Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Harmony Link - HVDC kabelinė jungtis su Lenkija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Harmony Link - HVDC kabelinė jungtis su Lenkija

    Gal kas turi daugiau informacijos siuo klausymu? Kuriose tiksliai vietose planuojami keitykliai ?
    Kol kas atkasiau kad sios jungties perduodama galia planuojama 700MW kaip ir NordBalt. Pati jungtis kaip ir NordBalt nusimato kaip "symmetric monopole" itampos saltinis - pigiausia bei geriausia schema nuolatines sroves kabelinems jungtims.

    #2
    Baigta Lietuvos–Lenkijos elektros jungties „Harmony Link“ projekto įgyvendinimo studija
    https://www.15min.lt/verslas/naujien...ja-664-1465148

    Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir PSE baigė „Harmony Link“, naujos jūrinės elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos, projekto įgyvendinimo studiją, kuri padeda pagrindą planuojamų skelbti jungties keitiklių ir kabelio pirkimų sąlygoms.

    Rangovo „ILF Consulting Engineers Polska“ jau pradėta rengti „Harmony Link“ kabelio ir keitiklių stočių techninės specifikacijos bei pirkimo dokumentacija bus pabaigta antrą šių metų ketvirtį.

    Maždaug 330 km bendro ilgio 700 MW galios povandeninė ir sausumos aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“ 2025 m. sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone Lietuvoje.

    Iš viso „Harmony Link“ projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys parama iš Europos infrastruktūros tinklų fondo „Connecting Europe Facility“.

    Parengiamieji „Harmony Link“ darbai vyksta nuo 2019 metų pradžios. Iki 2020 m. sausio parengta trasos studija Baltijos jūroje, nuo 2019 m. gruodžio pradėti ir intensyviai vykdomi teritorijų planavimo darbai. 2020 m. spalį pasirašyta sutartis dėl tikslinių konsultacijų techniniais, komerciniais, reguliaciniais klausimais, šių metų vasarį pradėtas jūros dugno tyrimas.

    Comment


      #3
      Pradėti „Harmony Link“ jūros dugno tyrimai Švedijos zonoje
      Švedijos vyriausybei leidus atlikti jūros dugno tyrimus „Harmony Link“ jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos statybai, tyrimų laivas „Mintaka I“ pradėjo darbus Švedijos ekonominėje zonoje Baltijos jūroje, pranešė elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

      „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio teigimu, didžioji dalis 290 km ilgio kabelio bus Lietuvos ir Lenkijos teritoriniuose vandenyse ir ekonominėse zonose. Trasa kerta ir Švedijos ekonominę zoną.

      „Dabar jūros dugno tyrimo darbai atliekami visoje linijos trasoje ir tai leis mums kokybiškai ir laiku pasiruošti tolesniems šio ypatingai svarbaus projekto etapams“, – pranešime sakė R. Masiulis.

      Baltijos jūros dugno tyrimai bus atliekami 7 laivais su specialia įranga, pavyzdžiui, sonarais ir magnetometrais, ir jei prireiks, bus pasitelkti povandeniniai robotai ar narai. Paimti grunto mėginiai bus tiriami laboratorijoje.

      Iš viso numatoma išžvalgyti 290 km ilgio ir 300 metrų pločio trasą. Tyrimo ataskaitą planuojama gauti šių metų antroje pusėje.

      700 megavatų (MW) galios aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“ yra didžiausias Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa projektas.

      Comment


        #4
        Kokioje stadijoje yra projektas jai kas turi ziniu is Litgrid? Ar jau paskelbtas konkursas bei kas pasirinktas kaip pagrindinis tiekejas?
        Beje dabar klausymas ar tai bus "symmetric monopole" kaip rasiau pries du metus - nes du pagrindiniai tiekejai is treju keicia platforma, yra sansu kad tai bus "rigid bipole". Priklauso koks kabelis bus pasirinktas 320 arba 515-525kV.

        P.S. Visgi bus "symmetrical monopole" ir 320kV kabelis. Kaip 700MW jungciai tai visai gerai nes "rigid bipole" butu per brangokas tokiai perdavymo galimybei - butu jungtis virs 1.1GW tektu tik ji naudoti.
        Noreciau tik nuosirdziai palinketi kad visais imanomais budais vengtu GE - nes tai bus nesibaigiantis rakstis subineje. Tai belieka rinktis tik is dvieju varianu katrie mazdaug vienodi
        Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.05.02, 11:02.

        Comment


          #5
          GE tai buvęs Alstom, ar ten amerikoniškas?

          Comment


            #6
            Parašė transpondster Rodyti pranešimą
            GE tai buvęs Alstom, ar ten amerikoniškas?
            Taip, buve Alstom T&D. GE HVDC padalinio neturejo ir gamino tik "variable frequency transformers"
            Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.05.02, 12:36.

            Comment


              #7
              Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatorės PSE akcininkai praėjusią savaitę pritarė investicijoms į jūrinės jungties su Lietuva „Harmony Link“ statybą, pirmadienį pranešė Lietuvos bendrovė „Litgrid“, kurios akcininkai tam pritarė anksčiau gegužę. „Harmony Link“ projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės gauta maksimali galima parama.
              https://www.delfi.lt/verslas/energet....d?id=87344645
              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
              [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

              Comment


                #8
                Grandiozinės statybos: kam reikia antros elektros jungties su Lenkija už 680 mln. eurų https://www.delfi.lt/verslas/energet....d?id=87477801
                „Harmony Link“ vadinama didžiausiu sinchronizacijos projektu. Jam jau numatyta 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP) gauta maksimali galima parama. Pagal susitarimą su Lenkijos elektros tinklais (lenk. Polskie Sieci Elektroenergetyczne, PSE), projekto investicijų dalys dalinamos po 50 proc.
                R. Masiulis „Delfi“ pasakojo, kad Lenkijos elektros energetikos instituto Gdansko padalinio atlikta Baltijos šalių sinchroninio sujungimo su kontinentinės Europos tinklais dinaminio stabilumo studija parodė, kad optimalus sprendimas yra papildoma nuolatinės srovės elektros jungtis su Lenkija. „Be to, prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų sutartis neleidžia naudoti tos pačios „LitPol Link“ jungties sinchroniniam režimui užtikrinti ir prekybai elektra vienu metu. Taigi, „Harmony Link“ projektas yra būtinas, kadangi po sinchronizacijos visi „LitPol Link“ jungties pajėgumai bus skirti sisteminėms paslaugoms teikti, o prekyba elektra vyks „Harmony Link“ jungtimi.“, – sakė jis.
                R. Masiulis priminė, kad ruošiant sinchronizacijos planą buvo pateiktos įvairios versijos, kaip būtų galima užtikrinti saugų ir patikimą Baltijos šalių elektros energetikos sistemos veikimą sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos elektros tinklais. „Pavyzdžiui, tarp siūlymų buvo nauja jūrinė jungtis su Švedija, papildoma sausumos jungtis su Lenkija, arba didelis esamos „LitPol Link“ jungties pajėgumų išplėtimas.
                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                Comment


                  #9
                  Zodziu taip, liko tik 3.5 metai iki 2025. Nei Siemens-energy, nei Hitachi-ABB neturi Harmony link savo "shortlist". Tai reiskia kad niekas is ju nepradejo nieko daryti tenderiui. Nuo tenderio paskelbimo iki trial operation geriausiu atveju praeina mazdaug 4 metai. Isvadas darot patys... Informacija skirta "sinchronizacijos" optimistams
                  Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.07.23, 22:16.

                  Comment


                    #10
                    Nu ka, paskelbe Litgrid tenderi kabeliui https://www.linkedin.com/posts/litgr...968984064-MsKO
                    Patys raso kad uzbaigtas tipo turi buti 2025 pabaigoje.
                    Gamintoju nera daug - vokieciai NKT (buve ABB-Cables) bei makaronnikai Prysmian. Yra dar japu bei korejeciu bet apie juos nelabai ka zinau. Konkursa nebutinai gali laimeti gamintojas, nes jis gali but tik sabkontraktoriu. Pavyzdziui mana projekte kuri turiu pagaliau pabaigti siemet pagrindinis kabelio kontraktorius yra Balfour-Beatty, o tiekejas - Prysmian.
                    Konverteriu tiekejai po dydziuliu "fuck up'u" praeityje nenori sudarineti jokiu konsorciumu su kabeliu tiekejais nes pastarieji visada bando suversti bet kokia problema konverteriu tiekejams. Todel per pastaruosius 4-5 metus - tenderiai atskiri.
                    Nu ir zurnaliugu "versja"
                    https://www.15min.lt/verslas/naujien...m_content=post
                    Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.08.16, 20:50.

                    Comment


                      #11
                      Siandei buva musu kontoros metinis roadshow, blah blah blah "mes vieninteliai teisingi, mes tikrieji, mes dvasingi" mes kontroliuojam 53% rinkos ir pan.
                      Dabar prie reikalo - musu bidderiai domisi viskuo 3.5val buva snekama apie praktiskai laimetus bei kitus potencialius objektus. Tai va nei zodzio nebuva apie Harmony, nors buva snekos apie prapistus projektus - gana issamiai kodel prapista ir panasiai. Tik paciam gale buvo keleta slajdu kur maciau Harmony... 2023 bidai... Man atrodo Litgrid LT gyventojus laiko uz idiotus. Lyg lenkai uzsako keityklius, bet ... 2023. Zodziu "sinCHRONIZACIJA" vyks be HVDC LT-PL jungties. Vienzo bus "linksma". Tingiu rasyti poemas - tiesiog as jau detaliai aprasiau kiek laiko uzima nuo nulio pastatyti HVDC linka.

                      IMHO energetinio saugumo sumetimais Baltijos salims butu naudingiau jai vietoje Harmony link butu linkas is Latvijos Kuronijos pusiasalio i siaures Svedija.
                      Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.12.16, 21:49.

                      Comment


                        #12
                        Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą
                        IMHO energetinio saugumo sumetimais Baltijos salims butu naudingiau jai vietoje Harmony link butu linkas is Latvijos Kuronijos pusiasalio i siaures Svedija.
                        Šiaurės Švedija gal per daug skambiai ir per daug toli, bet iki Stockholmo būtų įdomu, nes ten sueina daug linijų ir ypač iki šio brangymečio SE3 zona dažnai būdavo ženkliai pigesnė nei SE4 ar tuo labiau Baltic&Finland.
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                        Comment


                          #13
                          Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                          Šiaurės Švedija gal per daug skambiai ir per daug toli, bet iki Stockholmo būtų įdomu, nes ten sueina daug linijų ir ypač iki šio brangymečio SE3 zona dažnai būdavo ženkliai pigesnė nei SE4 ar tuo labiau Baltic&Finland.
                          jup sutinku, o gal es duos pinigeliu ir i svedija jungciai is latvijos tarkim per kokia gotlando sala?
                          "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                          - George W. Bush President of the USA

                          Comment


                            #14
                            Parašė DeSadas Rodyti pranešimą

                            jup sutinku, o gal es duos pinigeliu ir i svedija jungciai is latvijos tarkim per kokia gotlando sala?
                            Gotlandas jau sujungtas su mainlandu 80MW HVDC - as normaliai ziurau i ABB-Hitachi, bet ju "hvdc light" versija1 statyta pries 10-20 metu panaudojant Pulse Width Modulation buvo bei yra sudu kruva, palyginus su siuolaikyne MMC technologija naudojama pastaruosius 10 metu.
                            Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.12.17, 20:46.

                            Comment


                              #15
                              Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą
                              Gotlandas jau sujungtas su mainlandu 80MW HVDC - as normaliai ziurau i ABB-Hitachi, bet ju "hvdc light" versija1 statyta pries 10-20 metu panaudojant Pulse Width Modulation buvo bei yra sudu kruva, palyginus su siuolaikyne MMC technologija naudojama pastaruosius 10 metu.
                              Gal tautai pateik trumpą likbez'o kursą apie technologijas sistematizuotai?
                              Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                              Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                              [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                              Comment


                                #16
                                Cia jis gal po Kaledinio vakarelio parase?

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                                  Gal tautai pateik trumpą likbez'o kursą apie technologijas sistematizuotai?
                                  Neverta rasyti apie PWM VSC, kas nori gali pasiskaityti wikipedijoje. Ju jau 10 metu nebegamina.
                                  https://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation
                                  https://en.wikipedia.org/wiki/HVDC_converter
                                  Paskutinis taisė ZYKLON-B; 2021.12.18, 12:00.

                                  Comment


                                    #18
                                    nu ka, regis Siemens-Energy nedalyvaus konkurse nes per ilgai LT bei PL kasydavo pautus. Melskytes kad butu Hitachi. Jai bus GE - gesinkyt sviesa...

                                    Comment


                                      #19
                                      Jei GE tai tikimybė, kad linkas bus paleistas ir veikiantis lygus nuliui.
                                      AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

                                      Comment


                                        #20
                                        Siemenso prie strateginių objektų negalima leisti.
                                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                        Comment

                                        Working...
                                        X