. iki pastato Aušros Vartų g. Nr. 4, aikštėje Pilies, Didžiosios, Bokšto gatvių sankirtoje, Rotušės aikštėje, Didžiosios ir Subačiaus gatvių sankryžoje, T. Vrublevskio g. PV atkarpoje nuo sankryžos su Tilto g. iki namo T. Vrublevskio g. Nr. 6, Šventaragio g. Š atkarpoje tarp Tilto g. ir Gedimino pr., T. Vrublevskio ir Tilto gatvių sankryžoje, Pylimo g. atkarpoje tarp Gėlių ir Rūdninkų gatvių (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama; TRP 5-7, 68-75; BR Nr. 1; FF Nr. 2.3, 6, 4.3, 5.1-3, 8.4, 5, 8, 12.8, 13.4, 14.4, 15.6, 18.16, 22.1, 23.1-5, 28A.7, 36.8, 10, 21, 22, 38.1-7, 42.1, 2, 3, 43.1, 2, 4, 5, 49.1, 50.14, 51.1, 53.2; 2023 m.); vienalyčių vienspalvių akmens trinkelių grindinio tipas Gedimino pr. bei Gedimino pr. sankryžose su Jogailos, Vilniaus, K. Sirvydo, Totorių, Odminių gatvėmis (Senamiesčio apibrėžta teritorija; būklė patenkinama, gera; TRP 76; BR Nr. 1; FF Nr. 5.4, 9, 6.1-3, 7.1, 2, 8.1, 2, 9B.3, 10.1, 2; 2013, 2023 m.); funkcinė įranga: Trakų g. pėsčiųjų perėją ties sankryža su Pylimo g. žymintys apskriti metaliniai elementai (-; būklė patenkinama; TRP 78, TRP 35, 64 lap.; FF Nr. 0.26, 27; 2016 m.); betoninis skelbimų stulpas Maironio g. (-; būklė patenkinama; TRP 79, TRP 33, 64 lap.; FF Nr. 0.28; 2016 m.); tvorelė iš arklinio tramvajaus bėgių Maironio g. (-; būklė patenkinama; TRP 80, TRP 33, 36, 64 lap.; FF Nr. 0.29, 30; 2016 m.); XIX a. pab.-XX a. pr. tvora Šiltadažio g. R pusėje, iš V ribojanti Šiltadaržio g. 6 valdą (manoma, kad tvora tęsiasi iki namo Šiltadaržio g. 4A; numanomas tvoros Š galas prie namo Šiltadaržio g. 4A netyrinėtas, tvoros P atkarpoje buvę varteliai su arkine sąrama ir spyna XX a. II p. buvo susiaurinti, suformuojant lygią sąramą, varteliai tvoros Š atkarpoje įrengti XX a. II p., prie tvoros iš kiemo pusės XX a. II p. pristatytas transformatorinės pastatas Šiltadaržio g. 6; žr. priedą Nr. 20; TRP 100, TRP 33, 64 lap.; FF Nr. 21.6, 8; 2021 m.); metaliniai, dalis inkrustuoti tašytais lauko akmenimis, inžinerinių tinklų šulinių dangčiai: B. Radvilaitės g. - 2 vnt., Šiltadaržio g. - 3 vnt., Maironio g. - 2 vnt., Bernardinų g. - 8 vnt., Šv. Mykolo g. - 5 vnt., Pilies g. - 3 vnt., Literatų g. - 2 vnt., Skapo g. - 4 vnt., Šv. Universiteto g. - 2 vnt., Jono g. - 3 vnt., Švarco g. - 2 vnt., Dominikonų g. - 2 vnt., Šv. Ignoto g. - 1 vnt., M. Antokolskio g. - 3 vnt., Vokiečių g. - 2 vnt. Trakų g. - 3 vnt., Kėdainių g. - 4 vnt., Lydos g. - 2 vnt., Pranciškonų g. - 5 vnt., Šv. Mikalojaus g. - 2 vnt., Mėsinių g. - 2 vnt., Rūdininkų g. - 2 vnt., Šv. Kazimiero g. - 4 vnt., Augustijonų g. - 3 vnt., Bokšto g. - 1 vnt., Strazdelio g. - 2 vnt., Šv. Dvasios g. - 1 vnt., Aušros Vartų g. - 1 vnt., Baziljonų g. - 3 vnt., Pylimo g. - 10 vnt., Klaipėdos g. - 1 vnt., Vilniaus g. - 6 vnt., Liejyklos g. - 4 vnt., Totorių g. - 5 vnt., Palangos g. - 2 vnt., Islandijos g. - 1 vnt., Jogailos g. - 1 vnt., Odminių g. - 1 vnt., Šv. Jurgio g. - 2 vnt., Vingrių g. - 5 vnt., Plačioji g. - 3 vnt., Kruopų g. - 3 vnt., Šv. Stepono g. - 4 vnt., Sodų g. - 4 vnt., Lapų g. - 2 vnt., M. Daukšos g. - 4 vnt., Vanagėlio g. - 1 vnt., Subačiaus g. - 1 vnt., Aukštaičių g. - 1 vnt., Paupio g. - 11 vnt., Užupio g. - 1 vnt., Polocko g. - 1 vnt., Baltajame skg. - 2 vnt., Kosciuškos g. - 1 vnt. (-; būklė patenkinama; žr. Priedą Nr. 8; TRP 83-86 lap; 2016-2017 m.); Kiaulių skersgatvio V atkarpos vieta kvartalo Nr. 1 V dalyje (2018 m. detaliųjų archeologinių tyrimų metu Žygimantų g. 12, 12A valdoje aptiktos XVII ?-XVIII a. Kiaulių skersgatvio, suplūkto iš smulkių akmenų ir griuvenų, liekanos: grindinio, aptikto 1,1 m gylyje valdos ŠV dalyje, plotis Š-P kryptimi 2,4 m, fragmento valdos ŠR kampe plotis 4,2 m, ilgis 4,75 m, atkastas 1,2 m gylyje nuo dabartinio kiemo paviršiaus, į R nuo Š prieangio fiksuoto grindinio iš smulkių akmenukų fragmentas - 1,6x2,7 m dydžio; aptiktų liekanų būklė bloga; žr. 15.86, 15.90, 15.97, priedus Nr. 10, 12, 16, priedo Nr. 11, 9 lap.; TRP 98, TRP 26, 64 lap.; 2018, 2021 m.); lauko akmenų grindinių, dalies su latakais, fragmentų tipas valdos Žygimantų g. Nr. 12, 12A Š dalyje (-; būklė patenkinama; žr. 15.86, 15.90, 15.97, priedus Nr. 10, 12, 16, priedo Nr. 11, 9 lap.; TRP 88-92, TRP 26, 64 lap.; 2018, 2021 m.); XVIII a. lauko akmenų grindinio su lietaus nuotekų lataku, orientuotu ŠV-PR kryptimi, fragmentai valdos Sodų g. 12, 14 V dalyje (-; grindinys praardytas XX a. pr., įrengiant toje vietoje iki XX a. 9 deš. pab. stovėjusio pastato Š priestato pamatus; žr. 15.94, 95, 100, priedus Nr. 14, 15, 19; TRP 95-97, TRP 64 lap.; 2019, 2021 m.);
    • 7.2.1.6. vietovei reikšmingo buvusio užstatymo ar jo dalių vietos - neišlikusio perimetrinio užstatymo vietos: II senamiesčio zonoje „Mieste” kvartale Nr. 56, kvartalų Nr. 27, 32, 33, 34, 50, 55 PV dalyse, kvartalo Nr. 37 PV, PR dalyse, kvartalo Nr. 61 PV dalyje (kvartale Nr. 32 stovėjo Vilniaus Didžioji sinagoga, kurios liekanos įrašytos į Kultūros vertybių registrą, u.k. 41887, buvusio reikšmingo užstatymo vietos, kurios po 1940 m. buvo užstatytos pastatais, vertingosiomis Vilniaus senamiesčio savybėmis nenustatomos ir TRP nežymimos; -; TRP 35, 36, 38, 39, 42 lap.; IKONOGR Nr. 5-7, 16, 18, 36, 37; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); III C zonoje „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiestyje” kvartalo Nr. 79 ŠR dalyje (buvusio reikšmingo užstatymo vietos, kurios po 1940 m. buvo užstatytos pastatais, vertingosiomis Vilniaus senamiesčio savybėmis nenustatomos ir TRP nežymimos; -; TRP 42, 45 lap.; IKONOGR Nr. 5-7, 16; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); III D1 zonoje „Subačiaus-Paplaujos priemiestyje” kvartalo Nr. 98 Š, P dalyse (buvusio reikšmingo užstatymo vietos, kurios po 1940 m. buvo užstatytos pastatais, vertingosiomis Vilniaus senamiesčio savybėmis nenustatomos ir TRP nežymimos; -; TRP 36, 39 lap.; IKONOGR Nr. 5-7, 16; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); III E1 zonoje „Užupio priemiestyje” kvartalo Nr. 70 centrinėje dalyje (buvusio reikšmingo užstatymo vietos, kurios po 1940 m. buvo užstatytos pastatais, vertingosiomis Vilniaus senamiesčio savybėmis nenustatomos ir TRP nežymimos; -; TRP 37 lap.; IKONOGR Nr. 5-7, 16; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); neišlikusio perimetrinio ir sodybinio užstatymo vietos: III D1 zonoje „Subačiaus-Paplaujos priemiestyje” kvartale Nr. 99, kvartalo Nr. 68B V dalyje (-; -; TRP 36, 39 lap.; IKONOGR Nr. 5-7, 16; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); Šv. Juozapo bažnyčios ir basųjų karmeličių vienuolyno vieta kvartalo Nr. 52 PR dalyje (Šv. Juozapo bažnyčia įsteigta 1638 m. LDK pakanclerio Stepono Paco, baigta statyti ir pašventinta 1692 m., vienuolynas ir bažnyčia buvo uždaryti 1865 m., o 1877 m. nugriauti iki pamatų; -; TRP 42 lap; IKONOGR Nr. 5-7, 16-18; BR Nr. 2; 2013, 2023 m.); senosios reformatų bažnyčios vieta kvartale Nr. 94 (po žeme išlikusios spėjamos bažnyčios XVI a. pr.-XVII a. II p. pamato ir sienų akmenų-keraminių plytų mūro liekanos, bažnyčia nusiaubta 1682.04.02; -; žr. 15.104, 105; TRP 115, TRP 35, 64 lap.; 2023 m.); trijų namų valdoje Žygimantų g. Nr. 12, 12A rūsių liekanos: pirmo namo XIX a. I ketv.-XIX a. II p. rūsio keraminių plytų mūro sienos, keraminių plytų grindų fragmentai (išskyrus XX a. II p. įrengtą rūsio ŠR patalpą, išlikusi įėjimo į rūsį vieta, rūsio centrinės dalies grindys 15 cm žemiau betoninių grindų; cilindrinis skliautas neišlikęs, rūsio sienos apardytos; žr. 15.86, 15.89, 15.90, 15.97, priedus Nr. 9, 10, 11, 12, 16; TRP 81; TRP 26, 64 lap.; IKONOGR Nr. 63-73, 75-82, 84-88, 91, 94-106; 2018, 2021 m.); antro namo XVIII a. IV ketv.-XX a. I p. rūsio lauko akmenų mūro-keraminių plytų mūro sienos su švieslangių fragmentais, keraminių plytų grindų liekanos, keraminių plytų mūro cilindrinio skliauto fragmentas, lauko akmenų mūro-keraminių plytų mūro sienos su arkomis fragmentas prie rūsio R sienos (prie rūsio R sienos esantis sienos fragmentas, manoma, yra neišlikusios rūsio patalpos siena; rūsio sienos apardytos; žr. 15.86, 15.89, 15.90, 15.97, priedus Nr. 9, 10, 11, 12, 16; TRP 82; TRP 26, 64 lap.; IKONOGR Nr. 63-69, 71-74, 77, 80-82, 84, 85, 87-93, 107-114; 2018, 2021 m.); trečio namo XIX a. I ketv.-XX a. I p. rūsio keraminių plytų mūro sienos su išlikusia cilindrinio skliauto dalimi, segmentinių sąramų 6 nišomis, jų liekanomis, „eglute" dėtos keraminių plytų rūsio grindys (-; rūsio sienos dalinai apirusios, dvi nišos užmūrytos gelsvomis plytomis, dvi - apardytos, grindų būklė gera; žr. 15.86, 15.89, 15.90, 15.97, priedus Nr. 9, 10, 11, 12, 16; TRP 83; TRP 26, 64 lap.; IKONOGR Nr. 61-74, 84, 92, 93, 115-128; 2018, 2021 m.); kiemo pastato Vilniaus g. Nr. 29 liekanos: XVIII a. pab., XX a. I p. lauko akmenų-keraminių plytų mūro pamatas, rūsio, I a. keraminių plytų mūro kapitalinės sienos, dviejų I a. segmentinių sąramų langų vietos (žr. 15.92, 15.93, priedą Nr. 13; būklė patenkinama; TRP 93; IKONOGR Nr. 5-7, 17; 2019 m.); 1829-1835 m. laikotarpio pastato valdoje Sodų g. Nr. 12, 14 mūrų liekanos: lauko akmenų-keraminių plytų mūro arkiniai pamatai su keraminių plytų-pavienių lauko akmenų mūro rūsio sienomis, jų liekanomis, išorinėje Š pusėje sutvirtintomis kontraforsu, rūsio durų angos, švieslangių angos, jų liekanos, švieslangio rūsio P sienoje prieduobės, formuotos iš pusės plytos storio mūro, fragmentas, stačiakampės pleištinių sąramų nišos su buvusių lentynų žymėmis, keraminių plytų skliautų su liunetėmis, gurtais ir be jų liekanos, arkados, prilaikiusios rūsio skliautus bei laiptinės, vedusios iš rūsio P patalpos į I a., liekanos, I a. sienų liekanos su langų angų žymėmis, durų angos fragmentu, išlikę fasadinio ir interjero tinko bei šildymo sistemos fragmentai (pastatas statytas dviem etapais, kuriuos skiria nedidelis laiko tarpas: pirmame etape sumūryta P, lygiagrečiai gatvei stovėjusi, dalis, antrame etape pastatas išplėstas į Š pusę, įgavo „L“ raidės formos planą, manoma, kad valda buvo susijusi su vienos ryškiausių XIX a. asmenybių, garsaus sodininko, gėlininko, bitininko, mokslinės sodininkystės pradininko Lietuvoje Juozapo Strumilos, 1774-1847, sodu, įsteigtu 1811 m., greičiausiai šalia pastato yra buvusios šiltlysvės, kurias primena dvejos stačiakampės struktūros, sumūrytos iš XIX a. pr. pusės plytos storio mūro; pastato P galas neišlikęs; žr. 15.94, 95, 100, priedus Nr. 14, 15, 19; TRP 94; TRP 44, 64 lap.; FF Nr. 80.14-16; 2019, 2021 m.); XVII a. II p.-XVIII a. I p. akmenų krosnies liekanos Aguonų g. 22, Kruopų g. 11 valdose (atidengtos 2022 m. vykdytų archeologinių tyrimų metu, išorinės sienos mūrytos iš akmenų ir keraminių plytų, rištų molio skiediniu, krosnies ilgis - apie 5,2 m, plotis - 2,85-3,0 m, išlikęs aukštis - apie 2,3 m, krosnis sudaryta iš degimo kameros R dalyje, kur virš išlikusios pakuros perdangos sukrauta akmenų krūsnis, virš kurios - ją dengusio plytų kiauto liekanos, ir priekrosnio V dalyje, krosnies Š ir P sienose - karšto oro nukreipimo kanalai; pakura iš priekrosnio pusės neatkasta, krosnis nepilnai išlikusi; žr. 15.102, 103, priedą Nr. 21; TRP 101; TRP 101; TRP 41, 64 lap.; 2023 m.); vizičių vienuolyno sodo tvoros liekanos kvartalo Nr. 66 ŠR dalyje ant Išganytojo kalvos Subačiaus g. (1756 m. vienuolynas nuo gatvės atskirtas aukšta mūrine tvora su dvejais vartais; būklė bloga; TRP 102, TRP 40, 43, 64 lap.; FF Nr. 66.7; 2023);
    • 7.2.1.7. gamtiniai elementai - kylantis į P pusę reljefas su erozinių Vilniaus kalvynų fragmentais - Pilies kalnu ir Altarija - atskirtais siauro Vilnios upės slėnio senamiesčio ŠR dalyje - I, III D3 zonose, su Neries, Vilnios upių terasinių pakopų fragmentais senamiesčio centrinėje, ŠV, Š dalyse - II, III A, III E2 zonose, ryškia terasine pakopa bei jos šlaitu, juosiančiu senamiestį iš PV pusės III B, III C zonose, su Vilnios slėnio terasų šlaitais, pakopomis, prievaginiais šlaitais senamiesčio R, PR dalyje - III D1, III D2, III E1 zonose (neištirta; -; FF Nr. 0.1-18, 2.1, 12.1, 19A. 1, 2, 8, 20B.2, 5, 66.1, 6, 7, 67.1, 68.1-3, 69B.2, 73A.1, 5, 7-10, 19-22, 73B.1, 6, 77.8, 9, 78.6, 7, 80.3, 83.10, 88B.4, 5, 7, 93A.4, 96.1, 98.1-3, 99.1, 2; 2013 m.); hidrografinis tinklas: Vilnios upės, kertančios senamiestį R dalyje, vaga, slėnis (-; -; TRP; IKONOGR Nr. 5-16, 18, 31, 36; FF Nr. 20B.5, 69B.2; 2013 m.); Neries upės kranto, ribojančio senamiestį iš Š pusės, linija (-; -; TRP; IKONOGR Nr. 3-16, 24, 30, 33, 36, 37, 38, 40, 41; FF Nr. 0.1-4; 2013 m.); Misionierių sodo, vad. Kūdrų parku, tvenkiniai senamiesčio PR dalyje - III D1 zonoje (-; -; TRP; FF Nr. 68.5, 6; 2013 m.); XVI a. - XIX a. pab. Vilniaus kanalizacijos sistema, sudaryta iš dengtų skliautais molio plytų mūro kanalų su šuliniais (neištirta; -; TRP; IKONOGR Nr. 14, 47-49; FF Nr. 0.23-25; 2013 m.); Vingrių, Aušros vartų, Žiupronių-Misionierių šaltiniai (buv. Vingrių šaltinių vanduo suteka į miesto drenažo sistemą, Kačergos upelis, kurį maitino Aušros vartų šaltinių vandenys XIX a. pab. nukanalizuotas, Vilnios slėnio šlaitas, kur kadaise ištekėjo Žiupronių-Misionierių šaltiniai, nudrenuotas, šalia šlaite įrengtų laiptų teka šaltinėliai, kurių tekmė nužymėta akmenukais; -; TRP; IKONOGR Nr. 50; FF Nr. 67.8-11; 2013 m.); želdiniai: Altarijos kalvyno dešiniajame Vilnios upės krante, Vilnios upės slėnio bei šlaito senamiesčio PV dalyje apželdinimo pobūdis (želdiniai netyrinėti; -; TRP; FF Nr. 0.1, 5, 6, 12-16, 12.1, 20B.5, 66.1, 6, 7, 67.1, 68.1-3, 69B.2, 73A.1, 5, 7-10, 19-22, 73B.1, 6, 77.8, 9, 11, 78.6, 7, 80.3, 4, 83.10, 88B.4, 5, 7, 93A.4, 96.1, 98.1-3, 99.1, 2; 2013 m.); kultūrinis sluoksnis (žr. Kultūros vertybių registre Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinės vietovės 25504, A1610K vertingąsias savybes; -; TRP; 2013, 2023 m.); kapai (griautiniai XV-XVI a. kapai su įkapėmis ir be jų valdoje Aguonų g. 10; daug kapų suardyta statant staklių gamyklą „Komunaras“, 2006-2007 m. ištirta virš 200 palaidojimų; žr. 15.73, 13.74; griautiniai XIV-XVI a. kapai su įkapėmis ir be jų valdoje Bokšto g. 6 ir Latako g.; 1981 m., 2005 m., 2008-2010 m. ištirta apie 400 palaidojimų, galėjusių priklausyti Kristaus Gimimo cerkvės kapinėms; žr. 15.47, 15.50, 15.51, 15.61, 15.71; griautiniai kapai valdoje Liejyklos g. 4; dalis kapų sunaikinta statybų ir įvairių žemės kasimo darbų metu, 2008 m. aptikti 4 palaidojimai ir žmonių kaulų sąvarta; žr. 15.72; griautiniai XVIII a. pab. - XIX a. pr. kapai valdoje Mindaugo 14, 16; 2000 m. ištirta apie 70 palaidojimų; žr. 15.43; griautiniai kapai valdoje Subačiaus g. 9; kapai apardyti statybų metu, 2008 m. aptikti 2 palaidojimai, galėję priklausyti Šv. Dvasios cerkvės kapinėms; žr. 15.72; griautiniai kapai valdoje Totorių 25; 1999 ir 2001 m. aptikti žmonių kaulai iš suardytų kapų, galėję priklausyti šv. Ignoto bažnyčios kapinėms; žr. 15.49, 15.62; griautiniai kapai valdoje Užupio g. 11; kapai suardyti statybų metu, 2000-2001 m. aptikti keli suardyti palaidojimai, greičiausiai iš XVII a. čia buvusių augustinų bažnyčios kapinių, žr. 15.59, 15.66; griautiniai kapai valdose Užupio g. 2 ir 4; 1982 m. aptiktas vaiko palaidojimas ir pavieniai žmonių kaulai, kurie galėjo priklausyti XVII a. sunykusios Šv. Petro ir Povilo cerkvės kapinėms; žr. 15.48; griautiniai kapai Užupio pėsčiųjų tako vietoje; 2001 m. aptikti keli suardyti palaidojimai, galėję priklausyti Šv. Baltramiejaus bažnyčios kapinėms, žr. 15.42, 15.63; kiti kapai; 2013 m.);
    • 7.2.2.1. tūrinės erdvinės struktūros sandara - daugialypė tūrinė-erdvinė struktūra, sudaryta iš kultūros paveldo objektų, urbanistinės struktūros statinių bei urbanistinės struktūros statinių, turinčių vertingųjų savybių požymių, su trimis pagrindiniais funkciniais ir kompoziciniais senamiesčio centrais - Aukštutine pilimi ir jos aplinka, Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčia su Vilniaus universiteto pastatų kompleksu bei Rotuše su Šv. Kazimiero bažnyčia, į kuriuos veda pagrindinės senamiesčio kompozicinės ašys - Pilies, Didžiosios, Aušros Vartų gatvės bei Gedimino prospektas, su papildančiomis ašimis - Trakų, Rūdninikų, Subačiaus, Vokiečių gatvėmis, išskirtinomis bažnyčių ir vienuolynų ansamblių, kitų reikšmingų pastatų tūriais, ties kuriais gatvių erdvės perauga į aikščių erdves, su mažiau aktyviomis, atskiroms senamiesčio zonoms būdingomis kompozicinėmis ir fukcinėmis ašimis, dominantėmis (dominantes žr. punkte 7.2.2.9): su Pylimo g. - pagrindine III B ir III C zonų kompozicine ir funkcine ašimi, atskiriančia „Vingrių priemiesčio” ir „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio” teritorijas nuo „Miesto” zonos, J. Basanavičiaus ir Naugarduko gatvėmis III B zonoje, su Bazilijonų, M. Daukšos gatvėmis - III C zonos kompozicinėmis ir funkcinėmis ašimis, atskiriančiomis „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio” teritoriją nuo „Miesto” zonos, su pagrindinėmis III E1 zonos istorinėmis kompozicinėmis ir funkcinėmis ašimis - Užupio, Polocko bei Krivių gatvėmis (-; -; žr. priedą Nr. 22; TRP; BR Nr. 2, 7; FF Nr. 0.1, 5.9, 7.2, 11B.2, 3, 18.16, 19A.1-4, 6, 23.3, 5, 24.11-14, 30, 31, 38, 39, 28A.2, 29.1, 2, 30.1-3, 31.1, 2, 4, 6, 7, 36.8, 10, 38.6, 43.2, 4, 5, 11, 13, 46.1, 47.1, 2, 48.7-9, 49.1, 4, 13, 50.14-16, 18, 19, 53.1-3, 54.6, 57.2, 3, 58.1, 61.1, 63.1, 65.1, 4-6. 66.6, 67.3, 5-7, 70.11-13, 15, 17, 18, 71.7, 72.4, 7, 73A.3, 4, 16, 75A.1, 75B.1, 76.2, 3, 77.1, 78.1, 9, 79.1-3, 5, 8, 10, 12, 87.3, 4, 89.11, 90.1, 91.1, 92A.1, 2, 93B.1, 4, 94.2, 4; 2013, 2016, 2023 m.);
    • 7.2.2.2. užstatymo tipai - senamiesčio I zonos “Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezevato” užstatymo tipai: gynybinės paskirties XIV-XIX a. užstatymas Žemutinės ir Aukštutinės pilių statiniais, jų liekanomis kvartale Nr. 19A (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 65 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 0.1, 9, 10, 20, 19A.1, 4, 6, 9; 2023 m.); atskirai stovinčių statinių užstatymas XIV a. pr. - XVIII a. II p.-XIX a. pr. Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo Arkikatedra Bazilika bei XIV a. pr.-XIX a. gynybinio bokšto liekanomis-varpine kvartalo Nr. 19A V dalyje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 65 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 19A.2, 3, 9; 2013, 2023 m.); komponentinis išsklaidytas XVII a. I p.-XIX a. pab. užstatymas Kirdėjų rūmų pastatų kompleksu kvartalo Nr. 19A PR dalyje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 65 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 19A.7, 9; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XVIII a. vid.-XX a. I p. užstatymas 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 73B ŠV dalyje T. Kosciuškos g. (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštingumas iki karnizo nuo 4,5 m iki 11,5 m, iki kraigo - nuo 6,5 m iki 15,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 73B.2-5; 2013, 2023 m.); kvartalo 73B V dalyje Barboros Radvilaitės g. 12 valdoje - miesto vilos laisvas XIX a. užstatymas 2 a. su pastoge pastatu (pastato aukštis iki karnizo 6,6 m, iki kraigo - 8,2 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 65, 81 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 73B.15; 2023 m.); II senamiesčio zonos „Miesto” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis XIV-XVIII a. užstatymas su pavienėmis XIX-XX a. I p. užstatymo struktūromis, XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 18, 22, 23, 28A, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 44, 48, 54, 57, 59, 61, kvartalo Nr. 14 R dalyje Vilniaus g. valdose, kvartalo Nr. 17 PR dalies valdoje ties Universiteto ir Liejyklos gatvių sankryža, kvartalo Nr. 21 Š, P dalyse Šiltadaržio, Bernardinų gatvių valdose, kvartalo Nr. 24 Š, V dalyse S. Skapo, Pilies gatvių, kvartalo Nr. 25 P dalyje Dominikonų, Šv. Ignoto, Totorių gatvių valdose, kvartalo Nr. 28B R, P dalyse Miesto Sienos, Pylimo gatvių valdose, kvartalo Nr. 30 ŠV dalyje valdose ties Trakų ir Kėdainių gatvių sankryža, kvartalo Nr. 39A P dalyje Literatų, Rusų, Maironio gatvių, kvartalo Nr. 46 Š, V, PV dalyse Didžiosios, Savičiaus, Augustijonų gatvių valdose, kvartalo Nr. 49 Š dalyje Aušros Vartų, Subačiaus gatvių, kvartalo Nr. 50 Arklių, Aušros Vartų, Bazilijonų gatvių valdose, kvartalo Nr. 51 V dalyje Arklių g. valdoje, kvartalo Nr. 52 Š dalyje Karmelitų, Arklių gatvių, kvartalo Nr. 53 PV dalyje Pylimo, Visų Šventųjų gatvių valdose, kvartalo Nr. 55 ŠV dalyje Vokiečių g. valdoje, kvartalo Nr. 57 ŠR, PR dalyse Ligoninės, Rūdininkų gatvių valdose, kvartalo Nr. 58 Š, PR dalyse Pylimo, Žemaitijos, Šiaulių, Mėsinių gatvių valdose, kvartalo Nr. 62 R, PV dalyse Šv. Mikalojaus, Žemaitijos, Pylimo gatvių valdose, iš jų - užstatymas atskirais iki 4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 41, 42, 50, 53, 54, 58 (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,5 m iki 14,3 m, iki kraigo - nuo 3,0 m iki 21,1 m, išskirtinas rūmų, vad. Pacų, triaukštis tūris kvartalo Nr. 34 Didžiosios g. valdoje, kurio aukštis iki karnizo 16,2 m, iki kraigo - 26,0 m, 4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 12,8 m iki 17,7 m, iki kraigo - nuo 16,3 m iki 20,2 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 66-70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 14.3-5, 17.2-4, 10, 18.1-6, 8, 9, 11, 14-16, 21.1-9, 13, 22.1-8, 10-12, 23.1-10, 16-18, 24.1, 4-6, 9-11, 13, 15, 16, 25.1-6, 9-14, 21-24, 28A.1-4, 7-10, 28B.3, 5, 29.1-5, 5a, 6, 7, 30.1, 31.1, 2, 7-14, 32.1-3, 5-8, 33.3, 34.1-9, 35.1, 3-13, 15-18, 36.1-6, 8-21, 37.1-6, 8, 38.1, 2, 4, 5, 8-15, 39A.1-9, 41.1-4, 42.2-5, 8-10, 43.4-8, 11, 12, 14-27, 44.1-6, 45.1, 2, 46.1-4, 7, 8, 10, 47.4, 48.2-8, 11, 12, 49.1-6, 12-14, 50.1-8, 12, 15, 18, 19, 21, 22, 51.4, 52.1, 3-6, 53.4-6, 54.1, 3-11, 55.2-5, 56.1-5, 57.1-8, 58.1, 2, 5-7, 9, 10, 59.1-5, 61.1-6, 10, 62.1-5, 7; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, XX a. II p. intarpais 1-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 14 V dalyje Pylimo, Klaipėdos gatvių valdose, kvartalo Nr. 17 ŠR dalyje Universiteto g., kvartalo Nr. 18 ŠR dalyje Šventaragio g., kvartalo Nr. 21 R dalyje Maironio g. valdose, kvartalo Nr. 22 R dalyje Šiltadaržio g., kvartalo Nr. 23 P dalyje Šv. Mykolo g., kvartalo Nr. 28 ŠV, PR dalyse Klaipėdos, Vilniaus, Trakų gatvių valdose, kvartalo Nr. 42 R dalyje Rusų g. valdoje, kvartalo Nr. 46 ŠV dalyje Didžiosios g., kvartalo Nr. 48 P dalyje Subačiaus g., kvartalo Nr. 58 PV, PR dalyse Pylimo, Ligoninės, Šiaulių gatvių valdose, kvartalo Nr. 62 Š, PR dalyse Lydos, Šv. Mikalojaus gatvių valdose (1-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 4,3 m iki 18,4 m, iki kraigo - nuo 7,3 m iki 22,3 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 66-70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 14.1, 2, 7, 17.1, 3, 4, 18.13, 21.10-12, 22.9, 23.11, 28A.5, 6, 11, 28B.1, 4, 42.6, 7, 46.9, 48.9, 10, 58.2-4, 6, 62.3, 6; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus kvartalo XX a. II p. užstatymas 4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalų Nr. 32, 33, 34 PV dalyse Vokiečių g. (4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 14,3 m iki 17,1 m, iki kraigo - nuo 19,4 m iki 21,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 69 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 34.10; 2013, 2023 m.); perimetrinis valdos visumos XIV-XVIII a. užstatymas su pavienėmis XIX-XX a. I p. užstatymo struktūromis, XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 1-4 aukštų su pastogėmis pastatais atskirose kvartalų Nr. 18, 23, 26, 31, 32, 33, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 45, 46, 48, 50, 51, 57, 60, 61 valdose Pilies, Skapo, Bernardinų, Šv. Mykolo, Šv. Jono, Šv. Ignoto, Didžiojoje, Gaono, Žydų, Stiklių, Vokiečių, Ašmenos, Dysnos, Bokšto, Subačiaus, Etmonų. Augustijonų, Pylimo gatvėse, 3-4 a. su sutapdintais stogais pastatais kvartalo Nr. 52 Š dalyje Karmelitų g., kvartalo Nr. 61 PR dalyje Ašmenos g. valdoje, pavieniu 5 a. su pastoge pastatu kvartalo Nr. 54 valdoje tarp Didžiosios, Rūdininkų ir Arklių gatvių (1-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,8 m iki 18,2 m, iki kraigo - nuo 8,9 m iki 21,6 m, 3-4 a. su sutapdintais stogais pastatų aukštis nuo 12,9 m iki 15,9 m, 5 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 20,7 m, iki kraigo - 24,9 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 67-70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 18.7, 23.12-15, 25.20, 22-24, 26.1, 31.4-6, 32.4, 6, 33.1, 2, 35.2, 14, 36.7, 9, 11, 37.2, 3, 38.1, 3, 5-7, 41.5, 42.1, 10, 43.7, 8, 13, 16, 45.1, 7, 8, 46.1, 46.2, 48.1, 50.8, 9, 50.8-11, 16, 17, 51.1, 3, 51.1-3, 5, 52.3, 54.2, 57.2, 60.1-5, 61.9; 2013, 2023 m.); komponentinis sutelktas XIV a.-XX a. II p. užstatymas bažnyčių ir vienuolynų ansambliais, kitais visuomeninės paskirties pastatais: kvartalo Nr. 20A V dalyje Maironio g. valdoje - Vilniaus Šventųjų Pranciškaus Asyžiečio, Bernardino Sieniečio bei Šv. Onos bažnyčių ir bernardinų vienuolyno statinių ansambliu, kvartale Nr. 24 - Vilniaus universiteto pastatų kompleksu, kvartale Nr. 25 - Vilniaus reprezentacinių statinių kompleksu, kvartale Nr. 26 - Vilniaus jėzuitų noviciato pastatų ansambliu, kvartale Nr. 27 - benediktinių vienuolyno ansambliu, Vilniaus dominikonų vienuolyno statinių ansambliu bei Salomėjos Nėries gimnazijos pastatais, kvartale Nr. 30 - Vilniaus pranciškonų vienuolyno pastatų ansambliu, kvartalo Nr. 31 PR dalies Vokiečių g. valdoje - Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios ir namų kompleksu, kvartalo Nr. 39A Š dalies valdoje tarp Šv. Mykolo, Volano, Maironio gatvių - Vilniaus bernardinių vienuolyno statinių ansambliu, kvartalo Nr. 46 P dalies valdoje tarp Didžiosios, Šv. Kazimiero ir Augustijonų gatvių - Vilniaus jėzuitų vienuolyno pastatų ansambliu, kvartalo Nr. 49 P dalyje Aušros Vartų g. valdoje - Vilniaus basųjų karmelitų vienuolyno pastatų ansambliu, kvartalo Nr. 50 Š dalyje Aušros Vartų g. - Vilniaus Miesto salės rūmais, kvartalo Nr. 53 ŠR dalyje tarp Rūdininkų ir Visų Šventųjų gatvių - Senosios regulos karmelitų vienuolyno ansambliu, kvartale Nr. 55 - Dailės parodų rūmais (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 66-70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 20A.1-5, 24.1-4, 7, 8, 11-15, 17-39, 25.15-17, 26.1-7, 27.1-19, 30.2-6, 31.3, 3a, 39A.10-13, 46.1, 5, 6, 49.10, 13, 50.7, 12-14, 53.1, 2, 7, 55.1; 2013, 2023 m.); komponentinis išsklaidytas XV a. pr.-XX a. vid. užstatymas Vilniaus vandenvietės pastatų kompleksu kvartalo Nr. 20A R dalyje Maironio g. valdoje, Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčios ir kitų statinių kompleksu kvartalo Nr. 28 V dalyje Pylimo g., Vilniaus Šv. Paraskevos stačiatikių cerkvės pastatais kvartalo Nr. 43 Š dalyje Didžiosios g. valdoje, Vilniaus stačiatikių Šv. Dvasios vienuolyno statinių ansambliu kvartale Nr. 49 Aušros Vartų g. valdoje, Šv. Mikalojaus bažnyčios kompleksu kvartalo Nr. 61 PV dalyje Šv. Mikalojaus g. valdoje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 66-70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 20A.6, 28B.2, 43.1-3, 49.4, 7, 11, 61.7, 8, 62.4, 5; 2013, 2023 m.); komponentinis sudėtinis XV a.-XX a. I p. užstatymas: kvartale Nr. 17 - Vilniaus bonifratrų vienuolyno statinių ansambliu, kvartalo Nr. 25 P dalies valdoje tarp Dominkonų ir Šv. Ignoto gatvių - Dievo Gailestingumo šventovės pastatais, kvartalo Nr. 43 V dalyje Didžiojoje g. - Šv. Mikalojaus stačiatikių cerkvės pastatų kompleksu, kvartalo Nr. 45 Š dalies valdoje tarp Augustijonų, Savičiaus, Bokšto gatvių - Vilniaus augustinų vienuolyno statinių ansambliu, kvartale Nr. 50 Aušros Vartų, Arklių gatvių valdoje - Vilniaus bazilijonų vienuolyno statinių ansambliu (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 66, 69, 70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 14.6, 17.6-9, 25.4, 7, 8, 25, 26, 43. 9, 10, 45.2-6, 50.13, 14, 20; 2013, 2023 m.); atskirai stovinčių statinių užstatymas XIV a. vid., 1511-1522 m. statytu Vilniaus stačiatikių Dievo Motinos ėmimo į dangų soboru kvartale Nr. 40, XIV a.-1799 m. statybos Rotuše kvartale Nr. 47 (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 67, 69 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 40.1, 43.11, 47.1-3; 2013, 2023 m.); gynybinės paskirties užstatymas XVI a. pr.-XVII a. pab. susiformavusių Vilniaus miesto gynybinių įtvirtinimų bastėja kvartale Nr. 67B (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 70 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 67.2-4; 2013, 2023 m.); III A senamiesčio zonos „Totorių-Lukiškių priemiesčio” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, atskiromis XV-XVIII a. užstatymo struktūromis palei Tilto, Totorių, Odminių, Liejyklos gatves bei XX a. II p. intarpais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 11A, 12, 15, kvartalo Nr. 1 PV dalyje bei kvartalo Nr. 2 P, PV dalyse Tilto g., kvartalo Nr. 3 ŠR dalyje Tilto, K. Sirvydo gatvių valdose, kvartalo Nr. 4 PR dalies valdoje tarp Žygimato Liauksmino ir Tilto gatvių, kvartalo Nr. 9A V dalyje Vilniaus g. valdose, kvartalo Nr. 9B P dalyje Labdarių, Totorių gatvių valdose, iš jų - užstatymas atskiru 4 aukštų su pastoge pastatu kvartale Nr. 3 (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,5 m iki 15,5 m, iki kraigo - nuo 6,0 m iki 19,6 m, 4 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 16,0 m, iki kraigo - 20,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71, 72 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 1.6, 2.3, 7-10, 3.4-6, 4.3, 4, 7, 10, 9A.3, 9B.1, 2, 4, 5, 11A.1-4, 6-8, 12.1-3, 6, 7, 9-11, 15.1, 5, 6; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas su pavieniais XV-XVIII a. reliktais, XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 1-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 2, 5, 10, kvartalo Nr. 1 Žygimantų, Radvilų, Tilto, Vilniaus gatvių valdose, kvartalo Nr. 8 P dalyje Vilniaus, Islandijos, Jogailos gatvių, kvartalo Nr. 9A Š, P, V dalyse Gedimino pr., Labdarių, Vilniaus gatvių valdose, kvartalo Nr. 9B Š dalyje Gedimino pr., Totorių g. valdose, kvartalo Nr. 12 Š dalyje Labdarių g., kvartalo Nr. 13 V dalyje Islandijos, Pylimo, Palangos gatvių, kvartalo Nr. 11A PR dalyje L. Stuokos-Gucevičiaus g. valdose, iš jų - užstatymas 5 aukštų su pastogėmis bei sutapdintais stogais pastatais kvartaluose Nr. 1, 2, 8, 9A (1-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,0 m iki 17,5 m, iki kraigo - nuo 5,0 m iki 22,9 m, 5 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 16,4 m iki 17,9 m, iki kraigo - nuo 21,3 m iki 22,2 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71, 72 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 1.1-5, 10, 12, 13, 2.2, 5, 6, 5.1-10, 8.3-5, 9, 10, 9A.1, 3-5, 6, 9B.3, 6, 10.1-6, 11A.5, 12.4, 13.1-7; 2013, 2023 m.); perimetrinis valdos visumos XIX a.-XX a. I p. užstatymas su pavieniais XV-XVIII a. reliktais, XX a. vid.-XXI a. pr. intarpais 2-4 a. su pastogėmis bei sutapdintais stogais pastatais kvartalo Nr. 3 P dalyje Gedimino pr. valdoje, kvartalo Nr. 4 ŠR dalies valdoje tarp Žygimanto Liauksmino, K. Sirvydo ir Tilto gatvių, kvartalo Nr. 8 Š dalyje Gedimino pr., Vilniaus, Jogailos gatvių valdose, kvartalo Nr. 12 ŠR dalyje Labdarių g. valdoje, kvartalo Nr. 15 R dalyje Liejyklos g. valdoje, iš jų užstatymas 5-6 a. su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 8, išskirtinas Dramos teatro Didžiosios žiūrovų salės tūris kvartalo Nr. 10 centrinėje dalyje Gedimino pr. valdoje (2-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 7,9 m iki 17,9 m, iki kraigo - nuo 12,4 m iki 23,7 m, 5-6 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 16,8 m iki 24,5 m, iki kraigo - nuo 22,4 m iki 31,3 m, Dramos teatro Didžiosios žiūrovų salės aukštis 26,8 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71, 72 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 3.1, 2, 4.2, 6-10, 8.1, 2, 6-8, 10.5, 12.5, 15.2-4; 2013, 2023 m.); perimetrinis kvartalo visumos XIX a.-XX a. I p. užstatymas su XX a. II p. intarpais 2-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 6, 16 (2-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 6,9 m iki 14,5 m, iki kraigo - nuo 11,2 m iki 20,9 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71, 72 lap.; FF Nr. 6.1-3, 7.2, 16.1-10; 2013, 2023 m.); komponentinis sutelktas XVII a. I p.-XIX a. užstatymas Vilniaus senosios regulos karmelitų vienuolyno statinių ansambliu kvartalo Nr. 3 R dalyje K. Sirvydo g. valdoje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 3.3, 4; 2013, 2023 m.); komponentinis išsklaidytas XVII a. I p.-XIX a. pab. užstatymas kvartalo Nr. 2 ŠV dalyje Žygimantų g. valdoje - Boguslovo Radvilos rūmų liekanomis bei Jono Juozapo Tiškevičiaus rūmais (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71 lap.; BR Nr. 2-6, 8; 2.1, 4, 5; 2013, 2023 m.); sodybinis miestelių netaisyklingas XIX-XX a. I p. užstatymas 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 1 PV dalyje Tito g. valdose (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,4 m iki 7,5 m, iki kraigo - nuo 6,7 m iki 13,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap; -; TRP 71 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 1.12; 2013, 2023 m.); miesto vilos laisvas XIX a.-XX a. I p. užstatymas 2 aukštų su pastoge pastatu kvartalo Nr. 1 PV dalyje Tilto g. valdoje (2 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 7,8 m, iki kraigo - 13,7 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 71 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 1.12, 13; 2013, 2023 m.); miesto vilos perimetrinis XIX a.-XX a. I p. užstatymas 2 aukštų su pastoge pastatu kvartalo Nr. 9A R dalyje Labdarių g. (2 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 6,6 m, iki kraigo - 10,1 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 72 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 9A.6; 2013, 2023 m.); atskirai stovinčių statinių užstatymas apie 1860 m. statytu Beit midrašo - maldos namų - pastatu kvartalo Nr. 1 ŠR dalyje Žygimantų g. valdoje, 1982 m. statybos administraciniu pastatu kvartalo Nr. 3 V dalyje Gedimino pr. valdoje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; XXI a. I deš. ant sinagogos pastato užstatytas III a., atskiriant jį nuo autentiško sinagogos tūrio tinko trauka; TRP 71 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 1.10, 11, 3.9; 2013, 2023 m.); laisvo planavimo visuomeninių pastatų užstatymas 1981 m. statybos 3-5 aukštų su sutapdintais stogais Ryšių rūmais kvartalo Nr. 13 PR dalyje Vilniaus, Palangos gatvių valdoje (viršutiniai pastato aukštai mansardinio tipo, pastato aukštis nuo 15,0 m iki 22,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 72 lap.; FF Nr. 13.8; 2013, 2023 m.); III B senamiesčio zonos „Vingrių priemiesčio” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 88B Raugyklos g. valdoje, kvartalo Nr. 89 R, PR dalyse Pylimo, Plačiosios, Kruopų gatvių valdose, kvartalo Nr. 90 PR dalyje Pylimo, Vingrių gatvių, kvartalo Nr. 92A Š dalyje J. Basanavičiaus g., kvartalo Nr. 92B V dalyje Pylimo g. valdose, kvartalo Nr. 93B R dalyje J. Basanavičiaus, Vingrių gatvių, kvartalo Nr. 94 PR dalyje Pylimo, J. Basanavičiaus gatvių valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,0 m iki 12,0 m, iki kraigo - nuo 6,0 m iki 21,1 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73-74 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 88B.1, 89.1-3, 5, 6, 90.2, 92A.1-4, 5; 92B.2, 3, 93B.4, 5, 94.2, 10, 11; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 2-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 88A, 88B, 89, kvartalo Nr. 90 ŠV dalyje Naugarduko, Vingrių gatvių valdose, kvartalo Nr. 92A Š, V dalyse J. Basanavičiaus, Vingrių gatvių, kvartalo Nr. 93B V dalyje J. Basanavičiaus, Mindaugo gatvių valdose, kvartalo Nr. 93A ŠV, ŠR, PR dalyse Mindaugo, Vingrių, Naugarduko gatvių valdose, kvartalo Nr. 94 Š, P, V dalyse K. Kalinausko, J. Basanavičiaus, Teatro gatvių, kvartalo Nr. 95 Š dalyje Mindaugo, K. Kalinausko, Teatro gatvių valdose, iš jų - užstatymas atskirais 5-6 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 93B, 94, 95 (2-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 7,0 m iki 19,0 m, iki kraigo - nuo 11,1 m iki 24,0 m, 5-6 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 15,1 m iki 28,0 m, iki kraigo - nuo 17,8 m iki 34,8 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73-74 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 88A.2-5, 7, 11, 12, 88B.1, 3-7, 89.4, 7-11, 90.1, 92A. 5; 93A.1-3, 5-7, 93B.4-6, 94.1, 3-7, 10-12, 95.1, 2, 6; 2013, 2023 m.); komponentinis išsklaidytas XVI-XIX a. vid. užstatymas Vilniaus evangelikų reformatų sinodo pastato, kitų objektų kompleksu kvartalo Nr. 94 R dalyje Pylimo g. valdoje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 94.8, 10-12; 2013, 2023 m.); miesto vilos perimetrinis XIX a. pab.-XX a. I p. užstatymas 2-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 94 PV dalyje bei kvartalo Nr. 95 R dalyje Teatro g. valdose (2-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 8,0 m iki 11,9 m, iki kraigo - nuo 10,7 m iki 15,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 88A.9, 94.4, 10, 11, 95.3; 2013, 2023 m.); miesto vilos laisvas XIX a. pab.-XX a. I p. užstatymas 2-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 88A PR dalyje Raugyklos g. valdoje, kvartalo Nr. 94 PV dalyje Teatro g. bei Š dalyje K. Kalinausko g. valdose (2-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 7,5 m iki 9.9 m, iki kraigo - nuo 9,8 m iki 13,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73-74 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 88A.9, 94.9, 10-12; 2013, 2023 m.); atskirai stovintys statiniai: 1959-1962 m. statytas Pirmasis Vilniaus planetariumo pastatas kvartalo Nr. 92A V dalyje J. Basanavičiaus g. valdoje, 1957 m. - Vilniaus kolegijos Ekonomikos fakulteto pastatas kvartalo Nr. 93A P dalyje Naugarduko g., 1912-1913 m. statybos Vilniaus senasis teatras kvartalo Nr. 95 P dalyje J. Basanavičiaus g. (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 92A.5, 93A.10, 95.4, 5; 2013, 2023 m.); laisvo planavimo visuomeninių pastatų XX a. II p. užstatymas 2-5 a. su sutapdintais stogais Simono Daukanto gimnazijos pastatu kvartalo Nr. 93A PV dalyje Naugarduko g. (pastato aukštis nuo 14,7 m iki 21 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73 lap.; FF Nr. 93A.10; 2013, 2023 m.); perimetrinis valdos visumos XIX a. užstatymas 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 92B R dalyje Pylimo g. valdoje, XX a. II p.-XXI a. pr. užstatymas 3-6 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 88B ŠR dalyje Raugyklos g., kvartalo Nr. 94 V dalyje Teatro g. valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,7 m iki 10,9 m, iki kraigo - nuo 5,9 m iki 15,1 m, 3-6 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 11,3 m iki 22,5 m, iki kraigo - nuo 17,6 m iki 29,9 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 73-74 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 88B.1-3, 92B1, 3, 94.10-12; 2013, 2023 m.); III C zonos „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, atskiromis XV-XVIII a. užstatymo struktūromis prie Subačiaus, K. Vanagėlio, M. Daukšos, Lapų, Aušros Vartų, Pylimo, Šv. Stepono gatvių 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 78, 81, kvartalo Nr. 63 P dalyje M. Daukšos, Šv. Dvasios gatvių valdose, kvartalo Nr. 64 PR dalyje K. Vanagėlio, M. Daukšos gatvių, kvartalo Nr. 65 Š dalyje Subačiaus g. valdose, kvartalo Nr. 77 ŠR dalyje ties M. Daukšos ir Lapų gatvių sankryža bei R dalyje K. Vanagėlio g., kvartalo Nr. 79 R dalyje Aušros Vartų g., kvartalo Nr. 82 ŠV, V dalyse Šv. Stepono, Pylimo, Gėlių gatvių valdose, kvartalų Nr. 83, 85, 86 Šv. Stepono g. valdose, kvartalo Nr. 87 ŠV, PR dalyse Pylimo, Raugyklos, Plačiosios gatvių valdose, iš jų atskiru 4 aukštų su pastoge pastatu kvartale Nr. 81 (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,7 m iki 13,8 m, iki kraigo - nuo 5,3 m iki 20,3 m, 4 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 17,5 m, iki kraigo - 22,1 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75-77 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 63.1, 2, 6-10, 64.4, 5, 65.1-7, 10, 77.2-6, 10, 12, 78.1-9, 79.8-10, 80.10, 81.1-12, 82.3-5, 7, 10, 12-15, 83.3, 4, 85.2, 3, 86.3, 7, 87.1-7, 10-12, 14; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas su pavieniais XV-XVIII a. reliktais, ryškiais XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 1-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose: Nr. 80, 84, kvartalo Nr. 63 Š dalyje Šv. Dvasios, A. Strazdelio gatvių, kvartalo Nr. 64 PV dalyje A. Strazdelio, M. Daukšos gatvių valdose, kvartalo Nr. 77 ŠV, PR dalyse M. Daukšos, Lapų, K. Vanagėlio gatvių, kvartalo Nr. 79 Š, V, P dalyse Bazilijonų, Pylimo, Geležinkelio gatvių, kvartalo Nr. 82 R, V, P dalyse Gėlių, Sodų, Šv. Stepono, V. Šopeno gatvių, kvartalo Nr. 83 Š, V dalyse Šv. Stepono, V. Šopeno, Sodų gatvių valdose, kvartalo Nr. 85 P dalyje Šv. Stepono, Raugyklos gatvių, kvartalo Nr. 87 centrinėje dalyje Pylimo g. valdose, iš jų atskirais 5 aukštų su pastogėmis pastatais kvartaluose Nr. 82, 84 bei pavieniu 6 aukštų su pastoge pastatu kvartale Nr. 84 (1-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,5 m iki 18,8 m, iki kraigo - nuo 7,3 m iki 22,4 m, 5 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 15,7 m iki 17,6 m, iki kraigo - nuo 19,6 m iki 20,2 m, 6 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 23,3 m, iki kraigo - 28,3 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75-77 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 63.2-5, 64.2, 3, 77.1, 7-11, 79.3-7, 11, 12, 80.1-3, 7-9, 11-12, 82.1, 2, 6, 8-12, 16-23, 83.1-5, 7-10, 84.1-12, 14, 85.2, 3, 7, 87.8-10, 12, 13; 2013, 2023 m.); perimetrinis valdos visumos XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais 2-4 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 83 ŠV dalyje V. Šopeno g., kvartale Nr. 86 Pylimo, Šv. Stepono gatvių valdose, 1903 m. statyta Vilniaus choraline Taharat HaKodesh sinagoga kvartalo Nr. 87 ŠV dalyje Pylimo g. valdoje (2-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 6,2 m iki 14,4 m, iki kraigo - nuo 10,8 m iki 17,0 m; sinagogos aukštis 15,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 83.2, 5, 6, 7, 86.1, 2, 4-6, 8-11; 87.3, 9, 13; 2013, 2023 m.); sodybinis miestelių perimetrinis XIX a. I p. užstatymas 1 aukšto su pastoge pastatu kvartale Nr. 65 prie M. Daukšos g. (1 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 2,5 m, iki kraigo - 5,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 77 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 65.8; 2013, 2023 m.); miesto vilos perimetrinis XIX-XX a. I p. užstatymas 1 aukšto su pastoge pastatu kvartalo Nr. 84 Šv. Stepono g. valdoje (pastato aukštis iki karnizo 4,2 m, iki kraigo - 9,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 84.2, 3; 2013, 2023 m.); miesto vilos laisvas XIX-XX a. I p. užstatymas 2-3 aukštų su pastogėmis pastatu kvartalo Nr. 79 Aušros Vartų g. Nr. 25 valdoje (pastato aukštis iki karnizo 9,1 m, iki kraigo - 14,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 76 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 79.13; 2013, 2023 m.); atskirai stovintys statiniai: XX a. I p. koplyčios pastatas kvartalo Nr. 65 ŠR dalyje Subačiaus g. valdoje, 1904-1906 m. statyta Turgaus halė kvartalo Nr. 79 ŠV dalyje Pylimo ir Baziljonų gatvių sankryžoje, XX a. I p. statybos namas kvartalo Nr. 79 PV dalyje bei transformatorinės pastatas kvartalo Nr. 80 PR dalyje Geležinkelio g., XIX a. koplyčios liekanos kvartalo Nr. 83 centrinėje dalyje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75-77 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 65.7a, 79.1, 3, 14, 80.4, 83.11; 2013, 2023 m.); laisvo planavimo gyvenamųjų pastatų XIX-XXI a. pr. užstatymas 1-4 aukštų namais kvartalo Nr. 84 PR dalyje Šv. Stepono g. valdoje (1-4 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,9 m iki 15,7 m, iki kraigo - nuo 8,7 m iki 19,3 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 75 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 84.15; 2013, 2023 m.); III D1 zonos „Subačiaus-Paplaujos priemiesčio” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis atviras į Misionierų sodą XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, atskiromis XV-XVIII a. užstatymo struktūromis 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 96 Paupio g. valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 5,4 m iki 10,4 m, iki kraigo - nuo 8,5 m iki 14,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 96.1, 2, 4; 2013, 2023 m.); perimetrinis posesijinis XV-XVIII a. užstatymas su XIX-XX a. I p. užstatymo struktūromis 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 97B V dalyje Paupio g. valdose (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,2 m iki 8,0 m, iki kraigo - nuo 6,0 m iki 14,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 97.1, 4, 5; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 68A Maironio g. valdoje, kvartalo Nr. 76 ŠV dalies valdoje ties M. Daukšos ir K. Vanagėlio gatvių sankryža, kvartale Nr. 96 Paupio g. valdose, kvartalo Nr. 97A PR dalyje prie Aukštaičių g. (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 4,7 m iki 11,2 m, iki kraigo - nuo 7,8 m iki 15,7 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 78, 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 68.2, 76.1, 2, 96.1, 3, 5, 97.2; 2013, 2023 m.); perimetrinis valdos visumos XXI a. pr. užstatymas 2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 98 (2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo 9,0 m, iki kraigo - 13,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap; -; TRP 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 98.2, 3; 2013, 2023 m.); komponentinis sudėtinis XVII a. vid.-XIX a. II p. užstatymas kvartalo Nr. 66 ŠV dalyje Rasų g. valdoje - Vilniaus vizičių vienuolyno statinių ansambliu, kvartalo Nr. 67A Subačiaus g. - Vilniaus misionierių vienuolyno statinių ansambliu ir vaikelio Jėzaus vaikų prieglaudos pastatu (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 78, 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 66.1-4, 6, 8, 67.1, 5-7; 2013, 2023 m.); miesto vilos laisvas XIX-XX a. II p. užstatymas 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 76 Š dalyje M. Daukšos g. valdoje, kvartalo 96B Paupio g. valdose (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,6 m iki 8,8 m, iki kraigo - nuo 7,2 m iki 12,6 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 78, 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 76.4, 96.8; 2013, 2023 m.); miesto vilos perimetrinis XX a. pr.-vid. užstatymas 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 66 P dalyje Rasų g. valdoje, kvartalo Nr. 97A V dalyje Aukštaičių g. valdoje (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,7 m iki 7,2 m, iki kraigo - nuo 4,3 m iki 12,9 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 78, 79 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 66.5, 97.1; 2013, 2023m.); III D 2 senamiesčio zonos “Bernardinų sodo” kvartalo 19B užstatymas atskirai stovinčiu 2 aukštų su pastoge pastatu, statytu XIX a. pr. kaip Botanikos sodo Didžioji oranžerija, rekonstruotu XIX a. pab.-XX a. pr., pritaikant pastatą gubernatoriaus vasaros rezidencijai (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 65 lap.; 19B.1, 2; 2023 m.); III E1 zonos „Užupio priemiesčio” užstatymo tipai: perimetrinis posesijinis XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, atskiromis XV-XVIII a. užstatymo struktūromis Paupio, Užupio, Polocko gatvėse, XXI a. pr. intarpais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 69B Paupio g. valdose, kvartalo Nr. 70 V dalyje Paupio, Užupio gatvių, kvartalo Nr. 71 P dalyje bei kvartalo Nr. 72 V dalyje Malūnų, Užupio gatvių valdose, kvartalo Nr. 75A P dalyje Polocko g. valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,3 m iki 10.6 m, iki kraigo - nuo 6,7 m iki 20,1 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 69B.1, 3-6, 70.1, 1a, 2-7, 9, 10, 14a, 15, 71.1, 2, 4-7, 72.1, 2, 18, 19, 23, 75A.1, 2, 9; 2013, 2023 m.); perimetrinis atviras į Vilnios šlaitus XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais, atskiromis XV-XVIII a. užstatymo struktūromis Užupio g., XXI a. pr. intarpais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 69A V dalyje Užupio g. valdose, kvartalo Nr. 69B Paupio g., kvartalo Nr. 70 Paupio, Užupio, Polocko gatvių, kvartalo Nr. 72 Užupio, Krivių gatvių valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,2 m iki 11,7 m, iki kraigo - nuo 7,1 m iki 18,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 69A.1-3, 69B.4, 6, 70.1a, 10, 14a, 15-17, 72.6, 8, 9, 16, 17, 24; 2013, 2023 m.); perimetrinis reguliarus valdos XIX-XX a. I p. užstatymas su XV-XVIII a. reliktais XX a. II p.-XXI a. pr. intarpais 1-3 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 69A R dalyje Užupio g. valdoje, kvartalo Nr. 70 R dalyje Polocko g. valdose, kvartalo Nr. 72 Užupio, Krivių gatvių, kvartalo Nr. 75A P, ŠV dalyse Polocko, Krivių gatvių valdose (1-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,2 m iki 12,5 m, iki kraigo - nuo 6,9 m iki 19,8 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 69A.4, 70.19-21, 30, 72.3-5, 7, 8, 10, 11, 15, 75A.1, 2, 9; 2013, 2023 m.); komponentinis išsklaidytas XVI-XIX a. pab. užstatymas kvartalo Nr. 70 V dalyje Užupio g. - Šv. Baltramiejaus bažnyčios statinių kompleksu, kvartalo Nr. 72 ŠV dalyje Malūnų g. - Vilniaus Užupio bernardinių vienuolyno pastatų kompleksu (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 70.1a, 9, 11, 14a, 72.20; 2013, 2023 m.); sodybinis miestelių perimetrinis XIX-XX a. I p. užstatymas 1 aukšto su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 73A, kvartalo Nr. 75 ŠR dalyje Baltojo skg. valdose (1 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,7 m iki 3,8 m, iki kraigo - nuo 6,5 m iki 8,3 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80, 81 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 73A.1-4, 16, 18, 21, 75A.4-7; 2013, 2023 m.); sodybinis miestelių netaisyklingas XIX-XX a. I p. užstatymas 1 aukšto su pastogėmis pastatais kvartale Nr. 73A, kvartalo Nr. 70 PV dalyje Paupio g. valdoje bei R dalyje Žvirgždyno g. valdoje (1 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,6 m iki 5,7 m, iki kraigo - nuo 6,0 m iki 9,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80, 81 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 70.1a, 22a, 73A.1, 5-15, 19, 20, 22; 2013, 2023 m.);miesto vilos perimetrinis XIX-XX a. I p. užstatymas 1-2 aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 71 ŠR dalyje Malūnų g. valdoje, kvartalo Nr. 75A ŠV dalyje Krivių g. valdoje (1-2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 3,0 iki 6,9 m, iki kraigo - nuo 4,5 iki 10,8 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 71.2, 3, 75A11; 2013, 2023 m.); miesto vilos laisvas XIX-XX a. II p. užstatymas 2 aukštų aukštų su pastogėmis pastatais kvartalo Nr. 72 Užupio ir Krivių gatvių valdose (2 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 6,5 m iki 8,5 m, iki kraigo - nuo 9,2 m iki 11,4 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 72.12-14; 2013, 2023 m.); atskirai stovinčių statinių užstatymas XIX a. II p.-XX a. I p. pastatytais vandens bokštais Turgaus aikštėje kvartale Nr. 75B bei skvere tarp Vilnios up. ir Malūnų g. kvartalo Nr. 71 Š dalyje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 71.8, 75B.2; 2013, 2023 m.); laisvo planavimo užstatymas kvartalo Nr. 72 ŠV dalyje Malūnų g. 1981 m. pastatytais 2-4 a. su sutapdintais stogais bei pastogėmis Dailės akademijos naujaisiais rūmais bei jų teritorijoje esančiu XIX a. pab.-XX a. pr. 2 a. su pastoge pastatu, 3 a. su pastoge pastatu kvartalo Nr. 73A Š dalyje Krivių g. valdoje (2-4 a. pastatų su sutapdintais stogais aukštis nuo 9,9 m iki 20,7 m, 2-3 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 8,2 m iki 13,6 m, iki kraigo - nuo 10,2 m iki 16,0 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 80, 81 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 72.21, 22, 73A.17; 2013, 2023 m.); III D3 zonos „Antakalnio priemiesčio” užstatymo tipai: kvartalo Nr. 73B Olandų g. Nr. 21A valdos PV dalies užstatymas atskirai stovinčiu XIX a. pr. parako sandėlio pastatu bei Kosciuškos g. Nr. 7 valdos PR dalies užstatymas atskirai stovinčiu XX a. 7 deš. statytu šaudyklos pastatu (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; BR Nr. 2, 3, 6, 8; FF Nr. 73B.9, 13, 14; 2017, 2023 m.); kvartalo Nr. 73B Kosciuškos g. Nr. 9B valdoje - XIX a. pr.-XX a. I p. užstatymas laisvai teritorijoje išsidėsčiusiais 1 aukšto su pastogėmis pastatais - senąja parako saugykla bei administraciniu pastatu, fomuojančiais laisvo planavimo visuomeninių pastatų užstatymo tipą (1 a. su pastogėmis pastatų aukštis iki karnizo nuo 2,5 m iki 3,0 m, iki kraigo - 5,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; BR Nr. 2, 3, 6, 8; FF Nr. 73B.10, 11; 2017, 2023 m.); kvartalo Nr. 73B Olandų g. Nr. 21 valdoje - sodybinis miestelių netaisyklingas XX a. I p. užstatymas 1 aukšto su pastoge pastatu (1 a. su pastoge pastato aukštis iki karnizo 2,5 m, iki kraigo - 4,5 m, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; BR Nr. 2, 3, 6, 8; FF Nr. 73B.12; 2017, 2023 m.); III E2 zonos „Sluškų-Antakalnio priemiesčio” užstatymo tipai: komponentinis sudėtinis XVII a. pab.-XX a. I p. užstatymas Dominyko ir Konstancijos Sluškų rūmų ir kalėjimo pastatų kompleksu kvartalo Nr. 74 ŠR dalyje T. Kosciuškos g. valdoje (užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; BR Nr. 2-6, 8; FF Nr. 74.1, 2, 3; 2013, 2023 m.); atskirai stovintys statiniai - 1932 m. pastatyto prieplaukos pastato liekanos kvartalo Nr. 74 PV dalyje Kosciuškos g., Vilnios ir Nėries upių santakoje (1952 m. prieplauka buvo pritaikyta laivams, kursuojantiems į Valakampių paplūdimius, užstatymo tankį žr. TRP 87-106 lap.; -; TRP 82 lap.; FF Nr. 74.4; 2013, 2023 m.);
    • 7.2.2.3. atviros erdvės - aikštės: Katedros, Rotušės (u.k. 10352), V. Kudirkos, Užupio aikštė Malūnų, Užupio ir Paupio gatvių sankirtoje, Užupio Turgaus aikštė Polocko, Krivių ir Užupio gatvių sankirtoje, Malkų turgaus aikštė (u.k. 10366) Pylimo ir Naugarduko gatvių sankirtoje, Jono Žemaičio aikštė, Simono Daukanto aikštė, aikštė Pilies, Didžiosios, Bokšto gatvių sankirtoje, aikštė Pylimo, Raugyklos ir Šv. Stepono gatvių sankirtoje, Jono Basanavičiaus aikštė Aušros Vartų, Šv. Kazimiero, Subačiaus ir Pasažo gatvių sankirtoje (-; -; žr. priedą Nr, 22; TRP 65, 66, 69-71, 73, 75, 80 lap.; IKONOGR Nr. 1-17, 36, 37; BR Nr. 2; FF Nr. 3.9, 7.1, 19A.2, 3, 9, 25.16-21, 43.1, 2, 47.1-4, 49.1a, 70.5-7, 13, 75B.1, 86.13, 91.1, 2; 2013, 2023 m.); parkai, sodai: Sereikiškių parkas (-; 2013 m. Sereikiškių parkas rekonstruotas - atkurta XIX a. aplinka, kurios autorius dailininkas Vladislovas Štrausas; TRP 65, 80, 81 lap.; IKONOGR Nr. 8; BR Nr. 1; FF Nr. 19A.9, 20B.1-5; 2013, 2023 m.); Misionierių sodas (-; išlikęs fragmentiškai; TRP 78, 79 lap.; IKONOGR Nr. 8; BR Nr. 1; FF Nr. 66.8, 67.1, 68.1-6; 2013, 2023 m.); Botanikos sodo teritorija (1799 m. VU Botanikos sodas iš Pilies g. 22 kiemo, kuriame buvo įkurtas, perkeltas į Pilies kalno papėdę; -; TRP 65 lap.; BR Nr. 1; FF Nr. 19A.8, 9; 2013, 2023 m.); skverai: Pilių skverai - skveras nuo Neries pusės iki Arkikatedros bazilikos Arsenalo ir T. Vrublevskio gatvėse bei skveras Pilies kalno P papėdėje Barboros Radvilaitės g., Šv. Jurgio skveras - dabar V. Kudirkos a. tarp Gedimino pr. ir Vilniaus g., Karmelitų - dabar Lazdynų Pelėdos skveras tarp Karmelitų, Arklių ir Visų Šventųjų gatvių, Šv. Onos skveras Maironio ir Šv. Mykolo gatvių sankirtoje, Adomo Mickevičiaus skveras prie šv. Onos bažnyčios varpinės bei Bernardinų bažnyčios Maironio gatvėje, Volano g. skveras, Šventaragio skveras tarp Šventaragio, Lauryno Stuokos-Gucevičiaus, Odminių gatvių ir Gedimino pr., Tibeto skveras tarp Vilnios up. ir Malūnų g., brolių Vileišių skveras tarp Neries up. ir T. Kosciuškos g., L. Stuokos-Gucevičiaus skveras tarp L. Stuokos-Gucevičiaus ir Liejyklos gatvių, Stanislovo Moniuškos skveras Vilniaus g., M. Daukšos-Žiupronių-Rasų gatvių sankirtos skveras, Vingrių šaltinių skveras tarp Mindaugo ir Pylimo gatvių, skveras prie Ligoninės ir Pylimo gatvių sankryžos (išlikę istorinės skverų teritorijos, Karmelitų skvero teritorija išplėsta po 1945 m., daugumoje skverų pastatyti monumentaliosios dailės kūriniai, vyrauja sovietmečiu formuotos želdinių kompozicijos; išsamiam želdinių įvertinimui reikalingi papildomi tyrimai; TRP 65-68, 70-73, 78, 80, 82 lap.; IKONOGR Nr. 44; BR Nr. 1; FF Nr. 0.1, 3.9, 7.1, 11B.3-5, 19A.9, 20A.1, 21.14, 27.3, 4, 39A.13, 39B.1, 52.1, 2, 5, 57.1, 66.2, 8, 71.8, 74.3, 92A.6; 2013, 2023 m.); kitos atviros erdvės: atvira erdvė priešais Salomėjos Nėries paminklą Vilniaus g., prieigų prie Šv. Kotrynos bažnyčios ir vienuolyno namo iš Vilniaus g. pusės, tarp Vilniaus bonifratrų vienuolyno statinių ansamblio ir Liejyklos g., Maironio g. prie bernardinų vienuolyno ansamblio, Vilniaus senojo teatro prieigų tarp J. Basanavičiaus, Mindaugo ir Teatro gatvių, Simono Daukanto gimnazijos bei Vilniaus kolegijos Ekonomikos fakulteto pastatų prieigų Naugarduko, Mindaugo gatvėse, Pylimo ir Vingrių gatvių sankirtoje (-; -; TRP 66, 67, 73, 74 lap.; FF Nr. 17.7, 8, 20A.3-5, 27.2, 90.2, 93A.4, 10, 95.4, 5; 2023 m.); Vilniaus piliakalnio su papiliais ir gyvenviete teritorija kvartale Nr. 73B (-; -; TRP 65, 81, 82 lap.: FF Nr. 0.1, 19A.9, 73B.1, 6; 2023 m.); Vilniaus Universiteto pastatų formuojama atvira erdvė Universiteto g. (-; -; TRP 67 lap.; FF Nr. 24.29-31; 2023 m.); Vokiečių g. atviroji erdvė (-; -; TRP 69 lap.; FF Nr. 31.1, 34.10, 55.2; 2023 m.); buv. žuvų turgus Maironio ir Aukštaičių gatvių sankirtoje (dabar Tymo turgelis; -; TRP 79 lap.; FF Nr. 68.1, 2; 2023 m.); Kalnų parko stadionas T. Kosciuškos g. 7 (pastatytas 1925 m., rekonstruotas 1949 m.; -; TRP 82 lap.; FF Nr. 19A.9, 73B.13; 2023 m.); Neries krantinė (-; -; TRP 65 lap.; FF Nr. 0.1-4, 9, 1.10; 2023 m.); aikščių, skverų, kitų atvirų erdvių monumentaliosios dailės kūriniai: paminklas Vincui Kudirkai (skulpt. Arūnas Sakalauskas, archit. Ričardas Krištapavičius, 2009 m., granitas, bronza, Vinco Kudirkos a.; būklė gera; TRP 103, TRP 29, 64 lap.; FF Nr. 7.1a; 2023 m.); paminklas broliams Vileišiams (skulpt. Regimantas Midvikis, archit. Linas Krūgelis ir Ričardas Krištapavičius. 2008 m., bronza, Vileišių skv.; būklė gera; TRP 104, TRP 27, 64 lap.; FF Nr. 74.5; 2023 m.); paminklas Jonui Basanavičiui (skulpt. Gediminas Piekuras ir Algirdas Rasimavičius, archit. Gediminas Antanas Sakalis, 2018 m., granitas, bronza, Jono Basanavičiaus a.; būklė gera; TRP 105, TRP 39, 64 lap.; FF Nr. 49.1b; 2023 m.); paminklas Lazdynų Pelėdai (pav. „Seserys", skulpt. Daliutė Ona Matulaitė, archit. Jūras Balkevičius, Rimantas Buivydas 1995 m., bronza, Lazdynų Pelėdos skv.; būklė gera; TRP 106, TRP 42. 64 lap.; FF Nr. 52.6; 2023 m.); paminklas Cemachui Šabadui („Daktarui Aiskaudai”, skulpt. Romualdas Kvintas, 2007 m., Mėsinių ir Dysnos gatvių sankryža; būklė gera; TRP 107, TRP 38, 39, 64 lap.; FF Nr. 59.3a; 2023 m.); paminklas Mečislavui Dorzikui (1934 m., granitas, Maironio g.; būklė patenkinama; TRP 108, TRP 36, 64 lap.; FF Nr. 98.4; 2023 m.); paminklas Romain‘ui Gary „Berniukas su batu“ (skulpt. Romualdas Kvintas, 2007 m., Mindaugo ir J. Basanavičiaus g. sankryža; būklė gera; TRP 109, TRP 35, 64 lap.; FF Nr. 93B.1a; 2023 m.); skulptūra „Barbora“ (skulpt. Vladas Vildžiūnas, 1982 m., Vokiečių g.; būklė gera; TRP 110, TRP 39, 64 lap.; FF Nr. 55.2a; 2023 m.); skulptūra „Žibintininkas“ (skulpt. Vytautas Nalivaika, 1986 m., Šv. Jono g.; būklė gera; TRP 111, TRP 33, 64 lap.; FF Nr. 24.27a; 2023 m.); skulptūra „Užupio angelas“ (skulpt. Romas Vilčiauskas, archit. Algirdas Umbrasas, 2002 m., žalvaris, bronza, Užupio a., būklė gera; TRP 112, TRP 36, 37, 64 lap.; FF Nr. 70.5a; 2023 m.); skulptūra „Verknė“ (skulpt. Romanas Kazlauskas, archit. Algimantas Mačiulis, 1969 m., granitas, Pylimo ir Klaipėdos gatvių sankryža; būklė gera; TRP 113, TRP 35, 64 lap.; FF Nr. 28B.6; 2023 m.); skulptūra „Vandens nešėjas“ (skulpt. Romualdas Kvintas, atidengta 2020 m. spalio mėn. Kėdainių ir Lydos gatvių sankryžoje; būklė gera; TRP 114, TRP 38, 64 lap.; FF Nr. 29-5b; 2023 m.);aikščių želdiniai: Rotušės a. ŠV ir ŠR ribų perimetrinio apželdinimo lapuočiais medžiais pobūdis (-; -; FF Nr. 47.1-4; 2013 m.); gatvių želdiniai: Arsenalo, Gedimino pr., M. Daukšos, T. Kosciuškos, Rasų, Sodų, Šaltinių, V. Šopeno gatvių, K. Vanagėlio g. PR dalies perimetrinio apželdinimo lapuočiais medžiais pobūdis (-; -; IKONOGR Nr. 43; FF Nr. 0.1, 5.7-9, 7.2, 19A.5, 63.1, 9, 64.3, 65.8, 66.2, 73B.2-6, 76.1-3, 5, 6, 77.1, 80.7-13, 82.18, 19, 21-23, 83.6-9, 88A.1-3; 2013 m.); Jogailos, Mindaugo, Volano gatvių R pusių, Palangos, Šventaragio gatvių P pusių, Etmonų g. Š pusės, Naugarduko g. PR pusės perimetrinio apželdinimo lapuočiais medžiais pobūdis (-; -; FF Nr. 8.7, 13.7, 14.1-2, 18.11-13, 50.9-11, 51.3; 2013 m.); Pylimo g. R pusės atkarpos tarp Klaipėdos ir Lydos gatvių, Pylimo g. V pusės atkarpos ties Reformatų skveru ir atkarpos tarp Naugarduko ir Vingrių gatvių, Žygimantų g. atkarpos tarp Radvilų ir T. Vrublevskio gatvių perimetrinio apželdinimo lapuočiais medžiais pobūdis (-; -; IKONOGR Nr. 16, 17, 41; FF Nr. 2.1, 13.7, 28B.1-2, 29.2-3, 90.1, 94.1; 2013 m.); Didžiosios g. V pusės atkarpos tarp Stiklių ir Vokiečių gatvių, R pusės atkarpos tarp Savičiaus ir Šv. Kazimiero g. bei PV pusės atkarpos tarp Rūdninkų ir Etmonų gatvių apželdinimo lapuočiais medžiais pobūdis (-; -; IKONOGR Nr. 16, 17; FF Nr. 47.1, 51.2; 2013 m.);
    • 7.2.2.4. uždaros erdvės - kiemų erdvės (kai kurie istoriniai kiemai, juos uždengus, paversti pastatų ar jų kompleksų interjerais; būklė bloga, patenkinama; FF Nr. 0.17, 18, 1.8, 12.11, 18.10, 21.13, 23.19, 20, 24.9, 10, 38, 39, 25.14, 28A.10, 11, 36.14, 50.22, 54.1, 56.1, 70.23, 27-30, 72.23, 93A.8, 9; 2013 m.); įvažiavimai į kiemus, dažniausiai pro gatvės korpusuose įrengtas tarpuvartes, kartais pro tvoroje esančius vartus bei pro gretimus pastatus jungiančias arkas (dalyje įvažiavimų įrengtos patalpos; būklė bloga, patenkinama; FF Nr 1.9, 2.6, 8, 3.5, 6, 4.2, 5, 9B.3, 6, 10.3, 11A.2, 4, 5, 11, 11B.6, 12.2, 9, 10, 15.3, 17.2, 18.1, 3, 5-7, 9, 10, 14-16, 19A.7, 21.2-4, 7, 9, 12, 22.2, 4, 9, 11, 12, 23.3-5, 8, 10-17, 20, 21, 24.5-7, 9, 15-17, 19, 20, 25, 32, 33, 25.2, 3-5, 9-14, 26.4-6, 27.15, 28A.3, 6, 31.3, 5, 8, 10-12, 14, 32.2, 4, 33.3, 34.3-5, 35.10, 11, 36.2, 6, 8, 11-14, 19-21, 37.4, 5, 38.1-4, 9, 13, 17, 39A.2, 6, 42.3, 4, 43.6-8, 14-25, 45.2, 6, 46.4-6, 48.2, 5, 6, 8, 9, 49.2, 3, 5, 11-13, 50.6, 12-17, 54.5, 9, 10, 57.2, 3, 58.9, 59.2, 61.3, 5-8, 63.5, 64.2, 65.2, 3, 69A.2, 3, 70.3, 5, 9, 11, 12, 15, 16, 19, 20, 24, 26, 30, 71.6, 72.1-7, 23, 24, 74.2, 75A.2, 78.8, 79.8, 9, 81.2, 7, 12, 82.6, 11, 16, 18, 21, 22, 83.4, 5, 84.2, 3, 7, 10, 11, 85.2, 87.10, 89.5, 7, 92A.4, 93A.2, 93B.3, 96.3; 2013 m.); kiemų, tarpuvarčių lauko akmenų grindiniai, jų fragmentai, tipas (-; -; žr. punktą 7.2.1.5; 2013 m.); kiemų želdiniai (netyrinėti; -; IKONOGR Nr. 16; BR Nr. 1; FF Nr. 2.4, 5; 2013 m.);
    • 7.2.2.5. panoramos - senamiesčio panoramos nuo Pilies (Gedimino), Trijų Kryžių kalnų, Altarijos kalvyno PV kalvos, vad. Altanos kalnu, nuo Subačiaus gatvės apžvalgos aikštelės, Subačiaus ir Maironio gatvių sankirtos, nuo Šv. Jonų bažnyčios varpinės, pėsčiųjų pasažo dešiniajame Neries krante, jungiančio Kalvarijų gatvę su „Lietuvos” viešbučio prieigomis (išskyrus Vilniaus senamiestyje ir jo aplinkoje pastatytus naujus didelių tūrių, aukštybinius statinius, stelbiančius daugiaplanes panoramas, reikšmingiausias istorines dominantes, matomas panoramų ribas, žr. priedus Nr. 4, Nr. 22, panoramas 1-12; -; TRP; IKONOGR Nr. 19-21, 23-34, 40; FF Nr. 0.7, 10, 11, 14, 15, 19-22; 2013 m.; IKONOGR Nr. 52-59, 71, 73, 75, 79, 80, 85, 87; FF Nr. 31, 32; 2017, 2018 m.);
    • 7.2.2.6. siluetai - siluetas iš ŠV, nuo Neries upės dešiniojo kranto, formuojamas Pilies (Gedimino) kalno su Aukštutinės pilies liekanomis, Altarijos kalvyno kalnų - Kreivojo arba Plikojo - Trijų Kryžių, Stalo, Bekešo - dešiniajame Vilnios krante, Pilies pastatų ir jų liekanų papilyje, Trijų kryžių paminklo Plikojo kalno viršuje (žr. priedus Nr. 5 ir Nr. 22, siluetą 1; -; TRP; FF Nr. 0.1; 2013 m.); siluetas nuo Išganytojo kalno Š šlaito, formuojamas Trijų Kryžių, Pilių komplekso kalvyno, gyvenamųjų namų, vertikalių dominančių - sakralinių pastatų: Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčios su varpine, Vilniaus arkikatedros varpinės, Vilniaus stačiatikių Dievo Motinos ėmimo į dangų soboro, Šventųjų Pranciškaus Asyžiečio, Bernardino Sieniečio, Šv. Mykolo Arkangelo, Šv. Baltramiejaus bažnyčių (žr. priedus Nr. 5 ir Nr. 22, siluetą 2; -; TRP; FF Nr. 0.5; 2013 m.); siluetas iš PR, nuo Subačiaus g., formuojamas vertikalių dominančių sankaupos iš sakralinių pastatų: Švč. Jėzaus Širdies, Viešpaties Dangun Žengimo, Šv. Kazimiero, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčių, Vilniaus Šv. Mikalojaus stačiatikių cerkvės, Šventosios Dvasios, Šv. Kotrynos, Šv. Ignoto, Šv. Jurgio, Šventųjų Pranciškaus Asyžiečio, Bernardino Sieniečio, Šv. Mykolo Arkangelo, Šv. Baltramiejaus, bažnyčių, Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčios su varpine, Vilniaus stačiatikių Dievo Motinos ėmimo į dangų soboro, Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos su varpine, Pilies kalno su Aukštutinės pilies Vakarinio bokšto liekanomis, Trijų kryžių paminklo Plikojo kalno viršuje, Altarijos kalvyno kalnų, gyvenamųjų namų, visuomeninių pastatų (žr. priedus Nr. 5 ir Nr. 22, siluetą 3; -; TRP; FF Nr. 0.16; 2013 m.);
    • 7.2.2.7. perspektyvos - Pilies g. perspektyva P-Š kryptimi nuo sankryžos su Šv. Mykolo g. į Gedimino kalną su pilies bokštu (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 1; -; TRP; FF Nr. 23.5; 2013 m.); Pilies g. perspektyva Š-P kryptimi nuo sankryžos su Bernardinų g. į Šv. Jonų bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 2; -; TRP; FF Nr. 23.3; 2013 m.); Didžiosios g. perspektyva ŠR-PV kryptimi nuo sankryžos su Švarco g. į Rotušę (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 3; -; TRP; FF Nr. 43.5; 2013 m.); S. Skapo g. perspektyva PR-ŠV kryptimi nuo pastato Skapo g. Nr. 7 į De Reusų rūmus (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 4; -; TRP; FF Nr. 18.1; 2013 m.); Šv. Mykolo g. perspektyva V-R kryptimi nuo sankryžos su Volano g. į Šv. Mykolo bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 5; -; TRP; FF Nr. 38.16; 2013 m.); Šv. Mykolo g. perspektyva V-R kryptimi nuo sankryžos su Bernardinų g. į Šv. Onos bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 6; -; TRP; FF Nr. 38.17; 2013 m.); Maironio g. perspektyva P-Š kryptimi nuo sankryžos su Šv. Brunono Bonifaco g. į Vilniaus Šventųjų Pranciškaus Asyžiečio, Bernardino Sieniečio bei Šv. Onos bažnyčių ir bernardinų vienuolyno statinių ansamblį (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 7; -; TRP; FF Nr. 39A.10; 2013 m.); Gedimino pr. perspektyva ŠV-PR kryptimi nuo sankryžos su Totorių g. į Arkikatedrą baziliką ir varpinę (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 8; -; TRP; FF Nr. 6.3; 2013 m.); Tilto g. perspektyva ŠV-PR kryptimi nuo pastato Tilto g. Nr. 6 į Arkikatedrą baziliką ir varpinę (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 9; -; TRP; FF Nr. 2.9; 2013 m.); Liejyklos g. perspektyva PV-ŠR kryptimi nuo sankryžos su Šv. Ignoto g. į Trijų Kryžių kalną su paminklu (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 10; -; TRP; FF Nr. 12.1; 2013 m.); Liejyklos g. perspektyva PV-ŠR kryptimi nuo sankryžos su L. Stuokos-Gucevičiaus g. į Vilniaus bonifratrų vienuolyno statinių ansamblį (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 11; -; TRP; FF Nr. 17.8; 2013 m.); Tilto g. perspektyva PR-ŠV kryptimi nuo sankryžos su T. Vrublevskio g. į Šv. Jurgio bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 12; -; TRP; FF Nr. 4.3; 2013 m.); Stiklių g. perspektyva PR-ŠV kryptimi nuo sankryžos su Gaono, Žydų ir Antokolskio gatvėmis į Šv. Dvasios bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 13; -; TRP; FF Nr. 32.1; 2013 m.); Stiklių g. perspektyva ŠV-PR kryptimi nuo pastato Stiklių g. Nr. 7 į Šv. Kazimiero bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 14; -; TRP; FF Nr. 36.5; 2013 m.); Klaipėdos g. perspektyva V-R kryptimi nuo pastato Klaipėdos g. Nr. 7B į Šv. Kotrynos bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 15; -; TRP; FF Nr. 14.6; 2013 m.); Aušros Vartų g. perspektyva Š-P kryptimi nuo sankryžos su Subačiaus g. į Baziljonų vartus (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 16; -; TRP; FF Nr. 50.14; 2013 m.); Aušros Vartų g. perspektyva Š-P kryptimi nuo namo Nr. 8 į Šv. Teresės bažnyčią ir Aušros Vartų koplyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 17; -; TRP; FF Nr. 50.16; 2013 m.); Aušros Vartų g. perspektyva Š-P kryptimi nuo Šv. Teresės bažnyčios į Aušros Vartų koplyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 18; -; TRP; FF Nr. 50.19; 2013 m.); Rūdninkų g. perspektyva Š-P kryptimi nuo sankryžos su Dysnos g. į Visų Šventųjų bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 19; -; TRP; FF Nr. 54.6; 2013 m.); Savičiaus g. perspektyva V-R kryptimi nuo pastato Didžioji g. Nr. 18 į Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 20; -; TRP; FF Nr. 46.10; 2013 m.); Subačiaus g. perspektyva V-R kryptimi nuo namo Subačiaus g. Nr. 21 į Viešpaties Dangun Žengimo (Misionierių) bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 21; -; TRP; FF Nr. 65.5; 2013 m.); Šv. Kazimiero g. perspektyva ŠR-PV kryptimi nuo namo Šv. Kazimiero g. Nr. 3 į arką (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 22; -; TRP; FF Nr. 46.3; 2013 m.); perspektyva R-V kryptimi nuo Paplaujos tilto į Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 23; -; TRP; FF Nr. 69B.2; 2013 m.); Malūnų g. perspektyva P-Š kryptimi nuo Malūnų ir Užupio gatvių sankryžos į Gedimino pilį ir Šv. Onos bažnyčią (žr. priedą Nr. 6, perspektyvą 24; -; TRP; FF Nr. 71.3; 2013 m.);
    • 7.2.2.8. išklotinės - gatvių užstatymo išklotinės: Pilies g. R pusės iki pastato Pilies g. Nr. 42, Pilies g. V pusės atkarpos nuo sankryžos su Šventaragio g. iki sankryžos su Šv. Jono g., Didžiosios g. R pusės (išskyrus pastatus Didžioji g. Nr. 20, Nr. 28, pastato Pilies g. Nr. 34 vitrininio lango angą, pastatų Didžioji g. Nr. 6, Nr. 8 plokštuminius stoglangius, pastatų Pilies g. Nr. 18, Didžioji g. Nr. 30, Nr. 40 I a. angos, išskyrus pastato Didžioji g. Nr. 40 duris su portalu, neištirtos, pastato Pilies g. Nr. 34 tarpuvartė įstiklinta; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 18.14-15, 22.1, 2, 23.1, 2, 4, 6, 24.15-20, 38.1-5, 7, 42.1-3, 43.1-4, 6-10, 12, 13, 46.1-2, 9; 2013 m.); Didžiosios g. ŠV, PV pusės (išskyrus pastatą Vokiečių g. Nr. 1, pastato Didžioji g. Nr. 39 plokštuminius stoglangius, pastato Didžioji g. Nr. 39 I a. angos neištirtos; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 34.1-3, 36.9, 36.11-13, 36.15, 51.1, 2; 2013 m.); Aušros Vartų g. R ir V pusių, Daukanto a. PR ir ŠV pusių, Universiteto g. V, R ir PV pusių, Šv. Jono g. ŠV pusės (išskyrus pastatą Šv. Jono g. Nr. 6, pastato Aušros Vartų g. Nr. 20 plokštuminius stoglangius, vitrininę lango, durų angas, pastato Aušros Vartų g. Nr. 27 vitrininių langų angas, pastato Etmonų g. Nr. 2 tūrinius stoglangius, pastato Aušros Vartų g. Nr. 11 plokštuminius, tūrinius stoglangius, pastato Aušros Vartų g. Nr. 9 vitrininio lango angą šalia Bazilijonų vartų, pastatų Etmonų g. Nr. 2, Aušros Vartų g. Nr. 3, Nr. 9, Nr. 11, Nr. 15 I a. langų, durų angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 17.3-4, 9-10, 24.23-31, 33-37, 25.12-13, 15-18, 49.10-14, 50.12-19, 78.1, 7-9, 79.9; 2013 m.); Šv. Jono g. PR pusės atkarpos nuo pastato Šv. Jono g. Nr. 3 iki pastato Nr. 11, S. Skapo g. P ir Š pusių, Švarco g. P pusės, Gaono g. R ir V pusių, Stiklių g. PR ir ŠR pusių (išskyrus pastatus Stiklių g. Nr. 7, Nr. 7A, pastato Stiklių g. Nr. 3 plokštuminius stoglangius, pastatų Stiklių g. Nr. 3, Nr. 16, Nr. 18 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 18.3-9, 24.2-8, 32.1-5, 33.1, 34.4-6, 35.2-5,14-17, 36.1-7, 15-21, 37.1-6; 2013 m.); Šv. Ignoto g. PR ir ŠR pusių (išskyrus pastatą Šv. Ignoto g. Nr. 8, pastato Šv. Ignoto g. Nr. 12 tūrinius stoglangius; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 15.2, 3, 16.2, 25.2-6, 26.6, 7, 27.10-17; 2013 m.); M. Antokolskio g. ŠV pusės atkarpos iš pastatų Žydų g. Nr. 2 ir M. Antokolskio g. Nr. 11, Žydų g. ŠV pusės atkarpos iš pastatų Stiklių g. Nr. 14 ir Žydų g. Nr. 3, Žydų g. PR pusės atkarpos iš pastatų Žydų g. Nr. 2 ir Nr. 4A, Dominikonų g. ŠV pusės atkarpos nuo pastato Dominikonų g. Nr. 6 iki pastato Universiteto g. Nr. 2, Dominikonų g. PR pusės atkarpos nuo pastato Dominikonų g. Nr. 5 iki pastato Nr. 15, Trakų g. PR pusės, Trakų g. ŠV pusės (išskyrus pastatą Trakų g. Nr. 16, pastatų Dominikonų g. Nr. 5, Trakų g. Nr. 13, Nr. 15 I a. angos, pastato Trakų g. Nr. 11 fasadai neištirti; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 25.6-10, 27.18, 19, 28A.1-5, 31.6-8, 32.6-8, 33.2, 3, 34.7, 8, 35.8-11; 2013 m.); Bernardinų g. ŠR ir PV pusių, Šiltadaržio g. V ir R pusių (išskyrus pastatų Bernardinų g. Nr. 9, Šv. Mykolo g. Nr. 14 plokštuminius stoglangius, XX a. II p. suformuotą tarpuvartę su sandėliu Šiltadaržio g. 6 bei vartelius, įrengtus tvoros Šiltadaržio g. 6 Š atkarpoje; tvoros Šitadaržio g. 6 P atkarpoje buvę varteliai su arkine sąrama ir spyna XX a. II p. buvo susiaurinti, suformuojant lygią sąramą, išklotinės iš dalies pakitusios; žr. priedą Nr. 20; TRP 9A lapas; FF Nr. 21.1-9, 22.3-10, 23.14-18; 2013, 2021 m.); Šv. Mykolo g. Š, ŠV ir P pusių, Literatų g. Š ir P pusių, A. Volano g. R ir V pusių, Rusų g. ŠR ir PV pusių, Latako g. PR ir ŠV pusių (išskyrus pastatą Latako g. Nr. 2, pastatų Šv. Mykolo g. Nr. 4, Nr. 12, Nr. 14, Latako g. Nr. 3 plokštuminius stoglangius; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 23.7-14, 38.8-15, 39A.1-6, 11-13, 41.1-3; 2013 m.); Bokšto g. V pusės atkarpos nuo sankryžos su Didžiąja g. iki pastato Savičiaus g. Nr. 17 ir atkarpos tarp Subačiaus ir Šv. Kazimiero gatvių, Bokšto g. R pusės (išskyrus pastatą Bokšto g. Nr. 12A, pastato Bokšto g. Nr. 1 plokštuminius stoglangius, pastatų Bokšto g. Nr. 8, Nr. 10 tūrinius, plokštuminius stoglangius; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 41.1, 41.5, 43.20-27, 44.1-4, 45.2-3, 48.5-7, 67.2-3; 2013 m.); Išganytojo g. P pusės, Išganytojo g. Š pusės atkarpos nuo sankryžos su Bokšto g. iki pastato Maironio g. Nr. 15 (išskyrus pastato Išganytojo g. Nr. 2 plokštuminius stoglangius, pastato Išganytojo g. Nr. 4 vidurinės dalies 3 I a. langų angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 41.4, 44.4-5; 2013 m.); Savičiaus g. Š ir P pusių (išskyrus pastatą Didžioji g. Nr. 20, pastatų Savičiaus g. Nr. 6, Nr. 7, Nr. 8, Nr. 12 plokštuminius stoglangius, pastato Savičiaus g. Nr. 7 vitrininio lango anga, pastatų Savičiaus g. Nr. 5, Nr. 6 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 43.13-20, 45.5, 46.7-9; 2013 m.); Augustijonų g. V pusės, Augustijonų g. R pusės Š atkarpos ties sankryža su Savičiaus g., Maironio g. V pusės atkarpos tarp Šv. Mykolo ir Rusų gatvių, Maironio g. R pusės Š atkarpos ties sankryža su B. Radvilaitės g. (išskyrus Š dalyje suformuotą tvorą; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 20A.1-5; 39A.6-11, 45.5, 46.5-7; 2013 m., 2016 m.); B. Radvilaitės g. P pusės (išskyrus pastatą B. Radvilaitės g. Nr. 1; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 21.9, 10, 11, 22.1, 11, 12; 2013 m.); B. Radvilaitės g. Š pusės R atkarpos ties sankryža su Maironio g. (išskyrus kraštinį pastatą B. Radvilaitės g. Nr. 6B; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 19A.7; 2013 m.); L. Stuokos-Gucevičiaus g. PR pusės, L. Stuokos-Gucevičiaus g. ŠV pusės atkarpos nuo pastato L. Stuokos-Gucevičiaus g. Nr. 7 iki pastato Nr. 13 (išskyrus pastatą L. Stuokos-Gucevičiaus g. Nr. 11, pastato L. Stuokos-Gucevičiaus g. Nr. 9 tūrinius stoglangius; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 11A.4, 5, 17.5-8; 2013, 2016 m.); Pranciškonų g. PV pusės, Pranciškonų g. ŠR pusės atkarpos nuo pastato Pranciškonų g. Nr. 4 iki pastato Šv. Mikalojaus g. Nr. 7, Šv. Mikalojaus g. ŠV pusės atkarpos iš pastatų Šv. Mikalojaus g. Nr. 5, Nr. 7, Šv. Mikalojaus g. V pusės atkarpos iš pastatų Šv. Mikalojaus g. Nr. 11, Nr. 13, Šv. Mikalojaus g. R pusės atkarpos iš Šv. Mikalojaus bažnyčios statinių, Mėsinių g. ŠV ir PR pusių atkarpos tarp Vokiečių ir Ašmenos gatvių (išskyrus Pranciškonų bažnyčios varpinės vietą, Mėsinių g. ŠV pusės pastatą Ašmenos g. Nr. 10, pastato Šv. Mikalojaus g. Nr. 5 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 31.10-14, 55.3-5, 61.10, 62.4; 2013, 2016 m.); Mėsinių g. ŠV pusės atkarpos tarp Dysnos ir Ligoninės gatvių, Dysnos g. PV pusės atkarpos iš pastatų Dysnos g. Nr. 2, Nr. 4, Žemaitijos g. P pusės atkarpos nuo pastato Žemaitijos g. Nr. 1 iki pastato Nr. 11, Šiaulių g. PV pusės atkarpos nuo pastato Mėsinių g. Nr. 11 iki pastato Šiaulių g Nr. 8, Šiaulių g. ŠR pusės atkarpos iš pastato Šiaulių g. Nr. 5, Klaipėdos g. Š pusės (išskyrus pastatus Šiaulių g. Nr. 1, Klaipėdos g. Nr. 2A, neužstatytą sklypą su naujai suformuota tvora tarp pastatų Žemaitijos g. Nr. 1 ir Nr. 3, neužstatytą Klaipėdos ir Pylimo gatvių kampą, pastato Šiaulių g. Nr. 5 rekonstruotas I a. angas, pastatų Žemaitijos g. Nr. 11, Pylimo g. Nr. 14 tūrinius stoglangius, pastatų Mėsinių g. Nr. 5, Nr. 9, Nr. 11, Šiaulių g. Nr. 5 plokštuminius stoglangius; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 14.4-5, 7, 56.1, 3-4, 58.5, 6, 8-10, 59.1-3, 5; 2013 m.); Ligoninės, Vokiečių gatvių PV pusių (išskyrus pastatus Vokiečių g. Nr. 2, Nr. 18, Nr. 18A, Nr. 26, pastato Ligoninės g. Nr. 7 tūrinius stoglangius, pastatų Ligoninės g. Nr. 11, Vokiečių g. Nr. 6 plokštuminius stoglangius, pastato Vokiečių g. Nr. 14 užstatytą III a., pastatų Vokiečių g. Nr. 4, Nr. 6, Nr. 12, Nr. 14 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 31.1-5, 55.2, 56.2, 57.5. 6, 7; 61.1-6; 2013 m.); Kėdainių g. PV pusės, Lydos g. Š pusės atkarpos tarp Kėdainių ir Pranciškonų gatvių, Totorių g. V pusės (išskyrus pastatą Šv. Ignoto g. Nr. 8, priestatą Totorių g. Nr. 23, pastato Totorių g. Nr. 23 plokštuminius stoglangius, pastato Totorių g. Nr. 7 tūrinius stoglangius, pastato Totorių g. Nr. 7 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 9B.5, 6, 12.2, 16.8, 9, 26.1, 2, 29.6-7, 30.4-5; 2013 m.); Totorių g. R pusės (išskyrus pastatų Totorių g. Nr. 8, Nr. 13, Nr. 16, Nr. 30 plokštuminius stoglangius, pastato Totorių g. Nr. 32 tūrinius, plokštuminius stoglangius, pastatų Totorių g. Nr. 20, Nr. 24 I a. angos neištirtos; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 10.4, 6, 11A.3, 25.19-24; 2013, 2016 m.); Liejyklos g. Š ir P pusių (išskyrus neužstatytą Liejyklos ir Totorių gatvių kampą, pastato Liejyklos g. Nr. 9 naujai užstatytą IV aukštą, mansardą su tūriniais, plokštuminiais stoglangiais, pastatų Liejyklos g. Nr. 5, Nr. 7, Nr. 9, Totorių g. Nr. 23 cokolinio, I a. angos neištirtos, pastato Liejyklos g. Nr. 5 perstatyta V dalis neištirta; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 11A.4, 12.9, 10, 15.1, 16.1-8; 2013 m.); Benediktinių g. ŠV pusės atkarpos iš pastatų Vilniaus g. Nr. 28 ir Liejyklos g. Nr. 3, Benediktinių g. PR pusės (išskyrus pastatą Šv. Ignoto g. Nr. 4; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 15.4-6, 16.9, 26.3, 27.7, 8; 2013 m.); T. Kosciuškos g. ŠV ir PR pusių, Arsenalo g. P pusės, Žygimantų g. P, PV pusės (išskyrus pastatus Žygimantų g. Nr. 5a, 13, pastato Vilniaus g. Nr. 2 užstatytą stiklinį IV aukštą, pastatų Žygimantų g. Nr. 2, Nr. 4, Nr. 14 plokštuminius stoglangius, pastatų Žygimantų g. Nr. 6, Nr. 11, Nr. 14, Vilniaus g. Nr. 2 cokolinių aukštų angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 1.1, 2, 5, 2.1, 2, 4, 5, 19A.4, 6, 74.1, 2, 73B.2-5; 2013 m.); T. Vrublevskio g. PR ir ŠV pusių (išskyrus pastato Žygimantų g. Nr. 1 priestatą; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 2.2, 3, 6, 5.10, 19A.6; 2013 m.); Šventaragio g. V pusės atkarpos tarp Tilto g. ir Gedimino pr., Šventaragio g. PV, P pusės atkarpos tarp L. Stuokos-Gucevičiaus ir Pilies gatvių (išskyrus pastato Universiteto g. Nr. 14 naujai pristatytą ŠV dalį; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 5.2, 3, 10, 11B.3, 18.3, 11, 12, 13; 2013 m.); Radvilų g. PR pusės nuo sankryžos su Žygimantų g. iki pastato Radvilų g. Nr. 5, Radvilų g. ŠV pusės nuo sankryžos su Tilto g. iki pastato Tilto g. Nr. 17, Tilto g. PV pusės atkarpos nuo pastato Tilto g. Nr. 2 iki pastato Nr. 12A, Tilto g. ŠR pusės atkarpos nuo sankryžos su T. Vrublevskio g. iki pastato Tilto g. Nr. 21, Vilniaus g. R pusės atkarpos nuo sankryžos su Žygimantų g. iki sankryžos su Tilto g. ir atkarpos nuo pastato Vilniaus g. Nr. 12 iki pastato Nr. 22 (išskyrus pastatą Vilniaus g. Nr. 18, buvusio skersgatvio užstatymą tarp pastatų Vilniaus g. Nr. 2 ir Vilniaus g. Nr. 4, pastato Vilniaus g. Nr. 2 užstatytą stiklinį IV aukštą, pastato Radvilų g. Nr. 5 užstatytą IV aukštą, pastatų Tilto g. Nr. 15, Vilniaus g. Nr. 16 tūrinius stoglangius, pastatų Tilto g. Nr. 6, Nr. 17, Nr. 19 plokštuminius stoglangius, pastato Tilto g. Nr. 21 PR dalies asbocementinių lakštų stogo dangą, pastato Tilto g. Nr. 6 I a. angos, pastato Radvilų g. Nr. 5 priestatai, langų angos, pastato Tilto g. Nr. 17 tūriniai stoglangiai neištirti; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 1.3, 4, 6, 2.3, 4, 4A, 7-9, 3.5, 6, 4.5-7, 5.6, 9A.3, 8.9, 12.7; 2013 m.); Vilniaus g. ŠR pusės atkarpos nuo sankryžos su Liejyklos g. iki Šv. Kotrynos bažnyčios, Vilniaus g. V pusės (išskyrus pastatus Vilniaus g. Nr. 33, Nr. 45, pastato Vilniaus g. Nr. 47 plokštuminius stoglangius, pastato Vilniaus g. Nr. 19 tūrinius stoglangius, pastato Vilniaus g. Nr. 19 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 8.1, 5, 6, 10, 15.6, 27.2-6, 28A.5; 2013 m.); Gedimino pr. Š pusės (išskyrus pastato Gedimino pr. Nr. 3A plokštuminius stoglangius; pastato Gedimino pr. Nr. 3A I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 3.1, 2, 5.3, 4, 7-9, 6.1; 2013 m.); Gedimino pr. P pusės (išskyrus pastatą Gedimino pr. Nr. 16; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 8.1, 2, 9A.1, 9B.3, 10.1, 2, 5; 2013, 2016 m.); V. Kudirkos a. R kraštinės, Islandijos g. ŠR pusės, Islandijos g. PV pusės atkarpos nuo pastato Islandijos g. Nr. 2 iki pastato Nr. 6, Ž. Liauksmino g. Š ir P pusių atkarpos tarp Tilto ir K. Sirvydo gatvių, K. Sirvydo g. V pusės (išskyrus pastato Ž. Liauksmino g. Nr. 6 praplatintą durų angą ir virš jos esančias I a. langų angas, tūrinius stoglangius, pastatų Ž. Liauksmino g. Nr. 3A, Nr. 6, Tilto g. Nr. 6 plokštuminius stoglangius; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 3.1, 4, 5, 4.2, 8-10, 6.2, 8.4, 8, 13.2, 4, 5; 2013 m.); K. Sirvydo g. R pusės (išskyrus pastatą Gedimino pr. Nr. 5B; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 4.6, 5.4, 5; 2013 m.); Jogailos g. R pusės (išskyrus pastatą Nr. 4; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 8.2, 3, 7; 2013 m.); Labdarių g. P ir Š pusių (išskyrus pastatą Vilniaus g. Nr. 18, pastatų Labdarių g. Nr. 4, Nr. 8 cokolinio a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 9A.2, 4, 5, 9B.1, 4, 11A.6, 12.3-5, 7; 2013 m.); Odminių g. Š, ŠV pusės (išskyrus atkarpą nuo pastato Odminių g. Nr. 7 iki pastato Nr. 13, pastato Odminių g. Nr. 5 plokštuminius stoglangius; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 10.2, 3; 2013 m.); Odminių g. P, PR pusės (išskyrus pastatą L. Stuokos-Gucevičiaus g. Nr. 1, pastato Odminių g. Nr. 14 R dalį, pastatų Odminių g. Nr. 14, Nr. 16 tūrinius stoglangius, pastatų Odminių g. Nr. 8, Nr. 12 plokštuminius stoglangius; išklotinė iš dalies pakitusi; TRP; FF Nr. 11A.2, 6-8; 2013 m.); Malūnų g. ŠR pusės, Paupio g. ŠR ir PV pusių atkarpos nuo sankryžos su Malūnų g. iki Paplaujos tilto (išskyrus pastato Paupio g. Nr. 14 balkoną ir jo durų angą, R korpuso plokštuminius stoglangius, pastatų Paupio g. Nr. 5, Nr. 8, Nr. 11, Nr. 12 tūrinius stoglangius, pastato Paupio g. Nr. 3 plokštuminius stoglangius, pastato Paupio g. Nr. 14 R korpuso angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 69B.3-6, 70.1-4, 72.18-20; 2013 m.); Paupio g. Š pusės atkarpų iš pastatų Paupio g. Nr. 16 ir Nr. 18, Paupio g. P pusės atkarpų nuo pastato Paupio g. Nr. 17 iki pastato Nr. 19 ir nuo pastato Paupio g. Nr. 25 iki pastato Nr. 29, Užupio g. Š pusės atkarpos nuo pastato Užupio g. Nr. 2 iki pastato Nr. 30, Užupio g. P pusės (išskyrus naujus pastatus Užupio g. Nr. 11 ir Nr. 25, pastatų Užupio g. Nr. 16, Nr. 23 plokštuminius stoglangius, pastatų Užupio g. Nr. 20, Nr. 30, Nr. 32, Paupio g. Nr. 19 tūrinius stoglangius, pastato Užupio g. Nr. 22 plokštuminius, tūrinius stoglangius, pastato Paupio g. Nr. 25 I a. R lango angą, pastatų Užupio g. Nr. 16, Nr. 20 cokolinio a. angos, pastatų Užupio g. Nr. 22, Paupio g. Nr. 16 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 69A.2-4, 69B.3-6, 70.1-4, 6, 9, 10, 11, 14-16, 71.5-7, 72.1-8, 96.2-4, 97. 4, 4a, 5, 5a; 2013, 2023 m.); dešiniojo Vilnelės kranto atkarpų tarp Užupio ir Bernardinų tiltų bei abipus Paplaujos tilto, Polocko g. Š pusės atkarpų nuo pastato Polocko g. Nr. 2 iki pastato Nr. 6 ir nuo pastato Nr. 12 iki pastato Nr. 14, Polocko g. P pusės atkarpos iš pastato Polocko g. Nr. 1 bei atkarpos nuo pastato Polocko g. Nr. 7 iki pastato Nr. 13, Krivių g. ŠV, V pusės atkarpų nuo pastato Krivių g. Nr. 16 iki pastato Nr. 24 ir nuo pastato Krivių g. Nr. 26 iki pastato Nr. 38 (išskyrus garažą Krivių g. Nr. 18, pagalbinį pastatą Krivių g. Nr. 22, pastato Krivių g. Nr. 24 paaukštintą pastogę su mezoninu, pastato Polocko g. Nr. 4 tūrinius stoglangius, pastatų Polocko g. Nr. 6, Nr. 7, Nr. 14 plokštuminius stoglangius, pastatų Krivių g. Nr. 20, Nr. 26, Nr. 28, Nr. 30, Nr. 32, Nr. 34, Nr. 38 asbocementinių lakštų stogų dangas, pastatų Krivių g. Nr. 20, Nr. 28, Nr. 30, Nr. 34 prieangiai, pastatų Polocko g. Nr. 4, Nr. 12 I a. angos, pastatų Krivių g. Nr. 24, Nr. 38 fasadų apdaila neištirti; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 69A.1, 69B.1, 70.16-21, 71.1, 73A.1-15, 75A.1, 2, 75B.1; 2013, 2023 m.); Rūdninkų g. PR pusės, Rūdninkų g. ŠV pusės atkarpos tarp Ligoninės ir Pylimo gatvių, Karmelitų g. ŠV pusės, Karmelitų g. PR pusės atkarpos iš pastato Karmelitų g. Nr. 4 korpusų, Arklių g. ŠV pusės atkarpos iki sankryžos su Karmelitų g. ir Arklių g. PR pusės (išskyrus gynybinės sienos Rūdninkų vartų vietą, pastatą Karmelitų g. Nr. 2, tvorą tarp pastatų Arklių g. Nr. 3 ir Nr. 5, pastato Rūdninkų g. Nr. 6 plokštuminius stoglangius, pastato Karmelitų g. Nr. 5 vitrininių langų angas, pastato Rūdninkų g. Nr. 18 I a. angas, pastatų Rūdninkų g. Nr. 18, Etmonų g. Nr. 6 tūrinius, plokštuminius stoglangius, pastatų Rūdninkų g. Nr. 4, Nr. 6, Karmelitų g. Nr. 5, Arklių g. Nr. 24 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 50.4-8, 51.4, 5, 54.3-11, 56.2, 57.3-5; 2013, 2016 m.); Etmonų g. Š ir P pusių, Pasažo skg. Š ir P pusių, Visų Šventųjų g. PV ir ŠR pusių, Bazilijonų g. Š pusės atkarpos iš pastatų Nr. 6, Nr. 8 bei atkarpos nuo pastato Bazilijonų g Nr. 10 iki pastato Nr. 14, Bazilijonų g. P pusės atkarpos iš pastatų Pylimo g. Nr. 58, Bazilijonų g. Nr. 3, Kruopų g. ŠV pusės atkarpų iš pastatų Kruopų g. Nr. 1, Nr. 1A ir Nr. 7, Nr. 9 (išskyrus naują statinį Pylimo g. Nr. 58, pastato Didžioji g. Nr. 39 plokštuminius stoglangius, pastatų Karmelitų g. Nr. 5, Rūdninkų g. Nr. 18, Etmonų g. Nr. 6 tūrinius ir plokštuminius stoglangius, pastatų Didžioji g. Nr. 39, Rūdninkų g. Nr. 18, Etmonų g. Nr. 2, Nr. 4, Karmelitų g. Nr. 5 I a. angos neištirtos; pastato Etmonų g. Nr. 3 stogo konstrukcija ir pastato R dalis rekonstruotos pagal 1988 m. projektą, PR kampe įrengiant įvažiavimo į kiemą angą; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 50.1, 2, 8, 11, 51.3, 53.6, 7, 54.7, 8, 89.1, 2; 2013, 2016, 2023 m.); Plačiosios g. ŠR pusės atkarpos nuo pastato Pylimo g. Nr. 37 iki pastato Nr. 41A, Aguonų g. R pusės atkarpos iš pastatų Aguonų g. Nr. 18 ir Šaltinių g. Nr. 13, Šaltinių g. P pusės atkarpos iš pastatų Šaltinių g. Nr. 13 ir Nr. 15, Raugyklos g. PR pusės atkarpos nuo pastato Pylimo g. Nr. 43 iki pastato Šv. Stepono g. Nr. 9, Raugyklos g. ŠV pusės atkarpos tarp Pylimo ir Plačiosios gatvių, Šv. Stepono g. PR, R pusės atkarpos nuo sankryžos su Pylimo g. iki pastato Šv. Stepono g. Nr. 34 (išskyrus pastatus Šv. Stepono g. Nr. 12, Nr. 22, pastato Šv. Stepono g. Nr. 34 iškeltą stogą, plokštuminius stoglangius, pastato Šv. Stepono g. Nr. 14 tūrinius stoglangius, pastato Pylimo g. Nr. 41 plokštuminius stoglangius, asbocementinių lakštų stogo dangą, pastatų V. Šopeno g. Nr. 5, Pylimo g. Nr. 41, Raugyklos g. Nr. 3, Šv. Stepono g. Nr. 4, Nr. 6, Nr. 8, Nr. 14, Nr. 24B, Nr. 28, Nr. 34 cokolinio, I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 82.8, 10-13, 83.3, 4, 5, 86.5, 6, 8, 87.5, 6, 12-14, 88A.4, 7, 89.3, 11; 2013, 2023 m.); Šv. Stepono g. ŠV, V pusės atkarpų nuo pastato Pylimo g. Nr. 43 iki pastato Šv. Stepono g. Nr. 9 ir nuo pastato Šv. Stepono g. Nr. 17 iki pastato Nr. 27A, Kauno g. PV pusės atkarpos nuo pastato Kauno g. Nr. 2 iki pastato Nr. 6, V. Šopeno g. PV ir ŠR pusių, Sodų g. ŠV pusės, Sodų g. PR pusės atkarpos nuo pastato Pylimo g. Nr. 53 iki pastato Sodų g. Nr. 8, Gėlių g. V ir R pusių, Vingrių g. PV pusės atkarpos iš pastatų Vingrių g. Nr. 1, Nr. 3A, Nr. 3B atkarpų nuo pastato Vingrių g. Nr. 11 iki pastato Nr. 17 ir nuo pastato Vingrių g. Nr. 19 iki pastato Nr. 27 (išskyrus pastatus Šv. Stepono g. Nr. 3, Vingrių g. Nr. 21, Sodų g. Nr. 6, priestatą Sodų g. Nr. 21, pastato Kauno g. Nr. 4 užstatytą V a., pastatų Pylimo g. Nr. 53, Šv. Stepono g. Nr. 7 iškeltus stogus su tūriniais, plokštuminiais stoglangiais, pastatų Vingrių g. Nr. 17, Nr. 25 asbocementinių lakštų stogų dangas, pastato Vingrių g. Nr. 13 plokštuminius, tūrinius stoglangius, pastatų Vingrių g. Nr. 11, Nr. 15, Nr. 19, Nr. 23, Šv. Stepono g. Nr. 9 plokštuminius stoglangius, pastatų Šv. Stepono g. Nr. 7, Nr. 9, Nr. 17, Sodų g. Nr. 3, Nr. 5, Nr. 7, Nr. 13, Nr. 15, Nr. 21, Kauno g. Nr. 4, Nr. 6, V. Šopeno g. Nr. 5, Nr. 10, Vingrių g. Nr. 1, Nr. 3A, Nr.3B, Nr. 13, Nr. 15, Nr. 17 cokolinio, I a. angos neištirtos, pastatų Šv. Stepono g. Nr. 7, Nr. 9 įvažiavimų į vidaus kiemus angos užtaisytos, jose įrengtos durys; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; IKONOGR Nr. 53; FF Nr. 80.1, 11, 12, 81.7-10, 82.16-23, 83.1, 6-9, 10. 84.3, 4, 10, 11, 85.2, 86.8-11, 89.7, 8, 93A.1-3; 2013, 2018, 2023 m.); Naugarduko g. PR pusės atkarpos iš pastatų Naugarduko g. Nr. 8, Nr. 10, Mindaugo g. R pusės atkarpos nuo pastato Mindaugo g. Nr. 8 iki pastato J. Basanavičiaus g. Nr. 13; Pylimo g. V, PV pusės atkarpos nuo pastato Pylimo g. Nr. 9 iki pastato J. Basanavičiaus g. Nr. 1 ir atkarpos nuo pastato Pylimo g. 25 iki sankryžos su Geležinkelio g. (išskyrus pastato Naugarduko g. Nr. 8 iškeltą stogą su tūriniais stoglangiais, I a. angas, pastatų Naugarduko g. Nr. 10, Pylimo g. Nr. 53 iškeltus stogus su tūriniais, plokštuminiais stoglangiais, pastatų Pylimo g. Nr. 11, Nr. 31, Nr. 33, Nr. 45, Nr. 47, Nr. 59, Nr. 63, J. Basanavičiaus g. Nr. 1 plokštuminius stoglangius, pastato Pylimo g. Nr. 41 plokštuminius, tūrinius stoglangius, asbocementinių lakštų stogo dangą, pastato Pylimo g. Nr. 59 plokštuminius stoglangius, asbocementinių lakštų stogo dangą, pastatų Pylimo Nr. 61, Nr. 65 asbocementinių lakštų stogų dangas, pastatų J. Basanavičiaus g. Nr. 1, Pylimo g. Nr. 37, Nr. 41, Nr. 45, Nr. 47, Nr. 53, Nr. 55, Nr. 59, Nr. 61, Nr. 63 I a., pastato Pylimo g. Nr. 11 cokolinio a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 80.1-3, 81.11, 12, 82.15, 86.8, 87.2-4, 5, 89.4-6, 10, 11, 90.1, 2, 94.2, 95.5, 6; 2013 m.); Pylimo g. R, ŠR pusės atkarpų nuo sankryžos su Islandijos g. iki pastato Pylimo g. Nr. 12 ir nuo pastato Pylimo g. Nr. 18 iki pastato Nr. 54 (išskyrus pastatus Pylimo g. Nr. 36, Nr. 44, pastato Pylimo g. Nr. 10 I a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 13.2, 3, 6, 7, 14.1, 28A.1, 28B.2-3, 29.1-3, 53.2-4, 57.1-3, 58.1-3, 62.1-2; 2013 m.); skersgatvių tarp Vingrių ir Pylimo g. ŠV, PR pusių, J. Basanavičiaus g. Š pusės atkarpos iš pastatų Teatro g. Nr. 1, J. Basanavičiaus g. Nr. 11 ir atkarpos nuo pastato J. Basanavičiaus g. Nr. 1 iki pastato Nr. 5, J. Basanavičiaus g. P pusės atkarpos tarp Pylimo ir Vingrių gatvių ir atkarpos iš pastatų J. Basanavičiaus g. Nr. 12, Mindaugo g. Nr. 12, Teatro g. R pusės atkarpos nuo pastato Teatro g. Nr. 1 iki pastato Nr. 9, Teatro g. V pusės atkarpos iš pastatų Teatro g. Nr. 10 ir K. Kalinausko g. Nr. 10, Subačiaus g. Š pusės atkarpos tarp Šv. Kazimiero ir Bokšto gatvių ir atkarpos iš pastatų komplekso Subačiaus g. Nr. 26, Subačiaus g. P pusės atkarpų nuo pastato Subačiaus g. Nr. 1 iki pastato Nr. 17 ir nuo pastato Subačiaus g. Nr. 21 iki pastato Nr. 23, buv. Rasų g. ŠR ir PV pusių Š atkarpos tarp Subačiaus ir Žiupronių gatvių (išskyrus pastatus J. Basanavičiaus g. Nr. 4A, Subačiaus g. Nr. 11, pastato J. Basanavičiaus g. Nr. 6 rekonstruotą I a. kampinę ŠV dalį ties sankryža su Vingrių g., ant pastato ŠV dalies užstatytą IV a., pastato Subačiaus g. Nr. 2 naujai užstatytą III a., pastato Subačiaus g. Nr. 15 iškeltą stogą su tūriniais stoglangiais, mūrinę tvorą tarp pastatų Subačiaus g. Nr. 8 ir Nr. 10, pastatų J. Basanavičiaus g. Nr. 1, Nr. 2, Subačiaus g. Nr. 7 plokštuminius stoglangius, pastatų Subačiaus g. Nr. 14, Nr. 17, Nr. 21C, Nr. 23 tūrinius stoglangius, pastato Teatro g. Nr. 7 naujai užstatytą IV a., mansardą su tūriniais stoglangiais, pastatų J. Basanavičiaus g. Nr. 1, Nr. 2, Nr. 3 I a. angos, pastato K. Kalinausko g. Nr. 10 cokolinio a. angos neištirtos; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 48.1, 8-12, 49.1, 2, 3, 5, 6, 65.1-3, 6, 7, 67.6, 92A.2, 4, 92B.1-3, 93B.1-3, 94.2-6, 95.2; 2013, 2023 m.); Šv. Kazimiero g. PR pusės atkarpos nuo pastato Šv. Kazimiero g. Nr. 1 iki pastato Nr. 5, Šv. Kazimiero g. ŠV pusės atkarpos nuo pastato Didžioji g. Nr. 40 iki pastato Šv. Kazimiero g. Nr. 8, Šv. Dvasios g. PR pusės atkarpos iš pastatų M. Daukšos g. Nr. 2, Šv. Dvasios g. Nr. 4, Šv. Dvasios g. ŠV pusės (išskyrus pastato Subačiaus g. Nr. 2 naujai užstatytą III a.; išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 46.2-5, 48.1-3, 49.7, 8, 63.7, 8; 2013, 2015 m.); K. Vanagėlio g. ŠR pusės atkarpos iš pastatų Subačiaus g. Nr. 15, M. Daukšos g. Š pusės atkarpos tarp Aušros Vartų ir K. Vanagėlio gatvių, atkarpos iš pastatų M. Daukšos g. Nr. 8A, Nr. 8B, Nr. 8C, M. Daukšos g. P pusės atkarpos iš pastatų Aušros Vartų g. Nr. 16, M. Daukšos g. Nr. 3, Nr. 3A, Nr. 5, Lapų g. ŠR pusės atkarpos nuo pastato M. Daukšos g. Nr. 3 iki pastato Nr. 8, Lapų g. PV pusės atkarpos prie sankryžos su M. Daukšos g., Rasų g. ŠR pusės iš Vilniaus vizitiečių vienuolyno statinių, Geležinkelio g. ŠV pusės (išskyrus pastato Subačiaus g. Nr. 15 iškeltą stogą su tūriniais stoglangiais, pastato M. Daukšos g. Nr. 2A tūrinius stoglangius, pastatų M. Daukšos g. Nr. 5, Strazdelio g. Nr. 4, Geležinkelio g. Nr. 3 plokštuminius stoglangius, pastato Lapų g. Nr. 8 asbocementinių lakštų stogo dangą; pastato liekanų M. Daukšos g. Nr. 6 angos užmūrytos silikatinių plytų mūru, išklotinės iš dalies pakitusios; TRP; FF Nr. 49.9, 63.1-10, 64.1-3, 65.9-10, 66.2, 3, 77.2-9, 78.1-5, 79.6, 7; 2013, 2023 m.);
    • 7.2.2.9. dominantės - „Vilniaus pilių kultūrinio rezervato teritorijoje” - I zonoje: Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra bazilika su gynybinio bokšto liekanomis, varpine, Aukštutinės pilies Vakarinio bokšto bei rūmų liekanos ant Pilies kalno, Trijų kryžių paminklas Plikojo kalno viršuje (-; -; TRP; FF Nr. 0.1-3, 5, 10-16, 19, 20, 31, 2.1, 9, 4.9, 5.1, 5-7, 7.2, 10.1, 5, 11A.7, 11B.2, 4, 5, 12.1, 17.5-7, 19A.1-3, 23.5, 24.11, 29, 25.11, 56.1, 71.3, 73B.1, 96.1; 2013, 2023 m.); „Miesto” - II zonos: Šv. Kryžiaus bažnyčia kvartale Nr. 17, Šv. Pranciškaus Asyžiečio ir Šv. Onos bažnyčios, varpinė kvartale Nr. 20A, Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčia su varpine, Vilniaus universiteto Astronomijos observatorija kvartale Nr. 24, Reprezentacinio statinių komplekso (Prezidentūros) rūmai ir Dievo Gailestingumo šventovės pastatas kvartale Nr. 25, Šv. Ignoto bažnyčia kvartale Nr. 26, Šventosios Dvasios ir Šv. Kotrynos bažnyčios kvartale Nr. 27, Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia kvartale Nr. 30, Šv. Mykolo arkang. bažnyčia su vartais-varpine kvartale Nr. 39A, stačiatikių Dievo Motinos ėmimo į dangų soboras kvartale Nr. 40, Šv. Mikalojaus stačiatikių cerkvė kvartale Nr. 43, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia kvartale Nr. 45, Šv. Kazimiero bažnyčia kvartale Nr. 46, Rotušė kvartale Nr. 47, Šv. Teresės bažnyčia, Medininkų, Aušros vartai, Švč. Mergelės Marijos Gailestingumo Motinos koplyčia, Šv. Dvasios cerkvė su varpine kvartale Nr. 49, Švč. Trejybės bažnyčia su varpine kvartale Nr. 50, Visų Šventųjų bažnyčia su varpine kvartale Nr. 53, Šv. Mikalojaus bažnyčia kvartale Nr. 61, miesto gynybinės sienos bastėja kvartale Nr. 67B, choralinė Taharat HaKodesh sinagoga kvartale Nr. 87 (Aukštutine pilis ir jos aplinka, Šv. Jono bažnyčia su varpine, Rotušė bei Šv. Kazimiero bažnyčia yra ne tik pagrindinės I, II zonų dominantės, bet ir ryškiausios senamiesčio dominantės; -; žr. punktą 2.2.1.; TRP; FF Nr. 0.5, 7, 8, 10-18, 4.10, 9B.6, 10.6, 11B.1, 14.6, 7, 16.2, 17.1, 2, 7-9, 18.11, 16, 20A.1, 2, 23.3, 8, 24. 12-14, 21, 22, 24-25, 38, 25.8, 9, 16, 17, 20, 24-26, 26.1, 4-7, 27.1-4, 8-10, 12, 13, 16-19, 30.3, 31.1, 2, 4, 9, 12, 32.1-4, 34.1, 4, 9, 35.1, 12, 13, 15, 16, 36.5, 8, 10, 19, 37.8, 38.16, 39A.1-4, 7, 9-13, 40.1, 42.3, 7, 43.5-7, 9-11, 13, 14, 45.1, 3, 4, 6, 46.1, 5, 8, 9, 47.1-3, 48.6, 49.1, 4, 7, 9-11, 13, 50.1, 14-16, 19-21, 53.1, 2, 4, 54.5, 6, 56.1-3, 5, 57.3, 6, 58.7, 61.7, 8, 62.5, 63.1, 2, 67.2-4, 68.5, 69B.2, 71.3, 4, 77.6, 78.3, 79.8, 81.3, 88B.6, 93B.4, 96.1, 98.2; 2013, 2023 m.); „Totorių-Lukiškių priemiesčio" - III A zonos: Šv. Jurgio bažnyčia 3 kvartale, Prekybos namai kvartale Nr. 8 (-; -; TRP; FF Nr. 3.3, 4, 4.3, 8.1, 2; 2013, 2023 m.); „Vingrių priemiesčio” III B zonos: Teatro pastatas kvartale Nr. 95 bei Polesės geležinkelio valdybos rūmų komplekso administracinis pastatas kvartale Nr. 93B (-; -; TRP; FF Nr. 92A.1, 93B.1-3, 95.4, 5; 2013 m.); „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio” - III C zonos: Turgaus halės pastatas kvartale Nr. 79 bei 1911-1912 m. statytas 6 aukštų namas (Kauno g. Nr. 2) kvartale Nr. 84 (-; -; TRP; FF Nr. 53.3, 79.1, 82.4, 83.8, 84.2, 4, 5, 6; 2013 m.); „Subačiaus-Paplaujos priemiesčio” - III D1 zonos: Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia kvartale Nr. 66, Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčia kvartale Nr. 67A (-; -; TRP; FF Nr. 0.6, 65.5, 66.1-4, 6, 8, 67.1, 6, 7, 68.1, 3, 69B.5, 98.3, 99.1, 2; 2013, 2023 m.); „Užupio priemiesčio” - III E1 zonos: Šv. Baltramiejaus bažnyčia kvartale Nr. 70A (-; -; TRP; FF Nr. 0.14, 15, 69B.1, 70.14a, 96.1; 2013 m.); „Sluškų-Antakalnio priemiesčio” - III E2 zonos - pagrindinė zonos dominantė - Dominyko ir Konstancijos Sluškų rūmai (-; -; TRP; FF Nr. 74.3; 2013, 2023 m.);
    • 7.2.3. užstatymo bruožai - I zonoje „Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato" teritorijos Š dalyje - išilgai T. Kosciuškos g. gatvės išdėstyti pastatai, kartu su mūro tvora ir vartais formuojantys ištisinę išklotinę; plokštuminiai fasadai su horizontaliu skaidymu, santūriu architektūriniu dekoru; dominuojanti istorizmo stilistika; tinkuotos plytų mūro pastatų sienos; lėkšti dvišlaičiai, daugiašlaičiai stogai su skardos lakštų danga ir tinkuoto plytų mūro dūmtraukiais (-; -; TRP; BR Nr. 2-6; FF Nr. 73B.2-5; 2013 m.); II „Miesto” zonoje - XV - XVIII a. susiformavusi valdų struktūra su pagrindinėms gatvėms būdingu perimetriniu užstatymu ir erdvę formuojančiu pagrindiniu tūriu; kompaktiškas posesijų užstatymas; šalutinių gatvių užstatymo charakteris, kai siaurą gatvės erdvę formuoja vingiuotas gatvės linijas atkartojantys pastatų fasadai ir ilgos aklinos kiemo erdvę ribojančios tvoros; Pylimo gatvės „Miesto” zonos iš išorės statiniais „apauginta” miesto gynybinės sienos kontūro išklotinė; užstatymas sakraliniais statiniais, kurių architektūra formuoja kvartalų ir gatvių erdvių estetinį vaizdą; pagrindinių gatvių pastatų plokštuminiai fasadai su atskirus fasadus formuojančiais tūriniais elementais: balkonais, portalais, erkeriais, tūriniais stoglangiais; fasaduose dominuojantis baroko, klasicizmo, eklektikos stilius; pastatų dekoras, kai apatinės dalys dekoruotos gausiau ir išraiškingiau, o viršutinės pastatų dalys - santūriau; šalutinių gatvių pastatų be stilistikos požymių, su atskiriems pastatams būdinga kuklia puošyba fasadai; nesudėtingi, be stilistinių bruožų, su atviromis medinėmis galerijomis kiemų fasadai; pastatų horizontalus dalinimas, simetrija su simetrijos ašį paryškinančiu įvažiavimu, įėjimu į namą, balkonu ar nedideliu dekoratyviniu frontonu; asimetrinės kompozicijos kampiniai namai; fasaduose eksponuojami gotikiniai fragmentai; tinkuotų plytų mūro pastatų lygios dvišlaičių ir daugiašlaičių stogų plokštumos, be tūrinių stoglangių, su tinkuotais mūriniais dūmtraukiais ir čerpių bei skardos lakštų danga (-; iš dalies pakitę; žr. priedą Nr. 22; TRP; FF Nr. 14.1-7, 17.1-10, 18.1-9, 11-16, 20A.1-6, 21.1-12, 22.1-12, 23.1-18, 24.1-8, 11-39, 25.1-26, 26.1-7, 27.1-19, 28A.1-9, 28B.1-5, 29.1-7, 30.1-6, 31.1-14, 32.1-8, 33.1-3, 34.1-9, 35.1-18, 36.1-21, 37.1-9, 38.1-17, 39A.1-13, 40.1, 41.1-5, 42.1-10, 43.1-27, 44.1-6, 45.1-6, 46.1-9, 47.1-4, 48.1-12, 49.1-14, 50.1-21, 51.1-5, 52.1, 2, 53.1-7, 54.1-10, 55.2-5, 56.1-5, 57.1-8, 58.1-3, 5-7, 10, 59.1-5, 61.1-10, 62.1-5, 7, 67.2, 3, 4; 2013 m.); zonų: III A „Totorių-Lukiškių priemiesčio”, III B „Vingrių priemiesčio”, III C „Rūdininkų-Aštriojo galo priemiesčio”, III D1 „Subačiaus-Paplaujos priemiesčio”, III E1 „Užupio priemiesčio”, XIX-XX a. I p. susiformavusių užstatymo struktūrų išdėstyti išilgai gatvių pagrindiniai pastatų tūriai, formuojantys ištisines išklotines su pagrindinėse gatvėse aukštesniais pastatais; sodybinis Krivių gatvės III E1 zonoje užstatymas; III D1 zonos užstatymą formuojantys sakralinių statinių ansambliai - zonos erdvinis kompozicinis akcentas; istorinių priemiesčių erdvių susiformavimas pagal išsiskiriantį reljefą; pagrindinių gatvių pastatų plokštuminiai, be tūrinių elementų fasadai; fasaduose vyraujanti eklektikos stilistika; fasadų dekoras, išsiskiriantis gausa ir puošnumu pagrindinėse gatvėse, pastatų apatiniuose aukštuose, šalutinių gatvių kukliai dekoruoti, be aiškesnių stiliaus bruožų fasadai; paprasti, be stilistinių požymių kiemų fasadai; fasadų kompozicijoje vyraujantis horizontalumas, apatinėse fasadų dalyse dominuojančios tarpuvarčių angos, pabrėžiančios fasadų simetrijos ašį; pastatai su tinkuotomis plytų mūro sienomis, esant pavieniams netinkuotiems istorizmo, „plytų stiliaus” pastatams; Krivių gatvės pastatų III E1 zonoje, pavienių III A zonos pastatų Tilto, Totorių, L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėse, Baltojame skg. III E1 zonoje, Paupio gatvėje III D1 zonoje rąstų, su medinių lentų apkalo apdaila sienos; dvišlaičiai, daugiašlaičiai pažemintos konstrukcijos, lygių plokštumų be puošybos stogai su čerpių, skardos lakštų danga, tinkuoto plytų mūro dūmtraukiais, mažai dekoruotais mansardų stoglangiais (-; iš dalies pakitę; žr. priedą Nr. 22; TRP; FF Nr. 0.2-4, 1.1-7, 2.1-9, 3.1-6, 4.1-10, 5.1-10, 6.1, 2, 7.1, 2, 8.1-10, 9A.1, 3-5, 9B.1-6, 10.1-6, 11A.1-8, 11B.1-4, 12.1-10, 13.1-7, 15.1-6, 16.1-10, 63.1-10, 64.2-6, 65.1-10, 67.1, 3, 5-7, 68.1-3, 69A.1-4, 69B.1, 3-6, 70.1-22, 71.1-7, 72.1-22, 73A.1-22, 75A.1, 2, 5-9, 75B.1, 76.1, 2, 4, 77.1-8, 10-12, 78.1-9, 79.1-12, 80.1-3, 7-13, 81.1-12, 82.1, 3-23, 83.1-10, 84.1-8, 10, 11, 14, 85.2 3, 7, 86. 1-11, 87.1-14, 88A.2, 4, 5, 7, 10-12, 88B.1, 3, 4, 6, 7, 89.1-11, 90.1, 2, 92A.1-4, 92B.1-3, 93A.1-5, 7, 93B.1-6, 94.1-9, 95.1-6, 96.1-5, 7, 97.1-6, 98.1, 2, 99.1, 2; 2013, 2023 m.); III D3 zonoje „Antakalnio priemiestyje” vyraujant pastatams be stilistinių bruožų, išskirtinas parako sandėlio pastatas - kompaktiško tūrio, tinkuoto plytų mūro sienomis, lakonišku klasicistiniu fasadų dekoru, valminiu stogu su pusapskričiais stoglangiais ir skardos lakštų danga (-; -; TRP; FF Nr. 73B.9-12; 2017, 2023 m.);

    Komentuoti:


  • Kaid
    replied
    Parašė TBR Rodyti pranešimą
    Tai kas nors galit parodyti tą dokumentą, kur rašoma apie saugomą betoninių plytelių šaligatvį? Ar čia įslaptinta informacija?
    Nueinate į kultūros vertybių žemėlapį, pasirenkate teritoriją ir paskaitote aprašymą

    Komentuoti:


  • TBR
    replied
    Tai kas nors galit parodyti tą dokumentą, kur rašoma apie saugomą betoninių plytelių šaligatvį? Ar čia įslaptinta informacija?

    Komentuoti:


  • Alfas Vingys
    replied
    Kiekvienu atveju reikalingi argumentai, istorinė medžiaga ir bus rasti sprendimai. Priminčiau Kauno atvejį, kai savivaldybė norėjo nušlifuoti istorinį grindinį, o KPD matė nešlifuotus akmenis kaip istorinį artefaktą. Galiausiai buvo sutartas kompromisas. Lygiai tas pats galioja visuose kituose atvejuose. Jeigu gatvės savininkas ateis su argumentais, kad reikia želdynų, reikia šaligatvių aukščius pažeminti, bus rasti sprendimai
    Paskutinis taisė Alfas Vingys; 2024.03.23, 21:16.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Parašė Alfas Vingys Rodyti pranešimą
    Galima Senamiestyje keisti tuos šaligatvių pločius
    Pločius gal ir galima, o aukščius? Kažkur mačiau, kad virš grindinio iškilę šaligatviai yra paveldas ir to negalima keisti.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Parašė Alfas Vingys Rodyti pranešimą
    Galima Senamiestyje keisti tuos šaligatvių pločius, galima padaryti shared space ir kitus gerus dalykus, bet reikalingas projektas, kad galima būtų apie kažką diskutuoti. Tas užtrunka. Bet tam, kad kažkada padaryti, reikia kažkada ir pradėti. Niekas iki šiol tuo neužsiėmė. Visi minėti tvarkymai vyksta paprastuoju būdu be projekto, kaip ir minėtas Totorių g. atvejis. Jeigu be projekto, tada galima remontuoti tik tai, kas jau yra. Žiniasklaidoje buvo minėta, kad Savivaldybė ruošiasi kapitaliniams remontams Tilto g. ir Barboros Radvilaitės g. Tai va šitie remontai jau bus su projektais ir bus patvarkyti ir šaligatvių pločiai ir kiti geri dalykai.
    Na nėra visai tiesa. Basanavičiaus g., nors ne Senamiestyje, bet rekonstrukcijoje nei želdynų leido numatyt, nei pasiaurinti važiuojamąją dalį, nes saugoma.

    Komentuoti:


  • Alfas Vingys
    replied
    Galima Senamiestyje keisti tuos šaligatvių pločius, galima padaryti shared space ir kitus gerus dalykus, bet reikalingas projektas, kad galima būtų apie kažką diskutuoti. Tas užtrunka. Bet tam, kad kažkada padaryti, reikia kažkada ir pradėti. Niekas iki šiol tuo neužsiėmė. Visi minėti tvarkymai vyksta paprastuoju būdu be projekto, kaip ir minėtas Totorių g. atvejis. Jeigu be projekto, tada galima remontuoti tik tai, kas jau yra. Žiniasklaidoje buvo minėta, kad Savivaldybė ruošiasi kapitaliniams remontams Tilto g. ir Barboros Radvilaitės g. Tai va šitie remontai jau bus su projektais ir bus patvarkyti ir šaligatvių pločiai ir kiti geri dalykai.

    Komentuoti:


  • Kaid
    replied
    Pabandė parkavimo kainas pakelti, po trukšmo nebebando, išvada aiški, bus gerinamos sąlygos automarozams.

    Komentuoti:


  • VLR
    replied
    Gal kas nors žino, kaip Vilniaus automarozams sekasi įgyvendinti valstybės nustatytus reikalavimus dėl mažos taršos zonų? Senamiestyje turėjo būti įrengtos iki 2024-ųjų, bet Vilnius ir dauguma kitų miestų prakniso terminą ir Seimas atidėjo jį iki 2025. Laukiama, kad ir šį kartą atidės? Ar, vis tik, bandys ką nors daryti tuo klausimu iki tol?

    Komentuoti:


  • Nikas
    replied
    Būtų vizija ir politinė valia, tai tikrai eitų sutvarkyti ir paveldo apsaugos reikalavimus. Dabar gi turime turbūt vieną netvarkingiausių senamiesčių.

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Taip:
    Parašė abruo Rodyti pranešimą
    Senamiestyje gatvių plotis ir aukščiai yra paveldo objektas. Negali imti ir susiaurinti arba nuleisti šaligatvį į gatvės lygį. Pamenat Totorių g. atvejį? Pabandė Šimašius praplatinti šaligatvį, tai gavo per nosį taip, kad paskui Senamiestyje dėliojo tik vazonus ir kuolus.

    Komentuoti:


  • Babaras
    replied
    O gal ne?

    Komentuoti:


  • digital
    replied
    Taip.

    Komentuoti:

Working...
X