Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Turniškių HE

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • JlL
    replied
    na 14000kw yra per mazai kad apsimoketu normaliai tatyt ten gi tuos uzliejamus hektarus ispirkt reiktu o kaina ten tai ohoho. na bet kaip miestui tvenkinys tai super butu.

    statybos ten manau klabai isibegejusios nebuvo o nuotrauka gal labiau piesinys o ne nuotrauka.

    o ir siaip istatymas draudzia uztvanku statyba ant nemuno ir neries upiu. Ant nemuno siaip sau, o ant neries nes zeimena yra lasisiniu zuvu nersto vieta ir iki ten lasisos turi turet galimybe nuplaukt be kliuciu kitaip neliks pas mus siu zuvu.

    Komentuoti:


  • Rimas_OK
    replied
    Pelkę ir turiu omeny, kad nusektų ties Vilnium. Užtvankoje pakankamai dideli vandens nuostoliai - išgaruoja, susigeria.

    Komentuoti:


  • Svecias
    replied
    Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
    Tik yra kita bėda - sausros metu Vilniuje Neris pavirstu į džiūvančią pelkę.
    Na dėl pelkės nesutinku. Per didelis nuolydis ir pakankamai stipri srovė, tai užpelkėjimas tikrai negresia. Kas kita, kad labai nusenka ir vietomis galima perbristi, tai tiesa.

    Komentuoti:


  • Rimas_OK
    replied
    Įdomus projektas, pabandysiu pasiklausinėti, gal kas dar ką nors papasakos.
    Šiaip tai tikrai būtų reikalingas didelis vandens telkinys ne toli Vilniaus ne tik dėl energijos. Pvz kaip Kauno marios, reikšmingos ne tik energijos gamyba.

    Tik yra kita bėda - sausros metu Vilniuje Neris pavirstu į džiūvančią pelkę.

    Komentuoti:


  • Soldier
    replied
    Šiandien patikrinau Neries pakrantę iš Nemenčinės plento pusės.

    Numanoma užtvakos vieta yra čia:http://www.maps.lt/redirect.asp?eid=61769
    Išdidinus žemėlapį ten matosi maža salelė:

    Mano klaida buvo ta, kad iš pradžių maniau, jog užtvanka stovėjusi šiek tiek toliau link aukštupio - ten upė staigiai sukasi į kairę. Pagal nuotrauką maniau, kad tai ta vieta. Tiesa, toje vietoje iš Verkių pusės yra vertas dėmesio skardis. Reiks kada nors apsilankyti.

    Man pasisekė, kad radau vietinį seną žveją. Deja, jis nebelabai prisiminė statybas, nors teigė, kad čia gyvena nuo 1938. Po to nurodė, kur paskandinti du pantonai.

    Kaip suprantu, tai ir yra ta salelė. Kiek mačiau, ji susideda iš dviejų dalių. Viena kelių kvadratinių metrų dydžio ir kita, gerokai didesnė. Žvejys sakė, kad kai nusenka vanduo, matosi įstrižai gulintis pantonas. Reiks pabandyti apsilankyti, kai vanduo Neryje bus gerokai nusekęs.
    Būtų gerai patekti į tą salelę, tačiau kol kas neįsivaizduoju kaip

    Krante lyg ir išlikusi dalis pylimo. Tai 1 - 2 metrų aukščio virš žemės, 2 - 3 metrų pločio kalniukas. Tiesa, matyt dalis jo iškasta ar išsprogdina, nes vienoje vietoje pylimas tęsiasi apie 20 ar 30 m. Iki upės lygio susidaro dar keli metrai.

    Kita vertus, nežinau, iš kur daryta ši senoji nuotrauka. Kitoje pusėje miškas ir nesu įsitikinęs, ar ten yra tokia didelė kalva. Kažin, iš kokio atstumo galėjo būti daryta nuotrauka? Ir kaip manote, kas tas objektas, esantis už paskutinio užtvankos bokšto, kertantis skersai upę?

    Paskutinis taisė Soldier; 2006.09.26, 15:13.

    Komentuoti:


  • julius
    replied
    apie prieskarinius planus statyti turniskese elektrine nekarta esu girdejes, taciau galvojau kad tai buvo tik planai, taciau kaip matau is nuotrauku- statyba jau buvo gerokai isibegejusi, va cia tai nustebau...

    vasara pora kartu teko plaukti zeimena - nerimi nuo pabrades iki vilniaus centro valtimis, taciau nieko keisto nesu pastebejes. idomu, ar yra islike kazkas?

    man asmeniskai labai idomus laikotarpis vilniaus architekturoje tarpukario laikotarpiu, gyvenau zirmunuose, ir kada buvau mazas, prisimenu seno lenkisko tilto gelzbetoninius griuvesius toje vietoje, kur dabar yra silo tiltas. kiek zinau, ten ejo siaurukas iki silo gatves gale esanciu bunkeriu. gal kas turi vaizdines medziagos apie tai?

    Komentuoti:


  • Soldier
    replied
    Na, jei niekas nepadės, po poros savaičių bandysiu atsekti tą vietą - manau, kad turėtų būti išlikęs koks nors statybų pėdsakas.

    S. Bilių surasti gali būti sunkoka. Aišku, kai turėsiu laiko, pabandysiu. Jei kas nors turėtų informacijos apie tą energetikos veteranų klubą, būčiau dėkingas.

    Komentuoti:


  • Rolandas.
    replied
    Parašė spirit Rodyti pranešimą
    Brač... Pirmą kart girdžiu ir man darosi įdomu bet vargu ar jinai išdygs
    Nu kad ir as pirma karta toki dalyka isgirdau. Tikrai idomu.

    Komentuoti:


  • veikejas
    replied
    Na nemanau, kad ši elektrinė ir dabar labai aktuali, kadangi vilniaus senamiestis ir taip apsaugotas nuo potvynių.
    Aišku žiūrint į ateitį, pereinant prie atsinaujinančių energijos šaltinių gal kada ir bus puoselėjama ši mintis

    Komentuoti:


  • spirit
    replied
    Brač... Pirmą kart girdžiu ir man darosi įdomu bet vargu ar jinai išdygs

    Komentuoti:


  • vytauc
    replied
    Prieš kokius metus kažkur skaičiau straipsniuką apie šią HE. Tai buvo pirmas kartas, kai apie ją išvis išgirdau. Jei rasi daugiau info- pasidalink.

    P.S. pamėgink su tuo S. Biliumi susisiekti- jis tikrai turėtų ką papasakot.

    Komentuoti:


  • Soldier
    pradėjo temą Turniškių HE

    Turniškių HE

    Sveiki,

    rašydamas referatą apie Lietuvos energetikos istoriją, visai netyčia radau truputėlį informacijos apie tarpukario Lietuvos grandiozinį projektą - Turniškių HE.

    Truputį pacituosiu:

    2004m. spalio 14d. Lietuvos energetikos muziejuje energetikos veteranų klubo narys Stasys Bilys pateikė įdomų pranešimą ir parodą apie Turniškių HE .

    Stasio Bilio surinkta vertinga istorinė medžiaga parodo, kaip buvo buvo ruošiamasi statyti tuo laiku didžiausią Lietuvoje Turniškių hidroelektrinę, kurios statyba pradėta prieš 65-rius metus (1939 m.). Iš pateiktų istorinių dokumentų matosi, kad tuo laiku daromos kliūtys buvo panašios ir dabartiniams laikams, sprendžiant svarbius energetikos plėtros klausimus.

    Viena iš svarbiausių priežasčių, nulėmusių jėgainės statybą ir jos vietą, tai noras sutramdyti Nerį ir apsaugoti Vilniaus senamiestį nuo potvynių daromos žalos. Per didelį 1931m. pavasario potvynį buvo apsemta didelė Vilniaus senamiesčio dalis, sustojo miesto elektrinė, vanduo vos nesugriovė Žaliojo tilto. Panašus potvynis pasikartojo 1936m. pavasarį. Parinktoji hidroelektrinės vieta buvo nutolusi 10 km nuo Vilniaus centro, prie Turniškių kaimo, 175 km nuo Neries žiočių.

    1938m. pavasarį atlikti tyrimai ir paruošiamieji darbai, o 1939 m pradėta. elektrinės statyba. Hidroelektrinės naudingas vandens kritimas sudarytų vidutiniškai 11,65 m, tvenkinio plotas turėjo užimti 562,7 ha, iš jų 224,3 ha upės vaga. Bendras užtvankos ilgis- 500 m, virš jos 6 m pločio plentas. Hidroelektrinės galia 14000 kW. Numatyta įrengti du po 7000 kW hidroagregatus. Metinė elektros energijos gamyba 82-86 mln. kWh. Prie dešiniojo kranto buvo numatytas šliuzas praleisti laivams ir sieliams. Tarp hidroelektrinės ir užtvankos angų suprojektuotas gana sudėtingas žuvų takas lašišoms praleisti.

    Prasidėjęs Pasaulinis karas sužlugdė sunkiai prasidėjusią Turniškių hidroelektrinės statybą, tačiau pranešėjo S.Bilio nuomone Turniškių hidroelektrinė būtų aktuali ir dabartiniais laikais, apsaugant Vilnių nuo galimų potvynių, panaudojant jos tvenkinį Vilniaus miesto poilsio zonai, o taip pat ji būtų kaip viena iš atsinaujinančių energijos šaltinių, kartu galinčiu būti ypatingai svarbių objektų rezerviniu avariniu šaltiniu.

    Taip pat radau vieną nuotrauką:


    Galbūt kas nors turite daugiau informacijos? Kiek supratau, statyba jau buvo pradėta. Ar yra kas nors išlikę statybų vietoje? Galbūt, kas nors galėtų parodyti tikslią vietą žemėlapyje? Domiuosi tokiais dalykais, o laiko pačiam ieškoti būna mažoka

    Ačiū
    Paskutinis taisė Romas; 2011.06.22, 00:03. Priežastis: Atstatyta nuotrauka
Working...
X